Isplativost autoplina
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
aksiom
#26 Re: Isplativost autoplina
Pozz, da se i ja ukljucim- ugradio sam plin u auto( VW Venta) u maju- znaci vec 6.mj vozim na plin presao sam za to vrijeme 10000Km i vec mogu rec da mi se plin isplatio- a nedavno je u moju porodicu dosao jos jedan plinas(Accent) s ugradjenim plinom i nismo se uopce dvoumili kad smo kupovali auto-dali plin ili ne, vjerujte kad ti mjesecno ustedis 100-200KM vozeci na plin umjesto na benzin-to je lijepa svota.. ljudi koji se boje plina neka malo bolje progooglaju pa vide crash testove i koliko je siguran auto na plin a koliko na benzin (mislim pritom na istjecanje benzina i plina iz auta) ,
btw kod nas u Tesnju je plin 1.05 - na plinari dok je na benziskoj 1.15 ..
btw kod nas u Tesnju je plin 1.05 - na plinari dok je na benziskoj 1.15 ..
-
SA 071
#27 Re: Isplativost autoplina
Ima li iko ovdje da vozi na plin 10-tak godina? Sta se desi motoru nakon 10-tak godina ili recimo 150000 km?
Kakvi su kvarovi i troškovi odrzavanja plinskih instalacija? Da li se cesto javlja potreba za intervencijama i popravkama?
Kada pricamo o isplativosti i ovo treba uzeti u obzir...
Kakvi su kvarovi i troškovi odrzavanja plinskih instalacija? Da li se cesto javlja potreba za intervencijama i popravkama?
- Clint_Eastwood
#28 Re: Isplativost autoplina
Plin je manje štetan za motor nego benzin, stoga i produžuje vijek trajanja motora. Što se tiče održavanja plinske instalacije imaš 3 stvari na koje moraš paziti vezane za tu instalaciju (što uopće nije nikakav problem). To su:SA 071 wrote:Ima li iko ovdje da vozi na plin 10-tak godina? Sta se desi motoru nakon 10-tak godina ili recimo 150000 km?
- Promijeniti filter plina svakih 10 000 km (preporučljivo), iako možeš i duže voziti- promjena 20-ak maraka, bar za moj auto
- Izvršiti kontrolu instalacije svakih 15000-20 000 km ili jednom godišnje (preporučljivo)
- Izvršiti kontrolu isparivača svakih 50 000 km
Kao što vidite, vrlo jednostavne stvari, uz ovo još kontrolišite i mijenjajte ulje na vrijeme i auto će raditi ko sat!
-
SA 071
#29 Re: Isplativost autoplina
Ne bih se slozio. Objasnjavali su mi to neki ljudi koji se razumiju u ove stvari. Zato i postoji potreba za posebnim uljima za auta koja voze na plin da bi se sacuvao motor. Da se produzava vijek trajanja motora, ne bi bilo potrebe za "cuvanjem" motora i tim posebnim vrstama ulja.Clint_Eastwood wrote:Plin je manje štetan za motor nego benzin, stoga i produžuje vijek trajanja motora. Što se tiče održavanja plinske instalacije imaš 3 stvari na koje moraš paziti vezane za tu instalaciju (što uopće nije nikakav problem). To su:SA 071 wrote:Ima li iko ovdje da vozi na plin 10-tak godina? Sta se desi motoru nakon 10-tak godina ili recimo 150000 km?
- Promijeniti filter plina svakih 10 000 km (preporučljivo), iako možeš i duže voziti- promjena 20-ak maraka, bar za moj auto
- Izvršiti kontrolu instalacije svakih 15000-20 000 km ili jednom godišnje (preporučljivo)
Kao što vidite, vrlo jednostavne stvari, uz ovo još kontrolišite i mijenjajte ulje na vrijeme i auto će raditi ko sat!
Takodje, proizvodjaci (rijetki koji fabricki ugradjuju plin) na vozila sa plinskim instalacijama daju krace garancije. Zasto, ako plin produzava vijek trajanja motora?
Sve ove kontrole koje si naveo su dodatni trosak na redovne servise koje svakako moras obaviti bez obzira koje ti je pogonsko gorivo.
Stvarno bih volio cuti nekoga sa 10-godisnjim iskustvom voznje na plin u istom autu.
P.S. Takodje, receno mi je da kada bi se neko i odlucio na ugradnju plina, da je to ok ako je u pitanju starije auto s obzirom na vrijednost vozila, troskove ugradnje i eventualne stete koju bi plin mogao prouzrociti. Kada je rijec o novom autu, ta bi eventualna steta mogla biti mnogo veca od usteda koje bi se mogle ostvariti koristenjem plina...
- Clint_Eastwood
#30 Re: Isplativost autoplina
Prvo, ta posebna ulja nisu nikakva posebna nego je to ulje za motore na plin i benzin koja nisu ništa skuplja ni jeftinija od ulja za neplinske motore. Naravno, uvijek postoje kvalitetnija i manje kvalitetnija ulja pa stoga s nekima možeš preći 5km, s nekima 15km, a s nekima i mnogo više! Znači, nema posebnih ulja, samo ulja za tu vrstu motora.SA 071 wrote:Ne bih se slozio. Objasnjavali su mi to neki ljudi koji se razumiju u ove stvari. Zato i postoji potreba za posebnim uljima za auta koja voze na plin da bi se sacuvao motor. Da se produzava vijek trajanja motora, ne bi bilo potrebe za "cuvanjem" motora i tim posebnim vrstama ulja.Clint_Eastwood wrote:Plin je manje štetan za motor nego benzin, stoga i produžuje vijek trajanja motora. Što se tiče održavanja plinske instalacije imaš 3 stvari na koje moraš paziti vezane za tu instalaciju (što uopće nije nikakav problem). To su:SA 071 wrote:Ima li iko ovdje da vozi na plin 10-tak godina? Sta se desi motoru nakon 10-tak godina ili recimo 150000 km?
Takodje, proizvodjaci (rijetki koji fabricki ugradjuju plin) na vozila sa plinskim instalacijama daju krace garancije. Zasto, ako plin produzava vijek trajanja motora?
Sve ove kontrole koje si naveo su dodatni trosak na redovne servise koje svakako moras obaviti bez obzira koje ti je pogonsko gorivo.
Stvarno bih volio cuti nekoga sa 10-godisnjim iskustvom voznje na plin u istom autu.
P.S. Takodje, receno mi je da kada bi se neko i odlucio na ugradnju plina, da je to ok ako je u pitanju starije auto s obzirom na vrijednost vozila, troskove ugradnje i eventualne stete koju bi plin mogao prouzrociti. Kada je rijec o novom autu, ta bi eventualna steta mogla biti mnogo veca od usteda koje bi se mogle ostvariti koristenjem plina...
Drugo, kako kažeš RIJETKI proizvođači koji proizvode vozila na plin daju manje garancije zbog naftnih lobija, zato i jesu RIJETKI, znači zbog tih lobija. Objasnio bih ti zašto je to tako, ali produžio bih mnogo ovaj post. Samo ću ti reći da nema puno veze sa karakteristikama vozila, odnosno motora, odnosno izdržljivosti motora i vozila!
Od ova 3 servisa, prva 2. moraš obaviti jednom godišnje i sveukupno te košta 40-ak maraka (do sad sam 2. puta vršio kontrolu instalacije i promjenu filtera, znači prešao 20-ak hiljada kilometara, i sve je bilo u redu), što je banalna cifra s obzirom koliko para uštedim nevozeći na benzin!Treći servis, znači kontrola isparivača, moram obaviti kad pređem još 20 000 i sumnjam da će koštati mnogo osim ako ga budem morao promijeniti, a i tada sumnjam da je skuplji od 100KM, što je opet banalna cifra s obzirom na pređenu sumu od 50 000km u odnosu da sam toliko prešao na benzin.
A sve i da mi "rikne motor" od plina, što je praktički manja mogućnost nego da vozim na benzin, motor za moj auto koji je 1996. godina košta 300-njak maraka na svakom otpadu, tako da mi ni to ne bi bio velik trošak, iako kako rekoh, to je ekstremni slučaj koji ne znam da se ikome dogodio, a znam 20-ak ljudi koji još uz mene voze na plin, čak i novije automobile od mog, i koji su prešli mnogo više kilometara od mene.
Tebe je momčino isprepadao neki majstor koji nema pojma o plinskim instalacijama, i koji je isti takav skeptik kao i ti. Jer ako je već stručnjak kako kažeš za te stvari, onda bi ti sigurno i rekao da je na autu opasnije imati benzinsku instalaciju nego plinsku, ostavit ću ti ovdje i link sitea ako ga nađem, u kojem ti je to pomno opisano na engleskom jeziku sve prednosti i mane plinskih i benzinskih insalacija. Nije to neko amatersko objašnjenje nekog kvazi inžinjera nego službena stranica proizvođača opreme za auto-plin i ostale instalacije za auto, uz to i benzinske opreme!!! Ljudi lijepo opisali koliko je mnogo kvalitetnije ugraditi plin u odnosu na benzin, iako proizvode i jedne i druge dijelove.
Hvala Bogu pa je kod nas mnogo takvih, dok god je tako neće biti ni velike potražnje za auto-plinom, tako da će i cijena biti mnogo manja nego cijena benzina!
- Better Man
#31 Re: Isplativost autoplina
Obzirom da cijene goriva padaju, ugradnja plina u automobil je obična glupost.
- madner
#32 Re: Isplativost autoplina
Kolko prodaju benzinskih a kolko plinskih instalacija?
Sta su opste benzinske instalacije, koje oni prodaju?
I evo ja znam covjeka kome je rikno motor nakon sto je ugradio plin. Opel Omega presla 320000 i onda 30000 sa plinom.
I evo ja znam covjeka kome je rikno motor nakon sto je ugradio plin. Opel Omega presla 320000 i onda 30000 sa plinom.
- mayab
#33 Re: Isplativost autoplina
Pa kad nakon 350000 km rikne motor to ne treba da cudi, bio plin ili ne!madner wrote:Kolko prodaju benzinskih a kolko plinskih instalacija?
A sto se tice plina, kad je benzin kostao kao sada, plin je , mislim, bio 80-tak pfeniga, a vidi sada!
-
ifbbpro
#34 Re: Isplativost autoplina
Ja sam otplatu svoje plinske instalacije racunao po cijeni benzina 2.20km, jer je plin pojeftinio tek prije mjesec dana. Znaci sada imam manju ustedu naravno. Drugo, u svojoj racunici si prezentovao kako auto trosi 2l vise plina nego benzina, e trosi jedan litar vise, i tu si znaci pogrijesio..Bakir1 wrote:ne znam koji dio mog posta nisi shvatio,ali recimo ovako.ifbbpro wrote:Jedno je tvoje misljenje, a drugo je misljenje ljudi koji imaju autoplin u autima.Bakir1 wrote:nasa drzava ce ubrzo staviti namete na vozila sa plinskim uredjajem kroz skuplji tehnicki pregled,redovno servisiranje plinske instalacije,skuplju registraciju i ostalo pa neka znate neka vam bude na umu.
a plin sa svojom popularnoscu dobiva na cijeni kao i sve drugo pa ce u skorije vrijeme broj predjenih kilometara za otplatu instalacije znatno porasti.
ukoliko pravite 40+ hiljada km godisnje plinska instalacija vam je isplativa a ukoliko ne onda to se ne isplati definitivno pa i da vozite audija sa 4,2 motorom.
moje misljenje
Ja ti kazem, sa svojom platom koju imam ne bih mogao voziti auto na benzin. Bih, ali bi se stezao.
A sto se tice ekonomije, rasta cijene i ostalih gluposti, sta bude - bude, to ne mozes znati ni ti ni ja. Kako god okrenes, plin ce UVIJEK biti jeftiniji od benzina.
Jos nesto, u novija auta jako je skupa ugradnja plina. Kod takvih auta treba proci i godina-dvije intenzivne voznje da se otplati ugradnja instalacije. Ja koji vozim starije auto (Audi 80), a za starija auta je ugradnja plina jeftinija, 600KM koje sam dao na ugradnju plinske instalacije sam vec otplatio kroz 6 mjeseci.
npr bubam stvarne cifre ali nisu daleko od istine.
tvoj audi instalacija 600 KM.
600 KM / 1,60 KM = 375 l benzina
potrosnja sa benzinom 8 l * 1,60 KM = 12,8 KM po 100 km
potrosnja sa plinom 9 kg * 1,15 = 10,35 KM po 100 km
12,8 - 10,35 = 2,45 KM ustede na 100 km
600 KM plinska instalacija, 2,45 KM usteda po 100 km, 600 KM/2,45 KM = 244,89 * 100 km = 24.489 km trebas preci da budes u nuli pozitivnoj.
znaci godina dana ti treba da otplatis tu instalaciju (da rijec je o otplati pocetne investicije)
npr neki novi auto sa plasticnom usisnom granom
ugradnja instalacije 1000 KM
svi isti parametri i dodjes do sume 40.816 km sto je ogromna suma kilometara koje jedan prosjecni vozac treba preci u recimo 3 godine eksplatacije auta.
dugorocno se plin isplati ali kratkorocno sa ovim promjenjivim koje vrebaju (+20% troskova registracije za isti auto,plus atest koji moras imati da izadjes gdje bilo van BiH) jedan prosjecni vozac nema potrebe ni razmisljati o ugradnji plinskog uredjaja u svoj auto.opet moje misljenje zasnovano na jednostavnoj matematici
edit leko nisam vidio da si i ti postavio istu racunicu pa se izvintavam zbog ponavljanja
Naravno da je sada manja isplativost kako je benzin pojeftinio, ali otkud znas da opet nekad u buducnosti nece poskupiti?
-
ifbbpro
#35 Re: Isplativost autoplina
Plin cuva motor jer je cistiji od benzina, pogotovo kod nas kvalitet benzina je nikakav. Dok je plin svugdje cist. Znaci vise ti ulje moze trajati i manje se prlja kad vozis na plin nego na benzin.SA 071 wrote:Ne bih se slozio. Objasnjavali su mi to neki ljudi koji se razumiju u ove stvari. Zato i postoji potreba za posebnim uljima za auta koja voze na plin da bi se sacuvao motor. Da se produzava vijek trajanja motora, ne bi bilo potrebe za "cuvanjem" motora i tim posebnim vrstama ulja.Clint_Eastwood wrote:Plin je manje štetan za motor nego benzin, stoga i produžuje vijek trajanja motora. Što se tiče održavanja plinske instalacije imaš 3 stvari na koje moraš paziti vezane za tu instalaciju (što uopće nije nikakav problem). To su:SA 071 wrote:Ima li iko ovdje da vozi na plin 10-tak godina? Sta se desi motoru nakon 10-tak godina ili recimo 150000 km?
Ono sto raja pricaju da plin steti motoru vjerovatno misle na novija auta koja imaju direktno ubrizgavanje goriva, s vremena na vrijeme treba voziti na benzin jer je plin suh pa zna ˝osusiti˝ injektore. Ali u tom slucaju s vremena na vrijeme treba voziti na benzin, onda postoje razni aditivi koji se sipaju u benzin, i rijesen problem. To je samo kod novih auta.
Dakle, ako znas sta radis, plin ne moze stetiti motoru.
- Qler
#36 Re: Isplativost autoplina
ko ti garantuje da i plin nece poskupiti?
-
SA 071
#37 Re: Isplativost autoplina
Ma nemoj me pogresno shvatiti. Ja nisam nikad ni razmisljao o ugradnji plina, vec me zaintrigirala euforicnost ljudi kada je u pitanju plin. Pa sam se malo raspitivao i "istrazivao"...Clint_Eastwood wrote:
Prvo, ta posebna ulja nisu nikakva posebna nego je to ulje za motore na plin i benzin koja nisu ništa skuplja ni jeftinija od ulja za neplinske motore. Naravno, uvijek postoje kvalitetnija i manje kvalitetnija ulja pa stoga s nekima možeš preći 5km, s nekima 15km, a s nekima i mnogo više! Znači, nema posebnih ulja, samo ulja za tu vrstu motora.
Drugo, kako kažeš RIJETKI proizvođači koji proizvode vozila na plin daju manje garancije zbog naftnih lobija, zato i jesu RIJETKI, znači zbog tih lobija. Objasnio bih ti zašto je to tako, ali produžio bih mnogo ovaj post. Samo ću ti reći da nema puno veze sa karakteristikama vozila, odnosno motora, odnosno izdržljivosti motora i vozila!
Od ova 3 servisa, prva 2. moraš obaviti jednom godišnje i sveukupno te košta 40-ak maraka (do sad sam 2. puta vršio kontrolu instalacije i promjenu filtera, znači prešao 20-ak hiljada kilometara, i sve je bilo u redu), što je banalna cifra s obzirom koliko para uštedim nevozeći na benzin!Treći servis, znači kontrola isparivača, moram obaviti kad pređem još 20 000 i sumnjam da će koštati mnogo osim ako ga budem morao promijeniti, a i tada sumnjam da je skuplji od 100KM, što je opet banalna cifra s obzirom na pređenu sumu od 50 000km u odnosu da sam toliko prešao na benzin.
A sve i da mi "rikne motor" od plina, što je praktički manja mogućnost nego da vozim na benzin, motor za moj auto koji je 1996. godina košta 300-njak maraka na svakom otpadu, tako da mi ni to ne bi bio velik trošak, iako kako rekoh, to je ekstremni slučaj koji ne znam da se ikome dogodio, a znam 20-ak ljudi koji još uz mene voze na plin, čak i novije automobile od mog, i koji su prešli mnogo više kilometara od mene.
Tebe je momčino isprepadao neki majstor koji nema pojma o plinskim instalacijama, i koji je isti takav skeptik kao i ti. Jer ako je već stručnjak kako kažeš za te stvari, onda bi ti sigurno i rekao da je na autu opasnije imati benzinsku instalaciju nego plinsku, ostavit ću ti ovdje i link sitea ako ga nađem, u kojem ti je to pomno opisano na engleskom jeziku sve prednosti i mane plinskih i benzinskih insalacija. Nije to neko amatersko objašnjenje nekog kvazi inžinjera nego službena stranica proizvođača opreme za auto-plin i ostale instalacije za auto, uz to i benzinske opreme!!! Ljudi lijepo opisali koliko je mnogo kvalitetnije ugraditi plin u odnosu na benzin, iako proizvode i jedne i druge dijelove.
Hvala Bogu pa je kod nas mnogo takvih, dok god je tako neće biti ni velike potražnje za auto-plinom, tako da će i cijena biti mnogo manja nego cijena benzina!
Kontam, da je to sve tako bajno kao sto pricaju (pogotovo te stranice koje prodaju plinske instalacije) niko ne bi ni proizvodio benzince. Uglavnom, proizvodjaci i dileri tih plinskih instalacija nas "upoznaju" sa prednostima i manama plina u odnosu na benzin i uvijek su, gotovo po pravilu, te prednosti nekako ogromne, a mane zanemarive.
To za naftni lobi - tako se zove - e sve te kompanije rade i sa naftom, i sa benzinom, i sa plinom, i sa uljem i sa svim drugim naftnim derivatima i energentima, tako da je ta prica malo isfurana. Njima je svejedno na koje pogonsko gorivo vozila idu, jer oni prodaju sve vrste goriva (evo ti najblizeg primjera u susjedstvu-INA). Proizvodjaci automobila ce proizvesti sve sto mogu prodati, ako se to njima isplati. Dok bjeze od autoplina ili ako vec rade daju kracu garanciju, mora da ima vise teskoca za takve automobile. Po toj logici, oni uopste ne bi ni proizvodili hibride, vozila na elektricni pogon i sl. E tu bi prica o pritisku naftnog lobija mozda i imala smisla.
Inace, ta "posebna ulja" su ustvari puno kvalitetnija ulja koja su potrebna kod plina, jer je plin suh pa dovodi do losije podmazanosti dijelova u motoru, sto opet moze napraviti stetu. Zbog toga se i preporucuje upotreba ovih ulja kako bi se smanjio rizik od "isusivanja" motora i nastanka eventualne stete. Ovo je laicki prepricano ono sto mi je objasnjeno od strane ljudi koji tu materiju poznaju.
Helem, ugradnja plinske instalacije moze predstavljati samo jos jednu potencijalnu slabu tacku automobila, pogotovo sto je kod nas vecina tih instalacija ugradjena od strane nadri strucnjaka i bez ikakvog testiranja. Kada bi se ugradnja autoplina podvela pod rigorozniju kontrolu, kada bi se zahtijevalo licenciranje onih koji ugradjuju ove instalacije i kada bi se to radilo u skladu sa svim standardima koji se primjenjuju za te instalacije vani, tada bi ugradnja ovih instalacija bila barem dvostruko skuplja.
- Clint_Eastwood
#38 Re: Isplativost autoplina
E jebga sad, ti ode u krajnost SA 071, očito ne znaš čija politika diktira ovim svijetom, i očito ne znaš ko je najveći potrošač naftnih derivata na svijetu, skontaj sad o kakvim lobijima ti govorim, jer Amer neće da ovisi od Rusa dok god može tako da funkcionira, a kad više ne mogne započet će opet neki rat, bilo za naftu, plin, vodu...Ali dobro, ova priča ne vodi ničemu jer mi obični ljudi iz ovakvih malih, podijeljenih država ne možemo ništa učiniti što se tiče toga.
Drugo, govoriš o nekim strožim testiranjima, pa kad bi se uvela strožija testiranja, ne samo na vozila sa plinskim motorima nego za sva vozila, onda 50% vozila koja se nalaze na putevima u BiH ne bi prošlo tehnički pregled, ovo je ipak BiH i ta strožija testiranja su malo teža solucija realnosti. Evo ti primjer, neki dan sam bio baš na tehničkom pregledu, nije važno gdje (neću da reklamiram nikoga), i prošao sam ko od šale, sve gotovo za 6-7 minuta. Doduše, moje vozilo je u besprijekornom stanju i prošlo bi bilo gdje. Ali, na tom istom mjestu dolaze krševi, jedan je baš bio na redu iza mene (Golf 1), koji jedva stoje na 4 kotača, i prolaze isto tako kao i moj auto, sve gotovo za 5-6 minuta. Imam osjećaj kad bih s kolicima došao na ovaj tehnički pregled da bih isto tako prošao
.
Drugo, govoriš o nekim strožim testiranjima, pa kad bi se uvela strožija testiranja, ne samo na vozila sa plinskim motorima nego za sva vozila, onda 50% vozila koja se nalaze na putevima u BiH ne bi prošlo tehnički pregled, ovo je ipak BiH i ta strožija testiranja su malo teža solucija realnosti. Evo ti primjer, neki dan sam bio baš na tehničkom pregledu, nije važno gdje (neću da reklamiram nikoga), i prošao sam ko od šale, sve gotovo za 6-7 minuta. Doduše, moje vozilo je u besprijekornom stanju i prošlo bi bilo gdje. Ali, na tom istom mjestu dolaze krševi, jedan je baš bio na redu iza mene (Golf 1), koji jedva stoje na 4 kotača, i prolaze isto tako kao i moj auto, sve gotovo za 5-6 minuta. Imam osjećaj kad bih s kolicima došao na ovaj tehnički pregled da bih isto tako prošao
Plin će uvijek biti jeftiniji od benzina ma koliko poskupio jer je jeftinija proizvodnja, a i mnogo je manja potražnja.Qler wrote:ko ti garantuje da i plin nece poskupiti?
- madner
#39 Re: Isplativost autoplina
Benzin bi bio puno jeftiniji da se ne placa masan porez na isti.
-
nigdje.nikog
#40 Re: Isplativost autoplina
Renault poceo proizvoditi RENAULT A PLINA !
- Clint_Eastwood
#41 Re: Isplativost autoplina
A koji model, cijena? De nas informiši malonigdje.nikog wrote:Renault poceo proizvoditi RENAULT A PLINA !
- Bakir1
#42 Re: Isplativost autoplina
ja nesto imam osjecaj da te malo zaje kao renault alpina a plina 
-
RPM
#43 Re: Isplativost autoplina
da li je nekome od forumaša čije je auto pogonjeno plinom upisano u saobraćajnu dozvolu da je auto na plin?
- Clint_Eastwood
#44 Re: Isplativost autoplina
Kod mene je bilo upisano kad sam kupio auto, auto tada bio registrovan u Posavskom kantonu. Sada kada sam ja registrovao nisu ništa upisali, SB kanton. Valjda ovisi od kantona do kantona da li upisuju ili ne. U RS-u se upisuje, ali se i plaća dodatna naknada od čini mi se 250KM ko registruje vozilo na plin, što je odluka ravna najvećoj gluposti koju je donijela Dodikova (pljačkaška) vlada. U Europi (i svugdje u svijetu) imaš velike povlastice kod registracije ako voziš na ekološki prihvatljivije gorivo kao npr. plin, dok Dodik uzima od jadnog naroda i rukama i nogama, ali ljudi ga i dalje vole i glasaju za njega i njegovu stranku, ne znam jesu li ljudi slijepi, glupi ili šta već. Bilo bi smiješno da nije žalosno!RPM wrote:da li je nekome od forumaša čije je auto pogonjeno plinom upisano u saobraćajnu dozvolu da je auto na plin?
-
seyo bosnia
#45 Re: Isplativost autoplina
zna li ko kakva je situacija sa upisivanjem plina u saobracajnu u sa kantonu
-
d2
#46 Re: Isplativost autoplina
koliko sam vidio cijene neki dan trenutna razlika je oko 25 feninga... moguce da grijesim, ne vozim na plin1971 wrote:Drug mali milion puta je bila prica na forumima o ovoj temi ali tebi je ocito promaklo.Zemni plin i auto plin nemaju ama bas nista zajednicko ,tako da poskupljenje zemnog plina ne povlaci automatski i ovaj drugi za sobom.A o isplativosti ugradnje je opet diskutabilno jer je jos uvijek LPG ( liqvid petrol gas) jeftiniji za oko 70 feninga po litri.Pa ti sracunaj.
-
d2
#47 Re: Isplativost autoplina
bio za vikend, istina, ipak nisam se usudio nasuti na tim privatnim pumpama...revolver amidza wrote:u srednjobosanskom kantonu (većinom ), cijene 95 su oko 1,64 KM,a na par mjesta kod viteza je čak i 1,58 KM,..mislim,samo za informaciju , da znate ako vas put nanese tamo.
-
RPM
#48 Re: Isplativost autoplina
znam za slučaj iz prve ruke, tip je prešao granicu s Hrvatskom i nekoliko kilometara poslje ga zaustavlja saobraćajna policija radi redovne kontrole. ... e sad, tipovi su nekako skužili da ima plin i pitali ga da li je ista upisana u saobraćajnu dozvolu i da li ima atest nadležne institucije, kako je ovaj odgovorio da nema rekli su mu da s takvim autom ne može u saobraćaj te da ga parkira sa strane a vučna služba će ga odvući gdje on želi, naravno uz odgovarajući trošak.Clint_Eastwood wrote:Kod mene je bilo upisano kad sam kupio auto, auto tada bio registrovan u Posavskom kantonu. Sada kada sam ja registrovao nisu ništa upisali, SB kanton. Valjda ovisi od kantona do kantona da li upisuju ili ne. U RS-u se upisuje, ali se i plaća dodatna naknada od čini mi se 250KM ko registruje vozilo na plin, što je odluka ravna najvećoj gluposti koju je donijela Dodikova (pljačkaška) vlada. U Europi (i svugdje u svijetu) imaš velike povlastice kod registracije ako voziš na ekološki prihvatljivije gorivo kao npr. plin, dok Dodik uzima od jadnog naroda i rukama i nogama, ali ljudi ga i dalje vole i glasaju za njega i njegovu stranku, ne znam jesu li ljudi slijepi, glupi ili šta već. Bilo bi smiješno da nije žalosno!RPM wrote:da li je nekome od forumaša čije je auto pogonjeno plinom upisano u saobraćajnu dozvolu da je auto na plin?
nije vjerovatno da će policija stalno zaustavljati i gledati ko ima plin ali od deset puta neka se desi jednom eto vraga. ... da li kod nas postoji ijedna nadležna institucija države/kantona/općine/sela/zaseoka itd. koja izdaje ateste, koliko sam se raspitao to ne rade servisi?
- Clint_Eastwood
#49 Re: Isplativost autoplina
Ja imam atest (došao uz auto jer sam ga kupio s ugrađenim plinom, negdje u RS izdat, tj. talijanski nekakav, firma u RS), i za instalaciju i za bocu, ali u većini kantona u FBiH se ne upisuje u prometnu plin tako da mi taj atest može vjerovatno pomoći kada pređem preko granice jer se mogu "vaditi" da u FBiH nije zakonski regulisano to područje, te bi i ta kontrola bila vjerovatno tolerantnija kad bi vidjela atest međunarodnog karaktera kakav je kod mene.
-
d2
#50 Re: Isplativost autoplina
sve se bojim da nekoga uz svijetu zaboli sto u FBIH nije regulisano to podrucje drug...