Porodična penzija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

skahu

#26 Re: Porodična penzija

Post by skahu »

Pozdrav svima :-D

Da li neko zna koliki je minimalni staž za ostvarenje invalidske penzije.
Pokušao sam da guglam, ali ne mogu ništa naći.
U zakonu o PIO FBiH ne mogu naći ništa konkretno.
Hvala
--usnee--

#27 Re: Porodična penzija

Post by --usnee-- »

skahu wrote:Pozdrav svima :-D

Da li neko zna koliki je minimalni staž za ostvarenje invalidske penzije.
Pokušao sam da guglam, ali ne mogu ništa naći.
U zakonu o PIO FBiH ne mogu naći ništa konkretno.
Hvala
Clan 52.

Osiguranik, kod koga je utvrdjena I kategorija invalidnosti stice pravo na invalidsku penziju: ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolescu, bez obzira na duzinu penzijskog staza; ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolescu, pod uvjetom da je prije nastanka invalidnosti imao navrsen penzijski staz koji mu pokriva najmanje jednu trecinu razdoblja od navrsenih najmanje 20 godina zivota do dana nastanka invalidnosti (u daljem tekstu: radni vijek), racunajuci radni vijek na pune godine.

Clan 53.

Osiguranik kod koga je utvrdjena I kategorija invalidnosti do navrsene 30. godine zivota stice pravo na invalidsku penziju ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolescu, pod uvjetom da prije nastanka invalidnosti ima navrsen penzijski staz koji mu pokriva najmanje jednu trecinu radnog vijeka, ali najmanje jednu godinu osiguranja. Osiguraniku iz stava 1. ovog clana koji je bio na redovnom skolovanju i takvim skolovanjem stekao visu ili visoku strucnu spremu, radni vijek se racuna od 22 godine zivota, ako je stekao visu strucnu spremu, odnosno 25 godina ako je stekao visoku strucnu spremu. Kada se invalidska penzija odredjuje od place ostvarene u godini u kojoj je nastala invalidnost, penzija se prethodno uskladjuje, pocev od dana sticanja prava prema kretanju placa u posljednjem mjesecu iz perioda iz koga su place uzete za utvrdjivanje penzijskog osnova u odnosu na cijeli period iz koga su place uzete za utvrdjivanje penzijskog osnova.

Clan 54.

Invalidska penzija se utvrdjuje od penzijskog osnova koji se utvrdjuje na nacin predvidjen u cl. 32. do 49. ovog zakona. Kada se invalidska penzija stice sa stazom osiguranja kracim od 15 godina, penzijski osnov se utvrdjuje na osnovu prosjecne place ostvarene za vrijeme ukupnog trajanja osiguranja. Kada se invalidska penzija stice sa stazom osiguranja kracim od 15 godina, za utvrdjivanje penzijskog osnova ne uzima se placa ostvarena u godini u kojoj se ostvaruje pravo na invalidsku penziju. Izuzetno od stava 3. ovog clana, placa

ostvarena u godini u kojoj se ostvaruje pravo na invalidsku penziju uzima se za utvrdjivanje penzijskog osnova kada se invalidska penzija stice samo na osnovu staza osiguranja ostvarenog u toj godini. Kada se invalidska penzija ostvaruje sa stazom osiguranja ostvarenim u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava i u godini ostvarivanja prava, za utvrdjivanje penzijskog osnova uzima se placa ostvarena u godini koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo, bez obzira na to da li je osiguranik u toj godini ostvario placu, odnosno naknadu place za najmanje sest mjeseci staza osiguranja.

Clan 55.

Invalidska penzija u slucaju invalidnosti prouzrokovane povredom na radu ili profesionalnom bolescu odredjuje se u visini od 85% od penzijskog osnova. Invalidska penzija u slucaju invalidnosti prouzrokovane bolescu ili povredom van rada odredjuje se od penzijskog osnova zavisno od duzine penzijskog staza i pokrivenosti radnog vijeka penzijskim stazom. Visina invalidske penzije ne moze biti manja od visine starosne penzije za jednak penzijski staz.

Clan 56.

Invalidska penzija u slucaju invalidnosti prouzrokovane bolescu ili povredom van rada odredjuje se u procentu od penzijskog osnova, zavisno od duzine

penzijskog staza i pokrivenosti radnog vijeka penzijskim stazom i iznosi

Invalidska penzija ne moze biti veca od 85% od penzijskog osnova.

Clan 57.

Kod odredjivanja visine invalidske penzije iz clana 56. ovog zakona osiguraniku koji je bio na redovnom skolovanju i takvim skolovanjem stekao visu ili visoku spremu radni vijek racuna se od navrsene 22, (visa sprema), odnosno 25. (visoka sprema) godine zivota, pa do nastanka invalidnosti. Kod odredjivanja visine invalidske penzije osiguraniku koji je poslije navrsene 20. godine zivota bio na odsluzenju odnosno dosluzenju vojnog roka to vrijeme ne racuna se u radni vijek.

Clan 58.

Osiguraniku kod koga je invalidnost prouzrokovana djelomicno povredom na radu ili profesionalnom bolescu, a djelomicno bolescu ili povredom van rada invalidska penzija odredjuje se kao jedna penzija, koja se sastoji od srazmjernog dijela invalidske penzije obracunate za slucaj povrede na radu ili profesionalne bolesti i od srazmjernog dijela invalidske penzije obracunate za slucaj bolesti ili povrede van rada, tako sto se prethodno odredi iznos invalidske penzije koja bi pripadala da je ukupna invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolescu i iznos invalidske penzije koja bi pripadala da je ukupna invalidnost prouzrokovana bolescu ili povredom van rada. Od svakog tako obracunatog iznosa uzima se dio u procentu koji odgovara uticaju pojedinih uzroka invalidnosti na ukupnu invalidnost. Zbir tako dobivenih iznosa cini invalidsku penziju, koja ne moze iznositi vise od 85 % od penzijskog osnova.
blesava

#28 Re: Porodična penzija

Post by blesava »

reci koliko ti je godina i koliko imas staza pa cu ti i izracunat.
skahu

#29 Re: Porodična penzija

Post by skahu »

Clan 52.

Osiguranik, kod koga je utvrdjena I kategorija invalidnosti stice pravo na invalidsku penziju: ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolescu, bez obzira na duzinu penzijskog staza; ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolescu, pod uvjetom da je prije nastanka invalidnosti imao navrsen penzijski staz koji mu pokriva najmanje jednu trecinu razdoblja od navrsenih najmanje 20 godina zivota do dana nastanka invalidnosti (u daljem tekstu: radni vijek), racunajuci radni vijek na pune godine.

Ovo mi nije jasno.
Da li to znači ako imam 50 godina da moram imati najmanje 10 god staža?
(50-20)/3
:?
medvjed23

#30 Re: Porodična penzija

Post by medvjed23 »

da :)
blesava

#31 Re: Porodična penzija

Post by blesava »

ja ti rekoh reci koliko ti je godina i koliko staza imas pa cu ti reci mozes li ganjat invalidsku, al moras imati uz to i dijagnozu.
LeeLooSA

#32 Re: Porodična penzija

Post by LeeLooSA »

moja svekrva ima preko 25 god staza, 55 godina zivota i bruku dijagnoza i ODBIJENICU za invalidsku penziju. Bas me zanima koju dijagnozu moras imati da dobije invalidsku ???
blesava

#33 Re: Porodična penzija

Post by blesava »

LeeLooSA wrote:moja svekrva ima preko 25 god staza, 55 godina zivota i bruku dijagnoza i ODBIJENICU za invalidsku penziju. Bas me zanima koju dijagnozu moras imati da dobije invalidsku ???
Što se tiće uslova vezanog za godine staža, tvoja sveki ima pravo na invalidsku penziju. E sada, Institut za ocjenu radne sposobnosti procjenjuje ko je invalid I kat, ko II i sl, a to zavisi od dijanoze, prilozenih nalaza, stvarnog zdravstvenog stanja pacijenta ali i štele. E sad sam Zavod za PIO nema nista s tim, jer oni donose rješenja na osnovu nalaza Instituta. A penziju dobivaju samo invalidi I kat.

Moj savijet je taj da ti sveki prikupi jos koji nalaz, mozda da ode leci malo u bolnicu i da ponovo za par mjeseci preda zahtjev za ocjenu radne sposobnosti.
LeeLooSA

#34 Re: Porodična penzija

Post by LeeLooSA »

Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
blesava

#35 Re: Porodična penzija

Post by blesava »

LeeLooSA wrote:Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
ako ne uspije ostvariti pravo na invalidsku penziju, sa 65 godina života i 20 godina radnog staža imat će pravo na starosnu penziju
skahu

#36 Re: Porodična penzija

Post by skahu »

blesava wrote:
LeeLooSA wrote:Upravo je u procesu ponavljanja nalaza, jer je prosle godine dobila odbijenicu. Bas nam je ovaj sistem nikakav - zena toliko staza ima, a nece je niko primiti na posao zbog godina zivota, a nema nikakav prihod. Bas apsurdna situacija...
ako ne uspije ostvariti pravo na invalidsku penziju, sa 65 godina života i 20 godina radnog staža imat će pravo na starosnu penziju
Jes, al treba izdržati još 10 god bez prihoda :(

A šta ako je neko proglašen invalidom I kat., a nema dovoljno staža. Može li se tu šta ostvariti.
blesava

#37 Re: Porodična penzija

Post by blesava »

skahu wrote:
blesava wrote:

A šta ako je neko proglašen invalidom I kat., a nema dovoljno staža. Može li se tu šta ostvariti.
nisam sigurna provjerit cu ali moze zasnovati radni odnos ili da placa dobrovoljno osiguranje dok ne ispuni uslov.
EDIT: projvjerih : moze placati dobrovoljno ali koliko mu se isplati ne znam jer kako vrijeme prolazi tako mu se i povecava radni vijek i trebat ce mu sve vise godina staža za uslov. druga stvar je ta sto za dobrovoljno treba ljekarsko uvjerenje, a kao invalid I kat tesko ce ga dobiti. ako i uspije da nekako ostvari uslov staza mora ponovo ici na ocjenu radne sposobnosti i opet je pitanje da li ce dobiti I kat.
Najbolje bi bilo da bude u radnom odnosu pa onda ponovo na ocjenu kad ispuni uslov godina staza.
Last edited by blesava on 25/04/2012 22:36, edited 2 times in total.
blesava

#38 Re: Porodična penzija

Post by blesava »

skahu wrote:
blesava wrote:

.
e pa jebiga svi bi mi na tudju grbacu, a niko ne konta da se i pare u fondu pio moraju odnekud obezbjediti a obezbjedjuju se upravo iz plata ljudi koji su u radnom odnosu. A masa ih je koji su otisli u invalidsku a sasvim su sposobni da rade pa na taj nacin uzimaju pare od ljudi koji su radili 40 godina i redovno su im uplacivani doprinosi. I jel to fer i posteno?
Pogresno se shvaca da je FOnd PIO socijalna sluzba! E pa nije, moras da skupis pare da bi ih kasnije dobio kroz penziju inace penzije nema.
E sad drugi je problem sto nam je drzava u k... i sto posla nema a i kada ga ima niko ziv nece da placa doprinose pa se onda fataj za glavu kad trebas u penziju, jer para nema.
skahu

#39 Re: Porodična penzija

Post by skahu »

Slažem se u potpunosti da treba raditi i iz čega se finansira fond PIO, ali ako se radi o stvarnom invaliditetu onda bi trebalo da postoji neka solucija. Ako je neko postao invalid i stvarno nesposoban za rad ne treba ga pustiti da crkne.
LeeLooSA

#40 Re: Porodična penzija

Post by LeeLooSA »

Pa da i onda ljudi plate i dobiju invalidnost. Dok se sveki raspitivala okolo, svi su joj moguci i nemoguci rekli samo pare... a zena fakat ima teze ostecenje sluha, lezije na mozgu, osteoporozu i jos svasta nesto. Al' eto nema pare...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41 Re: Porodična penzija

Post by PipiDugaDevetka »

skahu wrote:Slažem se u potpunosti da treba raditi i iz čega se finansira fond PIO, ali ako se radi o stvarnom invaliditetu onda bi trebalo da postoji neka solucija. Ako je neko postao invalid i stvarno nesposoban za rad ne treba ga pustiti da crkne.
PIO/MIO Fond je zasnovan na generacijskoj solidarnosti. Ja sam za svoga radnog vijeka REDOVNO uplaćivao, odnosno, to je određena služba radila u moje ime. Takođe, uplaćivao sam, i prevarantima, i stvarnim invalidima. Čak sam bio srebreni donator ZOI 84.

Fuck*, sad' odjednom NEMA PARA!
Pičakić smanjio penzije za jedno 60-70% i opet Prvomajski praznici bez moje ''gide'' sramotne!

Kakav je to Fond gdje ja ne mogu ''u po frke'' doći i reći da mi vrate sve do tada uplaćene paretine jer mi penzija i mirovina NE TREBAJU?
Adara87

#42 Zakon o penzionisanju u FBiH-pitanje o konkretnom slučaju?

Post by Adara87 »

Moj otac je do početka rata ostvario 17 godina radnog staža, tokom rata je bio u armiji BiH, tako da mu se taj period (ako se ne varam) broji u staž UDUPLO, što je u zbiru 24-25 godina staža.

On ima 56 godina i od kraja rata je na birou. Tokom rata je bio u bolnici, 10tak dana, želučani problemi, žutica..., te je preživio niz psiholoških trauma - gubitak najbližih...

Koliko sam se evo ja uspio informisati, ovo su mogućnosto - staračka penzija sa 65 god starosti, osim toga - bili su neki uslovi vezano za borace - tipa - 55 godina starosti i 30 staža itd..

Ima li neko više informacija, savjeta, uputa..., svaka informacija je dobrodošla.

Lijepo hvala :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43 Re: Zakon o penzionisanju u FBiH-pitanje o konkretnom slučaj

Post by PipiDugaDevetka »

Hajde na podforum Ekonomija tamo potraži temu o penzijama. Tamo se javlja neka forumašica iz čijih odgovora se može zaključiti da upravo radi na ovim problemima u PIO/MIO. Ako ti se ne javi googlaj PIO/MIO ZAVOD, pa postavi pitanje online, odgovoriće ti putem e-mail poruke. Jako su ljubazni u vezi sa upitima budućih penzionera.
salih_f

#44 Re: Porodična penzija

Post by salih_f »

Poštovani,
molio bih vas ako je neko u mogućnosti da mi odgovori na sljedeći upit. Situacija je ovakva, rođak mi je 1978 god. kategorisan kao mentalno retardirana osoba, tj. prije svoje petnaeste godine života, te je završio školu pod specijalnim uslovima. Poslije rata je radio devet godina, kao fizički radnik. Otac i majka su mu umrli. Da li ima pravo da naslijedi njihovu penziju?
Unaprijed hvala :)
lajkujMe

#45 Re: Porodična penzija

Post by lajkujMe »

Poz, da ne pravim djaba novu temu. Evo pitanje to jeste situacije.
Ja sam jos kao vrlo mali dobio porodicnu penziju preko hrvatskog mirovinskog fonda na ime oca koji je of 89 do 92 radio u jednoj Hrvatskoj firmi. Ja sam tu penziju primao sve do mog punoljetstva kada je preslo pravo penzije na moju majku koja je i dobila na kraju ali u puno manjem iznosu nego sto sam ja primao, anyway. Iz pio hrvatske su nam porucili da staz koji je stecen u BIH od mog oca (preko 20 god) zatrazi ovdje. Sad sam malo gledao i trazio i citao uglavnom nisam nista posebno nasao sto ide mojoj majci u prilog. Pitanje je da li ce moja majka dobiti pravo na porodicnu penziju ovdje iako nikada nije izganjala tu penziju za mene ili za nju ovdje. Znam da ima medjudrzavni sporazum izmedju BIH i Hrvatske i tu je valjda tajna. Da li na osnovu ostvarenog prava na porodicnu penziju u Hrvatskoj se to automatski pika kao da je i ovdje ostvarila pravo?
dado123

#46 Re: Porodična penzija

Post by dado123 »

Zastarjela je tema, ali se nadam da će neko odgovoriti... S obzirom da trebam da diplomiram ove godine (dodiplomski studij), a imam 21 godinu, da li ću imati pravo na penziju i na master studiju? Hvala :)
human01d

#47 Re: Porodična penzija

Post by human01d »

Pravo na porodicnu penziju za dijete traje do 25 godine, bez obzira na kojem si nivou studija. Samo u nadlezni PIO dostavi potvrdu o upisu na sljedeci nivo skolovanja. Obavezno da u potvrdi pise da je to novi rang (master) skolovanja, s obzirom na clan 65. zakona o pio fbih.
dado123

#48 Re: Porodična penzija

Post by dado123 »

human01d wrote:Pravo na porodicnu penziju za dijete traje do 25 godine, bez obzira na kojem si nivou studija. Samo u nadlezni PIO dostavi potvrdu o upisu na sljedeci nivo skolovanja. Obavezno da u potvrdi pise da je to novi rang (master) skolovanja, s obzirom na clan 65. zakona o pio fbih.
Hvala, posto nisam bio siguran, negdje je pisalo da se odnosi samo na dodiplomski studij
lajkujMe

#49 Re: Porodična penzija

Post by lajkujMe »

Pitanje, da li se gubi pravo na porodicnu penziju ako se udova kasnije preudala?
Klitemnestraaa

#50 Re: Porodična penzija

Post by Klitemnestraaa »

human01d wrote:Pravo na porodicnu penziju za dijete traje do 25 godine, bez obzira na kojem si nivou studija. Samo u nadlezni PIO dostavi potvrdu o upisu na sljedeci nivo skolovanja. Obavezno da u potvrdi pise da je to novi rang (master) skolovanja, s obzirom na clan 65. zakona o pio fbih.
A sta ako dijete hoce da upise jos jedan Ba? (moj slucaj)
Post Reply