JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Rasprave o vjerskim temama.
ahuseino

#26 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by ahuseino »

seldzuk wrote:
omar little wrote:
seldzuk wrote:Da li je ova ekonomska kriza Božija kazna zapadnim nacijama zbog pohlepe i odnosa prema siromašnim nacijama?
Vaše mišljenje...

E, sta sve necu na ovom forumu procitati, mati moja draga! Pa, dobro, ljudi, jeste vi zdravi? Ekonomsku krizu izazvao Bog? :-) :-)
A na šta po tvom mišljenju Bog utječe, a na šta ne utječe?

Da bi se ovo pitanje odgovorilo mora se prvo ustanoviti da bog postoji.

Ko je on/ona?

Sta je on/ona?

Po mom misljenju je on/ona:

1. Tvorevina ljudske psihe zbog nedostatka inteligencijske mochi da se objasne neke stvari u prirodi.
2. Alat u rukama crkvenih ustanova da organizuju i kontrolishu mase putem "straha od svevishnjega", i naravno da profitiraju u procesu.

Moze se ovo josh proshiriti ali bi se ja zaustavio tu. Onda bih ja preveo tvoje zadnje pitanje ovako:

Na shta nashi strahovi od nepoznatog i (ne)milosti crkve utjechu a na sta ne?

Odgovor slijedi (ako bIdNem imao vremena)...

Nisam pristalica magichnih teorija...
pitt

#27 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by pitt »

:evil: :twisted: :twisted:
merjema

#28 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by merjema »

Poznato je da je kamata po islamu strogo zabranjena tekstom i Kur'ana i Sunneta. Kaže Uzvišeni Allah: « O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, - rata od Allaha i Poslanika Njegova.» ( El-Bekare, 278.-279.) Što se tiče zabrane kamate u sunnetu, prenosi se da je Džabir, radijallahu anhu, rekao: « Allahov Poslanik je prokleo onoga ko uzima kamatu, onoga ko ju daje, pisara i svjedoke, i rekao: « Oni su isti.» ( Muslim, 3/1219)
Oni koji pomno prate zbivanja u svijetu ekonomije znaju da je kamata kataklizma modernog društva i institucija koja sa sobom donosi katastrofalne posljedice po ekonomiju i privredni razvoj.

Abdulvaris Ribo, prof.

Štetnosti kamate po ekonomiju i društvo
callmethebreeeze

#29 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by callmethebreeeze »

merjema wrote:Poznato je da je kamata po islamu strogo zabranjena tekstom i Kur'ana i Sunneta. Kaže Uzvišeni Allah: « O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, - rata od Allaha i Poslanika Njegova.» ( El-Bekare, 278.-279.) Što se tiče zabrane kamate u sunnetu, prenosi se da je Džabir, radijallahu anhu, rekao: « Allahov Poslanik je prokleo onoga ko uzima kamatu, onoga ko ju daje, pisara i svjedoke, i rekao: « Oni su isti.» ( Muslim, 3/1219)
Oni koji pomno prate zbivanja u svijetu ekonomije znaju da je kamata kataklizma modernog društva i institucija koja sa sobom donosi katastrofalne posljedice po ekonomiju i privredni razvoj.

Abdulvaris Ribo, prof.

Štetnosti kamate po ekonomiju i društvo
jah. u islamskim bankama nema kamate, ali se banci plati odredjena suma novca pa ti ga dodje skoro pa isto.
mislim, dajte da se saberemo.

"in an Islamic mortgage transaction, instead of loaning the buyer money to purchase the item, a bank might buy the item itself from the seller, and re-sell it to the buyer at a profit, while allowing the buyer to pay the bank in installments."

vise na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_banking
Last edited by callmethebreeeze on 17/10/2008 22:04, edited 2 times in total.
zemo_online

#30 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by zemo_online »

seldzuk wrote:Da li je ova ekonomska kriza Božija kazna zapadnim nacijama zbog pohlepe i odnosa prema siromašnim nacijama?
Vaše mišljenje...

pa mogla bi se tako nazvati opcenito,najopcenitije,a problem je u tome da drzava omogucava toliku materijalnu nejednakost da to ne moze da opstane.znaci,problem je u drzavi tj.u zakonima.
tranquil

#31 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by tranquil »

Vaše mišljenje...
Ne.

1. Postoje "bogate" i "siromašne" nacije. Međutim, u svakoj naciji postoje bogati i siromašni ljudi. Kriza će najteže pogoditi najsiromašnije ljude. Takođe, ove oluje kakve se ovdje prodaju kao "Božija kazna" isto su najviše pogodile siromašne ljude u USA (New Orleans npr.) koji nemaju veze sa tom pohlepom i odnosom te političke i korporativne kreme USA prema drugim nacijama. Vjerovati da su ove stvari "prst Božiji" je u najmanju ruku neumjesno i predstavlja Boga kao surovog monstruma koji nasumice puca kazne koje se prelamaju preko leđa onih koji ih najmanje zaslužuju, jer ne zaboravimo, dok sirotinja New Orleansa živi u kolektivnim smještajima, u Washington D.C.-u se kriza osjeti po tome što na koktelima i party-ima služe nešto manje porcije kavijara nego prije nekoliko mjeseci. Toliko o tome ko je pogođen krizom.

2. Po mom vjerovanju Boga svakako nema prema tome džaba vam sva ova rasprava (sve i da sam vjernik, tačka pod 1. i dalje stoji u bilo kom sistemu vjerovanja).
tranquil

#32 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by tranquil »

Zaboravih pomenuti to da se zna (tj. pretpostavlja, jer se ni svi stručnjaci ne slažu ovdje 100% po svim pitanjima) kako je ova kriza nastala - odakle vuče korijene, šta je urađeno a šta nije da bi se kriza spriječila ili rasplamsala i slične stvari. Suhe egzaktne činjenice. Kriza se nije sama stvorila, "u havi", misteriozno nastala tek tako, pa da sada tražimo ovakve razloge nastanka. Ovakvu izjavu, kakva je u naslovu ove teme, može izvaliti samo totalni nepoznavalac trenutnih dešavanja. Nije zemljotres i cunami pa da se češkamo po glavi i govorimo "otkud sada". Ima ekonomista koji su upozoravali na ove stvari već duže vremena.
LadyBear

#33 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by LadyBear »

beautyfool wrote:Analiziraj malo situaciju u Americi,svako malo neka oluja ih zahvati i odnese toliko i toliko zivota i nanese ogromne stete... mozda im svijet nemoze nista, ali Bog moze.
Da ih Allah dz.s. uputi na pravi put, amin
Kada se tebi desi neka losa stvar, da li ti to smatras Bozijom kaznom ili Bozijom voljom? Kod mnogih sam primijetila da tudzu nevolju vole okarakterisati kao Boziju kaznu, a kada se njima ili njihovom bliznjem desi neka nevolja, najprije se tumaci kao Bozija volja.
Judge_Dread

#34 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by Judge_Dread »

Vaše mišljenje...
Dodaj ovdje i deblguze arape koji se valjaju u naftnim dolarima i prave nebulozne gradjevine, po principu kad cigo ima masla i guzicu njime maze, dok svoj narod pretvaraju u debile pa im sve bolnice, avijacije i ostale tehnicke sluzbe drze zapadni strucnjaci, a narodu djele mjesecne apanaze za nista i skoro pa niko nista ne radi. Onaj ko ima prodaje naftu i mesetari po zapadnim berazama. Kukala im majka kad stane nafta. Nije pamet u neboderu od kilometra visine usred pustinje nego u znanju i novi tehnologijama.
Judge_Dread

#35 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by Judge_Dread »

LadyBear wrote:
beautyfool wrote:Analiziraj malo situaciju u Americi,svako malo neka oluja ih zahvati i odnese toliko i toliko zivota i nanese ogromne stete... mozda im svijet nemoze nista, ali Bog moze.
Kada se tebi desi neka losa stvar, da li ti to smatras Bozijom kaznom ili Bozijom voljom? Kod mnogih sam primijetila da tudzu nevolju vole okarakterisati kao Boziju kaznu, a kada se njima ili njihovom bliznjem desi neka nevolja, najprije se tumaci kao Bozija volja.
:thumbup: kao i kad se krene pricat o reinkarnacijama pa raja koja se furaju na to i krenu kao istrazivat sta su bili pa kao svi su bili neke velmoze i nesto fino i posh, a nikog ne cuh da je bio kmet u polju, glista ili da je bio nosac kofe za povracanje na Cezarovim partijima :D
omar little

#36 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by omar little »

Judge_Dread wrote:
Vaše mišljenje...
Dodaj ovdje i deblguze arape koji se valjaju u naftnim dolarima i prave nebulozne gradjevine, po principu kad cigo ima masla i guzicu njime maze, dok svoj narod pretvaraju u debile pa im sve bolnice, avijacije i ostale tehnicke sluzbe drze zapadni strucnjaci, a narodu djele mjesecne apanaze za nista i skoro pa niko nista ne radi. Onaj ko ima prodaje naftu i mesetari po zapadnim berazama. Kukala im majka kad stane nafta. Nije pamet u neboderu od kilometra visine usred pustinje nego u znanju i novi tehnologijama.
Eki sad Arapi krivi za krizu? :shock: :?
Judge_Dread

#37 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by Judge_Dread »

omar little wrote:
Judge_Dread wrote:
Vaše mišljenje...
Eki sad Arapi krivi za krizu? :shock: :?
Moj post se odnosio na ono pohlepni i odnos prema siromasnima. Uostalom i oni vrte sline milijarde po berzama i bankama tako da su i oni jednim djelom daju svoj svjetli doprinos.
maxumic

#38 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by maxumic »

Judge_Dread wrote:
LadyBear wrote:
:thumbup: kao i kad se krene pricat o reinkarnacijama pa raja koja se furaju na to i krenu kao istrazivat sta su bili pa kao svi su bili neke velmoze i nesto fino i posh, a nikog ne cuh da je bio kmet u polju, glista ili da je bio nosac kofe za povracanje na Cezarovim partijima :D
ja sam bio debelguzi arap,po vlastitoj procjeni :-smajlisbijelimturbanomucrvenomferrariju :shock: :-D
@LadyBear svaka ti je na mjestu :thumbup:,volimo mesti u tudjoj avliji a vlastita zakrzljala ,ne meResh joj prici
beautyfool

#39 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by beautyfool »

LadyBear wrote:
Zaista sva zahvala pripada Allahu dz.s., Gospodaru svih svjetova. Od Njega pomoći, oprosta i upute tražimo. Koga Allah uputi na pravi put on je doista upućen, a koga Allah u zabludi ostavi niko mu ne može na pravi put ukazati.
Nista se na zemlji, pa i u cijelom kosmosu, ne može desiti osim sa dozvolom Onoga Koji je stvorio kosmos, On određuje šta će se desiti, gdje On hoće, u vremenu kada On hoće, u mjeri kojoj On, Uzvišeni i Svemogući hoće.
Kazao je Svevišnji Allah:
„U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi. (Stoka, 59)
„Zbog onoga što ljudi rade, pojavio se metež i na kopnu i na moru, da im On da da iskuse kaznu zbog nekih djela koja čine, ne bi li se popravili. (Bizantinci, 41)
„Da Allah kažnjava ljude prema onome što zasluze, ništa živo na površini Zemljinoj ne bi ostavio; ali, On ih ostavlja do roka određenog, i kad im rok dođe, - pa Allah dobro zna robove Svoje. (Stvoritelj, 45)
„A zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih Naša kazna neće snaći noću dok budu spavali? Ili su stanovnici sela i gradova sigurni da ih naša kazna neće stići danju dok se budu zabavljali? Zar oni mogu biti sigurni od Allahove kazne? Allahove kazne se ne boji samo narod kome propast predstoji. (Bedemi, 97- 99)
„I ostavite-izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi, i znajte da Allah strašno kažnjava. (Plijen, 25)
„ Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitinika. (Grom, 11)
"Život na ovom svijetu sličan je bilju zemaljskom, na koje Mi spustimo s neba kišu s kojim se ona izmiješa, čime se onda hrane ljudi i stoka. Pa kad se Zemlja ukrasi svojim ruhom i okiti i kad stanovnlci njezini pomisle da su oni toga gospodari, dode zapovjed Naša, noću ili danju, i Mi to pokosimo, kao da prije ničega nije bilo. Eto, tako Mi potanko izlažemo dokaze narodu koji hoće da razmisli " (Junus, 24)

"Zbog čega se ne pokaju Allahu i ne zatraže oprosta jer je Allah taj koji prašta i milostiv je" (Prijevod značenja, El-Maide, 74.)

... da nas Allah dz.s. sve uputi na pravi put, amin !
paratrooper

#40 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by paratrooper »

Arc_Angel wrote:Joj ovih vjernika na baterije majko moja :D :D :D :D :D

sve fol vijernici a raduju se tuđim mukama, drugom gledaju trn u oku a u svom nevide balvan :D :D :D :D :D
.
:)

ma pusti neka se ljudi raduju, samo znas sta je njihov problem , problem je sto ova kriza nece pogoditi "zapad" vec te tzv siromahe - sto je na kraju i posteno kada se cita koliko mrznje prema americi ispoljavaju.

koliko se sjecam i palestinci i iracani su proslavljali napad 11 septembra ...a znamo koliko trube da su obespravljeni, konacno ce im trebati uskratiti pomoc shodno ovoj krizi :)
d2

#41 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by d2 »

hm, obrisan mi je post u kojem sam napisao da je pitanje smijesno, ocito da treba elaborirati detaljnije kako i zasto smijesno, ipak ako je pitanje toliko smijesno da se nema sta elaborirati zasto se onda smatra neadekvatnom izjava - tema je smijesna.

da bih napisao sta ko fol pametno evo kontra pitanje - ako je kriza uzrokovana bozijom voljom onda se moltivom moze rijesiti ?

izvolite - rijesite.

tema je smijesna, tacnije - presmijesna.
omar little

#42 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by omar little »

d2 wrote:hm, obrisan mi je post u kojem sam napisao da je pitanje smijesno, ocito da treba elaborirati detaljnije kako i zasto smijesno, ipak ako je pitanje toliko smijesno da se nema sta elaborirati zasto se onda smatra neadekvatnom izjava - tema je smijesna.

da bih napisao sta ko fol pametno evo kontra pitanje - ako je kriza uzrokovana bozijom voljom onda se moltivom moze rijesiti ?

izvolite - rijesite.

tema je smijesna, tacnije - presmijesna.
a 'bem ti misha, to je odlicno pitanje! ja sam, valjda, navikla oslanjati se na nauku za analizu i dokaze pa mi nije ni palo na pamet pitati za molitvu...:D hvala na doprinosu temi kolega d2 :D :D :D
d2

#43 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by d2 »

nista nista draga omar little, uvijek sam tu da malo razbistrim mutne vode :D
Lauryn Hill

#44 Re: JE LI EKONOMSKA KRIZA BOŽIJA KAZNA?

Post by Lauryn Hill »

Meni ovo djeluje kao da pitas: "Zasto Bog dopusta da stotine djece u Africi svakodnevno umiru... da li je to Bozija kazna"?
I nisu samo Ameriku "pogadjale" oluje! ....kakve su se poplave desavale po Europi, polako ali sigurno nam se topi Arkticki led, i da ne zaboravim, cunami.. Sri Lanka, India, Tajland, Indonezija,... toliki zemljotresi u Japanu, Peruu. Sve su to klimatse promjene. :( A neeeeee, to nas sigurno Bog pokusava usmjeriti na pravi put! :-?
Boze sacuvaj, kakvih pitanja! :run:
Locked