Isplativost autoplina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

SA 071

#1 Isplativost autoplina

Post by SA 071 »

Interesuje me da li ce se ovo poskupljenje plina odraziti i na poskupljenje autoplina (logicno bi bilo da hoce) i da li ce, u slucaju tog poskupljenja, biti prostora za pricu o isplativosti ugradnje autoplina u automobile, ako se uzme u obzir da su cijene drugih goriva pale?

O isplativosti se moglo raspravljati u situaciji kad je autoplin bio jeftiniji gotovo dva puta od ostalih goriva, ali u situaciji kad bi bio jeftiniji 20-30% ima li mjesta euforiji zbog "ustede"?
Damir.a

#2 Re: Isplativost autoplina

Post by Damir.a »

Ma ima vjeruj mi....Imam ja plin isplativije je i kada ti nestane plina imas goriva :bih:
1971

#3 Re: Isplativost autoplina

Post by 1971 »

Drug mali milion puta je bila prica na forumima o ovoj temi ali tebi je ocito promaklo.Zemni plin i auto plin nemaju ama bas nista zajednicko ,tako da poskupljenje zemnog plina ne povlaci automatski i ovaj drugi za sobom.A o isplativosti ugradnje je opet diskutabilno jer je jos uvijek LPG ( liqvid petrol gas) jeftiniji za oko 70 feninga po litri.Pa ti sracunaj.
SA 071

#4 Re: Isplativost autoplina

Post by SA 071 »

Ma kontam, ako je sad BMB 95 1,74 KM/l, a plin je bio negdje oko 1,25 KM/l (ako se ne varam)-ne znam je li pojeftinio, onda ispada da ce uz eventualno poskupljenje (?!) plina isplativost biti potpuno ugrozena, mozda i izgubljena.
Dati preko 1000 KM za instalaciju, koju neces koristiti ili ce ti pojeftiniti voznju zanemarivo, je cisti gubitak. To bi bila usteda ako bi ti neko garantovao da ce plin uvijek biti duplo jeftiniji.

Ovo je hipotetsko pitanje, sta ako se cijene plina i benzina toliko priblize da trosak postavljanja plinske instalacije bude nemoguce nadoknaditi ustedom na razlici u cijeni ova dva goriva cak ni nakon 100000 predjenih km???
ja1977

#5 Re: Isplativost autoplina

Post by ja1977 »

SA 071 wrote:
Ovo je hipotetsko pitanje, sta ako se cijene plina i benzina toliko priblize da trosak postavljanja plinske instalacije bude nemoguce nadoknaditi ustedom na razlici u cijeni ova dva goriva cak ni nakon 100000 predjenih km???

ovo je hipotetski odgovor - Niko nece ugradjivati plin :-D i svi ce voziti na benzin.

Srecom ja sam svoju instalaciju davni isplatio, pa dok god plin bude jeftini ja cu voziti na plin.
SA 071

#6 Re: Isplativost autoplina

Post by SA 071 »

Jedan moj poznanik ugradio plin skoro, pa kontam da pri takvom scenariju nece imati vremena isplatiti instalaciju. Druga je stvar ako je neko vec isplatio instalaciju...
Clint_Eastwood

#7 Re: Isplativost autoplina

Post by Clint_Eastwood »

Vozim na plin već neko vrijeme, doduše kupio sam auto s ugrađenim plinom, ali naveliko se osjeti na novčaniku nego prije kad sam vozio dizela koji je još i bio malo jači pa je trošio 7-8 litara. Ali neovisno od toga, plin će uvijek biti jeftiniji od benzina i dizela jer je jeftinija proizvodnja ovog goriva tako da se isplati ugraditi plin.
Jedino, jedna od mogućih teorija je da cijeli svijet počne masovno koristiti plin umjesto dizela i benzina pa bi onda s potražnjom bila povećana i cijena, ali to je gotovo nemoguća solucija jer nijedan proizvođač automobila mislim da još nema serijsku proizvodnju vozila sa motorima na plin.
LeKo

#8 Re: Isplativost autoplina

Post by LeKo »

Da probamo isplativost po sadašnjim cijenama:

1l bezolovnog = 1,74 KM
1l plina = 1,25 KM
Razlika po litru 0.49 KM

Uzmimo za primjer prosječnog benzinca sa 1.6l motorom novije proizvodnje koji ima plastičnu usisnu granu i koji po gradu troši 10l benzina.

Ugradnja instalacije košta oko 1.000,00 KM
Atest 100,00 KM
Naknadni upis u saobraćajnu 20,00 KM (ne može svugdje)
Ukupno = 1.120,00 KM

Dodajmo kalkulaciji da auto troši oko 0,5l plina više u odnosu na benzin.

Jednostavnom računicom dolazimo do slijedećih rezultata:

100 kilometara na benzin = 17,40 KM
100 kilometara na plin = 13,13 KM + 1,00 KM benzina za paljenje = 14,13 KM
Ušteda vožnjom na plin na svakih 100 km = 3,27 KM

Da bi se počela osjećati korist od vožnje na plin potrebno je preći 34.250 km gradske vožnje (1.120/3,27)*100.

Naravno, nekome se to isplati veoma brzo, neko opet ne dočeka da mu se počne isplaćivati. Sve je do kilometraže koja se izvrti godišnje i do veličine motora.
seyo bosnia

#9 Re: Isplativost autoplina

Post by seyo bosnia »

gdje se kod nas moze atestirati plin
revolver amidza

#10 Re: Isplativost autoplina

Post by revolver amidza »

u srednjobosanskom kantonu (većinom ), cijene 95 su oko 1,64 KM,a na par mjesta kod viteza je čak i 1,58 KM,..mislim,samo za informaciju , da znate ako vas put nanese tamo.
ifbbpro

#11 Re: Isplativost autoplina

Post by ifbbpro »

Sto se tice plina (za Sarajlije) kod Mandica u Lukavici je plin 1.15, na Dobrinji na Terexu 1.19km. Tako ako punite bocu do maximuma, ustedite oko 4-5km (barem ja toliko ustedim s obzirom na velicinu svoje boce). Plin je zakon, predjem gradske mjesecno blizu hiljadu kilometara, da vozim na benzinu tesko da bih toliko prelazio.. Iako je benzin sada dosta pojeftinio opet je ogromna razlika..
Bakir1

#12 Re: Isplativost autoplina

Post by Bakir1 »

nasa drzava ce ubrzo staviti namete na vozila sa plinskim uredjajem kroz skuplji tehnicki pregled,redovno servisiranje plinske instalacije,skuplju registraciju i ostalo pa neka znate neka vam bude na umu.
a plin sa svojom popularnoscu dobiva na cijeni kao i sve drugo pa ce u skorije vrijeme broj predjenih kilometara za otplatu instalacije znatno porasti.
ukoliko pravite 40+ hiljada km godisnje plinska instalacija vam je isplativa a ukoliko ne onda to se ne isplati definitivno pa i da vozite audija sa 4,2 motorom.
moje misljenje
chuchumbamayumbe

#13 Re: Isplativost autoplina

Post by chuchumbamayumbe »

Bakir1 wrote:nasa drzava ce ubrzo staviti namete na vozila sa plinskim uredjajem kroz skuplji tehnicki pregled,redovno servisiranje plinske instalacije,skuplju registraciju i ostalo pa neka znate neka vam bude na umu.
a plin sa svojom popularnoscu dobiva na cijeni kao i sve drugo pa ce u skorije vrijeme broj predjenih kilometara za otplatu instalacije znatno porasti.
ukoliko pravite 40+ hiljada km godisnje plinska instalacija vam je isplativa a ukoliko ne onda to se ne isplati definitivno pa i da vozite audija sa 4,2 motorom.
moje misljenje
A u Francuskoj obrnuto stanje.
Sve ti daju, povlastice, smanjuju poreze, daju beneficije, samo vozi na plin ili koristi ove hibride tipa Priusa.
A sto ti je vece auto (SUV, terenci) to ti je sve veca derachina guzova.
Ako lazem ja, slagao me jaran koji zivi u Francuskoj.
Bakir1

#14 Re: Isplativost autoplina

Post by Bakir1 »

to znamo jer svaka drzava daje benificije svojim gradjanima koji se odlucuju na ekoloski prihvatljiva vozila koja manje zagadjuju okolinu i stimulisu ih u tome,ali ovo sto ja govorim je regulativa koja u hrvatskoj zivi vec neko vrijeme i koja je prepisana od strane nasih jer im je to novi izvor zgrtanja para i kupovanja vila kuca i kecina zenama ljubavnicama,djeci golfova 5 itd.
zato se u globalno padu cijena energenata cijena plina povecava i ovog za aute i za domacinstvo.
sto sve uz mizernu kilometrazu predstavlja iste takve i ustede,zato opet kazem nema potrebe za time
Clint_Eastwood

#15 Re: Isplativost autoplina

Post by Clint_Eastwood »

Žalosno je šta nam rade ove vlade koje smo sami izabrali (14 vlada-mašala!!!), umjesto da smanjuju namete na ekološko gorivo oni povećavaju.
maxell_sarajevo

#16 Re: Isplativost autoplina

Post by maxell_sarajevo »

Nekom liku u HR riknuo Audi A6, sumnja na plin jer ga je nedavno ugradio.
Bjezite ljudi od bombe, treba da zbog pola marke izginete negdje. :D
VR6

#17 Re: Isplativost autoplina

Post by VR6 »

Sta riknuo, izgorio auto...

Nestrucna ugradnja plina moze biti opasna, pa i nestrucna ugradnja jakog audio sistema u vozilo moze dovesti do zapaljenja.
Clint_Eastwood

#18 Re: Isplativost autoplina

Post by Clint_Eastwood »

Čuj sumnja na plin, pa je li ili nije? Može biti svašta, a možda je čovjek htio uzeti pare od osiguranja pa ga sam kren'o :D
ifbbpro

#19 Re: Isplativost autoplina

Post by ifbbpro »

VR6 wrote:Sta riknuo, izgorio auto...

Nestrucna ugradnja plina moze biti opasna, pa i nestrucna ugradnja jakog audio sistema u vozilo moze dovesti do zapaljenja.

Upravo tako..
ifbbpro

#20 Re: Isplativost autoplina

Post by ifbbpro »

Bakir1 wrote:nasa drzava ce ubrzo staviti namete na vozila sa plinskim uredjajem kroz skuplji tehnicki pregled,redovno servisiranje plinske instalacije,skuplju registraciju i ostalo pa neka znate neka vam bude na umu.
moje misljenje
Jedno je tvoje misljenje, a drugo je misljenje ljudi koji imaju autoplin u autima.
Ja ti kazem, sa svojom platom koju imam ne bih mogao voziti auto na benzin. Bih, ali bi se stezao.
A sto se tice ekonomije, rasta cijene i ostalih gluposti, sta bude - bude, to ne mozes znati ni ti ni ja. Kako god okrenes, plin ce UVIJEK biti jeftiniji od benzina.
Jos nesto, u novija auta jako je skupa ugradnja plina. Kod takvih auta treba proci i godina-dvije intenzivne voznje da se otplati ugradnja instalacije. Ja koji vozim starije auto (Audi 80), a za starija auta je ugradnja plina jeftinija, 600KM koje sam dao na ugradnju plinske instalacije sam vec otplatio kroz 6 mjeseci.
Clint_Eastwood

#21 Re: Isplativost autoplina

Post by Clint_Eastwood »

Vidim svi spominju otplatu, nije riječ o OTPLATI nego o ISPLATIVOSTI!!! Jer niko ne može otplatiti plin, platit ćeš i njega kao i benzin, s tim što ćeš preći mnogo više kilometara sa 100KM plina u odnosu na 100KM benzina, znači ISPLATIVOST.
Bakir1

#22 Re: Isplativost autoplina

Post by Bakir1 »

ifbbpro wrote:
moje misljenje
Jedno je tvoje misljenje, a drugo je misljenje ljudi koji imaju autoplin u autima.
Ja ti kazem, sa svojom platom koju imam ne bih mogao voziti auto na benzin. Bih, ali bi se stezao.
A sto se tice ekonomije, rasta cijene i ostalih gluposti, sta bude - bude, to ne mozes znati ni ti ni ja. Kako god okrenes, plin ce UVIJEK biti jeftiniji od benzina.
Jos nesto, u novija auta jako je skupa ugradnja plina. Kod takvih auta treba proci i godina-dvije intenzivne voznje da se otplati ugradnja instalacije. Ja koji vozim starije auto (Audi 80), a za starija auta je ugradnja plina jeftinija, 600KM koje sam dao na ugradnju plinske instalacije sam vec otplatio kroz 6 mjeseci.
ne znam koji dio mog posta nisi shvatio,ali recimo ovako.
npr bubam stvarne cifre ali nisu daleko od istine.
tvoj audi instalacija 600 KM.
600 KM / 1,60 KM = 375 l benzina
potrosnja sa benzinom 8 l * 1,60 KM = 12,8 KM po 100 km
potrosnja sa plinom 9 kg * 1,15 = 10,35 KM po 100 km
12,8 - 10,35 = 2,45 KM ustede na 100 km
600 KM plinska instalacija, 2,45 KM usteda po 100 km, 600 KM/2,45 KM = 244,89 * 100 km = 24.489 km trebas preci da budes u nuli pozitivnoj.
znaci godina dana ti treba da otplatis tu instalaciju (da rijec je o otplati pocetne investicije)
npr neki novi auto sa plasticnom usisnom granom
ugradnja instalacije 1000 KM
svi isti parametri i dodjes do sume 40.816 km sto je ogromna suma kilometara koje jedan prosjecni vozac treba preci u recimo 3 godine eksplatacije auta.
dugorocno se plin isplati ali kratkorocno sa ovim promjenjivim koje vrebaju (+20% troskova registracije za isti auto,plus atest koji moras imati da izadjes gdje bilo van BiH) jedan prosjecni vozac nema potrebe ni razmisljati o ugradnji plinskog uredjaja u svoj auto.opet moje misljenje zasnovano na jednostavnoj matematici ;-)
edit leko nisam vidio da si i ti postavio istu racunicu pa se izvintavam zbog ponavljanja :D
fatal error

#23 Re: Isplativost autoplina

Post by fatal error »

Clint_Eastwood wrote:Vidim svi spominju otplatu, nije riječ o OTPLATI nego o ISPLATIVOSTI!!! Jer niko ne može otplatiti plin, platit ćeš i njega kao i benzin, s tim što ćeš preći mnogo više kilometara sa 100KM plina u odnosu na 100KM benzina, znači ISPLATIVOST.
isplativost pocinje nakon sto se otplate troskovi za ugradnju gasne instalacije. tek onog trenutka kada predjem dovoljno kilometara da kroz razliku u cijeni izmedju gasa i benzina ustedim dovoljno da pokrijem troskove ugradnje gasne instalacije (nakon otplate), ugradnja iste i koristenje gasa pocinju biti isplativi.
ja1977

#24 Re: Isplativost autoplina

Post by ja1977 »

Evo , pa malo racunajte: :-D

http://www.amortisationsrechner.de/inde ... ng=english

Ovdje su ljudi uzeli sve u racunicu.

Plin u Vojkovicim aje 1,11, a kazu da ce biti jos jeftiniji kada pocne dolaziti iz Bosanskog Broda.
Qler

#25 Re: Isplativost autoplina

Post by Qler »

ili kad kupis auto sa ugradjenim plinom :) onda odmah pocinje isplativost :D
Post Reply