Audi iz USA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kemalba
#1 Audi iz USA
Zdravo,
planiram kupiti Audi A4 1.8T star 5 godina, uvezen iz SAD-a. Cijena izuzetno povoljna, međutim večeras čujem priču od poznanika kako je njegov kolega sa A6 (isto uvoz iz SAD) nedavno vraćen sa Slovenačke granice, navodno zbog nezadovoljavanja nekih standarda (vezano za žmigavce i auspuh) ? Koliko mi je poznato svi Audiji se proizvode u Ingolštadu, ali opet? Također me zanima da li neko ima iskustvo sa rezervnim dijelovima za Audije uvezene iz SAD-a? Da li su djelovi isti, ili ako nisu, dali je teško do njih doći?
planiram kupiti Audi A4 1.8T star 5 godina, uvezen iz SAD-a. Cijena izuzetno povoljna, međutim večeras čujem priču od poznanika kako je njegov kolega sa A6 (isto uvoz iz SAD) nedavno vraćen sa Slovenačke granice, navodno zbog nezadovoljavanja nekih standarda (vezano za žmigavce i auspuh) ? Koliko mi je poznato svi Audiji se proizvode u Ingolštadu, ali opet? Također me zanima da li neko ima iskustvo sa rezervnim dijelovima za Audije uvezene iz SAD-a? Da li su djelovi isti, ili ako nisu, dali je teško do njih doći?
- GandalfSivi
#2 Re: Audi iz USA
Zmigavci u SAD-u su uglavnom crveni, dok u Evropi moraju biti narandzasti. Prednja svijetla u SAD-u su jednake jacine, dok u Evropi desno mora biti jace od lijevog. Vjerovatno ima jos nekih caka, ali za ove dvije znam da ti mogu problem praviti...
- kaubojstina
#3 Re: Audi iz USA
1.8T motor koji je "odrzavan" od strane americkog vozaca svako 4-5000 milja dobro da je docek'o tih pet godina. Ja bih ti preporucio da ostanes stooo dalje od tog vozila!!!kemalba wrote:Zdravo,

Sto se tice dijelova, ne moras o tome brinuti...u potpunosti su identicni evropskim, osim karoserije i nekih kozmetickih izmjena, kao stoje naveo gospodin iznad.
Licno imam 1.8t ide k'o zmaj nakon 70 000 milja ali ja mu ulje(sinteticko*) mijenjam cim mi bude malo dosadno.
Saznaj jeli vozilo koristilo sinteticko ili obicno...sacuvat' ces sebi dosta brige i para.
-
kemalba
#4 Re: Audi iz USA
E sad... Baš si me "ohrabrio"...Ne znam kakvo ulje je koristio, ali znam da je prešao oko 72.800 ml tj. 118.000 km, i da kompjuter kaže da sljedeći servis treba raditi za 5.300 milja. Tada bi u stvari trebalo raditi veliki servis. Auto izgleda super a i cijena mu je dobra. Pošto sam laik, možeš li mi objasniti šta je to tako loše kod 1.8T motora? I da li je moguće da su sa Slovenačke granice vratili američkog audija jer ne zadovoljava EU standarde? Meni je to bitno jer namjeravam ići upravo u Sloveniju.
- hopi
#5 Re: Audi iz USA
Auto bi se trebao prilagoditi europskim normama (ECE), a šta tačno treba promijeniti ovisi od modela do modela ali mislim da na tom audiju ne bi trebalo biti puno toga. Kod nekih je potrebno mijenati stražnja svijetla, pozicije, brzinomjer(milje-kilometri)
- kaubojstina
#6 Re: Audi iz USA
"Kompjuter kaaze"? Tj. CEL se upalila?kemalba wrote:E sad... Baš si me "ohrabrio"...Ne znam kakvo ulje je koristio, ali znam da je prešao oko 72.800 ml tj. 118.000 km, i da kompjuter kaže da sljedeći servis treba raditi za 5.300 milja. Tada bi u stvari trebalo raditi veliki servis. Auto izgleda super a i cijena mu je dobra. Pošto sam laik, možeš li mi objasniti šta je to tako loše kod 1.8T motora? I da li je moguće da su sa Slovenačke granice vratili američkog audija jer ne zadovoljava EU standarde? Meni je to bitno jer namjeravam ići upravo u Sloveniju.

Nije mi namjera da te obeshrabrim ali istina je da nedovoljna briga od strane americkog vozaca koji je prije tog' Audija voz'o Buick-a iz '80-tih i ocekuje da novi, sofisticirani motor treba imati isti tretman time sto mijenja reciklirano ulje u garazi "kod Dzerija" za 20 dolara. Vjeruj mi, imam prijatelja kao mehanicara sto radi za VW/Audi dilera...ima skavakih prica. Dosla neka 'tetka' sa Audijem da se zali kako joj auto sporo ide...da bi kasnije saznali da je u motoru ima casa ulja...presla nekih 20 000 milja bez promjene ulja, ostatak je bio stvrdnut' na zidovima motora. Zasto? Jer joj je salesman rek'o da ne treba mijenjati ulje do 15000 milja na njemackim vozilima.
1.8t nema nikakvih problema, ali problem je u tome sto nije pravilno odrzavan...
Ako ga uzmes, slijedi ti dobra, dooobra 'preventivna' opravka na 80K...vakuum crijeva..ma citav PVC sistem, turbo (barem provjeri dali curi gdje ili dobija/vraca ulje
Ne znam nista o EU zakonima...ne znam puno reci.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#7 Re: Audi iz USA
@kemalba
generalno govoreci, evropska auta iz Amerike se ne uvoze, pogotovo polovna!, Ako bas hoces evropsko onda ga potrazi u negdje komsiluku!
Dok Japanci, Koreanci da, i to vodi racuna one modele koji se mogu servirati dole.
generalno govoreci, evropska auta iz Amerike se ne uvoze, pogotovo polovna!, Ako bas hoces evropsko onda ga potrazi u negdje komsiluku!
Dok Japanci, Koreanci da, i to vodi racuna one modele koji se mogu servirati dole.
-
kemalba
#8 Re: Audi iz USA
Ne,ne, nije CEL, već servisni indikator na board kompjuteru javi da je sljedeći servis potrebno uraditi za 5.300 milja ili xyz dana.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#9 Re: Audi iz USA
A sto ne kupis od mene Ford "Fokus" 2002, 64K milja...radi ko zmaj
...ako kompjuter bilo sta kaze, ja tvrdim da laze... 
-
kemalba
#10 Re: Audi iz USA
Hvala Kaubojstino. Tvoj post me potaknuo da malo pogledam po webu, kad ono, ispostavi se da Audi A4 ima velikih problema sa pojavom oil sludge zbog kojeg nekada i motor otkaže. Na modelima od 1997 do 2004 (a ja hoću da kupim 2003) i to upravo na motoru 1.8T pojavio se navedeni problem. Naime 2004 godine je naglo skočio broj zahtjeva za popravkama 1.8T motora u garancijskom roku, ispostavilo se da 1.8T motor podnosi samo sintetičko 5W40 ulje koje bi trebalo mijenjati svakih 5000 milja, dok je u uputama koje je Audi izdao stajalo da se preporučuje korištenje sintetičkih ulja i mijenjanje na 10.000 milja. Audi je to handle-ao tako što je produžio garanciju na motor na 8 godina i neograničen broj milja i poslao preko 450.000 pisama vlasnicima pogođenog modela motora u kojem ih obavještava o produženju garancije i novim uputama za mijenjanje ulja.
Sad samo ostaje dilema, u potpunosti odustati od ovoga ili voziti u Audi servis po mišljenje?
Sad samo ostaje dilema, u potpunosti odustati od ovoga ili voziti u Audi servis po mišljenje?
-
by the way
#11 Re: Audi iz USA
Sada sam trenutno u USA i svidja mi se Jeep Grand Cherokee, mislio sam ga kupiti i poslati za Bosnu, ovde se moze naci 2005 godina za $12-14 hiljada.
koliko bi to auto kostalo u Bosni sa carinom i porezom? Ako neko zna.. please odgovor..
Samo da kazem da su mi amerikanci preporucili toyotu a ne Jeep. Cudno zar ne..
i jos jedna stvar, krako sam ovde ali jos nisam vidio neko francuko vozilo...
koliko bi to auto kostalo u Bosni sa carinom i porezom? Ako neko zna.. please odgovor..
-
Monsignor
#12 Re: Audi iz USA
Nema veze gdje se proizvodi nego za koje je trziste.kemalba wrote:Zdravo,
U USA auto ne moze biti registrovan ako ne zadovoljava "US specs" a specifikacija je prilicno dugacka tipa: posebno vjetrobransko staklo, zmigavci itd itd....
U Europi se auti iz USA rijetko gdje mogu registrovati, sem Bosne mislim jos u par drzava, u EU sigurno nigdje.
Par amera s kojima sam radio su uvozili aute iz Njemacke (jer su kao povratnici nakon xx vremena imali olaksice pri uvozu) i morali su proci kroz proceduru mjenjanja dosta stvari na autu da bi ga mogli registrovati u USA.
MIslim da je pitanje dana kad ce i u Bosni zabraniti uvoz auta iz USA.
ALi da te neko vrati sa SLovacke granice mislim da nema puno smisla, sta recimo da neko iz USA natovari auto na brod i dodje na Slovacku granicu? Nema smisla da ga vrate ili npr iz UK???
Svakako to provjeri na webu ili cak pitaj ambasadu ali po meni to je bas paradoks.
Drugo, ako imas mogucnost i sigurnu snjuru dobiti auto iz USA mislim da se to u ovom trenutku isplati (ne govorim za taj Audi negi opcenito za aute iz USA).
A u vezi tog Audia, 1.8T motor je svugdje isti tako da ne bi trebalo biti problema...Ja s vremena na vrijeme vozim golfa s tim motorom i iskreno nemam problema, u gradu trosi puno ali zato ide kao vjetar.
Eto,
sretno sta god odlucis.
- hopi
#13 Re: Audi iz USA
Može se auto uvesti iz SAD-a i registrirati u čitavoj europi, baš sam nedavno čitao članak u jednim hrvatksim auto novinama o tome pa evo šta uglavnom kažu za to. Prvo-što skuplji auto to veća ušteda kao npr. bmw x5, mercedes ml, lexusi itd...
Drugo- zatražiti od američkog trgovca fotografiju pločice proizvođača smještene u otvoru vozačevih vrata (certification label) te fotografiju pločice s podacima o emisiji štetnih plinova da biste vidjeli može li se taj auto homologirati kod nas (HR), glavni kriterij je euro 4 norma za plinove.
pronalazak špeditera
prilagodba vozila standardima eu
pregled vozila
ispitivanje i provjera vozila u laboratoriju za homologaciju, i nakon toga dobije se dokumenti za carinjene vozila, te onda platiti carinu, porez i registrirati i to je to.
ovo odgovara najvišim europskim standardima i ovakav auto se može voziti u čitavoj europi, mislim da toga kod nas u bih i nisi takvi standardi i uvjeti.
Drugo- zatražiti od američkog trgovca fotografiju pločice proizvođača smještene u otvoru vozačevih vrata (certification label) te fotografiju pločice s podacima o emisiji štetnih plinova da biste vidjeli može li se taj auto homologirati kod nas (HR), glavni kriterij je euro 4 norma za plinove.
pronalazak špeditera
prilagodba vozila standardima eu
pregled vozila
ispitivanje i provjera vozila u laboratoriju za homologaciju, i nakon toga dobije se dokumenti za carinjene vozila, te onda platiti carinu, porez i registrirati i to je to.
ovo odgovara najvišim europskim standardima i ovakav auto se može voziti u čitavoj europi, mislim da toga kod nas u bih i nisi takvi standardi i uvjeti.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#14 Re: Audi iz USA
Tebi bi bilo najbolje da kupis samo ono auto koje se vozi i u Bosni i samo ono koje se moze servisirati dole, sto se tice prevoza auta dole racunaj i zato nekih $2000 extra i gledaj da ide na Ploce. Naravno, kad budes prevozio auto u kontejneru, gledaj da i auto i kontejner napunis necim ako je to izvodljivo u ovom tvom slucaju. Mozda da nadjes jos nekog ili dvojicu ili trojicu ljudi pa da polovis prevoz.by the way wrote:Sada sam trenutno u USA i svidja mi se Jeep Grand Cherokee, mislio sam ga kupiti i poslati za Bosnu, ovde se moze naci 2005 godina za $12-14 hiljada.
Sto se tice carine i toga, to trebas provjeriti dole!
A Francuzi i ostali kojih nema ovdje na trzistu, vecina njih je bila ovdje nekad davno, ali zbog nekih serijskih problema, kvaliteta, zakona i svakako finansijske politike, i SAD i tih zemalja nisu vise ovdje, sjeti se samo Juge
- Prolaznik
-
shadow
#16 Re: Audi iz USA
@kemalba,
To je super motor ali zahtjeva malo paznje i ljubavi
. Sinteticko ulje i to castrol syntec 5w-40 ili mobil1 0w-40 (ovo drugo se po meni bolje pokazalo u 1.8t i 2.0t motorima) i nemas nikakvih problema. Naravno, nece ni svakakvog smeca od goriva. Ako je taj presao 72k milja znaci da mu se blizi vrijeme za veliki servis. Bolje ga uraditi preventivno nego da pukne a prilicno su osjetljivi. Na tom autu je originalna vodena pumpa za plasticnim propelerom i ona nije bas izdrzljiva tako da te to natjera da uradis veliki servis ranije, cijeli posao je otvoren pa nema smisla zamjeniti samo pumpu. Tako da postoji mogucnost cak i da je veliki servis do te miljaze vec uradjen, te vodene pumpe rjetko kad izdrze do 60k milja, provjeri malo istoriju auta (ako mozes), mozda izbjegnes troskove. Ako ni to ne znas onda nek ti mehanicar skine poklopce za zupcastog i provjeri, moze se vidjeti ako je frisak remen, pumpa, spaner, roler. Turbine su ok ako je koristeno pravo ulje, ako nije onda vec sada mozes imati problema. Ostalo su sitnice, s vremena na vrijeme se mora zamjeniti jedna (ili vise) shpula, maf (mass air flow-protok zraka), senzori za temperaturu i slicno. Ti auti (mislim na sve novije audi/vw) imaju i prilicno osjetljive abs module, provjeri ima li na tabli sve lampice.
Sto se tice prevoda i registracije, ja sam sebi u SA poslao 2 audija, jedan je upravo takav kao sto ti gledas, A4 1.8t quattro i nisam imao nikakvih problema sa registracijama ili prelazima granica. Drugi je A6 2.7 bi-turbo Quattro kojem zadnji kraj na oko izgleda dosta drugacije od evropskog (dublja karambolka, 2 rore, spoiler, nizi je sekundicu, plus naravno mala tablica), takodjer nisam imao nikakvih problema, bilo je raznih pitanja granicara ali nista sto se kosi za zakonom. Oba auta prevedena, registrovana i u upotrebi u SA.
Sto se tice dijelova, sve mozes kupiti u ASA-i ili AC Quattro-u. Ako nemaju na stanju, naruce i dodje ti iz svabije za par dana. I jedni i drugi narucuju iz istog skladista, iste su im i cijene tako da je svejedno gdje odes.
Za gorivo savjetujem OMV 100 oktana. Prije, dok nije bilo ovog 100 oktana probao sam par razlicitih pumpi i najbolje mi je odgovaralo gorivo sa El Tariq-a ili OMV-a. Sad kako je izasla 100 na OMV-u, nisam nista drugo ni sipao tako da ne znam jel se sta promjenilo, to te bolje mogu savjetovati ljudi koji zive tu.
Sretno!
I jos nesto nevezano za taj auto a vezano za ulje, dosta evropskih proizvodjaca muku muce sa koristenjem odobrenih ulja i savjetovanjem vozaca da ista koriste. Recimo volvo ili bmw imaju vise sludge problema nego vw/audi samo ako ne koriste prava ulja a ljudi koriste sve i svasta. U volvu prednjaci s/v40 model, garantujem da od 10 njih koji su presli 100k nemaju 2 koja su cista i nemaju sludge. Procitaj malo volvo ili bmw forume pa ces se uvjeriti. Dakle, na kraju se opet sve svodi na individualca koji je vozio auto, koliko ga je poznavao i kako ga je odrzavao.
@Monsignor
americka auta se mogu registrovati gdje god hoces u EU. Slao sam, znam iz iskustva. Ima proces homologacije i zavisi od auta do auta ali uopste nije neka pljacka. Recimo za jednog hummera2 se u Njemackoj homologacija plati 600 eura. Slozices se da to nije nikakva cifra ako uzmemo u obzir cijenu auta a pogotovo razliku u cijeni ovdje i u Njemackoj. Za audija je jos manje.
@by the way,
skup je taj dzip za $14, dok ga dole prebacis i regulises sve dadzbine izaci ce te vise nego ustvari vrijedi. Sad, ako je pitanje cejfa onda samo naprijed i sretno!
To je super motor ali zahtjeva malo paznje i ljubavi
Sto se tice prevoda i registracije, ja sam sebi u SA poslao 2 audija, jedan je upravo takav kao sto ti gledas, A4 1.8t quattro i nisam imao nikakvih problema sa registracijama ili prelazima granica. Drugi je A6 2.7 bi-turbo Quattro kojem zadnji kraj na oko izgleda dosta drugacije od evropskog (dublja karambolka, 2 rore, spoiler, nizi je sekundicu, plus naravno mala tablica), takodjer nisam imao nikakvih problema, bilo je raznih pitanja granicara ali nista sto se kosi za zakonom. Oba auta prevedena, registrovana i u upotrebi u SA.
Sto se tice dijelova, sve mozes kupiti u ASA-i ili AC Quattro-u. Ako nemaju na stanju, naruce i dodje ti iz svabije za par dana. I jedni i drugi narucuju iz istog skladista, iste su im i cijene tako da je svejedno gdje odes.
Za gorivo savjetujem OMV 100 oktana. Prije, dok nije bilo ovog 100 oktana probao sam par razlicitih pumpi i najbolje mi je odgovaralo gorivo sa El Tariq-a ili OMV-a. Sad kako je izasla 100 na OMV-u, nisam nista drugo ni sipao tako da ne znam jel se sta promjenilo, to te bolje mogu savjetovati ljudi koji zive tu.
Sretno!
I jos nesto nevezano za taj auto a vezano za ulje, dosta evropskih proizvodjaca muku muce sa koristenjem odobrenih ulja i savjetovanjem vozaca da ista koriste. Recimo volvo ili bmw imaju vise sludge problema nego vw/audi samo ako ne koriste prava ulja a ljudi koriste sve i svasta. U volvu prednjaci s/v40 model, garantujem da od 10 njih koji su presli 100k nemaju 2 koja su cista i nemaju sludge. Procitaj malo volvo ili bmw forume pa ces se uvjeriti. Dakle, na kraju se opet sve svodi na individualca koji je vozio auto, koliko ga je poznavao i kako ga je odrzavao.
@Monsignor
americka auta se mogu registrovati gdje god hoces u EU. Slao sam, znam iz iskustva. Ima proces homologacije i zavisi od auta do auta ali uopste nije neka pljacka. Recimo za jednog hummera2 se u Njemackoj homologacija plati 600 eura. Slozices se da to nije nikakva cifra ako uzmemo u obzir cijenu auta a pogotovo razliku u cijeni ovdje i u Njemackoj. Za audija je jos manje.
@by the way,
skup je taj dzip za $14, dok ga dole prebacis i regulises sve dadzbine izaci ce te vise nego ustvari vrijedi. Sad, ako je pitanje cejfa onda samo naprijed i sretno!
- kaubojstina
#17 Re: Audi iz USA
kemalba wrote:Hvala Kaubojstino. Tvoj post me potaknuo da malo pogledam po webu, kad ono, ispostavi se da Audi A4 ima velikih problema sa pojavom oil sludge zbog kojeg nekada i motor otkaže. Na modelima od 1997 do 2004 (a ja hoću da kupim 2003) i to upravo na motoru 1.8T pojavio se navedeni problem. Naime 2004 godine je naglo skočio broj zahtjeva za popravkama 1.8T motora u garancijskom roku, ispostavilo se da 1.8T motor podnosi samo sintetičko 5W40 ulje koje bi trebalo mijenjati svakih 5000 milja, dok je u uputama koje je Audi izdao stajalo da se preporučuje korištenje sintetičkih ulja i mijenjanje na 10.000 milja. Audi je to handle-ao tako što je produžio garanciju na motor na 8 godina i neograničen broj milja i poslao preko 450.000 pisama vlasnicima pogođenog modela motora u kojem ih obavještava o produženju garancije i novim uputama za mijenjanje ulja.
Ja licno ne bih ne bih nikakav automobil uvozio is US (osim cheerokija 4.0
Sto se tice servisa, ne bih nigdje drug'o is'o do VW/Audi servisa...znaju ljudi sta rade, zavrse popravku relativno brzo osim toga sav rad je garantiran 100%. Malo vise platis ali si rahat. Znam da sam gori naveo da nisam servisir'o 1.8t u toku 70K milja...ovo je is iskustva sa VR6 motorom.
Ali ponavljam...americki 1.8t (i pogotovu ako je automatik)
-
Monsignor
#18 Re: Audi iz USA
shadow wrote:@kemalba,
To je super motor ali zahtjeva malo paznje i ljubavi. Sinteticko ulje i to castrol syntec 5w-40 ili mobil1 0w-40 (ovo drugo se po meni bolje pokazalo u 1.8t i 2.0t motorima) i nemas nikakvih problema. Naravno, nece ni svakakvog smeca od goriva. Ako je taj presao 72k milja znaci da mu se blizi vrijeme za veliki servis. Bolje ga uraditi preventivno nego da pukne a prilicno su osjetljivi. Na tom autu je originalna vodena pumpa za plasticnim propelerom i ona nije bas izdrzljiva tako da te to natjera da uradis veliki servis ranije, cijeli posao je otvoren pa nema smisla zamjeniti samo pumpu. Tako da postoji mogucnost cak i da je veliki servis do te miljaze vec uradjen, te vodene pumpe rjetko kad izdrze do 60k milja, provjeri malo istoriju auta (ako mozes), mozda izbjegnes troskove. Ako ni to ne znas onda nek ti mehanicar skine poklopce za zupcastog i provjeri, moze se vidjeti ako je frisak remen, pumpa, spaner, roler. Turbine su ok ako je koristeno pravo ulje, ako nije onda vec sada mozes imati problema. Ostalo su sitnice, s vremena na vrijeme se mora zamjeniti jedna (ili vise) shpula, maf (mass air flow-protok zraka), senzori za temperaturu i slicno. Ti auti (mislim na sve novije audi/vw) imaju i prilicno osjetljive abs module, provjeri ima li na tabli sve lampice.
Sretno!
I jos nesto nevezano za taj auto a vezano za ulje, dosta evropskih proizvodjaca muku muce sa koristenjem odobrenih ulja i savjetovanjem vozaca da ista koriste. Recimo volvo ili bmw imaju vise sludge problema nego vw/audi samo ako ne koriste prava ulja a ljudi koriste sve i svasta. U volvu prednjaci s/v40 model, garantujem da od 10 njih koji su presli 100k nemaju 2 koja su cista i nemaju sludge. Procitaj malo volvo ili bmw forume pa ces se uvjeriti. Dakle, na kraju se opet sve svodi na individualca koji je vozio auto, koliko ga je poznavao i kako ga je odrzavao.![]()
@Monsignor
@by the way,
Potpisujem,
pogresno sam se odrazio
ne mogu se registrovati bez proces homologacije...ali kod nas jos uvijek mogu....
A neko je gore pomenuo incne navoje tj sarafe...to fakat ne znam. Ali ako je svaki saraf na USA autu incni onda je to bez pretjerivanja nocna mora ovdje servisirati.
-
shadow
#19 Re: Audi iz USA
ma jok, kakvi incni navoji na audiju.Monsignor wrote:shadow wrote:@kemalba,
To je super motor ali zahtjeva malo paznje i ljubavi. Sinteticko ulje i to castrol syntec 5w-40 ili mobil1 0w-40 (ovo drugo se po meni bolje pokazalo u 1.8t i 2.0t motorima) i nemas nikakvih problema. Naravno, nece ni svakakvog smeca od goriva. Ako je taj presao 72k milja znaci da mu se blizi vrijeme za veliki servis. Bolje ga uraditi preventivno nego da pukne a prilicno su osjetljivi. Na tom autu je originalna vodena pumpa za plasticnim propelerom i ona nije bas izdrzljiva tako da te to natjera da uradis veliki servis ranije, cijeli posao je otvoren pa nema smisla zamjeniti samo pumpu. Tako da postoji mogucnost cak i da je veliki servis do te miljaze vec uradjen, te vodene pumpe rjetko kad izdrze do 60k milja, provjeri malo istoriju auta (ako mozes), mozda izbjegnes troskove. Ako ni to ne znas onda nek ti mehanicar skine poklopce za zupcastog i provjeri, moze se vidjeti ako je frisak remen, pumpa, spaner, roler. Turbine su ok ako je koristeno pravo ulje, ako nije onda vec sada mozes imati problema. Ostalo su sitnice, s vremena na vrijeme se mora zamjeniti jedna (ili vise) shpula, maf (mass air flow-protok zraka), senzori za temperaturu i slicno. Ti auti (mislim na sve novije audi/vw) imaju i prilicno osjetljive abs module, provjeri ima li na tabli sve lampice.
Sretno!
I jos nesto nevezano za taj auto a vezano za ulje, dosta evropskih proizvodjaca muku muce sa koristenjem odobrenih ulja i savjetovanjem vozaca da ista koriste. Recimo volvo ili bmw imaju vise sludge problema nego vw/audi samo ako ne koriste prava ulja a ljudi koriste sve i svasta. U volvu prednjaci s/v40 model, garantujem da od 10 njih koji su presli 100k nemaju 2 koja su cista i nemaju sludge. Procitaj malo volvo ili bmw forume pa ces se uvjeriti. Dakle, na kraju se opet sve svodi na individualca koji je vozio auto, koliko ga je poznavao i kako ga je odrzavao.![]()
@Monsignor
@by the way,
Potpisujem,
pogresno sam se odrazio
ne mogu se registrovati bez proces homologacije...ali kod nas jos uvijek mogu....
A neko je gore pomenuo incne navoje tj sarafe...to fakat ne znam. Ali ako je svaki saraf na USA autu incni onda je to bez pretjerivanja nocna mora ovdje servisirati.
- kaubojstina
#20 Re: Audi iz USA
Ne znam o ceme govoris, na autu je sve u metrickom sistemu...kroz iglene usi moras proci ovamo da nabavis dobar metricki alat.Monsignor wrote: A neko je gore pomenuo incne navoje tj sarafe...to fakat ne znam. Ali ako je svaki saraf na USA autu incni onda je to bez pretjerivanja nocna mora ovdje servisirati.
-
jefferson
#21 Re: Audi iz USA
Ja kupio prije 10 dana 2005 Passata 1.8T sa 170ks. Ide super, ima tek 38,000 milja, stalno radjeni servisi u VW, ima servisnu i garancija do 74,000 milja, ali....
Ko nije upucen u taj motor neka se pazi, i ko lako zaboravlja "pravila" nek se kloni tog motora. Kod americkih vozaca kao sto neko rece problem je sto su naravno lijeni, i smatraju da se auto sam od sebe servisira. U njega mora STRIKTNO sinteticko ulje, pozeljno 5W40, ili 0W40 a moze i 5W30 (ali samo ako zadovoljava VW502.00 ili 505.00). Automobil trazi njeznost pri hladnom startu i trazi laganu voznju dok se ne ugrije (turbo). Takodje, prednost americke verzije tog motora je sto moze trositi 93 oktana (iako pise MIN 91 oktan) sto znaci da u BiH nece imati problema. Americka verzija ima 170ks a evropska 180ks, ali im je isti obrtni moment. Caka se sastoji u zupcastom remenu. Evropska verzija ima 100 zuba, a americka 101 zub! Kada ti posalje auto nek ti posalje i remen u gjepeku
Ko nije upucen u taj motor neka se pazi, i ko lako zaboravlja "pravila" nek se kloni tog motora. Kod americkih vozaca kao sto neko rece problem je sto su naravno lijeni, i smatraju da se auto sam od sebe servisira. U njega mora STRIKTNO sinteticko ulje, pozeljno 5W40, ili 0W40 a moze i 5W30 (ali samo ako zadovoljava VW502.00 ili 505.00). Automobil trazi njeznost pri hladnom startu i trazi laganu voznju dok se ne ugrije (turbo). Takodje, prednost americke verzije tog motora je sto moze trositi 93 oktana (iako pise MIN 91 oktan) sto znaci da u BiH nece imati problema. Americka verzija ima 170ks a evropska 180ks, ali im je isti obrtni moment. Caka se sastoji u zupcastom remenu. Evropska verzija ima 100 zuba, a americka 101 zub! Kada ti posalje auto nek ti posalje i remen u gjepeku
-
jefferson
#22 Re: Audi iz USA
@ Shadowshadow wrote:@kemalba,
Sretno!
@Monsignor
@by the way,
Znam da caprkas po VW=u! Sto se Mobil1 0W40 pokazao boljim? Ja sam u svojoj mazdi koristio vazda 10W30 Mobil! sinteticko naravno, i mislim da je bolji od Castrol Synteca, ali mozes mi malo pojasniti? Znam da je bolji hladan start (ali ja sam na "vrucem" terenu) iako oba imaju istu viskoznost na radnoj temperaturi.
Kao sto sam spomenuo i ja sam uzeo sad Passata 1.8T i uvjek sam imao rezervi prema VW 4-cilindrasima, pa hocu da sipam sto bolje ulje a Mobil1 je ja mislim najbolje.
Takodje, sta ti mislis jel veliki servis na 40,000 bolje uraditi u VW ili odvuci nasem bosancu, pokupovat djelove i sve to uraditi (auto je pod garancijom)?
-
whow
#23 Re: Audi iz USA
Automobili iz USA su obicno u boljoj kondiciji nego oni iz EU iz nekoliko razloga:
- Ogranicenje makimalne brzine u USA je relativno nisko sto znaci da se taj audi nije svakodnevno "derao" 200+ km/h sto je slucaj u Njemackoj i Italiji dakle neki vitalni sistemi bi trebali pod manjim opterecenjem.
- Konfiguracija terenate, nacin voznje kao i klima su uglavnom povoljniji za exploataciju nego u EU s tim sto i u americi postoje regije u kojima vladaju extremni uvjeti sto ce reci da ce vozilo imati teze uslove exploatacije, dakle provjeri puten carfaxa odakle je auto i sve ostale informacije . Carfax te dode nekih $20.
-Odrzavanje u VW/ Audi servisima u USA i Canadi je na nejvisem nivou. Auto dok je pod garancijom (4 godine 80 000km ) se odrzava po propisanim fabrickim standardima sto podrazumjeva koristenje svih komponenti propisanih od VW/ Audija.
- Vazno je provjeriti da auto nije bilo u udesu ili kakvoj prirodnoj nepogodi dakle (poplava , tuca , udes) tj da nije salvage , rebuilt ili neki drugi special conditions jer se u tome slucaju radi o autima koja su bila otpisana pa potom popravljena te ponovo registrirana. Cuo sam da neki tipovi cak kupe dva totalno havarisana auto jedan sa prednje strane a drugi otraga pa ih onda navare jedan na drugi . Ima svega stoga se dobro cuvaj i dobro provjeri dokumentaciju jer se dosta toga da uraditi na netu. U biti ne bih trebao biti problem sto je auto iz USA osim naravno homologizacije koja na srecu jos uvijek ne postoji u BiH tako da mozes uvesti sta god hoces .Ukoliko auto jos uvijek ima USA tablice i osiguranje onda ga mozes i voziti ukoliko nema moze biti problema preko grane jer USA auta imaju drugaciju signalnu grupu ( crvenu u EU je narandasta ) takoder je visina branika drugacije podesena zbog sigurnosnih standarda , jacina svjetala desno lijevo ,drugaciji katalizator jer Amerika ima vise standarde po pitanju emisije stetnih gasova nego EU , po pravilu bih morao prebaciti sa Milja u Km sto je izuzetno skupo .Prijatelj je kupio Mercedes SUV u USA i morao ga je prebaciti ma km za Kanadu , cijena $3000. Ali ko zna mozda U BiH mogu i "milje"
uglavnom sve dobro provjeri prije kupovine i neka je sa srecom.
- Ogranicenje makimalne brzine u USA je relativno nisko sto znaci da se taj audi nije svakodnevno "derao" 200+ km/h sto je slucaj u Njemackoj i Italiji dakle neki vitalni sistemi bi trebali pod manjim opterecenjem.
- Konfiguracija terenate, nacin voznje kao i klima su uglavnom povoljniji za exploataciju nego u EU s tim sto i u americi postoje regije u kojima vladaju extremni uvjeti sto ce reci da ce vozilo imati teze uslove exploatacije, dakle provjeri puten carfaxa odakle je auto i sve ostale informacije . Carfax te dode nekih $20.
-Odrzavanje u VW/ Audi servisima u USA i Canadi je na nejvisem nivou. Auto dok je pod garancijom (4 godine 80 000km ) se odrzava po propisanim fabrickim standardima sto podrazumjeva koristenje svih komponenti propisanih od VW/ Audija.
- Vazno je provjeriti da auto nije bilo u udesu ili kakvoj prirodnoj nepogodi dakle (poplava , tuca , udes) tj da nije salvage , rebuilt ili neki drugi special conditions jer se u tome slucaju radi o autima koja su bila otpisana pa potom popravljena te ponovo registrirana. Cuo sam da neki tipovi cak kupe dva totalno havarisana auto jedan sa prednje strane a drugi otraga pa ih onda navare jedan na drugi . Ima svega stoga se dobro cuvaj i dobro provjeri dokumentaciju jer se dosta toga da uraditi na netu. U biti ne bih trebao biti problem sto je auto iz USA osim naravno homologizacije koja na srecu jos uvijek ne postoji u BiH tako da mozes uvesti sta god hoces .Ukoliko auto jos uvijek ima USA tablice i osiguranje onda ga mozes i voziti ukoliko nema moze biti problema preko grane jer USA auta imaju drugaciju signalnu grupu ( crvenu u EU je narandasta ) takoder je visina branika drugacije podesena zbog sigurnosnih standarda , jacina svjetala desno lijevo ,drugaciji katalizator jer Amerika ima vise standarde po pitanju emisije stetnih gasova nego EU , po pravilu bih morao prebaciti sa Milja u Km sto je izuzetno skupo .Prijatelj je kupio Mercedes SUV u USA i morao ga je prebaciti ma km za Kanadu , cijena $3000. Ali ko zna mozda U BiH mogu i "milje"
-
shadow
#24 Re: Audi iz USA
Castrol Syntec nije los, i dalje ga dosta raje koristi ali ce ti izmedju intervala zamjene potrositi 1/2 -1 litar. Mobil1 nece ni kapi (ovo naravno pod uslovom da je sve ostalo ok). Znam da si ti juznije ali nesto sad kontam posto je tvoj auto 2005 godina moguce je da ga uopste ne kache ulja iz vw502 standardizacije, vec vw 505.01 sto znaci da moras sipati 5w-40. Pogledaj u knjizici, nisam bas najsigurniji za ovo, stalno nesto mjenjaju.jefferson wrote:@ Shadowshadow wrote:@kemalba,
Sretno!
@Monsignor
@by the way,
Znam da caprkas po VW=u! Sto se Mobil1 0W40 pokazao boljim? Ja sam u svojoj mazdi koristio vazda 10W30 Mobil! sinteticko naravno, i mislim da je bolji od Castrol Synteca, ali mozes mi malo pojasniti? Znam da je bolji hladan start (ali ja sam na "vrucem" terenu) iako oba imaju istu viskoznost na radnoj temperaturi.
Kao sto sam spomenuo i ja sam uzeo sad Passata 1.8T i uvjek sam imao rezervi prema VW 4-cilindrasima, pa hocu da sipam sto bolje ulje a Mobil1 je ja mislim najbolje.
Takodje, sta ti mislis jel veliki servis na 40,000 bolje uraditi u VW ili odvuci nasem bosancu, pokupovat djelove i sve to uraditi (auto je pod garancijom)?
Sto veliki servis na 40k? Prerano je, nema potrebe da se uvaljujes. Kad se odlucis za to, VW ce ti uzeti preko milje za zamjenu a sam mozes kupiti dijelove za nekih $300 i onda dati nekom da uradi. Jbg, zavisi od majstora ali nije nikakva posebna zajebancija. Ja nisam mehanicar ali volim se petljati i interesuje me svasta oko auta tako da sam uz pomoc starog uradio veliki servis na ovom A4 1.8t, dobro sam ruke izgrebao jer je motor poprecno postavljen a nisam htio skidati karambolku, masku, hladnjak, xenon farove vec sam se nekako provlacio. Uglavnom, nije strasno.
I da, obavezno ga zagrij prije kretanja radi turbine, u lagu su ako odmah krenes, osjetices to i sam. Gorivo preporucujem 93 oktana. Nek je sa srecom
-
kemalba
#25 Re: Audi iz USA
Hvala wow, jefferson i shadow. Evo sam na vaš prijedlog napravio CARFAX report link 1/link 2 za, nadam se, moje buduće vozilo pa ako ima neki komentar bio bih zahvalan? Pogotovo za vas koji ste u US.
Last edited by kemalba on 06/04/2009 14:06, edited 1 time in total.