Ovisnost o apaurinu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Fikret_ZE

#1 Ovisnost o apaurinu

Post by Fikret_ZE »

Koliko je zaista prosirena ovisnost i zloupotrebljavanje apaurina i drugih benzodiazepina kod naseg svijeta?
Cini mi se da mnogi srednjovjecni i stariji ljudi nisu svjesni da se drogiraju.
Sta mislite o ovom problemu?
mojgrad

#2 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by mojgrad »

nije to samo kod srednjovjecnih ljudi, u mojoj familiji jedna meni vrlo draga osoba (a nema jos ni 30g) pije redovno apaurin, cim se malo nesto nasekira ona apaurin zdrma. Ja fino kazem nemoj, mozes se navuc na belaj a ona sta ti znas.. Tipican nas odgovor u smislu ne petljaj se u moj zivot.
Nakon manje od godinu dana eno je ne moze da zaspe uvece prije nego uzme jedan.
Sad pomaga i trazi da se skine
mojgrad

#3 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by mojgrad »

nekako imam osjecaj oni koji olako uzmu apaurin kao da se boje istini tj. problemu pogledati u oci, pa kao ono uzmem apaurin smirim se pa onda lakse deal sa problemima.. Malo mi je to kukavicluk ali hajd nismo svi isti i ne rjesavamo na isti nacin probleme.
xfacktor

#4 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by xfacktor »

Evo ja pijem lexiliume zadnjih jedno 6 mjeseci navece po 6mg. I ova zadnja tri dana ne pijem. Pod jedan imao sam REM san doduse moglo bi se reci nocna mora ali se sjecam sna i desavanja u snu. Pod dva: imam nekakav osjecaj nerealan vezano za te sne sto sam imao i ti osjecaji me ne popustaju jedno 4 sata poslije sto ustanem. Pod tri: osjecam da mi po kozi nesta hoda a ono nista i svasta nesta. Uglavnom jel to se meni cini ili je neko imao slicna iskustva pogotovo sa snom odnosno REM snom kojeg kao da nema kad se piju benzodiazapemi.
Fikret_ZE

#5 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Fikret_ZE »

mojgrad wrote:Nakon manje od godinu dana eno je ne moze da zaspe uvece prije nego uzme jedan.
Potrebno je puno puno manje vremena da se stekne ovisnost.
Ljudi olako shvataju koristenje ovih preparata, nazalost.
Fikret_ZE

#6 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Fikret_ZE »

xfacktor wrote:Evo ja pijem lexiliume zadnjih jedno 6 mjeseci navece po 6mg. I ova zadnja tri dana ne pijem. Pod jedan imao sam REM san doduse moglo bi se reci nocna mora ali se sjecam sna i desavanja u snu. Pod dva: imam nekakav osjecaj nerealan vezano za te sne sto sam imao i ti osjecaji me ne popustaju jedno 4 sata poslije sto ustanem. Pod tri: osjecam da mi po kozi nesta hoda a ono nista i svasta nesta. Uglavnom jel to se meni cini ili je neko imao slicna iskustva pogotovo sa snom odnosno REM snom kojeg kao da nema kad se piju benzodiazapemi.
REM san je nezamjenjiv sto se tice odmora mozga i "punjenja baterija". Taj san nam daje pomoc i snagu kad smo u budnom stanju.
Loulou

#7 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Loulou »

Ha...živimo u vremenu "lakih rješenja". Ljudi se "okreću" upravo jednom od takvih... pomenutih.
A, šta i očekivati kada ljudi koji se obrate tobože, stručnim osobama (liječnicima) za pomoć, sve što dožive je "izbacivanje" iz ordinacije za 3-4 minute, nervozne/nezainteresirane liječnike i liječnice potpuno nespremne da saslušaju te iste pacijente i pacijentice, gotovo im nedozvoljavajući da bilo šta pitaju, i brzinom svjetlosti im propisujući raznorazne lijekove za smirenje, anti-depresive i sl.
Zar je tolika "konzumacija" istih čudna kad je pojam adekvatne psihoterapije kod nas još uvijek apstrakcija, kad se, nažalost, i nakon toliko priča i godina, na psihoterapiju gleda kao na nešto što se dešava "onom ko je puk'o", kao na "mlaćenje prazne slame", "prodavanje magle" i sl. ?
Nakon svega što se desilo, a i da nije, potrebno je učiti živjeti u miru sa samim sobom.... (Za neke) je to doživotan proces... i priznati da nam je nekad potrebna pomoć. I znati da nismo sami... I da time nismo ništa manje mi i ništa lošiji ili slabiji ljudi... Samo od krvi i mesa.
Fikret_ZE

#8 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Fikret_ZE »

Loulou wrote:Nakon svega što se desilo, a i da nije, potrebno je učiti živjeti u miru sa samim sobom....
Potpuno se slazem! Puno je ljudi proslo kroz razlicite traume, i nista nije cudo...
Ali meni se ipak cini da su apaurini i slicne stvari previse lako dostupne, i da mnogi ljudi nisu svjesni ekstremno brze ovisnosti o tim preparatima. Apaurini kao da su u drustvu presutno dozvoljena droga. Ne prica se puno o tome, ali objektivno je to drogiranje kao i svako drugo drogiranje.
d2

#9 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by d2 »

ja sam ranije relativno cesto pio persene radi sranja na poslu, ono kad znam da me ceka tezak sastanak na kojem cu sjediti na optuzenickoj klupi mlatnem koji persen, takodje i problemi sa djevojkom, uvijek u najgori momenat, frka oko posla, ne znam gdje udaram a ona posalje munje i gromove taman kad trebam leci i spavati... nakon noci i noci sekiracije rjesenje je pronadjeno - 2-3 persena i laku noc, sutra spreman za posao... ipak od kako nje nema a i od kako nisam sjedio na ovim optuzenickim klupama nisam popio ni jedan, ima vjerovatno oko pola godine mozda i vise... nikada mi nije postalo to ovisnost ali dobro je znati da postoji takvo sta... nekad zaista imate ekstremno stresnu situaciju i to moze pomoci da ne poludite od stresa...

izvinjavam se ako djelujem afirmativno, ali ranije sam imao prilicno stresnih momenata na poslu i cinilo mi se pametnijim uzeti 2 persena nego doziviti infarkt...

to je samo moje iskustvo, nista drugo.
Vincent Raine

#10 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Vincent Raine »

:D :D :D :D :D X 5mg
mojgrad

#11 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by mojgrad »

d2 wrote:ja sam ranije relativno cesto pio persene radi sranja na poslu, ono kad znam da me ceka tezak sastanak na kojem cu sjediti na optuzenickoj klupi mlatnem koji persen, takodje i problemi sa djevojkom, uvijek u najgori momenat, frka oko posla, ne znam gdje udaram a ona posalje munje i gromove taman kad trebam leci i spavati... nakon noci i noci sekiracije rjesenje je pronadjeno - 2-3 persena i laku noc, sutra spreman za posao... ipak od kako nje nema a i od kako nisam sjedio na ovim optuzenickim klupama nisam popio ni jedan, ima vjerovatno oko pola godine mozda i vise... nikada mi nije postalo to ovisnost ali dobro je znati da postoji takvo sta... nekad zaista imate ekstremno stresnu situaciju i to moze pomoci da ne poludite od stresa...

izvinjavam se ako djelujem afirmativno, ali ranije sam imao prilicno stresnih momenata na poslu i cinilo mi se pametnijim uzeti 2 persena nego doziviti infarkt...

to je samo moje iskustvo, nista drugo.
Persen je napravljen na bazi biljaka i ne mozes postati ovisnik, lakse je od pravih antidepresiva..
Slobodno ti zdramaj persen bolje nego apaurin.. To je gadno
alica.k

#12 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by alica.k »

ili valerijanu - valeral, kako god.
bpsang

#13 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by bpsang »

mojgrad wrote:nije to samo kod srednjovjecnih ljudi, u mojoj familiji jedna meni vrlo draga osoba (a nema jos ni 30g) pije redovno apaurin, cim se malo nesto nasekira ona apaurin zdrma. Ja fino kazem nemoj, mozes se navuc na belaj a ona sta ti znas.. Tipican nas odgovor u smislu ne petljaj se u moj zivot.
Nakon manje od godinu dana eno je ne moze da zaspe uvece prije nego uzme jedan.
Ako joj je do skidanja ne treba joj Apaurin
chuchumbamayumbe

#14 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by chuchumbamayumbe »

Persen je TITO, ovo ostalo hard core gudra.
bez_ideje

#15 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by bez_ideje »

Ja u svojih 19 god,nikad nisam uzela nesto za smirenje.....nesto cisto sumnjam da cu ikad i posegnuti za tim!
Nekako mi zdravije dodje,malo se nasekirat.....A ako je bas bas sjebada,u kafanu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ponekad s'proljeca

#16 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja popijem lexilium jednom sedmicno i lijepo mi je sedam dana usput dodam koju pivu i super.

Nebi bas nazvao lijekove drogom jer isti ne prouzrokuju halicunacije
revolver amidza

#17 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by revolver amidza »

hehe,kako sam se slatko ismijao na ovoj temi i odgovorima nekih "neupućenih",..za sebe mogu reći da sam imao relativno dugu istoriju druženja sa benzodiepanima,ni ja ih baš ne bih svrstao u drogu pod klasičnim stereotipom;ako izuzmem prilično popularno druženje sa gandžom u mlađim danima,i nisam imao nekih dodira sa drogama sve do ranjavanja u ratu dok nisam iskusio kralja droge-morfij!,.kad mi je još na liniji medicinar zvizno ampulu,osjetio sam nevjerovatno lijep osjećaj,.onda bolnica,operacije,post-op.oparavak,..uglavnom jedno 20-ak dana sam bio na istome (tek sam onda dobio razumijevanje zašto se neki ljudi i drogiraju),..malo sam se bio navukao,.nakon toga sam dobivao tramadone,da bi na red došli i xanax,apaurin itd...sve u svemu , krizu nisam nikada osjetio,mada zbog povrede jednog nerva često znam imati spazam nekih mišića,te mi je pp preporučeno blažih sedativa,i moj izbor je pao ne lexillium,nekada pred promjenu vremena imam te spazme mišića i nerava,te nesanicu i bol na mjestu ranjavanja i rezova,.tada maznem lexilliuim,i fakat mi olakša muke,.kada to prođe zna biti pauza i od 7-15 dana da nemam potrebe,.mislim da nema neke opasnosti ako se koristi pod liječničkim nadzorom.
revolver amidza

#18 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by revolver amidza »

chuchumbamayumbe wrote:Persen je TITO, ovo ostalo hard core gudra.

onda sam ti ja hard-core :D ,.jednom sam satrao tablu persena i osim odrvratnog osjećaja u želudcu od okusa nekih travuljina,ni sec mi se nije čak ni prispavalo,..persen je za ljude koji zapravo i nemaju prave probleme :-)
simbabimba

#19 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by simbabimba »

A sta bude poslje table apaurina ili lexilija?
Ponekad s'proljeca

#20 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by Ponekad s'proljeca »

dali je iko probao smotati skiju od one kudelje za fitinge, cuo sam da su to u stvari vlakna indijske konoplje i kada se puse kao skija djeluju onako veselo na psihu. Ima li nelo iskustva????
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by dr.gog »

Čuj škiju od koodelje:)

Tema je i više nego zanimljiva...@Fikrete u pravu ste kad velite da je dostupnost diazepama i familije maltene prešla u propagiranje legalnog drogiranja,a nauštrb zaista djelotvornih metoda kao što je čisto ljekarska briga o pojedinom pacijentu,odn.stalno savjetovanje i praćenje stanja.Zaista je kritična lakoća kojom se prepisuje masa tih lijekova..
Osim toga,"skidanje sa apaurina" je već priznato kao zaseban postupak(primjerice u nekim priv.klinikama u Beogradu su uredili posebnih nekoliko soba i sl.).Zavisnost je tjeskobna,i često ometa rad i komuniciranje,te spavanje.
Osim toga,volio bih da se nešto kaže i o tzv. Painkillerima,narkoanalgeticima(jaki analgetici).
Ne znam koliko ste upoznati(potrudit ću se kasnije da opišem dodatno) sa zlokobnim i veoma opasnim Trodonom(tramadol hcl,Lumidol,Tramal,Sintradol,Ultram,Ultram C)??
O ovom lijeku psihijatri u Sarajevu nerado govore,ljekari opšte prakse najčešće pojma nemaju da isti može uzrokovati jake "krize",i da djeluje slično heroinu.
Tabu tema osim za uže krugove farmaceuta i par ljekara(mislim da samo dr.Đukanović zna o kako opasnom narkotiku se radi)...i što je neobično zanimljivo,veoma je jeftin(ilegalne apoteke od 97- 2007 u RS su zgrnule bogatstvo na Trodonu koji su kupovali sarajevski narkomani )...a apaurin je išao dodatno kao sredstvo za,pazite sad, "da se spriječe eventualne nuspojave tipa epi-napada ili euforije",čime se kod desetina ljudi stvorila teška dvostruka ovisnost..
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#22 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by anjusha »

IIIh, ljudi... Moj pokojni otac se svaku noc redovno "drogirao" - jednostavno je imao obicaj da pola sata prije spavanja popije jedan apaurincic i tek onda u krevet. I onda mu se na kraju znalo da misli da ga je popio, a zaboravi, i ujutro kad se probudi nadje ga pripremljenog na stolu pored njega. A on noc prespavao kako bebce.
Mama također. Bilo joj je jedno krizno razdoblje, gdje je imala jako puno problema i u obitelji (ne sa mnom :)) i na poslu i onda je uzimala te "male" apaurine od 2 mg svaku noc, mjesecima. Medjutim kad se situacija smirila, umro ko je umro, posao se sredio, sve se ustabililo, prestala je jednostavno da ih uzima. Samo tako. Nikad nisam primjetila kod nje da je npr imala probleme zbog odvikavanja i sl. Samo je jednu noc zaboravila da ga popije, drugu eksperimentisala da vidi je li to opet moze i trecu totalno odlukom izbacila apaurin iz konzumacije....

Ja? Apaurin popila 3 puta u zivotu, a persen jedno 5-6.....

Kome treba- treba. Kome ne treba- imaju i cajevi za smirenje i laku noc :D
zlatiborka

#23 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by zlatiborka »

dr.gog wrote:Čuj škiju od koodelje:)

Tema je i više nego zanimljiva...@Fikrete u pravu ste kad velite da je dostupnost diazepama i familije maltene prešla u propagiranje legalnog drogiranja,a nauštrb zaista djelotvornih metoda kao što je čisto ljekarska briga o pojedinom pacijentu,odn.stalno savjetovanje i praćenje stanja.Zaista je kritična lakoća kojom se prepisuje masa tih lijekova..
Osim toga,"skidanje sa apaurina" je već priznato kao zaseban postupak(primjerice u nekim priv.klinikama u Beogradu su uredili posebnih nekoliko soba i sl.).Zavisnost je tjeskobna,i često ometa rad i komuniciranje,te spavanje.
Osim toga,volio bih da se nešto kaže i o tzv. Painkillerima,narkoanalgeticima(jaki analgetici).
Ne znam koliko ste upoznati(potrudit ću se kasnije da opišem dodatno) sa zlokobnim i veoma opasnim Trodonom(tramadol hcl,Lumidol,Tramal,Sintradol,Ultram,Ultram C)??
O ovom lijeku psihijatri u Sarajevu nerado govore,ljekari opšte prakse najčešće pojma nemaju da isti može uzrokovati jake "krize",i da djeluje slično heroinu.
Tabu tema osim za uže krugove farmaceuta i par ljekara(mislim da samo dr.Đukanović zna o kako opasnom narkotiku se radi)...i što je neobično zanimljivo,veoma je jeftin(ilegalne apoteke od 97- 2007 u RS su zgrnule bogatstvo na Trodonu koji su kupovali sarajevski narkomani )...a apaurin je išao dodatno kao sredstvo za,pazite sad, "da se spriječe eventualne nuspojave tipa epi-napada ili euforije",čime se kod desetina ljudi stvorila teška dvostruka ovisnost..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Objavljeno prije 4 sata

Balkan prati svjetske trendove: Nema droge? Ušmrkavaju se i ubrizgavaju i analgetici za konje

JOŠ U prosincu se u zemljama Europske unije pojavio porast broja ovisnika o ketaminu, jakom anestetiku kojega se koristi prilikom operacija kod životinja, najčešće konja, poznatom i kao vrsti droge za silovanje. Taj su svjetski trend, nažalost, počele pratiti i balkanske zemlje. U Srbiji je gotovo postao zamjena za kokain, dok u Hrvatskoj, zasad, nije pronađen u većim količinama.

Profesor Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u KB Sestara milosrdnica, prof. dr. Slavko Sakoman, u razgovoru za Index je rekao kako u Hrvatskoj, srećom, još nisu zabilježeni slučajevi ovisnika o spomenutom anestetiku.

"Anestetici i analgetici postaju sve veći problem, a kad dođe do smanjenja proizvodnje heroina bit će sve više ovisnika o njima. U Hrvatskoj je svojevremeno zabilježena pojava GHD-a, ali ovisnika o ketaminu, srećom, još nema. Sve te tvari cure negdje iz medicinskog sustava i farmaceutske industrije", naveo je dr. Sakoman.

Dr. Sakoman navodi i kako postoji opasnost od pojave ovisnosti o mnogo jačoj tvari od ketamina - fentanilu, sintetičkom opojnom analgetiku koji ima široku primjenu kao dodatak općoj anesteziji tijekom operativnih zahvata te za ublažavanje postoperativnih bolova. "Fentanil i njegovi derivati su buduća pogibelj na narko tržištu", rekao je dr. Sakoman, koji smatra kako su potrebne strože kontrole izdavanja spomenutih tvari kako bi se smanjila njihova dostupnost ovisnicima.

Ketamin dostupan u veterinarskim stanicama

Problematično kod ketamina je, naime, to što ga se u vidu injekcija, diljem Europe, može kupiti u veterinarskim stanicama, s obzirom da je prvenstveno namijenjen ublažavanju bolova kod životinja. Upravo zato su mnoge zemlje EU uvele pravilnik prema kojemu pravo na kupnju ketamina imaju samo licencirani veterinari. Ipak, dio ga i dalje završava na narko tržištu.

Prema pisanju srpskih medija, tamošnji ovisnici ga konzumiraju najčešće u kombinaciji s ecstasyjem. Naime, stave nekoliko kapi ketamina na tabletu i progutaju je. Spomenuta kombinacija izaziva halucinogena stanja i briše pamćenje.

Mnogi od ovisnika ketamin uzimaju i intravenski, poput heroina. S obzirom da izaziva jaku ovisnost, narkomani ga ubrizgavaju i do 20 puta dnevno. Neki od ovisnika ga, baš poput kokaina, ušmrkavaju.

Kratkotrajno može drastično sniziti krvni tlak, poremetiti rad srca, povećati pritisak u mozgu i dovesti do problema s vidom. Predoziranje dovodi od moždanog ili srčanog udara. Dugotrajno korištenje izaziva teške i trajne psihičke poremećaje.

INDEX-hr,
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evo kako svijet ide velikim koracima prema vlastitom unistenju, to je strasno.....

bude cesto na NACIONALOJ GEOGRAFIJI odlicnih emisija o posasti narkomanije, nasa drzava uopste nema strategiju protiv narkomanije, cesto imam osjecaj da namjerno ne rjesavaju problem.

Korist im je dvostruka, em se dileri njihovi zastitnici bogate, em unistavaju mlade ljude i prave od njih ovisnike i ovce tj. podloznu glasacku masinu......jer im nista drugo ne mogu ponuditi, na zalost.......
JThomas

#24 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by JThomas »

od benzodiazepinske apstinencijske krize čovjek može UMRIJETI, i to onako mirno, 'ladno, da ne zna šta ga je snašlo.

teška droga, izaziva fizičku ovisnost - a legalno. uporedite s "lakim" drogama koje su ilegalne.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Ovisnost o apaurinu

Post by dr.gog »

Pozdano znam, od prijatelja iz Hamburga i Rostocka, da se "apaurin" tj "Valium" tamo već godinama prodaje skupa sa ekstazijem i kokainom, 3-5 eura po komadu, na partijima, za tzv.spuštanje sa ostalih droga koje djeluju uzbuđujuće i razbijaju san.
I da, u pravu su kad vele da gomila sedativa i narkoanalgetika "curi" iz same industrije na crno tržište.
Njemački i austrijski ovisnici naručuju Valium( većinom original ili identični sastav-dakle diazepam) i Tramadol preko interneta bez opasnosti da neko eventualno preispita legalnost trgovine.
I redovito se generišu još jači i adiktivniji surogati diazepama i njegove farmakološke skupine.Užas.
Post Reply