Ovisnost o apaurinu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

JThomas

#26 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by JThomas »

ma sve su to interesi tržišta i velikih kompanija...travu može svako uzgojiti sam, i ne treba ti farmaceutska kompanija da se proizvede, u tome je sav rezon.

diazepam je po svakom medicinskom kriteriju TEŠKA droga - izaziva fizičku ovisnost u vrlo kratkom roku, s apstinencijskom krizom koja može biti i fatalna, što sa svim "lakim" drogama nije slučaj, ali...neki drugi interesi su posrijedi, ogromni profiti velikih kompanija su u igri, i zato je legalna.
MmeDeLafayette

#27 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by MmeDeLafayette »

Ne samo apaurini, ovdje se svasta nesto moze vrlo lako zbaviti... licni primjer
da se ne lazemo - i ja sam ovisnik o benzodiazepinima, i to tacnije, navukla sam se ni manje ni vise nego na alprazolam, na trzistu brendiran kao Xanax, i xanax i uzimam, svaku vece prije spavanja da me "uspava" kako i sta dalje da radim ne znam... uglavnom, shrink mi ne gine, posto sam se sama za*ebala, sad moram ici psihijatru :)
Ne preporucujem nikome, pa cak ni u najtezim trenucima takvo zlo kao sto je Xanax :run:
semmy

#28 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by semmy »

apaurin, bosaurin, lexilium nemogu se odavno kupiti bez recepta...

ja sam apaurin od 2mg pila skoro pa citavu trudnocu, na pocetku 2x dnevno pa 8/9 mjesec po 3x dnevno...nisam postala ovisnik, samo mi je pomogao iznijeti trudnocu...s cinjenica j eda je jako puno teskih trudnoca u zadnjih par godina pa skoro sve trudnice ga uzimaju i neznam da je ijedna postala ovisnik

moja svaki je tokom svoje bolesti pila apaurin od 5mg cini mi se 2x dnevno 2 duge godine, sad nakon operacije joj ne treba a i nije postala ovisnik...

ja mislim da je to sve povezano s psihom, mislim na apaurin, lexilium i bosaurin...ako mislis da si postao ovisan i pices ga...ispravite me ako grijesim
Michun

#29 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Michun »

bez_ideje wrote:Ja u svojih 19 god,nikad nisam uzela nesto za smirenje.....nesto cisto sumnjam da cu ikad i posegnuti za tim!
Nekako mi zdravije dodje,malo se nasekirat.....A ako je bas bas sjebada,u kafanu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nisam ni ja pila nista za smirenje (ni persen) do neke 24-25.
Ponekad je bolje piti persene 3-4 dana kako pise 3 X dnevno nego osjetiti da ti se koci lijeva ruka i da nemas zraka. Apaurin i sl. ako se mora. Jos mi ovdje ne pijemo nista u poredjenju sa onima vani.
potpuni stranac

#30 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by potpuni stranac »

JThomas wrote:ma sve su to interesi tržišta i velikih kompanija...travu može svako uzgojiti sam, i ne treba ti farmaceutska kompanija da se proizvede, u tome je sav rezon.

diazepam je po svakom medicinskom kriteriju TEŠKA droga - izaziva fizičku ovisnost u vrlo kratkom roku, s apstinencijskom krizom koja može biti i fatalna, što sa svim "lakim" drogama nije slučaj, ali...neki drugi interesi su posrijedi, ogromni profiti velikih kompanija su u igri, i zato je legalna.
nije baš tako, lično poznajem osobe koje su ga koristile 9-10 mjeseci i nisu se "navukle". farmaceutske kompanije su zaista pružili pipke tamo gdje im nije mjesto, da ne kažem da su postale zlo za čitav svijet, no ipak mislim da u ovome slučaju to nije tako.

i da, benzodiazepini su nova generacija lijekova koji su zamijenili mnogo opasnije soli barbituratne kiseline. :D
immuno

#31 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by immuno »

WAUUUu ostadoh bez teksta na ovoj temi ...u trudnoci pila apaurine ????? koji to doktor prepisa voljela bih znati!!!!!!??????????????????? Imal iko na ovoj temi da nepije apaurine i slicne derivate?????Od svih prijavljenih po mojoj procijeni nema niti jednog koji je morao uzimati bas tu terapiju!
potpuni stranac

#32 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by potpuni stranac »

immuno wrote:WAUUUu ostadoh bez teksta na ovoj temi ...u trudnoci pila apaurine ????? koji to doktor prepisa voljela bih znati!!!!!!??????????????????? Imal iko na ovoj temi da nepije apaurine i slicne derivate?????Od svih prijavljenih po mojoj procijeni nema niti jednog koji je morao uzimati bas tu terapiju!
sanjin, gak koševo, svakoj trudnici koja se zajebe pa ode kod njega sa simptomima bolova u leđima (a kažu da manje više to sve imaju) propiše apaurine do kraja trudnoće. pa mora i bosnalijek nešto zaraditi. :D :roll: :roll:
O'zone
Globalni moderator

#33 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by O'zone »

potpuni stranac wrote:
immuno wrote:WAUUUu ostadoh bez teksta na ovoj temi ...u trudnoci pila apaurine ????? koji to doktor prepisa voljela bih znati!!!!!!??????????????????? Imal iko na ovoj temi da nepije apaurine i slicne derivate?????Od svih prijavljenih po mojoj procijeni nema niti jednog koji je morao uzimati bas tu terapiju!
sanjin, gak koševo, svakoj trudnici koja se zajebe pa ode kod njega sa simptomima bolova u leđima (a kažu da manje više to sve imaju) propiše apaurine do kraja trudnoće. pa mora i bosnalijek nešto zaraditi. :D :roll: :roll:
Nejra Pašić zbog kontrakcija koje se javljaju u trudnoći preporučuje Apaurin 2mg doduše po potrebi.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#34 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Priorat »

eve me :D , jos nikad u zivotu nisam ali sam zato vagon majcine dusice popusio.... :D
Chami

#35 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Chami »

Napisah ogroman post i obrisa ga...skontah da sam napisao post o ovisnosti uopsteno...
Poenta je...bar po mome misljenju...dali lijek upotrebljavas ili ZLOUPOTREBLJAVAS i to je sve...
I veoma bitan faktor je psiha covjeka tj. dali imas od ranije iskustva sa tim ili ne i dali u sebi imas vec izgradjene stavove i misljenja o tome...i dali ces vjerovati onome sto ti Doc kaze a i sam papir u kutiji ili ces poslusati savjet prijatelja koji je to prosao ili prolazi (a neko vec rece da je to sve INDIVIDUALNO i da na sviju od nas svi ti lijekovi imaju za nijansu ili vise, drugaciji ucinak)
Primjer iz licnog iskustva...znao sam popiti Apaurin 5mg ili 10mg u nekom "naletu" i predvidjanju da ce mi trebati, u principu zaboravim na njega i radi, laganica :) ...a onda u drugoj situaciji u "huji" uzmem 6 x 5mg i budem jos nervozniji jer sam u tih 30 - 45 min. "cekao" da prorade i cekao ucinak...
Koliko se sjecam simptoma nakon ostavljanja istih su bili tjeskoba, uznemirenost,razdrazljivost i naravno nezaobilazna nesanica par dana...i opet, i to se manifestuje drugacije sve zavisno od kolicine i duzine uzimanja istoga...
GandalfSivi

#36 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by GandalfSivi »

Ja redovno zapalim vuju, pa onda napravim pauzu od mjesec ili vise dana i nikakvih problema. Ako mi treba nesta da me smiri, smiri me, ako mi treba nesta da mi ubije bol, ubije je, ako mi treba nesta da mi otvori apetit, otvori ga (mozda malo i previse), a opet se ne moze covjek navuci na istu. Na stranu sva hemija, samo prirodno! Ali eto neko je odlucio da je ista nelagalna, pa se to zove drogom, a sve sto ste vi gore spomenuli su lijekovi. Jes' aha...
Priorat

#37 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Priorat »

GandalfSivi wrote:Ja redovno zapalim vuju, pa onda napravim pauzu od mjesec ili vise dana i nikakvih problema. Ako mi treba nesta da me smiri, smiri me, ako mi treba nesta da mi ubije bol, ubije je, ako mi treba nesta da mi otvori apetit, otvori ga (mozda malo i previse), a opet se ne moze covjek navuci na istu. Na stranu sva hemija, samo prirodno! Ali eto neko je odlucio da je ista nelagalna, pa se to zove drogom, a sve sto ste vi gore spomenuli su lijekovi. Jes' aha...
:thumbup: nema boljeg lijeka na svijetu.ma polako jos malo pa ce oni legalizovati. evo, ovdje gdje sam dosad si ako te uhvate morao na sud, tuzbe bla bla. sad evo izglasali da nema vise toga nego samo mala novcana kazna.
dr.Gonzo

#38 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by dr.Gonzo »

I opet niko ne postavlja pitanje sto ljudi tako masovno konzumiraju ovakve supstance, i droge uopste (ukljucujuci one najrasprostranjenije kao sto su alkohol, nikotin i slicno). Koja je to "praznina" pred kojom moderno drustvo zatvara oci?
Da li je nerealno ocekivati da ljudi u potrosackim drustvima uopste zive bez droga?
saibaba

#39 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by saibaba »

bez_ideje wrote:Ja u svojih 19 god,nikad nisam uzela nesto za smirenje.....nesto cisto sumnjam da cu ikad i posegnuti za tim!
Nekako mi zdravije dodje,malo se nasekirat.....A ako je bas bas sjebada,u kafanu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
E kad sam ja imao 19 godina :) rano je za sekiranje ..
Priorat

#40 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Priorat »

saibaba wrote:
E kad sam ja imao 19 godina :) rano je za sekiranje ..

uze mi rijec iz usta... :D
petunija

#41 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by petunija »

Isto sam se zapitala.
Evo, ja sam "preživjela" dvije trudnoće, ne bez apaurina, nego bez ijedne tablete ili čašice alkohola. Stvar je u našim glavama, ponajviše :thumbup:
Brus Lee

#42 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Brus Lee »

semmy wrote:apaurin, bosaurin, lexilium nemogu se odavno kupiti bez recepta...

ja sam apaurin od 2mg pila skoro pa citavu trudnocu, na pocetku 2x dnevno pa 8/9 mjesec po 3x dnevno...nisam postala ovisnik, samo mi je pomogao iznijeti trudnocu...s cinjenica j eda je jako puno teskih trudnoca u zadnjih par godina pa skoro sve trudnice ga uzimaju i neznam da je ijedna postala ovisnik

moja svaki je tokom svoje bolesti pila apaurin od 5mg cini mi se 2x dnevno 2 duge godine, sad nakon operacije joj ne treba a i nije postala ovisnik...

ja mislim da je to sve povezano s psihom, mislim na apaurin, lexilium i bosaurin...ako mislis da si postao ovisan i pices ga...ispravite me ako grijesim
Grijesis, diazepami mogu izazvati ovisnost vec nakon 15-tak dana redovne upotrebe. Cinjenica je da je omiljen kod ginekologa, rado ga propisuju i cinjenica je da je diazepam u nekim stanjima i oboljenjima opravdan, ali takodje, je i cinjenica da izaziva ovisnost.
astrid

#43 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by astrid »

Preživjeh dvije trudnoće bez Apaurina.Boljela su me leđa i noge ali ih nisam uzimala.Al` hajd to je davno bilo :)
Sad Apaurin uzmem jednom ili ni jednom mjesečno...Međutim,kad se već spominje ovisnost o Apaurinima...
Imam jednog člana porodice koji je iz zdravstvenih razloga primao apaurine u obliku injekcije ili oralno.Kad je zdravstveni problem otklonjen on je i dalje imao iste simptome kao i prije izlječenja,samo da bi dobio Apaurin.To traje 16 godina.Skoro je bio na redovnoj kontroli i drugi neki doktor(znači nije onaj koji ga vodi) ukine mu Apaurin.Čovjek izađe iz bolnice..1 dan je bilo onako podnošljivo,drugi dan strašno,treći dan je bio horor, dok nije intervenisala hitna..dobio je svoj LIJEK,i sve je bilo OK :-? One je teški ovisnik ali to neće sebi da prizna.Bez Apaurina krizira kao i svaki drugi narkoman.Ovdje nije bilo zlouptrebe ,sve je bilo prepisano kao lijek...
Ljudi olako uzimaju diazepame.Sad se brzo živi, pa tako za smirenje i spavanje treba nešto brzo i učinkovito.
Vragolan

#44 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Vragolan »

astrid wrote:Preživjeh dvije trudnoće bez Apaurina.Boljela su me leđa i noge ali ih nisam uzimala.Al` hajd to je davno bilo :)
Sad Apaurin uzmem jednom ili ni jednom mjesečno...Međutim,kad se već spominje ovisnost o Apaurinima...
Imam jednog člana porodice koji je iz zdravstvenih razloga primao apaurine u obliku injekcije ili oralno.Kad je zdravstveni problem otklonjen on je i dalje imao iste simptome kao i prije izlječenja,samo da bi dobio Apaurin.To traje 16 godina.Skoro je bio na redovnoj kontroli i drugi neki doktor(znači nije onaj koji ga vodi) ukine mu Apaurin.Čovjek izađe iz bolnice..1 dan je bilo onako podnošljivo,drugi dan strašno,treći dan je bio horor, dok nije intervenisala hitna..dobio je svoj LIJEK,i sve je bilo OK :-? One je teški ovisnik ali to neće sebi da prizna.Bez Apaurina krizira kao i svaki drugi narkoman.Ovdje nije bilo zlouptrebe ,sve je bilo prepisano kao lijek...
Ljudi olako uzimaju diazepame.Sad se brzo živi, pa tako za smirenje i spavanje treba nešto brzo i učinkovito.
a sex, jedna duga partija sexanja cigara i tus pa u krevet
nista ljepse

samo cu reci jedno STRES, STRES I STRES je glavni uzrok koristenja tabletica
avo npr., svi srcani bolesnici piju lexuliume ili apaurine, sto, pa da se sto manje nerviraju
a u dansnji vakat ja bi ga volio vidjeti ko je stres free
Michun

#45 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Michun »

Apaurin se prepisuje trudnicama kojima se materica grci i samim tim izaziva spontane pobacaje. Apaurin sprjecava tj. opusta misice pa se materica ne grci. Mojih XY poznanica je iznijelo trudnocu uz pomoc apaurina. I apaurin ne skodi plodu, zato se i daje. Malo vise informisanja ne bi bilo na odmet. To je danas postala standardna procedura. Niko od trudnica predpostavljam ne voli sto je "na apaurinu" ali ukoliko zele da rode, ponekad moraju koristi pomoc hemije. Ako nije neko od vas prisutnih pio iste, ne znaci da nekom ne treba i kao da bi dr. iz zaHebancije to prepisivao. Nekome da zatrudni ne treba nikakva pomoc a neko ide godinama dr., pije hormone, prima injekcije i sta sve ne. Svo smo razliciti.
to je to

#46 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by to je to »

Pila apaurin u obje trudnoce zbog prijeteceg pobacaja. U jednom periodu druge trudnoce uzimala taj lijek 2 x 2,5 mg dnevno. Nakon sto sam prestala piti nikakvih problema niti simptoma ovisnosti.

Kao sto napisa Michun@ - svi smo razliciti
Post Reply