Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

malizeleni

#1 Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by malizeleni »

Image

Suburban za 12000$, za tu cijenu bih ga i ja kupio sad pa sad, mada po izlasku iz prodavnice ne bi vrijedio ni polovinu.

Kad gledam ovako generalno, svi americki producenti auta su u K... Svi su na pragu stecaja, i ganjaju kapital od drzave da bi opstali.

Onda okrenes glavu ka Europi i Japanu, i vidis kako ljudi prave i prodaju auta, dobro Mitsubishi ne pravi samo auta, WAG je ogroman. Ekonomsku krizu na stranu, kad malo prokontas, i mitsubishi i VAG imaju odlicnu ponudu malenih auta, sa veoma stedljivim dizel motorima, i da ih to izvlaci.

Onda downsizing u drugu ruku. Golf roka sa 1.4L 170bhp motorom :) TurboDizeli do 2L su postali toliko dobri da se mogu trkati sa benzincima.

Gdje su Ameri u svemu ovome. Fordova politika je Volva dovela na rub propasti. Pokusali su se natjecati sa audijem i bmw, i izgubili utrku. Mjesto da su se odavno koncentrisali na recimo auta velicine sadasnjeg c30, i razvili motore koje imaju sada, daleko bi im bolje islo. I tako, poslje 50 godina na vrhu, VW skida Volvo sa broja 1 prodavanih auta u SWE.
zecko_kupuz

#2 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by zecko_kupuz »

Tako im je kada su rasipali gorivo i zagađivali okolinu decenijama, a sad bi da postanu ekolozi nad ekolozima :-) .
GM čini mi se u gubicima 12 milijardi $, ali se zato Toyota oparila :-D s Priusom.
Nevjerovatno je kako se auto-svijet okrenuo naglavačke. Amerima je sada najvažnija ušteda goriva (i što manje zagađenje okoline), a Evropljani proizvode automobile sa po 500-600 KS :-) .
Bullet Tooth Tony

#3 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bullet Tooth Tony »

Ma ford i GM su u govnima do vrata.........evo recimo GM je prosle sedmice prekinuo sve planove za buduce kako to amerikanci zovu Full - Size SUV-ove a to nije mala investicija,iznosi negdje oko 2 milijarde,tako da projekti vezani za imena poznata u auto industriji kao sto su Yukon, Suburban, Escalade, Tahoe su otkazani.Iako je prodaja velikih Suv-ova u padu od 2004,ovo jos nije zabiljezeno pa tako imamo da je GM u gubitku od 18 milijardi dolara,takodje se navodi da ce GM-ova najstarija tvornica SUV-a u Janesvillu biti zatvorena do bozica,dionice GM-a su pale na 6 dolara sto nije vidjeno jos od 1953.Nekada slavana imena poput Sallena su pod stecajem,navodno je Sallen prodao samo 20 svojih mustanga ove godine,Chrysler ce zaustaviti proizvodnju Vipera ukoliko neko ne kupi operacije vezane za taj automobil...reklame tipa ove ispod se nisu mogle vidjeti u americkoj autoindustriji do ove krize,da sam ovo nekome pricao, da ce amerikanci gledati sta trose i koliko trose (na gorivo mislim) ne bi mi vjerovao i da stvar bude gora jucer je dodge opozvao oko 20 hiljada policijskih chargera i magnuma.
Ali eto chrysler gleda sa svijetle strane...oni ubrzano razvijaju elektricni automobil pod nazivom Volt,mozemo ga ocekivati do 2010 :lol: :lol:

Image

eto ja malo pisao o amerikancima....ovo za Mazdu se zna,njima dobro ide ...zoom-zoom politika ce daleko dogurati,a mitsubishi standardno :D
Samid

#4 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Samid »

Trenutno neide nikome dobro pa ni evropskoj auto industriji,tako da je seat zaustavio proizvodnju na dva mjeseca,BMW smanjio proizvodnju 30%,opel salje radnike na godisnji,a ni ostalima neide bolje.Cijene novih auta nisu nikad bile povoljnije(vani)jer prodavci daju popust do 7000€ pa mozes kupiti BMW 525 d za 26000€ sto nekad nije bilo zamislivo.Dosla kriza!!!
Bakir1

#5 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

sto se tice amera oni su zivjeli kao sto je do neki dan demonstrirao i "precednik" kod njih im,u svemu su bahati bili pa i u pravljenju automobila,nekada sam davno citao da u uputstvu za upotrebu kod americkih automobila za americko trziste biva opisano i kako staviti kljuc u kontakt bravu. :lol:
pravili su velike i rastrosne automobile,pravili su dosadne automobile koji bi mogli zainteresovati obicnog amerikanca.
mnogo stvari je islo kao auto go americkoj autoindustriji pocevsi od motora koji trose u galonima,zastarjele tehnologije skupe radne snage,opasne eu i ostale konkurencije ma mnogo je toga bilo ali eto svemu je izgleda dosao kraj,nisu se opametili onda 70 tih i 80 tih kada su im honda i ostali japanci razbucali trziste pa ce sada da skupo plate svoje greske i prepotentnost kojom su se izdizali i dicili svuda a posebno na svom kraju svijeta.
sve ce to da kupe indijci,kinezi i ostali za male pare,pokupe masine,tehnologiju i sve presele u svoje maticne zemlje,a neki ce opet da sklepaju par auta na provjerenoj tehnologiji opet svojoj,dovedu svoje ljude,dopremaju dijelove iz cijelog svijeta i koriste jeftinu americku radnu snagu i opet ce proizvoditi samo automobile za to trziste ali ne i za ostatak svijeta (kao vau vau u kini).
meni je iskreno zao sto ce neki rijetki i dobri auti nestati a kada je rijec o amerima generalno ko ih sisa.
opasni su ovi igraci iz pozadine koji su proizvodili automobile usput i onako tipa mitsubishija,kije,jundaija i ostalih kao i kinezi,svasta ce jos da se preokrene na automobilskoj sceni nece ni nama biti mnogo sta jasno ali za amere nemam saosjecanja nikakvog.
ps prva slika govori da je suburban za 12.000 dolara manje tj na snizenju a ne da je isti 12.000 dolara
zecko_kupuz

#6 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by zecko_kupuz »

Yup. "12000 $ off" - dakle, sniženje. Suburban možda košta oko 40-50 milja, jel' tako?
dottore

#7 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by dottore »

Citizen-X

#8 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Citizen-X »

Ne znam sta si htio reci Mister Rossi sa ovim postom, al' u svakom slucaju mu je otisla voda u fergazere jer mora odnekud uzimat zrak, u ovom slucaju i ovom klipu a posto cisto sumnjam da zrak uzima iz putnickog prostora, te nema "solunara" - moze Sevi reklamirat Nailovoj materi izdrzljivost i prodavat maglu budalama - al' meni ne - jer je taj auto zavrsio sutradan na servisu zajedno sa najmanje po kile blata u filteru zraka.

Da ja tebi dam jedan video kojeg nije zgoreg pomenut iako voditelja nesto organski ne gumo a smatram ga jako popularnom budalom:

Ili link http://www.youtube.com/watch?v=Lrk6vsb77xk

al' dobro zapamti koliko je rek'o da ima milja predjenih.

Ako te interesuje pogledaj i 2. i 3.

EDIT: Vidio iz avejlabl - jor problm iz ju dont nou hau tu juz fourum. Pliz edjukejt jorself. Tenks for dajling as. Pliz traj tu bi smart baj adr vejz.
Last edited by Citizen-X on 12/11/2008 22:51, edited 3 times in total.
dottore

#9 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by dottore »

Vi ar sori, video iz not avejlbl... :lol:
Bullet Tooth Tony

#10 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

dottore wrote:Vi ar sori, video iz not avejlbl... :lol:
pliz traj lejter :lol: :lol:
VR6

#11 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by VR6 »

Ovo djeluje bas nevjerovatno, odakle je ovaj motor usisavao zrak.

Nema onaj usisnik gore... :-)
zecko_kupuz

#12 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by zecko_kupuz »

Haha, pa ovaj je neuništiv. Možda mu je snorkel unutar kabine :-D .
Last edited by zecko_kupuz on 12/11/2008 23:20, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#13 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

VR6 wrote:
Ovo djeluje bas nevjerovatno, odakle je ovaj motor usisavao zrak.

Nema onaj usisnik gore... :-)
mah reklama :D :D
Bakir1

#14 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

i to opet za japanca ono je isuzu d-max a ne neki amer :lol:
djaba sevi znacka na njemu :D
rumenige_brajtner

#15 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by rumenige_brajtner »

joj majko draga, filozofa i poznavalaca...
$12000 off, znaci popust od 12 milja, a ne auto za 12 milja. :-)
Bakir1

#16 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

rumenige_brajtner wrote:joj majko draga, filozofa i poznavalaca...
$12000 off, znaci popust od 12 milja, a ne auto za 12 milja. :-)
to smo vec apsorvirali poznavaoc :lol:
malizeleni

#17 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by malizeleni »

Jbg, nisam vidio ono OFF. :)

Japanci su razbucali amere zadnji put kad je bio nedostatak nafte. Sad nije nedostatak, barel evo lize 50$, nafte ima dovoljno, ali dzabe kad 3L motor proizvodi 150ks, svaki put kad sa semafora krene vidis kako mu cener iz auspuha izleti :) Hibrid ko hibrid mi se ne svidja ni sekunde, jbg trecina tezine auta je akomulator.

Alternativna goriva i pogoni nikad nisu uzeli maha, ima tona slucajeva gdje su naftne kompanije kupile proizvodjace baterija, otkazali sve ugovore, i na kraju zatvorili fabriku.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#18 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Kako neko jednom ovdje reče - hibrid hvali samo onaj ko ga nije vozio.

Mislim da je budućnost autoindustrije u električnom pogonu.
Citizen-X

#19 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Citizen-X »

Ja ne znam je l' ko gled'o CNN maloprije - ali su mi sefovi 3 americka autokonglomerata djelovali toliko jadno i bijedno bukvalno proseci para da spase svoje guzice, citaj dzepove.

Ovo je jadnije da jadnije nije moglo bit'.

Jos je jadnije da ce americku autoindustriju i kompletnu americku privredu spasiti i najsiromasnije porodice koje redovno placaju porez drzavi, dok drzava od tih para placa konglomeratima i korporacijama da ostane na nogama.

I to ni manje ni vise nego odokativnom metodom traze 25 mlrd US$ :mrgreen:

Mislim ne rugam se niti sam ja neki faktor za ruganje, ali toliko price o slobodnom trzistu a toliko pljackasa drzavne imovine i toliko majmuna da to gledaju i placaju - nisam vidio - osim kod nas, ovo je prevara na zdrave oci i razum, jos je to sve bilo zacinjeno izjavom genijalnog americkog ministra finansija, kako ce FED finansirat pazite ovo "samo banke i kreditne sisteme" :lol: :lol: :razz: :P kao da su neka bogom dana institucija koja je iznad svega a ne privatno preduzece kao i svako drugo. :mrgreen:

Jadno da jadnije ne moze bit'. Prijete im otkazi milionima radnika ukoliko se desi najgore.
GMove dionice su na nivou iz 1946 i uskoro bi mogle biti kako kazu bezvrijedne.

Mene samo cudi da se narod nije pobunio protiv drzavnog placanja bankrota korporacija koje po prijemu finansijskih injekcija direktore salju na spa i na ljetovanja a menadzere banaka isplacuju visemilionskim iznosima kao otpremninu :mrgreen: :lol:

Izvinjavam se ako je offtopic - ali nisam mogao da ne konstatiram to na ovu temu. Ako nista - nas ne more te brige jer mi autoindustrije skoro da i nemamo.

:mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:
Bullet Tooth Tony

#20 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Bakir1

#21 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

kako oni lipo lobiraju za autoindustriju cak i mali video snime o tome,ali sumljam da ce tih 25 mlrd US$ ista promjeniti njihova dubioza je dublja od toga nazalost,nisam bahil ali realno govorim,trebaju promjeniti svijest potrosaca pa i svoju poslovnu politiku da bi napravili od toga nesto V8 5,2 10 mpg nema vise
dajte nam motora sa 25+ mpg,a oni to nisu u stanju ponuditi trenutno.
izgleda da scenarij mad maxa dobiva novu dimenziju ali umjesto nestasice goriva biti ce nestasica auta.
idem odmah da navucem jedno 15 dvicina i sl govana :D
Šeha

#22 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Šeha »

Sinoc gledam na vijestima, kupis jedan Chrysler dobijes drugi besplatno :) :D :)

Link
whow

#23 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by whow »

Sokantno je to koliko su pojedini clanovi ovoga foruma neupuceni u zbivanja u auto industriji a pri tome se ponasaju kao da su "popili" svu pamet na svijetu. Prvo Saburban na slici ne kosta 12000 $ nego je 12000 off regular price sto ce reci da se daje 12000 popusta na gotovinsko placanja , dakle 60+ hiljada - 12 hiljada , platis 50 cash i vozis ga kuci . Naravano radi se o tome da neki forumasi nisu u stanju niti procitati sto pise na slici a kamoli davati analizu o tome sta se desava u auto industriji. Drugo , Mazda je u vlasnistvu Forda i Ford je upravo objavio da prodaje 20 procenata mazdninih dionica. Evo da malo razjasnim za ovo laike da Ford , Chrysler i GM traze pomoc drzave ne zbog toga sto imaju losu liniju proizvoda nego zbog globalne kreditne krize koja pogada kupovnu moc stanovnistva tako da se prodaja svih auta drasticno smanjila. BiG Three po pitanju drzavnih subvencija imaju ispravnu politiku jer zeli dio kolaca kada je u pitanju finaciska pomoc koju je Wasington upravo dodjelio bankarskom sektoru poistoj logici auto industrija ima pravo na financisku pomoc. Po pitanju kvalitete proizvoda samo cu reci da trenutno chryslerima najprodavaniji VAN , GM najpropavaniji mali automobil itd. Europska aut industrija se nalazi u puno vecim govnima nego sto to zele priznati tako da je Renault vec najavio smanjenje proizvodnje od 30 procenata , Fiat je tradicionalno u gubitcima a Njemacke proizvodace takoder ocekuje kriza . Dakle ne lupajte bez veze .
Bakir1

#24 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Bakir1 »

whow wrote:Sokantno je to koliko su pojedini clanovi ovoga foruma neupuceni u zbivanja u auto industriji a pri tome se ponasaju kao da su "popili" svu pamet na svijetu. Prvo Saburban na slici ne kosta 12000 $ nego je 12000 off regular price sto ce reci da se daje 12000 popusta na gotovinsko placanja , dakle 60+ hiljada - 12 hiljada , platis 50 cash i vozis ga kuci . Naravano radi se o tome da neki forumasi nisu u stanju niti procitati sto pise na slici a kamoli davati analizu o tome sta se desava u auto industriji. Drugo , Mazda je u vlasnistvu Forda i Ford je upravo objavio da prodaje 20 procenata mazdninih dionica. Evo da malo razjasnim za ovo laike da Ford , Chrysler i GM traze pomoc drzave ne zbog toga sto imaju losu liniju proizvoda nego zbog globalne kreditne krize koja pogada kupovnu moc stanovnistva tako da se prodaja svih auta drasticno smanjila. BiG Three po pitanju drzavnih subvencija imaju ispravnu politiku jer zeli dio kolaca kada je u pitanju finaciska pomoc koju je Wasington upravo dodjelio bankarskom sektoru poistoj logici auto industrija ima pravo na financisku pomoc. Po pitanju kvalitete proizvoda samo cu reci da trenutno chryslerima najprodavaniji VAN , GM najpropavaniji mali automobil itd. Europska aut industrija se nalazi u puno vecim govnima nego sto to zele priznati tako da je Renault vec najavio smanjenje proizvodnje od 30 procenata , Fiat je tradicionalno u gubitcima a Njemacke proizvodace takoder ocekuje kriza . Dakle ne lupajte bez veze .
sokantno je da ti ne citas sta se pise u postovima iznad pa da ti malo hapliciram dok nas nisi istopio svjetloscu kojom si obasjao ovu temu.
ne nemaju losu liniju proizvoda nego imaju aute koji trose previse goriva dok konkurencija napada za manje pare sa vecom garancijom itd.
detroit kao grad je propao i ekonomija u istom zato sto taj veliki trojac ima odaziv na potrebe trzista kao i njihovi auti na kick down.
svi koji su imali i imaju veze sa amerima nalaze se u govnima pocevsi od opela i ostalih a ford sto prodaje mazdu to je samo da namiri svoje troskove koje je prouzrokavao taj isti ford a ne mazda jer je mazda trenutno fordu zlatna koka kao i europska podruznica forda i volvo.
to o tome gdje je koji amer najprodavaniji mozes pisati iz okvira usa trzista a nikako eu tj globalno trzista gdje glavnu ulogu vode malo krupnije ribe od kojih ni jedna nema zvjezdicu.
tako da malo kasno stizes na temu marko da bi nam otvorio oci o tome sta se desava sa automobilskom industrijom
Citizen-X

#25 Re: Mitsubishi, Mazda, VAG vs Ford, Dodge,

Post by Citizen-X »

Hahahahahhaah.

Dobar post Bakire, ne bi' ni ja zivota m' bolji :mrgreen: :thumbup:

Rodio ma'ka automaga otkrivaca supljih rupI na svirali. :mrgreen:
Locked