Nobelovac Ahtisaari optužuje Srbe za dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije
"Njemačka je jedina zemlja koja se zaista sa svojom prošlošću suočila i pred tim se klanjam. Niko to, inače, nije učinio"...
15.10.2008. 12:32
Bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u rešavanju kosovskog problema Martti Ahtisaari optužio je danas Srbe da su odbili da pošteno razmotre historiju kosovskog konflikta i da zbog toga treba da snose konsekvence.
U intervjuu njemačkom listu ''Tagesspiegel'' Ahtisaari je rekao da je pogrešno označavati Slobodana Miloševića i Ratka Mladića kao jedine krivce za dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.
''Potpuno pogrešno je reći da su Milošević i Mladić bili jedini krivci. Ako jedno društvo tako postupa, kao što je srpsko učinilo, onda ono mora snositi konsekvence. Rješenje za Kosovo djeluje zbog toga, u najboljem slučaju, preventivno'', rekao je Ahtisaari, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrad za mir.
To rješenje za Kosovo, prema Ahtisaariju, šalje jasnu poruku.
"Ako jedan diktator u bilo kojoj zemlji počne da se loše ponaša prema svojim građanima, onda to ima konsekvence. Tada međunarodna zajednica ima odgovornost da interveniše. U ovom slučaju, to znači nezavisnost Kosova'', rekao je Ahtisaari, odgovarajući na pitanje zašto nije bilo moguće kompromisno rješenje, s kojim bi se mogli složiti i Srbi.
Naglašavajući da su ''Srbi odbili da historiju tog konflikta pošteno razmotre'', Ahtisaari je precizirao da je to generalni problem s kojim se konfrontira današnji svijet.
"Njemačka je jedina zemlja koja se zaista sa svojom prošlošću suočila i pred tim se klanjam. Niko to, inače, nije učinio'', rekao je Ahtisaari.
Ahtisaari je, odgovarajući na pitanje šta odlikuje dobrog posrednika, rekao da je to, prije svega, povjerenje svih učesnika i da je on doživio da ljudi žele da budu ljubazni.
''Ja to ne želim. Ja želim da riješim problem. Mora se biti vrlo pragmatičan kao što smo mi bili 1999. godine u kosovskom konfliktu'', rekao je Ahtisaari.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... ugoslavije
Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
-
zimomor
#1 Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Sad će salve o antisrpskoj svetskoj zaveri...
-
sarajevo63
#3 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Zavera iz Gnevnog Avaza
- nokia6170
#4 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
izjave pojedinaca me ne zanimaju, samo izjave zvanicnih institucija.
isto tako ti isti srbi su citirali comskog u pogledu genocida u srebrenici...koji se cak i naknadno ispravio i izvinio za svoje izjave, ali to srbima nije palo na pamet da ucine...vec samo skacu sa jednog pojedinca na drugog koji im u datom trenutku odgovara u "njihovoj istini".
nemojmo se priklanjati srpskom nacinu percepcije istine kroz izjave nekih pojedinaca.
za bosnu i hercegovinu ima sasvim dovoljno zvanicnih dokumenata i odluka od strane najvaznijih svjetskih institucija kojima se istina sasvim lako dokazuje i bez izjava pojedinaca.
isto tako ti isti srbi su citirali comskog u pogledu genocida u srebrenici...koji se cak i naknadno ispravio i izvinio za svoje izjave, ali to srbima nije palo na pamet da ucine...vec samo skacu sa jednog pojedinca na drugog koji im u datom trenutku odgovara u "njihovoj istini".
nemojmo se priklanjati srpskom nacinu percepcije istine kroz izjave nekih pojedinaca.
za bosnu i hercegovinu ima sasvim dovoljno zvanicnih dokumenata i odluka od strane najvaznijih svjetskih institucija kojima se istina sasvim lako dokazuje i bez izjava pojedinaca.
-
zimomor
#5 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Naravno, bitno je ono sto nadlezne institucije kazu, ali je isto tako bitno i misljenje jednog Nobelovca, narocito onog koji je tu nagradu dobio za predanost u postizanju mira.
Ono sto mi nikad ne trebamo izgubiti iz vida je to da i medju Srbima i pored svega ima mnogo dobrih ljudi koji osudjuju ono sto je uradjeno u njihovo ime.
Evo jos jedne izjave o covjeku cije ponasanje ide u istom smjeru onih koji su Ahtisaarija doveli do gore navedenog misljenja.
Ono sto mi nikad ne trebamo izgubiti iz vida je to da i medju Srbima i pored svega ima mnogo dobrih ljudi koji osudjuju ono sto je uradjeno u njihovo ime.
Evo jos jedne izjave o covjeku cije ponasanje ide u istom smjeru onih koji su Ahtisaarija doveli do gore navedenog misljenja.
Dodik gori od Lukasenka
"Svi su suglasni da u BiH ne možemo imati klasični EUSR. On mora biti 'naoružan' i snažan, a na nama je vidjeti kojim ga instrumentima možemo naoružati", kazao je nizozemski veleposlanik pojašnjavajući kako misli prije svega na neku vrstu tzv. bonnskih ovlasti koje ima sadašnji visoki predstavnik i koja uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika.
"Sankcije protiv pojedinaca uopće ne treba isključiti kao dio ovlasti budućeg posebnog predstavnika", rekao je Vosskuehler.
Komentirajući ponašanje aktualnog predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, Vosskuehler je izjavio kako ga smatra gorim političarom od bjeloruskog predsjednika Lukašenka kojemu je godinama bilo zabranjeno putovanje u EU, a ta mu je zabrana tek nedavno ukinuta. Dodao je kako se nada da će Dodik ipak djelovati racionalno.
(Hina)
-
zimomor
#6 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Galbrajt: Bosanski Srbi su genocidni fašisti
14.10.2008. 16:14
Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da su bosanski Srbi "genocidni fašisti".
Galbrajt je rekao da se 1995. godine "založio za zaustavljanje hrvatsko-muslimanske ofanzive na Republiku Srpsku /RS/, prije nego što su Srbi potpuno poraženi, ali da je pogriješio", prenosi veb magazin "Bošnjaci net".
"Bosanskim snagama trebalo je dozvoliti da do kraja završe posao. Jer bosanski Srbi su fašisti, genocidni fašisti. Možda bi bilo bolje da smo tada dozvolili da oni budu u potpunosti pokoreni, da bi se njihov nacionalizam zaustavio", naveo je Galbrajt u emisiji "Kako se ratovi završavaju" emitovanoj 10. oktobra na "Nešnel pablik radiju" /National Public Radio/.
Autor Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk govorio je u toj emisiji o pregovorima u Dejtonu i zaustavljanju rata i objasnio kako je BiH morala de fakto da bude podijeljena na dva dijela, odnosno entiteta.
Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak rekao je da eniteti odmažu napretku u BiH, ali da je taj način sklopa bio neophodan da se uticaj jedne grupe ne može koristiti protiv drugih etničkih grupa.
*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=215
- Banksy
#7 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
'... SU BILI, u ratu 1992 - 1995 ...' - to je rekao,zimomor wrote:Galbrajt: Bosanski Srbi su genocidni fašisti
Srna je prenijela 'su' i izbacila godine, a onda su svi citirali Srnu ...
- bijelo_dugme
#8 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Sad će salve o antisrpskoj svetskoj zaveri...
Pricam sa srbinom o Ahtisaariju, tvrdi da su ga albanci kupili o gotovo. Kasnije mi dade stranicu Serbianna.com koja to potvrduje
- Luke Perry
#9 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Steta sto se Ahtisaari nije vise bavio BiH.
- osa
#10 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
galbraith se malo ispravio, nisu srbi genocidni fašisti nego njihovo rukovodstvo iz vremena rata, i kod zauzimanja banja luke spominje samo jedne snage jer druge nisu prismrdile ni blizu.
NEKADAŠNJI ambasador SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith u intervjuu za Dnevni avaz pojasnio je svoje izjave za američki nacionalni radio NPR kada je rekao da su "bosanski Srbi genocidni fašisti".
"Ne znam koje sam točno riječi koristio na NPR-u, gdje je bila akademska rasprava o ratovima na Balkanu i u BiH." - rekao je Galbraith dodajuči kako je možda rekao nešto slično.
"No, ne mislim da su bosanski Srbi fašistički i genocidni. Rukovodstvo RS i Vojska RS iz tog doba - jesu!" - ustvrdio je.
"Govorio sam o tadašnjoj situaciji, špekuliralo se što bi se odogodilo da smo pustili Hrvatima da uzmu Banja Luku. Istaknuo sam da je tadašnje vodstvo bosanskih Srba genocidno i fašistoidno te da bi možda bilo bolje da smo dopustili da budu potpuno poraženi nego da smo se odlučili na kompromis." - rekao je Galbraith.
Dodao je da je govorio o okolnostima koje su dovele do takvog raspleta.
NEKADAŠNJI ambasador SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith u intervjuu za Dnevni avaz pojasnio je svoje izjave za američki nacionalni radio NPR kada je rekao da su "bosanski Srbi genocidni fašisti".
"Ne znam koje sam točno riječi koristio na NPR-u, gdje je bila akademska rasprava o ratovima na Balkanu i u BiH." - rekao je Galbraith dodajuči kako je možda rekao nešto slično.
"No, ne mislim da su bosanski Srbi fašistički i genocidni. Rukovodstvo RS i Vojska RS iz tog doba - jesu!" - ustvrdio je.
"Govorio sam o tadašnjoj situaciji, špekuliralo se što bi se odogodilo da smo pustili Hrvatima da uzmu Banja Luku. Istaknuo sam da je tadašnje vodstvo bosanskih Srba genocidno i fašistoidno te da bi možda bilo bolje da smo dopustili da budu potpuno poraženi nego da smo se odlučili na kompromis." - rekao je Galbraith.
-
dallton
#11 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
mozda je on nesto pojasnio za avaz, ali original engleska verzija na bbc-u i national public radio kaze "bosanski srbi su genocidni fasisti" - ali eto mozda bbc prenese verziju iz avazaosa wrote:galbraith se malo ispravio, nisu srbi genocidni fašisti nego njihovo rukovodstvo iz vremena rata, i kod zauzimanja banja luke spominje samo jedne snage jer druge nisu prismrdile ni blizu.
-
Abacija
#12 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Da ne generalizujemo; nisu Srbi kao etnos genocidni fasisti ali politicka ideologija koja upotrebljava prefix srpski to jeste (zna se vrlo dobro koja je to ideologija). I ne treba meni niko sa strane da to potvrdjuje. Da ste mene to pitali rekao bi vam iskreno. 
-
dallton
#13 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
sumnjam da je galbrajt zelio da kaze da su srbi kao narod genocidni fasisti (u originalu je takva izjava), ali je indikativno ono sto se duze vrijeme odvija, a to je da se sav racun ispostavi bosanskim srbima mada i ptice na grani na znaju za umjesanost srbije ...ali na manjima se kola lomeAbacija wrote:Da ne generalizujemo; nisu Srbi kao etnos genocidni fasisti ali politicka ideologija koja upotrebljava prefix srpski to jeste (zna se vrlo dobro koja je to ideologija). I ne treba meni niko sa strane da to potvrdjuje. Da ste mene to pitali rekao bi vam iskreno.
- Banksy
#14 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Ne mogu da vjerujem da je to zaista rekao, daj nam link ...dallton wrote: mozda je on nesto pojasnio za avaz, ali original engleska verzija na bbc-u i national public radio kaze "bosanski srbi su genocidni fasisti" - ali eto mozda bbc prenese verziju iz avaza![]()
isto tako u originalu stoji da su bosanski srbi genocidni fasisti u sadasnjem vremenu i da nastavljaju sa svojim ludackim nacionalizmom - znaci nista nije u istoriji, sve je jos tu
-
dallton
#15 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
mislim da je originalan jasanhttp://www.theworld.org/?q=node/21646
Galbraith: “But the other side of the coin is that the Bosnian Serbs were fascists, genocidal fascists. And it might have been a better end to the war for them to be decisively defeated rather than continuing in power and continuing with this insane nationalism of theirs.”
u emisiji su i holbrook i albright i lajcak koji se zali da je dejton tesko provesti....pisao sam o ovome prije 4 dana otprilike u vrijeme kad su vijesti izasle, skupa s ahtisarijevom i mesicevom izjavom, koje su date u 3 dana jedna iz druge, na horizontu su uglavnom tamni oblaci jer su opet gornji spratovi mz-a postigli konsenzus oko krivaca
-
dallton
#16 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
a evo kako to prenosi dodin navodno bosanski pincom.info
Galbraith: Možda je trebalo uzeti Banja Luku i Srbe potpuno poraziti
Vodstvo Republike Srpske bilo je fašističko i genocidno. Vojska RS također je bila fašistička i genocidna i možda ih je trebalo potpuno poraziti- izjavio je nekadašnji veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith.
WASHINGTON - Vodstvo Republike Srpske bilo je fašističko i genocidno. Vojska RS također je bila fašistička i genocidna - ustvrdio je u razgovoru za "Dnevni avaz" nekadašnji veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Peter Galbraith.
Povod za razgovor s njim je intervju koji je dao za američki nacionalni radio (NPR) te reakcije koje je izazvala njegova ocjena da su "bosanski Srbi genocidni fašisti".
- Ne znam koje sam riječi točno koristio na NPR-u. Bila je to akademska rasprava o ratovima na Balkanu i u BiH. Među gostima sam bio i ja. Možda sam tamo rekao nešto slično, poput paralela koje su se povlačile s Njemačkom nakon Drugog svjetskog rata.
No, ne mislim da su bosanski Srbi fašistički i genocidni. Rukovodstvo RS i Vojska RS iz tog doba - jesu! – kaže Galbraith .
- NPR je radio emisiju. Govorio sam o tadašnjoj situaciji i špekulirao što bi se dogodilo da smo pustili Hrvatima da uzmu Banju Luku. Kazao sam da je tadašnje vodstvo bosanskih Srba genocidno i fašisoidno te da bi možda bilo bolje, da bi regija bila stabilniji, da smo dopustili da budu potpuno poraženi, umjesto što smo se odlučili na kompromis.
Međutim, da je Banja Luka uzeta, imali bismo na koridoru u Posavini najmanje 300-400 tisuća ljudi i veoma tešku situaciju. Već smo imali dosta izbjeglica iz Krajine. Oni i bosanski Srbi u egzodusu doveli bi do humanitarne katastrofe. To nismo smjeli dopustiti. Bilo je još dosta drugih faktora koje smo uzimali u obzir, kazao je Galbraith.
Na upit Ima li ambicija aktivirati se u administraciji novog predsjednika SAD. Senator Obama u sve većoj je prednosti Galbrait je odgovorio kako je poznat kao čovjek koji nikada nije odbio ponuđeno mjesto.
- Znam veoma mnogo ljudi u stožeru senatora Obame. Oni su sada zauzeti pobjedom na izborima, a ne kadrovskim popunjavanjima mjesta u administraciji, kazao je: Dodao je kako veoma voli Balkan i kako bi se volio vratiti i raditi tamo, iako trenutno nije bez posla
Na upit Očekuje li da se nova američka administracija posveti Balkanu i kvalitetno završi započeto Galbrait je odgovorio potvrdo.
-Apsolutno! Možete očekivati snažniji angažman Obamine administracije na Balkanu, pa samim tim i u BiH. Oni će biti fokusirani na više stvari, ne samo Irak, i problemima pristupati na neki globalniji način.
- Banksy
#17 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Ovdje jasno kaže BILI fašisti, a pretpostavljam da govori o ratu 1992 - 1995, dakle, ipak je ispravka na mjestu.dallton wrote:mislim da je originalan jasanhttp://www.theworld.org/?q=node/21646
Galbraith: “But the other side of the coin is that the Bosnian Serbs were fascists, genocidal fascists. And it might have been a better end to the war for them to be decisively defeated rather than continuing in power and continuing with this insane nationalism of theirs.”![]()
-
dallton
#18 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
jest, ali je druga recenica present continuous tense....ovakve se izjave ne daju bezveze s obzirom da se radi o zeitgeschiht "istoriji koja tece"Banksy wrote:Ovdje jasno kaže BILI fašisti, a pretpostavljam da govori o ratu 1992 - 1995, dakle, ipak je ispravka na mjestu.dallton wrote:mislim da je originalan jasanhttp://www.theworld.org/?q=node/21646
Galbraith: “But the other side of the coin is that the Bosnian Serbs were fascists, genocidal fascists. And it might have been a better end to the war for them to be decisively defeated rather than continuing in power and continuing with this insane nationalism of theirs.”![]()
- Luke Perry
#19 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Eto danas ko biva nisu. Lijepo kaze Ahtisaar, samo su se Nijemci suocili sa prosloscu.
- Maraschino
#20 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
u ovome se ne slazem ni sa tobom ni sa Galbrajtom jer sam licno gledao B.L. (malo izdalekaosa wrote:galbraith se malo ispravio, nisu srbi genocidni fašisti nego njihovo rukovodstvo iz vremena rata, i kod zauzimanja banja luke spominje samo jedne snage jer druge nisu prismrdile ni blizu.
a i ovo etiketiranje ABiH ti ne idu bas od ruke, smradovi su bili u BL a i ostali
- osa
#21 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Maraschino wrote:u ovome se ne slazem ni sa tobom ni sa Galbrajtom jer sam licno gledao B.L. (malo izdalekaosa wrote:galbraith se malo ispravio, nisu srbi genocidni fašisti nego njihovo rukovodstvo iz vremena rata, i kod zauzimanja banja luke spominje samo jedne snage jer druge nisu prismrdile ni blizu.
Dodao je da je govorio o okolnostima koje su dovele do takvog raspleta.)
a i ovo etiketiranje ABiH ti ne idu bas od ruke, smradovi su bili u BL a i ostali
"ne prismrditi" znači ne prići blizu, biti daleko, ni na pamet mi nije palo da etiketiram
-
dallton
#22 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
ne boj se shvatili smo prismrditi pravilno, a sto se tice sve, maraschino je u pravu
- Banksy
#23 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Nisi u pravu.dallton wrote:jest, ali je druga recenica present continuous tense....ovakve se izjave ne daju bezveze s obzirom da se radi o zeitgeschiht "istoriji koja tece"Banksy wrote:Ovdje jasno kaže BILI fašisti, a pretpostavljam da govori o ratu 1992 - 1995, dakle, ipak je ispravka na mjestu.
Ispravka je tačna.
-
dallton
#24 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
ne bih dalje u raspravu o ljepotama engleskog jezika, procitaj cijeli intervjuBanksy wrote:Nisi u pravu.dallton wrote:jest, ali je druga recenica present continuous tense....ovakve se izjave ne daju bezveze s obzirom da se radi o zeitgeschiht "istoriji koja tece"Banksy wrote:Ovdje jasno kaže BILI fašisti, a pretpostavljam da govori o ratu 1992 - 1995, dakle, ipak je ispravka na mjestu.
Ispravka je tačna.
- Banksy
#25 Re: Nobelovac optužuje Srbe za dešavanja na prostoru ex-YU
Pročitala.dallton wrote:ne bih dalje u raspravu o ljepotama engleskog jezika, procitaj cijeli intervjuBanksy wrote:Nisi u pravu.dallton wrote:jest, ali je druga recenica present continuous tense....ovakve se izjave ne daju bezveze s obzirom da se radi o zeitgeschiht "istoriji koja tece"
Ispravka je tačna.
Nije bitan kontekst, ne prepričavamo priču. Citiramo.
SRNA ga je namjerno pogrešno citirala, napisala SU umjesto BILI, i izbacila kontekst.
Zato sam te i pitala za link, jer si tvrdio da je rekao SU, a evo nije.
Galbright je suviše iskusan da bi tako brljao, zato nisam ni vjerovala prvom citatu.
A lijep je engleski, lijep