Ovo oko kojekakvih dilema necu uopce komentarisat! Punto je imao 86 konja, a polo 80! I cinjenica je da bez obzira sta ti pricao polo opet manje trosi! Unatoc manjoj kubikazi i "slabijem" motoru! O odzivu na gas u preticanjima da i ne pricam! Kad si vec spomenuo roomstera, koliko je ono tezi roomster u odnosu na pola?johntra wrote:pa upravo si sam sebi odgovorio na tu dilemu...ali ako hoćeš da budem malo detaljniji, mogu biti i to...
e ovako..Punto ima 1900 kubika, a Polo 1400..eto odmah na startu usporedbe Punto više troši...idemo dalje...ne znam koliko je tvoj Punto imao 80 ili 115 KS, a trocilindraši TDI imaju 75 ili 80...opet Punto radi veće snage ima veću potrošnju...evo treća stvar...navuci bilo kojeg dizelaša na 140, a to je otprilike na nekih 4.000-4.500 rpm, dobićeš veću potrošnju...ideš brže i trošiš više, što je logično..znači potrošnja Punta od osam litara pri toj brzini je normalna, benzinci slične zapremine i konjaže na toj brzini troše u prosjeku dva do tri litra više...osam litara troši i taj Polo pri tim brzinama, pogotovo trocilindraš koji tada vrti pod mnogo većim opterećenjima, nego auto sa četiri cilindra...
Punto ili Polo?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- TheOne
#26 Re: Punto ili Polo?
- TheOne
#27 Re: Punto ili Polo?
@the one...a koliko bi ti želio da ti gradski automobil sa dizelskim motorom troši na autoputu pri brzini od 140 km na sat?
to misliš da taj Polo ne uzima toliko??
imam službenog Roomstera sa 1.4 TDI, pa u ovim sada zimskim, ne mogu biti više ekstremniji, uzima gradske vožnje od 7 do 7,5 litara...
o zvuku istog motora ne želim trošiti riječi....
Evo da ti pomognem, znaci taj tvoj rastrosni roomster je tezak 1.335 kg, a polo s istim, (mozda cak i jacim motorom) 961 kg! Izgleda da si htio povucu paralelu na osnovu motora, ali kao sto vidis nije sve u motoru, ima nesto i u tezini
- johntra
#28 Re: Punto ili Polo?
tebi fakat treba crtat??pokušavam da kažem da je normalna potrošnja dizelaša na 140 km na sat, osam ili devet litara i da se zavaravaš time da i Polo sa 1,4 TDI motorom ne bi trošio isto toliko...to sam i potkrijepio primjerom sa usporedbom...
Roomster 1,4 TDI ima težinu do 1245 kg, dok je Polo u to vrijeme dolazio sa 1.4 TDI motorom jačine od SAMO 75 ks i težinom od 1091 kg...kasnije je došla verzija od 80, ...i btw, Roomstera samo ja vozim i nema na satu više od 10.000, star pola godine i većinom se koristi za službena putovanja van grada..hvala Bogu da ga čuvam, sigurno kao i svoje, čak i šahtove zaobilazim
...može se spustiti na 4,5, ali također zna u ovim danima trošiti oko 7 do 7,5...tako da te šuplje, neće nikada preći 5,5, okači mačku o rep..
Roomster 1,4 TDI ima težinu do 1245 kg, dok je Polo u to vrijeme dolazio sa 1.4 TDI motorom jačine od SAMO 75 ks i težinom od 1091 kg...kasnije je došla verzija od 80, ...i btw, Roomstera samo ja vozim i nema na satu više od 10.000, star pola godine i većinom se koristi za službena putovanja van grada..hvala Bogu da ga čuvam, sigurno kao i svoje, čak i šahtove zaobilazim
-
Leonid Breznjev
#29 Re: Punto ili Polo?
ovdje takodjer imas misljenja forumasa kao i njihova iskustva sa trazenim vozilima
vw polo
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... it=vw+polo
fiat punto
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2372877
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2331133
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2097120
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2046829
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p1872026
vw polo
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... it=vw+polo
fiat punto
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2372877
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2331133
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2097120
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2046829
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p1872026
-
Lesli Eldridž
#30 Re: Punto ili Polo?
Naravno. Puno je do vozača i načina vožnje, kao i saobraćajne situacijejohntra wrote:tebi fakat treba crtat??pokušavam da kažem da je normalna potrošnja dizelaša na 140 km na sat, osam ili devet litara i da se zavaravaš time da i Polo sa 1,4 TDI motorom ne bi trošio isto toliko...to sam i potkrijepio primjerom sa usporedbom...
Roomster 1,4 TDI ima težinu do 1245 kg, dok je Polo u to vrijeme dolazio sa 1.4 TDI motorom jačine od SAMO 75 ks i težinom od 1091 kg...kasnije je došla verzija od 80, ...i btw, Roomstera samo ja vozim i nema na satu više od 10.000, star pola godine i većinom se koristi za službena putovanja van grada..hvala Bogu da ga čuvam, sigurno kao i svoje, čak i šahtove zaobilazim...može se spustiti na 4,5, ali također zna u ovim danima trošiti oko 7 do 7,5...tako da te šuplje, neće nikada preći 5,5, okači mačku o rep..
-
Sarajevski
#31 Re: Punto ili Polo?
Kupi Clio i uzivaj
-
Lesli Eldridž
#32 Re: Punto ili Polo?
Da ne širimo temu, ali klio ima plastične blatobrane-slično trabantu.Sarajevski wrote:Kupi Clio i uzivaj
- chuchumbamayumbe
#34 Re: Punto ili Polo?
Postoji razlog zasto su ti blatobrani plasticni, raspitaj se malo za rezultate NCAP testa tih automobila sa plasticnim blatobranima.Lesli Eldridž wrote:Da ne širimo temu, ali klio ima plastične blatobrane-slično trabantu.Sarajevski wrote:Kupi Clio i uzivaj
-
schakal
#35 Re: Punto ili Polo?
Plastika nije tu radi boljih rezultata crasch testa, nego da smanji tezinu automobila i da ukloni probleme sa hrdjanjem. U slucaju sudara sigurno te nece spasiti 3mm debeo lim blatobrana ili neka plastika.
-
Lesli Eldridž
#36 Re: Punto ili Polo?
Da neće ga spasiti, ali možda i hoće, ali za mala kuckanja po parkinzima npr ili manja nalijetanja, plastika puca k'o ledenica (megane, clio II i III, Laguna II, Scenic) i šteta je povelika jer su plastični blatobrani preskupi, a limeni se relativno lako poprave i ispeglaju za male pare. Ako se i mijenjaju opet su jeftiniji nego renaultovi dijelovi. Provjereno sve.
-
ado-šampion
#37 Re: Punto ili Polo?
Gdje si provjerio?Lesli Eldridž wrote:Da neće ga spasiti, ali možda i hoće, ali za mala kuckanja po parkinzima npr ili manja nalijetanja, plastika puca k'o ledenica (megane, clio II i III, Laguna II, Scenic) i šteta je povelika jer su plastični blatobrani preskupi, a limeni se relativno lako poprave i ispeglaju za male pare. Ako se i mijenjaju opet su jeftiniji nego renaultovi dijelovi. Provjereno sve.
Moj prijatelj je sa Cliom II udario tim plastičnim blatobranom u kontejner (bacio ga led) pri brzini nekih 10-20 km/h i plastika nije pukla, blatobran ostao kakav je i bio. Da je u pitanju bio metalni blatobran, to bi bilo 200 KM štete, koliko danas dobri limari/lakireri traže da isprave i lakiraju blatobran. Upravo zbog takvih malih udaraca i smanjene težine, danas koriste plastične blatobrane. Al džaba što hiljadu inžinjera misli jedno, uvijek će se naći neki Bošnjo koji će im reći da nisu u pravu.
- Neelix
#38 Re: Punto ili Polo?
Sarajevski wrote:Kupi Clio i uzivaj
pa nije gay
-
Lesli Eldridž
#39 Re: Punto ili Polo?
Opet ti! Pa pogledaj malo po parkinzima renaulte sa napuklim blatobranima. To se može samo zamijeniti, nikako ispraviti. Ili možda misliš uzeti aceton da se to popravi kao nekad trabantiado-šampion wrote:Gdje si provjerio?Lesli Eldridž wrote:Da neće ga spasiti, ali možda i hoće, ali za mala kuckanja po parkinzima npr ili manja nalijetanja, plastika puca k'o ledenica (megane, clio II i III, Laguna II, Scenic) i šteta je povelika jer su plastični blatobrani preskupi, a limeni se relativno lako poprave i ispeglaju za male pare. Ako se i mijenjaju opet su jeftiniji nego renaultovi dijelovi. Provjereno sve.![]()
Moj prijatelj je sa Cliom II udario tim plastičnim blatobranom u kontejner (bacio ga led) pri brzini nekih 10-20 km/h i plastika nije pukla, blatobran ostao kakav je i bio. Da je u pitanju bio metalni blatobran, to bi bilo 200 KM štete, koliko danas dobri limari/lakireri traže da isprave i lakiraju blatobran. Upravo zbog takvih malih udaraca i smanjene težine, danas koriste plastične blatobrane. Al džaba što hiljadu inžinjera misli jedno, uvijek će se naći neki Bošnjo koji će im reći da nisu u pravu.
- Vincent Raine
#40 Re: Punto ili Polo?
Ko o cemu, Lesli o FuntuLesli Eldridž wrote:Ne razumijem te konstatacije "šupalj lim i loša plastika". Imam punta 1,2 2001 g. i nema govora o tome. Zamjerke tipa "loše ležanje u krivinama" su neosnovane, naprotiv leži u krivinama da ne može biti bolji. Moj "mali" rođak vozi od ljetos polo sa 3 cilindra dizel (2004 g)i bučan je, plastika je kao i kod svakog drugog auta, ni bolja ni lošija, sjedišta su pretvrda, kao i ovjes, a i skučen je (uzak brate do bola). Nije me oduševio nimalo jer je neudoban. Izgleda mi nekako lohotno i nježno prema puntu i nije mi lijep (to je već stvar ukusa i ne moramo o tome raspravljati). Punto je puno udobniji i bolji.
-
ado-šampion
#41 Re: Punto ili Polo?
Pa kako ti znaš kako su napukli ti blatobrani?! Jaro ne posjedujem ja 100 auta proizvodnje od 2000. do danas da mogu iznositi svoja iskustva o svakom. Čija si ti iskustva iznio kad si tvrdio da "pucaju pri svakom manjem udarcu"? Bio sam s likom u Cliu kad se to desilo za tvoju informaciju.Lesli Eldridž wrote:Opet ti! Pa pogledaj malo po parkinzima renaulte sa napuklim blatobranima. To se može samo zamijeniti, nikako ispraviti. Ili možda misliš uzeti aceton da se to popravi kao nekad trabantiado-šampion wrote:Gdje si provjerio?Lesli Eldridž wrote:Da neće ga spasiti, ali možda i hoće, ali za mala kuckanja po parkinzima npr ili manja nalijetanja, plastika puca k'o ledenica (megane, clio II i III, Laguna II, Scenic) i šteta je povelika jer su plastični blatobrani preskupi, a limeni se relativno lako poprave i ispeglaju za male pare. Ako se i mijenjaju opet su jeftiniji nego renaultovi dijelovi. Provjereno sve.![]()
Moj prijatelj je sa Cliom II udario tim plastičnim blatobranom u kontejner (bacio ga led) pri brzini nekih 10-20 km/h i plastika nije pukla, blatobran ostao kakav je i bio. Da je u pitanju bio metalni blatobran, to bi bilo 200 KM štete, koliko danas dobri limari/lakireri traže da isprave i lakiraju blatobran. Upravo zbog takvih malih udaraca i smanjene težine, danas koriste plastične blatobrane. Al džaba što hiljadu inžinjera misli jedno, uvijek će se naći neki Bošnjo koji će im reći da nisu u pravu.Ali premlad si ti da bi se sjećao trabanta. Opet iznosiš iskustva od raznoraznih jarana...
-
Lesli Eldridž
#42 Re: Punto ili Polo?
A ja sam gled'o na Mejtašu kad se Oktavia samo naslonila na Megane-a II i puče na obrvi blatobran.
- johntra
#43 Re: Punto ili Polo?
ado, kupio sam novi broj Autobilda?
hoćeš da ti ga dam da ga prekopiraš?
-
Lesli Eldridž
#44 Re: Punto ili Polo?
Nemaj johntra, možda je kod kojeg fiata otiš'o osigurač od kočnica 
-
Majjah
#45 Re: Punto ili Polo?
Jel ovo opet prica VW Vs Rest of the World?
Ako vec ne ,,bjezis'' od italijanskih auta, prosvrljaj malo po netu i Pogledaj Alfu 147 koju sa odlicnim 1.6 TS motorom mozes naci za tih 12.000 KM
Ako vec ne ,,bjezis'' od italijanskih auta, prosvrljaj malo po netu i Pogledaj Alfu 147 koju sa odlicnim 1.6 TS motorom mozes naci za tih 12.000 KM
- Neelix
#46 Re: Punto ili Polo?
otpadnel' rucka kad ? 
-
ado-šampion
#47 Re: Punto ili Polo?
Šta ti to znači?! Ne razumijem. Pregledao sam jedan Auto Bild u životu, i to na plaži od dosade, ne znam Njemački. Zapravo u zadnje vrijeme ne čitam ništa, nemam vremena. Što ti braniš Leslija stalno, jel što on voli Fiat ko i ti, ili tu ima nešto više?johntra wrote:ado, kupio sam novi broj Autobilda?
- johntra
#48 Re: Punto ili Polo?
aha mutan sam ko Miljacka...hahahah...hajde ba Ado, opusti se malo, vidiš da se zezam...ne branim ja Leslija, zna se on čuvat sam za sebe, a ima i Autobild u srbijanskoj verziji...haj živio...
-
ado-šampion
#49 Re: Punto ili Polo?
Pa zar nisam opušten?johntra wrote:aha mutan sam ko Miljacka...hahahah...hajde ba Ado, opusti se malo, vidiš da se zezam...ne branim ja Leslija, zna se on čuvat sam za sebe, a ima i Autobild u srbijanskoj verziji...haj živio...
-
whow
#50 Re: Punto ili Polo?
Lesli , taj nije sretan dok se sa nekim ne posvada. Daleko ce dogurati sa ovakvim ponasanjem . Kada vidim da je na forumu prdi mi se.ado-šampion wrote:Pa zar nisam opušten?johntra wrote:aha mutan sam ko Miljacka...hahahah...hajde ba Ado, opusti se malo, vidiš da se zezam...ne branim ja Leslija, zna se on čuvat sam za sebe, a ima i Autobild u srbijanskoj verziji...haj živio...Jah, u srbijanskoj sam čitao, srednja žalost, nekad davno...