Porodična penzija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

travar

#1 Porodična penzija

Post by travar »

Eh ovako imam jedno pitanje, pa ako nije pravi podforum halalite :D
Naime, mama, brat i ja primamo porodičnu penziju u iznosu 350KM, brat se zaposlio ove godine, i naravno napustio fakultet (nema navršenih 25 godina), u PIO-u su rekli da će na njegovo ime penzija biti umanjena za 10%, međutim danas je došlo rješenje u kojem se navodi novi iznos penzije koji iznosi 191KM!
Eh sad, nisam neki matematičar, ali 10% od 350 je 35, ali po novom rješenju taj iznos je 159KM!
Mene zanima, da li je neko već bio u sličnoj situaciji i koliko se ustvari smanji penzija prije (bez nastavka školovanja) i poslije navršenih 25 godina!
Hvala :D
Dendrlix

#2 Re: Porodična penzija

Post by Dendrlix »

Nakon 25-te, ukida mu se njegov dio bez obzira na skolovanje.
hocunecu

#3 Re: Porodična penzija

Post by hocunecu »

taj iznos od 191.00KM mnozis sa koeficjentom od 1.65 pa ce vam penzija biti 315.15KM
travar

#4 Re: Porodična penzija

Post by travar »

@Dendrlix
To znam, nešta sam čeprk'o ali ne nađoh koliko iznosi taj njegov dio jer, nisam spomenuo, pitao sam djevojku koja radi u PIO-u za taj iznos i kaže da je 10% i poslije 25. navršene!

@hocunecu
Hvala, to je vjerovatno to, bunilo me jer taj koeficijent nije naveden u rješenju!

Opet hvala obôma :thumbup:
dzeni84

#5 Re: Porodična penzija

Post by dzeni84 »

Znam da je tema malo zastarila, ali bih voljela ako neko moze da mi odgovori na pitanje vezano za porodicnu penziju, naime studentica sam ekonomskog fakulteta redovan studij ,ubrzo trebam napuniti 25 godina, cula sam da imam pravo primati penziju do svoje 26 godine, međutim imam u planu da se udam sad na ljeto. Zanima me da li bi to dovelo do ukidanja penzije?
:roll:
hvala
Dioda

#6 Re: Porodična penzija

Post by Dioda »

dzeni84 wrote:Znam da je tema malo zastarila, ali bih voljela ako neko moze da mi odgovori na pitanje vezano za porodicnu penziju, naime studentica sam ekonomskog fakulteta redovan studij ,ubrzo trebam napuniti 25 godina, cula sam da imam pravo primati penziju do svoje 26 godine, međutim imam u planu da se udam sad na ljeto. Zanima me da li bi to dovelo do ukidanja penzije?
hvala
Udajom gubis pravo na penziju :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#7 Re: Porodična penzija

Post by Pera Trta »

dzeni84 wrote:Znam da je tema malo zastarila, ali bih voljela ako neko moze da mi odgovori na pitanje vezano za porodicnu penziju, naime studentica sam ekonomskog fakulteta redovan studij ,ubrzo trebam napuniti 25 godina, cula sam da imam pravo primati penziju do svoje 26 godine, međutim imam u planu da se udam sad na ljeto. Zanima me da li bi to dovelo do ukidanja penzije?
hvala
Pa naravno da će se ukinuti. To je isto kao kad bi te roditelji osiguravali udatu, a ni to ne može.
cindracar

#8 Re: Porodična penzija

Post by cindracar »

Vidim da vec dugo niko nije bio na ovoj temi pa se bojim da cu biti uskracen za odgovor al ipak cu da pokusam...
Muz moje svastike je umro prije pet dana,nije bio penzionisan,ima sina od prve zene koji je navrsio 18 godina prije njegove smrti i trenutno je zaposlen,tako da je jedina osoba koja bi mozda mogla ostvariti penziju njegova sadasnja zena,s obzirom da njih dvoje nisu imali djecu.Medjutim po pricama nekih koji se razumiju u te stvari izgleda da ne ispunjava uslove jer nema godine starosti potrebne za to...ona je navrsila 43 godine a valjda treba da ima navrsenih 45 godina u trenutku smrti muza pa bih molio nekoga ko je upucen u te stvari da mi odgovori na par pitanja.
1.Koliko umrli mora imati radnog staza da bi clanovi porodice mogli ostvariti pravo na porodicnu penziju,
2.Da li je vazno gdje je umrli ostvario radni staz...recimo ako je u RS-u,da li bi se po njihovom zakonu i u njihovim institucijama moralo traziti to pravo(njihov je zakon prilagodjen zakonu Srbije i razlikuje se od naseg iz federacije)
3.Ako postroji mogucnost za ostvarenje penzije,sta joj je sve potrebno da sakupi i da preda od papira za ostvarenje...
To je moje pitanje za sada pa mozda bude jos,
Unaprijed hvala...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Porodična penzija

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.fzmiopio.ba/hrv/index.php?op ... &Itemid=62
Evo i PIO/MIO ima svoju stranicu.
Ja im poslao e-mail porukom pitanje.
Nećeš vjerovati, stigao mi odgovor poštom.
I tamo ima ljudi koji savjesno rade.
george

#10 Re: Porodična penzija

Post by george »

Zdravo svi.. Hvala unaprijed svima koji odluce da mi posvete malo vremena i zivaca..
Naime kako se racuna porodicna penzija za udovicu koja ima 52 godine, ako je pokojni suprug imao 58 godina i 33 godine radnog staza?
Pitali smo u lokalnom PIO-u ali nece da saradjuju tacnije kazu da se za to mora podnijeti zahtjev. U pitanju je moja mama, koja je trenutno u radnom odnosu a u pomenutom PIO-u joj je receno da tatinu penziju (posto je njegova sigurno veca od njene) moze traziti kad to bude htjela. Ona bi da se malo skonta a ne zna odakle da krene.

Sta velite?
Stvarno hvala unaprijed :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Porodična penzija

http://www.fzmiopio.ba/images/brosura%20bh.pdf
Imaš pravo ti na penziju ako si još redovan student, đak.
Pošalji upit putem e-mail poruke na slijedeću adresu:
[email protected]

Meni redovno odgovaraju na pitanja. Uopšte ne moram ići u poslovnice da dobijem informaciju.
george

#12 Re: Porodična penzija

Post by george »

Evo naskrabala sam im jedan mejlic pa valjda me prosvijetle...
Ja sam se odskolovala... Mama je korisnik.
Hvala ti puno :)
PipiDugaDevetka

#13 Re: Porodična penzija

george wrote:Evo naskrabala sam im jedan mejlic pa valjda me prosvijetle...
Ja sam se odskolovala... Mama je korisnik.
Hvala ti puno :)
Dojavi kada odgovore, ako ništa putem PP.
george

#14 Re: Porodična penzija

Post by george »

Odgovorili... :-D Istina okvirno, ali nisam ni ocekivala previse detalja. Osnovu pitanja su odgovorili. Naime penzija se racuna kao invalidska, a procenat koji bi mama dobila je 70%. Pa jos malo cackanja po netu i imamo tu neku pribliznu vrijednost. @Pipi DD vratio si mi djelimicni optimizam po pitanju institucija Federacije. Valjda se ne pokajem zbog ove izjave. :)
PipiDugaDevetka

#15 Re: Porodična penzija

george wrote:Odgovorili... :-D Istina okvirno, ali nisam ni ocekivala previse detalja. Osnovu pitanja su odgovorili. Naime penzija se racuna kao invalidska, a procenat koji bi mama dobila je 70%. Pa jos malo cackanja po netu i imamo tu neku pribliznu vrijednost. @Pipi DD vratio si mi djelimicni optimizam po pitanju institucija Federacije. Valjda se ne pokajem zbog ove izjave. :)
Nećeš se pokajati zbog pohvale Fondu PIO/MIO BiH. Oni su super jaka firma bili i u socijalizmu i među prvim firmama su sa uvedenim kompjuterima za evidentiranja razna i proračune komplikovane u SFRJ.
Izuzetno postali ljubazni i uslužni. Valjda kako se šefovi mijenjaju. Očigledno da tajneki šef/šefica razumije šta i kako da se radi.
I ja ih na sve strane hvalim. Nisu oni krivi što su penzijice ustvari, mirovinice.
amko76

#16 Re: Porodična penzija

Post by amko76 »

Raspitaj se kolike su plaće u zavodu PIO/MIO. Za mene je to krajnje nemoralno s obzirom na visinu penzija, ali eto.

P.S. Plaćam odlično za radno mjesto tu, pa eto ako neko zna, please contact me :-)
PipiDugaDevetka

#17 Re: Porodična penzija

amko76 wrote:Raspitaj se kolike su plaće u zavodu PIO/MIO. Za mene je to krajnje nemoralno s obzirom na visinu penzija, ali eto.

P.S. Plaćam odlično za radno mjesto tu, pa eto ako neko zna, please contact me :-)
Sistematizaciju radnih mjesta i visinu plate čini mi se neko drugi odobrava. Ne isplaćuju se njihove plate iz para namijenjenih za isplate penzija, čini mi se. Valjda neko kontroliše rad njihov.
I mene je čudilo kakav je to Fond, a ne možeš doći u njega i reći: Dajte mi moje pare SVE nazad. Ne treba mi penzija nikakva.
Nisam siguran, možda je do političara,...Uglavnom, zadovoljan sam uslugom. Penzijom, naravno, nisam.
sena

#18 Re: Porodična penzija

Post by sena »

Malo ce vam biti cudno ali u nekim zemljama ako cerka nije udata uvijek nasljedjuje ocevu penziju, bez obzira na godine.Nedavno sam od jedne osobe za koju znam da se razumije u mnoga pitanja cula da ima nesto slicno i kod nas ali se o tome ne prica .............kao ona sto do nedavno nismo znali da a da nasa djeca mogu stidirati u Austriji besplatno ................vidmim ko god radi u drzavnom sektoru malo malo pa djete kaze u Austriji studira .proslo 100 god. a mi nedavno saznali
hifzija

#19 Re: Porodična penzija

Post by hifzija »

Pozdrav,da li moze neko da mi malo objasni neke stvari vezane za porodicnu penziju.
Naime,kaze se da minimalna zajamcena penzija u federaciji iznosi cca 310 KM, Da li to znaci da ce i naslijedjena (porodicna) penzija iznositi isto toliko ("minimalno") ili kako matematika kaze 30% manje tj.cca 220 KM.
Hvala unaprijed.
hurmasica

#20 Re: Porodična penzija

Post by hurmasica »

hifzija wrote:Pozdrav,da li moze neko da mi malo objasni neke stvari vezane za porodicnu penziju.
Naime,kaze se da minimalna zajamcena penzija u federaciji iznosi cca 310 KM, Da li to znaci da ce i naslijedjena (porodicna) penzija iznositi isto toliko ("minimalno") ili kako matematika kaze 30% manje tj.cca 220 KM.
Hvala unaprijed.
minimalna penzija je u svakom slučaju 310KM, tako je regulisano zakonom da ne smije biti manja u koliko živiš u BiH. sam naziv ti kaze "minimalna zajamčena". Da nije tako, pojedine invlaidske i porodične penzije (ko ima malo radnog staža i minimalne uplate doprinosa) bi bile presmijesne i ne bi se mogle penzijom ni zvati
hifzija

#21 Re: Porodična penzija

Post by hifzija »

Hvala na odgovoru hurmasice,
Ali mi nije jasno kako to ide u mom slucaju.Naime majka mi je prije smrti primala invalidsku penziju u iznosu 340 KM.Poslije njene smrti otac je naslijedio (prije sedam dana) njenu penziju u iznosu 239,sto dodje tacno 30 % manje od 310 KM. Niko nikada nije ni zivio niti radio van BiH,osim ako teritorija sadasnje RS nije van BiH pozakonu o PIO/MIO.
PipiDugaDevetka

#22 Re: Porodična penzija

george wrote:Odgovorili... :-D Istina okvirno, ali nisam ni ocekivala previse detalja. Osnovu pitanja su odgovorili. Naime penzija se racuna kao invalidska, a procenat koji bi mama dobila je 70%. Pa jos malo cackanja po netu i imamo tu neku pribliznu vrijednost. @Pipi DD vratio si mi djelimicni optimizam po pitanju institucija Federacije. Valjda se ne pokajem zbog ove izjave. :)
Postoje ljudi u PIO/MIO fondu kojim je posao da odgovaraju na sva pitanja i plaćeni su za to.
Evo adrese:

[email protected]

p.s.
Samo ne znam da li se tete iz PIO/MIO javljaju i ovdje na temu.
hurmasica

#23 Re: Porodična penzija

Post by hurmasica »

hifzija wrote:Hvala na odgovoru hurmasice,
Ali mi nije jasno kako to ide u mom slucaju.Naime majka mi je prije smrti primala invalidsku penziju u iznosu 340 KM.Poslije njene smrti otac je naslijedio (prije sedam dana) njenu penziju u iznosu 239,sto dodje tacno 30 % manje od 310 KM. Niko nikada nije ni zivio niti radio van BiH,osim ako teritorija sadasnje RS nije van BiH pozakonu o PIO/MIO.
nisam sigurna sta zels da pitas, ali cu pokusati odgovoriti

Bez obzira koji ti iznos manji od 310 pise na rjesenju dobivat ce ti otac 310KM, jer je to zagarantovana minimalna penzija. Na rješenju piše stvarni iznos penzije koji se onda množi sa kojeficijentom koji se mijenja svake godine u zavisnosti od prosjeka plata u federaciji ili tako nesto.

nadalje, RS ima svoj Fond PIO, a nas Federalni zavod je samo za Federaciju, tako da bi se moglo reci da je u tom slucaju RS inostranstvo, jebi ga tako je to regulisano sporazumom nakon Dejtona. S tim da ukoliko je tvoj otac ostvario pravo na porodičnu penziju kod nocioc osiguranja u FBiH primat će iznos sa kojeficijentom, bez obzira gdje živio u BiH, pa i u RS-u.
p206

#24 Re: Porodična penzija

Post by p206 »

Primam onu minimalnu porodičnu penziju od 310KM, redovan sam student.
Do koliko navršenih godina imam pravo primati penziju?
--usnee--

#25 Re: Porodična penzija

Post by --usnee-- »

Dok ne zavrsis sa skolovanjem i cini mi se nakon 25 godine navrsenog zivota
Post Reply