Disel Filozofija?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#27 Re: Disel Filozofija?
nama carine -povratnik :)a glede poreza bih se trebao raspitati jer mislim da ima neki ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ili tako nesto.madner wrote:Jesi dodao carinu i PDV?
- madner
#28 Re: Disel Filozofija?
Pa to ti je razlika, da dodas carinu i pdv dobices cijenu ovdje.whow wrote:nama carine -povratnik :)a glede poreza bih se trebao raspitati jer mislim da ima neki ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ili tako nesto.madner wrote:Jesi dodao carinu i PDV?
Mozes kod izvoza traziti povrat PDV ako si ga platio tamo i ako ga ima.
- ranger
#29 Re: Disel Filozofija?
Upravo tako!AdnanSA wrote:Ja u svakom slučaju vozim na benzin. Od 12 vozila koja sam posjedovao 8 su bila na benzin.
Osnovni problem modernih dizela je da nemogu da svare naše loše gorivo.Također ima jedna interesantna stvar što se tiče dizela vrlo rijetko možeš potrefiti polovan a dobar i ispravan moderan dizel.Sva ova auta dizel što su stara 6-7 godina su zgazila preko 200 000 km i više i onda ga ti kupiš za 10-15 hiljada KM i onda po pravilu nastupaju problemi.
Boš pumpe, mjerači protoka zraka, dizne, turbine i ostale zajebancije a sve košta u hiljadama.
Neki obični benzinac 1,8 ili 2,0s sličnog godišta ima istu snagu par hiljada je jeftiniji u nabavi i teško da će se susretati sa kvarovima kakvim je podložan dizel.Prošlo je vrijeme kada su dizeli bile jednostavne i izdržljive mašine. Na strani dizela je niža potrošnja,više obrtnog momenta i lakša ponovna prodaja i to je uglavnom sve. Po meni sve ostalo govori u prilog benzincu.
Ako prelaziš 15 hilada km godišnje ušteda na gorivu ti je 300-500 KM ako si ga platio 3000 KM više treba ti makar 5-6 godina da navućeš te tri hiljade KM, a onda je vrijeme za novi auto.
- Drvosjeca iz Dejcica
#30 Re: Disel Filozofija?
Naravno da je dizelski motor bucniji od benzinca ali ipak ne drasticno bucbiji da bi to bio odlucujuci faktor prilikom kupovine. Kao i svaki drugi moderni automobil i dizelasi su puni elektronike, koliko je dobro toliko i lose ali to je prednost/mana svih danasnjih automobila tako da nije samo karakteristika dizelasa. Dizelasi jesu sporiji u smislu da na autoputu benzinac 2.0 moze razviti recimo 220-230 dok dizel 210 sto opet nije neka razlika da bi bila presudna kod kupovine, ali dizel ima znacajno veci obrtni momemant kod ubrzanja u nizim stepenima prenosa. Ako mene pitas ja vise volim da mi auto ima veci obrtni momenat koji je presudan kod preticanja, pogotovo u BiH, nego da znam da moze juriti po autoputu 250.whow wrote:Ja sam dvije godine vozio 04 Jetta / Bora sa 1.9 TDI masinom koja je bila dobra sa 100 KS i 177 ft/tq stoga znam sto je dizel . Mozda tvoj dizel nije bucan ali jeste bucniji od slicnoga benzinca o tome se radi . Sljedece moderni dizeli su puni elektronike i to je ono sto se kvari kao i kod svih modernih auta .Ove opravke su izuzetno skupe stoga jer se po pravilu mogu obaviti samo u ovlastenome servisu. Ja sam imao nekoliko slucajeva kada sam iza sebe ostavio oblak dima i koliko sam cuo od drugih vlasnika dizela ovo i nije bas tako neuobicajeno. Dizel takoder ima karakteristican rad motora koji se odlikuje tom specificnom zvekom i vibracijom dizel masine. VW 2.0T proizvodi 200 ks dok 2.0 TDI proizvodi skromnih 140KS koje se trebaju nositi sa vecom tezinom nasalom usljed robusnosti dizel masine - naravno ovdje pomaze veci torqu koju ima dizel masina stoga je TDI Passat ne samo sporiji kao sto si ispravno primjetio nego i manje startan mada usljed veceg obrtnoga momenta dizel vozila imaju taj "lazni " osjecaj startnosti kad "povuce. U biti dizel ima smisla kada prelazimo ogromne udaljenosti - recimo 100 000 godisnje jer u ovakvim situacijama robusnost i izdrzljivost dizela je pozitivna cinjenica tako da ako recimo za 3-4 godine napravite 300 000 km sa dizelom pa ga poslije preprodate nekome u BiH za skupe pare onda je dizel isplatljiviji no ako u prosjeku prelazite 20-30 hiljada km godisnje onda je benzim mnogo logicnija opcija.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mislim da nisi u pravu, bar sto se tice skupe opravke i kako ono rece, incidentnim startovima? Ja u svom automobilu (Volvo V50) imam 2.0D sa 136 KS, da je bucan nije, da je stedljiv jeste, da je startan itekako a trenutno na -3 po Sarajevu trosi 8. Oblaci dima i incidentni startovi su mi nepoznanica a ovo mi je vec drugi diesel.whow wrote:Nove disel masine imaju reputaciju stedljivih i ugladenih agregata koji po svojoj rafiniranosti i performaamsama mogu bit alternativa nesto zednijim benzinskim motorima. Dakle ako se usporede benzinski i disel motori istih zapremnina i istoga proizvodaca npr. VW- 2.0T benzin ili 2.0 TDI lako se primjecuje da je benzinski motor superioran dizelskom u skoro svakoj kategoriji osim u potrosnji i torqu. Dakle benzin je puuuno brzi , startniji , tisi , mirniji a jeftiniji. Disel opcija na recimo novome Passatu podize cijenu za od prilike 3 hiljade dollara. Ova razlika u cijeni se opravdava za 25-30 % manjom potrosnjom kod disel agregata nego sto je to slucaj za benzinskim motorima. Hajde recimimo da ovo i ima nekoga smisla te da za ljubav neke buduce ustede doplatimo tih 3 hiljade dolara i naviknemo se na brundanje disel masine i pomirimo se sa skupim opravkama i incidentnim "hladnim startovima " koji iza sebe ostavljaju oblake dima, hajde recimo da sve ovo ima smisla ukoliko je cijena disel goriva jednaka cijene benzina. No sto ukoliko je cijena disela 30% procenata veca od cijene benzina. Trenutna cijena Disel goriva i Canadi je 90 centi dok se benzin prodaje za 67 centi. Dakle disel Passat sa 2.0 TDI masinom ce za recimo natocenih $ 50 preci istu kilometrazu kao i benzinac sa 2.0T benzinskim motorom. Pri tome ce benzinac imati na raspolaganju 60 KS vise , biti ce mnogo startniji , tisi i brzi i imati ce $3000 u depu koje je vlasnik disela poklonio VW koncernu za svoju ljubav prema disel tehnologiji. Kada se sve ovo ima u vidu ja vas pitam kakva je logika voziti disel auto u USA ili Canadi.
Do tada cu ga vec prodati i uzeti nesto mlađe, ako Bog da.AdnanSA wrote: Drvosječa lako je tebi pričati da je dizel bolji kad voziš Volvo.
Vidjećemo kako će mašina izgledati kada dođe do 253 000 km.
Što se tiče gareži i dimnih zavjesa prije par dana sam vidio skoro nov Audi A6 kako puši poput Golfa dvojke pred smrt.
Znači debela crna dimna zavjesa ali to je samo do mjereča protoka zraka platiš samo 300-400 stoje i popravljeno je.
Uh ovo će biti never ending story.
-
AdnanSA
#31 Re: Disel Filozofija?
Eh da Drvosječa to je to. Ja bih prije isao prema T5 ima ljepši zvuk.

- Gorštak
#32 Re: Disel Filozofija?
@whow vozio sam čitav život benzince. I tvrdio da nema neke bitne razlike. I veoma uživao u bešumnom radu motora i tom načinu na koji auto reagira kada se stisne gas. Prije skoro tri godine kupio prvog dizela (astra g 2.0 dti). Bio tužan, kad vozim samo sam čuo taj grozni klepet koji ljudi naviknuti na dizela uglavnom ne čuju ili im se čak sviđa.
Eh sad, ja ne znam nabrojati neke konkretne pokazatelje, ali bogme manje troši. Primijetno manje. Zauhar, kako kažu u mom kraju. Možda se ta razlika topi van Bosne, gdje su razlike u porezima i drugim dadžbinama značajne, i gdje se mnogo više vozi otvorenom cestom, ali ovdje, gdje je svako malo zastoj, i gdje putuješ od Rajlovca do Stupa 40 min regularno, ušteda je osjetna.
Duša me vuče za benzincem ponovo, ali kada budem mijenjao ovo auto dooobro ću razmisliti.
Eh sad, ja ne znam nabrojati neke konkretne pokazatelje, ali bogme manje troši. Primijetno manje. Zauhar, kako kažu u mom kraju. Možda se ta razlika topi van Bosne, gdje su razlike u porezima i drugim dadžbinama značajne, i gdje se mnogo više vozi otvorenom cestom, ali ovdje, gdje je svako malo zastoj, i gdje putuješ od Rajlovca do Stupa 40 min regularno, ušteda je osjetna.
Duša me vuče za benzincem ponovo, ali kada budem mijenjao ovo auto dooobro ću razmisliti.
-
whow
#33 Re: Disel Filozofija?
To sto pricas o " medunarodnom " ulazu u nas glavni grad relacijom Rajlovac- Stup je valjda najsramotnija saobracajnica sto moze biti i svako ko prode tim putem (jer ovo u biti i nije saobracajniva nego put) ne moze a da se na zacudi da je taj komad asfalta obrastao sikarom i osmecen naj razlicitijim otpadima u stvari naj vazniji medunarodni ulaz u glavni grad jedne Europske drzave pa makar je ista i najsiromasnija al opet je sramota. Neka je na sramotu BiH vlastima . Sto se tice klaparanja dizelavremenom se covjek navikne ali je ipak razlika sjesti u benzinca poslije dizela .Po meni ta usteda i nije tako vazna jer novi benzinski motori su itekako ekonomicni . Mislim da citava ideja disel auta postaje vise kao neka vrsta statusa nego ekonomske logike jer kao sto su to brojni forumasi primjetili ukoliko godisnje prelazis izmedu 20-25 hiljada kilometara dizel se ne isplati ali hajde ti-to sada objasni nekome ko je odrastao vjerujuci da je disel bolji od benzina jos ako je kojim slucajem Golf onda je to kraj price.Gorštak wrote:@whow vozio sam čitav život benzince. I tvrdio da nema neke bitne razlike. I veoma uživao u bešumnom radu motora i tom načinu na koji auto reagira kada se stisne gas. Prije skoro tri godine kupio prvog dizela (astra g 2.0 dti). Bio tužan, kad vozim samo sam čuo taj grozni klepet koji ljudi naviknuti na dizela uglavnom ne čuju ili im se čak sviđa.
Pozz
- srce_ruke_lopata
#34 Re: Disel Filozofija?
whow,nevezano za temu...zar nije "diesel" ili "dizel" (po naski)...gdje nadje "disel"???
-
whow
#35 Re: Disel Filozofija?
Pa nama je vaznije raspravljati o tome da li se kaze disel ili dizel i raspredati slicne diskusije a to sto su nam saobracajnice radene po standardima iz 60-tih godina prosloga stoljeca pa uz to i neodrzavane , zarasle u sikaru dok se "spontane" deponije smeca gomilaju pokraj nasih puteva ispod mostova i postaju svakodnevna normalna pojava vise nikoga ne uzbuduje.Pa kakvi smo mi ljudi da sve to podnosimo i na neki nacin tome doprinosimo opstom apatijom koja vlada BiH drustvom. Eto kao sto tvoj nick asocira na pedesete i sezdesete godine kada su ljudi su uzimali lopate u ruke i gradili puteve , pruge i mostove a danas ove generacije nece da pociste niti ispred sopstvene avlije . Smece bacaju preko ograde jer je to " drzavno zemljiste " ili da sad ne govorim cije jos. Sramota . Znam sada ce me kritikovati kako ja "palamudim" iz Kanade ali treba malo da pogledamo i kako zivi drugi narodi . U Kanadi ako zivis pored saobracajnice dobijes svoju " zonu odgovornosti " lokalna zajednica te snadbije kesama rukavicama i ostalim pruborom i fino na ciscenje. Pa ne mozes bcekati na RAD da cisti za svima koji prljaju. U Njemackoj pricam sa covjekom koji je pusac , covjek hoce da baci opusak ali nigdje nema pepeljare , a covjek fino proseta do sahta koji je bio udaljen jedno dvadeset metara i baci opusak u shaht. Koliko Bosanaca i Hercegovaca bi ovako uradilo.Poenta je da trebamo kao sto tvoj nick kaze zasukati rukave , pljunuti u sake , i poceti nesto raditi umjesto da raspravljamo da li se kaze disel ili dizel.srce_ruke_lopata wrote:whow,nevezano za temu...zar nije "diesel" ili "dizel" (po naski)...gdje nadje "disel"???
- srce_ruke_lopata
#36 Re: Disel Filozofija?
Nemam se namjeru raspravljati sa tobom niti lijeciti komplekse kao neki. Mozda iduci put kada postavis temu "proguglaj" bar rijeci ako nisi siguran...
- VR6
#37 Re: Disel Filozofija?
Gotovo mi je nebitno jel rijec o benzincu ili dizelu, prije svega gledam snagu i performanse auta. Iako benzince malo vise preferiram zbog zvuka, visih obrtaja i mirnijeg rada u dosta slucajeva. Kako su moderni dizelasi vecinom - turbo, to je prednost u svakodnevnoj voznji, kad samo poklopis gas i auto poljece. Isto je i kod turbo benzinaca, al oni su pravo rijetki. Atmosferski benzinac, posebno manje kubikaze, trazi dosta obrtaja da bi ponudio maksimum. Turbo-dizela posebno na otvorenoj, opalis u 5-u il 6-u brzinu i samo gas, on ide. Da ne pricam o ovim jacim turbo dizelima, sa preko 200 KS, to jede cestu 
-
whow
#38 Re: Disel Filozofija?
Ljecenje kompleksa i mahalska rasprava je jedino sto si Ti ponudio u svoja dva neuvisla posta koja nemaju nikakve veze sa zadatom temom . Sa jedne strane pokusavas da mi djelis lekcije iz pravopisa i zachatavas temu da bi potom pribjegao kukavickoj taktici skrivanja iza nekakvih kvazi moralnih postulata "nemam namjeru raspravljati". E pa decko prvi si poceo raspravu pa onda imaj toliko kulture da saslusas repliku. To sto ti radis se u nasem narodu jos naziva i "sucker punch" a to je kada nekoga pokusavas da onako pichkasto udaris sa leda pa onda pobjegnes.srce_ruke_lopata wrote:Nemam se namjeru raspravljati sa tobom niti lijeciti komplekse kao neki. Mozda iduci put kada postavis temu "proguglaj" bar rijeci ako nisi siguran...
-
whow
#39 Re: Disel Filozofija?
Koliko mi se cini dizel tehnologija je najzastupljenija u srednjoj klasi a u posljednjih desetak godina pocinje da ulazi i u srednju visu klasu . Ipak sam misljenja da je srednjom visokom te visokon klasom jos uvijek pretezno preovladava benzin . Mislim da kada se radi o vozilima koja kostaju preko 50 hiljada eura , usteda u gorivu ( sto je prednost dizela) ne predsavlja prvi prioritet a prednosti koje pruza benzin tehnologija ( veca KS , brzina , mirniji rad ) postaju nesto sto mora biti prisutno. Trenutno na trzistu postoji ogroman broj turbo benzinskih motora sam VW ima u ponudi vise turbo benzinaca nego turbo dizela nazalost u BiH dizel je jos uvijek car. Licno nikad nisam vozio dizela preko 200 ks a kao i sa svakim drugim vozilom vjerujem da je ukupno pakovanje puno vaznije nego sama brojka. Cinjenica da auto ima ogromnu KS ne znaci da je to i najbolje rjesenje , evo bas citam da je izasao novi Dodge Calibar RT koji ima motor od 285 ks sto po mome misljenju ne moze biti nikako sretno rjesenje . Ja bih recimo radije vozio BMW od 170 ks.VR6 wrote:Gotovo mi je nebitno jel rijec o benzincu ili dizelu, prije svega gledam snagu i performanse auta. Iako benzince malo vise preferiram zbog zvuka, visih obrtaja i mirnijeg rada u dosta slucajeva. Kako su moderni dizelasi vecinom - turbo, to je prednost u svakodnevnoj voznji, kad samo poklopis gas i auto poljece. Isto je i kod turbo benzinaca, al oni su pravo rijetki. Atmosferski benzinac, posebno manje kubikaze, trazi dosta obrtaja da bi ponudio maksimum. Turbo-dizela posebno na otvorenoj, opalis u 5-u il 6-u brzinu i samo gas, on ide. Da ne pricam o ovim jacim turbo dizelima, sa preko 200 KS, to jede cestu
-
malizeleni
#40 Re: Disel Filozofija?
Vozao bih bilo shta samo me kloni americkog shita. Ha vozo Chevy Cobalta koji po amerima spada u klasu Focusa, ili Chargera, gledas fakin mjerac kolicine goriva kako se spusta. Cobalta kroz nevadu, ravnica pukla, vozim kulturno 100-120, on meni vuce 11-12L. Jebesh takvo auto. O Chargeru da ne pricam. Smijesno. Da o kvaliteti pocnem pricatwhow wrote:Koliko mi se cini dizel tehnologija je najzastupljenija u srednjoj klasi a u posljednjih desetak godina pocinje da ulazi i u srednju visu klasu . Ipak sam misljenja da je srednjom visokom te visokon klasom jos uvijek pretezno preovladava benzin . Mislim da kada se radi o vozilima koja kostaju preko 50 hiljada eura , usteda u gorivu ( sto je prednost dizela) ne predsavlja prvi prioritet a prednosti koje pruza benzin tehnologija ( veca KS , brzina , mirniji rad ) postaju nesto sto mora biti prisutno. Trenutno na trzistu postoji ogroman broj turbo benzinskih motora sam VW ima u ponudi vise turbo benzinaca nego turbo dizela nazalost u BiH dizel je jos uvijek car. Licno nikad nisam vozio dizela preko 200 ks a kao i sa svakim drugim vozilom vjerujem da je ukupno pakovanje puno vaznije nego sama brojka. Cinjenica da auto ima ogromnu KS ne znaci da je to i najbolje rjesenje , evo bas citam da je izasao novi Dodge Calibar RT koji ima motor od 285 ks sto po mome misljenju ne moze biti nikako sretno rjesenje . Ja bih recimo radije vozio BMW od 170 ks.VR6 wrote:Gotovo mi je nebitno jel rijec o benzincu ili dizelu, prije svega gledam snagu i performanse auta. Iako benzince malo vise preferiram zbog zvuka, visih obrtaja i mirnijeg rada u dosta slucajeva. Kako su moderni dizelasi vecinom - turbo, to je prednost u svakodnevnoj voznji, kad samo poklopis gas i auto poljece. Isto je i kod turbo benzinaca, al oni su pravo rijetki. Atmosferski benzinac, posebno manje kubikaze, trazi dosta obrtaja da bi ponudio maksimum. Turbo-dizela posebno na otvorenoj, opalis u 5-u il 6-u brzinu i samo gas, on ide. Da ne pricam o ovim jacim turbo dizelima, sa preko 200 KS, to jede cestu
-
whow
#41 Re: Disel Filozofija?
Vozao bih bilo shta samo me kloni americkog shita. Ha vozo Chevy Cobalta koji po amerima spada u klasu Focusa, ili Chargera, gledas fakin mjerac kolicine goriva kako se spusta. Cobalta kroz nevadu, ravnica pukla, vozim kulturno 100-120, on meni vuce 11-12L. Jebesh takvo auto. O Chargeru da ne pricam. Smijesno. Da o kvaliteti pocnem pricatmalizeleni wrote:whow wrote:Koliko mi se cini dizel tehnologija je najzastupljenija u srednjoj klasi a u posljednjih desetak godina pocinje da ulazi i u srednju visu klasu . Ipak sam misljenja da je srednjom visokom te visokon klasom jos uvijek pretezno preovladava benzin . Mislim da kada se radi o vozilima koja kostaju preko 50 hiljada eura , usteda u gorivu ( sto je prednost dizela) ne predsavlja prvi prioritet a prednosti koje pruza benzin tehnologija ( veca KS , brzina , mirniji rad ) postaju nesto sto mora biti prisutno. Trenutno na trzistu postoji ogroman broj turbo benzinskih motora sam VW ima u ponudi vise turbo benzinaca nego turbo dizela nazalost u BiH dizel je jos uvijek car. Licno nikad nisam vozio dizela preko 200 ks a kao i sa svakim drugim vozilom vjerujem da je ukupno pakovanje puno vaznije nego sama brojka. Cinjenica da auto ima ogromnu KS ne znaci da je to i najbolje rjesenje , evo bas citam da je izasao novi Dodge Calibar RT koji ima motor od 285 ks sto po mome misljenju ne moze biti nikako sretno rjesenje . Ja bih recimo radije vozio BMW od 170 ks.VR6 wrote:Gotovo mi je nebitno jel rijec o benzincu ili dizelu, prije svega gledam snagu i performanse auta. Iako benzince malo vise preferiram zbog zvuka, visih obrtaja i mirnijeg rada u dosta slucajeva. Kako su moderni dizelasi vecinom - turbo, to je prednost u svakodnevnoj voznji, kad samo poklopis gas i auto poljece. Isto je i kod turbo benzinaca, al oni su pravo rijetki. Atmosferski benzinac, posebno manje kubikaze, trazi dosta obrtaja da bi ponudio maksimum. Turbo-dizela posebno na otvorenoj, opalis u 5-u il 6-u brzinu i samo gas, on ide. Da ne pricam o ovim jacim turbo dizelima, sa preko 200 KS, to jede cestu
Obicaji , tradicija i navike sredine u kojoj zivimo ponekad utjecu na odabir vozila mnogo vise od onih realnih faktora kao sto su , reljef , infrastruktura , eksploatacija , ekonomija i slicno. Ja ne bih generalizirao i pravio podjele na Americke i ostale aute jednostavno stoga sto je auto industrija globalna a ovo potvrduje i financiska kriza koja pogada sve bez razlike sa koje strane okeana se nalaze. Cobalt je raden na istoj platformi kao i Opel Astra koristi vise manje isti hardware a s tim sto koristi nesto jaci motor 2.2 L ecotec dobar za 148 KS , 10 vise od Astre 1.8L . Vozio sam oba automobila Astra i Cobalt i u biti radi se o vemoa slicnim proizvodima. Ako si misljenja da je Cobalt junk onda to vazi i za Astru jer se radi o veoma slicnim proizvodima a Astra je #2 auto po prodaji u Europi poslije Golfa . Analogijom se onda da zakljuciti da si ti misljenja da su onda i europska auta junk. Mislim da nisi u pravu po pitanju Cobalta a jos manje Chargera . Pa koje to jos novo vozilo za manje od 30 000 dollara mozes kupiti a daima 250 KS , automatski mjenjac , EPS , stability control , ubrzanje do 100 za 8 sekundi , prostora kao u prici i sta sve ne. Charger proizvodi sumove kao i svako drugo auto . Ni BMW nije potpuno besumnam zato ne treba traziti dlaku u jajetu. Ja sam nedavno probao ovu Astru sa 1.8 masinom i masina je toliko bucna da se od nje vjetar ili bilo kakvi drugi sumovi i ne mogu cuti . Charger nije bas najslavniji kada je u pitanju kvaliteta materijala posebice kada je u pitanju interior ali to opravdava i relativno niska cijena vozila koje recimo kosta kao i bolje opremljena Astra ili Golf a nudi kud i kamo vise .
- Drvosjeca iz Dejcica
#42 Re: Disel Filozofija?
WHOW, ne znam kada si zadnji put bio u BiH ali razlika u filozofiji kupovine i odabira auta je ogromna ovdje i tamo kod tebe. Ovdje ljudi u benzince ugrađuju plin samo i zbog jeftinijeg plina, zavale se 1000-2000KM da bi mjesecno prolazili jeftinije 50KM. Diesel motori nisu ono sto su bili prije 20-30 godina. Evo recimo danas je u Sarajevu -10°C i moj 2.0D (common rail) se pokrene najnormalnije. Mana je sto kod nas u BiH moras paziti gdje sipas gorivo pa tako ja iskljucivo sipam na OMV-u ali to opet nije do motora vec do drzave, uređenosti i kontrole trzista naftnih derivata.whow wrote:Obicaji , tradicija i navike sredine u kojoj zivimo ponekad utjecu na odabir vozila mnogo vise od onih realnih faktora kao sto su , reljef , infrastruktura , eksploatacija , ekonomija i slicno. Ja ne bih generalizirao i pravio podjele na Americke i ostale aute jednostavno stoga sto je auto industrija globalna a ovo potvrduje i financiska kriza koja pogada sve bez razlike sa koje strane okeana se nalaze. Cobalt je raden na istoj platformi kao i Opel Astra koristi vise manje isti hardware a s tim sto koristi nesto jaci motor 2.2 L ecotec dobar za 148 KS , 10 vise od Astre 1.8L . Vozio sam oba automobila Astra i Cobalt i u biti radi se o vemoa slicnim proizvodima. Ako si misljenja da je Cobalt junk onda to vazi i za Astru jer se radi o veoma slicnim proizvodima a Astra je #2 auto po prodaji u Europi poslije Golfa . Analogijom se onda da zakljuciti da si ti misljenja da su onda i europska auta junk. Mislim da nisi u pravu po pitanju Cobalta a jos manje Chargera . Pa koje to jos novo vozilo za manje od 30 000 dollara mozes kupiti a daima 250 KS , automatski mjenjac , EPS , stability control , ubrzanje do 100 za 8 sekundi , prostora kao u prici i sta sve ne. Charger proizvodi sumove kao i svako drugo auto . Ni BMW nije potpuno besumnam zato ne treba traziti dlaku u jajetu. Ja sam nedavno probao ovu Astru sa 1.8 masinom i masina je toliko bucna da se od nje vjetar ili bilo kakvi drugi sumovi i ne mogu cuti . Charger nije bas najslavniji kada je u pitanju kvaliteta materijala posebice kada je u pitanju interior ali to opravdava i relativno niska cijena vozila koje recimo kosta kao i bolje opremljena Astra ili Golf a nudi kud i kamo vise .
- madner
#43 Re: Disel Filozofija?
Kako mozes reci da je to slicno auto ako je potrosnja kao sto je opisana?whow wrote:malizeleni wrote: Vozao bih bilo shta samo me kloni americkog shita. Ha vozo Chevy Cobalta koji po amerima spada u klasu Focusa, ili Chargera, gledas fakin mjerac kolicine goriva kako se spusta. Cobalta kroz nevadu, ravnica pukla, vozim kulturno 100-120, on meni vuce 11-12L. Jebesh takvo auto. O Chargeru da ne pricam. Smijesno. Da o kvaliteti pocnem pricatVozis 100 na sat, retrovizor pisti na vjetru. Za veliko cudo, motor se ne cuje do kickdowna, al zato se sve ostalo cuje.[/quote)
Obicaji , tradicija i navike sredine u kojoj zivimo ponekad utjecu na odabir vozila mnogo vise od onih realnih faktora kao sto su , reljef , infrastruktura , eksploatacija , ekonomija i slicno. Ja ne bih generalizirao i pravio podjele na Americke i ostale aute jednostavno stoga sto je auto industrija globalna a ovo potvrduje i financiska kriza koja pogada sve bez razlike sa koje strane okeana se nalaze. Cobalt je raden na istoj platformi kao i Opel Astra koristi vise manje isti hardware a s tim sto koristi nesto jaci motor 2.2 L ecotec dobar za 148 KS , 10 vise od Astre 1.8L . Vozio sam oba automobila Astra i Cobalt i u biti radi se o vemoa slicnim proizvodima. Ako si misljenja da je Cobalt junk onda to vazi i za Astru jer se radi o veoma slicnim proizvodima a Astra je #2 auto po prodaji u Europi poslije Golfa . Analogijom se onda da zakljuciti da si ti misljenja da su onda i europska auta junk. Mislim da nisi u pravu po pitanju Cobalta a jos manje Chargera . Pa koje to jos novo vozilo za manje od 30 000 dollara mozes kupiti a daima 250 KS , automatski mjenjac , EPS , stability control , ubrzanje do 100 za 8 sekundi , prostora kao u prici i sta sve ne. Charger proizvodi sumove kao i svako drugo auto . Ni BMW nije potpuno besumnam zato ne treba traziti dlaku u jajetu. Ja sam nedavno probao ovu Astru sa 1.8 masinom i masina je toliko bucna da se od nje vjetar ili bilo kakvi drugi sumovi i ne mogu cuti . Charger nije bas najslavniji kada je u pitanju kvaliteta materijala posebice kada je u pitanju interior ali to opravdava i relativno niska cijena vozila koje recimo kosta kao i bolje opremljena Astra ili Golf a nudi kud i kamo vise .
Astra je druga u Njemackoj.
2.2l motor i 148 ks, pa to je smjesno.
- slavkoimamodilera
#44 Re: Disel Filozofija?
Nije bas smijesno ako znas kolika je uobicajena oktanska vrijednost goriva u USA...
2 whow - mogu biti na istim platformama, ali vjeruj mi da je kvalitetom ugradjenih materijala i kvalitetom zavrsne obrade svaki auto proizveden u europi svjetlosnim godinama ispred SAD-a...
2 whow - mogu biti na istim platformama, ali vjeruj mi da je kvalitetom ugradjenih materijala i kvalitetom zavrsne obrade svaki auto proizveden u europi svjetlosnim godinama ispred SAD-a...
- madner
#45 Re: Disel Filozofija?
Onda ni ovaj 1.8 ne bi trebao imati 138 ks u hamerici.
- slavkoimamodilera
#46 Re: Disel Filozofija?
Ne rekoh da ne bi trebao, vec da nije smijesno...madner wrote:Onda ni ovaj 1.8 ne bi trebao imati 138 ks u hamerici.
- madner
#47 Re: Disel Filozofija?
Pa ako je do oktana, ovaj evropski motor od 138 ks ne bi smjeo imati 138 u Americi.slavkoimamodilera wrote:Ne rekoh da ne bi trebao, vec da nije smijesno...madner wrote:Onda ni ovaj 1.8 ne bi trebao imati 138 ks u hamerici.
- slavkoimamodilera
#48 Re: Disel Filozofija?
Moze imati ako ima napredniju elektroniku nego onaj koji se od starta pravi za nisko-oktansko gorivo... atmosferci benzinci su osjetljivi na samodetonacije koje se lakse javljaju kod visokih kompresionih omjera (sto je najcesce slucaj kod benzinaca visoke specificne snage) u slucaju koristenja nisko-oktanskog goriva...madner wrote:Pa ako je do oktana, ovaj evropski motor od 138 ks ne bi smjeo imati 138 u Americi.slavkoimamodilera wrote:Ne rekoh da ne bi trebao, vec da nije smijesno...madner wrote:Onda ni ovaj 1.8 ne bi trebao imati 138 ks u hamerici.
Tu elektronika moze pomoci, zakretanjem kuta pretpaljenja, unaprijedjenim senzorima za samodetonacije itd... ako je vec neki motor radjen kao US-spec onda se oni time ne zamaraju, krknu sigurniji kompresioni omjer, samim tim imas i manju specificnu snagu...
-
whow
#49 Re: Disel Filozofija?
Pa ako je do oktana, ovaj evropski motor od 138 ks ne bi smjeo imati 138 u Americi.[/quote]
Moze imati ako ima napredniju elektroniku nego onaj koji se od starta pravi za nisko-oktansko gorivo... atmosferci benzinci su osjetljivi na samodetonacije koje se lakse javljaju kod visokih kompresionih omjera (sto je najcesce slucaj kod benzinaca visoke specificne snage) u slucaju koristenja nisko-oktanskog goriva...
Tu elektronika moze pomoci, zakretanjem kuta pretpaljenja, unaprijedjenim senzorima za samodetonacije itd... ako je vec neki motor radjen kao US-spec onda se oni time ne zamaraju, krknu sigurniji kompresioni omjer, samim tim imas i manju specificnu snagu...
[/quote]
Po pitanju Americke i Europske ASTRE radi se o potpuno istim autima , Americka Astra se cak sta vise proizvodi u Europi ( Belgija) natovari se na brod i iskrca u Americi . Jedina razlika u tome sto se umjesto Opelovoga bedga nabaci Saturnov bedge i to je to. Dakle Americka Astra je vise "autohton" proizvod nego Jetta ili Nissan koji se proizvode u Meksiku ili Toyota i Honda proizvod napravljen u Canadi i US U biti gdje se sta proizvodi je potpuno irelevantno obzirom na globalni razvoj proizvoda , Global Cars- World Cars, te univerzalne standarde u kontroli kvaliteta. . Astrin 1.8L motor je takoder potpuno isti agregat kao sto se ugraduje u EU na njemu ljepo pise made in Belgium EU . Razlika u KS proizlazi iz razlicitoga metoda mjerenja KS-a u EU i Sjevernoj Americi . U Americi se KS mjeri na tockovima dok se u EU mjeri na motoru , dakle u prenosu se gubi 2 ks. Ista je situacija se svim drugim masinama koje u americi pokazuju 1-2% manju ks zbog razlicitih metoda mjerenja. Glede Cobalta mislim da po kvaliteti ,unutrasnjim materijalima i dizajnu nimalo ne zaostaje za Astrom dok nudi nesto jacu masinu te vise prostora za nesto manju cijenu . Obzirom da razmisljam o kupovini jednog manjeg " gradskog" auta testirao sam i Astru i Cobalta i kao sto rekoh sve je to u pet deka veoma slicno.
Moze imati ako ima napredniju elektroniku nego onaj koji se od starta pravi za nisko-oktansko gorivo... atmosferci benzinci su osjetljivi na samodetonacije koje se lakse javljaju kod visokih kompresionih omjera (sto je najcesce slucaj kod benzinaca visoke specificne snage) u slucaju koristenja nisko-oktanskog goriva...
Po pitanju Americke i Europske ASTRE radi se o potpuno istim autima , Americka Astra se cak sta vise proizvodi u Europi ( Belgija) natovari se na brod i iskrca u Americi . Jedina razlika u tome sto se umjesto Opelovoga bedga nabaci Saturnov bedge i to je to. Dakle Americka Astra je vise "autohton" proizvod nego Jetta ili Nissan koji se proizvode u Meksiku ili Toyota i Honda proizvod napravljen u Canadi i US U biti gdje se sta proizvodi je potpuno irelevantno obzirom na globalni razvoj proizvoda , Global Cars- World Cars, te univerzalne standarde u kontroli kvaliteta. . Astrin 1.8L motor je takoder potpuno isti agregat kao sto se ugraduje u EU na njemu ljepo pise made in Belgium EU . Razlika u KS proizlazi iz razlicitoga metoda mjerenja KS-a u EU i Sjevernoj Americi . U Americi se KS mjeri na tockovima dok se u EU mjeri na motoru , dakle u prenosu se gubi 2 ks. Ista je situacija se svim drugim masinama koje u americi pokazuju 1-2% manju ks zbog razlicitih metoda mjerenja. Glede Cobalta mislim da po kvaliteti ,unutrasnjim materijalima i dizajnu nimalo ne zaostaje za Astrom dok nudi nesto jacu masinu te vise prostora za nesto manju cijenu . Obzirom da razmisljam o kupovini jednog manjeg " gradskog" auta testirao sam i Astru i Cobalta i kao sto rekoh sve je to u pet deka veoma slicno.
-
jefferson
#50 Re: Disel Filozofija?
To je u kanadi! Ovo je forum gdje većina ljudi živi u BiH!whow wrote:Nove disel masine imaju reputaciju stedljivih i ugladenih agregata koji po svojoj rafiniranosti i performaamsama mogu bit alternativa nesto zednijim benzinskim motorima. Dakle ako se usporede benzinski i disel motori istih zapremnina i istoga proizvodaca npr. VW- 2.0T benzin ili 2.0 TDI lako se primjecuje da je benzinski motor superioran dizelskom u skoro svakoj kategoriji osim u potrosnji i torqu. Dakle benzin je puuuno brzi , startniji , tisi , mirniji a jeftiniji. Disel opcija na recimo novome Passatu podize cijenu za od prilike 3 hiljade dollara. Ova razlika u cijeni se opravdava za 25-30 % manjom potrosnjom kod disel agregata nego sto je to slucaj za benzinskim motorima. Hajde recimimo da ovo i ima nekoga smisla te da za ljubav neke buduce ustede doplatimo tih 3 hiljade dolara i naviknemo se na brundanje disel masine i pomirimo se sa skupim opravkama i incidentnim "hladnim startovima " koji iza sebe ostavljaju oblake dima, hajde recimo da sve ovo ima smisla ukoliko je cijena disel goriva jednaka cijene benzina. No sto ukoliko je cijena disela 30% procenata veca od cijene benzina. Trenutna cijena Disel goriva i Canadi je 90 centi dok se benzin prodaje za 67 centi. Dakle disel Passat sa 2.0 TDI masinom ce za recimo natocenih $ 50 preci istu kilometrazu kao i benzinac sa 2.0T benzinskim motorom. Pri tome ce benzinac imati na raspolaganju 60 KS vise , biti ce mnogo startniji , tisi i brzi i imati ce $3000 u depu koje je vlasnik disela poklonio VW koncernu za svoju ljubav prema disel tehnologiji. Kada se sve ovo ima u vidu ja vas pitam kakva je logika voziti disel auto u USA ili Canadi.
Evo ja sam na odmoru i giljam Octaviju 1.9 PD sa 105ks, i vjeruj mi ima itekakve razlike. Neki dan sa vlasića 4.4ltr prosječno (nizbrdo). kad sam išao gore (za neke to je strmu