8. mart DAN ZENA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#26 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Fair Life »

Nadam se da jos nije kasno...

Image
Secer_033

#27 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Secer_033 »

Niko se nije sjetio da mi da ruzu; ni otac, ni brat, ni rodjak, ni prijatelj ma bas niko...a tako ih fino pazim ;-)

Zahvaljujem se svim forumasima na ruzama. Sta bi mi bez vas? Sta bi mi bez muskaraca? Iako nam nekad piju krv na cjevcicu.
Od sada se borim za dan muskaraca...

Ustvari, to vam je svaki dan kad vam napravimo rucak, ispeglamo stvari i legnemo kraj vas navecer :D

Cudi me da mi ni Hauptgefrajter nije poklonio ruzu.
Dijasporac

#28 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Dijasporac »

iz dna duše wrote:Hvala, hvala... :D
Slušala sam jučer jedan komentar žene koja je osula drvlje i kamenje na ovaj dan, jer je, po njoj, sve to lažno, žene su ugnjetavane u našoj zemlji i u svijetu općenito..., tako da je jadno da mi žene, na taj dan budemo zasute cvijećem, pažnjom, a ostalim danima patimo..., te da emancipovane žene na taj dan odbijaju da prime čestitku.

Ja moram reći da ipak, 8. Marta ne odbijam da primim ni cvijeće od muža, sina, kolege, prijatelja iako se smatram emancipovanom ženom, emancipovanom za ov naše podneblje...
Emacipovana sam u smislu da sam uvijek zarađivala svoj novac i nikada nisam materijalno ovisila o muškarcu...imala sam uvijek zanimljiv posao, koji je podrazumijevao i službena putovanja, učešće na seminarima itd...Ni tu nije bilo problema...
Ali, istovremeno, kao i svugdje u "emacipovanijem" svijetu druge žene, uspjela sam uz posao da podignem i dvoje djece, da ih školujem, da održim brak, da budem brižna kćerka...
Hožu reći, emancipovanim ženama nije nimalo lako jer imaju da puno uloga da urade na najbolji način. Istovremeno, to daje jedan osjećaj da vrijediš, da si sposoban, da nisi kukavica da se uhvatiš u koštac sa svim poteškoćama koje život, te da si u svom braku ravnopravan partner...
Ja jedino emotivno ovisim o njemu, ali to mi godi :-)
Da skratim, evo me, na ovo lijepo osmomartovsko jutro, kada nakon cjelovečernje kiše zasija sunce, idem sa poklonom i cvijećem svojoj majci da čestitam 8.Mart. Ne čekam samo 8. Mart da bih učinila nešto za nju, činim svaki dan, ali je danas za nju nešto posebno i znam da se raduje mom dolasku...Moja majka, koja nije imala svoju platu, nije imala karijeru i bila je uvijek "samo" sretna žena i majka, kasnije i nena. Ona je to odabrala...Ja sam odabrala drugačiji životni put, pa sam uz sve to što ona ima, imala još i posao koji me je, nekad manje, nekad više, ispunjavao.
Danas ćemo ipak obje uživati u pažnji naših muškaraca: muževa, sinova, braće...ja "emancipovana" Bosanka, ona "neemancipovana"...
Onim damama koje slave ova praznik, želim sretan 8. Mart.... :kiss:
Slazem se!!!
Secer_033

#29 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Secer_033 »

Dijasporac wrote:
Slušala sam jučer jedan komentar žene koja je osula drvlje i kamenje na ovaj dan, jer je, po njoj, sve to lažno, žene su ugnjetavane u našoj zemlji i u svijetu općenito..., tako da je jadno da mi žene, na taj dan budemo zasute cvijećem, pažnjom, a ostalim danima patimo..., te da emancipovane žene na taj dan odbijaju da prime čestitku.

Ja moram reći da ipak, 8. Marta ne odbijam da primim ni cvijeće od muža, sina, kolege, prijatelja iako se smatram emancipovanom ženom, emancipovanom za ov naše podneblje...
Emacipovana sam u smislu da sam uvijek zarađivala svoj novac i nikada nisam materijalno ovisila o muškarcu...imala sam uvijek zanimljiv posao, koji je podrazumijevao i službena putovanja, učešće na seminarima itd...Ni tu nije bilo problema...
Ali, istovremeno, kao i svugdje u "emacipovanijem" svijetu druge žene, uspjela sam uz posao da podignem i dvoje djece, da ih školujem, da održim brak, da budem brižna kćerka...
Hožu reći, emancipovanim ženama nije nimalo lako jer imaju da puno uloga da urade na najbolji način. Istovremeno, to daje jedan osjećaj da vrijediš, da si sposoban, da nisi kukavica da se uhvatiš u koštac sa svim poteškoćama koje život, te da si u svom braku ravnopravan partner...
Da skratim, evo me, na ovo lijepo osmomartovsko jutro, kada nakon cjelovečernje kiše zasija sunce, idem sa poklonom i cvijećem svojoj majci da čestitam 8.Mart. Ne čekam samo 8. Mart da bih učinila nešto za nju, činim svaki dan, ali je danas za nju nešto posebno i znam da se raduje mom dolasku...Moja majka, koja nije imala svoju platu, nije imala karijeru i bila je uvijek "samo" sretna žena i majka, kasnije i nena. Ona je to odabrala...Ja sam odabrala drugačiji životni put, pa sam uz sve to što ona ima, imala još i posao koji me je, nekad manje, nekad više, ispunjavao.
Danas ćemo ipak obje uživati u pažnji naših muškaraca: muževa, sinova, braće...ja "emancipovana" Bosanka, ona "neemancipovana"...
Slazem se!!!
I ja!! :D drago mi je cuti price zena koje uspijevaju otici na posao, odrzati brak, roditi i odgojiti djecu itd. Mislim da zene samo emotivno trebaju biti ovisve o muskarcima. Bilo bi, ne samo zenama bolje da imaju svoju platu nego i njohovim partnerima. Mislim da zene koje zbog bilo kojeg razloga nemaju posao i ne zaradjuju imaju (mozda malo) tezi zivot, a i njihovi partneri. Oni se osjecaju odgovornim da zarade dovoljno za citavu porodicu i to vrsi velik pritisak na njih.
anais_nin

#30 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by anais_nin »

stochar wrote:vec ima jedna tema na kojoj sam ovo napis'o, ali evo da ponovim svoj stav o 8. martu:

'moderne zene' uspjele su posrat' ono za sta su se zene u cast kojih se obiljezava 8. mart borile i bile izborile. Ujedinjeni narodi proglasili su 8. mart "Međunarodnim danom za prava žena i za mir", zene u evropi ovaj dan ce obiljeziti protestima i traziti da im se poboljsaju prava, a kod nas ce mrge koji u slobodno vrijeme tuku svoje zene kupiti cvijet (koji kupuju jednom godisnje) i, zene sve sretne! kod nas se dan za prava zena koristi kako bi se zene diskriminisale. bravo mi!

1903, SAD – Sindikati i nezavisna ženska udruženja koja su također podržavala žensko pravo glasa, osnivaju Ligu ženskih sindikata (Women's Trade Union League) kako bi pomogle radnicama u političkom i ekonomskom osnaživanju. Bilo je to još uvijek vrijeme teških radnih uvjeta i siromaštva.

1908, SAD - Zadnje nedjelje u veljači 1908. godine, američke socijalistkinje obilježavaju prvi Dan žena organiziravši velike demonstracije. Traže da se ženama omogući ne samo pravo glasa nego da se ostvare i njihova politička i ekonomska prava. Slijedeće je godine u demonstracijama na Mannhatnu sudjelovalo 2.000 ljudi.

1909, SAD - Te su godine radnice zaposlene u tekstilnoj industriji organizirale generalni štrajk. Oko 30.000 radnica trinaest je tjedana štrajkalo za bolju plaću i bolje uvjete rada. Liga ženskih sindikata platila je jamčevinu za uhićene i financijski potpomogla štrajkaški fond.

1910, SAD, - Dan žena prihvatile su socijalistkinje i feministice diljem SAD.

1910, Kopenhagen - Izaslanstvo Sindikata prisustvuje Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu s namjerom da predloži Dan žena kao međunarodni praznik.

U to je vrijeme Njemačka socijalistička partija, koja je snažno zagovarala pravo glasa za žene, imala veliki utjecaj na međunarodni socijalistički pokret, osobito Clara Zetkin. Potaknuta događanjima i akcijama američkih radnica ona je uobličila zahtjev za obilježavanjem jednog dana u godini kada bi žene lobirale za svoje interese. Na Konferenciji je sudjelovalo preko stotinu žena iz 17 zemalja, predstavnica sindikata, socijalističkih partija, klubova radnica, te tri žene koje su bile izabrane u Finski parlament. Prijedlog Clare Zetkin jednoglasno je usvojen a rezultat je obilježavanje Dana žena.

Na Konferenciji je ponovno potvrđena važnost prava glasa za žene i to onog koji neće biti utemeljen na vlasničkim pravima. Neki su socijalisti, naime, držali da bi se pravo glasa za žene lakše ostvarilo preko ostvarivanja vlasničkih prava dok su se drugi, među kojima su Njemica Clara Zetkin i Ruskinja Alexandra Kollontai, borili da ostvarivanje tog prava bude neizostavan i zaseban dio socijalističkog programa.

Zatraženo je i univerzalno pravo glasa – za sve odrasle žene i muškarce. Jedna od odluka konferencije je i da se noćni rad proglasi štetnim za zdravlje žena. Tomu su se usprotivile radnice iz Švedske i Danske kojima je, kako su tvrdile, upravo noćni rad neophodan izvor prihoda. Zatraženo je i da se prava udanih majki izjednače sa pravima samohranih, za što se žestoko borila Alexandra Kollontai, no njezini napori nisu urodili plodom.

1911. – Kao rezultat odluka u Kopenhagenu , Dan žena obilježen je prvi puta 19. 03. i to u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Slavilo ga je više od milijun žena i muškaraca. Zahtijevali su ne samo pravo glasa za žene nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje spolne diskriminacije

Ni tjedan dana kasnije 25. 03. 1911. u tragičnom je požaru u New Yorku poginulo više od 140 radnica, uglavnom talijanskih i židovskih imigrantica. Događaj koji je bio posljedica loših radnih uvjeta imat će snažan utjecaj na radno zakonodavstvo Sjedinjenih Američkih Država.

1913.-1914, Rusija – Kao dio mirovnog pokreta koji je počeo djelovati u sumrak Prvog svjetskog rata, Ruskinje su po prvi put obilježile Dan žena i to zadnje nedjelje u veljači 1913. godine. Drugdje se u Europi Dan žena slavio na sam 8. ili oko 8. marta, bilo kao antiratni prosvjed bilo kao izraz solidarnosti ženama Rusije.

1917, Rusija – Rusija je ostala bez 2 milijuna svojih vojnika. Ruskinje ponovno biraju zadnju nedjelju veljače za obilježavanje Dana žena i zahtijevaju pravo na «kruh i mir». Politički vrh Rusije pokušao je spriječiti prosvjed no žene su svejedno krenule. Ostalo je povijest…

Četiri dana poslije ruski je car je abdicirao a privremena vlada zagarantirala ženama pravo glasa. Ta je povijesna nedjelja, po julijanskom kalendaru koji je bio u upotrebi u Rusiji, pala na 23. 02 a po gregorijanskom, koji se inače koristio, na 8. 03, uzeta kao dan kada će se u cijelom svijetu obilježavati međunarodni praznik - Dan žena.
samo da "podebljam" ono sto je drug stochar kazao :) lijepo, naravno da je lijepo kad nam se cestita...samo sve vise i vise zena (koje "slave") ni ne znaju sta i zbog cega im se cestita :) a vazno je da ne zaboravimo...jer koliko god veliki bili koraci koji su napravljeni u proslosti na nas cekaju jos veci...cekaju neki novi val entuzijazma, neke nove zene borce... :)
harka

#31 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by harka »

dobila danas SMS poruku :)

Da uvijek budes puna para ko brod,
da sve muskarce bacas na pod,
jer mi smo ribetine,a oni su skart
sretan ti ribo 8.mart

svim damama sretan 8.mart i svih ostalih 364 dana :)
amrica

#32 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by amrica »

harka wrote:dobila danas SMS poruku :)

sretan ti ribo 8.mart

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
HAVANA

#33 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by HAVANA »

amrica wrote:
harka wrote:dobila danas SMS poruku :)

sretan ti ribo 8.mart

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Valja li to ovako,dame moje drage? :P :D
Kraljica_Suza

#34 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Kraljica_Suza »

Nit' 'ovo' obiljezavam, nit' slavim :-)

Ja sam svaki dan zena i svaki dan se ponosim sobom :music2:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#35 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by PipiDugaDevetka »

zagazaga wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Joj, bolje da si stavila u naslov Koje bh. zene imaju damu?
-Novinarka što je pokušala da odbrani tetku od Tasima.
-Fadila Žuta što je nedavno istjerana iz stana, a opjevana kako bombe baca.
-Suvlasnica trgovine sa A. Polja, što je pljačkaša žogerom izbacila iz svoje
prodavnice 1998.g. čini mi se. Snimljeno sigurnosnom kamerom.
-Ova Dž. Amela što se oporavljau bolnici nakon slučaja u kladionici.
-Novinarka FTV, ratna reporterka Helać.
@pipi u pravu si Možda je bolje da pred 8. mart bar spomenemo imena žena koje su to zaslužile. Tvom spisku naravno dodajem nanu Fatu Orlović i još one cure što su išle na sud jer su uzviknule ''ovo je Bosna'' ( iz Srebrenice ili Bratunca )
Koshpa wrote:Zar zuta Fadila nije pogilnula na Zuci u borbama ?
Da zaključanu temu nastavimo ovdje.

Očigledno, da sam pogriješio u vezi sa Fadilom Žutom.
Do mene je, izvinjavam se forumašima, rodbini i prijateljima Žute.
Zeznuo sam se jer je putem tv. nedavno bila priča o nekoj heroini koja je izbačena iz stana, a njoj sam zaboravio ime.

Dopunite spisak bh. žena heroina iz neposredne prošlosti ili sadašnjosti.
iz dna duše

#36 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by iz dna duše »

Sretan 8. Mart svim ženama...
Image
stochar

#37 Re: SRETAN 8 mart

Post by stochar »

imam isto misljenje kao i prosle godine u ovo doba, pa cu ga samo ponoviti:
stochar wrote:'moderne zene' uspjele su posrat' ono za sta su se zene u cast kojih se obiljezava 8. mart borile i bile izborile. Ujedinjeni narodi proglasili su 8. mart "Međunarodnim danom za prava žena i za mir", zene u evropi ce ovaj dan obiljeziti protestima i traziti da im se poboljsaju prava, a kod nas ce mrge koji u slobodno vrijeme tuku svoje zene kupiti cvijet (koji kupuju jednom godisnje) i, zene sve sretne! kod nas se dan za prava zena koristi kako bi se zene diskriminisale. bravo mi!

1903, SAD – Sindikati i nezavisna ženska udruženja koja su također podržavala žensko pravo glasa, osnivaju Ligu ženskih sindikata (Women's Trade Union League) kako bi pomogle radnicama u političkom i ekonomskom osnaživanju. Bilo je to još uvijek vrijeme teških radnih uvjeta i siromaštva.

1908, SAD - Zadnje nedjelje u veljači 1908. godine, američke socijalistkinje obilježavaju prvi Dan žena organiziravši velike demonstracije. Traže da se ženama omogući ne samo pravo glasa nego da se ostvare i njihova politička i ekonomska prava. Slijedeće je godine u demonstracijama na Mannhatnu sudjelovalo 2.000 ljudi.

1909, SAD - Te su godine radnice zaposlene u tekstilnoj industriji organizirale generalni štrajk. Oko 30.000 radnica trinaest je tjedana štrajkalo za bolju plaću i bolje uvjete rada. Liga ženskih sindikata platila je jamčevinu za uhićene i financijski potpomogla štrajkaški fond.

1910, SAD, - Dan žena prihvatile su socijalistkinje i feministice diljem SAD.

1910, Kopenhagen - Izaslanstvo Sindikata prisustvuje Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu s namjerom da predloži Dan žena kao međunarodni praznik.

U to je vrijeme Njemačka socijalistička partija, koja je snažno zagovarala pravo glasa za žene, imala veliki utjecaj na međunarodni socijalistički pokret, osobito Clara Zetkin. Potaknuta događanjima i akcijama američkih radnica ona je uobličila zahtjev za obilježavanjem jednog dana u godini kada bi žene lobirale za svoje interese. Na Konferenciji je sudjelovalo preko stotinu žena iz 17 zemalja, predstavnica sindikata, socijalističkih partija, klubova radnica, te tri žene koje su bile izabrane u Finski parlament. Prijedlog Clare Zetkin jednoglasno je usvojen a rezultat je obilježavanje Dana žena.

Na Konferenciji je ponovno potvrđena važnost prava glasa za žene i to onog koji neće biti utemeljen na vlasničkim pravima. Neki su socijalisti, naime, držali da bi se pravo glasa za žene lakše ostvarilo preko ostvarivanja vlasničkih prava dok su se drugi, među kojima su Njemica Clara Zetkin i Ruskinja Alexandra Kollontai, borili da ostvarivanje tog prava bude neizostavan i zaseban dio socijalističkog programa.

Zatraženo je i univerzalno pravo glasa – za sve odrasle žene i muškarce. Jedna od odluka konferencije je i da se noćni rad proglasi štetnim za zdravlje žena. Tomu su se usprotivile radnice iz Švedske i Danske kojima je, kako su tvrdile, upravo noćni rad neophodan izvor prihoda. Zatraženo je i da se prava udanih majki izjednače sa pravima samohranih, za što se žestoko borila Alexandra Kollontai, no njezini napori nisu urodili plodom.

1911. – Kao rezultat odluka u Kopenhagenu , Dan žena obilježen je prvi puta 19. 03. i to u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Slavilo ga je više od milijun žena i muškaraca. Zahtijevali su ne samo pravo glasa za žene nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje spolne diskriminacije

Ni tjedan dana kasnije 25. 03. 1911. u tragičnom je požaru u New Yorku poginulo više od 140 radnica, uglavnom talijanskih i židovskih imigrantica. Događaj koji je bio posljedica loših radnih uvjeta imat će snažan utjecaj na radno zakonodavstvo Sjedinjenih Američkih Država.

1913.-1914, Rusija – Kao dio mirovnog pokreta koji je počeo djelovati u sumrak Prvog svjetskog rata, Ruskinje su po prvi put obilježile Dan žena i to zadnje nedjelje u veljači 1913. godine. Drugdje se u Europi Dan žena slavio na sam 8. ili oko 8. marta, bilo kao antiratni prosvjed bilo kao izraz solidarnosti ženama Rusije.

1917, Rusija – Rusija je ostala bez 2 milijuna svojih vojnika. Ruskinje ponovno biraju zadnju nedjelju veljače za obilježavanje Dana žena i zahtijevaju pravo na «kruh i mir». Politički vrh Rusije pokušao je spriječiti prosvjed no žene su svejedno krenule. Ostalo je povijest…

Četiri dana poslije ruski je car je abdicirao a privremena vlada zagarantirala ženama pravo glasa. Ta je povijesna nedjelja, po julijanskom kalendaru koji je bio u upotrebi u Rusiji, pala na 23. 02 a po gregorijanskom, koji se inače koristio, na 8. 03, uzeta kao dan kada će se u cijelom svijetu obilježavati međunarodni praznik - Dan žena.
iz dna duše

#38 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by iz dna duše »

Pa da, uz prethodnu čestitku od mene za ovogodišnji 8. mart, i ja sebe sama citiram iz prošle godine, jer nisam promijenila mišljenje... :)
Ljuska_u_BaklaFi

#39 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Drage žene, sretan vam ženeći dan :D :run:
iz dna duše

#40 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by iz dna duše »

Kod nas je 8. mart u biti bio kao neka zamjena za Majčin dan....
Sjećam se kada sam sa bratom pola dana obilazila grad da za ušteđevinu (skromnu) kupim što ljepši poklon majci...Ona je uvijek bila jako obradovana a brat i ja smo sijali od sreće,,,
Sjećam također, kada sam se ja našla u ulozi majke, kada je moj sin u jaslicama (imao je nepune dvije godine) na priredbi u čast 8. marta, izrecitovao pjesmicu, posvećenu majci, koja ide ovako:

" Njene su oči blage,
a ruke tako drage,
stalno me prate pogledi njeni
moja je mama najdraža meni..."

Sve vrijeme me je gledao u oči, a j sam se gušila u suzama od radosti...
I zato, volim sve praznike koji su u stanju da u ljudima probude topla, ljudska osjećanja...
Soul_Sista

#41 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Soul_Sista »

tufe wrote:sretan 8. mart ljudima zenske vjeroispovjesti
Hvala ljudima muske vjeroispovjesti. :-)
Ne znam da li se slucajno poklopilo ali veceras idem gledati film Iranski film "Women without Men" :) :D
nevenkagaragic

#42 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by nevenkagaragic »

Hvala na cestitkama... i srecan Dan zena forumasicama.
Zelim forumasicama da se potrude da svaki dan bude njihov dan.

Tornado Bi

#43 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Tornado Bi »

Sretan 8. mart

Image Image Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#44 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by PipiDugaDevetka »

Žene žive u pjesmi
žene žive u braku
Žene su inspiracija

Sretan 8. mart Dan žena svim forumašicama, a i šire!

Duško Lokin, zvani Perika.
tech10

#45 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by tech10 »

Ovo ce na kraju skoncati kao i Deda Mraz. :-D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#46 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by pici »

Image
SRETAN 8.MART DAN ŽENA!
Ljuska_u_BaklaFi

#47 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Image
uvjek dobar gost

#48 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by uvjek dobar gost »

tech10 wrote:Ovo ce na kraju skoncati kao i Deda Mraz. :-D
Daphna

#49 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by Daphna »

Ja bih ga vala preimenovala u međunarodni dan cvijeća :mrgreen: Joj redova jutros u cvjećarama, k'o u ratu za hljeb i vodu :roll:

Al' eto, kako god ga mi ovdje obilježavali, neka nam ga. Imamo bar jedan dan koji muškarci nemaju :mrgreen: Još jedan razlog za kraće radno vrijeme, igru, pjesmu, alkohol... I poneki poklon :mrgreen:

Hvala forumašima na čestitkama i od mene dragim forumašicama sretan dan žena!
pustopoljina

#50 Re: 8. mart DAN ZENA

Post by pustopoljina »

Image
Post Reply