Kako izabrati psa chuvara?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

tinchy

#26 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by tinchy »

Eborg wrote:
madner wrote:Ovaj Bernski je taman, 40 ak kila, pametnica a cuva kucu :)

Doduse, jest da sam malo pristrasan
Nije losh...No koliko se krecu cijene ovih svih shtenadi u BiH?

Tornjak je 300 KM a ne vidim da se iko bavi bernskim ili bernardincem po ovim oglasima u BiH... :?

Pogledaj na http://www.market.ba jednom davno je jedna djevojka poklanjala Bernskog.. Ali to je bilo bas davno. Ugl.pogledaj mozda ti se svidi neki drugi pas :)
fa84

#27 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by fa84 »

ja imam bosanskog tornjaka
bude u dvoristu u boxu
nije previse zahtjevan uopce.
stari ga hrani jedan puta dnevno
ne da voli djecu nego ih obozavaaaa a i glavna je atrakcija u ulici heheh
svi ga zivi vole ;)))
za velicinu vec znas, naraste ko tele heheh
ali je pravoo lijep
a sada koliko je cuvar to ti ne bih znao reci
od nas sviju najvise voli starog i njega kada vidi hoce nesto da mu bude heheh
Eborg

#28 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

Hvala na savjetima...Doberman i slichni su ipak malo,"preekstremni" s obzirom da meni kao laiku ne bude dobro kad ih vidim...Utjeraju ti neko poshtovanje u kosti a ne idem toliko daleko... ;-) Samo neka on fino zalaje i malo zaganja ako se ko bude shunjao u gluho doba noci i ja sam miran.Majku im narkomansku,dohakat cu im vec! :D

Pratit cu oglase mada bih ishao na to da kupim/usvojim mladunche muzhjaka tornjaka,bernardinca ili bernskog.Ali,kao shto vec neko reche pitanje je koliko je to isplativo i dostupno u nashim uslovima.

Dakle,moguce je recimo neku od ove tri pasmine "naviknuti" ponekad ostaviti i bez lanca uvecher/preko dana da ne utekne negdje?

Kako bih izbjegao taj lanac zanima me da li postoje neki minimalni uslovi za box?Kao shto rekoh ukoliko bih mu zagradio prostor izmedju kuce i betonske podzide(duzhina 15 metara,shirina prolaza oko 1 metar,visina ograde oko 1,5 metar s jedne strane,zid s druge,sve to betonirano,obichno u hladu,bez ikakvog krova,samo kucicu da mu ubacim),je li to OK?Je li ovo preklaustrofobichno?
madner

#29 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by madner »

To su psi koji znaju sta im je kuca, i kojima ne treba lanac da ne pobjegnu.

Jedini problem je sto komsije bas i ne vole pse od 40+kg koji slobodno setaju (mada nista ruzno ne rade) :oops:

Moj prijedlog je da napravis sajlu i na nju nakacis lanac. Tako ce ti pas imati desetak metara hoda, nece gazit cvijece a nece poludit.

Naravno moras puno setat i igrat se sa njima, to su psi koji obozavaju da se krecu. A imaju slatke oci, kad te pogledaju i kazu hocu da hodam ne mozes reci ne :D
tinchy

#30 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by tinchy »

Dobar ti je izbor izmedju ta tri psa, ako imas love, onda ti nije problem da prehranis tog psa :D Znaci, bez obzira na kojeg psa se odlucis bitno je da nije stalno na lancu jer moze postati agresivan, trebas ga redovito pustati da se istrci. A sto se tice kucice, eh sve je okay dok nije prostor premal gdje se pas ne moze ni okrenuti.. Treba da ima prostora i da legne i tome slicno. Ne smije biti non-stop na vrucini, moze biti kobno :( Ah da, i jos nesto u vezi hrane.. Odes lijepo do mesnice uzmes onih kostiju sto skidaju sa mesa, i lijepo to iskuhas i das mu da jede. Niposto davati sirovo moze se zaraziti necim, tako da svakako to iskuhaj pa mu daj da klopa :) :)
fa84

#31 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by fa84 »

slikat cu ti ja box i mog tornjaka pa ti poslati
a kada ga pustis iz boxa nece ti nigdje pobjeci
onda hoce da se igra hehehhehe
jer i kdo mene nije dvoriste zatvoreno skroz tj ima ziva ograda na nekim mjestima tako da se moze proci
ali nemoj se sikirati da ce pobjeci
nece
previse se veze za gazde
a i recimo imas veliki plus kod njega sto je stvarno veliki pas i izgleda strasno a u biti uopce nije tako da svojom velicinom i izgledom plasi sve zivo tako da ti narkici ne bi vise smjeli uci u dvoriste ;)
za cijenu tornjaka ne znam jer smo ga mi tj tata dobio na poklon
madner

#32 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by madner »

tinchy wrote:Dobar ti je izbor izmedju ta tri psa, ako imas love, onda ti nije problem da prehranis tog psa :D Znaci, bez obzira na kojeg psa se odlucis bitno je da nije stalno na lancu jer moze postati agresivan, trebas ga redovito pustati da se istrci. A sto se tice kucice, eh sve je okay dok nije prostor premal gdje se pas ne moze ni okrenuti.. Treba da ima prostora i da legne i tome slicno. Ne smije biti non-stop na vrucini, moze biti kobno :( Ah da, i jos nesto u vezi hrane.. Odes lijepo do mesnice uzmes onih kostiju sto skidaju sa mesa, i lijepo to iskuhas i das mu da jede. Niposto davati sirovo moze se zaraziti necim, tako da svakako to iskuhaj pa mu daj da klopa :) :)
Ovom svom dam Telecu butinu (to je ona kost sto izgleda kao toljaga), i gledam ga kako je rastavlja u proste dijelove. :oops: :D
tinchy

#33 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by tinchy »

madner wrote:
tinchy wrote:Dobar ti je izbor izmedju ta tri psa, ako imas love, onda ti nije problem da prehranis tog psa :D Znaci, bez obzira na kojeg psa se odlucis bitno je da nije stalno na lancu jer moze postati agresivan, trebas ga redovito pustati da se istrci. A sto se tice kucice, eh sve je okay dok nije prostor premal gdje se pas ne moze ni okrenuti.. Treba da ima prostora i da legne i tome slicno. Ne smije biti non-stop na vrucini, moze biti kobno :( Ah da, i jos nesto u vezi hrane.. Odes lijepo do mesnice uzmes onih kostiju sto skidaju sa mesa, i lijepo to iskuhas i das mu da jede. Niposto davati sirovo moze se zaraziti necim, tako da svakako to iskuhaj pa mu daj da klopa :) :)
Ovom svom dam Telecu butinu (to je ona kost sto izgleda kao toljaga), i gledam ga kako je rastavlja u proste dijelove. :oops: :D

:lol: :lol: Mogu mislit sto se cuje kad on to pocne da lomi svojim "zubicima" :D
madner

#34 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by madner »

tinchy wrote:
madner wrote:

:lol: :lol: Mogu mislit sto se cuje kad on to pocne da lomi svojim "zubicima" :D
Najbolji je fol kad mu kazem idemo setat a ima kost. Pravo se sjebe, gleda mene, gleda kost, pa mene, pa kost. Teska dilema. :D
tinchy

#35 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by tinchy »

madner wrote:Najbolji je fol kad mu kazem idemo setat a ima kost. Pravo se sjebe, gleda mene, gleda kost, pa mene, pa kost. Teska dilema. :D
:lol: Pa nemoj ga zezati, jadnicak ne zna sta bi prije :D Kod mene moj pas odmah sve ostavlja kad je u pitanju setnja :D Ali zato kad se pocnem igrati sa njim, on ne zna koju loptu bi prije strpao usta (ima jedno 10 tenis loptica :D ) Jednom je uspio cak strpati dvije u ona svoja mala usta :lol:
Eborg

#36 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

madner wrote:To su psi koji znaju sta im je kuca, i kojima ne treba lanac da ne pobjegnu.

Jedini problem je sto komsije bas i ne vole pse od 40+kg koji slobodno setaju (mada nista ruzno ne rade) :oops:

Moj prijedlog je da napravis sajlu i na nju nakacis lanac. Tako ce ti pas imati desetak metara hoda, nece gazit cvijece a nece poludit.

Naravno moras puno setat i igrat se sa njima, to su psi koji obozavaju da se krecu. A imaju slatke oci, kad te pogledaju i kazu hocu da hodam ne mozes reci ne :D
Ma sajla zbog koncepcije dvorishta nije moguca tako da ili ide u ovaj "box" ili u kucicu na skrooooz drugu stranu ali tada bi bio pomalo izoliran shto ne bih volio.
A nemam orijentacije,koliko koshta hrana sedmichno/mjesechno?Smije li jesti ostatke ljudske hrane?

Vec sam naveo dimenzije,je li ovo dovoljno za pse ovih "gabarita" (duzhina 15 metara,shirina prolaza oko 1 metar,visina ograde oko 1,5 metar s jedne strane,zid s druge,sve to betonirano,obichno u hladu,bez ikakvog krova,samo kucicu da mu ubacim),je li to OK?
tinchy

#37 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by tinchy »

Eborg wrote: Ma sajla zbog koncepcije dvorishta nije moguca tako da ili ide u ovaj "box" ili u kucicu na skrooooz drugu stranu ali tada bi bio pomalo izoliran shto ne bih volio.
A nemam orijentacije,koliko koshta hrana sedmichno/mjesechno?Smije li jesti ostatke ljudske hrane?

Vec sam naveo dimenzije,je li ovo dovoljno za pse ovih "gabarita" (duzhina 15 metara,shirina prolaza oko 1 metar,visina ograde oko 1,5 metar s jedne strane,zid s druge,sve to betonirano,obichno u hladu,bez ikakvog krova,samo kucicu da mu ubacim),je li to OK?

Valjda jest, nemoj ga izolirati bilo bi mu ruzno :( Smije jesti ostatke hrane, ali zavisi kako koje. Npr. psi ne smiju jesti sve pilece kosti, jer imaju neke koje kad se prelome budu ostre i mogu im isparati stomak iznutra :( Treba biti veoma pazljiv, dobro povrce mu daj, a kombiniraju mu hranu sa onim granulicama, uzmes jedno veliko pakovanje i valjda moze biti dosta za mjesec ta jedna velika vreca, nisam bas upucena u ishranu vecih pasa :D A ovo za kucicu/box, je valjda okay :)
tinchy

#38 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by tinchy »

Posto je ovaj post bio dupli, evo samo sam jos htjela ovo da dodam da bzvz ne pisem drugi post.. Pogledaj ovo, mozda sta bude http://www.kucniljubimci.ba/index.php?o ... &Itemid=28 . :)
Last edited by tinchy on 02/07/2008 23:38, edited 1 time in total.
Eborg

#39 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

Ma kakvi,bio bi on chlan porodice... ;-) Makar jednom dnevno ga treba pomaziti.Mislim da bi tu tokom dana bio malo izoliran jer nikog nema u tom dijelu ali sigurno da stalno ne bi bio tu...Ne znam,nisam pametan,takva je koncepcija... :(
AdnanSA

#40 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by AdnanSA »

Tornjak je slab čuvar. Dva puta su nam firmu obijali i nijednom ništa nije preduzeo a velik je kao tele.
Previše je prijateljski raspoložen prema svima pa i prema lopovima.
Tornjak je ovčarski pas i po tom pitanju je najbolji ali za čuvanje oluka i drugih nekretnina i nije nešto. To znam iz ličnog iskustva jer imamo dva komada. Tori i Bucko.
Eborg

#41 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

AdnanSA wrote:Tornjak je slab čuvar. Dva puta su nam firmu obijali i nijednom ništa nije preduzeo a velik je kao tele.
Previše je prijateljski raspoložen prema svima pa i prema lopovima.
Tornjak je ovčarski pas i po tom pitanju je najbolji ali za čuvanje oluka i drugih nekretnina i nije nešto. To znam iz ličnog iskustva jer imamo dva komada. Tori i Bucko.
Bash si me iznenadio ovim odgovorom.Svo vrijeme chitam upravo suprotno a sad to kazhesh.Mozhda si ga navikao na druge ljude ili su zaista tako slabi chuvari? :?
AdnanSA

#42 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by AdnanSA »

Ma samo nas 4-5 zaposlenih u firmi se igra i kontaktira sa njim. Cuko je sasvim ok i cijelo vrijeme je u boxu a poslije posla ga pustimo i čitavo vrije trčkara po krugu koji je ograđen. Nisu ti oni agresivni prema ljudima jedino možda izgledom može nekog zastrašiti. Možda je to slučaj kod ovog moga pojma nemam.
Znam da su Šar-planinci puno agresivniji od Tornjaka i bolji čuvari. Ma ja kontam najbolji su njemački ovčari mada ja sebi kupujem ako bog da zlatnog retrivera kada dođe vrijeme za to....
Eborg

#43 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

Ne znam fakat,meni je tornjak bash favorit kod ovog odabira... :?
madner

#44 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by madner »

tinchy wrote:
madner wrote:Najbolji je fol kad mu kazem idemo setat a ima kost. Pravo se sjebe, gleda mene, gleda kost, pa mene, pa kost. Teska dilema. :D
:lol: Pa nemoj ga zezati, jadnicak ne zna sta bi prije :D Kod mene moj pas odmah sve ostavlja kad je u pitanju setnja :D Ali zato kad se pocnem igrati sa njim, on ne zna koju loptu bi prije strpao usta (ima jedno 10 tenis loptica :D ) Jednom je uspio cak strpati dvije u ona svoja mala usta :lol:
Ovaj moj mi je razvalio loptu za kosarku, uzeo je u usta i stisno :x :D
Fudbal je malo duze izdrzo, njega je nosao kad hoce da se igra. :lol:

To za cuvara, ko ih je trenirao? Ne mozes od cuke ocekivat da ga uzmes kao malog stavis u boks i on bude cuvar. Trening, sve je trening :)
stochar

#45 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by stochar »

imas ovu verziju cupakabre da ih uplasis:
Image

mada, najvise se slazem sa prijedlozima oko tornjaka, ali samo pod uslovom da imas dovoljno prostora. tornjak je fakat odan pas, privrzen porodici i ima cip da cuva prostor. dobri su i vucjaci. ako su te dobro raspizdili, onda fino nabavi pit-bula. mom je jednom haveru up'o lopov u stan kroz otvoren prozor, a ovom u stanu bio pit-bull... kaze haver, kakav je to peh, garant je jos stao na njega. ujutro ostali dugmici... :)
mycy

#46 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by mycy »

Mislim da bi ti za cuvara najbolji bio NjO. Razlog: dobri cuvari, dobri za porodicu, dobri za djecu, okretni, srednja velicina pasmine (ne jede ko tele :D ),...

Sto se tice ishrane pasa vidim da to niko ne spominje ono bitno, ili niko nije upucen u to, a radi se o sljedecem: psi imaju potpuno drugaciji metabolizam od ljudi pa prema tome nije mu dovoljno davati ostatke od nasih obroka jer to ne moze zadovoljiti njegove potrebe (kad kazem ostatke mislim na nasu hranu a ne na ono, bukvalno, sto iza nas nesta malo ostane)... Takodjer, ni pod razno im se ne smije davati hrana koja ima zacina osim soli jer vremenom dobiju kamence i eto belaja. Takodjer, to skoro svi znaju, ne trebaju jesti slatkise; mozda jednom sedmicno da mu das nesto ali nikako cesce, jer su podlozni diabetesu. Sto se tice kostiju, hmmm... Kosti su psu SAMO zanimacija!!! Kosti sadrze samo minerale i nesto malo proteina (dok su svjeze) pa prema tome zamislite pseci zivot na kostima!! Pored toga vrlo cesto dolazi do zacepa (opstipacije) sto je jos jedan problem. Mnogi kazu ja svom psu dajem kosti pa mu nista! Problem je u tome sto on cim zadovolji nivo Ca i P u organizmu, pocinju da se stvaraju cepovi u crijevima, nikako ranije.

Dakle, psima se daje HRANA ZA PSE!!! (I eto s vremena na vrijeme nesto od ranije navedenog)
Baby

#47 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Baby »

Da sam na tvom mjestu uzela bi Njemackog Ovcara,Tornjaka,Kavkaskog ovčara<ZAKON>
Imam encklopediju pasa gdje pise i njihova namjena...svi su odlicni Kućni ljubimci i Čuvari dvorišta/bašte
Eborg

#48 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

Njemachki ovchar i tornjak su favoriti od pochetka teme mada vishe naginjem ovim "domacim"... ;-) Ali shto ne i njemachki ovchar...

Jedino mi nije jasno treba li ih onda slati na dresuru ili bih ja mogao da ih nauchim par stvari? :?
madner

#49 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by madner »

Zavisi sta hoces i kolko vremena i znanja imas.
Ja ne volim pse dresirane od drugih, ovaj moj je svojeglav ali meni je drag.

Plus ponekad uradi nesto sto ne treba, ali to mi je draze nego da je ruski vojnik :D
Eborg

#50 Re: Kako izabrati psa chuvara?

Post by Eborg »

Vrhunac mog iskustva sa kucnim ljubimcima su akvarijske ribice i dva pachica koje je jednom moja sestra dobila na poklon (najjachi poklon ikad!)... :D
Post Reply