U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dijaliza

#26 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by dijaliza »

Frajer je dobar stručnjak, i ako je uzimao lovu, nije jedini. Sigurno su se na njemu "kola slomila" zato što tamo nije bio domaći, a po znanju je bio jači od ostalih. Ionako je "etiketiran" i ne bi mogao nesmetano hapat lovu ovdje. Frajera treba zaposliti, o izručenju nema govora!

Jedino ako ne bude smetao domaćim doktorima radi svog znanja!
Panthera

#27 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Panthera »

Asana wrote:
amrica wrote:Kao prvo, on jos nije pravosnazno osudjen, a sama ta cifra od 9 godina je UZAS!!!!!!!!!!!!! Pa toliko se ne dobije ako neko pijan vozi i ubije 5 ljudi, a sam doktor je spasio stotine - hiljade zivota.
Usput, juce su u Hrvatskoj oslobodjeni optuzbe neki drugi doktori, isto optuzba za mito, ali ne za primanje novca za operaciju pacijenata nego za trazenje velikih iznosa za davanje laznih medicinskih nalaza za reguliranje penzija, invalidnina, ... uglavnom za uzimanje para od drzave. Ali oni nemaju grijeh da su uspjesni, a iz Bosne. I jos su se pokajali, dovoljno da budu oslobodjeni.

A poredjenje sa Jelavicem pokazuje licemjerje hrvatske politike, Hrvatska vlada ne zeli izruciti jednog dokazanog kriminalca i ratnog profitera koji je pokrao milione, i to hrvatskih para, a traze da BiH izruci Simica, koji, usput, nista nije ukrao, plave koverte se dijele od kad postoje doktori, i dijelice se i dalje.
Cinjenica je da treba urediti to pitanje razmjene.

Sto se tice visine kazni - kad je jednom utvrdjena krivica, za malo koju kaznu mogu reci da je prevelika.
Toleriancija prema prekrsajima i kriminalcima nas je i dovela do ovog stanja u drustvu.

A ovaj - nista nije ukrao, samo je zivot ljudima ovisio o tome hoce li dati tu kovertu ili ne ...
a to je to, pa sve ove godine sam zivio u mraku :shock: :shock: :shock: aj ken si d lajt nao :lol: :lol: cuj utvrdjena krivica pravda tolerancija:lol: :lol: aj hev a drim, ju mejd maj dej :lol: :lol: :lol: :run:
Asana

#28 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Asana »

Panthera wrote: a to je to, pa sve ove godine sam zivio u mraku :shock: :shock: :shock: aj ken si d lajt nao :lol: :lol: cuj utvrdjena krivica pravda tolerancija:lol: :lol: aj hev a drim, ju mejd maj dej :lol: :lol: :lol: :run:
Jos uvijek, kako vidim, zivis u marku. Relax...
ksarajlija

#29 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by ksarajlija »

Nakon čitanja svih postova na ovu temu, toliko sam šokiran reakcijama da se pitam sa kim ja ustvari živim u ovom gradu i odakle da počnem. Pa vi ljudi afirmirate doktorsko reketiranje pacjenata koji se bore za život ili ste i sami svi ljekari. A možda ste se pretplatili na zdravlje pa vam oni neće trebati. Ili imate dovoljno para?! Niti jedan od navedenih razloga ne može opravdati komentare kojima odiše "novi sarajevski duh", ma šta to sada značilo.
Za nove sugrađane: Bolnica u kojoj je radio otac "poznatog ljekara" je napravljena samodoprinosom građana (pitati predratne sarajlije za pojašnjenje) kako bi se poboljšala liječnička usluga. Nemam ništa protiv da gospodin doktor svojim novcem otvorii kliniku i objesi cjenovnik kao u granapu, pa ko može i voli nek' izvoli, ali smjestiti se u državnu ustanovu i koristiti je za uzimanje para od ljudi koji "imaju plaćenu zdravstvenu zaštitu",a u stanju su potrebe, pa za to treba biti monstrum. Ništa manje monstruozno je i ohrabrivanje ovakvog ponašanja na ovom forumu. Da li ste ikada pomislili na situaciju u kojoj ga neka naša bolnica zaposli, a VI OSOBNO ne budete u mogućnosti platiti pomahnitalom doktoru ?
Sve ovo pišem na bazi vlastitiog iskustva. Prije pola godine sam uspješno operiran na sarajevskoj klinici za srce. Niko mi nije tražio novac niti poklon, a da je ovaj ljekar-kriminalac bio tu, strah me je i pomisliti šta bi bilo jer ja novca niti sam imao niti imam.
Zato mislim da forumaši svojim poslovičnim darom za humor trebaju zaobići ovu temu i lsvoje literarne dragulje usmjeriti na npr. "Ljubav i sex" ...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#30 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Big Boy »

Ovakvom narodu ocito i trebaju takvi doktori. Cuj, kod nas je to normalno.

Bas se pitam ko to odredjuje normalno. Ono pravo me zanima kad bi ja na svom poslu ispod ruke trazio novac da se nesto prije uradi kako bi na to gledao moj mili direktor. Svaki covjek na svakom poslu prima i duznosti i obaveze tog svog posla. I u svakom ugovoru stoji da se ne smije nadmetati s poslodavcem i raditi isti ili slican posao koji radi kod poslodavca.

Ako misli da jeftino radi i ako je tako dobar doktor... pa siroko mu polje bilo. Sto lijepo il' ne napravi svoju privatnu kliniku pa nek' okaci svoje cijene s kojima bi bio zadovoljan pa bujrum brate s konkurencijom ili kao kabadahija da ljude stavlja pred uzasne izbore... ili meni koverta ili tvoj neko nece dobiti pomoc koju mu ja mogu i znam (i duzan sam) pruziti.

I sad ga trebamo braniti kako je rodjeni nas, fino gradsko dijete... kukati kako su ga oni tamo (nepravomocno) prejako osudili jer eto ima i gorih od njega.

Nadam se da ce svako ko ovakve brani i staje na njihovu stranu ovakvima i na vrata kucati. Fuj ! :|
fixer

#31 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

ja bi trebao osjetiti empatiju prema ovom ljudskom izmetu zbog prevelike kazne, a on to nije znao i mogao osjetiti prema ljudima koje je lihvario , a zivot im je ovisio o koncu?
kazna od 9 godina je po meni opravdana. ona je prvenstveno "odgojnog" karaktera prema ostatku doktorske struke, pa tek onda kazna samom osudjeniku.
fixer

#32 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

ladyblue18 wrote:Ako vec hoce da ga vratimo njima nek oni nama posalju nase i eto.
Inace mislim da je 9 godina previse, a treba uzeti u obzir da je on jedan milion istih.
Za mnogo teza djela u Hrvatskoj se dosude nize kazne.
a 5000 eura je taman? :x :x :x
homo_sapiens

#33 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by homo_sapiens »

fixer wrote:ja bi trebao osjetiti empatiju prema ovom ljudskom izmetu zbog prevelike kazne, a on to nije znao i mogao osjetiti prema ljudima koje je lihvario , a zivot im je ovisio o koncu?
kazna od 9 godina je po meni opravdana. ona je prvenstveno "odgojnog" karaktera prema ostatku doktorske struke, pa tek onda kazna samom osudjeniku.
Potpuno se slazem s tobom, fixer.

I jos da dodam - sta bi bilo s pacijentima, kojima je zivot visio o koncu, i koji su dali vanrednu novcanu nagradu - mito, ljekaru da ih lijeci, da slucajno nisu imali taj novac ?
Nas ljekar im tada ne bi pruzio adekvatnu ljekarsku njegu, paznju i profesionalno pristupio lijecenju. I tada bi pacijenti umrli !
Sad se ja pitam, koliko je takvih pacijenata koji zaista nisu imali taj novac, koliko je takvih pacijenata koji su podlegli .....umrli, krivi jer nemaju nekoliko EUR-a da podmite ljekara, kojemu je to obaveza, polozio je jednu od najsvetijih zakletvi.
Znaci li to da je nas ljekar i prikriveni ubica ? Jer nije lijecio, ili nije kako treba, kako mora, lijecio pacijente bez novca !

Citiram fixera: "Kazna od 9 godina je prvenstveno "odgojnog" karaktera prema ostatku doktorske struke, pa tek onda kazna samom osudjeniku".

Ovakvog ljekara treba fotografirati, i jnjegovu fotografiju s popratnim natpisom izvjesiti u svim odrinacijama i cekaonicama. Neka svi znaju ko nas potencijalno moze ubiti zbog sake novcanica.
Ja smatram da BiH pravosudje mora reagirati i ovakvog nemoralnog osudjenika predati hrvatskim vlastima na dalje procesuiranje.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#34 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Nosferatu »

U Americi kardio-torasicni hirurg je placen od $700.000 do 2 miliona dollara godisnje... Ako je prosjecna godisnja zarada 50.000 dollara (a nije, mozda je 30.000 realnija cifra) - hirurg je placen kao 15-20 drugih ljudi. Ako je kod nas placa prosjecna 1000 maraka, hirurg treba da bude placen 15-20.000 maraka mjesecno, tj. 250.000 maraka godisnje. Pa onda nece ljudi krasti niti pitati za nadoknadu.

Kod nas lapis 5000 evra, i ljudi bi da curis u zatovoru. To sto komunisticki poltroni ne vide, da kod nas se moze osuditi samo neko ko je nekom malo vecem stao na zulj u vezi neceg, sto s glave nema veze 5000 evra, pa to je cifra smijesna cak i kardiovaskularnom hirurgu u Hrvatskoj. Toliko kosta 15 cenata slaufa, sto ti metnu u stomak kad ti aorta eksplodira, pa u 2-3-4 ujutro, se zove hirurg, da se izvuce iz kreveta, i dodje, otimati te od Allaha. I kaze ne vrijedi... tj. "trebalo bi to biti besplatno"... gdje ste to vi, veliki moralisti, u 2-3-4 ujutro, da malo besplatno idete tarlahati kroz "the valley of the death, I see no evil..."... A ja, ljepi san. Jebe se vaske, za naske. Osim kad se dodje ujutro na posao, pa nema sefa, pa malo na forum, naseri, naseri, naseri... a sve ljepo, ko iz udbenika pionirskog, samo nije zivot bas tako, egzaktan, kao sto se cini.

Drazen Eredmovic je po ubijenom dobijao 28 minuta kazne meni se cini.

U Hrvatskoj i dan danas u zatvoru lezi Fikret Abdic. Koje Fikret Abdic? Nesudjeni Predsjednik BiH, covjek koji je na predsjednickim izborima u BiH dobio najveci broj glasova 1991 godine.

Kakve veze on ima s Hrvatskom, treba samo reci ovo. Fikret Abdic je Hrvatima kriv sto je HZ HB propala. Zato je u zatovoru. Imao covjek bescarinske luke i pravo na izvoz, uvoz, u Rijeci, kad Hrvatska nije htjela 1 metka prebaciti Bosancima, a da ga ne naplati 10x onoliko koliko kosta, doduse, i takav je poslan bio kao donacija iz svijeta. E kad je tad Fikret bio, povlasteniji od bilo kojeg Hercegovca, onda tu nesto nije racun cist. Pa ga niko ne trazi u BiH da ga izruce, ili u Hag, ili jok...

Veliki su debili Bosanaci. To je jedan debilni i ugursuz nacija. Koja ce hirurge trpati u zatvor jel za 5000 evra, a nece uzeti u obzir, sta prvo, treba taj covjek u zivotu da postane sto je postao, drugo, kakav je to zivot u kojem te mogu zovnuti kad god, da dodjes, trece, na kraju, gdje su alatke - hirurga cine igracke, kad nema para nema ni igracaka, bez igracaka tesko je biti hirurg a ne osjecati se da kasnis 50 godina za svijetom. Ali - nama je najbitnije da je neki moralni jel, gigant , da je postio Ramazan i nije picke dobio ni od koga osim od zene svoje. More, jeste li vi svi taki, i ako ste, kako li zavrsite u toj drzavi u kojoj ste, jel vidite ista na oci, ili se samo na guzicu blebece, na pamet. Cuj polozio je zakletvu, najvecu u zivotu. Koja je to zakletva? Da cu braniti i zalagati se socijalisticku federativnu ... jel to ona? Da ce djabe cijeli zivot, ustajati u 2-3-4 ujutro, masirati srace, sastavljati ekspodirale ljudske krvne sudove od mrtvih i sa Bara vracati ono sto ce tamo i ovako za koju godinu, i na kraju dodje moralista koji nije za svoje dijete nikad ustao u 2 ujutro, kamoli za stranca, da kenja o tome. Mrs u pm. Vidjeli ste vi u ratu sta znaci "zakletva i humanitarac", kako se ljudi satrase jedni za druge, i kako smo na kraju mi dan danas zahvalni sto nas neko prehrani 4-5 godina jer smo mi imali preca posla, ubijati jedni druge, opet, sve je bilo, pod zakletvom i po zakonu, zna se lanac komandni, nisam ja kriv sto sam pucao i ubijao, bilo mi je naredjeno. Kada bude hirurg kod nas placen 250.000 maraka godisnje, onda ce i dolaziti najbolje sto imamo, i ici, u to polje, sto radi love, ali ce se i posvetiti tome. Do tada, one koje plate samo djelic toga, bice im malo i bice gladni. A kad uzima jedan doktor, kad uzima 5 doktora, sta treba 6? Da gleda i drzi se principa?

Mi smo ljudi u krizi zdravstva. Rijesice se samo parama kojih nema jer ne mozes ti nanjeti fukarama od kojih radi samo 1/3 a svi drugi - bi da imaju i zdravstveno, i penziono i prosvjetu i tri drzave u jednoj i X katona i X ministarstava, i nijedno od tih nema neke fiksne zadatke kao npr - dos'ao ti covjek na ruke koji ce da umre za 12 minuta, pa ces ga uziviti jednom pa ce da umre drugi put, pa ces ga uzivit drugi put, pa ce da umre treci put pa ga neces ozivjeti iako bi mogao jer bi bio fikus ili filadendron, a ne insan vise, e to se vidi, to sto se ne vidi sta je to posao svih drugih koji "sisaju pojeza" - jebi ga jajane, ja sam od Rajvosa, jel to ono jedini grad na svijetu sa 400.000 ljudi bez ijedne fabrike, izgleda, velika gospoda, i ja velim, velikacka, mogli bi se svojoj guzici u ogledalu zagledati, samo kad bi znali dupe od glave, lice od cmara...e pa gospodo, naucite se onda i umirati. Tiho, s novcanikom stisnutim crvsto u sake. A ko ima, uvijek ce dati. I u svakoj drzavi postoji nacin za to. U Americi, ko ima digne krilo bolnice koje po njemu ponese ime, pa sta mislis kakvu njegu ima njegova familija a kakvu ostali obicni smrtnici. Ali to nije 5000 dollara, to je 5-6-10 milliona dollara. Zbog toga - nemoj pljuvat onog ko uzme, nego de pa zaradi. Lopata sine, na vrijeme. A ne lezi ljebe i cibuk za cigarom, konjak za ljutom. Ceka se penzija, pa onda pomoz doture. Libo kurac dotura. Imal dje mene. To se navikni vec sada, da je uvijek bilo, uvijek ce biti. I bog je sam sebi prvo, stvorio bradu. A, ako kome smeta, reko, znate svi gdje je fakultet medicinski, bujrum se upisati, pa do kakvih lahkih para, da dodjete ekspeditivno, sucur allahu, kotile se mnozile se. I to da vidim.
cyprus

#35 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by cyprus »

amrica wrote:
cyprus wrote:Hm, dok je Jelavić tamo, mislim da ne bi trebalo biti govora da ovog izručimo. Al, u suprotnom, bio bih glavni zagovornik izručenja :)
Jelavic je pokrao hrvatske pare (novac koji je hrvatska vlada slala Hercegovini da ekonomski ojaca), i taj lik, predratni nizi oficir u JNA, ratni logisticar ( :D :D :D :D nesto kao Cengic) i postao bogatas, kojeg Hrvatska cuva kao svetu kravu, a covjeka koji je spasio stotine i hiljade-tisuce zivota osudjuje na 9 godina zatvora???????? Za uobicajenu praksu u zdravstvu, i u Cro i BiH I U SRB I mne.... Pa klinac koji je vozio 20 puta pijan i na kraju 21. put ubio curu i momka ucinio invalidom, dobije 5 godina? Ili razni likovi pronevjere 5 miliona eura, i dobiju par godina.....
Pa ne bi bio ni jedan doktor na slobodi ako bi se islo na par hiljada eura u kovertama. Toliko se daje portiru samo da se predje prag, a kamoli vrhunskom strucnjaku hirurgu.
Nije na nama da odlučujemo jel se presuda treba ispoštovat ili ne.
Loreley

#36 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Loreley »

amrica wrote:Kao prvo, on jos nije pravosnazno osudjen, a sama ta cifra od 9 godina je UZAS!!!!!!!!!!!!! Pa toliko se ne dobije ako neko pijan vozi i ubije 5 ljudi, a sam doktor je spasio stotine - hiljade zivota.
Usput, juce su u Hrvatskoj oslobodjeni optuzbe neki drugi doktori, isto optuzba za mito, ali ne za primanje novca za operaciju pacijenata nego za trazenje velikih iznosa za davanje laznih medicinskih nalaza za reguliranje penzija, invalidnina, ... uglavnom za uzimanje para od drzave. Ali oni nemaju grijeh da su uspjesni, a iz Bosne. I jos su se pokajali, dovoljno da budu oslobodjeni.

A poredjenje sa Jelavicem pokazuje licemjerje hrvatske politike, Hrvatska vlada ne zeli izruciti jednog dokazanog kriminalca i ratnog profitera koji je pokrao milione, i to hrvatskih para, a traze da BiH izruci Simica, koji, usput, nista nije ukrao, plave koverte se dijele od kad postoje doktori, i dijelice se i dalje.
Jesi li se zapitala koliko je ljudi umrlo čekajući operaciju kod istog tog Šimića jer nije imalo para da plati? Koliko je onih koji su imali da plate preko štele brzopotezno operirano na uštrb stvarnih bolesnika? Stvar je Hrvatske i hrvatskog pravosuđa ko je za šta i koliko osuđen. Pravdati jednu korupciju drugom je dno dna.
Loreley

#37 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Loreley »

fixer wrote:ja bi trebao osjetiti empatiju prema ovom ljudskom izmetu zbog prevelike kazne, a on to nije znao i mogao osjetiti prema ljudima koje je lihvario , a zivot im je ovisio o koncu?
Naravno, Šimić je imao svoju tarifu i tražio je pare za mjesto na listi čekanja za operaciju. Bolila ga je briga za to kome je operacija potrebnija i to pokazuje da on sa liječničkom etikom, sa Hipokratovom zakletvom, nema ništa. Njemu je najvažnije bilo da on dobije pare. Biće velika sramota za Bosnu i Hercegovinu ako mu se dozvoli da ovdje radi kao liječnik. Oni koji ga brane neka malo bolje pročitaju slučaj.
fixer

#38 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

Nosferatu wrote:U Americi kardio-torasicni hirurg je placen od $700.000 do 2 miliona dollara godisnje... Ako je prosjecna godisnja zarada 50.000 dollara (a nije, mozda je 30.000 realnija cifra) - hirurg je placen kao 15-20 drugih ljudi. Ako je kod nas placa prosjecna 1000 maraka, hirurg treba da bude placen 15-20.000 maraka mjesecno, tj. 250.000 maraka godisnje. Pa onda nece ljudi krasti niti pitati za nadoknadu.

Kod nas lapis 5000 evra, i ljudi bi da curis u zatovoru. To sto komunisticki poltroni ne vide, da kod nas se moze osuditi samo neko ko je nekom malo vecem stao na zulj u vezi neceg, sto s glave nema veze 5000 evra, pa to je cifra smijesna cak i kardiovaskularnom hirurgu u Hrvatskoj. Toliko kosta 15 cenata slaufa, sto ti metnu u stomak kad ti aorta eksplodira, pa u 2-3-4 ujutro, se zove hirurg, da se izvuce iz kreveta, i dodje, otimati te od Allaha. I kaze ne vrijedi... tj. "trebalo bi to biti besplatno"... gdje ste to vi, veliki moralisti, u 2-3-4 ujutro, da malo besplatno idete tarlahati kroz "the valley of the death, I see no evil..."... A ja, ljepi san. Jebe se vaske, za naske. Osim kad se dodje ujutro na posao, pa nema sefa, pa malo na forum, naseri, naseri, naseri... a sve ljepo, ko iz udbenika pionirskog, samo nije zivot bas tako, egzaktan, kao sto se cini.

Drazen Eredmovic je po ubijenom dobijao 28 minuta kazne meni se cini.

U Hrvatskoj i dan danas u zatvoru lezi Fikret Abdic. Koje Fikret Abdic? Nesudjeni Predsjednik BiH, covjek koji je na predsjednickim izborima u BiH dobio najveci broj glasova 1991 godine.

Kakve veze on ima s Hrvatskom, treba samo reci ovo. Fikret Abdic je Hrvatima kriv sto je HZ HB propala. Zato je u zatovoru. Imao covjek bescarinske luke i pravo na izvoz, uvoz, u Rijeci, kad Hrvatska nije htjela 1 metka prebaciti Bosancima, a da ga ne naplati 10x onoliko koliko kosta, doduse, i takav je poslan bio kao donacija iz svijeta. E kad je tad Fikret bio, povlasteniji od bilo kojeg Hercegovca, onda tu nesto nije racun cist. Pa ga niko ne trazi u BiH da ga izruce, ili u Hag, ili jok...

Veliki su debili Bosanaci. To je jedan debilni i ugursuz nacija. Koja ce hirurge trpati u zatvor jel za 5000 evra, a nece uzeti u obzir, sta prvo, treba taj covjek u zivotu da postane sto je postao, drugo, kakav je to zivot u kojem te mogu zovnuti kad god, da dodjes, trece, na kraju, gdje su alatke - hirurga cine igracke, kad nema para nema ni igracaka, bez igracaka tesko je biti hirurg a ne osjecati se da kasnis 50 godina za svijetom. Ali - nama je najbitnije da je neki moralni jel, gigant , da je postio Ramazan i nije picke dobio ni od koga osim od zene svoje. More, jeste li vi svi taki, i ako ste, kako li zavrsite u toj drzavi u kojoj ste, jel vidite ista na oci, ili se samo na guzicu blebece, na pamet. Cuj polozio je zakletvu, najvecu u zivotu. Koja je to zakletva? Da cu braniti i zalagati se socijalisticku federativnu ... jel to ona? Da ce djabe cijeli zivot, ustajati u 2-3-4 ujutro, masirati srace, sastavljati ekspodirale ljudske krvne sudove od mrtvih i sa Bara vracati ono sto ce tamo i ovako za koju godinu, i na kraju dodje moralista koji nije za svoje dijete nikad ustao u 2 ujutro, kamoli za stranca, da kenja o tome. Mrs u pm. Vidjeli ste vi u ratu sta znaci "zakletva i humanitarac", kako se ljudi satrase jedni za druge, i kako smo na kraju mi dan danas zahvalni sto nas neko prehrani 4-5 godina jer smo mi imali preca posla, ubijati jedni druge, opet, sve je bilo, pod zakletvom i po zakonu, zna se lanac komandni, nisam ja kriv sto sam pucao i ubijao, bilo mi je naredjeno. Kada bude hirurg kod nas placen 250.000 maraka godisnje, onda ce i dolaziti najbolje sto imamo, i ici, u to polje, sto radi love, ali ce se i posvetiti tome. Do tada, one koje plate samo djelic toga, bice im malo i bice gladni. A kad uzima jedan doktor, kad uzima 5 doktora, sta treba 6? Da gleda i drzi se principa?

Mi smo ljudi u krizi zdravstva. Rijesice se samo parama kojih nema jer ne mozes ti nanjeti fukarama od kojih radi samo 1/3 a svi drugi - bi da imaju i zdravstveno, i penziono i prosvjetu i tri drzave u jednoj i X katona i X ministarstava, i nijedno od tih nema neke fiksne zadatke kao npr - dos'ao ti covjek na ruke koji ce da umre za 12 minuta, pa ces ga uziviti jednom pa ce da umre drugi put, pa ces ga uzivit drugi put, pa ce da umre treci put pa ga neces ozivjeti iako bi mogao jer bi bio fikus ili filadendron, a ne insan vise, e to se vidi, to sto se ne vidi sta je to posao svih drugih koji "sisaju pojeza" - jebi ga jajane, ja sam od Rajvosa, jel to ono jedini grad na svijetu sa 400.000 ljudi bez ijedne fabrike, izgleda, velika gospoda, i ja velim, velikacka, mogli bi se svojoj guzici u ogledalu zagledati, samo kad bi znali dupe od glave, lice od cmara...e pa gospodo, naucite se onda i umirati. Tiho, s novcanikom stisnutim crvsto u sake. A ko ima, uvijek ce dati. I u svakoj drzavi postoji nacin za to. U Americi, ko ima digne krilo bolnice koje po njemu ponese ime, pa sta mislis kakvu njegu ima njegova familija a kakvu ostali obicni smrtnici. Ali to nije 5000 dollara, to je 5-6-10 milliona dollara. Zbog toga - nemoj pljuvat onog ko uzme, nego de pa zaradi. Lopata sine, na vrijeme. A ne lezi ljebe i cibuk za cigarom, konjak za ljutom. Ceka se penzija, pa onda pomoz doture. Libo kurac dotura. Imal dje mene. To se navikni vec sada, da je uvijek bilo, uvijek ce biti. I bog je sam sebi prvo, stvorio bradu. A, ako kome smeta, reko, znate svi gdje je fakultet medicinski, bujrum se upisati, pa do kakvih lahkih para, da dodjete ekspeditivno, sucur allahu, kotile se mnozile se. I to da vidim.
u americi bla bla bla
ovoliko jos sranja nisam dugo vremena procitao. haj majke ti idi u tu ameriku pa tamo vazi. ovdje si izuzetno zlonamjeran. poredis americki prosjek sa bosanskim. pa normalno je da bi mi svi voljeli da nasi doktori imaju ono sto imaju americki doktori, ali prvo bi ovi ovdje morali postati jednako strucni kao i americki. i sistem je takav. imas privatne bolinice, pa ako ti se placa, idi i lijeci se u njima. kod nas se otima u bolnicama koje su u drzavnom vlasnistvu, i za ciji rad smo svi vec dali pare. zasto placati nesto sto si vec platio? za to ne trebas biti moralan, da ti takve stvari zasmetaju trebas imati razum, nista vise, nista manje. dopustiti doktorima da nas lihvare, a svi smo izdvajali doprinose za njihovo skolovanje - i sad shvatiti njihovo ponasanje, jer jbg, mnogo su u zivotu izdvajali, a vraca im se manje... glupost stoljeca.
i ovaj lihvar nije pao na moralu, on je pao na nepostivanju zakona. za takve stvari postoji kazna, on ju je dobio. ako je toliko nevin, zasto nije sacekao da vidi kolika mu je kazna, a ne bjezao od pravde? dosao ovdje da nam kaze kako je sarajevo lijep grad, a pitaj Onog gore koliko ljudi zbog nerealnih kriterija ovog doktora, vise nije u stanju primjetiti ljepotu.
koliko ih je umrlo, a koliko ih je "umrlo" za njima, pateci, suosjecajuci se - taj je na ljude gledao kao na izvor zarade,a oni koji to nisu u stanju biti, nisu ni zasluzili da zive. e, pa, i za takvima ima neko ko pati nakon sto ovih nema. takvim ljudima su zivoti unisteni, a njemu nije, on vidi da je sarajevo lijep grad. ti sto su izgubili nekog - oni ne vide da je ista vise lijepo.

pa ti idi u ameriku.... :x
otherside

#39 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by otherside »

@fixer,ja mislim da on i jeste u americi :D
btw, dokle cete potezati argumente da ste za doktore izdvajali da se skoluju....izdvajalo se i za tvoje i svacije skolovanje, ne kontam sto su to ljekari posebni i zauvijek duzni nekome.
ova zemlja je ogrezla u korupciji pa nisu ni ljekari izuzetak...koverte se svima tutkaju, za posao, za napredovanje, za gradjevinsku dozvolu, za upis na fakultet... kome moze pod kozu nek' uzima, meni je to nehumano u svakom obliku.
a ovo da ljekar nekog "ubije" kad ne dobije kovertu necu ni komentarisati....zavjera je svuda oko nas.
btw, sjecam se kad je bio strajk medicinskih radnika....na ovom istom forumu je bilo poziva na linc ljudi koji se bore da budu posteno placeni za svoj posao, da ne rade 24 sata za 4 KM po satu.
ovde je najlakse pljunuti na sve i ocekivati da samo tvojoj guzici bude dobro.
Luke Perry

#40 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Luke Perry »

Svi oni znaju jos prije nego sto pocnu studirati da ce biti placeni od sredstava iz budzeta kao i ucitelji i mnogi drugi. Ne treba porediti sa SAD.

U zemljama bivse Jugoslavije je tako.
Last edited by Luke Perry on 30/08/2008 13:18, edited 1 time in total.
fixer

#41 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

otherside wrote:@fixer,ja mislim da on i jeste u americi :D
btw, dokle cete potezati argumente da ste za doktore izdvajali da se skoluju....izdvajalo se i za tvoje i svacije skolovanje, ne kontam sto su to ljekari posebni i zauvijek duzni nekome.
ocigledno da oni misle da su posebni, da trebaju da imaju vise.
otherside wrote: ova zemlja je ogrezla u korupciji pa nisu ni ljekari izuzetak...koverte se svima tutkaju, za posao, za napredovanje, za gradjevinsku dozvolu, za upis na fakultet... kome moze pod kozu nek' uzima, meni je to nehumano u svakom obliku.
i sad mi trebamo gledati na korupciju kao na nesto normalno?
otherside wrote: a ovo da ljekar nekog "ubije" kad ne dobije kovertu necu ni komentarisati....zavjera je svuda oko nas.
btw, sjecam se kad je bio strajk medicinskih radnika....na ovom istom forumu je bilo poziva na linc ljudi koji se bore da budu posteno placeni za svoj posao, da ne rade 24 sata za 4 KM po satu.
ovde je najlakse pljunuti na sve i ocekivati da samo tvojoj guzici bude dobro.
slobodno nek strajkaju, ali zbog osjetljivosti njihovog posla, zbog konstantne potrebe za njima, mislim da je najbolje da taj strajk bude bijeli.
a bas me interesuje da li bi ti uvalila kakvu kovertu vatrogascima, kad bi imala potrebu za njima? zovnes ih, a on ti kaze da je velik red, da malo pocekas...
i oni su izuzetno vazni u drustvu, uslovi u kojima izvrsavaju svoje zadatke jos gori, a status u drustvu jos manji. gdje je empatija kad su oni u pitanju?
otherside

#42 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by otherside »

fixer wrote:ocigledno da oni misle da su posebni, da trebaju da imaju vise.
slobodno nek strajkaju, ali zbog osjetljivosti njihovog posla, zbog konstantne potrebe za njima, mislim da je najbolje da taj strajk bude bijeli.
a bas me interesuje da li bi ti uvalila kakvu kovertu vatrogascima, kad bi imala potrebu za njima? zovnes ih, a on ti kaze da je velik red, da malo pocekas...
i oni su izuzetno vazni u drustvu, uslovi u kojima izvrsavaju svoje zadatke jos gori, a status u drustvu jos manji. gdje je empatija kad su oni u pitanju?
e de ti meni reci kako onda zamisljas strajk ljekara? kako bi to bilo "ispravno" a opet primjeceno?
za tvoju informaciju za vrijeme tog strajka su radile sve hitne sluzbe 24h. ljudi su u DZ dobijali recepte za lijekove. niko nije zakljucao radnju i napisao: vracam se kad nam povecaju plate. i da se zna: ni dan danas se strajkacki zahtjevi nisu ispostovali.
ne misle ljekari da su posebna vrsta ljudi, to misli narod i rado spominje, narocito kad zeli istresti svoje frustracije.
otherside

#43 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by otherside »

skrenuli smo s teme ali da se ja pitam ukinula bih izdvajanje za zdrastveno osiguranje i tu cifru dodala na platu koja se isplacuje. nek' lijepo svako sebi plati zdravstvenu uslugu i mirna bosna. time bi i ljekari bili bolje placeni za svoj rad a narod bi vise cijenio i ljekara a Boga mi i svoj novac.
fixer

#44 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

otherside wrote:
fixer wrote:ocigledno da oni misle da su posebni, da trebaju da imaju vise.
e de ti meni reci kako onda zamisljas strajk ljekara? kako bi to bilo "ispravno" a opet primjeceno?
za tvoju informaciju za vrijeme tog strajka su radile sve hitne sluzbe 24h. ljudi su u DZ dobijali recepte za lijekove. niko nije zakljucao radnju i napisao: vracam se kad nam povecaju plate. i da se zna: ni dan danas se strajkacki zahtjevi nisu ispostovali.
ne misle ljekari da su posebna vrsta ljudi, to misli narod i rado spominje, narocito kad zeli istresti svoje frustracije.
ako im se nije ispostovao nijedan zahtjev neka se zale svom sindikatu, a ne meni! nisam ja to niti organizirao, niti vodio. mislim da razloge neuspjeha njihovog strajka moramo traziti na drugim mjestima. prvo neka vide kakvi su ljudi koji su ih vodili. glupo je i iluzorno ocekivati da bi oni danas imali sve da su pustili par pacijenata da "presele". imali bi javni linc, naravno, ako bi to vlast htjela, pa pustila ljude da ih "nagovore" na posao. bas me interesuje odakle tolika solidarnost sa njima? pa nisu ispunjeni zahtjevi mnogih sindikata, koji cak zastupaju ljude koji zive u mnogo gorim uslovima. :x
fixer

#45 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

otherside wrote:skrenuli smo s teme ali da se ja pitam ukinula bih izdvajanje za zdrastveno osiguranje i tu cifru dodala na platu koja se isplacuje. nek' lijepo svako sebi plati zdravstvenu uslugu i mirna bosna. time bi i ljekari bili bolje placeni za svoj rad a narod bi vise cijenio i ljekara a Boga mi i svoj novac.
ko ti je medicinski radnik u familiji, i da li bas toliko lose zivite? mozemo organizirati kakvu akciju,jbg, pravih siromasnih ljudi nam ponestalo!!! :x :x
stvarno ne shvacam razloge zbog kojih se ljekari zale....mogao bi da ne vidim milion gorih slucajeva...
tempora

#46 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by tempora »

ksarajlija wrote:Nakon čitanja svih postova na ovu temu, toliko sam šokiran reakcijama da se pitam sa kim ja ustvari živim u ovom gradu i odakle da počnem. Pa vi ljudi afirmirate doktorsko reketiranje pacjenata koji se bore za život ili ste i sami svi ljekari. A možda ste se pretplatili na zdravlje pa vam oni neće trebati. Ili imate dovoljno para?! Niti jedan od navedenih razloga ne može opravdati komentare kojima odiše "novi sarajevski duh", ma šta to sada značilo.
Za nove sugrađane: Bolnica u kojoj je radio otac "poznatog ljekara" je napravljena samodoprinosom građana (pitati predratne sarajlije za pojašnjenje) kako bi se poboljšala liječnička usluga. Nemam ništa protiv da gospodin doktor svojim novcem otvorii kliniku i objesi cjenovnik kao u granapu, pa ko može i voli nek' izvoli, ali smjestiti se u državnu ustanovu i koristiti je za uzimanje para od ljudi koji "imaju plaćenu zdravstvenu zaštitu",a u stanju su potrebe, pa za to treba biti monstrum. Ništa manje monstruozno je i ohrabrivanje ovakvog ponašanja na ovom forumu. Da li ste ikada pomislili na situaciju u kojoj ga neka naša bolnica zaposli, a VI OSOBNO ne budete u mogućnosti platiti pomahnitalom doktoru ?
Sve ovo pišem na bazi vlastitiog iskustva. Prije pola godine sam uspješno operiran na sarajevskoj klinici za srce. Niko mi nije tražio novac niti poklon, a da je ovaj ljekar-kriminalac bio tu, strah me je i pomisliti šta bi bilo jer ja novca niti sam imao niti imam.
Zato mislim da forumaši svojim poslovičnim darom za humor trebaju zaobići ovu temu i lsvoje literarne dragulje usmjeriti na npr. "Ljubav i sex" ...
Vec povjerovah da je iskrivljeni sistem vrijednosti zahvatio sve i svakoga, dok ne dodjoh do tvog zdravog posta. hvala.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#47 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by PipiDugaDevetka »

BH Dani, Link, proguglaj: Zijad Lagumdžija wrote: U zatvor zbog uzimanja para od pacijenata
U februaru ove godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Zijada Lagumdžije, doktora Ginekološke klinike u Sarajevu, jer je, "nakon pregleda pacijentice Remzije Džaferović, 23. 8. 2003. predložio da se operiše kod doktora Idriza Bukvića i zatražio od nje 500 KM koje bi on dao Bukviću kako bi je bolje operisao. Prilikom novog pregleda, a s obzirom da nije imala toliki novac, Remzija (samohrana majka koja živi od dječijeg doplatka; op. aut.) obećala mu je dati 200 maraka".

Doktoru se, također, na teret stavljalo da je krajem novembra 2003. u svojoj kući na Stupu "tražio od Elvisa Demirovića iznos od 2.000 KM, kao protuuslugu, obećavajući da će kao ljekar preduzeti određene radnje, 'da će sve srediti, jer je dobar sa svim ljekarima', oko pomoći za operaciju njegove supruge"...

U postupku koji je uslijedio, saslušani su svi svjedoci. Remzija Džaferović je djelimično promijenila svoj prvi iskaz, objašnjavajući da se više ne sjeća kako se sve dogodilo, ali i priznajući da je njeno zdravstveno stanje i dalje teško zbog čega se redovno liječi na Klinici na kojoj Lagumdžija radi. Upravo zbog ovog njenog postupka mnogi su (pogotovo optuženi doktor i njegov advokat) očekivali oslobađajuću presudu.

Zbog ovoga, ali i poznate prakse blage kaznene politike u BiH, te činjenice da su ljekari sve dosad bili nedodirljivi zbog primanja mita iako je to već odavno javna tajna, nemalo je iznenadila presuda sudije Gorana Radevića, koji je Lagumdžiju osudio na šest mjeseci zatvora i kaznu od 10.000 maraka. U kratkom obrazloženju svoje presude Radević je rekao: "Na ovakvu kaznu odlučio sam se imajući u vidu svrhu kažnjavanja. Nadam se da je poruka javnosti i ostalim uposlenicima u zdravstvu jasna: korupcija neće biti dozvoljena."

A mi se nadamo da će ovo biti jasna poruka i sudijama, pogotovo onima koji prilikom izricanja oslobađajućih i uslovnih presuda, uzimajući u obzir sve olakšavajuće okolnosti, zaboravljaju na svrhu kažnjavanja. (DŽ.K.D.)
Šta kaže Ljekarska komora u vezi sa oba ova slučaja?
Zašto se njihova komisija za etiku ili tako nešto, ne oglasi u javnosti?
Gdje i šta radi dr. Zijad?

I dalje mislim da gadu Šimić Ognjenu treba dati posao da spašava ljude jer to zna raditi.
Izručenje vlastima u Hr., ne dolazi u obzir.
Ako može Zijad, može i on.
Last edited by PipiDugaDevetka on 30/08/2008 13:55, edited 1 time in total.
otherside

#48 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by otherside »

fixer wrote:
otherside wrote:skrenuli smo s teme ali da se ja pitam ukinula bih izdvajanje za zdrastveno osiguranje i tu cifru dodala na platu koja se isplacuje. nek' lijepo svako sebi plati zdravstvenu uslugu i mirna bosna. time bi i ljekari bili bolje placeni za svoj rad a narod bi vise cijenio i ljekara a Boga mi i svoj novac.
ko ti je medicinski radnik u familiji, i da li bas toliko lose zivite? mozemo organizirati kakvu akciju,jbg, pravih siromasnih ljudi nam ponestalo!!! :x :x
stvarno ne shvacam razloge zbog kojih se ljekari zale....mogao bi da ne vidim milion gorih slucajeva...
mozda si ti zadovoljan svojom platom...ako si ulozio malo truda i ako se ne pretrzes na poslu, onda ti je i 500 KM dosta.
neki nemaju slobodnog vremena i privatni zivot im trpi zbog poslovnih obaveza i stresova koje obicno donesu kuci. da ne spominjemo ustajanje u gluho doba i trke s vremenom, reanimacije i gledanje kako ti covjek odlazi pred ocima... ako stalno radis a slabo si placen, motivacija ce ti biti losa, logicno...
nemas ti pojma sta je to fixer....kao i vecina uostalom... nek' se ima za igrica i kafice, sve je u dure.
Nancy Drew

#49 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:47, edited 1 time in total.
fixer

#50 Re: U rodni grad se vratio poznati ljekar...:P

Post by fixer »

otherside wrote:
fixer wrote:
mozda si ti zadovoljan svojom platom...ako si ulozio malo truda i ako se ne pretrzes na poslu, onda ti je i 500 KM dosta.
neki nemaju slobodnog vremena i privatni zivot im trpi zbog poslovnih obaveza i stresova koje obicno donesu kuci. da ne spominjemo ustajanje u gluho doba i trke s vremenom, reanimacije i gledanje kako ti covjek odlazi pred ocima... ako stalno radis a slabo si placen, motivacija ce ti biti losa, logicno...
nemas ti pojma sta je to fixer....kao i vecina uostalom... nek' se ima za igrica i kafice, sve je u dure.
ljudi nemaju sta da jedu u ovoj drzavi , a ti bi da ja patim zbog nekih doktora. ja patim sto me zaustavi jedan decko i moli me da mu kupim nesto za jesti. tim doktorima prehrana nije upitna. oni ce prezivjeti, za njih se ne bojim. ovi nemaju privatni zivot, jer im trpi zbog struke :x , a koliko ljudi ovdje nema posla nikako? ovaj gleda kako mu pacijent odlazi pred ocima, a ovo dijete gleda kako mu otac cupa kose sto mu nije u stanju obezbijediti siguran polazak u skolu. ne ocekujem te da razumijes, ali shvati da uvijek ima gore. pogledaj objektivno na problem, a subjektivnost izostavi, pa neces pisati ovakve stvari.
kakva ti treba motivacija da liječiš ljude?
Post Reply