Ateistička propaganda

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
JThomas

#26 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

istocnjak wrote:
JThomas wrote:velika većina ovog svijeta se ipak još uvijek izjašnjava vjernicima. svijet ima šest i po milijardi stanovnika, znaš.

(i da znaš, statistike te malo varaju, jer je veliki dio od milijardu i dvjesta miliona kineza koji žive u kini manje-više prisiljeno da se izjašnjavaju kao ateisti, što naravno nema veze sa stvarnim stanjem, a kreira veliku...ali jebiga, oni se ni ne pretvaraju da su demokrati. jedine zemlje gdje broj ateista iole prilazi broju vjernika su skandinavske, a one zajedno imaju koliko, tridesetak miliona ljudi?)
Pa o tome ti i govorim čitavo vrijeme. Zar i mi nismo živjeli u sličnom sistemu gdje su ljudi proganjani i ubijani zbog vjere?
ja, sad strpaj tita i maa u isti koš :-) ma bravo, tu je baš to negdje :-) informiši se boga ti prije takvih poređenja šta je u kini urađeno i šta se radi i danas, i koliko je to blizu jugoslaviji, gdje je opet ti kažem, moja nana i prije rata bila pokrivena i klanjala. meni se čini da si ti žrtva neinformisanosti i propagande ako možeš porediti kinu i jugoslaviju...

ja vas pitam, u skladu s naslovom teme, gdje je ta silna ateistička propaganda? kina svakako nije ni deklarativno demokratsko društvo...
pure_love

#27 Re: Ateistička propaganda

Post by pure_love »

JThomas wrote:
istocnjak wrote:
JThomas wrote:velika većina ovog svijeta se ipak još uvijek izjašnjava vjernicima. svijet ima šest i po milijardi stanovnika, znaš.

(i da znaš, statistike te malo varaju, jer je veliki dio od milijardu i dvjesta miliona kineza koji žive u kini manje-više prisiljeno da se izjašnjavaju kao ateisti, što naravno nema veze sa stvarnim stanjem, a kreira veliku...ali jebiga, oni se ni ne pretvaraju da su demokrati. jedine zemlje gdje broj ateista iole prilazi broju vjernika su skandinavske, a one zajedno imaju koliko, tridesetak miliona ljudi?)
Pa o tome ti i govorim čitavo vrijeme. Zar i mi nismo živjeli u sličnom sistemu gdje su ljudi proganjani i ubijani zbog vjere?
ja, sad strpaj tita i maa u isti koš :-) ma bravo, tu je baš to negdje :-) informiši se boga ti prije takvih poređenja šta je u kini urađeno i šta se radi i danas, i koliko je to blizu jugoslaviji, gdje je opet ti kažem, moja nana i prije rata bila pokrivena i klanjala. meni se čini da si ti žrtva neinformisanosti i propagande ako možeš porediti kinu i jugoslaviju...

ja vas pitam, u skladu s naslovom teme, gdje je ta silna ateistička propaganda? kina svakako nije ni deklarativno demokratsko društvo...

Niko ne sumnja u to da je tvoja nana klanjala i bila pokrivena,kao i ostale nane i dede,i svi oni koji nisu imali neke "vece" planove za svoj zivot,karijeru ;)
istocnjak

#28 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:
istocnjak wrote:

A gdje nije? Jednostavno svuda je oko nas. Zato i ima ovako malo vjernika.
JThomas

#29 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

pure_love wrote:

Niko ne sumnja u to da je tvoja nana klanjala i bila pokrivena,kao i ostale nane i dede,i svi oni koji nisu imali neke "vece" planove za svoj zivot,karijeru ;)
a danas možeš praviti neke veće planove ako se izjašnjavaš kao ateist i bosanac, a ne bošnjak/srbin/hrvat?

al iskreno?

mrak pao, a gle čuda, ista sredstva, isti načini vladanja, isto jednoumlje, čak i isti ljudi koji su juče bili marksisti i komunisti se danas busaju vjerom u prsa...

svakom smo režimu bili najvjerniji režimski ljudi...
Compact

#30 Re: Ateistička propaganda

Post by Compact »

Sistem je Tito moj Tomase! Ako si mimo sistema, ostaje ti jedino da kukaš po forumima :D
pure_love

#31 Re: Ateistička propaganda

Post by pure_love »

Compact wrote:Sistem je Tito moj Tomase! Ako si mimo sistema, ostaje ti jedino da kukaš po forumima :D
mislis da bi se smjelo kukati na Titu i partiju preko foruma za vrijeme yu? :lol: :shock:
JThomas

#32 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

zato i jesmo tu gdje smo, zato nemamo ništa svoje, ni privredu, ni naciju, ni državu...ništa.

svakom okupatoru najvjernija vojska, svakom režimu najvjerniji ljudi, jako smo brzo partijske zamijenili članskim IZ-a...
JThomas

#33 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

istocnjak wrote: A gdje nije? Jednostavno svuda je oko nas. Zato i ima ovako malo vjernika.
tu priču možeš okačiti mačku o rep, da ne upotrijebim neki ružniji izraz...

po statistici encyclopaedia brittanice iz 2005., ljudi koji se izjašnjavaju ateistima i nereligioznim na ovoj planeti ima svega 14%. znači, manje od jednog u sedam ljudi.
od čega, kao što ti rekoh, vrlo veliki dio čine kinezi koji su prisiljeni da se tako izjašnjavaju, iako je stvarno stanje mnogo drukčije. da taj režim danas padne, broj ateista u svijetu bi spao na šest-sedam posto, ako i toliko.

osim kine, a i u njoj samo na papiru, na ovoj zemlji još uvijek nema zemlje gdje je broj ateista i približan broju vjernika. niti gdje je jačina ateističke propagande približna jačini vjerske. biblija je još uvijek najveći bestseler ovoga svijeta.

tako da bih ipak rekao da "malo" precjenjuješ opasnost od zlih ateista i njihove propagande...
pure_love

#34 Re: Ateistička propaganda

Post by pure_love »

JThomas wrote:zato i jesmo tu gdje smo, zato nemamo ništa svoje, ni privredu, ni naciju, ni državu...ništa.

svakom okupatoru najvjernija vojska, svakom režimu najvjerniji ljudi, jako smo brzo partijske zamijenili članskim IZ-a...
kako mozes porediti to dvoje? i pricaj u svoje ime.Najveci dio ljudi je islam sadrzao i tokom komunizma,to sto nisu smjeli da to otvoreno obznane to je zbog tadasnje politike ni zbog cega drugog ;) koliko ja komunjara znam koji si kradom odlazili u dzamiju :lol:
Compact

#35 Re: Ateistička propaganda

Post by Compact »

pure_love wrote:
JThomas wrote:zato i jesmo tu gdje smo, zato nemamo ništa svoje, ni privredu, ni naciju, ni državu...ništa.

kako mozes porediti to dvoje? i pricaj u svoje ime.Najveci dio ljudi je islam sadrzao i tokom komunizma,to sto nisu smjeli da to otvoreno obznane to je zbog tadasnje politike ni zbog cega drugog ;) koliko ja komunjara znam koji si kradom odlazili u dzamiju :lol:
Njima je srce bilo bradato :lol: :lol: :lol:
Ahmmed

#36 Re: Ateistička propaganda

Post by Ahmmed »

JThomas,

bezbroj sam puta napisao da ovom forumu, da je za bosanskohercegovačke muslimane, u konstelaciji sveukupnih odnosa, Tito bio najbolje rješenje. Iz mnogo razloga. I ja sigurno neću porediti SFRJ i Kinu.Ali, ne mogu ni pokrivene nane koje su klanjale beš vakat, biti krucijalni dokaz slobode vjere u Titov vakat. Odvagajte malo. Zar je teško reći da , ako si bio vjernik, makar i najmanjoj mjeri deklariran, teško da si mogao značajnije napredovati u karijeri. Neki su tada radije birali Allaha dž.š. nego direktorsku poziciju. Neki su uradili suprotno.Neki su pokušavali spojiti oboje, pa su kokteirali i sa vjerom i sa pozicijom. I nikome ne treba zamjerati na takvom izboru. I neki jesu, zar je to teško priznati, bili proganjani zbog vjere. Jesu. A da pri tome, nisu bili baš posebno krivi, mjereći to nekakvim današnjim mjerilima. I jeste se u Titovo doba , posebno sedamdesetih, u Bih izgradilo najviše seoskih džamija. I nisu uopće posebno bitni razlozi zbog kojih su te džamije pravljene.I bez obzira kakvo je danas stanje u BiH, zašto se uvijek dovoditi u vještačku dilemu: Ovaj il onaj vakat. Dozvolite da postoje i oni, kojima nije bilo ni približno potaman, ni tad ni sad. Vjerovatno postoje i oni kojima nije bilo loše ni tada, ni sada. I upravo zbog toga, isključivosti nam nisu potrebne.
pure_love

#37 Re: Ateistička propaganda

Post by pure_love »

Compact wrote:
pure_love wrote:

Njima je srce bilo bradato :lol: :lol: :lol:

sa "bracom" srbima i hrvatima bili najglasniji u uzvicima "zivio tito" bratstvo i jedinstvo,a kod kuce vazilo "merhabaa" :lol:
JThomas

#38 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

ali su zato jadni pokupili kajmak u oba sistema :roll: baš mi ih žao :roll: juče istražitelji UDBe, a danas veliki vjernici, duše drage jadne, njih su natjerali na to :roll:

da sutra vanzemaljci dođu, oni bi govorili da su se oduvijek osjećali vanzemaljcima, samo da su to morali kriti od strašnog režima.
JThomas

#39 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

Ahmmed wrote:JThomas,

bezbroj sam puta napisao da ovom forumu, da je za bosanskohercegovačke muslimane, u konstelaciji sveukupnih odnosa, Tito bio najbolje rješenje. Iz mnogo razloga. I ja sigurno neću porediti SFRJ i Kinu.Ali, ne mogu ni pokrivene nane koje su klanjale beš vakat, biti krucijalni dokaz slobode vjere u Titov vakat. Odvagajte malo. Zar je teško reći da , ako si bio vjernik, makar i najmanjoj mjeri deklariran, teško da si mogao značajnije napredovati u karijeri. Neki su tada radije birali Allaha dž.š. nego direktorsku poziciju. Neki su uradili suprotno.Neki su pokušavali spojiti oboje, pa su kokteirali i sa vjerom i sa pozicijom. I nikome ne treba zamjerati na takvom izboru. I neki jesu, zar je to teško priznati, bili proganjani zbog vjere. Jesu. A da pri tome, nisu bili baš posebno krivi, mjereći to nekakvim današnjim mjerilima. I jeste se u Titovo doba , posebno sedamdesetih, u Bih izgradilo najviše seoskih džamija. I nisu uopće posebno bitni razlozi zbog kojih su te džamije pravljene.I bez obzira kakvo je danas stanje u BiH, zašto se uvijek dovoditi u vještačku dilemu: Ovaj il onaj vakat. Dozvolite da postoje i oni, kojima nije bilo ni približno potaman, ni tad ni sad. Vjerovatno postoje i oni kojima nije bilo loše ni tada, ni sada. I upravo zbog toga, isključivosti nam nisu potrebne.
znam ja to otprilike...i jesu, ljudi su bili proganjani zbog vjere, i ne samo zbog vjere, ali šta ćeš, taj sistem ni u imenu nije bio demokratski. ja taj sistem nikad ne veličam, i smatram ga reliktom prošlosti koji je imao jako mnogo nedostataka. (da su bogdu 1946. prihvatili marshallov plan i okrenuli se zapadu, ko zna gdje bi danas bili...) ja sam u principu liberal i protivnik svakog jednoumlja, i nisam jednom zadrtim jugonostalgičarima i u stvarnom životu objašnjavao neke stvari.

ali neke teze koje se ovdje mogu pročitati od pojedinih, jednostavno nemaju veze s mozgom i ja ih ne mogu prešutiti. porediti s kinom, može samo onaj ko nema pojma šta je u kini urađeno. neki jednostavno pretjeruju, i to ne malo...i sam naslov teme je jako tendenciozan, kao, nama prijeti velika opasnost od zlih ateista, a ateist u stvarnosti svaki petnaesti čovjek na svijetu...
i prave se da je danas situacija mnogo drukčija, da je danas nešto manje jednoumlje...samo se deklarativni temelj poretka izmijenio, u praksi je sve ostalo isto.
istocnjak

#40 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:"neke teze koje se ovdje mogu pročitati od pojedinih, jednostavno nemaju veze s mozgom"
U BiH ima manje od 1% onih koji praktikuju vjeru Islam u svom svakodnevnom životu, pa opet ima ljudi kojima to smeta.
Last edited by istocnjak on 25/11/2008 23:02, edited 1 time in total.
portfast

#41 Re: Ateistička propaganda

Post by portfast »

Postoji odlican dokumentarac na ovu temu.

Zove se "Ateizam kao religija"

http://navrelumudrosti.com/Vijesti/Arhi ... igija.html
JThomas

#42 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

istocnjak wrote:
JThomas wrote:"neke teze koje se ovdje mogu pročitati od pojedinih, jednostavno nemaju veze s mozgom"
U BiH ima manje od 1% onih koji praktikuju vjeru Islam u svom svakodnevno životu, pa opet ima ljudi kojima to smeta.
tako tipično, kad više nijednog argumenta nema, onda se poteže islamofobija, i to je potežu upravo oni koji se u ovakvoj državi boje, od svih nedaća, ateističke propagande :roll: koje ima "gdje god se okreneš", samo što ti slučajno ne možeš nabrojati ni jedan primjer :roll:
seln

#43 Re: Ateistička propaganda

Post by seln »

istocnjak wrote: Da upravo sam mislio na te "posljedice" to jeste zloupotrebu vjere i ljudi koji su živjeli 50 godina bez vjere ispranog mozga ateističkom propagandom. Stoga nisu ni bili sposobni da naprave razlikuju između dobra i zla niti da znaju šta je u stvari pravi smisao vjere a to je činiti dobro sebi i drugima
Jesil vidio, moj brate...cista suprotnost u poredjenju sa proslim vijekovima, ispunjenim humanizmom i vjerom. Nije bilo pokolja, ni vjerskih ratova, nije bilo istrijebljenja citavih naroda....nisu se muslimani klali izmedju sebe, niti je bio stogodisnji i tridesetogodisnji rat...nije bilo pravo prve bracne noci i umiranje od gladi, dok su begovi i baroni krkali i orgijali...samo ljubav, drugs and RnR.
piupiu

#44 Re: Ateistička propaganda

Post by piupiu »

Da se ne ponavljam ... evo teme na kojoj smo dosta pricali o ateizmu ...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=56506
istocnjak

#45 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:samo što ti slučajno ne možeš nabrojati ni jedan primjer :roll:
Dobro nije problem, ako nema primjera onda je sve uredu. Odlazim sa ovog sajta ...
JThomas

#46 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

neka sam ja za tebe islamofob, i neka je onaj sveštenik što nije htio pustiti bradonje kojima su smetala zvona u crkvu također islamofob, a ti jadan se u zemlji kojoj vladaju klerofašisti zabrinuo zbog ateističke propagande :roll:

koje bolan propagande? ko to u bosni i hercegovini javno propagira ateizam, pa si se tako zadeverao? gdje su ti silni ateisti na pozicijama moći, u javnom životu, gdje su ti silni ateistički leci, emisije, tribine, predavanja? tebi stvarno malo dodira s realnošću ne bi škodilo...
madner

#47 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

I kako si ti utvrdio da je to 1%, i kome ti ljudi smetaju?
JThomas

#48 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

pa valjda zlim ateistima, evo vidiš i sam da se ne može živjeti u bosni od ateističke propagande :roll:

ako se kod vehabija pravi od muhe slona, onda se ovdje od molekule kisika pravi slona :roll:
Ahmmed

#49 Re: Ateistička propaganda

Post by Ahmmed »

JThomas wrote:neka sam ja za tebe islamofob, i neka je onaj sveštenik što nije htio pustiti bradonje kojima su smetala zvona u crkvu također islamofob, a ti jadan se u zemlji kojoj vladaju klerofašisti zabrinuo zbog ateističke propagande :roll:

koje bolan propagande? ko to u bosni i hercegovini javno propagira ateizam, pa si se tako zadeverao? gdje su ti silni ateisti na pozicijama moći, u javnom životu, gdje su ti silni ateistički leci, emisije, tribine, predavanja? tebi stvarno malo dodira s realnošću ne bi škodilo...

Ima ih, ne bi vjerovao koliko :-) Ali, valjda komformizam ne dozvoljava da se jasno i glasno očituju. Kažem ti, neke stvari se u Bosni nikad promijeniti neće. :-)
piupiu

#50 Re: Ateistička propaganda

Post by piupiu »

Ahmmed wrote:
JThomas wrote:neka sam ja za tebe islamofob, i neka je onaj sveštenik što nije htio pustiti bradonje kojima su smetala zvona u crkvu također islamofob, a ti jadan se u zemlji kojoj vladaju klerofašisti zabrinuo zbog ateističke propagande :roll:

Ima ih, ne bi vjerovao koliko :-) Ali, valjda komformizam ne dozvoljava da se jasno i glasno očituju. Kažem ti, neke stvari se u Bosni nikad promijeniti neće. :-)
John Fine napisao sjajnih stvari o odnosu Bosanaca prema religiji kroz istoriju -- opisao nas kao 'pragmaticare', ;-) :D .
Post Reply