Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
piupiu

#26 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by piupiu »

Gaia wrote:
piupiu wrote:Evropa, Evropai Ono sto se radi u nekim dijelovima zapadne Evrope ja bih nazvala 'afirmativnom diskriminacijom' u podsticanju asimilacije i zastite prava zena koja, s druge strane, 1) zadire u vjerske slobode, i 2) pociva na predrasudama zapadne civilizacije prema istocnoj. Knjiga koju preporucujem je "Orientalism" Edwarda Saida.
ilustrirat cu ti apsurdnost boldiranog, samo sa nekoliko zadnjih primjera za koje znam. uzmimo GB za primjer. u toj drzavi je zakonom zabranjeno nositi u drzavnim skolama bilo koja religiozna obiljezja i simbole - ono, nista krst oko vrata i to. a sada su forsirani dozvoliti to doseljenicima iz istocnih civilizacija. dakle, njihovim curicama se dozvoljava biti pokrivenim dok oni ne smiju nosati krsteve. :? zar to nije apsurdno?

drugi slucaj; u jednom GB vecih gradova, u kojem vise od polovice stanovnistva vuce korijene iz istocnih civilizacija, uglavnom muslimani, za vrijeme zadnjeg ramazana odrzala se fudbalska utakmica, koji su grupa domacih omladinaca proslavili uz pivu, muziku i pjesmu, i podigli na ulicnu svjetiljku zastavu svoje drzave. na to su doseljenici iz istocnih zemalja pozvali policiju, zalili su se na remetnju ramazanskog mira i tisine, i policija je skinula zastavu svoje zemlje sa bandere i zaustavila omladinsko slavlje. zar to nije apsurdno? :?
Apsurdno, ali samo donekle. GB je u tom smislu puno poodmakla od, na primjer, Francuske -- zahvaljujuci drugacijoj kolonijalnoj tradiciji, svojoj (multi)kulturi, a i nekim drugim aspektima njihovog drustva. Generalno gledano, naravno, diskriminacija muslimana, gdje ona postoji u bilo kojem obliku, je ostavstina 'orijentaliziranja' (dakle recene predrasude), o kojoj Said fantasticno pise sa kulturoloskog aspekta.
izvor

#27 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

@piupiu Kazu da je razuman covjek onaj koji postavlja stvari na svoje mjesto. Ti si takva osoba :thumbup:
@Gaia Imam prijedlog za tebe.Opusti se malo. Zasto bi ti i s kojim pravom govorila ljudima o cemu da pisu esej za postdiplomski rad? cnermina je vec odlucila i trazi literaturu.
@cnermina Samo mogu da ti zazelim srecu. :) Samo naprijed.
piupiu

#28 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by piupiu »

izvor wrote:@piupiu Kazu da je razuman covjek onaj koji postavlja stvari na svoje mjesto. Ti si takva osoba :thumbup:
Zahvaljujem, ma ja sam zena, dakle skroz sam nerazumna, :lol: :lol: :lol: . Sala. :)
Gaia

#29 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

piupiu wrote:
Gaia wrote:
piupiu wrote:Evropa, Evropai Ono sto se radi u nekim dijelovima zapadne Evrope ja bih nazvala 'afirmativnom diskriminacijom' u podsticanju asimilacije i zastite prava zena koja, s druge strane, 1) zadire u vjerske slobode, i 2) pociva na predrasudama zapadne civilizacije prema istocnoj. Knjiga koju preporucujem je "Orientalism" Edwarda Saida.
ilustrirat cu ti apsurdnost boldiranog, samo sa nekoliko zadnjih primjera za koje znam. uzmimo GB za primjer. u toj drzavi je zakonom zabranjeno nositi u drzavnim skolama bilo koja religiozna obiljezja i simbole - ono, nista krst oko vrata i to. a sada su forsirani dozvoliti to doseljenicima iz istocnih civilizacija. dakle, njihovim curicama se dozvoljava biti pokrivenim dok oni ne smiju nosati krsteve. :? zar to nije apsurdno?

drugi slucaj; u jednom GB vecih gradova, u kojem vise od polovice stanovnistva vuce korijene iz istocnih civilizacija, uglavnom muslimani, za vrijeme zadnjeg ramazana odrzala se fudbalska utakmica, koji su grupa domacih omladinaca proslavili uz pivu, muziku i pjesmu, i podigli na ulicnu svjetiljku zastavu svoje drzave. na to su doseljenici iz istocnih zemalja pozvali policiju, zalili su se na remetnju ramazanskog mira i tisine, i policija je skinula zastavu svoje zemlje sa bandere i zaustavila omladinsko slavlje. zar to nije apsurdno? :?
Apsurdno, ali samo donekle. GB je u tom smislu puno poodmakla od, na primjer, Francuske -- zahvaljujuci drugacijoj kolonijalnoj tradiciji, svojoj (multi)kulturi, a i nekim drugim aspektima njihovog drustva. Generalno gledano, naravno, diskriminacija muslimana, gdje ona postoji u bilo kojem obliku, je ostavstina 'orijentaliziranja' (dakle recene predrasude), o kojoj Said fantasticno pise sa kulturoloskog aspekta.
svaka zemlja ima svoju kulturu koja je na odredjenom stupnju razvoja, viseg ili nizeg. onaj koji se doseli u tudju kulturu mora prihvatiti odredjenu dozu iste umjesto nastojanja da naturi svoju. to su osnovna pravila pristojnog ponasanja. onaj koji se sluzi rupama u zakonu da bi unutar drugacije kulture nastojao naturati svoju je u najmanju ruku bezobrezan i nekulturan. uporedimo to sa dva razlicita domacinstva; dodju ti gosti u posjetu, i bez obzira sto znaju da se u vasoj kuci ne hoda u cipelama, oni se odbijaju izuti i dalje guraju po svome. hoces li im to dozvoliti, jednom, dva puta, trajno ili nikako?

znam veliki broj slucajeva u kojem se imigranti doseljeni u EU koriste navodnom vijerskom ili rasnom diskriminacijom da bi opravdali svoje neprimjerno ponasanje. navest cu jedan primjer:

- nastavnik je kaznio djecaka muslimana, doseljenika iz jedne od islamskih zemalja. sutradan je djecakova familija podigla tuzbu protiv doticnog nastavnika optuzujuci ga za vjersku i rasnu diskriminaciju. a nastavnik je dijete kaznio ne zato sto je musliman ili zato sto mu je boja koze tamnija vec zato sto je agresivan prema svojim drugarima i zato sto od drugih krade i laze.

hocu reci u EU svakog covjeka i zenu, bez obzira na vjeru, rasu ili seksualno opredjeljenje stite zakoni. ti zakoni nisu idealni, i u konstantnom su procesu razvijanja ka boljem i pravednijem drustvu, i daleko su razvijeniji od zakona koji vladaju u nerazvijenim zemljama, medju kojima su i islamske zemlje u kojima zakon zenu smatra drugo, cetvrto ili petorazrednom.

ako zenu koja zivi unutar EU muz tuce, ona ga prijavi, zakon ce ju zastititi bez obzira kojoj vjeri ili rasi pripadala, a on ce biti propisno kaznjen. u islamskim kulturama to nije slucaj zbog granica koje njihova kultura i religija namecu zeni koju smatraju i tretiraju kao drugorazrednog ili petorazrednog gradjanina. zato, opet velim, zena muslimanka je prvobitno diskriminirana unutar svoje vjere i kulture. i to je ono na cemu se treba poraditi; mic po mic mijenjati propise, obicaje i zakone koji unutar islamske kulture diskriminiraju zenu.
Shoshana

#30 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Shoshana »

Ovaj termin 'pozitivna diskriminacija' je apsurd da ne moze veci. Diskriminacija je diskriminacija. Ne postoji dobra diskriminacija, ma kako mi to zvali, i nikakva diskriminacija ne moze imati pozitivne posljedice. Evo, ovdje jos uvijek 'pozitivno diskriminisu' indijance... rezultati su visestruko veca stopa saumoubistava, alkoholizma i toksikomanije medju mladima, u usporedbi sa ostalim stanovnistvom. Jedna drzava treba sama da postuje svoje zakone, ako zeli da ih i drugi postuju i tacka. No to je neka druga tema.....

Bilo bi dobro, takodje, razumjeti da doseljenici sa stalnim boravisnim dozvolama nisu nikakvi gosti, i nisu na tudjem, nego su svoji na svome, isto kao ostali stanovnici. Bilo bi dobro razumjeti da nisu nikakvi 'istocnjaci' niti muslimani zvali policiju zato sto je neko remetio ramazanski mir, nego zato sto je neko remetio javni red i mir. Ili mislis da bi doseljenici trebali tolerisati urlanje pod prozorima zato sto, eto, njihovi ocevi nisu tu rodjeni, pa oni nemaju bas podjednaka prava na red i mir kao cistokrvni Englezi?

I, ne postoji kultura na odredjenom stupnju razvoja. To je nacin razmisljenja koji pripada 19-om stoljecu, kolonijalizmu i ideji o prosvjecivanju sirotih divljaka. Kultura nije nesto sto se razvija pravolinijski, gdje sam ja i meni slicni na vrhu, a oni ostali treba da teze da dostignu moj nivo.

Na kraju, kad UK ukine samostane i manastire i zabrani ropske odnose pod kojima zive casne sestre kojima su uskracena neka osnovna ljudska prava - moze onda mirne duse da zabrani i zenama muslimankama da se pokrivaju.
Bosanac sa dna kace

#31 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Bosanac sa dna kace »

Shoshana wrote:Ovaj termin 'pozitivna diskriminacija' je apsurd da ne moze veci. Diskriminacija je diskriminacija. Ne postoji dobra diskriminacija, ma kako mi to zvali, i nikakva diskriminacija ne moze imati pozitivne posljedice. Evo, ovdje jos uvijek 'pozitivno diskriminisu' indijance... rezultati su visestruko veca stopa saumoubistava, alkoholizma i toksikomanije medju mladima, u usporedbi sa ostalim stanovnistvom. Jedna drzava treba sama da postuje svoje zakone, ako zeli da ih i drugi postuju i tacka. No to je neka druga tema.....

Bilo bi dobro, takodje, razumjeti da doseljenici sa stalnim boravisnim dozvolama nisu nikakvi gosti, i nisu na tudjem, nego su svoji na svome, isto kao ostali stanovnici. Bilo bi dobro razumjeti da nisu nikakvi 'istocnjaci' niti muslimani zvali policiju zato sto je neko remetio ramazanski mir, nego zato sto je neko remetio javni red i mir. Ili mislis da bi doseljenici trebali tolerisati urlanje pod prozorima zato sto, eto, njihovi ocevi nisu tu rodjeni, pa oni nemaju bas podjednaka prava na red i mir kao cistokrvni Englezi?

I, ne postoji kultura na odredjenom stupnju razvoja. To je nacin razmisljenja koji pripada 19-om stoljecu, kolonijalizmu i ideji o prosvjecivanju sirotih divljaka. Kultura nije nesto sto se razvija pravolinijski, gdje sam ja i meni slicni na vrhu, a oni ostali treba da teze da dostignu moj nivo.

Na kraju, kad UK ukine samostane i manastire i zabrani ropske odnose pod kojima zive casne sestre kojima su uskracena neka osnovna ljudska prava - moze onda mirne duse da zabrani i zenama muslimankama da se pokrivaju.
...i to sve kaze jedna ateistikinja :P :wink: :zoka: :)
arzuhal

#32 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

piupiu wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:...i Grcka je Evropa zar ne ???
Tamo muslimanke, samo zato sto su muslimanke nisu mogle do skora da se skoluju, i dan danas su diskriminirane......
Evropa, Evropai Evropa.... :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
U Grckoj su generalno muslimani diskriminirani, oni, kao i Srbi, imaju kulturoloski otpor prema "Turcima" i Turcima ... pocevsi od toga da, ako se dobro sjecam, u Grckoj ne mozes imati drzavljanstvo ako si Turcin (ima neka zackoljica sa grckim drzavljanstvom, mislim da je nesto a la saudijsko-arabijski model -- ne mozes biti drzavljanin ako nisu 'u svojoj vjeri, na svojoj zemlji' :D ) ... dakle, rekla bih da se tu radi o opstoj diskriminaciji na osnovu vjerske pripadnosti bez obzira na rod ...

U Afganistanu, Pakistanu i slicnim drustvima diskriminacija je prvenstveno bazirana na rodu, a pravda se religijom (iako je u sustini pitanje doticnih kultura). Dakle, tema diskriminacije muslimanki u tim drustvima je legitimna (a posebno je legitimna ako se uzme u obzir da se zasniva na pogresnoj interpretaciji ili cak na zloupotrebi religije).

Ono sto se radi u nekim dijelovima zapadne Evrope ja bih nazvala 'afirmativnom diskriminacijom' u podsticanju asimilacije i zastite prava zena koja, s druge strane, 1) zadire u vjerske slobode, i 2) pociva na predrasudama zapadne civilizacije prema istocnoj. Knjiga koju preporucujem je "Orientalism" Edwarda Saida.

Poznato je da je jedno od pitanja na koje muskarci islamske vjeroispovijesti moraju dati odgovor tokom intervjua za njemacko drzavljanstvo pitanje o polozaju zena i kandidatovom misljenju o istom. Eto, mali doprinos seminarskom radu.
Ona je najpobožnija ateistkinja koju upoznah. I najdraža :kiss: (saš vi't kad odnekud zapuše @istočnjak i počne me masirati za nedolično ponašanje :angry: ).
Gaia

#33 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

Shoshana wrote:Ovaj termin 'pozitivna diskriminacija' je apsurd da ne moze veci. Diskriminacija je diskriminacija. Ne postoji dobra diskriminacija, ma kako mi to zvali, i nikakva diskriminacija ne moze imati pozitivne posljedice. Evo, ovdje jos uvijek 'pozitivno diskriminisu' indijance... rezultati su visestruko veca stopa saumoubistava, alkoholizma i toksikomanije medju mladima, u usporedbi sa ostalim stanovnistvom. Jedna drzava treba sama da postuje svoje zakone, ako zeli da ih i drugi postuju i tacka. No to je neka druga tema.....

Bilo bi dobro, takodje, razumjeti da doseljenici sa stalnim boravisnim dozvolama nisu nikakvi gosti, i nisu na tudjem, nego su svoji na svome, isto kao ostali stanovnici. Bilo bi dobro razumjeti da nisu nikakvi 'istocnjaci' niti muslimani zvali policiju zato sto je neko remetio ramazanski mir, nego zato sto je neko remetio javni red i mir. Ili mislis da bi doseljenici trebali tolerisati urlanje pod prozorima zato sto, eto, njihovi ocevi nisu tu rodjeni, pa oni nemaju bas podjednaka prava na red i mir kao cistokrvni Englezi? .
a sto se na brzinu nadoveza na nespretno upotrebljen termin "gost". :-D dobro.
nisam rekla da su remetili javni red i mir. to si sama dodala da bi opravdala svoje argumente. dakle, neopravdano. :-)
Shoshana wrote:I, ne postoji kultura na odredjenom stupnju razvoja. To je nacin razmisljenja koji pripada 19-om stoljecu, kolonijalizmu i ideji o prosvjecivanju sirotih divljaka. Kultura nije nesto sto se razvija pravolinijski, gdje sam ja i meni slicni na vrhu, a oni ostali treba da teze da dostignu moj nivo.
jel' ti to ozbiljno? :-) :lol:
Shoshana wrote:Na kraju, kad UK ukine samostane i manastire i zabrani ropske odnose pod kojima zive casne sestre kojima su uskracena neka osnovna ljudska prava - moze onda mirne duse da zabrani i zenama muslimankama da se pokrivaju.
:-) :zoka: pojasni ovo argumentima. ko zna? mozda nesto naucimo. :-D
piupiu

#34 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by piupiu »

arzuhal wrote:
piupiu wrote:
U Grckoj su generalno muslimani diskriminirani, oni, kao i Srbi, imaju kulturoloski otpor prema "Turcima" i Turcima ... pocevsi od toga da, ako se dobro sjecam, u Grckoj ne mozes imati drzavljanstvo ako si Turcin (ima neka zackoljica sa grckim drzavljanstvom, mislim da je nesto a la saudijsko-arabijski model -- ne mozes biti drzavljanin ako nisu 'u svojoj vjeri, na svojoj zemlji' :D ) ... dakle, rekla bih da se tu radi o opstoj diskriminaciji na osnovu vjerske pripadnosti bez obzira na rod ...

U Afganistanu, Pakistanu i slicnim drustvima diskriminacija je prvenstveno bazirana na rodu, a pravda se religijom (iako je u sustini pitanje doticnih kultura). Dakle, tema diskriminacije muslimanki u tim drustvima je legitimna (a posebno je legitimna ako se uzme u obzir da se zasniva na pogresnoj interpretaciji ili cak na zloupotrebi religije).

Ono sto se radi u nekim dijelovima zapadne Evrope ja bih nazvala 'afirmativnom diskriminacijom' u podsticanju asimilacije i zastite prava zena koja, s druge strane, 1) zadire u vjerske slobode, i 2) pociva na predrasudama zapadne civilizacije prema istocnoj. Knjiga koju preporucujem je "Orientalism" Edwarda Saida.

Poznato je da je jedno od pitanja na koje muskarci islamske vjeroispovijesti moraju dati odgovor tokom intervjua za njemacko drzavljanstvo pitanje o polozaju zena i kandidatovom misljenju o istom. Eto, mali doprinos seminarskom radu.
Ona je najpobožnija ateistkinja koju upoznah. I najdraža :kiss: (saš vi't kad odnekud zapuše @istočnjak i počne me masirati za nedolično ponašanje :angry: ).
:) Smiley se naknadno zacrvenio, :oops: :lol:. Nego, neka nama naseg vjetrica s Istoka, samo nemoj po Ferhadiji puno hodati, :P .
istocnjak

#35 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

odoh i ja piupiu a forum brani ti vidiš da me prozivaju kao treba da na pauzi pričam. Selam, ne vjerujem da ču se više javljati osim čitanja vaših postova bilo je lijepo se družiti sa vama ... :)
madner

#36 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Kloniranje nickova nije moralno. :wink:

Nahleti, pa da cujemo sta je to bilo na Ferhadiji :D
piupiu

#37 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by piupiu »

Gaia wrote: hocu reci u EU svakog covjeka i zenu, bez obzira na vjeru, rasu ili seksualno opredjeljenje stite zakoni. ti zakoni nisu idealni, i u konstantnom su procesu razvijanja ka boljem i pravednijem drustvu, i daleko su razvijeniji od zakona koji vladaju u nerazvijenim zemljama, medju kojima su i islamske zemlje u kojima zakon zenu smatra drugo, cetvrto ili petorazrednom.

ako zenu koja zivi unutar EU muz tuce, ona ga prijavi, zakon ce ju zastititi bez obzira kojoj vjeri ili rasi pripadala, a on ce biti propisno kaznjen. u islamskim kulturama to nije slucaj zbog granica koje njihova kultura i religija namecu zeni koju smatraju i tretiraju kao drugorazrednog ili petorazrednog gradjanina. zato, opet velim, zena muslimanka je prvobitno diskriminirana unutar svoje vjere i kulture. i to je ono na cemu se treba poraditi; mic po mic mijenjati propise, obicaje i zakone koji unutar islamske kulture diskriminiraju zenu.
Ne sporimo se oko zastite zene unutar kultura tipa Pakistan, Afganistan, itd. Cinjenica je, s druge strane, da se zena muslimanka u EU moze osjecati diskriminiranom i od 'host' kulture, ako joj ta kultura diktira nesto sto se kosi s njenim vjerovanjem, s vjerovanjem njene porodice i njenog izvornog kulturnog konteksta, a sto nju moze staviti u izolovan polozaj, ili cak prozivesti duplu diskriminaciju -- gdje 'pozitivna diskriminacija drustva' izaziva dodatnu 'negativnu diskriminaciju' u njenom mikro-svijetu. Mislim da je to mozda i jedan od interesantnijih aspekata teme koju je postavljacica teme izabrala.

A ja i dalje stojim pri tome da dio te diskriminacije potice iz tog Saidovog "orijentalizma", samim tim sto se o polozaju zene muslimanke generalizira sa dva stanovista 1) da je ona a priori neslobodna ili neslobodnija od zene u zapadnom drustvu (gdje se radi o pitanju kulturne interpretacije slobode, ako prekrizimo ekstremne primjere i na jednoj i na drugoj strani), i 2) da nad njom zbog toga treba vrsiti 'pozitivnu iliti afirmativnu diskriminaciju' (sto jeste klasicni primjer kolonijalne svijesti i orijentalizma, a ponegdje i rasizma).

A sto se tice tvoje teze 'kad si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin', s njom se apsolutno slazem. Pitanje je dokle ta identifikacija realno moze ici bez zadiranja u neka sustinska pitanja identiteta, vjerske slobode, itd ... ali to je vec pitanje za drugi postdiplomski ogled. :)
Last edited by piupiu on 17/11/2008 13:04, edited 1 time in total.
istocnjak

#38 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

madner wrote:Kloniranje nickova nije moralno. :wink:

Nahleti, pa da cujemo sta je to bilo na Ferhadiji :D
Nisam se klonirao več je nešto drugo u pitanju ali nije mi to uopšte bitno u životu, imam ja prečeg posla. Selam :)
minci

#39 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by minci »

cnermina wrote:Radim esej za postdipl. na temu : Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi.

tek pocinjem, ali neka okvirna poglavlja su: Muslimani u Evropskoj uniji: diskriminacija i islamofobija , Javno mnijenje: negativna percepcija islama i muslimana, Predrasude, Hidžab, Islamofobični incidenti, Sudski slučajevi, Psihološki aspekt diskriminacije žene muslimanke, Diskriminacija na djelu: zaposlenje, obrazovanje i stambeni smještaj, Uspješne muslimanke u Evropi...

Svaki prijedlog bilo kakve literature vezane za gore spomenute teme je vise nego dobrodosao :)

unaprijed hvala :)
Citat o islamofobiji iz clanka iz pera jednog ko nije musliman i koji je to shvatio bas onako kako bi trebao shvatiti svaki nemusliman koji postuje i tudju vjeru i koji je spreman na dijalog kultura a ne na omalovazavanje: "Postoje ljudi koji se nazivaju muslimanima, ali koji se ne podreduju Bozjoj volji, a ima i ljudi koji se maksimalno trude da vode islamski nacin zivota. Ne moze se donositi sud o islamu kada se promatraju samo ljudi koji nose muslimansko ime, ali koji se po ponasanju i po nacinu zivota ne ponasaju kao muslimani. Koliko je neko musliman zavisi od njegove spremnosti da vjeru i djelo podredi Bozjoj volji. Mnogi su u zabludi kada kazu da je Allah privatni, islamski Bog. Svrha sluzenja Bogu u islamu je da prisutnost Boga prizovemo u svijest."
vise o tome na ovom linku; http://www.geocities.com/famous_bosniak ... obija.html
arzuhal

#40 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

istocnjak wrote:odoh i ja piupiu a forum brani ti vidiš da me prozivaju kao treba da na pauzi pričam. Selam, ne vjerujem da ču se više javljati osim čitanja vaših postova bilo je lijepo se družiti sa vama ... :)
Ne govori da "ne vjeruješ" jer svi tvoji postovi (i forumski i ramazanski) govore da "vjeruješ". I mojne bezze da te za uši ponovo dovučem ovamo :D .
Zato i ne ideš nigdje dok ne dobiješ izun a od mene ga nisi dobio. Sjedi, odmori, oguli mandarinu. Treba mi jedan iskren vjernik ko ti da mogu upratit odnos snaga :D
istocnjak

#41 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:
istocnjak wrote:odoh i ja piupiu a forum brani ti vidiš da me prozivaju kao treba da na pauzi pričam. Selam, ne vjerujem da ču se više javljati osim čitanja vaših postova bilo je lijepo se družiti sa vama ... :)
Ne govori da "ne vjeruješ" jer svi tvoji postovi (i forumski i ramazanski) govore da "vjeruješ". I mojne bezze da te za uši ponovo dovučem ovamo :D .
Zato i ne ideš nigdje dok ne dobiješ izun a od mene ga nisi dobio. Sjedi, odmori, oguli mandarinu. Treba mi jedan iskren vjernik ko ti da mogu upratit odnos snaga :D
:)
Last edited by istocnjak on 17/11/2008 20:42, edited 3 times in total.
minci

#42 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by minci »

Gaia wrote:
znam veliki broj slucajeva u kojem se imigranti doseljeni u EU koriste navodnom vijerskom ili rasnom diskriminacijom da bi opravdali svoje neprimjerno ponasanje. navest cu jedan primjer:

- nastavnik je kaznio djecaka muslimana, doseljenika iz jedne od islamskih zemalja. sutradan je djecakova familija podigla tuzbu protiv doticnog nastavnika optuzujuci ga za vjersku i rasnu diskriminaciju. a nastavnik je dijete kaznio ne zato sto je musliman ili zato sto mu je boja koze tamnija vec zato sto je agresivan prema svojim drugarima i zato sto od drugih krade i laze.
"Zaista u covjekovom tijelu ima jedan organ i ako taj organ dobar i cijelo tijelo je dobro a ako je taj organ pokvaren i cijelo tijelo je pokvareno! Taj organ je srce!"

Znam, znam, znam! Uvijek neki znaju ono sto oni samo hoce da znaju da bi druge prikazali nekulturnima ili necivilizovanima, apsurdan je ovaj primjer jer je stav islama da se dijete muslimana vjernika odgaja da ne krade i da ne laze i sa puno ljubavi te posebno trudi da se razvije osjecaj muslimanske djece za istinom, pravdom, povjerenjem i drugim moralnim osobinama. Roditelj ili bilo ko, ko ucestvuje u odgoju muslimanske djece "treba upozoriti svakoga ko djeci, makar i u sali laze, da to ne cini", jer ih u suprotnom privikava na tu losu osobinu.

Poslanik s.a.v.s. je rekao "Najbolje što roditelj može dati svome djetetu je lijep odgoj."

Enes b. Malik, r.a, prenosi hadis u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, ističe: "Budite plemeniti prema vašoj djeci i uljepšajte njihov odgoj!"
"Najbolja muslimanska kuca je ona u kojoj se dobro postupa prema jetimima/djeci, a najgora je ona u kojoj se loše postupa prema njima". (Ibn Madže)

Prenosi se od Aiše r.a. da je rekla: "Došao je beduin Vjerovjesniku i rekao: 'Da li ljubiš djecu? Mi ih ne ljubimo!' Vjerovjesnik mu je rekao: "Šta ja mogu uciniti za tebe, kad ti je Allah uzeo milost iz tvog srca". (Buhari, Muslim)
Gaia wrote:hocu reci u EU svakog covjeka i zenu, bez obzira na vjeru, rasu ili seksualno opredjeljenje stite zakoni. ti zakoni nisu idealni, i u konstantnom su procesu razvijanja ka boljem i pravednijem drustvu, i daleko su razvijeniji od zakona koji vladaju u nerazvijenim zemljama, medju kojima su i islamske zemlje u kojima zakon zenu smatra drugo, cetvrto ili petorazrednom.

Nikad se zena u ISLAMU i islamskoj kulturi ne smatra kako ti to navodis medju kojima su i islamske zemlje u kojima zakon zenu smatra drugo, cetvrto ili petorazrednom. nego samo kod onih muskaraca koji su po svojoj prirodi egoisti i u islamskim zemljama onih koji ne poznaju niti zele da upoznaju islam u potpunosti! A EGOISTA je pun svijet ne samo islamske zemlje.
App. Evropski zakon ce zastiti zenu: Kakvi su to zakoni koji stite zenu u EU kada evropski muskarac iako na visokom nivou kulture i obrazovanja spekulira sa novcem svoje familije koji na kraju izgubi i zbog toga ubije i svoju zenu i par godina staru djecu te njih vise nema? A ima i puno drugih pprimjera! Zakon u Evropi reaguje tek kada se desi zlo prije toga se ne mijesa previse u probleme po principu sloboda i demokratija! I zar u tome ima nesto pozitivno. Dok se u islamskim zemljama ili da ne pricam o tome, nego u muslimanskim vjerskim familijama radi na tome da se od djetinjstva odgaja na lijepom moralu i postupa lijepo prema zeni i da familiju ne treba dovesti u negativnu situaciju!

Mic po mic mnogi trebaju mijenjati svoje shvatanje i poznavanje muskaraca :roll: pa onda i vjere islama tek onda pricati o njemu i kulturi i odnosenju prema zenama u islamu! Muz mumin-musliman nikada nece zeni nametati nesto i tjerati je na silu na to jer ce upravo postici suprotni efekat. U vjeri nema prisile! Ako to cini onda ima samo muslimansko ime ne i ahlak/moral.
Allah dz.s., veli: “One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen.” Taj jedan stepen se odnosi na izdrzavanje zene od strane muskarca, jer je on obavezan na to a zena nije obavezna da izdrzava muskarca, mada i tu postoje izuzetci kao i u svim drugim pravilima.

“Ti sa svakim, lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!” (El-‘Araf 199)

»Najpotpunijeg imana izmedu vas su oni dobrog ahlaka/morala; najbolji od vas su oni koji su dobri prema svojim ženama«. (Tirmizi)

Od Aiše r.a je prenijeto da je Allahov Poslanik a.s. rekao:”Najpotpuniji ljudi imanom su oni sa najljepšim ahlakom, a najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”

Gledam neki dan na televiziji kako kultivirani evropski muskarac nece da potjera kolica za kupovinu prazna ili puna jer to nikada nije cinio kad je pored njega zena, onda ona to mora da radi! Banalno ali pametna zena rijesi sarmom i taj problem! Moj muz nikada nece dozvoliti da ja pored njega nosim teske stvari!

Diskriminacija muslimanke u Evropi se ogleda u tome sto muslimanka iako fakultetski obrazovana u Evropi ne moze raditi sve ono sto móze druga zena nemuslimnka samo iz tog razloga jer je npr. vjerski obucena a upravo se islamskom svijetu predbacuje da zena u islamskim zemljama i kulturama ima manju vrijednost a cemu to kad upravo takozvana Evropska demokratija bas to isto cini i ne dozvoljava muslimanki da dokaze da je vrijedna mnogih poslova kao i muskarci i da joj to islamom niko ne osporava!
arzuhal

#43 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

minci wrote: Muz mumin-musliman nikada nece zeni nametati nesto i tjerati je na silu na to jer ce upravo postici suprotni efekat. U vjeri nema prisile! Ako to cini onda ima samo muslimansko ime ne i ahlak/moral.
Ne znam da li si mislila na ajet (II, 256.) kad navodiš da u vjeri nema prisile. Ako je tako, onda mi se čini da ponavljaš grešku mnogih kad navode ovaj ajet-ajet možda i jest preveden "u vjeri nema prisile", ali bi ispravan prevod bio "u vjeru nema prisilom (ugonit)". Prvo, zato što nastavak ajeta ukazuje da se pravi put jasno razlikuje od zablude i da je onaj ko ne vjeruje u "tagute" a vjeruje u Allaha drži se za najjače uže. Drugo, u s a m o j vjeri IMA prisile a zato ima pregršt dokaza, kur'anskih i hadiskih. Dakle, nema prisilom tjerat nekog u vjeru, utjerivat (jer i nema smisla) ali ako je već u vjeri onda IMA da daje zekat (uzeću samo ovaj primjer) ili će Ebu Bekr podići vojsku na njeg. Također, ako u samoj vjeri ne bi bilo prisile, šerijat bi izgubio svaki smisao postojanja.
minci

#44 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by minci »

:thumbup: U pravu si na to sam mislila ali pogresno izrazeno! Na brzinu napisano. Hvala!

Es selamu alejkum
istocnjak

#45 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:
minci wrote: Muz mumin-musliman nikada nece zeni nametati nesto i tjerati je na silu na to jer ce upravo postici suprotni efekat. U vjeri nema prisile! Ako to cini onda ima samo muslimansko ime ne i ahlak/moral.
Ne znam da li si mislila na ajet (II, 256.) kad navodiš da u vjeri nema prisile. Ako je tako, onda mi se čini da ponavljaš grešku mnogih kad navode ovaj ajet-ajet možda i jest preveden "u vjeri nema prisile", ali bi ispravan prevod bio "u vjeru nema prisilom (ugonit)". Prvo, zato što nastavak ajeta ukazuje da se pravi put jasno razlikuje od zablude i da je onaj ko ne vjeruje u "tagute" a vjeruje u Allaha drži se za najjače uže. Drugo, u s a m o j vjeri IMA prisile a zato ima pregršt dokaza, kur'anskih i hadiskih. Dakle, nema prisilom tjerat nekog u vjeru, utjerivat (jer i nema smisla) ali ako je već u vjeri onda IMA da daje zekat (uzeću samo ovaj primjer) ili će Ebu Bekr podići vojsku na njeg. Također, ako u samoj vjeri ne bi bilo prisile, šerijat bi izgubio svaki smisao postojanja.
Svaki dan se nešto novo može naučiti. :thumbup:
Shoshana

#46 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Shoshana »

Gaia wrote:

Bilo bi dobro, takodje, razumjeti da doseljenici sa stalnim boravisnim dozvolama nisu nikakvi gosti, i nisu na tudjem, nego su svoji na svome, isto kao ostali stanovnici. Bilo bi dobro razumjeti da nisu nikakvi 'istocnjaci' niti muslimani zvali policiju zato sto je neko remetio ramazanski mir, nego zato sto je neko remetio javni red i mir. Ili mislis da bi doseljenici trebali tolerisati urlanje pod prozorima zato sto, eto, njihovi ocevi nisu tu rodjeni, pa oni nemaju bas podjednaka prava na red i mir kao cistokrvni Englezi? .
a sto se na brzinu nadoveza na nespretno upotrebljen termin "gost". :-D dobro.
nisam rekla da su remetili javni red i mir. to si sama dodala da bi opravdala svoje argumente. dakle, neopravdano. :-)

Nista ja ne dodajem, nego ti pojasnjavam da je policija pozvana zato sto je narusavan javni red i mir. To sto tebi vise odgovara misliti da sirota engleska policija maltretira sirotu englesku omladinu jer bezobrazni muslimani slave ramazan - to je tvoj problem, ne moj
Shoshana wrote:I, ne postoji kultura na odredjenom stupnju razvoja. To je nacin razmisljenja koji pripada 19-om stoljecu, kolonijalizmu i ideji o prosvjecivanju sirotih divljaka. Kultura nije nesto sto se razvija pravolinijski, gdje sam ja i meni slicni na vrhu, a oni ostali treba da teze da dostignu moj nivo.
jel' ti to ozbiljno? :-) :lol:

Veoma ozbiljno. I, vjeruj mi, nemas razloga za smijanje. No, ja se necu stidjeti zato sto ti ne znas
Shoshana wrote:Na kraju, kad UK ukine samostane i manastire i zabrani ropske odnose pod kojima zive casne sestre kojima su uskracena neka osnovna ljudska prava - moze onda mirne duse da zabrani i zenama muslimankama da se pokrivaju.
:-) :zoka: pojasni ovo argumentima. ko zna? mozda nesto naucimo. :-D
:lol: :lol:

Koji argumenat hoces? Zapadnom svijetu pokrivene muslimanke smetaju zato sto su prisutne. Zato sto ih vidjaju na univerzitetima, u prodavnicama, na salterima, na ulici, u parku sa djecom... Casne sestre im ne smetaju - jer se bas i ne vide u drustvu. Ne idu na univerzitete, za svoj rad ne primaju platu, te ih ne mozes vidjeti u prodavnicama, nisu slobodne ici kad hoce i gdje hoce, cak su im i kontakti sa porodicom regulisani. Sve i jedno osnovno ljudsko pravo prekrseno.... Molim te, dodji mi objasni kako su one to dobrovoljno izabrale, dok su, eto muslimanke koje idu na univerzitete, rade kada hoce i gdje hoce (ukoliko nisu diskriminisane), primaju platu za svoj rad i tu platu trose kako hoce, izlaze i zabavljaju se, zasnivaju porodicu i imaju djecu - jadne i maltretirane.... Ma treba imati obraza pa reci da se treba ocistiti ispred svojih vrata prvo.
Gaia

#47 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

Shoshana wrote:Nista ja ne dodajem, nego ti pojasnjavam da je policija pozvana zato sto je narusavan javni red i mir. To sto tebi vise odgovara misliti da sirota engleska policija maltretira sirotu englesku omladinu jer bezobrazni muslimani slave ramazan - to je tvoj problem, ne moj
problem nije moj ili tvoj vec problematicno cinjenicno stanje unutar sekularnog i multikulturalnog drustva u kojem su sloboda,tolerancija, postivanje i ravnopravni musko zenski odnosi osnovne vrijednosti na kojima je drustvo utemeljeno. ja mislim da postivanje necije vjere i kulkture zavrsava tamo gdje zapocinju ljudska prava drugog. veseliti se sa drustvom, u kasno popodne, u svojoj basti nije narusavanje javnog reda i mira.
Shoshana wrote:Veoma ozbiljno. I, vjeruj mi, nemas razloga za smijanje. No, ja se necu stidjeti zato sto ti ne znas[/color]
a ko ti rece da se stidis za mene? stidi se za sebe, imas vise razloga, koliko sam do sada uocila; :-D ne radi se o tome da jedni budu iznad drugih vec o stupnju predanosti stvaranja pravednijeg i ravnopravnijeg svijeta. ili mislis da je danasnja nacionalisticka kultura zemlje u kojoj si rodjena, npr., na istom stupnju razvoja kao i kultura u kojoj sada zivis?

Koji argumenat hoces? Zapadnom svijetu pokrivene muslimanke smetaju zato sto su prisutne. Zato sto ih vidjaju na univerzitetima, u prodavnicama, na salterima, na ulici, u parku sa djecom... Casne sestre im ne smetaju - jer se bas i ne vide u drustvu. Ne idu na univerzitete, za svoj rad ne primaju platu, te ih ne mozes vidjeti u prodavnicama, nisu slobodne ici kad hoce i gdje hoce, cak su im i kontakti sa porodicom regulisani. Sve i jedno osnovno ljudsko pravo prekrseno.... Molim te, dodji mi objasni kako su one to dobrovoljno izabrale, dok su, eto muslimanke koje idu na univerzitete, rade kada hoce i gdje hoce (ukoliko nisu diskriminisane), primaju platu za svoj rad i tu platu trose kako hoce, izlaze i zabavljaju se, zasnivaju porodicu i imaju djecu - jadne i maltretirane.... Ma treba imati obraza pa reci da se treba ocistiti ispred svojih vrata prvo.
[/quote]

ne sporim da je Zapad stoljecima tlacio zenu u ime krscanstva, sve do unazad nekoliko decenija. u tadasnjoj Europi patrijarhalna struktura drustva je bila prirodna. na danasnjem Zapadu crkva je izgubila moc u korist sekularizma. i mada sekularizam dozvoljava religioznu slobodu, ista ima tendenciju narusavanja drugih prava koja su nam dodijeljena unutar sekularnog drustva, kao, npr., rodna ravnopravnost. pokrivanje je simbol rodne diskriminacije "par excellence". Islam je takodjer utemeljen na patrijarhalnoj strukturi. muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere i kulture vec i unutar svoje familijarne strukture; jedne vjencavaju protiv svoje zelje, drugima muzevi ne dozvoljavaju raditi, ne smiju se udavati za pripadnike druge vijere, dok je to muskarcima dozvoljeno, forsirane su odrzavati nevinost do braka... zenu se u islamu od rodjenja diskriminira, dok casna sestra u sekularnom drustvu to postane samo onda kada to sama, kao odrasla formirana osoba, svojevoljno odluci. ako radi kao prosvijetni radnik u drzavnim institucijama mora biti obucena u civilnu odjecu... ako odluci napustiti crkvu, niko je za to nece osudjivati niti ubiti, kao sto nalaze Islam - procitaj temu o tome na ovom podforumu. no ti o tome, ocito, nisi dovoljno upucena. i ako to nisi u stanju sagledati, nemamo vise o cemu pricati.
izvor

#48 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

Gaia wrote:muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere i kulture vec i unutar svoje familijarne strukture; jedne vjencavaju protiv svoje zelje, drugima muzevi ne dozvoljavaju raditi, ne smiju se udavati za pripadnike druge vijere, dok je to muskarcima dozvoljeno, forsirane su odrzavati nevinost do braka... zenu se u islamu od rodjenja diskriminira, dok casna sestra u sekularnom drustvu to postane samo onda kada to sama, kao odrasla formirana osoba, svojevoljno odluci. ako radi kao prosvijetni radnik u drzavnim institucijama mora biti obucena u civilnu odjecu... ako odluci napustiti crkvu, niko je za to nece osudjivati niti ubiti, kao sto nalaze Islam - procitaj temu o tome na ovom podforumu. no ti o tome, ocito, nisi dovoljno upucena. i ako to nisi u stanju sagledati, nemamo vise o cemu pricati.
Ti zaista imas strasan problem. nepoznavanje Islama. Ima kurs, cini mi se na Fakultetu islamskih nauka. Pa upisi i saznaj nesto. Upisuju ga i stranci, clanovi diplomatskih misija. Ali nemoj ziva bila o Islamu, tako ti svega sto za tebe sveto je.
Gaia

#49 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

izvor wrote:Ti zaista imas strasan problem. nepoznavanje Islama. Ima kurs, cini mi se na Fakultetu islamskih nauka. Pa upisi i saznaj nesto. Upisuju ga i stranci, clanovi diplomatskih misija. Ali nemoj ziva bila o Islamu, tako ti svega sto za tebe sveto je.
ako ti se ne svidja ono sto pisem i govorim onda jednostavno preskoci moje postove. no, nisi kompetentan da sudis o mom poznavanju islama, niti mi mozes zabraniti da iznosim svoje misljenje, sve dok je isto tebi dozvoljeno. sto se mene tice ti imas problem koji bih ja definisala religioznim sljepilom.
minci

#50 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by minci »

istocnjak wrote:
arzuhal wrote:
Svaki dan se nešto novo može naučiti. :thumbup:
Jedno slovo u sekundi pogresno utipkano, izmijeni potpuno znacenje i shvatanje te rijeci a sta da kazemo o vise rijeci u recenici ili nekoj cijeloj knjizi vijekovima pogresno, prevodjenih, pisanih ili prepisivanih i bez zelje i truda da se greska ikada prizna i ispravi!
Locked