Audi iz USA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kemalba
#26 Re: Audi iz USA
I zar je moguće da je zubčasti remen različit na tom motoru u US i Evropi? Ima li još takvih iznenađenja? Ne znam šta je pametno, ja nemam nikoga u US ko bi mi mogao slati dijelove kad se ukaže potreba za istima. Imam još jedno pitanje: Da li slušati kompjuter koji kaže da je sljedeći servis za 5.000 milja, ili preventivno uraditi veliki servis odmah? Kad sam zvao Audi servis, oni su rekli da je veliki servis potrebno uraditi na 120.000, a ovaj je to već prešao.
- MIRZA_460
#27 Re: Audi iz USA
Sto se tice tih automobila koji se uvoze iz SAD, cuo sam da su to auti koji su bilo pod vodom za vrijeme onog nevremena "Catrina", tako da neki ta auto tamo uzimaju bud zasto i ovde ih "tuse", cast nekima koji auta uvoze kako treba, ali pouzdano znam da ima i ovoga sto sam rekao.kemalba wrote:Zdravo,
planiram kupiti Audi A4 1.8T star 5 godina, uvezen iz SAD-a. Cijena izuzetno povoljna, međutim večeras čujem priču od poznanika kako je njegov kolega sa A6 (isto uvoz iz SAD) nedavno vraćen sa Slovenačke granice, navodno zbog nezadovoljavanja nekih standarda (vezano za žmigavce i auspuh) ? Koliko mi je poznato svi Audiji se proizvode u Ingolštadu, ali opet? Također me zanima da li neko ima iskustvo sa rezervnim dijelovima za Audije uvezene iz SAD-a? Da li su djelovi isti, ili ako nisu, dali je teško do njih doći?
Sto se tice tih razlika evropsko-americkio auto dijelovi su isti, postoje kao sto si vec mogao procitati neke kozmeticke izmjene, ali mislim da imaju neki motori koji se prave iskljucivo za americko trziste i to benzinci
-
whow
#28 Re: Audi iz USA
Zakonom je zabranjeno uvoziti tj.prodavati automobile koji su bili u tim poplavama ukoliko to nije ubiljezeno u saobracajnu knjizicu u kome slucaju ovo ce vozilo biti ubiljezeno pod SPECIAL CONDITONS . Ukoliko je taj Audi special conditions ja bih bjezao od toga ne samo zbog cinjenice da ces ga tesko kasnije prodati nego i zbog mnogih drugih problema koji se javljaju kod vozila koja su "lezala " u morskoj vodi i po nekoliko sedmica : New Orlians . Dakle samo idi na Car Fax iako ni to nije 100 % garancija jer ukoliko vlasnik ne prijavi problem i sam ili u nekoj privatnoj garazi opravi auto Car Fax ti nece nista pokazati. Onou cemu Carfax pomaze je sto ti moze dati ime vlasnika koga ti mozes nazvati i dobiti prave informacije. Carfax je obicno tocan dok je auto pod garancijom jer se vozilo odrzava u ovlastenom servisu poslije toga ti je lutrija . Uglavnom provjeri da vozilo nije iz New Orliansa ili negdje sa obale zbog soli kao i iz recimo NY , LA ili tako nekih velikih mjesta jer je u tome slucaju to vozilo bilo non stop pod stop 'n go rezimon voznje. Nadi tamo negdje iz Vagasa ili Kanzasa 
-
jefferson
#29 Re: Audi iz USA
Ma gledao sam na stranici Mobil1 oni preporucuju 0W40, a ispunjava 505.00, 503.01 i 502.00. 505.01 je za PD diesel motore.Castrol Syntec nije los, i dalje ga dosta raje koristi ali ce ti izmedju intervala zamjene potrositi 1/2 -1 litar. Mobil1 nece ni kapi (ovo naravno pod uslovom da je sve ostalo ok). Znam da si ti juznije ali nesto sad kontam posto je tvoj auto 2005 godina moguce je da ga uopste ne kache ulja iz vw502 standardizacije, vec vw 505.01 sto znaci da moras sipati 5w-40. Pogledaj u knjizici, nisam bas najsigurniji za ovo, stalno nesto mjenjaju.
Sto veliki servis na 40k? Prerano je, nema potrebe da se uvaljujes. Kad se odlucis za to, VW ce ti uzeti preko milje za zamjenu a sam mozes kupiti dijelove za nekih $300 i onda dati nekom da uradi. Jbg, zavisi od majstora ali nije nikakva posebna zajebancija. Ja nisam mehanicar ali volim se petljati i interesuje me svasta oko auta tako da sam uz pomoc starog uradio veliki servis na ovom A4 1.8t, dobro sam ruke izgrebao jer je motor poprecno postavljen a nisam htio skidati karambolku, masku, hladnjak, xenon farove vec sam se nekako provlacio. Uglavnom, nije strasno.
I da, obavezno ga zagrij prije kretanja radi turbine, u lagu su ako odmah krenes, osjetices to i sam. Gorivo preporucujem 93 oktana. Nek je sa srecom
Pazi scene, kada sam preuzeo auto vidio da nema knjizice u autu, tako da cekam to postom, ali nije jos vrijeme za zamjenu. Licno, ja imam najvise povjerenja u Mobil1, nikad ni kapi nije potrosio u Mazdi Milleniji a prodao sam je sa 149.000 milja. Sto se tice goriva, cak su i kreteni u servisu nasuli 87 oktana. Kako me ta indolentnost nervira boze sacuvaj. Cim sam ga potrosio do benzinskih para nasuo sam 93, i odma se osjeti na radu motora. Sto se tice hladnog starta to vrlo dobro znam, sreca pa sam uzeo auto sa malo milja i dosao je iz Orlanda (Carfax i ima sve servise izlistane). Konto sam uzeti 2006 2.0T, i vjeruj mi da mi je ovaj bolje legao, nekako je direktniji, cvrsci i upravljiviji (doduse uzduzno je postavljen motor).
Servis na 40K ne ukljucuje remen. Remen se mijenja na 105.000, ali na 40K mjenjaju sve filtere, ulje, test motora, pregled remena i spanera, podmazivanje ovjesa i vrata i kosta oko cca 400-540 dolara, zavisi gdje radis. Kod mene je 540 dolara, u ATL je 400-450 dolara.
-
kemalba
#30 Re: Audi iz USA
Evo sam na vaš prijedlog napravio CARFAX report za, nadam se, moje buduće vozilo pa ako ima neki komentar bio bih zahvalan? Pogotovo za vas koji ste u US.
Sad sam zvao Audi servis u Sarajevu. Vrlo su konfuzni i daju odgovore tipa "90% dijelova je slično"
,"ne bi trebalo biti problema" itd. Kažu pošto američki Audi ima žmigavce sa strane, samo skinete, pregletujete i prelakirate.
Kažu mi i da je Hrvatska zabranila uvoz vozila iz Amerike, kao zbog nezadovoljavanja Evropskih standarda, a kada BiH uvede te standarde auto će morati na homologizaciju (nadam se da sam pravilno rekao).
Sad sam zvao Audi servis u Sarajevu. Vrlo su konfuzni i daju odgovore tipa "90% dijelova je slično"
-
jefferson
#31 Re: Audi iz USA
Jaro moj savjet ti je da prije nego ti se posalje auto taj koji ga salje odveze u servis i naprave kontrolu svega moguceg, promjene filtere sve, itd, ulje, i onda posalje dole. Neces imati frke nikakve. Ako je za tebe auto, nek zamjene remen u USA (OBAVEZNO i vodenu pumpu) sa svim spanerima itd.
-
kemalba
#32 Re: Audi iz USA
Pošto je auto već u BiH mislim da mi je napametnije da ga odvezemo u Audi servis, i ako oni mogu uraditi veliki servis, to je to.
-
shadow
#33 Re: Audi iz USA
I ja samo koristim Mobil1, nikad nikakvih problema sa ovim evropskim masinama. Da, stoka stedi na gorivu, cak ljudi sa velikim masinama, recimo osmacima sipaju 87 oktanajefferson wrote:Ma gledao sam na stranici Mobil1 oni preporucuju 0W40, a ispunjava 505.00, 503.01 i 502.00. 505.01 je za PD diesel motore.Castrol Syntec nije los, i dalje ga dosta raje koristi ali ce ti izmedju intervala zamjene potrositi 1/2 -1 litar. Mobil1 nece ni kapi (ovo naravno pod uslovom da je sve ostalo ok). Znam da si ti juznije ali nesto sad kontam posto je tvoj auto 2005 godina moguce je da ga uopste ne kache ulja iz vw502 standardizacije, vec vw 505.01 sto znaci da moras sipati 5w-40. Pogledaj u knjizici, nisam bas najsigurniji za ovo, stalno nesto mjenjaju.
Sto veliki servis na 40k? Prerano je, nema potrebe da se uvaljujes. Kad se odlucis za to, VW ce ti uzeti preko milje za zamjenu a sam mozes kupiti dijelove za nekih $300 i onda dati nekom da uradi. Jbg, zavisi od majstora ali nije nikakva posebna zajebancija. Ja nisam mehanicar ali volim se petljati i interesuje me svasta oko auta tako da sam uz pomoc starog uradio veliki servis na ovom A4 1.8t, dobro sam ruke izgrebao jer je motor poprecno postavljen a nisam htio skidati karambolku, masku, hladnjak, xenon farove vec sam se nekako provlacio. Uglavnom, nije strasno.
I da, obavezno ga zagrij prije kretanja radi turbine, u lagu su ako odmah krenes, osjetices to i sam. Gorivo preporucujem 93 oktana. Nek je sa srecom
Pazi scene, kada sam preuzeo auto vidio da nema knjizice u autu, tako da cekam to postom, ali nije jos vrijeme za zamjenu. Licno, ja imam najvise povjerenja u Mobil1, nikad ni kapi nije potrosio u Mazdi Milleniji a prodao sam je sa 149.000 milja. Sto se tice goriva, cak su i kreteni u servisu nasuli 87 oktana. Kako me ta indolentnost nervira boze sacuvaj. Cim sam ga potrosio do benzinskih para nasuo sam 93, i odma se osjeti na radu motora. Sto se tice hladnog starta to vrlo dobro znam, sreca pa sam uzeo auto sa malo milja i dosao je iz Orlanda (Carfax i ima sve servise izlistane). Konto sam uzeti 2006 2.0T, i vjeruj mi da mi je ovaj bolje legao, nekako je direktniji, cvrsci i upravljiviji (doduse uzduzno je postavljen motor).
Servis na 40K ne ukljucuje remen. Remen se mijenja na 105.000, ali na 40K mjenjaju sve filtere, ulje, test motora, pregled remena i spanera, podmazivanje ovjesa i vrata i kosta oko cca 400-540 dolara, zavisi gdje radis. Kod mene je 540 dolara, u ATL je 400-450 dolara.
Dobro, to ja i ne zovem velikim servisom, zato sam se malo zacudio. To mozes i kod nekog independent mehanicara uraditi, ali ako razlika u cijeni nije velika onda je bolje u VW servis. Jeste zupcasti po knjizi na 105K ali obavezno ga uradi ranije, po statistici ih najvise pukne izmedju 80 i 90K. Meni je jedan prije par godina opalio, bas na passatu 1.8T, naravno interference motor, sve povaljo unutra, 2 milje uvale.
Cisto iz radoznalosti, jesi li mozda probao 2.8 v6 u istom autu? Meni je on bolji za voziti i od ovog 1.8t i od 2.0t u novijoj generaciji.
@ whow
ko ce ba podvaliti auto iz vode nasim dole? pa to bi bio svjetski podvig.
Takvi auti cim ih osiguranje isplati na title-u dobiju oznaku da su "flood" tako da nije tesko provjeriti.
-
jefferson
#34 Re: Audi iz USA
Vozio sam dosta puta taj 2.8 V6, i nije me nesto dojmio s obzirom da ja sve sestake poredim sa BMW-ovi sestakomja samo koristim Mobil1, nikad nikakvih problema sa ovim evropskim masinama. Da, stoka stedi na gorivu, cak ljudi sa velikim masinama, recimo osmacima sipaju 87 oktana . Ja u sve sipam 93, pogotovo ove evropske turbase ali i vece japance. Jedino u toyotu prius sipam regular jer je tako propisano, mali motor 1.5 plus hybrid. Tvom autu sigurno najbolje lezi 93 a to si vec i sam znao tako da nemas brige.
Dobro, to ja i ne zovem velikim servisom, zato sam se malo zacudio. To mozes i kod nekog independent mehanicara uraditi, ali ako razlika u cijeni nije velika onda je bolje u VW servis. Jeste zupcasti po knjizi na 105K ali obavezno ga uradi ranije, po statistici ih najvise pukne izmedju 80 i 90K. Meni je jedan prije par godina opalio, bas na passatu 1.8T, naravno interference motor, sve povaljo unutra, 2 milje uvale.
Cisto iz radoznalosti, jesi li mozda probao 2.8 v6 u istom autu? Meni je on bolji za voziti i od ovog 1.8t i od 2.0t u novijoj generaciji.
Medjutim, kada sam kupovao bio je jedan crni, super izgledao, ali duplo vise milja i cijena visa za 1,500, tako da mislim da nije bio vrijedan tih para.
Ma ja se ne zajebavam s gorivom, i Mazda je isla na 93 iako je bilo samo recommended!
To me i cudilo da je na 105K, jer evropski mislim da ide ranije. Znam da je TDI u evropi na 90,000km ili 60,000 milja.
Ma shadow, cisto sumnjam da ce passat kod mene dozivjeti 90k, ode on prije toga
Oni zovu to velikim servisom pa sam ja zato to rekao, iako je meni to vise standardni servis uz jos neke preglede dodatne.
Ono sto mene interesuje hocel garanciju priznati ako je uradjen servis negdje drugo, i pored racuna? Znam da u BiH o tome nema govora, ali me interesuje ovdje, posto mi je ovo prvo auto sa garancijom. Znam da priznaju obicna mjenjanja ulja sve dok imas racun i VIN broj na racunu i tip ulja koji si nasuo.
-
shadow
#35 Re: Audi iz USA
Pa nemoj onda rizikovati garanciju radi nekih stotinjak dolara, odradi to u VW Servisu.
Sa srecom u tim komparacijama sa bmw-om
-
whow
#36 Re: Audi iz USA
Pogledao sam ovaj carfax postoji nekoliko problematicnih tacaka koje bi trebao ispitati prije nego sto kupis vozilo.
1. Vozilo je bilo na lizingu ( lease) sto moze znaciti da je bilo rental car ili od neke firme ili u najboljem slucaju privatni lizing. U svakom slucaju ovakva vozila se vise prze obzirom da vozac nije i vlasnik jer uvijek postaji svijest o tome da se vozilo po isteku lizinga vraca u dealership ili prodaje na aukciji stoga onaj koji koristi lizing obicno tjera auto do maksimuma.
2. Zadnji rekord ukazuje da je vozilo imalo 75 XXX predpostavimo da se radi o miljama iako je moje privatno misljenje da se radi o KM jer VW /audi imaju garanciju do 80 000 km. Dakle u najboljem slucaju auto nije bilo u ovlastenom servisu preko 30 000 km ukoliko se radi o miljama ukoliko se radi o km auto nije bilo u ovlastenom servisu preko 60 000 km. Ovo je uvijek problematicno kada se radi o USA autu jer u USA jedino VW i AUDI servis znaju kako se propisno servisira VW AUDI za sve ostale mehanicare AUDI je spansko selo sto po mome misljenju indicira da auto mozda nije propisno odrzavano.
3.) Ukoliko car fax pokazuje 2 vlasnika auto je vjerovcatno imao 4-5 vlasnika
ovo iz vlastitoga iskustva ( duga prica ako si zainteresiran mogu ti objasniti)
4.) 16 Servisa u carfaxu je malo previse kao sto rekoh vecina auta sa jednim vlasnikom ce imati mozda 1-7 servisa za to godiste. Servisi indiciraju da je auto bilo dovuceno u servis vucnom sluzbom i slicni servisi jer se regularni servisi ne ubiljezavaju u car fax.
5.) Da budem iskren meni ovaj report pravi neku shuhu nesto sam sumnjicav. Koliko tip trazi za auto ako nije tajna. Moj prijedlog ti je da prije nego das lovu vozi auto u AUDIJEV ovlasteni servis pa neka ga oni malo pogledaju jer kao sto rekoh imam nehu shuhu na ovaj car fax report.
1. Vozilo je bilo na lizingu ( lease) sto moze znaciti da je bilo rental car ili od neke firme ili u najboljem slucaju privatni lizing. U svakom slucaju ovakva vozila se vise prze obzirom da vozac nije i vlasnik jer uvijek postaji svijest o tome da se vozilo po isteku lizinga vraca u dealership ili prodaje na aukciji stoga onaj koji koristi lizing obicno tjera auto do maksimuma.
2. Zadnji rekord ukazuje da je vozilo imalo 75 XXX predpostavimo da se radi o miljama iako je moje privatno misljenje da se radi o KM jer VW /audi imaju garanciju do 80 000 km. Dakle u najboljem slucaju auto nije bilo u ovlastenom servisu preko 30 000 km ukoliko se radi o miljama ukoliko se radi o km auto nije bilo u ovlastenom servisu preko 60 000 km. Ovo je uvijek problematicno kada se radi o USA autu jer u USA jedino VW i AUDI servis znaju kako se propisno servisira VW AUDI za sve ostale mehanicare AUDI je spansko selo sto po mome misljenju indicira da auto mozda nije propisno odrzavano.
3.) Ukoliko car fax pokazuje 2 vlasnika auto je vjerovcatno imao 4-5 vlasnika
4.) 16 Servisa u carfaxu je malo previse kao sto rekoh vecina auta sa jednim vlasnikom ce imati mozda 1-7 servisa za to godiste. Servisi indiciraju da je auto bilo dovuceno u servis vucnom sluzbom i slicni servisi jer se regularni servisi ne ubiljezavaju u car fax.
5.) Da budem iskren meni ovaj report pravi neku shuhu nesto sam sumnjicav. Koliko tip trazi za auto ako nije tajna. Moj prijedlog ti je da prije nego das lovu vozi auto u AUDIJEV ovlasteni servis pa neka ga oni malo pogledaju jer kao sto rekoh imam nehu shuhu na ovaj car fax report.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#37 Re: Audi iz USA
Pa auto je vec u Bosni koliko ja vidim iz prilozenog do sad!?
P.S.
Inace treba reci da polovne automobile "onako muhajem" kupiti ovdje pa dole uvesti od 2 i vise godina starije bez razliku na brand, u vecini slucajeva je besmislica, a pogotovo ne neko Evropsko, i jos gore nekog Audija, i najgore prilikom odabira oslanjati se na neki carfax.
P.S.
Inace treba reci da polovne automobile "onako muhajem" kupiti ovdje pa dole uvesti od 2 i vise godina starije bez razliku na brand, u vecini slucajeva je besmislica, a pogotovo ne neko Evropsko, i jos gore nekog Audija, i najgore prilikom odabira oslanjati se na neki carfax.
-
jefferson
#38 Re: Audi iz USA
ma j!shadow wrote:Pa nemoj onda rizikovati garanciju radi nekih stotinjak dolara, odradi to u VW Servisu.
Jbg, da je bio BMW za te pare pod garancijom ne bi se ni mislio, ali..... 900 dolara samo za kocnice i sl, jbg, valja skolarine poplacat, zbog tog sam i uzeo VW i morao je biti pod garancijom!
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#39 Re: Audi iz USA
Hej ja ne znam kako je kod drugih auto kuca, ali ja nisam morao ici u Toyotu stalno da radim sve servise, pa da mi garancija bude valid sve do 60k sto je bilo limit za moje auto, jer to je bila manufacturing garancija, mada mislim da se drugacije tretira extended garancija koju mozes nadoplatiti, koju ti garantuje doticni dealership.jefferson wrote:ma j!shadow wrote:Pa nemoj onda rizikovati garanciju radi nekih stotinjak dolara, odradi to u VW Servisu.
Jbg, da je bio BMW za te pare pod garancijom ne bi se ni mislio, ali..... 900 dolara samo za kocnice i sl, jbg, valja skolarine poplacat, zbog tog sam i uzeo VW i morao je biti pod garancijom!
-
shadow
#40 Re: Audi iz USA
U redu ti je ovaj carfax. Auto je bilo na leasingu prvo, pretpostavljam da je u pitanju privatni leasing jer je preslo 30K milja za te 3 godine, to je inace slucaj sa ovim lease ugovorima, godisnje 10k milja, dakle vlasnik se toga pridrzavao. Da je u pitanju bila firma imao bi puno vise mada ne mogu ni tu mogucnost iskljuciti. Znaci da je vlasnik prelazio mjesecno ispod 1000 milja, sto je za USA uslove ispod prosjeka. Kako ga je cuvao i pazio to mozemo samo nagadjati. Nakon isteka leasinga, auto je ponudjeno na aukciju (sasvim normalan slijed dogadjaja), kupio ga je neki auto dealer i prodao slijedecem (u ovom slucaju i finalnom) vlasniku. Auto je prodat u Georgia-i a zavrsio je na kraju u Illinoisu. Tu je registrovan i odrzavan u servisu. Kao sto sam ranije pisao vodene pumpe ovim autima rjetko kad izdrze preko 60k a na ovom izvjestaju se vidi da je na ovom audiju promjenjena na 62k (ne pise jel mu tada uradjen i veliki servis, to je sad nagadjanje). Takodjer sam spominjao da imaju problema sa shpulama (za tvoju informaciju u SA za ovaj auto kostaju 66 maraka po komadu) a na ovom izvjestaju se vidi da su mjenjane 2 puta u roku od mjesec i po (obicno nakon jedne odmah strada druga itd...najbolje odmah zamjeniti sve 4 ili barem imati jednu u gepeku spremnu). Nakon toga je ponovo ponudjen na aukciju i onda je pretpostavljam zavrsio na brodu pa u Bosnikemalba wrote:Evo sam na vaš prijedlog napravio CARFAX report za, nadam se, moje buduće vozilo pa ako ima neki komentar bio bih zahvalan? Pogotovo za vas koji ste u US.
Jedina stvar koja mi se ne svidja ali to je vec stvar ukusa, ovaj audi je sa pogonom na prednje tockove, nije quattro. To je praaaavo rjetko ovdje. Doduse, prvi vlasnik je zivio na Floridi tako da ga to nije interesovalo ali svejedno. Cisto ilustracije radi, onako ugrubo- jedan od deset je obicni, dakle nije quattro.
Da sumiram, prema ovome sto vidim na carfaxu ja od tog auta ne bih bjezao.
-
jefferson
#41 Re: Audi iz USA
jbg shadow, vecina Audija A4 1.8T koje vidjam ovdje su samo FWD, sto naravno ima puno veze sa klimom! Mislim, nema nikakvog razloga imati Quattro ovdje kada jednom godisnje padne snijeg i to samo se zadrzi na travi i to 30 min! Ali ima veze kada opteretis 170ks u teskom autu sa dodatnom tezinom.shadow wrote:U redu ti je ovaj carfax. Auto je bilo na leasingu prvo, pretpostavljam da je u pitanju privatni leasing jer je preslo 30K milja za te 3 godine, to je inace slucaj sa ovim lease ugovorima, godisnje 10k milja, dakle vlasnik se toga pridrzavao. Da je u pitanju bila firma imao bi puno vise mada ne mogu ni tu mogucnost iskljuciti. Znaci da je vlasnik prelazio mjesecno ispod 1000 milja, sto je za USA uslove ispod prosjeka. Kako ga je cuvao i pazio to mozemo samo nagadjati. Nakon isteka leasinga, auto je ponudjeno na aukciju (sasvim normalan slijed dogadjaja), kupio ga je neki auto dealer i prodao slijedecem (u ovom slucaju i finalnom) vlasniku. Auto je prodat u Georgia-i a zavrsio je na kraju u Illinoisu. Tu je registrovan i odrzavan u servisu. Kao sto sam ranije pisao vodene pumpe ovim autima rjetko kad izdrze preko 60k a na ovom izvjestaju se vidi da je na ovom audiju promjenjena na 62k (ne pise jel mu tada uradjen i veliki servis, to je sad nagadjanje). Takodjer sam spominjao da imaju problema sa shpulama (za tvoju informaciju u SA za ovaj auto kostaju 66 maraka po komadu) a na ovom izvjestaju se vidi da su mjenjane 2 puta u roku od mjesec i po (obicno nakon jedne odmah strada druga itd...najbolje odmah zamjeniti sve 4 ili barem imati jednu u gepeku spremnu). Nakon toga je ponovo ponudjen na aukciju i onda je pretpostavljam zavrsio na brodu pa u Bosnikemalba wrote:Evo sam na vaš prijedlog napravio CARFAX report za, nadam se, moje buduće vozilo pa ako ima neki komentar bio bih zahvalan? Pogotovo za vas koji ste u US.. Nema nikakvih prijavljenih sudara, havarija, kradja, poplava, pozara i slicno, dakle cist mu je carfax. Ako ti nije frka ovaj prvi dio (leasing) onda ti je ovo sasvim ok.
Jedina stvar koja mi se ne svidja ali to je vec stvar ukusa, ovaj audi je sa pogonom na prednje tockove, nije quattro. To je praaaavo rjetko ovdje. Doduse, prvi vlasnik je zivio na Floridi tako da ga to nije interesovalo ali svejedno. Cisto ilustracije radi, onako ugrubo- jedan od deset je obicni, dakle nije quattro.
Da sumiram, prema ovome sto vidim na carfaxu ja od tog auta ne bih bjezao.
Ja pravo da ti kazem da je passat bio 4 motion mogao bi ali samo sa V6!
-
shadow
#42 Re: Audi iz USA
Pa da, kod mene je omjer kontra, vi juznjaci ste druga prica.
. Posto je auto na kraju zavrsio u Bih bolje bi mu bilo da je quattrash ali sta je tu je.
A taj passat 4motion je opet kontra od audija, uzasno rjedak sa cetvrtakom, velika vecina su sestaci i svi sestaci su automatici a ja nesto nisam pretjerano lud za tim automatskim mjenjacima, manuelni su vise trazeni i bolje se prodaju. Sta si ti kupio, manuelni ili automatic tiptronic?
A taj passat 4motion je opet kontra od audija, uzasno rjedak sa cetvrtakom, velika vecina su sestaci i svi sestaci su automatici a ja nesto nisam pretjerano lud za tim automatskim mjenjacima, manuelni su vise trazeni i bolje se prodaju. Sta si ti kupio, manuelni ili automatic tiptronic?
-
jefferson
#43 Re: Audi iz USA
Ma puco sam na manualac, mene zivcira automatik, dosadan!shadow wrote:Pa da, kod mene je omjer kontra, vi juznjaci ste druga prica.. Posto je auto na kraju zavrsio u Bih bolje bi mu bilo da je quattrash ali sta je tu je.
Ali, jbg, ovdje debelguzi juznjaci vole automatik, tako da sam zavrsio sa tiptronicom! Meni kazu ovi amerikanci kad im se zalim da kao mogu rucno mjenjat. Jbg, nemaju veze sta je cejf! Doduse lakse ce ga biti prodat kasnije. Ono sto me pravo iznenadilo ejste da trosi pravo malo, grad kako god okrenem 23-24mpg!
-
shadow
#44 Re: Audi iz USA
To je otprilike normalna potrosnja za automatik dok sa manuelnim iz kombinovane voznje mozes izvuci blizu 30mpg. Na autoputu 33-34 laganini. Naravno da je dosadan, bice ti u tiptronicu mode-u stalno 
-
jefferson
#45 Re: Audi iz USA
Ma ja, mogu malo bolju potrosnju izvuc sa tiptronic modom! Na 85-ici nemam potrebe za tim, jbg, meni nedostaje ovdje bosanska krivinashadow wrote:To je otprilike normalna potrosnja za automatik dok sa manuelnim iz kombinovane voznje mozes izvuci blizu 30mpg. Na autoputu 33-34 laganini. Naravno da je dosadan, bice ti u tiptronicu mode-u stalno
-
kemalba
#46 Re: Audi iz USA
Shadow, samo da ti kažem da si bio potpuno u pravu, evo kaže mi prijatelj da mu je nedavno promjenio dvije špuleshadow wrote:Takodjer sam spominjao da imaju problema sa shpulama (za tvoju informaciju u SA za ovaj auto kostaju 66 maraka po komadu) a na ovom izvjestaju se vidi da su mjenjane 2 puta u roku od mjesec i po (obicno nakon jedne odmah strada druga itd...najbolje odmah zamjeniti sve 4 ili barem imati jednu u gepeku spremnu).kemalba wrote:Evo sam na vaš prijedlog napravio CARFAX report za, nadam se, moje buduće vozilo pa ako ima neki komentar bio bih zahvalan? Pogotovo za vas koji ste u US.
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... ie&thumb=5
-
kemalba
#47 Re: Audi iz USA
Zdravo svima,
evo opet mene sa jednim pitanjem. Uz svoje auto sam dobio Servisnu knjižicu, bez ikakvih upisa, ali srećom imam CARFAX report koji ima podatke o servisiranjima automobila. Kako je auto prešlo 76.000 milja, a u CARFAX reportu nemam podataka da je mjenjan zupčasti remen sa cijelim setom (timing belt kit), lijepo se danas odvezem kod svog majstora, on skide poklopac motora i pogleda i reče "ovo je sve novo, zupčasti, španeri, vodena pumpa ja ovo ne bih mjenjao,ali naravno nisam 100% siguran i ništa ti ne garantujem". Stvarno kaiš izgleda kao nov, onaj dio gdje je odštampan tekst i logo skoro netaknut i sad sam u dilemi. U Carfax reportu imam ovu stavku:
03/26/2008
67,461 Service Plan Co. Service contract claim
Vehicle serviced
Engine serviced
Water pump
Fluids/lubricants
gdje se vidi da je promjenjena vodena pumpa i "servisiran motor" (šta god to značilo) ali ne piše da je promjenje Timing belt odnosno zupčasti remen. Šta vi mislite, da li je u US praksa da se npr. promjeni samo vodena pumpa ako se pokvari, bez da se mijenja kompletan set ili...? Šta mi savjetujete,da li da ulažem ne male pare sada ili...?
evo opet mene sa jednim pitanjem. Uz svoje auto sam dobio Servisnu knjižicu, bez ikakvih upisa, ali srećom imam CARFAX report koji ima podatke o servisiranjima automobila. Kako je auto prešlo 76.000 milja, a u CARFAX reportu nemam podataka da je mjenjan zupčasti remen sa cijelim setom (timing belt kit), lijepo se danas odvezem kod svog majstora, on skide poklopac motora i pogleda i reče "ovo je sve novo, zupčasti, španeri, vodena pumpa ja ovo ne bih mjenjao,ali naravno nisam 100% siguran i ništa ti ne garantujem". Stvarno kaiš izgleda kao nov, onaj dio gdje je odštampan tekst i logo skoro netaknut i sad sam u dilemi. U Carfax reportu imam ovu stavku:
03/26/2008
67,461 Service Plan Co. Service contract claim
Vehicle serviced
Engine serviced
Water pump
Fluids/lubricants
gdje se vidi da je promjenjena vodena pumpa i "servisiran motor" (šta god to značilo) ali ne piše da je promjenje Timing belt odnosno zupčasti remen. Šta vi mislite, da li je u US praksa da se npr. promjeni samo vodena pumpa ako se pokvari, bez da se mijenja kompletan set ili...? Šta mi savjetujete,da li da ulažem ne male pare sada ili...?
-
shadow
#48 Re: Audi iz USA
Carfax dosta puta uopste ne spomene zupcasti niti vodenu, samo napisu da je auto bilo u servisu. Ali i to je previse jer svrha carfaxa nije da ti kaze kako i gdje je auto servisirano vec da ti kaze jel udarano, farbano, bilo u vodi, vracan sat itd.
Inace, praksa je da se mjenja sve i ako na remenu vidis brojeve pretpostavljam da je mjenjan, cisto sumnjam da je neko zamjenio vodenu i zatezac a ostavio stari remen, ne bih ja to dirao.
Inace, praksa je da se mjenja sve i ako na remenu vidis brojeve pretpostavljam da je mjenjan, cisto sumnjam da je neko zamjenio vodenu i zatezac a ostavio stari remen, ne bih ja to dirao.
- VR6
#49 Re: Audi iz USA
Ako je vodena mjenjana, onda je vjerovatno i remen. Postoji nepisano pravilo da kad se remen jednom "nategne" da se vise ne vraca na auto 
- citroen
#50 Re: Audi iz USA
Majstore,bjezi od tih automobila.Ajko vec trazis takav auto uzmi evropsku verziju,vidjeces da nije isto kad budes opet nekad prodavao,ima tu razlike vjeruj mi.Kao prvo ti modeli za americko trziste ne ispunjavaju ekoloske norme kao u evropi,drugo ima razlike u estetici,sa onim markerima sa strane,pa unutrasnjost,brzinomjer sa onim Mph,nidje veze.Bolje malo jos doplati pa uzmi evropsku verziju,a ovaj jedan ti dobro napisa,svi ovi koji su krenuli u biznis sa americkim autima su propali,zato pamet u glavu.