Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

chuchumbamayumbe

#26 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by chuchumbamayumbe »

whow wrote:Sokantno je to koliko su pojedini clanovi ovoga foruma neupuceni u zbivanja u auto industriji a pri tome se ponasaju kao da su "popili" svu pamet na svijetu. Prvo Saburban na slici ne kosta 12000 $ nego je 12000 off regular price sto ce reci da se daje 12000 popusta na gotovinsko placanja , dakle 60+ hiljada - 12 hiljada , platis 50 cash i vozis ga kuci . Naravano radi se o tome da neki forumasi nisu u stanju niti procitati sto pise na slici a kamoli davati analizu o tome sta se desava u auto industriji. Drugo , Mazda je u vlasnistvu Forda i Ford je upravo objavio da prodaje 20 procenata mazdninih dionica. Evo da malo razjasnim za ovo laike da Ford , Chrysler i GM traze pomoc drzave ne zbog toga sto imaju losu liniju proizvoda nego zbog globalne kreditne krize koja pogada kupovnu moc stanovnistva tako da se prodaja svih auta drasticno smanjila. BiG Three po pitanju drzavnih subvencija imaju ispravnu politiku jer zeli dio kolaca kada je u pitanju finaciska pomoc koju je Wasington upravo dodjelio bankarskom sektoru poistoj logici auto industrija ima pravo na financisku pomoc. Po pitanju kvalitete proizvoda samo cu reci da trenutno chryslerima najprodavaniji VAN , GM najpropavaniji mali automobil itd. Europska aut industrija se nalazi u puno vecim govnima nego sto to zele priznati tako da je Renault vec najavio smanjenje proizvodnje od 30 procenata , Fiat je tradicionalno u gubitcima a Njemacke proizvodace takoder ocekuje kriza . Dakle ne lupajte bez veze .
Evropljani i Japanci bar nisu spali na toliko niske grane da mole drzavu da ih spasava sa 25 milijardi dolara, a i to bez ikakvog plana nego da zacepljaju rupe bez dna.
Americki automobili su bili nekvalitetni, neinovativni, neekonomicni duzi vremenski period, vuku za sobom te lose epitete, plus globalna recesija i ekonomska previranja, svi auto industrija je u govnima, ali amerikanci ga pushe momachki, a sami su sebi krivi.
Bakir1

#27 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

Citizen-X wrote:Hahahahahhaah.

Dobar post Bakire, ne bi' ni ja zivota m' bolji :mrgreen: :thumbup:

Rodio ma'ka automaga otkrivaca supljih rupI na svirali. :mrgreen:
ja ne znam nista i moje se znanje svodi na to kako pile pikuce dok ne pikuce do ilijasa jer sam do tamo najdalje dobacio samo jedna bosanska seljacina i prostak koga bombardiraju informacijama. :lol:
a ako si mislio ne mene kao maga samo da ti kazem da je mene majka podbacila a zatim roda nasla i bacila ovih finim ljudima ispred praga,jest da mi je malo tesko tipkati iz ovog balona u kojem me cuvaju ali dobro je jebaji ga :D
whow

#28 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by whow »

Bakir1 wrote:
whow wrote:Sokantno je to koliko su pojedini clanovi ovoga foruma neupuceni u zbivanja u auto industriji a pri tome se ponasaju kao da su "popili" svu pamet na svijetu. Prvo Saburban na slici ne kosta 12000 $ nego je 12000 off regular price sto ce reci da se daje 12000 popusta na gotovinsko placanja , dakle 60+ hiljada - 12 hiljada , platis 50 cash i vozis ga kuci . Naravano radi se o tome da neki forumasi nisu u stanju niti procitati sto pise na slici a kamoli davati analizu o tome sta se desava u auto industriji. Drugo , Mazda je u vlasnistvu Forda i Ford je upravo objavio da prodaje 20 procenata mazdninih dionica. Evo da malo razjasnim za ovo laike da Ford , Chrysler i GM traze pomoc drzave ne zbog toga sto imaju losu liniju proizvoda nego zbog globalne kreditne krize koja pogada kupovnu moc stanovnistva tako da se prodaja svih auta drasticno smanjila. BiG Three po pitanju drzavnih subvencija imaju ispravnu politiku jer zeli dio kolaca kada je u pitanju finaciska pomoc koju je Wasington upravo dodjelio bankarskom sektoru poistoj logici auto industrija ima pravo na financisku pomoc. Po pitanju kvalitete proizvoda samo cu reci da trenutno chryslerima najprodavaniji VAN , GM najpropavaniji mali automobil itd. Europska aut industrija se nalazi u puno vecim govnima nego sto to zele priznati tako da je Renault vec najavio smanjenje proizvodnje od 30 procenata , Fiat je tradicionalno u gubitcima a Njemacke proizvodace takoder ocekuje kriza . Dakle ne lupajte bez veze .
sokantno je da ti ne citas sta se pise u postovima iznad pa da ti malo hapliciram dok nas nisi istopio svjetloscu kojom si obasjao ovu temu.
ne nemaju losu liniju proizvoda nego imaju aute koji trose previse goriva dok konkurencija napada za manje pare sa vecom garancijom itd.
detroit kao grad je propao i ekonomija u istom zato sto taj veliki trojac ima odaziv na potrebe trzista kao i njihovi auti na kick down.
svi koji su imali i imaju veze sa amerima nalaze se u govnima pocevsi od opela i ostalih a ford sto prodaje mazdu to je samo da namiri svoje troskove koje je prouzrokavao taj isti ford a ne mazda jer je mazda trenutno fordu zlatna koka kao i europska podruznica forda i volvo.
to o tome gdje je koji amer najprodavaniji mozes pisati iz okvira usa trzista a nikako eu tj globalno trzista gdje glavnu ulogu vode malo krupnije ribe od kojih ni jedna nema zvjezdicu.
tako da malo kasno stizes na temu marko da bi nam otvorio oci o tome sta se desava sa automobilskom industrijom
Bakir u zivotu nije procitao vise od prve stranice Dnevnoga Avaza . Stvarno ne mogu ove mahalske price , GM trenutno ima najvise vozila sa prosjecnom potrosnjom ispod 7l/100 km , dakle preko 40 mi/ galon ali kako to objasniti Bakiru kada on ne zna dalje od Avaza i Hayata a vjerovatno nije nikada izasao dalje od Hrvatske a htio bih da diskutira o americkoj i svjetskoj auto industriji. No nije covjeku ni zamjeriti jer kako covjek i moze vidjeti vecu sliku iz Sarajevske ucmalosti i zaostalosti. Tvrdoglave neznalice poput Bakira su razlog zasto je BIH trenutno 30 godina iza Hrvatske i 50 godina iza Europe i Amerike . Nisu krivi politicari nego tipusine poput Bakira koji eto misle da svjet postoji zbog njih i da su oni eto sve to vec odavno skontali.
harisl

#29 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by harisl »

GM ima dosta automobila sa izvanredno malom potrosnjom. Da su imali ogromne automobile - imali su, ali to je ipak kapitalisticka firma i proizvodili su ono sto je narod kupovao (najprodavaniji auto u Americi je Ford F-150). Za Boga miloga, a cija li je ona Tundra??? I u Evropi bi se vozili drugaciji automobili da je litar benzina manje od pola marke.
Kriza u automobilskoj industriji u Americi je dosta dublja nego sto se moze izreci jednostanom konstatacijom sami pali- sami se ubili. Povoljni (ili bilo kakvi) krediti za kupovinu automobila se vise nemogu dobiti sto je zasluga kraha trzista nekretninama. Kada se tome doda i cijena benzina (koja je nakon duze vremena pala na snosljiv nivo) normalno da je narod isprepadan i nece da kupuje (cak i da moze) bilo kakve automobile (pa ni japanske, a evropske pogotovo). Povrh svega, ljudi u Americi ne zive jedan drugom za vratom... mislim ako ces dati 100-150 dolara sedmicno na benzin, onda ces dobro razmisliti kakav auto ces kupitit i hoces li ga uopste kupiti.
Americki narod je sam sebe doveo do ovoga. A nekakvo dizanje japanske ili evropske automobilske indstrije u nebo nema zive veze s vezom - makar sto se tice potrosnje.
Evo pokazuju na vijestima da su luke u Americi zakrcene autima iz Evrope i Japana koje isto tako niko nece... Ako koga zanima evo link:
http://www.nytimes.com/2008/11/19/busin ... ts.html?em
Bakir1

#30 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

Bakir u zivotu nije procitao vise od prve stranice Dnevnoga Avaza . Stvarno ne mogu ove mahalske price , GM trenutno ima najvise vozila sa prosjecnom potrosnjom ispod 7l/100 km , dakle preko 40 mi/ galon ali kako to objasniti Bakiru kada on ne zna dalje od Avaza i Hayata a vjerovatno nije nikada izasao dalje od Hrvatske a htio bih da diskutira o americkoj i svjetskoj auto industriji. No nije covjeku ni zamjeriti jer kako covjek i moze vidjeti vecu sliku iz Sarajevske ucmalosti i zaostalosti. Tvrdoglave neznalice poput Bakira su razlog zasto je BIH trenutno 30 godina iza Hrvatske i 50 godina iza Europe i Amerike . Nisu krivi politicari nego tipusine poput Bakira koji eto misle da svjet postoji zbog njih i da su oni eto sve to vec odavno skontali.
khm 3,4 sad
bakir u zivotu nije nista procitao gledam u kasike pa prema tome pisem ovdje vidovita džemila mi je kona odmah preko ulice.
koja su to vozila na prosjecnom potrosnjom ispod 7 l?zapremine 2 litra sa 100 ks i automatskim mjenjacem?
ja nisam nikad iz ovog balona izasao a kamo li iz svoga grada tako da ti ta tvrdnja stoji nemam ja pojma sta se gdje desava ali sreca imam mudrologe kao sto si ti da me tome nauce i oci mi otvore.
kada je neki americki proizvodjac bilo motorom bilo elementima aktivne i pasivne sigurnosti a i samim izgledom automobila osvojio neku nagradu na starom kontinentu?
koliki je ucinak i stepen iskoristenosti recimo vau vau 2.0 motora VS istog americkog?KS/NM/potrosnja?
kako se zove ta skola u koju si ti isao da postanes toliki strucnjak i da me pobijas svojim jakim argumentima da se i ja prijavim pa ako budem upola pametan kao ti ja cu biti sretan i odmah mogu krepati.
a ovo sto si pisao o zaostalosti BiH iza nekoga to je argument koji pobija sve moje i koji me cini sretnim jer znam koga imam za sagovornika :thumbup:
madner

#31 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by madner »

Whow je stari znalac automobila i autoindustrije. Jest da ne zna pokrenut mitolosko auto koje niko nikad nije vidio u Bih i u Europi (Ford Focus) bez da mu proklize na ledu, ali rado ce nam objasnit sve sto ne znamo.

I da smo zaostali uz ubacivanje koje engleske rijeci. :zzzz:
Bakir1

#32 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

skuceni su vidici nas ovdje u poslovnici ove super sile iz koje nam whow dolazi on je sljedeci visoki predstavnik :lol:
ali ovo nisam prije vidjeo a to je taj osjecaj super sile koji obuhvata americko glasacko tijelo kao sto je whow:
Prvo Saburban........
:arrow: http://www.google.ba/search?hl=hr&q=saburban&meta= :arrow:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chevy_Suburban
Citizen-X

#33 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Citizen-X »

Bakir1 wrote:skuceni su vidici nas ovdje u poslovnici ove super sile iz koje nam whow dolazi on je sljedeci visoki predstavnik :lol:
ali ovo nisam prije vidjeo a to je taj osjecaj super sile koji obuhvata americko glasacko tijelo kao sto je whow:
Prvo Saburban........
:arrow: http://www.google.ba/search?hl=hr&q=saburban&meta= :arrow:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chevy_Suburban

Hehehhehehehe :mrgreen:

Na "automaga" sto se "rodio" blizu Aljaske a prica naskim jezikom :mrgreen:
malizeleni

#34 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by malizeleni »

Amerikanac : A sta je to Seat ? Is it tasty, like supersized fries with 20 pcs chicken nuggets ?
madner

#35 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by madner »

Seat, to ti je kao VW ali sastavljen sa svjetski poznatim spanskim radnim navikama i preciznoscu, umjesto njemackih koji normalno veze nemaju :D
whow

#36 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by whow »

Bakir je proizvod poslijeratnih trauma i izolacije koja se manifestuju prvenstveno kroz netolerantnost i mrznju prema svemu sto ne razumije ili ne poznaje
( americka autoindustrija) da bih u krajnjoj konsekvenci ova trauma vjerovatno mogla poprimiti oblik nasilja da je dotici u mogucnosti da kojim slucajem potpuno ispolji svoje frustracije i sentiment. Bakir je proizvod bosanskog drustva uglavljenog izmedu Sarajeva i Zenice sa 30 km losega autputa preplavljenoga trulim GD2 koji zagaduju okolinu i doprinose da ovo malo Bosne postane ekoloski ground zero. Katostroficna ekonomska te socio-politicka situacija Bakirovog okruzenja je doprinjela formiranju osobe koje nije u stanju da vidi dalje od nosa i koja je spremna da negira ocigledno cak i po cijenu vlastite stete. Postaviti replike na Bakirove upite tipa koje americko auto moze parirati VW-oj 2.0 masini je naravno neozbiljno jer u danasnjoj auto industriji ama bas svaki proizvodac automobile ima masinu koja izvlaci 200 ks is 2 l zapremnine jedino je pitanje koliko ce to sve kostati . Bakir je potvrda tvrdnji da je malo znanja opasna stvar . Ja nikada nisam tvrdio da sam ekpert u oblasti auto moto sporta ili auto industrije. Moje znanje se prvenstveno zasniva na 20 godina vozackoga iskustva, te 20 tak automobila koja sam posjedovao tokom svoga vozacoga staza te svakodnevnim interesovanjem za novosti u auto svijetu. Takoder imam priluku da isprobam /vozim vise manje sve nove modela koji suod interesa te formiram misljenje o novim automobilima na osnovu svoga vlastitoga iskustva a ne na osnovu cinjenice da pola Sarajeva vozi golfa stoga golf mora biti najbolje auto na svijetu. Bakirov problem nije u tome sto je neznalica i prznica nego u tome sto misli da sve sto on pomisli i cega se sjeti jeste i mora biti jer diskvalificirati citavu amaricku auto industriju kao skart i smece na bazi nicega moze samo seoski idiot a Bakir to jeste.
Citizen-X

#37 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Citizen-X »

Bakir je u svojih par postova dao vise konstruktivnih savjeta nego ti u svojih 20 godina vozackog staza i milju i kusur postova.
Plafon tvog postiranja je kreirat auto "kakvog bi ste htjeli".

Plus sto si izvrijedj'o co'eka bez ikakve potrebe na razini jednog pijacara sa ameropasosem - toliko uobicajenih tamo - kojih sam se nagled'o i previse.
Sto si ti iskompleksiran to nije nista novo. Najgore je sto toliko nishodljivosti imas kao Bakiru - paradigmi bosanca koji pojma nema o zivotu da bi ga ti naucio o zivotu jer koristis americki tariguz i krajzler 300 pored kojeg nikad ne navedes C jer je to 300c, to sto je Bakir u Bosni i krpi kraj s krajem ne znaci da ga ti iskompleksiran autom za 100 dolara mjesecno na beskonacni kredit, lizing i pusing - mozes ucit - sta je aerozagadjenje - toliko licemjerno filozofirajuci iz zemlje koja je unistila resurse na svjetskom nivou a kamo li na lokalnom.

Evo Bakira nema, a ja cu u zastitu co'eku da kazem - da je tebi mjesto na americkim forumima a ne na bosanskim - kad toliko netrpeljivo ponizavas, vrijedjas i nipodastavas ono sa cim se zivi u BIH.

Lako je od 6 napravit 5, ali je umjetnost od 0 napravit' nesto. A post ce ti bit' prijavljen. Posto i mene banuju zbog gluposti - da tebe imaju bar za sta.
madner

#38 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by madner »

Kao sto rekoh, ubaci covjek koju englesku rijec i lagano popljuje.

Mislim svatam ja sve to, nije mu lako i bolje se osjeca kad sebi kaze da je nama lose.

Ali ova replika za 2.0 je genijalna. Kao mogu to napravit, samo ne mogu serijski proizvest da se isplati. :D
Pa VW to serijski ugradjuje.
whow

#39 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by whow »

Citizen-X wrote:Bakir je u svojih par postova dao vise konstruktivnih savjeta nego ti u svojih 20 godina vozackog staza i milju i kusur postova.
Plafon tvog postiranja je kreirat auto "kakvog bi ste htjeli".

Plus sto si izvrijedj'o co'eka bez ikakve potrebe na razini jednog pijacara sa ameropasosem - toliko uobicajenih tamo - kojih sam se nagled'o i previse.
Sto si ti iskompleksiran to nije nista novo. Najgore je sto toliko nishodljivosti imas kao Bakiru - paradigmi bosanca koji pojma nema o zivotu da bi ga ti naucio o zivotu jer koristis americki tariguz i krajzler 300 pored kojeg nikad ne navedes C jer je to 300c, to sto je Bakir u Bosni i krpi kraj s krajem ne znaci da ga ti iskompleksiran autom za 100 dolara mjesecno na beskonacni kredit, lizing i pusing - mozes ucit - sta je aerozagadjenje - toliko licemjerno filozofirajuci iz zemlje koja je unistila resurse na svjetskom nivou a kamo li na lokalnom.

Evo Bakira nema, a ja cu u zastitu co'eku da kazem - da je tebi mjesto na americkim forumima a ne na bosanskim - kad toliko netrpeljivo ponizavas, vrijedjas i nipodastavas ono sa cim se zivi u BIH.

Lako je od 6 napravit 5, ali je umjetnost od 0 napravit' nesto. A post ce ti bit' prijavljen. Posto i mene banuju zbog gluposti - da tebe imaju bar za sta.
Znam da istina boli ali bez istine nema niti osvjescenja. Lopatu u ruke pa ces imati i od nule se moze stvoriti mnogo toga , ali ne mozes od laprdanja po forumima i nadmudrivanja. Ja sam ove godine proveo dva mjeseca u BiH i vecis ljencina nigdje nisam vidio , sjediti i tracati ali kada treba zasukati rukave nigdje nikoga. Buraz ja nekada radim i po 16 sati dnevno i sve sto imam je zaradeno i otplaceno ali ne ispijam kahve po dva sata i ne setam Ferhadijom 26 puta gore dole. Slobodno prijavljuj .
Bakir1

#40 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

whow wrote:Bakir je proizvod poslijeratnih trauma i izolacije koja se manifestuju prvenstveno kroz netolerantnost i mrznju prema svemu sto ne razumije ili ne poznaje
( americka autoindustrija) da bih u krajnjoj konsekvenci ova trauma vjerovatno mogla poprimiti oblik nasilja da je dotici u mogucnosti da kojim slucajem potpuno ispolji svoje frustracije i sentiment. Bakir je proizvod bosanskog drustva uglavljenog izmedu Sarajeva i Zenice sa 30 km losega autputa preplavljenoga trulim GD2 koji zagaduju okolinu i doprinose da ovo malo Bosne postane ekoloski ground zero. Katostroficna ekonomska te socio-politicka situacija Bakirovog okruzenja je doprinjela formiranju osobe koje nije u stanju da vidi dalje od nosa i koja je spremna da negira ocigledno cak i po cijenu vlastite stete. Postaviti replike na Bakirove upite tipa koje americko auto moze parirati VW-oj 2.0 masini je naravno neozbiljno jer u danasnjoj auto industriji ama bas svaki proizvodac automobile ima masinu koja izvlaci 200 ks is 2 l zapremnine jedino je pitanje koliko ce to sve kostati . Bakir je potvrda tvrdnji da je malo znanja opasna stvar . Ja nikada nisam tvrdio da sam ekpert u oblasti auto moto sporta ili auto industrije. Moje znanje se prvenstveno zasniva na 20 godina vozackoga iskustva, te 20 tak automobila koja sam posjedovao tokom svoga vozacoga staza te svakodnevnim interesovanjem za novosti u auto svijetu. Takoder imam priluku da isprobam /vozim vise manje sve nove modela koji suod interesa te formiram misljenje o novim automobilima na osnovu svoga vlastitoga iskustva a ne na osnovu cinjenice da pola Sarajeva vozi golfa stoga golf mora biti najbolje auto na svijetu. Bakirov problem nije u tome sto je neznalica i prznica nego u tome sto misli da sve sto on pomisli i cega se sjeti jeste i mora biti jer diskvalificirati citavu amaricku auto industriju kao skart i smece na bazi nicega moze samo seoski idiot a Bakir to jeste.
bakir je tu i rekao je vec da je seljak i papak a da ste vi vase visocanstvo taj svjetonazor kojeg mi zeljno iscekujemo.
opet nema argumenata ove licne uvrede od nekog ko je u americi a palamudi na bosanskim forumima za mene nisu mjerodavne.
bakirovo znanje se pored vozackog staza od 12 godina zasniva na tome sto je bakir do sada sa raznim automobilima a promjenio ih je jedno 30 presao vise od milion kilometara,bakirovo znanje se formira na zvanju automehanicara,na diplomi ekonomiste u radu u prodaji automobila u radu na odrzavanju automobila u svakom krvavo stecenom automobilu koji je do sada imao,u preprodaji raznih govana od auta do dijelova,u odrastanju na magazinima tipa auto motor und sport i na kraju u ogromnoj i neiscrpnoj ljubavi prema automobilima bez obzira koju znacku na sebi nosili i kojim se imenom zvali.
bakir ce uvijek biti "nusprodukt" ovog drustva ratnih trauma i ostalih govana ali ce biti Bakir u BiH a ne pametolog i mudrolog isfrustriran cinjenicom sto jedan obicni bosnjo i glupan koji je ostao tu da zivi u toj smrdljivoj bosni,kako si je ti vec nazvao,moze biti pametniji od bosanca u americi koji je svu pamet svijeta pobrao i koji se afirmise tako sto pise po zaostalim bosanskim forumima.
zivio ti meni dugo godina bosnjo :D
Šeha

#41 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Šeha »

Sinoc je ovdje bilo na vijestima, mozda vi iz evrope mozete potvrditi, da je Toyota bila dio koncerna proizvodzaca koji je od EU trazio paket pomoci od 35 milijardi eura.

Proguglao: LINK
The automakers, backed by a growing chorus of political leaders, are asking for $50 billion in low-interest loans. That's an eye-opening figure, twice the estimated $25 billion bailout that the ailing U.S. Big Three automakers are seeking. Proponents say the loans would be used to retool auto factories to produce cleaner, more-efficient vehicles, to meet tough European Union emissions rules set to take effect in 2012. "It’s the right thing to do because the car industry by itself cannot find enough financing to do that alone," says Carlos Ghosn, CEO of Renault and Nissan.
Znaci prica da su samo americki proizvodzaci u govnima je neosnovana. Naravno da bi se Americke firme trebale opametiti malo sto je, izgleda, na putu. Htjeli ne htjeli kongres ce najvjerovatnije paket pomoci usloviti promjenom u proizvodnji i mentalitetu. Nazalost najebace radnici u fabrikama americkih vozila koji su mnogo vise placeni, imaju bolje osiguranje i penziju nego kolege koje rade za japanske i evropske fabrike (na americkom kontinentu). To ce se, svi su izgledi, promijeniti.
harisl

#42 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by harisl »

Americka vlada jednostavno mora dati 25 milijardi dolara industriji automobila jer... pa odobrili su 700 milijardi za presipanje iz supljeg u prazno (da pomognu banke koje su pravile lose poteze). Novac se nece dati bez uslova - njegovo trosenje nadzirace vlada, ali se taj novac opet ulaze u nekakvu proizvodnju, ili razvoj.
Ogranci GM-a i Forda u Evropi i Australiji su oduvijek proizvodili manje automobile, ali dovodjenje tih automobila u Ameriku nikada nije urodilo plodom - jednostavno amerikanci nisu bili zainteresovani za takvo nesto. Direktna prodaja tih automobila proizvedenih u Evropi je trenutno preskupa za americko trziste (niko nece kupiti Astru za 20-tak hiljada dolara). Mozda bi amerikanci sada biti vise zainteresovani, ali prebacivanje industrije sa SUV-ova na kompaktne automobile se jednostavno nije moglo ostvariti brzo. Pola automobila Toyote koji se prodaju u Americi su pick-up-i (ala Tundra), SUV-ovi i van-ovi, i bez toga nikada nebi bili u mogucnosti da postanu tako znacajan faktor u Americi.
Mislim da im (GM, Ford, Chrysler) treba dati sansu, ali dosta zavisi i od trzista. 'Velika trojka' nikada nije ulagala u razvoj i jednostavno su proizvodili ono sto je narod trazio, bez gledanja u buducnost i projekte koji mozda i nisu imali sjajne izglede da uspiju (proizvodnja manjih automobila). Mozda je tome i razlog to sto americka vlada nikada nije direktno pomagala (ili stimulisala) 'Veliku trojku' pri takvim projektima, makar ne na nacin kako je Japan pomagao razvoj Prius-a. Slucaj Chrysler-a prije 20 i kusur godina kada su dobili 1.5 milijardu dolara da se uspjesno izvuku pokazuje da ima nade...
whow

#43 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by whow »

Ono sto me u citavoj ovoj prici nervira je iskljucivost pojedinih forumasa prema svemu sto ne poznaju iz prve ruke tako odjednom Americka auto industrija postaje "skart i sranje" , ljudi iz dijaspore : zive na kredit , su pobjegli od rata , pate za domovinom , u nafurani i arogantni i slicno. Ovo su naravno mitovi zasnovani na iskljucivosti kakva valjda postoji samo u BiH. Ja uvazavam i cijenim misljenja onih forumasa koji komuniciraju kroz argumente a ne laicki i povrsno poput gospodina ekonomiste Bakira koji bih trebao znati da su GM , Ford i Chrysler uzivali subvencije drzave i onda kada je GM bio najveca kompanija na svijetu a Ford i Chrysler pored GM pokrivali 90 % americkoga trzista. Bakir bih kao ekonomista trebao da zna o sprezi izmedu korporacija poput GM i drzavne administracije . Dragi Bakire put do drzavne stolice vodi preko neke od stolica u velikim korporacijama poput GM-a a kada se mandat zavrsi ponovo se trazi stolica u nekoj od korporacija. Bakire ako tvoj komsija koji je recimo stolar dobije od opstine pomoc namjenju malim privrednicima , istom logikom i ti kao auto mehanicar ces traziti tu istu ili slicnu pomoz za sebe. Ista je stvar sa kongresom i US bankarskim sektorom. US auto industrija je pravilno uocila da drzavna administracija spasava bankarski sektor koji je kao sto je poznato ektremno,pohlepan i koruumpiran ali bez kojega na zalost nista ne moze da funkcionira pa je odlucila da i ona zatrazi dio kolaca obzirom da u US auto industriji direktno i indirektno radi 5 miliuna ljudi . Sve se naravno ponovo svodi na politiku jer su demokrati i sprezi sa auto workers union te zele da im pomognu dok republilkanci bih vise zeljeli da pomognu Wall street i tako dalje sto ces ti naravno kao ekonomista uociti jer su ti poznate tendencije na financiskim marketima to si valjda naucio kada si polagao politicku ekonomiju ili ekonomsku politiku zar ne? Uglavnom eto neki prijete kako ce me prijavi te zatraziti da me banniraju - ne znam zasto , u americi imaju prvi amandman :) . Valjda zato sto me nervira sto se u BiH vozaju vozila sto se zrela za otpad te sto postajemo smetljistem Europe . Sto niko ne postiva saobracajne propise ili sto se pepeljara prazni kroz prozor dok Njemac ili Francuz ako vec nema pepeljare u blizini ode do najblizeg shahta i tamo baci pikavac ili sto kada se pojavis u opstini docekate te birokrata koji pusi u sobi punoj dima sa cigarom u zubima sa rijecnikom sa pijace : "sta ti treba" . Sto je svaki drugi treci drzani sluzbenik korumpiran , sto se u drzavnim institucijama zaposljava samo po stranackoj , rodackoj i vjerskoj osnovi a u Kanadi ja kao doseljenik mogu da radim u drzavanoj ustanovi / agenciji na osnovu svojih sposobnosti. Sto se mrzimo jer smo Bosanci , Bosnjaci , Srbi i Hrvati a u tudini mogu da zivim sa crncima , Kinezima , Arapima i skim sve ne mogao bih ovako do sutra i to sve ne znaci da ne volim Bosnu nego suprotno da ne volim sve ono sto je pokvarano i trulo a sto je danas na povrsini i sto je vladajuca ideologija. Zato kada kazem da je BIH 50 godina iza europe kazem to sa bolom . Uglavnom bilo kako bilo iskljucivost pocinje kada se kaze da je americka industrija sranje a da se pri tome nikada nije sjelu u jedan Cadilac ili Pontiak. Eto pa me banirajte.
Šeha

#44 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Šeha »

harisl wrote:A=
Ogranci GM-a i Forda u Evropi i Australiji su oduvijek proizvodili manje automobile, ali dovodjenje tih automobila u Ameriku nikada nije urodilo plodom - jednostavno amerikanci nisu bili zainteresovani za takvo nesto. Direktna prodaja tih automobila proizvedenih u Evropi je trenutno preskupa za americko trziste (niko nece kupiti Astru za 20-tak hiljada dolara).
Astra se prodaje u Americi i kosta izmedju 15.5 i 17.8 hiljada dolara. Pravi se u istoj fabrici u Belgiji i na americku verziju se lijepi znacka Saturna. To je jedina razlika.

LINK
Bakir1

#45 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

whow wrote:Ono sto me u citavoj ovoj prici nervira je iskljucivost pojedinih forumasa prema svemu sto ne poznaju iz prve ruke tako odjednom Americka auto industrija postaje "skart i sranje" , ljudi iz dijaspore : zive na kredit , su pobjegli od rata , pate za domovinom , u nafurani i arogantni i slicno. Ovo su naravno mitovi zasnovani na iskljucivosti kakva valjda postoji samo u BiH. Ja uvazavam i cijenim misljenja onih forumasa koji komuniciraju kroz argumente a ne laicki i povrsno poput gospodina ekonomiste Bakira koji bih trebao znati da su GM , Ford i Chrysler uzivali subvencije drzave i onda kada je GM bio najveca kompanija na svijetu a Ford i Chrysler pored GM pokrivali 90 % americkoga trzista. Bakir bih kao ekonomista trebao da zna o sprezi izmedu korporacija poput GM i drzavne administracije . Dragi Bakire put do drzavne stolice vodi preko neke od stolica u velikim korporacijama poput GM-a a kada se mandat zavrsi ponovo se trazi stolica u nekoj od korporacija. Bakire ako tvoj komsija koji je recimo stolar dobije od opstine pomoc namjenju malim privrednicima , istom logikom i ti kao auto mehanicar ces traziti tu istu ili slicnu pomoz za sebe. Ista je stvar sa kongresom i US bankarskim sektorom. US auto industrija je pravilno uocila da drzavna administracija spasava bankarski sektor koji je kao sto je poznato ektremno,pohlepan i koruumpiran ali bez kojega na zalost nista ne moze da funkcionira pa je odlucila da i ona zatrazi dio kolaca obzirom da u US auto industriji direktno i indirektno radi 5 miliuna ljudi . Sve se naravno ponovo svodi na politiku jer su demokrati i sprezi sa auto workers union te zele da im pomognu dok republilkanci bih vise zeljeli da pomognu Wall street i tako dalje sto ces ti naravno kao ekonomista uociti jer su ti poznate tendencije na financiskim marketima to si valjda naucio kada si polagao politicku ekonomiju ili ekonomsku politiku zar ne? Uglavnom eto neki prijete kako ce me prijavi te zatraziti da me banniraju - ne znam zasto , u americi imaju prvi amandman :) . Valjda zato sto me nervira sto se u BiH vozaju vozila sto se zrela za otpad te sto postajemo smetljistem Europe . Sto niko ne postiva saobracajne propise ili sto se pepeljara prazni kroz prozor dok Njemac ili Francuz ako vec nema pepeljare u blizini ode do najblizeg shahta i tamo baci pikavac ili sto kada se pojavis u opstini docekate te birokrata koji pusi u sobi punoj dima sa cigarom u zubima sa rijecnikom sa pijace : "sta ti treba" . Sto je svaki drugi treci drzani sluzbenik korumpiran , sto se u drzavnim institucijama zaposljava samo po stranackoj , rodackoj i vjerskoj osnovi a u Kanadi ja kao doseljenik mogu da radim u drzavanoj ustanovi / agenciji na osnovu svojih sposobnosti. Sto se mrzimo jer smo Bosanci , Bosnjaci , Srbi i Hrvati a u tudini mogu da zivim sa crncima , Kinezima , Arapima i skim sve ne mogao bih ovako do sutra i to sve ne znaci da ne volim Bosnu nego suprotno da ne volim sve ono sto je pokvarano i trulo a sto je danas na povrsini i sto je vladajuca ideologija. Zato kada kazem da je BIH 50 godina iza europe kazem to sa bolom . Uglavnom bilo kako bilo iskljucivost pocinje kada se kaze da je americka industrija sranje a da se pri tome nikada nije sjelu u jedan Cadilac ili Pontiak. Eto pa me banirajte.
ja jednostavno uzivam da me takvi kao ti nazivaju seljacinom i papcinom i da seru po meni i svima onima koji zive u bosni
i koji jedu govna skupa sa mnom ali krenimo ovako redom uvazeni doktore koji si napisao post obiman da bi samo bio obiman.
ti poznajes americku autoindustriju iz prve ruke?kako jel radis u njoj jel tebe direktno pogadja cinjenica sto cete jednog dana staviti kljuc i bravu i sto ce vam robovlasnik reci hajd sad fino razguli mrs iz moje fabrike?
ti si ocigledni primjer papcine (banirajte me nije me briga) iz amnestije na osnovu cega mi bosanci imamo misljenje o istim takvim papcinama kao sto si ti,previse pametan i arogantan,dokucio si svu pamet svijeta a nisi se ni u jednom postu potrudio da argumentovano pobijes tvrdnje koje sam ja iznosio i svi ostali.
gospodine uvazeni amerikanac americka auto privreda biljezi pad prodaje na domacim trzistima vec duzi niz godina jer konkurencija daje: bolje,snaznije,opremljenije,modernije i ljepse automobile dok se tipican americki kupac opredjeljuje za F150 i to ako ima domoljublja imalo i sva se problematika upravo bazira na tome.
gospodine uvazeni amerikanac isti ti ljudi koji se sele iz stolice u stolicu i godina secu od uprave GM ili nekog slicnog i fotelje u toj vladi su napravili da propadne americka autoindustrija pocevsi od prve naftne krize pa sve do danas baratali su sa kriticnom masom americkih kupaca i ostalih zemalja u okruzenju i time se rukovodili,pa su onda odlucili da utrose milijarde vasim dolara da ratuju za naftu i promovisu svoj demokratski rezim,sto je opet dovelo do povecanja cijene nafte do nenormalnih visina (cime se pokusavalo da se obori dolar i vasa ekonomija ucini konkurentnijom) sto je na kraju dovelo do samog kraha vas i vase privrede,vasih banaka i vase automobilske industrije.
dok su japanski i korejski proizvodjaci davno zakljucili da se prave pare zaradjuju na post prodajnim uslugama ameri su pravili serije motora na kojima su odrastali prosjecni amerikanci i koje je znao svako popraviti.
dok su ameri pravili aute koje su mogli tusiti na tom kontinentu ostali su pravili aute koji su lovorike brali na trzistima maticnih zemalja a isto tako bili veliki dio prodaje u usa.
govoreci o cinjenicama koje vec duze vrijeme jedu americke proizvodjace automobila moramo uzeti i obzir angazovanje skupe domace radne snage koja je imala sindikate unije i ostala govna zbog cega nisu mogli ostvarivati toliki dio profita koji su imali ostali proizvodjaci izmjestajuci svoju proizvodnju u druge zemlje u kojima nije bilo svega toga i gdje su za sat vremena mogli imati radnika za 1 Eur.
ne vidim zasto bi tebe trebalo nervirati sta se to vozi u bosni da nije mozda zato sto ces tu doci kada budes za penzije?
ja vozim aute koji su redom 86,88,04,05 i 06 godina njih 5 ukupno i redovno ih odrzavam registrujem i gledam da budem ispravan prema svima.
ti nemas pravo da budes zabrinut za stanje koje vlada u bosni jer nisi tu,ne trebaju nama dusebriznici koji nam govore sta i kako,nit ti udises taj isti smrdljivi zrak,nit ti vozis auto po tim cestama sta to tebe briga radi ta dva mjeseca kada dodjes???
znam ja takve kao sto si ti i kojima smetaju haman i nasi korumpirani sluzbenici koji dodjete ovdje kako da se ogrebete o budzet koji mi punimo pa da malo odete do doktora da vas se malo uradi rasvjeta ispred kuce u kojoj boravite 2 mjeseca itd.
dok mi zivimo u tim govnima i to stoicki trpimo vama to smeta??ja zivim sa svima za mene postoje samo glupi i pametni ljudi meni nije bitno kako se ko zove i u sta ko vjeruje to je njegova stvar,ali nas je problem sto sve vise svakim danom oni glupi postaju pametni.
vozio je bakir sine i to 300M,Blazera K5,trans am,silverada,f250,ram-a,Grand-a i dosta tih auta sto sluzbeno sto privatno i vidjeo da je zadnji kardan recimo na tom grand-u (ovaj je bio 5,9) predimenzioniran kao i sve ostalo.
ja tebe volim i opet ti kazem ne daj Boze ako su svi domoljubi i rodjeni ameri kao ti trebala bi sto prije kakva kometa pogoditi zemlju :thumbup:
whow

#46 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by whow »

Bakir1 wrote:
whow wrote:Ono sto me u citavoj ovoj prici nervira je iskljucivost pojedinih forumasa prema svemu sto ne poznaju iz prve ruke tako odjednom Americka auto industrija postaje "skart i sranje" , ljudi iz dijaspore : zive na kredit , su pobjegli od rata , pate za domovinom , u nafurani i arogantni i slicno. Ovo su naravno mitovi zasnovani na iskljucivosti kakva valjda postoji samo u BiH. Ja uvazavam i cijenim misljenja onih forumasa koji komuniciraju kroz argumente a ne laicki i povrsno poput gospodina ekonomiste Bakira koji bih trebao znati da su GM , Ford i Chrysler uzivali subvencije drzave i onda kada je GM bio najveca kompanija na svijetu a Ford i Chrysler pored GM pokrivali 90 % americkoga trzista. Bakir bih kao ekonomista trebao da zna o sprezi izmedu korporacija poput GM i drzavne administracije . Dragi Bakire put do drzavne stolice vodi preko neke od stolica u velikim korporacijama poput GM-a a kada se mandat zavrsi ponovo se trazi stolica u nekoj od korporacija. Bakire ako tvoj komsija koji je recimo stolar dobije od opstine pomoc namjenju malim privrednicima , istom logikom i ti kao auto mehanicar ces traziti tu istu ili slicnu pomoz za sebe. Ista je stvar sa kongresom i US bankarskim sektorom. US auto industrija je pravilno uocila da drzavna administracija spasava bankarski sektor koji je kao sto je poznato ektremno,pohlepan i koruumpiran ali bez kojega na zalost nista ne moze da funkcionira pa je odlucila da i ona zatrazi dio kolaca obzirom da u US auto industriji direktno i indirektno radi 5 miliuna ljudi . Sve se naravno ponovo svodi na politiku jer su demokrati i sprezi sa auto workers union te zele da im pomognu dok republilkanci bih vise zeljeli da pomognu Wall street i tako dalje sto ces ti naravno kao ekonomista uociti jer su ti poznate tendencije na financiskim marketima to si valjda naucio kada si polagao politicku ekonomiju ili ekonomsku politiku zar ne? Uglavnom eto neki prijete kako ce me prijavi te zatraziti da me banniraju - ne znam zasto , u americi imaju prvi amandman :) . Valjda zato sto me nervira sto se u BiH vozaju vozila sto se zrela za otpad te sto postajemo smetljistem Europe . Sto niko ne postiva saobracajne propise ili sto se pepeljara prazni kroz prozor dok Njemac ili Francuz ako vec nema pepeljare u blizini ode do najblizeg shahta i tamo baci pikavac ili sto kada se pojavis u opstini docekate te birokrata koji pusi u sobi punoj dima sa cigarom u zubima sa rijecnikom sa pijace : "sta ti treba" . Sto je svaki drugi treci drzani sluzbenik korumpiran , sto se u drzavnim institucijama zaposljava samo po stranackoj , rodackoj i vjerskoj osnovi a u Kanadi ja kao doseljenik mogu da radim u drzavanoj ustanovi / agenciji na osnovu svojih sposobnosti. Sto se mrzimo jer smo Bosanci , Bosnjaci , Srbi i Hrvati a u tudini mogu da zivim sa crncima , Kinezima , Arapima i skim sve ne mogao bih ovako do sutra i to sve ne znaci da ne volim Bosnu nego suprotno da ne volim sve ono sto je pokvarano i trulo a sto je danas na povrsini i sto je vladajuca ideologija. Zato kada kazem da je BIH 50 godina iza europe kazem to sa bolom . Uglavnom bilo kako bilo iskljucivost pocinje kada se kaze da je americka industrija sranje a da se pri tome nikada nije sjelu u jedan Cadilac ili Pontiak. Eto pa me banirajte.
ja jednostavno uzivam da me takvi kao ti nazivaju seljacinom i papcinom i da seru po meni i svima onima koji zive u bosni
i koji jedu govna skupa sa mnom ali krenimo ovako redom uvazeni doktore koji si napisao post obiman da bi samo bio obiman.
ti poznajes americku autoindustriju iz prve ruke?kako jel radis u njoj jel tebe direktno pogadja cinjenica sto cete jednog dana staviti kljuc i bravu i sto ce vam robovlasnik reci hajd sad fino razguli mrs iz moje fabrike?
ti si ocigledni primjer papcine (banirajte me nije me briga) iz amnestije na osnovu cega mi bosanci imamo misljenje o istim takvim papcinama kao sto si ti,previse pametan i arogantan,dokucio si svu pamet svijeta a nisi se ni u jednom postu potrudio da argumentovano pobijes tvrdnje koje sam ja iznosio i svi ostali.
gospodine uvazeni amerikanac americka auto privreda biljezi pad prodaje na domacim trzistima vec duzi niz godina jer konkurencija daje: bolje,snaznije,opremljenije,modernije i ljepse automobile dok se tipican americki kupac opredjeljuje za F150 i to ako ima domoljublja imalo i sva se problematika upravo bazira na tome.
gospodine uvazeni amerikanac isti ti ljudi koji se sele iz stolice u stolicu i godina secu od uprave GM ili nekog slicnog i fotelje u toj vladi su napravili da propadne americka autoindustrija pocevsi od prve naftne krize pa sve do danas baratali su sa kriticnom masom americkih kupaca i ostalih zemalja u okruzenju i time se rukovodili,pa su onda odlucili da utrose milijarde vasim dolara da ratuju za naftu i promovisu svoj demokratski rezim,sto je opet dovelo do povecanja cijene nafte do nenormalnih visina (cime se pokusavalo da se obori dolar i vasa ekonomija ucini konkurentnijom) sto je na kraju dovelo do samog kraha vas i vase privrede,vasih banaka i vase automobilske industrije.
dok su japanski i korejski proizvodjaci davno zakljucili da se prave pare zaradjuju na post prodajnim uslugama ameri su pravili serije motora na kojima su odrastali prosjecni amerikanci i koje je znao svako popraviti.
dok su ameri pravili aute koje su mogli tusiti na tom kontinentu ostali su pravili aute koji su lovorike brali na trzistima maticnih zemalja a isto tako bili veliki dio prodaje u usa.
govoreci o cinjenicama koje vec duze vrijeme jedu americke proizvodjace automobila moramo uzeti i obzir angazovanje skupe domace radne snage koja je imala sindikate unije i ostala govna zbog cega nisu mogli ostvarivati toliki dio profita koji su imali ostali proizvodjaci izmjestajuci svoju proizvodnju u druge zemlje u kojima nije bilo svega toga i gdje su za sat vremena mogli imati radnika za 1 Eur.
ne vidim zasto bi tebe trebalo nervirati sta se to vozi u bosni da nije mozda zato sto ces tu doci kada budes za penzije?
ja vozim aute koji su redom 86,88,04,05 i 06 godina njih 5 ukupno i redovno ih odrzavam registrujem i gledam da budem ispravan prema svima.
ti nemas pravo da budes zabrinut za stanje koje vlada u bosni jer nisi tu,ne trebaju nama dusebriznici koji nam govore sta i kako,nit ti udises taj isti smrdljivi zrak,nit ti vozis auto po tim cestama sta to tebe briga radi ta dva mjeseca kada dodjes???
znam ja takve kao sto si ti i kojima smetaju haman i nasi korumpirani sluzbenici koji dodjete ovdje kako da se ogrebete o budzet koji mi punimo pa da malo odete do doktora da vas se malo uradi rasvjeta ispred kuce u kojoj boravite 2 mjeseca itd.
dok mi zivimo u tim govnima i to stoicki trpimo vama to smeta??ja zivim sa svima za mene postoje samo glupi i pametni ljudi meni nije bitno kako se ko zove i u sta ko vjeruje to je njegova stvar,ali nas je problem sto sve vise svakim danom oni glupi postaju pametni.
vozio je bakir sine i to 300M,Blazera K5,trans am,silverada,f250,ram-a,Grand-a i dosta tih auta sto sluzbeno sto privatno i vidjeo da je zadnji kardan recimo na tom grand-u (ovaj je bio 5,9) predimenzioniran kao i sve ostalo.
ja tebe volim i opet ti kazem ne daj Boze ako su svi domoljubi i rodjeni ameri kao ti trebala bi sto prije kakva kometa pogoditi zemlju :thumbup:
Sve sto sam rekao za tebe Bakire stoji ti i jesi seoska luda i neznalica . Ja sam roden u Sarajevu ,citav rat proveo boreci se u njemu i eto docekah da mi papci poput tebe kazu da ne mogu ni da se vratim valjda nema vise mjesta u Sarajevu za rodene Sarajlije. Vi sto ste imali asfalt do koljena a sada ste postali ekonomisti i strucnjaci .
Bakir1

#47 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

Sve sto sam rekao za tebe Bakire stoji ti i jesi seoska luda i neznalica . Ja sam roden u Sarajevu ,citav rat proveo boreci se u njemu i eto docekah da mi papci poput tebe kazu da ne mogu ni da se vratim valjda nema vise mjesta u Sarajevu za rodene Sarajlije. Vi sto ste imali asfalt do koljena a sada ste postali ekonomisti i strucnjaci .
argumenti???? :lol:
ja sam postao karina i ostao ista takva ali nisam postao papcina iz podnozija igmana i bjelasnice lica ozarenog svjetlima velikih americkih gradova. :lol: :lol: :lol:
Last edited by Bakir1 on 21/11/2008 17:42, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#48 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bullet Tooth Tony »

hahaha evo jos jednog "amerikanca" iz utopije da nam soli pamet,sabur citizen i bakire...samo sabur ;-) ;-) :bih:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#49 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bobi »

Nema smisla..stvarno!
Locked