Kulinarska pitanja i odgovori

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

x0z0y0

#26 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by x0z0y0 »

pitanje :oops:

Zamrznuti fileti dimljenog lososa..
Koristila sam ih kao sastojak - na veoma slican nacin ovom http://www.coolinarika.com/recept/701046

Sada zelim praviti Kanapee :-)
Samo odledim i mogu sluziti?!
Sta predlazete za podlogu?

I takodjer..imate li neki recept sa dimljenim lososom..nesto sto nije pretjerano zahtjevno :)

hvala :)
x0z0y0

#27 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by x0z0y0 »

Compos_Sui wrote:pitanje :oops:

Zamrznuti fileti dimljenog lososa..
Koristila sam ih kao sastojak - na veoma slican nacin ovom http://www.coolinarika.com/recept/701046

Sada zelim praviti Kanapee :-)
Samo odledim i mogu sluziti?!
Sta predlazete za podlogu?

I takodjer..imate li neki recept sa dimljenim lososom..nesto sto nije pretjerano zahtjevno :)

hvala :)
x0z0y0

#28 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by x0z0y0 »

Indigo-X wrote:
Pozdrav Compos_Sui, evo ja imam jedan recept sa dimljenim lososom koje se sluzi kao predjelo, ja ga ponekad pripremin navecer kad dodju gosti, uz malo vina ide odlicno. :-D Za ovo predjelo potrebno ti je: jedno pakovanje dimljenog lososa, jedan veliki krastavac, pavlaka, limun, thimijan citrus, biber i malo maslinovog ulja.Listive lososa poredati na servirni tanjur (nesmije biti lijepo poredano,vise neuredno da izgleda) zatim neoguljen krastavac oprati posusiti i rezati u siroke duge rezance sa nozem za guljenje krompira. Odvojiti sam lijepe siroke rezance i njih poredati isto tako neuredno po tanjuru. Malo izdignuti losos tako da se preklapa losos sa krastavcem. Pripremiti umak tako sto u pavlaku stavimo jednu kasiku thimijan citrus, iscjedimo pola limuna, malo posolimo i dobru izmjesamo da dobijemo tecni preljev. Prelijemo tako da sa kasikom uzimamo preljev i sipamo po lososu i krastavcu, sipamo malo bibera i na kraju poskropimo sa malo maslinovog ulja. Sluziti uz francusku strucu i crno vino ;-) :) Nadam se da sam ti uspijela barem malo docarati nacin pripremana ovog jednostavnog jela :D
hvala :) :thumbup:
shipak

#29 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

Eh evo da ja opet nešto pitam.

Kako vi pravite pohovani sir? Ja ga neki dan uvaljala malo u brašno, pa onda u jaje pa onda u prezlu (krušne mrvice), i sve mi iscurio sir pri prženju.

Kako da postignem da mi ono okolo bude ''deblje'' pa da sir ne iscuri :-)

Hvala

PS. pravila sam šparoge, doduše one iz tegle i baš su bile dobre. Hvala svima na uputama
dacina_curica

#30 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by dacina_curica »

@shipak :) Ja cesto pravim pohovanu fetu :) i to je samo stavim u jaje i zacinjeno brasno i przim na dobro vrucem ulju oko minut sa obe strane .....ne treba duze :) ......pravila sam i ove "stapice" od mocarele i mali trik koji sam naucila na nekom od ovih kulinarskih programa je da sir isjecem i onda prije nego sto ga stavim u brasno-jaje-prezlu prvo ide u zamrzivac na nekih pola sata :) ......najvaznije ti je da je ulje dovoljno vruce i da ne przis predugo :)
mamica papucarka

#31 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by mamica papucarka »

ja obozavam pohovani sir s tim da mi uvijek poslije bude muka, jer je prejako :-)
dacina_curica

#32 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by dacina_curica »

mamice :) ako je temperatura ulja dovoljno visoka brzo se isprzi a ne upije masnocu :) onda jos malo na kuhinjski papir da se okapa i taman :)
shipak

#33 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

A ja pohovala onaj žuti trapist.
Jel može biti da mi je zato iscurio?

A kad skontam možda sam ga i predugo pržila.
shipak

#34 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

E pa i muž mi je predložio da stavljam u jaje pa u prezlu dva puta a ja ga nisam poslušala.

Tako ću sigurno sljedeći put. Hvala puno
mamica papucarka

#35 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

zene drage, ja sam kupila nesto neki dan na pijaci misleci da je persin, kad ono nije :roll: Dodjem kuci i pogledam, kad ono skontam da nisam uzela persin nego nesto slicno. :roll: isto se prodaje u buntu ko zacin, ali ja nemam pojma sta je 8sta cu kad sam papak)
e sad, sta vi mislite sta bi to moglo biti? Slicno ko persin/persun ali puno gusce i tamnije :roll:
shipak

#36 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

Sad da se i ja malo izofiram (valjda neću). :shock: :shock:

Da to nije celer?

Image
mamica papucarka

#37 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

nije :)
kakve li sam ja trave na pijaci kupila :lol:
samo gost

#38 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by samo gost »

Korijander, možda? Isti peršun, ali intenzivnijeg i aromatičnijeg mirisa. Ako jeste, prijavi gdje si kupila. Ja ga sijala, ali ništa... :(
ziggy

#39 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by ziggy »

Mene zanima da li postoji neka zamjena za Gustin,nesto iz kucne radinosti?pokupovala sve sto mi je trebalo za kolac,a kad sam dosla kuci skontala da mi fali Gustin,tj. skrobno brasno.Imate li ideja?
neprilagodjena

#40 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by neprilagodjena »

Ja razvlacim tjesto za pitu ali kako ga dobro razviti (sa oklagijom) :roll: :roll:

Imate li savjeta??
lelica

#41 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by lelica »

neprilagodjena wrote:Ja razvlacim tjesto za pitu ali kako ga dobro razviti (sa oklagijom) :roll: :roll:

Imate li savjeta??
ne znam hoćeš li skontati kad ti objasnim ali ja ovako radim: uzmem tjesto koje sam zakuhala i koje je odstajalo i "omeklo" (to je u obliku lopte, ne razvlačim male jufke pa da tako stoje), stavim čaršaf na kojem pravim pitu, pospem brašnom ispod i po tom tjestu i razvaljam oklagijom koliko može. onda to tjesto stavim preko oklagije i okrećem (vrtim) oklagiju dok se tijesto ne razvuče , samo pazi da ti jufka ne spadne sa oklagije, potom ga stavim na sto i još malo rukama razvučem i to je to, bude pravo tanko i vrlo je lagano barem meni,nadam se da ćeš skontati...........sretno, i još nešto to sam naučila od svekrve :D
beautyfool

#42 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by beautyfool »

lelica wrote:
neprilagodjena wrote:Ja razvlacim tjesto za pitu ali kako ga dobro razviti (sa oklagijom) :roll: :roll:

Imate li savjeta??
ne znam hoćeš li skontati kad ti objasnim ali ja ovako radim: uzmem tjesto koje sam zakuhala i koje je odstajalo i "omeklo" (to je u obliku lopte, ne razvlačim male jufke pa da tako stoje), stavim čaršaf na kojem pravim pitu, pospem brašnom ispod i po tom tjestu i razvaljam oklagijom koliko može. onda to tjesto stavim preko oklagije i okrećem (vrtim) oklagiju dok se tijesto ne razvuče , samo pazi da ti jufka ne spadne sa oklagije, potom ga stavim na sto i još malo rukama razvučem i to je to, bude pravo tanko i vrlo je lagano barem meni,nadam se da ćeš skontati...........sretno, i još nešto to sam naučila od svekrve :D
Upravo tako, taj postupak je najlaksi i najbrzi :) i ja ga rado primjenjujem,jos nesto kad stavis tjesto u obliku lopte da ti malo odstoji premazi ga malo uljem po povrsini i mozes preko staviti recimo providni celofan ili nesto slicno da ti se nesusi tjesto, tim postupkom tijesto dobiva elasticnost i lakse ti je razvlaciti jufku.
neprilagodjena

#43 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by neprilagodjena »

E bas vam fala :-D :-D
ozbiljna

#44 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by ozbiljna »

Super tema :thumbup:

evo za Compos_Sui nekoliko recepata za kanapee sa dimljenim lososom:

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4426 ... d-horserad
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4082 ... d-chive-pt
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2681 ... -rotollos-

ja najcesce pravim ovo zadnje. na tu ideju sam sama dosla i prije nego sto sam vidjela recept. uzmem tortilje, namazem ih filadelfijom (ili dr. namazom), poredam losos, dodam neko zelenilo (najbolje ide kopar, ali moze i rukola), zamotam i onda sijecem. kanapeich k'o bombona gotov u sekundi :D
pozdrav svima!!!
shipak

#45 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

a imaju li se negdje u sarajevu kupiti tortilje?
dalmatinka

#46 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by dalmatinka »

Nek mi odgovori netko tko je probao spremati batatu. Kupila sam je i mislim je sutra peći, ali na internetu sam našla više slatkih nego slanih recepata. Recite mi da li uopće paše posoljena?
Amela

#47 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Pitanje koje sam postavila na pocetku ovog topica i dobila odgovor.... evo konacno i rezultata, do duse, jeste da mi je malo duze trebalo... :)

Image

Inace uradila sam onako kako je Renata napisala, umutila jaja i secer, tome dodala puding u prahu i sve sasula u mlako mlijeko i mijesala kasikom dok nije pocelo da vri, a samim tim se i zgusnulo. Kolac je stvarno super, nije sladak, jednostavno za napraviti... a vala jednostavno i za jesti, samo niz grlo silazi. :lol:
Amela

#48 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Imam jedno pitanje za Gdju. Hadzinicu, ako moze naravno da zanovijetam. :)

Znas onaj tvoj zemljani sud na spratove, onaj sto si kupila na Stupu i jos si rekla da je jedan bio ostao, pa sto si u tom jednom spratu pravila kalju.... e pa ne mogu sada da trazim gdje je taj post, ali rijec je o toj kalji, znam da ne moze u obicnoj tepsijici biti kao u zemljanom sudu, ali svejedno, mozes li nam reci kako ti pravis. Evo ja pravila i nije cemu ispala, vidi ba na sta lici. :lol: A bila sam se pripremila da omastim brke... ali ne kazu dzaba nadanje - uzalud radovanje :lol: (ovo ja malo prekomponovala :oops: ). Hvala unaprijed!

Image
Post Reply