Goethe-Institut Sarajevo
-
le3ron
#26 Re: Goethe-Institut Sarajevo
mene zanima...ukoliko se netko razumije u to da mi javi samo...koja mi je razina potrebna odnosno koji mi razinu preporucujete kako bi mogao studirati u austriji...s njemackim sam odlican...znam se sporazumijevati i imam dosta sirok vokabular....ali me zanima samo koja mi je razina dovoljna....???
- brance
#27 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Pa eto ako dobro govoris jezik moci ces se sporazumijevati i pratiti predavanja. Jedino, ako nemas crno na bijelo (dokument, diploma.) o poznavanju jezika, u ocima austrijanaca - ti nemas pojma o njemackom jeziku.le3ron wrote:mene zanima...ukoliko se netko razumije u to da mi javi samo...koja mi je razina potrebna odnosno koji mi razinu preporucujete kako bi mogao studirati u austriji...s njemackim sam odlican...znam se sporazumijevati i imam dosta sirok vokabular....ali me zanima samo koja mi je razina dovoljna....???
Gore ti traze B2 minimalno, kako ja znam. Ja sam, pri upisu, sa C2 Goethe diplomom bez ikakvih problema ili pitanja primljen direktno kao redovni student, odnosno plus mi je pomogla International Baccalaureate diploma.
Ganjaj da polozis B2 diplomu, nece ti biti problem ako vec znas jezik
-
le3ron
#28 Re: Goethe-Institut Sarajevo
znaci primiti ce me b2 minimalno....kako izgleda taj test otprilike...i koliko unaprijed se trebam prijavaiti da cu polagati...i da li trebam ici na neke sate predavanja kod njih prethodno kako bi mogao polagati test ili mogu ovako kao "autsajder"...hvala puno

- terra_incognita
#29 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Ja sam se prijavila telefonom i dobila termin u roku par dana. Test se sastoji iz tri dijela: gramatika (pismeno), pismena vježba na temu i konverzacija ........i ne traje dugo....
- brance
#30 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Pa vidi ja kad sam se prijavljivao za test C2, kao taman sam dosao u roku, ali taj rok je bio ono pred pocetak predavanja. Oni su mi rekli da uplatim novac i da sam rezervisan za mjesto u polaganju.le3ron wrote:znaci primiti ce me b2 minimalno....kako izgleda taj test otprilike...i koliko unaprijed se trebam prijavaiti da cu polagati...i da li trebam ici na neke sate predavanja kod njih prethodno kako bi mogao polagati test ili mogu ovako kao "autsajder"...hvala puno![]()
Ne sjecam se koliko su ta predavanja trajala, ali ja nisam isao niti na jedno, rekao sam im vec u goethe institutu da ne zelim ici na bilo kakva predavanja, nego samo da polazem test.
test se onda sadrzi iz 3 dijela, radi se 2 dana (podijeljeno 1. i 2. dio prvi dan, 3. dio drugi dan)
meni nije bilo nista problem osim, sto je na pismenom dijelu, moglo se pisati o nekim knjigama koje su obradjivali na tim predavanjima, pa sam odabrao ostale teme koji su bas za one koji ne zele pisati o tim knjigama.
Nazoves i pitas, najlakse ti je
-
le3ron
#31 Re: Goethe-Institut Sarajevo
tnx man....u helped me a lot.... 
- brance
#32 Re: Goethe-Institut Sarajevo
You're welcomele3ron wrote:tnx man....u helped me a lot....
Ako ti jos sta bude trebalo imas PM.
- esawyer
#33 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Da li je možda neko polagao B1,B2 ispite na Goethe i da li ima literaturu potrebnu za to (potencijalni sam kupac) 
-
BASS
#34 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Polozio sam B2, to je minimum na svim unijima u Austriji, u De vecina ipak trazi C1. U svakom slucaju provjeri na uniju koji te zanima UniVien je definitivno B2 za sve.
Sto se tice literature googlaj fit fur goethe zertifikat b2 ili koji ti treba, imas radnu knjigu i cd skines fino i vjezbas. Otprilike je ispit isti.
Preporucujem ti i da slusas casove, goethe je malo poskup, pa sam ja slusao u poliglotu, a polagao u Goethe, isti klinac, casovi su casovi, ali certifikat jedino goetheov priznaju. Jos sta je bitno, uzmi 2-3 casa individualno da sa tobom neko predje ono sto ti fali, jer na casovima uvijek moras pratiti grupu, nesto znas bolje nesto slabije od njih, a individualno odmah kazes ti fali.
Sa srecom.
Sto se tice literature googlaj fit fur goethe zertifikat b2 ili koji ti treba, imas radnu knjigu i cd skines fino i vjezbas. Otprilike je ispit isti.
Preporucujem ti i da slusas casove, goethe je malo poskup, pa sam ja slusao u poliglotu, a polagao u Goethe, isti klinac, casovi su casovi, ali certifikat jedino goetheov priznaju. Jos sta je bitno, uzmi 2-3 casa individualno da sa tobom neko predje ono sto ti fali, jer na casovima uvijek moras pratiti grupu, nesto znas bolje nesto slabije od njih, a individualno odmah kazes ti fali.
Sa srecom.
- Sunshine'90
#35 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Pozdrav
Zna li neko koja se knjiga koristi u Goethe institutu na časovima za C1? Znam da stepeni A i B koriste "Schritte" udžbenik, ali mene zanima C stepen.
- Sunshine'90
#36 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Dankeschön na brzom odgovoru! 
-
reuf i minka
#37 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Pozdrav.BASS wrote:Polozio sam B2, to je minimum na svim unijima u Austriji, u De vecina ipak trazi C1. U svakom slucaju provjeri na uniju koji te zanima UniVien je definitivno B2 za sve.
Sa srecom.
Planiram polagati na GI test za B2 nivo. Radio sam one primjere testova sa njihove stranice. Interesuje me kakvi su im kriteriji kod bodovanja pismenog dijela testa (pisanje sastava). Kod čitanja i slušanja napravim nekoliko grešaka i ne brinem mnogo za taj dio.
Da li su mnogo strogi na usmenom polaganju?
Ako može neko ko je već polagao na GI da napiše kako to sve izgleda (posebno Mündliche Prüfung), bio bih zahvalan.
- pinokio04
#38 Re: Goethe-Institut Sarajevo
interesuje me da li se moze preko stele polozit b1
treba mi zaa rintanje u deutchlandu ili OSD ili goethe
- pinokio04
#39 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Ima li gdje primjeri da se mogu naći konkretno ispita b1 ili b2 goethe , sertifikata , ili OSD b1 b2. Moze li se za 6 mjeseci taj b1 polozit od pocetka da se krene, je li garancija casovi samo ili dodatno sam ucitipinokio04 wrote:interesuje me da li se moze preko stele polozit b1![]()
-
reuf i minka
#40 Re: Goethe-Institut Sarajevo
pinokio04 wrote:Ima li gdje primjeri da se mogu naći konkretno ispita b1 ili b2 goethe , sertifikata , ili OSD b1 b2. Moze li se za 6 mjeseci taj b1 polozit od pocetka da se krene, je li garancija casovi samo ili dodatno sam ucitipinokio04 wrote:interesuje me da li se moze preko stele polozit b1![]()
Primjere testova sa Goethe Instituta imaš na njihovoj stranici: http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/bes/gz ... nindex.htm. Ja sam našao još tih testova na internetu (nisu svi sa GI, ali su na isti fazon) i prema njima sam procjenio da li sam spreman za ispit.Mislim da bi mogao za 6 mjeseci spremiti B1.
Moraš naći nekoga da ti daje časove ili da upišeš kurs i, naravno, još sam da učiš, čitaš i slušaš stvari na Njemačkom. Što se tiče gramatike potrebno ti je nekoliko vremena i da znaš imenice i pridjeve kroz padeže mijenjati. Piši nepoznate riječi u jednu svesku i svaki dan ih čitaj. Uglavnom nije toliko strašno. Ako imaš kakvih pitanja, pitaj.je li garancija casovi samo ili dodatno sam uciti
-
mefistofilis
#41 Re: Goethe-Institut Sarajevo
ako znate jezik i zelite samo da verifikujete to znanje ne morate ici na te neke kurseve gdje se ide u institut. ja kad sam polagao za C2 bio je onloine kurs u trajanju od nekih 20 dana, cisto da vidim kakva su pitanja i sta se tacno trazi. i radio tih 20 dana bukvalno testove sa prethodnih godina sa nekom finom tetom, ona mi ispravljala neke greske i tako (taj kurs inace kosta oko 200 KM). nakon toga otisao na taj test i dobio diplomu
-
Breathless
#42 Re: Goethe-Institut Sarajevo
S obzirom da trazis stele cak i za to, mislim da si izabrao pravu zemlju. Nije lose ni da pred put nabavis i preporuku kakvog rodjaka, a i kakav doktorat iz Travnika. U Njemackoj se to cijeni.pinokio04 wrote:interesuje me da li se moze preko stele polozit b1![]()
Nikad od nas covjeka.
- pinokio04
#43 Goethe-Institut Sarajevo
Hajde ba ne kenjaj, ni započeo nisi kako treba a kenjaš. Prvo, ne znaš zašto mi treba to, hića , nužda, da samo ostvarim pravo ulaska u deutchland a tamo bih imao godinu dana da polozim b2. Brze se uci kad se ode tamo i lakse. Drugo, nisi bio u tuđim cipelama da bi sudio kakve su.Breathless wrote:S obzirom da trazis stele cak i za to, mislim da si izabrao pravu zemlju. Nije lose ni da pred put nabavis i preporuku kakvog rodjaka, a i kakav doktorat iz Travnika. U Njemackoj se to cijeni.pinokio04 wrote:interesuje me da li se moze preko stele polozit b1![]()
Nikad od nas covjeka.
A ti svoje poštenje okaši mačku O rep, pametnjakoviću jedan. Samo budi siguran da imam više od tebe škole i to na najpošteniji mogući način, da bi sad zahvaljujući svom poštenju došao u situaciju da idem rintat fizičke poslove u deutcland da hamalim, jer u ovoj usranoj BiH nedaju posla. Prema tome, ućeraj ti i tebi i tvojoj filozofiji , a posebno tvom ljudstvu i karakteru.
PS: upravo tražim štelu čak i za certifikat b1. Vaooo moš mislit koji sam kriminalac i nepostenjačina i lopovčina, što hoću da legalno uđem u deutcland i da se probam na pošteni način izborit za posao i koru hljeba, kao i na pošteni način da učim tamo jezik.
Jebo ti mene jesam nečojk teški i okorjela kriminalčina jel da??
Sent from my gangam style mashine
- Kaćunak
#44 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Pozdrav.
Znam da je Gete certifikat validan, ali sta je sa ovim ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch) ?
Pretpostavljam da je B2 neki minimum, zapravo znam jer je tako receno iz Njemacke ambasade kao i da ovaj ÖSD certifikat šljaka. Sta je sa Svicom...jel neko nesto petljo?
Znam da je Gete certifikat validan, ali sta je sa ovim ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch) ?
Pretpostavljam da je B2 neki minimum, zapravo znam jer je tako receno iz Njemacke ambasade kao i da ovaj ÖSD certifikat šljaka. Sta je sa Svicom...jel neko nesto petljo?
-
Breathless
#45 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Nisi ti kriminalac, ti si samo prosjecan Bosnjo sto se vidi i iz prilozenog. On cak i kad ide u granap, trazi stelu da ne ceka u redu i gleda da kupi litru mlijeka preko veze. To je dio nase kulture i upravo zbog toga jesmo gdje jesmo. Zbog toga i hiljade i hiljade mladih i obrazovanih ljudi nema nikakvu buducnost u ovoj rodjackoj zemlji i radije bira ici u Njemacku cistiti hale, nego ostati ovdje i cekati stelu. Zelim ti svu srecu i da odes u Njemacku, a kad odes, sve ce ti se samo kazati. Njemacki na nivou B1 ces vec morati nekako savladati.pinokio04 wrote:
Hajde ba ne kenjaj, ni započeo nisi kako treba a kenjaš. Prvo, ne znaš zašto mi treba to, hića , nužda, da samo ostvarim pravo ulaska u deutchland a tamo bih imao godinu dana da polozim b2. Brze se uci kad se ode tamo i lakse. Drugo, nisi bio u tuđim cipelama da bi sudio kakve su.
A ti svoje poštenje okaši mačku O rep, pametnjakoviću jedan. Samo budi siguran da imam više od tebe škole i to na najpošteniji mogući način, da bi sad zahvaljujući svom poštenju došao u situaciju da idem rintat fizičke poslove u deutcland da hamalim, jer u ovoj usranoj BiH nedaju posla. Prema tome, ućeraj ti i tebi i tvojoj filozofiji , a posebno tvom ljudstvu i karakteru.
PS: upravo tražim štelu čak i za certifikat b1. Vaooo moš mislit koji sam kriminalac i nepostenjačina i lopovčina, što hoću da legalno uđem u deutcland i da se probam na pošteni način izborit za posao i koru hljeba, kao i na pošteni način da učim tamo jezik.
- vjesticanametli
#46 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Kaćunak wrote:Pozdrav.
ovaj OSD je priznat u EU, a samim tim i u DE, pa ne znam sta su u ambasadi zeljeli da kazu
ja imam C2 OSD i pisala sam o tome kada sam se dvoumila sta da polazem rekli mu u GI u ZG da je OSD bolji
bitno je da imas dokaz ali i volje da se edukujes dalje
- pinokio04
#47 Re: Goethe-Institut Sarajevo
To stari, malo podrske nije na odmet. Hvala ziv i zdrav bioBreathless wrote:Nisi ti kriminalac, ti si samo prosjecan Bosnjo sto se vidi i iz prilozenog. On cak i kad ide u granap, trazi stelu da ne ceka u redu i gleda da kupi litru mlijeka preko veze. To je dio nase kulture i upravo zbog toga jesmo gdje jesmo. Zbog toga i hiljade i hiljade mladih i obrazovanih ljudi nema nikakvu buducnost u ovoj rodjackoj zemlji i radije bira ici u Njemacku cistiti hale, nego ostati ovdje i cekati stelu. Zelim ti svu srecu i da odes u Njemacku, a kad odes, sve ce ti se samo kazati. Njemacki na nivou B1 ces vec morati nekako savladati.pinokio04 wrote:
Hajde ba ne kenjaj, ni započeo nisi kako treba a kenjaš. Prvo, ne znaš zašto mi treba to, hića , nužda, da samo ostvarim pravo ulaska u deutchland a tamo bih imao godinu dana da polozim b2. Brze se uci kad se ode tamo i lakse. Drugo, nisi bio u tuđim cipelama da bi sudio kakve su.
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
- Kaćunak
#48 Re: Goethe-Institut Sarajevo
vjesticanametli wrote:Kaćunak wrote:Pozdrav.
ovaj OSD je priznat u EU, a samim tim i u DE, pa ne znam sta su u ambasadi zeljeli da kazu![]()
ja imam C2 OSD i pisala sam o tome kada sam se dvoumila sta da polazem rekli mu u GI u ZG da je OSD bolji![]()
bitno je da imas dokaz ali i volje da se edukujes dalje
hvala @vjesticanametli
Volje ne nedostaje....znaci OSD !
- fatamorgana
#49 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Vidi pinokija što je neodgojen a tamo na pdf-u religija prijeti džehennemom i maše n'akom knjigom ....pinokio04 wrote:Hajde ba ne kenjaj, ni započeo nisi kako treba a kenjaš. Prvo, ne znaš zašto mi treba to, hića , nužda, da samo ostvarim pravo ulaska u deutchland a tamo bih imao godinu dana da polozim b2. Brze se uci kad se ode tamo i lakse. Drugo, nisi bio u tuđim cipelama da bi sudio kakve su.Breathless wrote:S obzirom da trazis stele cak i za to, mislim da si izabrao pravu zemlju. Nije lose ni da pred put nabavis i preporuku kakvog rodjaka, a i kakav doktorat iz Travnika. U Njemackoj se to cijeni.pinokio04 wrote:interesuje me da li se moze preko stele polozit b1![]()
Nikad od nas covjeka.
- pinokio04
#50 Re: Goethe-Institut Sarajevo
99 prelijepih imenafatamorgana wrote:Vidi pinokija što je neodgojen a tamo na pdf-u religija prijeti džehennemom i maše n'akom knjigom ....pinokio04 wrote:Hajde ba ne kenjaj, ni započeo nisi kako treba a kenjaš. Prvo, ne znaš zašto mi treba to, hića , nužda, da samo ostvarim pravo ulaska u deutchland a tamo bih imao godinu dana da polozim b2. Brze se uci kad se ode tamo i lakse. Drugo, nisi bio u tuđim cipelama da bi sudio kakve su.Breathless wrote: S obzirom da trazis stele cak i za to, mislim da si izabrao pravu zemlju. Nije lose ni da pred put nabavis i preporuku kakvog rodjaka, a i kakav doktorat iz Travnika. U Njemackoj se to cijeni.
Nikad od nas covjeka.
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk