Da li neko zna koliki je minimalni staž za ostvarenje invalidske penzije.
Pokušao sam da guglam, ali ne mogu ništa naći.
U zakonu o PIO FBiH ne mogu naći ništa konkretno.
Hvala
Moderator: anex
Clan 52.skahu wrote:Pozdrav svima![]()
Da li neko zna koliki je minimalni staž za ostvarenje invalidske penzije.
Pokušao sam da guglam, ali ne mogu ništa naći.
U zakonu o PIO FBiH ne mogu naći ništa konkretno.
Hvala
Što se tiće uslova vezanog za godine staža, tvoja sveki ima pravo na invalidsku penziju. E sada, Institut za ocjenu radne sposobnosti procjenjuje ko je invalid I kat, ko II i sl, a to zavisi od dijanoze, prilozenih nalaza, stvarnog zdravstvenog stanja pacijenta ali i štele. E sad sam Zavod za PIO nema nista s tim, jer oni donose rješenja na osnovu nalaza Instituta. A penziju dobivaju samo invalidi I kat.LeeLooSA wrote:moja svekrva ima preko 25 god staza, 55 godina zivota i bruku dijagnoza i ODBIJENICU za invalidsku penziju. Bas me zanima koju dijagnozu moras imati da dobije invalidsku ???
ako ne uspije ostvariti pravo na invalidsku penziju, sa 65 godina života i 20 godina radnog staža imat će pravo na starosnu penzijuLeeLooSA wrote:Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
Jes, al treba izdržati još 10 god bez prihodablesava wrote:ako ne uspije ostvariti pravo na invalidsku penziju, sa 65 godina života i 20 godina radnog staža imat će pravo na starosnu penzijuLeeLooSA wrote:Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
nisam sigurna provjerit cu ali moze zasnovati radni odnos ili da placa dobrovoljno osiguranje dok ne ispuni uslov.skahu wrote:Jes, al treba izdržati još 10 god bez prihodablesava wrote:ako ne uspije ostvariti pravo na invalidsku penziju, sa 65 godina života i 20 godina radnog staža imat će pravo na starosnu penzijuLeeLooSA wrote:Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
A šta ako je neko proglašen invalidom I kat., a nema dovoljno staža. Može li se tu šta ostvariti.
e pa jebiga svi bi mi na tudju grbacu, a niko ne konta da se i pare u fondu pio moraju odnekud obezbjediti a obezbjedjuju se upravo iz plata ljudi koji su u radnom odnosu. A masa ih je koji su otisli u invalidsku a sasvim su sposobni da rade pa na taj nacin uzimaju pare od ljudi koji su radili 40 godina i redovno su im uplacivani doprinosi. I jel to fer i posteno?skahu wrote:Jes, al treba izdržati još 10 god bez prihodablesava wrote:ako ne uspije ostvariti pravo na invalidsku penziju, sa 65 godina života i 20 godina radnog staža imat će pravo na starosnu penzijuLeeLooSA wrote:Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
.
PIO/MIO Fond je zasnovan na generacijskoj solidarnosti. Ja sam za svoga radnog vijeka REDOVNO uplaćivao, odnosno, to je određena služba radila u moje ime. Takođe, uplaćivao sam, i prevarantima, i stvarnim invalidima. Čak sam bio srebreni donator ZOI 84.skahu wrote:Slažem se u potpunosti da treba raditi i iz čega se finansira fond PIO, ali ako se radi o stvarnom invaliditetu onda bi trebalo da postoji neka solucija. Ako je neko postao invalid i stvarno nesposoban za rad ne treba ga pustiti da crkne.
Hvala, posto nisam bio siguran, negdje je pisalo da se odnosi samo na dodiplomski studijhuman01d wrote:Pravo na porodicnu penziju za dijete traje do 25 godine, bez obzira na kojem si nivou studija. Samo u nadlezni PIO dostavi potvrdu o upisu na sljedeci nivo skolovanja. Obavezno da u potvrdi pise da je to novi rang (master) skolovanja, s obzirom na clan 65. zakona o pio fbih.
A sta ako dijete hoce da upise jos jedan Ba? (moj slucaj)human01d wrote:Pravo na porodicnu penziju za dijete traje do 25 godine, bez obzira na kojem si nivou studija. Samo u nadlezni PIO dostavi potvrdu o upisu na sljedeci nivo skolovanja. Obavezno da u potvrdi pise da je to novi rang (master) skolovanja, s obzirom na clan 65. zakona o pio fbih.