Ribolov na Krivaji?
Moderator: anex
- Dozer
#26 Re: Ribolov na Krivaji?
Mutna, pravo. I pojaka. Jel' bilo sta?
-
G.O.D.
#27 Re: Ribolov na Krivaji?
Kad je mutna tad je najbolja, ali ne previse mutna
ima na Krivaji uvijek necega... samo treba biti uporan i izabrati pravi teren!
BISTRO!
BISTRO!
- turban
#28 Re: Ribolov na Krivaji?
Samo da se legitimisem prija ulaska u club...
Bistro.

Bistro.

- The Nightwatchman
#29 Re: Ribolov na Krivaji?
ja ne znam je li iko ikad musicario na krivaji, snjura, pucavac i to.....

ja inace samo ovako pecam, ima li vas jos?
pravim sam svoje muhe, i nema mi veceg zadovoljstva u zivotu

ja inace samo ovako pecam, ima li vas jos?
pravim sam svoje muhe, i nema mi veceg zadovoljstva u zivotu
- Dozer
#30 Re: Ribolov na Krivaji?
E Fly jos nisam probao, mada sam najcesce na pastrmci i smudju. Plovak, grunt i naravno razne varalice su mi standard.
-
G.O.D.
#31 Re: Ribolov na Krivaji?
MuHicarenje
mi nije jaca strana, mada imam zelje da ga savladam. Vise volEm plovak, grunt i varalice, mada sam za plovkom luuud
jel ono slicica Mrene ili... vidim brcice...mozda je i sarance...ne znam gdje si pecao
jel ono slicica Mrene ili... vidim brcice...mozda je i sarance...ne znam gdje si pecao
- Dozer
- The Nightwatchman
- Dozer
#34 Re: Ribolov na Krivaji?
Salakovac, petak prosle hefte, 4 poslijepodne, plovak, crvi. 
-
skojotovski
#35 Re: Ribolov na Krivaji?
kod tunela?
-
bhxxl
#36 Re: Ribolov na Krivaji?
ko uhvati jednom ribu na mushicu zaboravice sve ostale metode
postace lud za tim 
- The Nightwatchman
#37 Re: Ribolov na Krivaji?
mozes li mi objasniti gdje na salakovcu?
ja sam isao vise puta, i uvijek zavrsim kod mosta "bijela" onaj kanal sto ide lijevo..... nikako ne kontam gdje se skrene i gdje se tacno lovi na tom salakovcu
ja sam isao vise puta, i uvijek zavrsim kod mosta "bijela" onaj kanal sto ide lijevo..... nikako ne kontam gdje se skrene i gdje se tacno lovi na tom salakovcu
- rajvosa^
#38 Re: Ribolov na Krivaji?
Evo nesto s druge teme...ko mi zagarantuje da cu sta upecat moja hrana i piva....
rajvosa^ wrote:haha dobar....Ja sam U februaru isao s jaranom isto strastveni, negdje na Dreznjicu tako nesto se zvalo....Ja laik znam osnovne stvari, zabacit, mamac ovo ono, al nikakve sam srece svi oko mene mogu hvatati ja nista...I hajde ovaj jaran kaze garantujem ti da ces upecat samnom.(a on se nikad bez ribe ne vrati)..11 stapova, vatrica se zapalila....i tako citav dan.....nista. Na kraju mi je rekao nemoj majke ti me vise zvati da idemo pecat....kad si ku.... srece.![]()
![]()
- Dozer
#39 Re: Ribolov na Krivaji?
Ma na Salakovcu gdje god sidjes ne bi trebalo biti lose. Naravno, ako riba radi. Pastrmka se tamo stalno krece, nije nikad na jednom mjestu, tako da ce ti naici prije ili kasnije. Mali problem cesto cini voda jer je driblaju s branama, pa se zna desiti da u roku sat vremena nadodje 2 metra ili sleti 3, a to je onda njesra i sva riba pobjegne od obale, i dzaba ti i krma i mamci i mjesto na kojem si. U Bijeloj ja uvijek prodjem fino, a odem na onu drugu stranu. Ili predjes preko cijevi i vracas se prema mostu, pa gdje viids da se moze sici sidjes, ili predjes glavni most i odmah iza njega smotas lijevo, cist oda sebi skratis truckanje.
Evo par savjeta za Salakovac, recimo za ovo vrijeme sada (ono kako ja to radim).
* Mamci: crvi, gage (zive), zelena i narandzasta pasta, a sada vec moze i bijela
* Nacin lova:
- plovak na 2,5 - 3,5m dubine; eventualno i grunt mada na ovo rijetko uzima, bez obzira na mamac, ali uvijek se moze zadesiti kakav smudj ako vec nece pasrtmka
- varalice: leptir vel. 1-3, dvica je ponajbolja; rapale i ruzno pace vel. 3-4, dvodijelne ili jednodijelne, boja slicnih gagi ili pastrmki, sa malo crvenih detalja (ne pustate da tone, bacate sto dalje od obale i odmah vucete uz jace trzaje, da stalno bude na nekoj dubini 1,5-2m). Ja rijetko prodjem da na varalicu ne klepim bar jednu.
* Krma (mamcenje): stari hljeb, nakvasen i iscijedjen samo toliko da moze lagano tonuti. Ne praviti tvrde kugle koje idu direkt na dno, nego da se taj hljeb razlijepi na vodi i odmah siri. Cilj je ribu podici sa dna, a ne ganjati je po dnu. Pastrmka ionako pliva po srednjem sloju vode, pogotovo kada je toplo. Hljebu se moze dodati i malo hrane iz ribnjaka (moze se kupiti za 2-3 KM u bilo kojem ribogojilistu), ali ne previse jer je ona hrana brzo zasiti. Jedna-dvije sake sa hljebom su sasvim dovoljne. Cilj je da joj samo malo zamirise. Krmu ponavljati svakih 1,5-2 sata i bez riblje hrane, s tim sto se prva krma baca u vecoj kolicini, recimo 2-3 hljeba, a sve kasnije u manim kolicinama, recimo po pola hljeba podijeljeno u 3-4 gute (kugle). Riblju hranu iz ribogojilista ponovo malo dodati tek kasno poslijepodne, oko 4-5, i ne vise od jedne sake.
I to je to. Bistro.
@Rajvosa
Ma niko ti ne moze garantovati nista, djaba prica
. Meni se dole znalo desavati da se riba izbacuje ko luda, cak je vidim kako pliva okolo, prati i crve i gage i varalice, ali nece da uzme nikako. I sta god da joj radis, kako god da je pokusavas prevariti, jednostavno nece. Ali, evo gore savjeta. Prati ih redom i mislim da neces fuliti. Naravno, ako te ne zakaci kakav kretenoidan dan poput ovakvog koji upravo opisah 
Evo par savjeta za Salakovac, recimo za ovo vrijeme sada (ono kako ja to radim).
* Mamci: crvi, gage (zive), zelena i narandzasta pasta, a sada vec moze i bijela
* Nacin lova:
- plovak na 2,5 - 3,5m dubine; eventualno i grunt mada na ovo rijetko uzima, bez obzira na mamac, ali uvijek se moze zadesiti kakav smudj ako vec nece pasrtmka
- varalice: leptir vel. 1-3, dvica je ponajbolja; rapale i ruzno pace vel. 3-4, dvodijelne ili jednodijelne, boja slicnih gagi ili pastrmki, sa malo crvenih detalja (ne pustate da tone, bacate sto dalje od obale i odmah vucete uz jace trzaje, da stalno bude na nekoj dubini 1,5-2m). Ja rijetko prodjem da na varalicu ne klepim bar jednu.
* Krma (mamcenje): stari hljeb, nakvasen i iscijedjen samo toliko da moze lagano tonuti. Ne praviti tvrde kugle koje idu direkt na dno, nego da se taj hljeb razlijepi na vodi i odmah siri. Cilj je ribu podici sa dna, a ne ganjati je po dnu. Pastrmka ionako pliva po srednjem sloju vode, pogotovo kada je toplo. Hljebu se moze dodati i malo hrane iz ribnjaka (moze se kupiti za 2-3 KM u bilo kojem ribogojilistu), ali ne previse jer je ona hrana brzo zasiti. Jedna-dvije sake sa hljebom su sasvim dovoljne. Cilj je da joj samo malo zamirise. Krmu ponavljati svakih 1,5-2 sata i bez riblje hrane, s tim sto se prva krma baca u vecoj kolicini, recimo 2-3 hljeba, a sve kasnije u manim kolicinama, recimo po pola hljeba podijeljeno u 3-4 gute (kugle). Riblju hranu iz ribogojilista ponovo malo dodati tek kasno poslijepodne, oko 4-5, i ne vise od jedne sake.
I to je to. Bistro.
@Rajvosa
Ma niko ti ne moze garantovati nista, djaba prica
-
edo-BS
#40 Re: Ribolov na Krivaji?
Samo se pazite, murija u Zavidovicima je da bo sacuva.
Mislim poznato je da smo mi sa stranim tablicama "omiljeni" kod murije ali taj put je bilo stvarno previse.
Ja sam bio tako nadrljo pa sam za lakse prekoracenje brzine pored redovne kazne (30 KM) morao na crnjaka platiti jos 20 KM samo da me ne bi vodili u stanicu posto nisam imao "Jedinstveni Maticni Broj". Dzaba sto sam rekao da sam oficijelno strani drzavljanin i da ja to nemam.
Murijas kaze ne moze mi popuniti kazneni list bez JMB tako ako hocu mogu jedino sa njim u stanicu pa da dole platim.
Tako da nam je tog dana raspolozenje za pecanje manje vise propalo.
Mislim poznato je da smo mi sa stranim tablicama "omiljeni" kod murije ali taj put je bilo stvarno previse.
Ja sam bio tako nadrljo pa sam za lakse prekoracenje brzine pored redovne kazne (30 KM) morao na crnjaka platiti jos 20 KM samo da me ne bi vodili u stanicu posto nisam imao "Jedinstveni Maticni Broj". Dzaba sto sam rekao da sam oficijelno strani drzavljanin i da ja to nemam.
Murijas kaze ne moze mi popuniti kazneni list bez JMB tako ako hocu mogu jedino sa njim u stanicu pa da dole platim.
Tako da nam je tog dana raspolozenje za pecanje manje vise propalo.
- The Nightwatchman
#41 Re: Ribolov na Krivaji?
hvala ti na savjetima za taktiku ribolovaDozer wrote:Ma na Salakovcu gdje god sidjes ne bi trebalo biti lose. Naravno, ako riba radi. Pastrmka se tamo stalno krece, nije nikad na jednom mjestu, tako da ce ti naici prije ili kasnije. Mali problem cesto cini voda jer je driblaju s branama, pa se zna desiti da u roku sat vremena nadodje 2 metra ili sleti 3, a to je onda njesra i sva riba pobjegne od obale, i dzaba ti i krma i mamci i mjesto na kojem si. U Bijeloj ja uvijek prodjem fino, a odem na onu drugu stranu. Ili predjes preko cijevi i vracas se prema mostu, pa gdje viids da se moze sici sidjes, ili predjes glavni most i odmah iza njega smotas lijevo, cist oda sebi skratis truckanje.
* Nacin lova:
I to je to. Bistro.
@Rajvosa
Ma niko ti ne moze garantovati nista, djaba prica. Meni se dole znalo desavati da se riba izbacuje ko luda, cak je vidim kako pliva okolo, prati i crve i gage i varalice, ali nece da uzme nikako. I sta god da joj radis, kako god da je pokusavas prevariti, jednostavno nece. Ali, evo gore savjeta. Prati ih redom i mislim da neces fuliti. Naravno, ako te ne zakaci kakav kretenoidan dan poput ovakvog koji upravo opisah
ali hajde prijatelju reci mi gdje tacno da skrenem. kad prodjem HE Dreznica, npr... jel tu negdje?
- Dozer
#42 Re: Ribolov na Krivaji?
Recimo ovako - cim prodjes most za Dreznicu, 50m iza toga imas odvajanje na desnu stranu i onda sidjes dole na staru cestu, direkt ispod glavne. Vozis nekih 200m, prodjes ribnjak, i izaci ces na dio do vode. Tu se fino uparkiras, mozes cak zabacivat i iz auta ako hoces
, pa ovo "uputstvo" pred sebe i lagano udri 
-
Ublehas
#43 Re: Ribolov na Krivaji?
De mi recite kako dole na Salakovcu ide s dozvolama, i inace jel se moze kupiti kod cuvara ili se mora maksuz svracati negdje po dozvolu i koja je cijena. Cuo sam da je prava ludnica izmedju drustava u federaciji, ako zelis ici na razna mjesta u ribu moras biti clan svih tih drustava, cak sam cuo da na samoj Neretvi imaju 4 revira i da dozvole jednog nevaze za drugi revira ana istoj rijeci, sto je apsurd?!
- Dozer
#44 Re: Ribolov na Krivaji?
Da je haos medju drustvima - jeste. Ali, svejedno uvijek mozes kupiti dozvolu kod cuvara. Na Salakovcu je 10 KM. Na Buni je, ispod Mostara, 20 KM. Gore na Neretvi, kako cujem jer odavno gore nisam otisao, je 30 i 40 KM, zavisno od revira. Pa bujrum 
- rajvosa^
#45 Re: Ribolov na Krivaji?
A ebo te pa tu sam ja izgleda i bio...Dozer wrote:Recimo ovako - cim prodjes most za Dreznicu, 50m iza toga imas odvajanje na desnu stranu i onda sidjes dole na staru cestu, direkt ispod glavne. Vozis nekih 200m, prodjes ribnjak, i izaci ces na dio do vode. Tu se fino uparkiras, mozes cak zabacivat i iz auta ako hoces, pa ovo "uputstvo" pred sebe i lagano udri
- Dozer
#46 Re: Ribolov na Krivaji?
Eto, to je jedno od dobrih mjesta.
Imas i nize toga par poznatih mjesta poput Crnog vrela (ispod tunela), zaljev Bijela, nize ribnjaka Norfish, a mozes i visocije, tj. prije Dreznice jer i tamo ima dobrih mjesta, u onom uskom dijelu vodotoka, i tu se najcesce klepe "mame" i "tate". Bude ponekad i kakav "dedo" ili "baba"
. Nedavno je haver u tom uskom dijelu zakacio komad, pastrmku, a u njoj je bilo sigurno preko 4 kg. Nije je uspio izvuc jer mu je sve pokidala (0,18 bas i nije za tu velicinu ribe, pogotovo borca), ali je uspio dovuci dovoljno blizu obale da smo je mogli vidjeti.
Imas i nize toga par poznatih mjesta poput Crnog vrela (ispod tunela), zaljev Bijela, nize ribnjaka Norfish, a mozes i visocije, tj. prije Dreznice jer i tamo ima dobrih mjesta, u onom uskom dijelu vodotoka, i tu se najcesce klepe "mame" i "tate". Bude ponekad i kakav "dedo" ili "baba"
- turban
#47 Re: Ribolov na Krivaji?
Kako bi bilo da se skupimo na Krivaji...
recimo u julu.. 
- Dozer
#48 Re: Ribolov na Krivaji?
Ja bogami odoh u subotu, sa zenom i djecom, rostilj, pivare, folovi-golovi, pa se malo i zabaci. Na mladuljke, naravno. 
- turban
#49 Re: Ribolov na Krivaji?
Kolega po stapu...Dozer wrote:Ja bogami odoh u subotu, sa zenom i djecom, rostilj, pivare, folovi-golovi, pa se malo i zabaci. Na mladuljke, naravno.
Daj nam napisi kako je bilo...i ako imas koju fotku...prostri...
bistro,
- Dozer
#50 Re: Ribolov na Krivaji?
Ne odoh na Krivaju, vrijeme bilo bezze, ali odoh na Salakovac (opet). I bi fino
.
8 finih komada pastrmke, klasicnih, nista bitnije. Pliske (Bjelice) k'o govana, a jednu sam zakacio (sto nikad prije u zivotu) na varalicu. I to ne za stomak ili ledja, nego se fino zaletila i maznula varalicu...za nepovjerovat... Nisam nista slikao ovaj put.
8 finih komada pastrmke, klasicnih, nista bitnije. Pliske (Bjelice) k'o govana, a jednu sam zakacio (sto nikad prije u zivotu) na varalicu. I to ne za stomak ili ledja, nego se fino zaletila i maznula varalicu...za nepovjerovat... Nisam nista slikao ovaj put.