Ahmmed wrote:JThomas,
bezbroj sam puta napisao da ovom forumu, da je za bosanskohercegovačke muslimane, u konstelaciji sveukupnih odnosa, Tito bio najbolje rješenje. Iz mnogo razloga. I ja sigurno neću porediti SFRJ i Kinu.Ali, ne mogu ni pokrivene nane koje su klanjale beš vakat, biti krucijalni dokaz slobode vjere u Titov vakat. Odvagajte malo. Zar je teško reći da , ako si bio vjernik, makar i najmanjoj mjeri deklariran, teško da si mogao značajnije napredovati u karijeri. Neki su tada radije birali Allaha dž.š. nego direktorsku poziciju. Neki su uradili suprotno.Neki su pokušavali spojiti oboje, pa su kokteirali i sa vjerom i sa pozicijom. I nikome ne treba zamjerati na takvom izboru. I neki jesu, zar je to teško priznati, bili proganjani zbog vjere. Jesu. A da pri tome, nisu bili baš posebno krivi, mjereći to nekakvim današnjim mjerilima. I jeste se u Titovo doba , posebno sedamdesetih, u Bih izgradilo najviše seoskih džamija. I nisu uopće posebno bitni razlozi zbog kojih su te džamije pravljene.I bez obzira kakvo je danas stanje u BiH, zašto se uvijek dovoditi u vještačku dilemu: Ovaj il onaj vakat. Dozvolite da postoje i oni, kojima nije bilo ni približno potaman, ni tad ni sad. Vjerovatno postoje i oni kojima nije bilo loše ni tada, ni sada. I upravo zbog toga, isključivosti nam nisu potrebne.
znam ja to otprilike...i jesu, ljudi su bili proganjani zbog vjere, i ne samo zbog vjere, ali šta ćeš, taj sistem ni u imenu nije bio demokratski. ja taj sistem nikad ne veličam, i smatram ga reliktom prošlosti koji je imao jako mnogo nedostataka. (da su bogdu 1946. prihvatili marshallov plan i okrenuli se zapadu, ko zna gdje bi danas bili...) ja sam u principu liberal i protivnik svakog jednoumlja, i nisam jednom zadrtim jugonostalgičarima i u stvarnom životu objašnjavao neke stvari.
ali neke teze koje se ovdje mogu pročitati od pojedinih, jednostavno nemaju veze s mozgom i ja ih ne mogu prešutiti. porediti s kinom, može samo onaj ko nema pojma šta je u kini urađeno. neki jednostavno pretjeruju, i to ne malo...i sam naslov teme je jako tendenciozan, kao, nama prijeti velika opasnost od zlih ateista, a ateist u stvarnosti svaki petnaesti čovjek na svijetu...
i prave se da je danas situacija mnogo drukčija, da je danas nešto manje jednoumlje...samo se deklarativni temelj poretka izmijenio, u praksi je sve ostalo isto.