fiksni Haparat :) za zube

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wildflower

#26 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by wildflower »

ja sam bila kod dr. Hatidze, i ona mi se ucinila super! U medjuvremenu mi se desila neka privatna 'situacija' pa sam to oko aparatica stavila na cekanje, ali kad pocnem to da radim, vjerovatno na jesen, radit cu kod nje definitivno...
ako trebaju neke detaljnije informacije, tu sam...
selena26

#27 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by selena26 »

Umeduvremenu sam bia kod dr Hatidze i ucinila mi se super,tako da sam odmah odlucila kod nje i da ostanem...
s tim da je sad na godisnjem,pa u julu planiram aBd to sve odraditi (uzecu providne bravice i tarajace oko 2 god)... :|
ovo cekanje me najvise ubija :cry:
veliki pozz!!!
ice_tea

#28 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by ice_tea »

Mene zanima jel ko pravio na stomatologiji, i pošto znam za listu čekanja, koliko se odprilike čeka :-) ?
minjonja

#29 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by minjonja »

znam da je tema stara, al eto mozda se neko javi i uputi me.

mala mi vilica, pa kako osmice rastu, iskrivile se malo gornje jedinice. bile su mi savrseno ravne do prije godinu, dvije... kontam to ispraviti iako mi svako govori da sam luda jer je to par milimetara, al mene ovo stvarno nervira. nekako sam prestara za one fiksne aparate :roll: svaka cast ko god stavi, al ja nemam muda za to :roll: da mi je 12 godina, pa hajde. cula sam da ima neki aparatic koji se stavlja samo preko noci. zna li iko ista o tome? nisam neki strucnjak, ali posto mi nisu puno krivi, mozda mi i taj "nocni aparatic" pomogne. ima li iko da me utjesi? :$
Bejbii Bluu

#30 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Bejbii Bluu »

Ja sam bila kod dr. Hatidze. Dogovorili smo se da stavim fiksni aparat kad mognem normalno hoadt i akd zavrsim sve sa nogom (na skijanju ligamente pokidala . pa dok zarastu bb). Kod nje je citav tretman 3000 km.

Mene zanima ako je ko vec bio kod nje, da li se moze birati koji fiksni aparat da se uzme, dal onaj ko zeljezara sto izgleda ili onaj sto se samo zica vidi. (izvinite ako nisam dobro objasnila, ne znam kako se koji zove :) )

Ii ako ima iko ko mi moze objasniti citav proces stavljanja i to, jer me strah uzasno .. a i trebam poslije tretmana vaditi osmice.

I jos me zanima da li se moze sve jesti, zvake mogul' se zvakat' ??

i imam jos jedno pitanje, mozda je apsurdno al' fkt me interesuje.
Jel' se moze ljubiti sa tim aparaticem ??

Hvala unaprijed :r
Thundercracker

#31 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Thundercracker »

E ovako, nosim fisknu vec godinu dana, obe vilice su u pitanju... Nije nista strasno, malo ce te boleti u pocetku, imaces nelogadan osecaj u ustima, al prodje to sve, treba ti jedno 2 meseca da se naviknes u potpunosti ( barem je meni toliko trebalo )

Postupak je sledeci, rendgen snimci vilica i otisak. Nosices tzv probnu protezu jedno desetak dana, da bi ti posle stavila pravu. Sve u svemu, nema cega da se bojis :)

A sto se tice celika u zubima, ja imam celicne bravice ( barem se to ovde kod nas tako zove ), skuplje su ti ove bele... a i cini mi se da ove celicne imaju bolji pritisak na zube, ako se ne varam.

A zvake, nemoj ni slucajno da zvaces. Ja jednom zvakao, boleli me zubi par dana nakon toga.

A za ljubljenje, ma naravno da moze :D
kamen spoticanja

#32 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by kamen spoticanja »

minjonja wrote:znam da je tema stara, al eto mozda se neko javi i uputi me.

mala mi vilica, pa kako osmice rastu, iskrivile se malo gornje jedinice. bile su mi savrseno ravne do prije godinu, dvije... kontam to ispraviti iako mi svako govori da sam luda jer je to par milimetara, al mene ovo stvarno nervira. nekako sam prestara za one fiksne aparate :roll: svaka cast ko god stavi, al ja nemam muda za to :roll: da mi je 12 godina, pa hajde. cula sam da ima neki aparatic koji se stavlja samo preko noci. zna li iko ista o tome? nisam neki strucnjak, ali posto mi nisu puno krivi, mozda mi i taj "nocni aparatic" pomogne. ima li iko da me utjesi? :$
hoces da te utjesim ili da ti kazem istinu :D
hajd ma poslusaj,izvadi osmice...ako vec jesi strpi se neko vrijeme,nece nikud nista pobjeci,a zubi imaju jednu osobinu a ta je da se vracaju u predhodno stanje kad se ukloni uzrocnik kretnje :)
a u tvojim godinama mobilni aparat bio bi samo bacanje para :)
eto sam te utjesio :D
minjonja

#33 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by minjonja »

nisam znala za ovo da se zubi vracaju kad se izvadi ono sto je smetalo. ako ne bude tako, gotov si :D

nisam jos izvadila osmice, al moram fkt... ima li neki privatnik da radi rentgen obje vilice? u omer maslic se godinama ceka na termin. radije bi dala 20-30 KM nego da cekam mjesec dana.
kamen spoticanja

#34 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by kamen spoticanja »

minjonja wrote:nisam znala za ovo da se zubi vracaju kad se izvadi ono sto je smetalo. ako ne bude tako, gotov si :D

nisam jos izvadila osmice, al moram fkt... ima li neki privatnik da radi rentgen obje vilice? u omer maslic se godinama ceka na termin. radije bi dala 20-30 KM nego da cekam mjesec dana.
osmice izvadi obavezno,mada naravno to nije garancija da ce stanje doci ponovo u idealno...tesko je bilo sta da predvidim bez da sam licno pregledao zubice :)
no cak i kad bi isla na opciju fiksne terapije(opet ti ponavljam mobilni aparat u tvojim godinama zaboravi kao terapeutsko sredstvo,on ce jedino doci kao sredstvo za ocuvanje stanja nakon tretmana fiksnim aparatom,i to na jedan duuuuzi period upravo iz razloga vracanja zubica u prvobitan polozaj)te tvoje osmice 98% ce ici vani...tako da nista ne gubis :)
a vjeruj mi nekad rezultati znaju biti cudesni :)
Kikic@

#35 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Kikic@ »

Da li je neko imao iskustva sa Damon bravicama?

I pitanje za vas koji ste dr. Hatidze Foco, da li se kod nje placa prvi pregled posebno i koliko, i koliko je kod nje Damon?
Bila sam kod nekoliko ortodonata, dr. Hromalic-preskupo, dr. Demirovic - moras cekati vise od godinu, dr. Bizovic - ona me zainteresirala za Damon (4000 KM), jer zaista ne zelim vaditi zube :S Ostalo mi je jos kod dr. Foco, ali da ne placam jos jedan pregled, ako ce mi reci isto sto i ostali...
viciousD

#36 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by viciousD »

Ja stavljam za dva dana,malo imam tremu ali u principu jedva čekam jer se mučim s mobilnim aparatom već godinama, 6-7.
felichi

#37 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by felichi »

da li je neko bio kod ortodonta u ordinaciji konjhodzic. kakve su cijene?
cellisto

#38 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by cellisto »

jedno pitanjce za sve one srodne duse koji zvone na detektorima metala, tuzno gledaju dok svi okolo jedu grickalice i ne mogu izgovoriti slovo t ili bilo koje druge palatale :D ja nosim aparatic na skidanje, onaj s plastikom na nepcu, pa me zanima, ako ga neko nosi, kako ga najbolje cistite? imam sumece tablete ali mi je malo neugodno da ga stavljam u hemikaliju, a cetkicom se bojim ostetiti zice.

hehe tek sam sad vidjela koliko su neki postovi ovdje stari, a ja uredno odgovaram :D
viciousD

#39 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by viciousD »

cellisto wrote:jedno pitanjce za sve one srodne duse koji zvone na detektorima metala, tuzno gledaju dok svi okolo jedu grickalice i ne mogu izgovoriti slovo t ili bilo koje druge palatale :D ja nosim aparatic na skidanje, onaj s plastikom na nepcu, pa me zanima, ako ga neko nosi, kako ga najbolje cistite? imam sumece tablete ali mi je malo neugodno da ga stavljam u hemikaliju, a cetkicom se bojim ostetiti zice.

hehe tek sam sad vidjela koliko su neki postovi ovdje stari, a ja uredno odgovaram :D
Nema veze xD
Ja dok sam nosila mobilni aparat prala sam ga četkicom za zube i kaladontom i ništa mu nije bilo s žicama. I iz iskustva ti govorim da je bolje uzeti fiksni i riješiti se problema jednom za sva vremena nego se kao ja godinama mučiti s mobilnim.
cellisto

#40 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by cellisto »

ne moze kod mene fiksni :( da moze, vec bih ga davno ja stavila. nije mi tolika frka nositi taj mobilni, sta se moze, nego me bilo strah da cetkicom nekako ne ostetim te zice, a cetkica ne dopire bas svuda. ali evo, cistim ga temeljito, pa izgleda pristojno :D
sitna.buranija

#41 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by sitna.buranija »

BUMP za temu, razmatram i ja fiksni aparatic - pa ako mogu preporuke i iskustva sa ortodontistima u Sarajevu. :)
viciousD

#42 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by viciousD »

sitna.buranija wrote:BUMP za temu, razmatram i ja fiksni aparatic - pa ako mogu preporuke i iskustva sa ortodontistima u Sarajevu. :)
meni je glavna stomatologija u gradu skroz ok, ako uzmeš fiksni pola ti pokrije zdravstveno i treba toplatiti još nekih 400- 500 KM. A rade sve kvalitetno
sitna.buranija

#43 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by sitna.buranija »

Dobih dva negative savjeta za stomatologiju, a ovi sto su rekli da je ok - imali su neku stelu, ali pored toga ne zale se... Kontam kod privatnika, spominjali ste Dr. Hatidzu Foco, pismeno mi web stranica izgleda, a i nije mi daleko :-D Iskustva?
Jem

#44 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Jem »

Trenutna cijena kod Kenana Demirovica je 3500 KM.
Zanima me da li stavlja one safirne (providne) bravice ili barem u neke boji? :shock:

Ne bih one metalne ako vec moram nositi 3 god.

Da li su te "ljepse" bravice skuplje, ako jesu, koliko? :shock:
Bossy

#45 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Bossy »

slicna situacija.. obisla 4 zubara i moram nositi fiksni aparatic.
sad razmisljam da li uzeti Damon sistem, citala sam na netu bolji je, efikasniji manje se vidi, ali ne znam koliko je skuplji??
inace metalni je oko 3000km u Tuzli, medjutim meni da je neki koji nije toliko upecatljiv kao metalni :S
gledala sam neki tipa ice inspire- al mogu mislit cijene da glava boli :S
nosila sam par mjeseci mobilni aparatic medjutim nije odradio svoje
malo mi je crno jer upisujem fax ove godine xD jeli toliko strasno koliko sam sebi umislila:S?
http://www.alpex-doo.com/ormco/
Amy82

#46 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Amy82 »

Za ekipu (smininkere 8-) ) koja planira providne/bijele bravice - ukoliko pijete čaj, kafu, vino, pušite i sl. jako brzo će promijeniti boju, pa izgledaju mnogo gore i neurednije od metalnih. Također su osjetljivije, češće puknu, sporije "rade" i sl.

Ja sam skinula aparatić nedavno i sad nosim one providne retainere kad idem na spavanje :D :D

Sve preko 3000 KM (za metalne bravice) je too much...a razlika u cijeni u odnosu na providne bi trebala biti ispod hiljadu KM (meni je ponuda bila oko 3,500 KM čini mi se)...

Sretno! :D
almich_

#47 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by almich_ »

Da se javim sa svojim iskustvima...

prije nesto vise od mjesec dana stavila sam fiksni aparatic...konkretno ovaj: http://www.gacintl.com/UserFiles/File/l ... Dr_Bro.pdf

vise info o metalnim vs. keramickim itd:
http://www.gacinovation.com/categories/ ... ystems.cfm

radi se on In-ovation self ligitating brackets, koji nemaju standardne gumice i, posto je neko spomenuo, ako se odlucite za keramicke (providne) ono sto kod obicnih poboji od cole, kafe itd. su gumice. kod ovih in-ovation gumica nema, tako da se boja bravica ne mijenja.

obisla sam par ortodonta u sarajevu, vidjela sam da ovdje hvalite dr. hatidzu foco - pa sam po vasoj preporuci otisla na besplatni pregled kod nje. nisam bila nimalo zadovoljna, bila je jako neljubazna i rekla mi je da za dvije godine nosenja aparatica, jedino sto moze je da mi ispravi tj. poreda zube...a sa zagrizom (problem mi je unakrsni zagriz) mi ne moze nista.

Sreca pa sam otisla na jos par pregleda.
Odlucila sam se za ortodonta koji zivi u njemackoj, ali dolazi svaka dva mjeseca da postavlja aparatice, i obavlja preglede u stomatolosku ordinaciju Dr. Asceric: http://www.dr-asceric.com/galerija.html
Ortodont se zove Ramo Poturak (ukucajte u google, izadje dosta linkova).
rekao mi je da mi zube moze poredati za pola godine, ali da ce mu trebati dodatna godina i po da mi rijesi unakrsni zagriz, ali da se sve moze srediti bez vecih problema.

nakon ovih mjesec i po sto nosim aparatic - prezadovoljna sam! zubi su mi se poravnali toliko da ljudi vec primjete, trojka se spustila..itd.

cijena metalnog aparatica in-ovation tehnologije kod ovog ortodonta je 1500eura, a ukoliko hoces keramicku varijantu, to je dodatnih 150eura po vilici.
dina_arajevo

#48 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by dina_arajevo »

Mene interesuje, da li su nekome od vas rekli da treba izvaditi par zuba :? I zaista kakva je ta Dr. Sandra Bizovic, kakav ima pristup pacijentu i tako to?
irishat

#49 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by irishat »

Nadam se da mi neko od vas moze dati konkretan savjet, bila bih mu jako zahvalna :-D htjela bih staviti fiksni aparat al nikako nisam sigurna u ove nase stomatologe......a i iskreno ne razumijem se u vrste aparatica samo znam da bih neki da se sto manje vidi, a jako je sladak ovaj in-ovation :-) pa ako neko iz licnog iskustva moze preporuciti dobrog ortodonta......ja sam cula za dr. sandru bizović(koja radi damon sistem???) i dr. poturak koji samo povremeno boravi u BiH a inache, valjda, zivi i radi u njemackoj.........molim savjet za sto brzi i ucinkovitiji tretman........:-))))
brina

#50 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by brina »

privatna ordinacija na palama radi fiksne aparate po 800 KM. oni drugi su 180 KM. koliko ja znam, nije bilo reklamacija...
ako nekog zanima mogu se raspitati za broj i adresu
Post Reply