whow wrote:Ono sto me u citavoj ovoj prici nervira je iskljucivost pojedinih forumasa prema svemu sto ne poznaju iz prve ruke tako odjednom Americka auto industrija postaje "skart i sranje" , ljudi iz dijaspore : zive na kredit , su pobjegli od rata , pate za domovinom , u nafurani i arogantni i slicno. Ovo su naravno mitovi zasnovani na iskljucivosti kakva valjda postoji samo u BiH. Ja uvazavam i cijenim misljenja onih forumasa koji komuniciraju kroz argumente a ne laicki i povrsno poput gospodina ekonomiste Bakira koji bih trebao znati da su GM , Ford i Chrysler uzivali subvencije drzave i onda kada je GM bio najveca kompanija na svijetu a Ford i Chrysler pored GM pokrivali 90 % americkoga trzista. Bakir bih kao ekonomista trebao da zna o sprezi izmedu korporacija poput GM i drzavne administracije . Dragi Bakire put do drzavne stolice vodi preko neke od stolica u velikim korporacijama poput GM-a a kada se mandat zavrsi ponovo se trazi stolica u nekoj od korporacija. Bakire ako tvoj komsija koji je recimo stolar dobije od opstine pomoc namjenju malim privrednicima , istom logikom i ti kao auto mehanicar ces traziti tu istu ili slicnu pomoz za sebe. Ista je stvar sa kongresom i US bankarskim sektorom. US auto industrija je pravilno uocila da drzavna administracija spasava bankarski sektor koji je kao sto je poznato ektremno,pohlepan i koruumpiran ali bez kojega na zalost nista ne moze da funkcionira pa je odlucila da i ona zatrazi dio kolaca obzirom da u US auto industriji direktno i indirektno radi 5 miliuna ljudi . Sve se naravno ponovo svodi na politiku jer su demokrati i sprezi sa auto workers union te zele da im pomognu dok republilkanci bih vise zeljeli da pomognu Wall street i tako dalje sto ces ti naravno kao ekonomista uociti jer su ti poznate tendencije na financiskim marketima to si valjda naucio kada si polagao politicku ekonomiju ili ekonomsku politiku zar ne? Uglavnom eto neki prijete kako ce me prijavi te zatraziti da me banniraju - ne znam zasto , u americi imaju prvi amandman

. Valjda zato sto me nervira sto se u BiH vozaju vozila sto se zrela za otpad te sto postajemo smetljistem Europe . Sto niko ne postiva saobracajne propise ili sto se pepeljara prazni kroz prozor dok Njemac ili Francuz ako vec nema pepeljare u blizini ode do najblizeg shahta i tamo baci pikavac ili sto kada se pojavis u opstini docekate te birokrata koji pusi u sobi punoj dima sa cigarom u zubima sa rijecnikom sa pijace : "sta ti treba" . Sto je svaki drugi treci drzani sluzbenik korumpiran , sto se u drzavnim institucijama zaposljava samo po stranackoj , rodackoj i vjerskoj osnovi a u Kanadi ja kao doseljenik mogu da radim u drzavanoj ustanovi / agenciji na osnovu svojih sposobnosti. Sto se mrzimo jer smo Bosanci , Bosnjaci , Srbi i Hrvati a u tudini mogu da zivim sa crncima , Kinezima , Arapima i skim sve ne mogao bih ovako do sutra i to sve ne znaci da ne volim Bosnu nego suprotno da ne volim sve ono sto je pokvarano i trulo a sto je danas na povrsini i sto je vladajuca ideologija. Zato kada kazem da je BIH 50 godina iza europe kazem to sa bolom . Uglavnom bilo kako bilo iskljucivost pocinje kada se kaze da je americka industrija sranje a da se pri tome nikada nije sjelu u jedan Cadilac ili Pontiak. Eto pa me banirajte.
ja jednostavno uzivam da me takvi kao ti nazivaju seljacinom i papcinom i da seru po meni i svima onima koji zive u bosni
i koji jedu govna skupa sa mnom ali krenimo ovako redom uvazeni doktore koji si napisao post obiman da bi samo bio obiman.
ti poznajes americku autoindustriju iz prve ruke?kako jel radis u njoj jel tebe direktno pogadja cinjenica sto cete jednog dana staviti kljuc i bravu i sto ce vam robovlasnik reci hajd sad fino razguli mrs iz moje fabrike?
ti si ocigledni primjer papcine (banirajte me nije me briga) iz amnestije na osnovu cega mi bosanci imamo misljenje o istim takvim papcinama kao sto si ti,previse pametan i arogantan,dokucio si svu pamet svijeta a nisi se ni u jednom postu potrudio da argumentovano pobijes tvrdnje koje sam ja iznosio i svi ostali.
gospodine uvazeni amerikanac americka auto privreda biljezi pad prodaje na domacim trzistima vec duzi niz godina jer konkurencija daje: bolje,snaznije,opremljenije,modernije i ljepse automobile dok se tipican americki kupac opredjeljuje za F150 i to ako ima domoljublja imalo i sva se problematika upravo bazira na tome.
gospodine uvazeni amerikanac isti ti ljudi koji se sele iz stolice u stolicu i godina secu od uprave GM ili nekog slicnog i fotelje u toj vladi su napravili da propadne americka autoindustrija pocevsi od prve naftne krize pa sve do danas baratali su sa kriticnom masom americkih kupaca i ostalih zemalja u okruzenju i time se rukovodili,pa su onda odlucili da utrose milijarde vasim dolara da ratuju za naftu i promovisu svoj demokratski rezim,sto je opet dovelo do povecanja cijene nafte do nenormalnih visina (cime se pokusavalo da se obori dolar i vasa ekonomija ucini konkurentnijom) sto je na kraju dovelo do samog kraha vas i vase privrede,vasih banaka i vase automobilske industrije.
dok su japanski i korejski proizvodjaci davno zakljucili da se prave pare zaradjuju na post prodajnim uslugama ameri su pravili serije motora na kojima su odrastali prosjecni amerikanci i koje je znao svako popraviti.
dok su ameri pravili aute koje su mogli tusiti na tom kontinentu ostali su pravili aute koji su lovorike brali na trzistima maticnih zemalja a isto tako bili veliki dio prodaje u usa.
govoreci o cinjenicama koje vec duze vrijeme jedu americke proizvodjace automobila moramo uzeti i obzir angazovanje skupe domace radne snage koja je imala sindikate unije i ostala govna zbog cega nisu mogli ostvarivati toliki dio profita koji su imali ostali proizvodjaci izmjestajuci svoju proizvodnju u druge zemlje u kojima nije bilo svega toga i gdje su za sat vremena mogli imati radnika za 1 Eur.
ne vidim zasto bi tebe trebalo nervirati sta se to vozi u bosni da nije mozda zato sto ces tu doci kada budes za penzije?
ja vozim aute koji su redom 86,88,04,05 i 06 godina njih 5 ukupno i redovno ih odrzavam registrujem i gledam da budem ispravan prema svima.
ti nemas pravo da budes zabrinut za stanje koje vlada u bosni jer nisi tu,ne trebaju nama dusebriznici koji nam govore sta i kako,nit ti udises taj isti smrdljivi zrak,nit ti vozis auto po tim cestama sta to tebe briga radi ta dva mjeseca kada dodjes???
znam ja takve kao sto si ti i kojima smetaju haman i nasi korumpirani sluzbenici koji dodjete ovdje kako da se ogrebete o budzet koji mi punimo pa da malo odete do doktora da vas se malo uradi rasvjeta ispred kuce u kojoj boravite 2 mjeseca itd.
dok mi zivimo u tim govnima i to stoicki trpimo vama to smeta??ja zivim sa svima za mene postoje samo glupi i pametni ljudi meni nije bitno kako se ko zove i u sta ko vjeruje to je njegova stvar,ali nas je problem sto sve vise svakim danom oni glupi postaju pametni.
vozio je bakir sine i to 300M,Blazera K5,trans am,silverada,f250,ram-a,Grand-a i dosta tih auta sto sluzbeno sto privatno i vidjeo da je zadnji kardan recimo na tom grand-u (ovaj je bio 5,9) predimenzioniran kao i sve ostalo.
ja tebe volim i opet ti kazem ne daj Boze ako su svi domoljubi i rodjeni ameri kao ti trebala bi sto prije kakva kometa pogoditi zemlju