mostarac wrote:osa wrote:galbraith se malo ispravio, nisu srbi genocidni fašisti nego njihovo rukovodstvo iz vremena rata, i kod zauzimanja banja luke spominje samo jedne snage jer druge nisu prismrdile ni blizu.
NEKADAŠNJI ambasador SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith u intervjuu za Dnevni avaz pojasnio je svoje izjave za američki nacionalni radio NPR kada je rekao da su "bosanski Srbi genocidni fašisti".
"Ne znam koje sam točno riječi koristio na NPR-u, gdje je bila akademska rasprava o ratovima na Balkanu i u BiH." - rekao je Galbraith dodajuči kako je možda rekao nešto slično.
"No, ne mislim da su bosanski Srbi fašistički i genocidni. Rukovodstvo RS i Vojska RS iz tog doba - jesu!" - ustvrdio je.
"Govorio sam o tadašnjoj situaciji, špekuliralo se što bi se odogodilo da smo pustili Hrvatima da uzmu Banja Luku. Istaknuo sam da je tadašnje vodstvo bosanskih Srba genocidno i fašistoidno te da bi možda bilo bolje da smo dopustili da budu potpuno poraženi nego da smo se odlučili na kompromis." - rekao je Galbraith.
Dodao je da je govorio o okolnostima koje su dovele do takvog raspleta.
malo si mi samodopadan i nadobudan a da u stvari lupas bezveze. ima ovdje ljudi iz bosanske krajine koji ti to jako jednostavno mogu pojasniti. HVO je zauzeo Mrkonjic Grad, a Armija BiH Sanski Most i Kljuc. Ukoliko ne gazis preko polozaja Armije BiH, a sasvim sigurno da HVO to ne bi cinio niti bi mogao, onda jedini put iz Mrkonjic Grada do Banjaluke ti vodi kroz kanjon Vrbasa, a tu vod vojnika moze zaustaviti brigadu. Ne znam jesi li tuda ikada prolazio, al sa tim se moze porediti samo kanjon neretve, mada je i kroz kanjon neretve lakse nego tuda. Tu je vojno napredovanje svedeno na nikakvo ili na puzeve korake. Do Mrkonjic Grada se moglo i nekako, al od Mrkonjic Grada HVO bi tesko mogao stici do Banjaluke jer mu jednostavno konfiguracija terena to ne bi dopustala bez ogromnih gubitaka u ljudstvu i tehnici. Nisam siguran da je HVO cak i da akcija nije zaustavljena imao interesa da na sebe preuzme tu odgovornost i rizik od toliko mrtvih. S druge strane Armija BiH je imala kudi kamo bolji geo-strateski polozaj i njena udaljenost od Banjaluke nije veca nego ona HVO-a. Cak kao sto ti karta prikazuje bila je i manja, al tvoja silna zelja za propagandom i zadojenost nacionalizmom ti ne daju da dises i davis se polako u njima. Nije ti to dobro za zdravlje. Ohladi malo.
Na karti ti je crnom strelicom prikazan HVO, a crvenom ARMIJA BiH i gradovi iz kojih su kretali prema Banjaluci. Armija je imala kracu udaljenost, 100% veci motiv i bolju konfiguraciju terena od HVO za svoje nadiranje. Ja bi samo volio viditi cime ti potkrepljujes svoje izjave i "cinjenice". Ovo je prica sta bi bilo kad bi bilo, al ne mogu da mi neko prodaje muda pod bubrege, a pogotovo da ponizava najelitniju jedinicu rata u Jugoslaviji a to je 5. korpus Armije Bosne i Hercegovine.
Za skontati ovo sve ne treba biti vojni strucnjak, dovoljno je samo procitati kartu, al tebi je draze slusati sta ti drugi kazu ili jos gore ako si bio na Mrkonjicu onda su te tvoji pretpostavljeni lagali o polozajima ostalih vojnih formacija.

hv nije stao u mrkonjiću, nije bitna ta palanka, već elektrana bočac i penjanje na manjaču, kad bi to označio na karti malo bi ti drukčije izgledala i mogao bi izvući druge zaključke.evo ti ugrubo malo podataka, pogledaj pod cilj operacije, to je onaj pritisak na s. most, pomaže se i ovako ne samo direktno.i bez obzira na hrabrost vojnika armije, bez hv ništa od ovog se ne bi odradilo htio ti to priznati ili ne.
DATUM: 08. - 12.10.1995. godine
VOJNOREDARSTVENA OPERACIJA: "Južni potez"
BOJIŠTE: Prostor jugozapadne BiH.
CILJ OPERACIJE: Odbaciti srpske snage iz područja Mrkonjić Grada, Podrašničkog Polja i HE - Bočac. Staviti pod nadzor putove koji vode ka Banja Luci: - Čađavica - Banja Luka - Mrkonjić Grad - Banja Luka - Jajce - Banja Luka. Uspostaviti bojišnicu na južnim padinama pl. Manjače. Oslabiti pritisak na 5. i 7. K ABiH.
OSLOBOĐEN TERITORIJ: Oslobođeno je područje ukupne površine 800 četvornih kilometara i bili su samo 23 kilometara od Banja Luke.
POSTROJBE:
Hrvatska vojska: 4. i 7. gbr, 1. HGZ, 1., 2., 3. gbr HVO, 126. dp, SP MUP, 60 gdb i 22. do.
Agresorska vojska:
TIJEK VOJNOREDARSTVENE OPERACIJE: 08.10.1995. Većih pomaka nije bilo. 1. gbr HVO i 126. dp su imale početne uspjehe. 9.10.1995. Veći uspjeh je i dalje imala 126. dp. 10.10.1995. Oslobođeni su: Mrkonjić Grad, Podrašničko Polje, Čađavica i HE - Bočac. 11.10.1995. Zamjena postrojbi na bojišnici 1., 2. i 3. gbr HVO dobile su područja odgovornosti za obranu.