LadyBear wrote:beautyfool wrote:Analiziraj malo situaciju u Americi,svako malo neka oluja ih zahvati i odnese toliko i toliko zivota i nanese ogromne stete... mozda im svijet nemoze nista, ali Bog moze.
Da ih Allah dz.s. uputi na pravi put, amin
Kada se tebi desi neka losa stvar, da li ti to smatras Bozijom kaznom ili Bozijom voljom? Kod mnogih sam primijetila da tudzu nevolju vole okarakterisati kao Boziju kaznu, a kada se njima ili njihovom bliznjem desi neka nevolja, najprije se tumaci kao Bozija volja.
Zaista sva zahvala pripada Allahu dz.s., Gospodaru svih svjetova. Od Njega pomoći, oprosta i upute tražimo. Koga Allah uputi na pravi put on je doista upućen, a koga Allah u zabludi ostavi niko mu ne može na pravi put ukazati.
Nista se na zemlji, pa i u cijelom kosmosu, ne može desiti osim sa dozvolom Onoga Koji je stvorio kosmos, On određuje šta će se desiti, gdje On hoće, u vremenu kada On hoće, u mjeri kojoj On, Uzvišeni i Svemogući hoće.
Kazao je Svevišnji Allah:
„U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi. (Stoka, 59)
„Zbog onoga što ljudi rade, pojavio se metež i na kopnu i na moru, da im On da da iskuse kaznu zbog nekih djela koja čine, ne bi li se popravili. (Bizantinci, 41)
„Da Allah kažnjava ljude prema onome što zasluze, ništa živo na površini Zemljinoj ne bi ostavio; ali, On ih ostavlja do roka određenog, i kad im rok dođe, - pa Allah dobro zna robove Svoje. (Stvoritelj, 45)
„A zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih Naša kazna neće snaći noću dok budu spavali? Ili su stanovnici sela i gradova sigurni da ih naša kazna neće stići danju dok se budu zabavljali? Zar oni mogu biti sigurni od Allahove kazne? Allahove kazne se ne boji samo narod kome propast predstoji. (Bedemi, 97- 99)
„I ostavite-izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi, i znajte da Allah strašno kažnjava. (Plijen, 25)
„ Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitinika. (Grom, 11)
"Život na ovom svijetu sličan je bilju zemaljskom, na koje Mi spustimo s neba kišu s kojim se ona izmiješa, čime se onda hrane ljudi i stoka. Pa kad se Zemlja ukrasi svojim ruhom i okiti i kad stanovnlci njezini pomisle da su oni toga gospodari, dode zapovjed Naša, noću ili danju, i Mi to pokosimo, kao da prije ničega nije bilo. Eto, tako Mi potanko izlažemo dokaze narodu koji hoće da razmisli " (Junus, 24)
"Zbog čega se ne pokaju Allahu i ne zatraže oprosta jer je Allah taj koji prašta i milostiv je" (Prijevod značenja, El-Maide, 74.)
... da nas Allah dz.s. sve uputi na pravi put, amin !