Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Rasprave o vjerskim temama.
LSD

#26 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by LSD »

JThomas wrote:nemoguć je ne samo nemuslimanima, već i šiiitima i drugim muslimanskim manjinama...javno upražnjavanje drugih religija je zabranjeno zakonom, uvoz i distribucija svetih knjiga i drugih rekvizita također. ovo vrlo lako možeš provjeriti.

ako si pripadnik jedne religije, ne treba gurati glavu u pijesak.
Gdje se može lako provjeriti sve to navedeno??...neki site garant,ha??....jeste li vi (mislim na vas koji tako nonšalantno pišete o državi koja je na drugom kraju svijeta) IKAD nogom krocili ili pokušali krociti na tlo Saudijske Arabije??
Pa ne može se tek tako pisati o ovome,bez ikakvih argumenata...ne može argument biti "ovo se može lako provjeriti"...gdje da to provjerim??
zonbirile

#27 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by zonbirile »

bosanski_kralj
Pa vidiš da si obmanut dnevnom politikom,pa postavljaš i daješ svojim ušima drag odgovor.Kroz sve epohe svi osvajači su ognjem i mačem pokorili domaće i uspostavili svoju vlast,i branili svoje interese.Osmanlijska vlast je bila feudalna,sa potrebom za zemljom,ali i za rajom da im radi na toj zemlji,tako da nije imala interesa tjerati raju,ali da je bilo teško ,biloje ,kao pod svakim osvajačem ,svakom.
.Drugi su,kao naprimjer Evropljani u SAD,imali potrebu za zemljom,sa naprednijim strojevima nije im trebalo domaće roblje ,pa su ih satirali na razne načine i na kraju sveli na par hiljade.Stavi prst na čelo,pa ko fol kontaj-ne radi se tu o altruizmu Turaka prema raji,već o intersu,zbog toga su i došli,a išli bi i dalje od Beče da su mogli.Hriščanskog osvajačkog protjerivanja muslimana nije bilo,sem ako ne misliš na pad carstva,kada dolazi do progona muslimana.To isto nije specifikum muslimana,sva propala carstva su se bolno urušila,e sad i tu ima gradacija tipa što "južnije to tužnije".Prekompozicija Austro-Ugarske je isto bila gadna,ali se desila na drugim "mekšim"prostorima,sem toga to je bio raspad istorodnih civilizacija,što sa Turskom na ovim prostorima zajedno sa Rumunijom,Bugarskom,Grčkom,Albanijom,nije slučaj.
JThomas

#28 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by JThomas »

LSD wrote:
JThomas wrote:nemoguć je ne samo nemuslimanima, već i šiiitima i drugim muslimanskim manjinama...javno upražnjavanje drugih religija je zabranjeno zakonom, uvoz i distribucija svetih knjiga i drugih rekvizita također. ovo vrlo lako možeš provjeriti.

Gdje se može lako provjeriti sve to navedeno??...neki site garant,ha??....jeste li vi (mislim na vas koji tako nonšalantno pišete o državi koja je na drugom kraju svijeta) IKAD nogom krocili ili pokušali krociti na tlo Saudijske Arabije??
Pa ne može se tek tako pisati o ovome,bez ikakvih argumenata...ne može argument biti "ovo se može lako provjeriti"...gdje da to provjerim??
znači, tolike stranice lažu o tome šta je zakon u jednoj državi, o jednoj egzaktnoj činjenici, i gle čuda, sve isto lažu, i niko da se pobuni?

uozbilji se malo. evo, ja sad ne vjerujem da je glavni grad USA washington, nisam nikad bio tamo, pa ne vjerujem, jer to samo piše u kojekakvim knjigama i na kojekakvim siteovima :lol: rata u iraku nema, ja u to ne vjerujem, jer nisam bio tamo i ne znam nikoga ko jeste :lol:

baš me interesuje da li si tako skeptičan kad nešto piše na nekim siteovima što tebi tjera vodu na mlin.
melac

#29 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by melac »

Ja bih sam naveo primjer Timora, gdje su većinom katolici, a koji su imali strašnih problema zbog toga od većinskih muslimana. Ali kako to obično biva, tko se sili postane manji od makovog zrna, danas se u Indoneziji najviše povečav broj kineza i budista, tako da će u skorijoj budućnosti oni preći u većinu.
LSD

#30 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by LSD »

JThomas wrote:
LSD wrote:

znači, tolike stranice lažu o tome šta je zakon u jednoj državi, o jednoj egzaktnoj činjenici, i gle čuda, sve isto lažu, i niko da se pobuni?

uozbilji se malo. evo, ja sad ne vjerujem da je glavni grad USA washington, nisam nikad bio tamo, pa ne vjerujem, jer to samo piše u kojekakvim knjigama i na kojekakvim siteovima :lol: rata u iraku nema, ja u to ne vjerujem, jer nisam bio tamo i ne znam nikoga ko jeste :lol:

baš me interesuje da li si tako skeptičan kad nešto piše na nekim siteovima što tebi tjera vodu na mlin.
Ja bio u USA i vidio DC,uvjerio sa licno i na licu mjesta da je to capital :lol:
Ti nikad ocima vidio nisi Saudije a pricas o socijalnom strukturi i vjerskim pravima u njoj :lol: ...možda jedino da si neki sociolog,politolog ili pozavaoc prilika u tom regionu...e jedino to...e ako je tako,onda halali.
Te stranice nemoj više citati :lol: ...šta te stranice nece sve napisati,nebi mi vjerovao ;-)
JThomas

#31 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by JThomas »

evo kažem ti, ja sam sad odlučio da ne vjerujem da je u iraku rat. svjedoci lažu, snimci su montaže, a ti sajtovi će bilo šta napisati...i svi su se oni urotili i dogovorili da slažu jedno te isto. hajde ti meni sad dokaži da nisam u pravu.

jeste, svi su se oni, cijeli svijet, urotili protiv jadne demokratske i tolerantne saudijske arabije, pa sve hiljade sajtova iz različitih zemalja, svi slagali jedno te isto, nikome nije za vjerovati...sve su izmislili đubrad, i za teror vjerske policije, i za upražnjavanje drugih vjera, i da nema crkava i sveštenika, i da je ženama zabranjeno voziti auto, ili biti u društvu s muškarcem koji nije rod, sve su to gnusne laži i klevete, ti ćeš to povjerovati tek kad vidiš, svi svjedoci lažu, i agencije UNa lažu...zašto si onda uopšte na internetu, kad ne vjeruješ ničemu što piše?

ali znaš ti, samo se praviš blesav...
zonbirile

#32 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by zonbirile »

godišnje se određuje kvota stranih radnika nemuslimana.
LSD

#33 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by LSD »

JThomas wrote:evo kažem ti, ja sam sad odlučio da ne vjerujem da je u iraku rat. svjedoci lažu, snimci su montaže, a ti sajtovi će bilo šta napisati...i svi su se oni urotili i dogovorili da slažu jedno te isto. hajde ti meni sad dokaži da nisam u pravu.

jeste, svi su se oni, cijeli svijet, urotili protiv jadne demokratske i tolerantne saudijske arabije, pa sve hiljade sajtova iz različitih zemalja, svi slagali jedno te isto, nikome nije za vjerovati...sve su izmislili đubrad, i za teror vjerske policije, i za upražnjavanje drugih vjera, i da nema crkava i sveštenika, i da je ženama zabranjeno voziti auto, ili biti u društvu s muškarcem koji nije rod, sve su to gnusne laži i klevete, ti ćeš to povjerovati tek kad vidiš, svi svjedoci lažu, i agencije UNa lažu...zašto si onda uopšte na internetu, kad ne vjeruješ ničemu što piše?

šta si sve naucio o Saudiji preko interneta...zapanjujuce.
Ima li išta pozitivno da si naucio o njoj na tim stranicama??...vidim po pisanju,Saudija je svjetski problem kojeg treba kao i Irak pokoriti i disciplinovati,jelde...dati sva prava svima,napraviti od nje demokratsku državu kao što "ko fol" USA radi sa Irakom,jelde...ti bi se sad malo preko SA-X.com pravio demokrata,moralisao o pravima žena i porucivao tim strašnim,zlim i zatucanim arapima da otrkiju svoje žene,da otvore pivnice,malo pederluka nije na odmet i da slušaju rock n roll jer,pobogu,tako toliki sajtovi to pišu i porucuju,a i tvoja sama logika nalaže,jelde
Nešto me to podsjeca na Buša i njegovu demokratiju.
Samo,ne znam znaš li da su Saudija i USA gotovo bratske zemlje...ko prst i nokat...šta ces sad pisati,da mi je znati.
osa

#34 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by osa »

i muslimani imaju problema ako se malo razlikuju, a kamoli kršćani.

Prvi veliki protest alevskih muslimana protiv diskriminacije
Autor: Beta | Foto:Reuters | 09.11.2008. - 20:07
Više od 25.000 pripadnika liberalne muslimanske sekte aleva marširalo je danas u Ankari u njihovom prvom velikom protestu protiv diskriminacije i obaveznih časova veronauke.

Procenjuje se da u Turskoj ima između 15 i 25 miliona alevskih muslimana koji se obično ne ističu. U Turskoj većina muslimana upražnjava ortodoksni sunitski islam.
Demonstranti su uzvikivali parole protiv vladajuće partije Pravde i razvoja (AK) koja ima korene u islamu. Ova partija javno zastupa prava muslimana u zvanično sekularnoj Turskoj.
"Partija AK ignoriše prava 20 miliona aleva u ovoj zemlji. To pokazuje da nisu iskreni kada govore o verskim slobodama", rekao je jedan od učesnika protesta.
Mnogi alevi podržavaju sekularističke partije iz straha da bi islamisti mogli da im nametnu dalja ograničenja. Oni takođe kažu da vladajuća partija teži da poveća slobode sunita nauštrb aleva i zato se protive časovima veronauke gde se uči sunitski islam.
Predstavnici aleva takođe navode da bi vlada trebalo da prestane da gradi džamije u selima gde su alevi u većini. Alevi ne odlaze u džamije, nego se mole u kućama, a molitvama zajedno prisustvuju muškarci i žene
JThomas

#35 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by JThomas »

LSD wrote:[šta si sve naucio o Saudiji preko interneta...zapanjujuce.
Ima li išta pozitivno da si naucio o njoj na tim stranicama??...vidim po pisanju,Saudija je svjetski problem kojeg treba kao i Irak pokoriti i disciplinovati,jelde...dati sva prava svima,napraviti od nje demokratsku državu kao što "ko fol" USA radi sa Irakom,jelde...ti bi se sad malo preko SA-X.com pravio demokrata,moralisao o pravima žena i porucivao tim strašnim,zlim i zatucanim arapima da otrkiju svoje žene,da otvore pivnice,malo pederluka nije na odmet i da slušaju rock n roll jer,pobogu,tako toliki sajtovi to pišu i porucuju,a i tvoja sama logika nalaže,jelde
Samo,ne znam znaš li da su Saudija i USA gotovo bratske zemlje...ko prst i nokat...šta ces sad pisati,da mi je znati.
:lol:

ne bi ja poručivao ništa nikome, ja samo konstatujem činjenice...a ti tvrdiš da sve ovo nije istina, da su to zlonamjerne izmišljotine ili šta li već.

što se mene lično tiče, za mene je to najgore mračnjaštvo...ali ako njima odgovara tako, neka ih.

malo pogledaj moje postove o vanjskoj politici US, kad si već kod toga...ne znam samo odakle si zaključio da je podržavam njih i njihovu politiku...arabija je paradni primjer da njih za ljudska prava i demokratiju ustvari boli qrac, a ono što je urađeno iraku živi dokaz da je bushev režim bliži fašizmu nego demokratiji...agresiju na suverenu državu nikad neću podržati, čak ni kad je riječ o takvim režimima kao što je bio sadamov, jer od svakog zla ima i veće...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#36 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by dr.gog »

LSD wrote:
JThomas wrote:evo kažem ti, ja sam sad odlučio da ne vjerujem da je u iraku rat. svjedoci lažu, snimci su montaže, a ti sajtovi će bilo šta napisati...i svi su se oni urotili i dogovorili da slažu jedno te isto. hajde ti meni sad dokaži da nisam u pravu.

Dobro,@LSD, tema je takva kakva je.Nije stvar o pisanju web-siteova ni naturanju uvjerenja ili kvaziinformacija.Šta ti znaš o položaju kršćana , recimo, baš u Saudijskoj Arabiji?
LSD

#37 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by LSD »

dr.gog wrote:
LSD wrote:

Dobro,@LSD, tema je takva kakva je.Nije stvar o pisanju web-siteova ni naturanju uvjerenja ili kvaziinformacija.Šta ti znaš o položaju kršćana , recimo, baš u Saudijskoj Arabiji?
OK...vidi nešto...pogledaj naziv teme dobro...akcenat je na Položaj.
Zbog cega je ova tema na podforumu o religiji??...šta znaci ova tema?? jel se to ovom temom nešto inputira islamu kao religiji??
Na koncu,položaj hrišćana u muslimanskim zemljama je sociološko pitanje (i ne samo ova,vec i mnoge druge koje se "trpaju" na ovaj podforum),a tema je postavljena na ovom podforumu gdje je nije mjesto...ovo može ici na Politika,Sociologija,Istorija...tamo je prirodnije mjesto za ovu temu...mislim,da bi i ti,kao moderator,treba to korigovati...ne treba mješati jabuke i kruške.
Compact

#38 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by Compact »

LSD wrote:OK...vidi nešto...pogledaj naziv teme dobro.
Zbog cega je ova tema na podforumu o religiji??...šta znaci ova tema?? jel se to ovom temom nešto inputira islamu kao religiji??
Na koncu,položaj hrišćana u muslimanskim zemljama je sociološko pitanje (i ne samo ova,vec i mnoge druge koje se "trpaju" na ovaj podforum),a tema je postavljena na ovom podforumu gdje je nije mjesto...ovo može ici na Politika,Sociologija,Istorija...tamo je prirodnije mjesto za ovu temu...mislim,da bi i ti,kao moderator,treba to korigovati...ne treba mješati jabuke i kruške.
LSD u pravu si 100% !!!
Uzeo sam učešće u ovoj temi gdje sam poredio položaje kršćana u islamskim zemljama i obrnuto, jer su odnosi uzročno-posljedični. Kao musliman sam ipak iznio neke poražavajuće činjenice da u S.A. kršćani ne mogu ni prići nekim gradovima. Naišao sam na otpor u smislu, nas ne intersuje kakav položaj muslimana, nego kakav je položaj kršćana u Iraku, Afganistanu, iako se kasnije kroz diskusiju ispostavilo da ovaj što ga intersuje stanje kršćana u Afganistanu ne zna da tamo kršćana uopće nema. Međutim nisam primjetio da se islamu "nešto" želi podmetnuti.
Slažem se i svakako temu treba dislocirati u politiku!!!
Last edited by Compact on 09/11/2008 22:46, edited 1 time in total.
goran5

#39 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by goran5 »

putovao sam po mnogim muslimanskim zemljama i jako se razlikuju jedna od druge.

U Saudi Arabiji kršćani ( i nemuslimani ) nesmiju u svete gradove , žene moraju protiv svoje volje biti pokrivene iako su kršćanke , kršćani osim u hotelu nesmiju konzumirati alikohol niti svinjetinu.Inače postoji policija za moral koja ide i prućem šiba nepropisno odjevene žene.Zemlja inače bogata novcem ali vrlo zaostala mentalitetom.

Egipat : 10M pravoslavaca kopta (izvornih egipćana , muslimani su uglavnom arapi ),500000 katolika živi u EG, 500000 jevreja protjerano i oduzeta imovina 1972g.Zvanično ostale 3 jevrejske familije od prijašnjih 180000.Jedna od liberalnijih islamskih zemalja pa ipak kršćani nemaju prava kandidature za predsjednika i glavne državne funkcije.

DubaiJedina liberalna oaza , bar za sada

TunisVrlo liberalna zemlja ipak ne potpuno pravedna al' daleko ispred okruženja

AlžirBorba dvije frakcije , radikala i umjerenih muslimana , česta ubistva kršćanskih svečenika u ruralnim područijima , kršćani nemogu osnovati firme osim ako nisu stranci.
Iran U svakom slučaju fanatici , nije vrjedno spomena , koriste pravo iz 15 vjeka i žive u ubjedjenju da su svi griješni osim njih.
Svugdje ipak ima izuzetaka od pravila, iako oni samo vjeruju da vjeruju i ništa više (po mom mišljenju)
Kralj Tvrtko XXVIII

#40 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Bilo bi dobro ako neko zna i moze da nam dokaze koje su se crkve izgradile u saudijskoj arabiji u zadnjih 5 godina? LSD ako imas neki dokaz jasno nam ga pokazi. Ja takvu vijest nikad cuo nisam u zivotu i bash bi mi bilo drago da vidim i da to ima.
melac

#41 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by melac »

jA sam nedavno čitao da se izgradila crkva u Dohi, gdje nikada nije bila. DFoduše ničime se neistiće, da ne znaš da je crkva nikada ne bih ni skontao.
Ahmmed

#42 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Ahmmed »

melac wrote:jA sam nedavno čitao da se izgradila crkva u Dohi, gdje nikada nije bila. DFoduše ničime se neistiće, da ne znaš da je crkva nikada ne bih ni skontao.
Iako nikada, ama baš nikada nisam volio poređenja, kojima se nešto ili neko opravdava, ne mogu da ne primijetim da i Doha dobi crkvu a Ljubljana džamiju nikako....
melac

#43 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by melac »

@Ahmede, moj prijatelju, dobiti će i Ljubljana đamiju, poćela se praviti, mislim da su dobili lokaciju, međutim nemaj sada para za više, ali biti će. Najveći problem u Ljubljani je vbilo uklapanje đamije u prostorni plan, sa gabaritima i izgledom.
walkabout

#44 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by walkabout »

polozaj... :roll:

ugroziti (pridjev)... :roll: :oops:
Bosanac sa dna kace

#45 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Bosanac sa dna kace »

Svake se godine u Meki i Medini skupi oko 2 miliona muslimana, tokom godine kroz njih prodefilluje na milione, ko garantuje da neki izfrustrirani nemusliman iz Irana ili Indonezije nece doci tamo da podmetne bombu, zasto je bilo i glasina da su uhvaceni neki...
Plus, izjave pojedinih fundamentlistickih evangelista da ce klat, ubijat i misinonarit medju muslimanima sve dok se ne uzdigne ogromni krst nad Medinom i ne odrzi misa u haremu Kabe...
Postoje odvojena naslje za strance u S.Arabiji gdje mogu radit sta hoce, pa tako praktikovat i svoju vjeru...
zonbirile

#46 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by zonbirile »

osim goran5 svi govore o bogomoljama,društveni status nije samo time određen.Pitanje je slobode političkog udruživanja,oglašavanja,ekonomske slobode,kulturne.Čudno je da se vrlo malo zna o tim zajednicama,osim kada dođe do eksesa.Koliko zanam tamo su ugroženi i manjinski muslimani,koji nisu oficijelni,a kako li je tek ostalima.Mislim da oni koji stalno trube o pravima muslimana u Evropi,Americi to moraju imati na umu,međutim ovde se pokazalo ne samo da se o tome šuti,ne zna,već da to nikoga ni ne interesuje,po već ustaljenoj matrici,brige samo za "svog".Može i tako oni su napušteni od "svijih",ali toliko kuditi zemlje gdje su došli i uhljeili se,je podlo i kukavički.
JThomas

#47 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by JThomas »

Bosanac sa dna kace wrote: Postoje odvojena naslje za strance u S.Arabiji gdje mogu radit sta hoce, pa tako praktikovat i svoju vjeru...
ja kad sam učio sociologiju, to se zvalo apartheid :)

ne znam, možda u arabiji to drukčije zovu :)
seldzuk

#48 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by seldzuk »

Evo jedan tekst od Time-a:
A Church in Saudi Arabia?
http://www.time.com/time/world/article/ ... 15,00.html
Ima i slika crkve u Kataru
seldzuk

#49 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by seldzuk »

First Catholic church for Saudi Arabia
http://www.cathnews.com/article.aspx?aeid=6247
U tekstu se spominje da je zabranjeno i posjedovanje krsta. Po meni poznatom propisu u vezi kršćana, musliman mu je dužan nadoknaditi štetu ako mu slomi krst ili prospe alkohol(za one koji stvar bolje poznaju, to sam našao u Zuhajlijevom Fikhu), a za ovo pravilo koje je u Saudiji ne znam odakle im.
escobar_

#50 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by escobar_ »

I, šta to vas zaboli ku*ac kakav je položaj kršćana tamo? Jel' to vi nemate pametnijeg posla pa raspravljate o tome? Da Bog sačuva... Čovjek kad dođe na ovaj Forum pomisli ovdje sve intelektualci je*ote, sve znaju mašallah pa čak i kakav je položaj kršćana u islamskim zemljama.
Post Reply