Ima li ovo u novijim PC

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

bug

Post by bug »

znala sam da ce biti problema sa komsijama :D Izvini stari sto izgleda kao da se ja sprdam :D jos cekam pitanje :D
Stari

Post by Stari »

Pa ima puno toga ....jer mi u tim stvarima svtarno fale osnove....Htio bih se nauciti kako povezati vise racunara u jednoj kuci (stanu) tako da jedan bude "glavni" a ostali "sporedni".....Htio bih znati kako se prosiruje memorijski kapacitet ....tj ...ugradjuje novi HD....Instalira operativni sistem .....i tako to.
Lisac

Post by Lisac »

buduci da sam jako jako lijen, te da mi je mrsko tipkati a i chuvam se za seminarskog :D :D :D,

evo prvo ovdje opca literatura (nadam se da ti raznolikost jezika nece smetati http://www.soinfo.org/mreze.zip

http://www3.tron-inter.net/doktor/knjiga-Baronica.pdf

ovo je osnovno gradivo kada su mrezhe u pitanju. shto se tiche kuchne izvedbe morash se usuditi i probati pa ti mozhemo pomagati. treba ti jedan rachunar koji ce da bude server, a ostali ce biti klijenti. treba ti jedan hub (josh bolje switch), treba ti kablova (cat5 ili vishe), treba ti operativni sistem (win2003 server npr.) i treba strpljenja.
Stari

Post by Stari »

Dobro je lisac...hvala.

Daj sad nesto u vezi instaliranja operativnog sistema i ugradnje novog HD-a.

Ovo u vezi racunarskih mreza je nekako preobimno...al' hajd neka.
Lisac

Post by Lisac »

chuj preobimno :D :D :D (to su samo osnove :roll: ), al haj neka. ja mislim da tebi treba step-by-step vodic za ugradnju HD-a i za umrezhavanje kuchnih rachunala. jedini je problem shto je to teshko nachi na net-u na jezicima ex-yu drzhava. kako stojish sa engleskim, ili eventualno shvapskim :D :D :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

hajde rekoh da vidim shta kolega lisac reklamira, no ovaj ti link sa mrezama ne fercera, da nisi neshto pogreshno otkucao?
Stari

Post by Stari »

Schwapski sam ucio u osnovnoj skoli....i od njega nikad nije nista ni bilo ... :D ...da bi nesto sad, nakon svih ovih godina, moglo ostati u glavi.

A engleski je muka ziva ...al' hajd ...samo nek je korak po korak ...al' da su koraci sto jednostavniji .... :roll: ...jer inace nikad se to uhavizati necu.....

jos jednom hvala
Lisac

Post by Lisac »

ovdje http://www.activewin.com/win2000/step_by_step/ u prvom okviru infrastruktura pod 1 i pod 2 je objashnjen koncept i step-by-step instalacija win 2000 servera kao i 2000 prof. klijenata.

ovdje http://www.lpt.com/windowsnetworking/regusers/guide se momak zaista potrudio i napravio vodic za neznalice (od pochetka do kraja) kako napraviti mrezhu.

zhao mi je stari ali jednostavno i microsoft su obichno antonimi tako da ti ne mogu nishta jednostavnije nachi, jedino da sam sjednem i napravim naputak :D :D :D ... ja bih al mi neshto trenutno i nije do toga

.... mozhda da pitash bugie, ona je poznata po onome YES YES :D :D :D
Stari

Post by Stari »

onaj prvi link ti dobro radi ....sto ti ne mogu reci za ovaj drugi ...u svakom slucaju hvala

Al' jos fali ugradnja HD-a i ta problematika imas kakav link s' tim svtarima ....moze i na engleskom
bug

Post by bug »

ostavim ga pola sata i vidi sta napravi od teme :D njegovo likovno stvaralastvo :D

stari, jednostavno :D 'vako
sto se tice fizickog povezivanja, znas da ti za to trebaju mrezne karte :) Ako hoces dva racunara povezati direktno onda ti treba crossover kabal, a ako ne treba ti uredjaj koji se zove hub :)
stvar zavisi i od operativnih sistema koje povezujes, al' uglavnom...

konfigurises TCP/IP porotkol (najcesci protokol)
za IP adrese stavljas npr: 192.168. 0. X
gdje 0 ne mora da bude nula ali mora biti ista cifra na svim racunarima
broj X mijenjas za svaki racunar, npr: 1, 2,3 itd.. al pazi, do 254 :D
za subnet stavis 255.255.255. X
gdje je X broj hostova koje uvezujes

sad se ne trebas zamarati gateway-em...

sto se tice HDa i memorije, ne kontam sta ti treba s tim
Stari

Post by Stari »

:-) :-) :-) :-) :-) :-)

joj sto bugolina to brzopotezno....ma ima mala tehniku ...pa to ti je 8-)

meni treba ono sto je lisac skonto...korak..po korak ...a ti to prostepa brzo ko sngerica ... :-? ...i hajd zdravo. e necemo tako Dino

treba da promijenim HD na racunaru koji je opremljen operativnim sistemom XP.....jer onaj bivsi...vise nije ni zasta.
bug

Post by bug »

izvadis stari utaknes novi :D
sve sto trebas pripaziti je da li ti je stari bio postavljen kao master ili slave... i da tako postavis i novi..
bug

Post by bug »

preskocila sam objasniti sta je master a sta slave :D pa reci ako ne znas :D

a mogao bi recimo i ostaviti taj stari... samo dodati ovaj novi
Lisac

Post by Lisac »

eeeeeee srce male rode nije izdrzhalo :D :D :D

bugie uvjek kad postane blisko, sklisko i vruche ti nestanesh. :D :D

znam ja shta je jednostavno ali ne znam koliko stari zna :D

a ti izgleda ne pazish uopce. reche fino chovjek da hoce da jedan bude "glavni" a ostali "sporedni". pusti se cross-overa (osim ako nisu nechije noge i nechija ledja u pitanju) i pomozi chovjeku konkretnim savjetom :D :D :D
meni se chini da njemu treba neko ko ce mu biti "pri ruci" :D :D

stari ne znam shta je sa linkom. ne radi direktno ali probaj ovaj http://www.lpt.com/windowsnetworking/regusers/win2k.htm p aonda negdje ispod stoji step-by-step guide i onda ga imash. mislim vodicha :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

koliko je star taj disk, stari?
Lisac

Post by Lisac »

The_Fluid wrote:hajde rekoh da vidim shta kolega lisac reklamira, no ovaj ti link sa mrezama ne fercera, da nisi neshto pogreshno otkucao?
oooo flu promache mi ova tvoj a "linija". ne reklamiram nishta samo trazhim nachina kako pomochi. a za link ne znam kod mene fercera. ako hocesh mogu ti poslati zip. file iako nije bash neki nauchni rad vishe onako zbrda zdola literatura i seminarski radovi
bug

Post by bug »

stari jbg, ja ti ne mogu nikako bit pri ruci :D

pa kad uradi ovo poigra se sa gateway-em i adresama i eto glavni i sporedni, cudna mi cuda :D :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

stari,
prvom prilikom prodji kurs A+, i bit ces ekspert za ove osnovne stvari
BigusDickus

Post by BigusDickus »

bug wrote:ostavim ga pola sata i vidi sta napravi od teme :D njegovo likovno stvaralastvo :D

stari, jednostavno :D 'vako
sto se tice fizickog povezivanja, znas da ti za to trebaju mrezne karte :) Ako hoces dva racunara povezati direktno onda ti treba crossover kabal, a ako ne treba ti uredjaj koji se zove hub :)
stvar zavisi i od operativnih sistema koje povezujes, al' uglavnom...

konfigurises TCP/IP porotkol (najcesci protokol)
za IP adrese stavljas npr: 192.168. 0. X
gdje 0 ne mora da bude nula ali mora biti ista cifra na svim racunarima
broj X mijenjas za svaki racunar, npr: 1, 2,3 itd.. al pazi, do 254 :D
za subnet stavis 255.255.255. X
gdje je X broj hostova koje uvezujes

sad se ne trebas zamarati gateway-em...

sto se tice HDa i memorije, ne kontam sta ti treba s tim
bugie, potkrala ti se mala greska kod ovog objasnjenja. :roll:

Ustvari nije mala, nego velika. Kao sto vjerovatno znas, ovaj broj 255.255.255.X je subnet maska. Ukoliko upotrijebis subnet masku 255.255.255.0, to ti omogucava da imas nekih 254 hosta. Da bi radila tzv. subnetiranje moras se presaltati malo na binarni sistem. Naime, binarno 255.255.255.0 izgleda 11111111.11111111.11111111.00000000.

Jedinice markiraju dio IP adrese koji se odnosi na network ID (192.168.0), a nule su dio rezervisan za host ID (.X). Sto manje imas krajnjh nula u subnet maski, imas i manje hostova. Poenta je da nule moraju biti na kraju, kako bi sve funkcionisalo, tako da se ne moze bas nasumice postavljati ovaj zadnji byte.

Eto, toliko od mene, da se sad ne zavlacim u duze objasnjavanje o subnetiranju i razlozima za to.

Stari, sto se tice instalacije HD, u slucaju IDE diskova, samo pazi da ti oba uredjaja na istom kanalu nisu MASTER. U vecini slucajeva je najbolje postaviti jumper na Cable Select, pa onda brzi uredjaj utaknes na kraj kabla, cime on automatski postaje master, a sporiji u prikljucak na sredini kabla. Bilo bi idealno opticke pogone (CD, DVD....) odvojiti na poseban kanal, s tim sto uredjaje sa mogucnoscu zapisivanje na Recordable i Rewritable medije stavljas kao MASTER i prikljucujes na prikljucak na kraju kabla. Drugi uredjaj, logicno, jumper na SLAVE.

Sa SerialATA diskovima su stvari nesto jednostavnije, ako ne pravis nekakvo RAID polje, sa vise diskova, a ni onda nije previse komplikovano. Uglavnom, ustekas disk na neki od SATA kanala i on bude prepoznat i radi. :D
bug

Post by bug »

mislim da ce mu sad sve biti jasno :D dobro, 'vako, sto je veci taj broj manji je broj racunara u mrezi :D
lisac, zaposlili su novog ucitelja , ispadamo :( :D
Lisac

Post by Lisac »

e nek si joj rekao biggie.
josh mene ruzhi. ja nisam ni obratio pazhnju. jebiga bio post duzhi od tri reda, a to je za mene vec izazov :D :D :D

bugie shto se uchiteljevanja tiche vrijeme je i bilo. mislim ja zaista rasturam ovaj subneting, al ne bih da se pravim pametan :D :D
bug

Post by bug »

nema veze lisac nasjeli smo :D Stari nas posvadj'o i odmaglio :D kakvi HDDovi kakvi bakrachi :D Al' zajedno smo jachi :D
Stari

Post by Stari »

Nije stari nigdje odmaglio ....to je naprosto kleveta i pokusaj podvale od strane bugo_line.

Samo mi se cini da cu ipak morati zvati onog hahara sto mi je prod'o ovu sklopociju ...da to sve uradi. Previse je ovo za mene .....a i vi se samo sprdate.
Lisac

Post by Lisac »

bugie zajedno smo samo u nevoljama, zato i ne volimo da budemo zajedno (da parafraziram meshu :D).
stari, ja mislim da je bolje da ti mi ne pomazhemo ovako kako smo pokushali da pomognemo. ali se nadam da cesh znati prepoznati dobre namjere :D:D:D
... kao shto si znao prepoznati da bugie kleveche i podvaljuje :D :D

a shto se ugradnje HD tiche, to zaista nije teshko. samo ti treba neko ko ti mozhe pomochi kad otvorish rachunar. recimo da ti bugie da br.telefona pa da je prozovesh ako nedje zapne :D
Stari

Post by Stari »

Ma u redu je sve to ...ja sam samo mislio ...ovako ....dosta je sto me pali automehanicar ....pa mislio da se malo informisem da mogu bar prekontrolisati kad ga on navodno popravi ....jer stekao sam osjecaj da me gadno munta... za vlastite pare.

Automehanicaru svaka cast ...on samo kaze:"....eto promijenio sam ti aberzugovane gumafufne sa schatrwejznom..." i ja mu vjerujem ...jer moram
Post Reply