Punto ili Polo?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

McDizdar

#1 Punto ili Polo?

Post by McDizdar »

Dakle, iz samog naslova je jasno. Imam solidnu ponudu, Fiat Punto, 2003 godište a s druge strane razmišljam možda ne bi bilo loše i neki Polo.

Znam za mnoge priče kako su talijanska auta dosta kvarljiva i u tom smislu nepouzdana a Punto mi je opet nekako ljepši od Pola.

Pa ako neko ima iskustva, savjeta, prijedloga, volio bih da čujem. :)

Unaprijed hvala!
malizeleni

#2 Re: Punto ili Polo?

Post by malizeleni »

Punto za ugodzaj :) Polo ako neces da izgubis puno na vrijednosti :)
atko

#3 Re: Punto ili Polo?

Post by atko »

Polo definitivno, ako pordimo modele kao modele ;)

Ako pricamo o konkretnim ponudjenim autima onda zavisi od ocuvanosti, tvog dzepa i tvojih potreba itd itd ...

Ja vozim polo3 99, ne gasim ga leto-zima-grad-otvorieni put ... uvezen iz Njemacke zaista ocuvan, stavio zeder odmah i mirna bosna ;)

Problemi koje sam ja imao:
Elektronski podizaci stakala su im kriza - i preskupi ako mjenjas originalne dijelove
Brave su im takodje mogle biti bolje ali su jeftine za zamjeniti.

I onaj Operator gepeka ce ti na parkingu izmedju pola i punta prije potrcat da otkljuca gepek pola :lol:

Sjoo sto ce se na ovoj temi zakuhati, daj zovite jos nekog renaultovca da ugodjaj bude potpun... odoh ja po kokice :D :D
McDizdar

#4 Re: Punto ili Polo?

Post by McDizdar »

Ma tražim svega par dana i našao sam jedan Polo, 2003 godište, 87 tisuća prešao, čovjek ga prodaje jer mu se obitelj proširila a blizu mene stanuje tako da ne vjerujem da bi fušerio, kako kaže nikad nije imao većih problema. Motor je 1.2, nema klime i ne da mi ispod 12.500 KM, pa budući da sam totalno neupućen u te cijene volio bih da mi neko kaže je li to preskupo?
ja1977

#5 Re: Punto ili Polo?

Post by ja1977 »

Ja mislim da je to strasno puno para.

Osim toga pogledaj na market.ba, pa uporedi. Ja definitivno ne bih kupovao auto bez klime
edoze

#6 Re: Punto ili Polo?

Post by edoze »

mana je sto nema klimu,al mislim da nije skup,malo presao...koje god auto uvezes preslo je preko 100000...jel i taj iz uvoza il je kupljen u BiH?ponudi ti njemu nize,pokazi mu pare,prodace ga ;-)
McDizdar

#7 Re: Punto ili Polo?

Post by McDizdar »

ja1977 wrote:Ja mislim da je to strasno puno para.

Osim toga pogledaj na market.ba, pa uporedi. Ja definitivno ne bih kupovao auto bez klime
Nisam znao za tu stranicu, evo upravo sam pogledao i nekako mi se čini da ovaj što mi je ponuđen ne odudara puno od cijene. Izgleda su ovi Polići malo precijenjeni jer se za te novce još malo pa može uzeti i golf četvorka.

Moraću izgleda razmisliti o nekom drugom modelu jer mi se nekako ne daje toliko para za takav autić. :)
McDizdar

#8 Re: Punto ili Polo?

Post by McDizdar »

edoze wrote:mana je sto nema klimu,al mislim da nije skup,malo presao...koje god auto uvezes preslo je preko 100000...jel i taj iz uvoza il je kupljen u BiH?ponudi ti njemu nize,pokazi mu pare,prodace ga ;-)
Iz uvoza je, kako kaže iz Austrije što kilometražu već dovodi u sumnju ali ga već par godina vozi i nije imao problema sa njim.

Upravo ću to i uraditi, izvaliću 10 000 KMčića pa kad vidi živu lovu možda mu se štagod prelomi u glavi. :D Za te pare će ga teško prodati pogotovo u malom gradiću jer znam još jednog koji već dva tri mjeseca bezuspješno prodaje Polo iz 2001. za 11 000 KM. Nemaju ljudi love a i kad je toliko sakupe gledaju Golfa, Focusa, Astru, nešto malo veće. :)
Lesli Eldridž

#9 Re: Punto ili Polo?

Post by Lesli Eldridž »

Polo je preskup, a punto je bolje i udobnije auto. Zato punto, je moja preporuka.
sorge_sa

#10 Re: Punto ili Polo?

Post by sorge_sa »

dacu ti ja Renault Clio II 2002 god. presao 80.000 km 1.2 16V 75KS,klima, abs, servo, prednji eleektricni podizaci, centralna brava, daljinsko zakljucavanje, za 10 000 km, istekla mu registracija 22 novembra 2008.
mozes me na PP kontaktirati da pogledas auto
Maxwell2008

#11 Re: Punto ili Polo?

Post by Maxwell2008 »

Ako kupujes auto da ga vozis i uzivas u voznji onda PUNTO.
Ako kupujes auto da bi ga poslije mogao dobro prodati onda POLO.
corsa

#12 Re: Punto ili Polo?

Post by corsa »

Izmedju Pola i Punta ja bih izabrao Fiestu! :D Za manje para dobijas puno bolji auto! :wink:
dast

#13 Re: Punto ili Polo?

Post by dast »

McDizdar wrote:Dakle, iz samog naslova je jasno. Imam solidnu ponudu, Fiat Punto, 2003 godište a s druge strane razmišljam možda ne bi bilo loše i neki Polo.

Znam za mnoge priče kako su talijanska auta dosta kvarljiva i u tom smislu nepouzdana a Punto mi je opet nekako ljepši od Pola.

Pa ako neko ima iskustva, savjeta, prijedloga, volio bih da čujem. :)

Unaprijed hvala!
Polo, koje godiste? Kakvi su motori, daj malo vise informacija... Vozim Fiata Bravo, 99. godina i iskreno Fiata vise nikada necu uzeti.... Ne zbog toga sto se kvari, nego sto ima previse mana, u poredjenju recimo sa golfom 4 kakvog mi drug ima... Tako da WV nosi ubjedljivu pobjedu u odnosu na Fiat, iz iskustva govorim, a mani se vizueliteta, to nek' ti ne bude toliko bitno!
Tako da Polo, ako naravno nije u pitanju benzinac, ako imas lovu uzmes kakvog tdi-a....
A ako hoces bas punta, onda trazi dizela ( 1.2 Multijet - 16V) trosi po gradu max 6 litara, cesto i manje, ili nekog jtd-a, ali ovaj sto sam ti pomenuo je odlican motor, takodje iz iskustva pricam!
bmx

#14 Re: Punto ili Polo?

Post by bmx »

Ja imam punta vec skoro 5 godina i toplo ga preporucujem :D Isto tako, iz iskustva sa njim, ne preporucujem auto bez klime ni u kom slucaju...Vrijedi dati vise para, ali ti makar nije muka kad ljeti trebas uci u kola i otici na drugi kraj grada...
LAIBACH KUNST

#15 Re: Punto ili Polo?

Post by LAIBACH KUNST »

WV je ipak bolji od Fiata (Ako ti neko napiše "Fijat",to je sigurno konzument "Avaz"-a).
Karabaja

#16 Re: Punto ili Polo?

Post by Karabaja »

corsa wrote:Izmedju Pola i Punta ja bih izabrao Fiestu! :D Za manje para dobijas puno bolji auto! :wink:
za manje para dobiješ i puno manje auto :D

Polo je super
TheOne

#17 Re: Punto ili Polo?

Post by TheOne »

Ovako Dizda... Sto se tice punta, preporucio bih ti da talijana izbijes iz glave, imao sam priliku voziti punta 2003g, 1.9 jtd, i razocarao sam se, sto se tice potrosnje po lokalnim putevima, ista je prihvatljiva ali auto put je katastrofa, na 140 trosi oko 8-9 litara dizela, o supljem limu da i ne pricam, vrata katorofalna, jako brzo se rasklapa narocito na nasim cestama, unutrasnjost preplasticna i katastrofalan u zavojima... Jos nek znas i to, da za promjenu sijalice na farovima moras skinuti far!??? Polo, hmmmm, dobar, narocito onaj 1.4 t(DI- Red) s tri klipa, preluda masina, trosi u najextremnijim uvjetima 5 i pol litara, a brije ko benzinac, ubrzanja hvale vrijedna, medjutim, takvo auto zahtjeva troskove glede alarma, pa cak i zakljucavanja mjenjaca, oboje cirka 1000 marelica i pored toga imas vjeciti rizik od kradje... E sad, ako si bas zabrijao na ova dva, onda polo, za klasu i pol bolje auto od punta! A sada preporuka, razmisli o opel astri 2001-2 godiste, 1.6 benzin, (bjezati od ECOTEC motora - puno su kvarljiviji od onih benzinaca starije generacije sa 8 ventila), cetvora ili dvoja vrata, za 12 hiljada moze se uzeti prava bombona sa podosta opreme i malom kilometrazom... Renault uopce necu ni uzimati u obzir, servisi katastrofalno skupi, u prosjeku i do 250 km skuplji od konkurencije (npr, vodena pumpa i spaneri sve u kompletu - naravno govorimo o ovlastenim servisima)! Eto nadam se da sam bar u necemu pomogao!
whow

#18 Re: Punto ili Polo?

Post by whow »

Polo je super , na mozes ga ubiti . To samo vozi i vozi i vozi . Sa malo odrzavanja vozit ces ga dok ne ostaris. Nema puno kvarova a kada se nesto desi svi znaju opraviti , djelovi pristupacni , orginalni su skupi kao i svugdje ali kao sto rekoh to se gotovo pa ne kvari. Licno mislim da za SA , ukoliko nemas veliku obitelj Polo je mnogo prikladnije auto nego Golf zbog specificne up and down konfiguracije terena te uskih ulica u kojima se (posebno u zimskim uvjetima) vozila krizaju na milimetre.
Lesli Eldridž

#19 Re: Punto ili Polo?

Post by Lesli Eldridž »

Ne razumijem te konstatacije "šupalj lim i loša plastika". Imam punta 1,2 2001 g. i nema govora o tome. Zamjerke tipa "loše ležanje u krivinama" su neosnovane, naprotiv leži u krivinama da ne može biti bolji. Moj "mali" rođak vozi od ljetos polo sa 3 cilindra dizel (2004 g)i bučan je, plastika je kao i kod svakog drugog auta, ni bolja ni lošija, sjedišta su pretvrda, kao i ovjes, a i skučen je (uzak brate do bola). Nije me oduševio nimalo jer je neudoban. Izgleda mi nekako lohotno i nježno prema puntu i nije mi lijep (to je već stvar ukusa i ne moramo o tome raspravljati). Punto je puno udobniji i bolji.
johntra

#20 Re: Punto ili Polo?

Post by johntra »

@the one...a koliko bi ti želio da ti gradski automobil sa dizelskim motorom troši na autoputu pri brzini od 140 km na sat?
to misliš da taj Polo ne uzima toliko??
imam službenog Roomstera sa 1.4 TDI, pa u ovim sada zimskim, ne mogu biti više ekstremniji, uzima gradske vožnje od 7 do 7,5 litara...
o zvuku istog motora ne želim trošiti riječi....
Last edited by johntra on 06/01/2009 21:53, edited 1 time in total.
Better Man

#21 Re: Punto ili Polo?

Post by Better Man »

TheOne wrote:Ovako Dizda... Sto se tice punta, preporucio bih ti da talijana izbijes iz glave, imao sam priliku voziti punta 2003g, 1.9 jtd, i razocarao sam se, sto se tice potrosnje po lokalnim putevima, ista je prihvatljiva ali auto put je katastrofa, na 140 trosi oko 8-9 litara dizela, o supljem limu da i ne pricam, vrata katorofalna, jako brzo se rasklapa narocito na nasim cestama, unutrasnjost preplasticna i katastrofalan u zavojima... Jos nek znas i to, da za promjenu sijalice na farovima moras skinuti far!??? Polo, hmmmm, dobar, narocito onaj 1.4 t(DI- Red) s tri klipa, preluda masina, trosi u najextremnijim uvjetima 5 i pol litara, a brije ko benzinac, ubrzanja hvale vrijedna, medjutim, takvo auto zahtjeva troskove glede alarma, pa cak i zakljucavanja mjenjaca, oboje cirka 1000 marelica i pored toga imas vjeciti rizik od kradje... E sad, ako si bas zabrijao na ova dva, onda polo, za klasu i pol bolje auto od punta! A sada preporuka, razmisli o opel astri 2001-2 godiste, 1.6 benzin, (bjezati od ECOTEC motora - puno su kvarljiviji od onih benzinaca starije generacije sa 8 ventila), cetvora ili dvoja vrata, za 12 hiljada moze se uzeti prava bombona sa podosta opreme i malom kilometrazom... Renault uopce necu ni uzimati u obzir, servisi katastrofalno skupi, u prosjeku i do 250 km skuplji od konkurencije (npr, vodena pumpa i spaneri sve u kompletu - naravno govorimo o ovlastenim servisima)! Eto nadam se da sam bar u necemu pomogao!
Nisi u pravu za skupoću održavanja Renaulta u odnosu na druge. To kažu samo oni koji su naviknuli da za golfa kupuju buvlje djelove na trafici. Kupuj orginalne pa češ vidjeti koliko košta. Za tvoju informaciju skuplji su redovni servisi za VW vozila i Škodu nego za Renaulta.
vnm

#22 Re: Punto ili Polo?

Post by vnm »

ma nidje veze ove mahalske price. redovni servis clio kod bunje 130KM, fabia u asa autu duplo toliko.
Kralj Tvrtko XXVIII

#23 Re: Punto ili Polo?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

McDizdar wrote:Ma tražim svega par dana i našao sam jedan Polo, 2003 godište, 87 tisuća prešao, čovjek ga prodaje jer mu se obitelj proširila a blizu mene stanuje tako da ne vjerujem da bi fušerio, kako kaže nikad nije imao većih problema. Motor je 1.2, nema klime i ne da mi ispod 12.500 KM, pa budući da sam totalno neupućen u te cijene volio bih da mi neko kaže je li to preskupo?
Dati toliko para a nemati klimu je bezveze. Biliv mi, jeste polo mlad al bez klime ne uzimaj auto.
TheOne

#24 Re: Punto ili Polo?

Post by TheOne »

Postao/la Better Man dana 06/01/2009 22:49
Nisi u pravu za skupoću održavanja Renaulta u odnosu na druge. To kažu samo oni koji su naviknuli da za golfa kupuju buvlje djelove na trafici. Kupuj orginalne pa češ vidjeti koliko košta. Za tvoju informaciju skuplji su redovni servisi za VW vozila i Škodu nego za Renaulta.
Nedavno smo prijatelj i ja isli mjenjati gotovo iste stvari na autima, dakle, vodene pumpe sa svim pratecim djelovima, znaci, spaneri, mikro remenovi, bla bla, antifriz, ulje - obojica smo stavljali 5w 40, filter ulja, s tim sto sam ja za razliku od njega promjenio i zupcasti te filtere klime, zraka i goriva! On vozi, megane-a, 2004, 1.5 dci, a ja astru 2006 1.6; E sad, kad smo uporedili racune, ja sam prosao oko 140 maraka jeftinije... Oba vozila su servisirana u ovlastenim servisima! Uzmi u obzir, da je zbog zupcastog remena, kod mene racun bio +30 km zbog vece satnice u servisu! Dakle, jednostavno pricas lovacke price i nisi u pravu! I ne razumijem pozivanje na golf populaciju te kupovinu polovnih djelova na trafikama etc. etc. kad sam u svom postu izricito naglasio da se radi o servisiranju u ovlastenim servisima - procitaj opet dio koji si sam boldirao jarko crvenom bojom!
Postao/la johntra dana 06/01/2009 22:43
@the one...a koliko bi ti želio da ti gradski automobil sa dizelskim motorom troši na autoputu pri brzini od 140 km na sat?
to misliš da taj Polo ne uzima toliko??
imam službenog Roomstera sa 1.4 TDI, pa u ovim sada zimskim, ne mogu biti više ekstremniji, uzima gradske vožnje od 7 do 7,5 litara...
o zvuku istog motora ne želim trošiti riječi....
Ovako, ne radi se uopce o tome sto bi ili ne bi volio! S jedne strane imas punta s motorom 1.9, dakle 1.9, a s druge pola s motorom 1.4! Trebam li ti dalje objasnjavati sto sam mislio?!
Postao/la Lesli Eldridž dana 06/01/2009 22:33
Ne razumijem te konstatacije "šupalj lim i loša plastika". Imam punta 1,2 2001 g. i nema govora o tome. Zamjerke tipa "loše ležanje u krivinama" su neosnovane, naprotiv leži u krivinama da ne može biti bolji. Moj "mali" rođak vozi od ljetos polo sa 3 cilindra dizel (2004 g)i bučan je, plastika je kao i kod svakog drugog auta, ni bolja ni lošija, sjedišta su pretvrda, kao i ovjes, a i skučen je (uzak brate do bola). Nije me oduševio nimalo jer je neudoban. Izgleda mi nekako lohotno i nježno prema puntu i nije mi lijep (to je već stvar ukusa i ne moramo o tome raspravljati). Punto je puno udobniji i bolji.
Evo konacno konstruktivan post! U pravu si glede skucenosti jer je cinjenica da je polo skucen... Na prednjim sjedistima je apsolutno nemoguce izbjeci dodirivanje vozaca i suvozaca ramenima ako se radi o dvoje ljudi prosjecnih gabarita! Sto se tice supljeg lima, aludirao sam na situaciju udesa, ja u slucaju frontlnog sudara uvijek biram pola ispred punta! A ti? Sto se tice lezanja na cesti, cinjenica je da je polo tvrd, ali moj licni utisak, s obzirom da sam vozio oba, polo je bio 2001 godiste, dakle 2 godine stariji, ne mogu se oteti utisku da je polo imao bolje lezanje na cesti od punta... A sada plastika, izgleda da se opet radi o licnom dozivljaju ali polo je po meni kudikamo bolji izbor... Ali hajde o ukusima se ne raspravlja! :D Jos da se osvrnem na to, da je polo koji sam ja vozio i na osnovu kojeg sam pisao, treca generacija unazad, dakle generacija prije onog s okruglim farovima!
Slicica
Image
johntra

#25 Re: Punto ili Polo?

Post by johntra »

pa upravo si sam sebi odgovorio na tu dilemu...ali ako hoćeš da budem malo detaljniji, mogu biti i to...
e ovako..Punto ima 1900 kubika, a Polo 1400..eto odmah na startu usporedbe Punto više troši...idemo dalje...ne znam koliko je tvoj Punto imao 80 ili 115 KS, a trocilindraši TDI imaju 75 ili 80...opet Punto radi veće snage ima veću potrošnju...evo treća stvar...navuci bilo kojeg dizelaša na 140, a to je otprilike na nekih 4.000-4.500 rpm, dobićeš veću potrošnju...ideš brže i trošiš više, što je logično..znači potrošnja Punta od osam litara pri toj brzini je normalna, benzinci slične zapremine i konjaže na toj brzini troše u prosjeku dva do tri litra više...osam litara troši i taj Polo pri tim brzinama, pogotovo trocilindraš koji tada vrti pod mnogo većim opterećenjima, nego auto sa četiri cilindra...
Post Reply