Juce zlocinac a danas ...

Maraschino

#26 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Maraschino »

icecream wrote:cao...kao prvo,molim bez vrijedjanja i poruka mrznje...jasno je da ima dosta onih koji su svasta naredjivali,kao narebdodavci,i oni koji su te njihove naredbe izvrsavali...i ja sam za to da svi oni kako oni po komandnoj duznosti,tako i oni koji su bili dzelati da odgovaraju za ta svoja nedjela...
al nazalost svi oni imaju svoje mreze,koji ih obavjestavaju o postupcima suda,koji je pod navodnicima objektivan...
a po vasoj prici ovdje vas jedne vecine vidim po vama je svaki srbin cetnik koji je u bih,a mozda je i svaki hrvat u bih ustasa...ok...bilo je pojedinaca iz ova dva naroda koji su svasta naredjivali i izvrsavali te naredbe medju srbima...to ne poricem...i nek oni za to odgovaraju,a ne da ja nosim njihovo breme krivice,i cim kazem ime da mi vi vicete cetnik...
al ne skupljajte prasinu i smece u svom dvoristu,ima i pojedinih bosnjaka koji su svasta naredjivali i izvrsavali te naredbe nad nebosnjacima...
ne zavaravajte se da medju vama nema pojedinaca koji su svasta naredjivali i koji su svasta radili drugima...
ne poricem,da su bosnjaci najvise stradali,jesu,najvise oni stradali,i zao mi je...ja ljude dijelim samo na dobre i zle,a nikako po boji koze,vjeri i nacionalnosti...pozdrav svima... :thumbup:
Kamo srece da ima vise takvih razmisljanja, BiH bi bila mirna. Ja mislim da svako mora pocistiti svoje smece da bi sredina u kojoj zivimo i nasa buduca pokoljenja zivjela u jednoj normalnoj i zdravoj sredini. Cistiti jedan dio dvorista i misliti kako je cijelo dvoriste cisto, je cista zabluda. Naravno, da smece nije ravnomjerno rasporedjeno ali ga treba pocistiti.

Pozdrav i tebi
Topla voda

#27 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Topla voda »

a sta znaci "svako mora pocistiti smece u svome dvoristu"?
pa i pricamo o bih kao jednom dvoristu,sad jel treba da nacionalno balansiramo,ko neka ngo,da bi svi bili zadovoljni?
kakve veze ima kako se ko zove,ako je cinio zlocine?
i kako neki zlocinac moze imati simpatije i zastitu ,samo na osnovu imena?
sta ja dobijam s tim ,ako se ne hapse ljudi koji su naredili i sprovodili egzekucije civila ?
jel to ono...ako nasih 100 osude,bice da smo krivi?daj sto manje nasih,a sto vise njihovih?
a pravda i istina...ma to je za sitnu raju,bas za onu koja je i najvise nastradala i kojoj i treba pravda i istina.
koja ,kako tada,nema zastite od zlocina ni sada.
budala_mahnita

#28 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by budala_mahnita »

A ja kad kazem da nam treba jedan Simon Wiesenthal, ja vazda budala. Pa jal pred sud, jal pred nisan...samo da se govna pociste.
feral.tribune

#29 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by feral.tribune »

icecream wrote:cao...kao prvo,molim bez vrijedjanja i poruka mrznje...jasno je da ima dosta onih koji su svasta naredjivali,kao narebdodavci,i oni koji su te njihove naredbe izvrsavali...i ja sam za to da svi oni kako oni po komandnoj duznosti,tako i oni koji su bili dzelati da odgovaraju za ta svoja nedjela...
al nazalost svi oni imaju svoje mreze,koji ih obavjestavaju o postupcima suda,koji je pod navodnicima objektivan...
a po vasoj prici ovdje vas jedne vecine vidim po vama je svaki srbin cetnik koji je u bih,a mozda je i svaki hrvat u bih ustasa...ok...bilo je pojedinaca iz ova dva naroda koji su svasta naredjivali i izvrsavali te naredbe medju srbima...to ne poricem...i nek oni za to odgovaraju,a ne da ja nosim njihovo breme krivice,i cim kazem ime da mi vi vicete cetnik...
al ne skupljajte prasinu i smece u svom dvoristu,ima i pojedinih bosnjaka koji su svasta naredjivali i izvrsavali te naredbe nad nebosnjacima...
ne zavaravajte se da medju vama nema pojedinaca koji su svasta naredjivali i koji su svasta radili drugima...
ne poricem,da su bosnjaci najvise stradali,jesu,najvise oni stradali,i zao mi je...ja ljude dijelim samo na dobre i zle,a nikako po boji koze,vjeri i nacionalnosti...
pozdrav svima... :thumbup:
Da li smatras da je RS nastala na genocidu i da tu genocindnu tvorevinu treba ukinuti ? Da li Ne . Hvala na odgovoru .
Hodidjed

#30 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Hodidjed »

ne poricem,da su bosnjaci najvise stradali,jesu,najvise oni stradali,i zao mi je...ja ljude dijelim samo na dobre i zle,a nikako po boji koze,vjeri i nacionalnosti...
Pozdrav i tebi.
Ja sve ljude dijelim takodje samo na dobre i zle. I naravno da nisi cetnik, ako ne dokazes suprotno :)
Hodidjed

#31 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Hodidjed »

feral.tribune wrote:
Da li smatras da je RS nastala na genocidu i da tu genocindnu tvorevinu treba ukinuti ? Da li Ne . Hvala na odgovoru .
Joj tebe..
De ne provociraj majke ti.......
Idun

#32 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Idun »

"bilo je pojedinaca iz ova dva naroda koji su svasta naredjivali i izvrsavali te naredbe medju srbima...to ne poricem...i nek oni za to odgovaraju,a ne da ja nosim njihovo breme krivice,i cim kazem ime da mi vi vicete cetnik..."

Pojedinaca? A u tom slucaju, objektivno, gdje je nestala masa? Pojedinci nisu vodili sami rat niti su sami stvorili RS...objektivno...vec uz podrsku mase. Koja i danas postoji, zahvaljujuci masi. Objektivno. Naziv "cetnik" je posljedica naziva "balija", "poturice" "ustase"i sl. Sve dok masa bude stitila "pojedince", velicala "pojedince", podrzavala genocidnu RS, epitet vjerovatno ostaje. Objektivno.
Isto tako, mnogo vise Srba zivi u Federaciji nego Bosnjaka u RS. Da se "masa" u RS suprotstavila agresorima kao sto su to uradili u Federaciji, eeeeeeeee....... :mrgreen:

"ne zavaravajte se da medju vama nema pojedinaca koji su svasta naredjivali i koji su svasta radili drugima...
ne poricem,da su bosnjaci najvise stradali,jesu,najvise oni stradali,i zao mi je...ja ljude dijelim samo na dobre i zle,a nikako po boji koze,vjeri i nacionalnosti..."

Ja ovdje ne bih isla toliko u detalje. Da nije bilo agresije na BiH koju je podrzavala masa, ne bi bilo ni rata. U tom slucaju, Bosnjaci se ne bi trebali boriti za svoj goli opstanak i cisto prezivljavanje protiv daleko vojno nadmocnijeg neprijatelja, iz Srbije i RS. Niti bi bosnjacki "pojedinci", objektivno, imali razloga za "zlocin". Pa ako su Bosnjaci kao vecinski narod u BiH, najvise nastradali, sto objektivno nema nikakve logike, kakva je tu dilema?
Zaista ne shvatam kako su "pojedinci" i masa zamislili rat. Sve pobiti i protjerati bez i najmanjeg otpora? E, kad im se nije ostvario plan vec pruzio otpor, ....sad ne bi da budete od sve djece najgori. Ali, takav vam je grah.

Kao sto ti je feral.tribune napisao;" Da li smatras da je RS nastala na genocidu i da tu genocindnu tvorevinu treba ukinuti ? Da li Ne?" ce ti dati objektivan odgovor. :mrgreen:
icecream

#33 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

Idun wrote:
"bilo je pojedinaca iz ova dva naroda koji su svasta naredjivali i izvrsavali te naredbe medju srbima...to ne poricem...i nek oni za to odgovaraju,a ne da ja nosim njihovo breme krivice,i cim kazem ime da mi vi vicete cetnik..."

Pojedinaca? A u tom slucaju, objektivno, gdje je nestala masa? Pojedinci nisu vodili sami rat niti su sami stvorili RS...objektivno...vec uz podrsku mase. Koja i danas postoji, zahvaljujuci masi. Objektivno. Naziv "cetnik" je posljedica naziva "balija", "poturice" "ustase"i sl. Sve dok masa bude stitila "pojedince", velicala "pojedince", podrzavala genocidnu RS, epitet vjerovatno ostaje. Objektivno.
Isto tako, mnogo vise Srba zivi u Federaciji nego Bosnjaka u RS. Da se "masa" u RS suprotstavila agresorima kao sto su to uradili u Federaciji, eeeeeeeee....... :mrgreen:

"ne zavaravajte se da medju vama nema pojedinaca koji su svasta naredjivali i koji su svasta radili drugima...
ne poricem,da su bosnjaci najvise stradali,jesu,najvise oni stradali,i zao mi je...ja ljude dijelim samo na dobre i zle,a nikako po boji koze,vjeri i nacionalnosti..."

Ja ovdje ne bih isla toliko u detalje. Da nije bilo agresije na BiH koju je podrzavala masa, ne bi bilo ni rata. U tom slucaju, Bosnjaci se ne bi trebali boriti za svoj goli opstanak i cisto prezivljavanje protiv daleko vojno nadmocnijeg neprijatelja, iz Srbije i RS. Niti bi bosnjacki "pojedinci", objektivno, imali razloga za "zlocin". Pa ako su Bosnjaci kao vecinski narod u BiH, najvise nastradali, sto objektivno nema nikakve logike, kakva je tu dilema?
Zaista ne shvatam kako su "pojedinci" i masa zamislili rat. Sve pobiti i protjerati bez i najmanjeg otpora? E, kad im se nije ostvario plan vec pruzio otpor, ....sad ne bi da budete od sve djece najgori. Ali, takav vam je grah.

Kao sto ti je feral.tribune napisao;" Da li smatras da je RS nastala na genocidu i da tu genocindnu tvorevinu treba ukinuti ? Da li Ne?" ce ti dati objektivan odgovor. :mrgreen:
cao...evo ovako,za mene je i rs i federacija bih nastala na istim principima...ako je tadasnja srpska vlast u dijelovima koje su drzali srbi u bih primjenila tezu da sto vise protjera,a i ubije nesrba onda jeste...i to su oni uradili preko svojih podanika...tako je isto pokojni alija izetbegovic sa svojim podanicima radio isto ili slicno...
i meni su oba ta entiteta nastala na krvi,ratu,progonima drugih...
neminovnost je da su bosnjaci kao narod nazalost najvise stradali,i da je u srebrenici izvrsen lokalni genocid,i meni kao covjeku zao je zbog toga...juce sam prosao kroz potocare,i ulaganio sam,to je strasno koliko grobova tamo ima...ali treba da shvatite ali,treba da shvatite da su i ostali narodi imali svoje zrtve,slazem se da ih je bilo manje...eto necu da ispadne da opravdam genocid u srebrenici,jer to necu,ali juce sam bio na zalazju i slusao izjave prezivjelih,koji su prezivjeli taj napad orica i armije bih tog 12.7.1992.
i srbi ko narod su stradali u podrinju,ali ne u tolikom broju ko bosnjacki narod,ali ja mislim da ni brojka od preko 3500 nije mala...mada zlocine ne treba po meni dijeliti...zrtva je zrtva ma kako se zvala,i kom narodu pripadala...
sto se tice pitanja oko agresije na bih,ja znam ko je se borio pocetkom rata u nekim dijelovima bih...sto se tice tadasnje srbijanske vlasti,u aprilu 92.arkanovi tigrovi su kao paravojna formacija usli na teritoriju bih i zauzeli janju,bijeljinu,zvornik...eto u jednom dijelu bih je srbijanska vlast upucivala te razne paravojne jedinice....narocito u istocnoj bosni...
A SAD TI MENI RECI KO JE JOS IZVRSIO AGRESIJU NA BIH??
pozdrav svima
popajic

#34 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by popajic »

@icecream
cao...
evo ovako,za mene je i rs i federacija bih nastala na istim principima.
..ako je tadasnja srpska vlast u dijelovima koje su drzali srbi u bih primjenila tezu da sto vise protjera,a i ubije nesrba onda jeste...i to su oni uradili preko svojih podanika...tako je isto pokojni alija izetbegovic sa svojim podanicima radio isto ili slicno...
neminovnost je da su bosnjaci kao narod nazalost najvise stradali,i da je u srebrenici izvrsen lokalni genocid,i meni kao covjeku zao je zbog toga...juce sam prosao kroz potocare,i ulaganio sam,to je strasno koliko grobova tamo ima...ali treba da shvatite ali,treba da shvatite da su i ostali narodi imali svoje zrtve,slazem se da ih je bilo manje...eto necu da ispadne da opravdam genocid u srebrenici,jer to necu,ali juce sam bio na zalazju i slusao izjave prezivjelih,koji su prezivjeli taj napad orica i armije bih tog 12.7.1992.
i srbi ko narod su stradali u podrinju,ali ne u tolikom broju ko bosnjacki narod,ali ja mislim da ni brojka od preko 3500 nije mala...mada zlocine ne treba po meni dijeliti...zrtva je zrtva ma kako se zvala,i kom narodu pripadala...
sto se tice pitanja oko agresije na bih,ja znam ko je se borio pocetkom rata u nekim dijelovima bih...sto se tice tadasnje srbijanske vlasti,u aprilu 92.arkanovi tigrovi su kao paravojna formacija usli na teritoriju bih i zauzeli janju,bijeljinu,zvornik...eto u jednom dijelu bih je srbijanska vlast upucivala te razne paravojne jedinice....narocito u istocnoj bosni...
pozdrav svima
Meni ICE oko srca od tvog odgovora.Kod tebe sam se ponadao na bar malo vise realnosti,ali...
Opet 50-50 i za uzroke i za posljedice ovog rata i stradanja.
Isti princip nastajanja RS-a i Federacije???
Kako isti crni ti ?
Prisjeti se:Republika Bosna i Hercegovina.Drzava svih nas.I kako sad nastade RS? Mirnim pregovorima ili pokoljima?
U krvi nastade.Zbog famoznog "svi Srbi u jednoj drzavi"
Kako Federacija nastade? Nezeljeno,pod pritiscima,zbog zelje da se okoncaju stradanja,a najvise zbog nesposobnosti BiH predstavnika u Daytonu.Da se narod pitao ne bi bilo ni RS-a,ni Federacije,nego bi bila,kao sto je vazda i bila Republika BiH.
I opet su,po hiljaditi put,u istom kosu uzroci i posljedice.To @sladoledu ne ide !
Napad i odbrana nisu nikada isti princip ratovanja.
icecream

#35 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

popajic wrote:
@icecream
cao...
evo ovako,za mene je i rs i federacija bih nastala na istim principima.
..ako je tadasnja srpska vlast u dijelovima koje su drzali srbi u bih primjenila tezu da sto vise protjera,a i ubije nesrba onda jeste...i to su oni uradili preko svojih podanika...tako je isto pokojni alija izetbegovic sa svojim podanicima radio isto ili slicno...
pozdrav svima
pa kako nisu nastali na istom???nema,u ratu su svi protjerivali,ubijali...eto iz rs su protjerivani ne srbi,a u fbih nebosnjacii nehrvati...bosnjake su i hrvate su protjerivali i ubijali u prijedoru,sanskom mostu,gradiski,banja luci,prnjavoru,derventi,bos.brodu,srpcu,odzaku,modrici,bos.samcu,doboju,brckom,bijeljini,zvorniku,bratuncu,foci,sarajevu,doboju,teslicu,visegradu,trebinju,bileci,gackom,...itd...jel tako?
a srbe su ubijali i protjerivali u sarajevu,zenici,mostaru,livnu,tesnju,bos.brodu,odzaku,derventi,modrici,bihacu,sanskom mostu,kupresu,tuzli,gorazdu,travniku,stocu,jablanici,prozoru,..itd..
zar to nije isto?
a kad smo kod agresije,zasto niko ne prica o agresiji hrvatske,vec samo srbi,srbi...
fukara_tz

#36 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by fukara_tz »

icecream wrote:
a srbe su ubijali i protjerivali u tuzli
zar to nije isto?
.
U Tuzli niti jedan civil srpske nacionalnosti nije ubijen od strane Armije BiH i HVO-a niti je bilo protjerivanja. A sve nacije su stradavale od cetnickih granata.

Kako vam vise ne dojadi u krug vec godinama da se vrtite oko jednog te istog bez ikakvih dokaza? samo rekla kazala, rts, lavovi pionirska :lol: itd...
popajic

#37 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by popajic »

@icecream
pa kako nisu nastali na istom???nema,u ratu su svi protjerivali,ubijali...eto iz rs su protjerivani ne srbi,a u fbih nebosnjacii nehrvati...bosnjake su i hrvate su protjerivali i ubijali u prijedoru,sanskom mostu,gradiski,banja luci,prnjavoru,derventi,bos.brodu,srpcu,odzaku,modrici,bos.samcu,doboju,brckom,bijeljini,zvorniku,bratuncu,foci,sarajevu,doboju,teslicu,visegradu,trebinju,bileci,gackom,...itd...jel tako?
a srbe su ubijali i protjerivali u sarajevu,zenici,mostaru,livnu,tesnju,bos.brodu,odzaku,derventi,modrici,bihacu,sanskom mostu,kupresu,tuzli,gorazdu,travniku,stocu,jablanici,prozoru,..itd..
zar to nije isto?
a kad smo kod agresije,zasto niko ne prica o agresiji hrvatske,vec samo srbi,srbi...
Ja ti mogu reci o Sarajevu,jer sam Sarajlija koji je svo vrijeme rata bio u Sarajevu.
Neki dan rece Sheshelj kako je u Sarajevu ubijeno 10.000 Srba.Ne znam bi li se smijao ili plakao kad to cujem.
U Sarajevu je stradalo 11.000 gradjana Sarajeva od agresorskih(srbijanskih i srpskih)granata i snajpera SA svih okolnih brda.
U samom gradu smo muku mucili svi zajedno.Svi opkoljeni gradjani Sarajeva.I u odbrani Sarajeva ni slucajno nisu ucestvovali samo Bosnjaci nego i Hrvati i Srbi-jednostavno opkoljeni gradjani.Medju ovih 11.000 stradalih ima ,naravno i Srba,ali su i oni kao i svi ostali stradali od oruzja sa brda.
Protjerani Srbi iz Sarajeva? Totalno netacno.Oni kojima je Srbija bila u srcu,a ne rodjena drzava BiH,oni su otisli.Mnogi protjerani Bosnjaci iz istocne BiH su nasli utociste u Sarajevu nakon rata tako da se nacionalna struktura promijenila.I to je tacno.
Ali ne smijes nikad zaboraviti kako je sve pocelo i nikad izjednacavati nastanak RS--a i Federacije.
RS su Srbi zeljeli,za nju vrsili etnicko ciscenje.
Zarazliku od njih,ogromna vecina gradjana BiH nije zeljela nikakvu podijeljenu BiH,nikakvu inovatorsku Federaciju.
Na zalost,agresija je u Daytonu nagradjena,pa sad imamo to sto imamo.Ali to je vec druga tema!
popajic

#38 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by popajic »

@icecream
kao prilog mom gornjem postu procitaj i ovo,a obrati paznju na imena
Ponesi zastavu, Dragane Vikiću. Svojim komandantom zvali su ga ne samo policajci iz tadašnje Specijalne jedinice (pokojni Vinko Šamarlić, Zoran Čegar, Mušan Kovač, Kemo Ademović, Muhamed Gafić, Zdravko Stojić...) već i ovdašnji penzioneri, a njegova je komanda u Domu policije vrvjela mladićima koji su htjeli da se bore. Neki su analitičari kasnije ovaj period nazvali "dobom romantičarskog zanosa patriotizmom", no nikada nisu uspjeli osporiti nemjerljiv doprinos Specijalne, svakog njenog pojedinačnog policajca, te preostalih policajaca u gradu u odbrani Sarajeva.
icecream

#39 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

popajic wrote:
@icecream
zar to nije isto?
Ja ti mogu reci o Sarajevu,jer sam Sarajlija koji je svo vrijeme rata bio u Sarajevu.
Neki dan rece Sheshelj kako je u Sarajevu ubijeno 10.000 Srba.Ne znam bi li se smijao ili plakao kad to cujem.
U Sarajevu je stradalo 11.000 gradjana Sarajeva od agresorskih(srbijanskih i srpskih)granata i snajpera SA svih okolnih brda.
U samom gradu smo muku mucili svi zajedno.Svi opkoljeni gradjani Sarajeva.I u odbrani Sarajeva ni slucajno nisu ucestvovali samo Bosnjaci nego i Hrvati i Srbi-jednostavno opkoljeni gradjani.Medju ovih 11.000 stradalih ima ,naravno i Srba,ali su i oni kao i svi ostali stradali od oruzja sa brda.
Protjerani Srbi iz Sarajeva? Totalno netacno.Oni kojima je Srbija bila u srcu,a ne rodjena drzava BiH,oni su otisli.Mnogi protjerani Bosnjaci iz istocne BiH su nasli utociste u Sarajevu nakon rata tako da se nacionalna struktura promijenila.I to je tacno.
Ali ne smijes nikad zaboraviti kako je sve pocelo i nikad izjednacavati nastanak RS--a i Federacije.
RS su Srbi zeljeli,za nju vrsili etnicko ciscenje.
Zarazliku od njih,ogromna vecina gradjana BiH nije zeljela nikakvu podijeljenu BiH,nikakvu inovatorsku Federaciju.
Na zalost,agresija je u Daytonu nagradjena,pa sad imamo to sto imamo.Ali to je vec druga tema!
da,da...u pravu si donekle...ali ima i onih dijelova sarajeva koje je do 1995 kontrolisala vrs...ko je ubijao po tim mjestima civile granatama,snajperima...ne kazem ja da nema postenih sarajlija,a koga su ubijali pripadnici raznih seva,interventni odredi cace,cele,juke...itd...
ja citao izvjestaj bosnjacke novinarke a i knjigu sudije porotnika iz viktor bubnja kazani smrti...
a 1.3.1992. bih je proglasila nezavisnost,a 2.na 3.3.1992.regularne jedinice hv iz slav.broda ulaze u bos.brod...i 26.3.1992. zajedno sa domacim hrvatima i bosnjacima upadaju u selu sijekovac kod bos.broda u prve kuce od rafinerije i ubijaju civile...
zasto na to nije reagovao niko od bosnjaka i hrvata u predsjednistvu bih??vec pojedinci izjavljuju da su to srbi sami sebe izmasakrirali...
zasto nije na to reagovalo predsjednistvo bih,i ako je vec imalo svoju policiju zasto nije zahtjevalo da se povuce hv sa teritorije bih????treba razgovarati o svemu tome...
shvatas...i ja sam za jacanje drzave bih,da krene naprijed,da bude jedinstvena...a ako ukinemo etintete ko ce garantovati da nam se to nece ponoviti...
ja sam za suzivot,mir,hapsenje svih iz mog naroda koji su naredjivali i ubijali i protjerivali nesrbe...ja niti klicem niti pravim heroje od onih koji su naredili i onih koji su izvrsavali ta krvava naredjenja...
pa puk.lisica kad je 4.4.usao u kupres zarobio je 224 pripadnika regularne hv...pa kad su te jedinice hv usle u bih...pa zna se da je do 15.5.1992.ja bila jedina legimitivna vojska na podrucju bih,koja je po sporazumu pocela povlacenje iz bih tog 15 maja......a u selu donji malovan naisao na masovne leseve ubijenih srpskih civila...i sjecam se njegove izjave tada,pobili su ih maljevima u glavu,a prije toga su ih mucili...pa zar sa maljem da idemo u evropu...pitao se on tada...
OVO JE ISTINA STO JE NAPISANO
poslije tih ulazaka i zlocina hv nad srpskim narodom,kad je se vidjelo da predstavnici bosnjackog i hrvatskog naroda na to ne reaguju kako bi trebalo,karadzic je trazio od milosevica da izdejstvuje kod saveznog ministra za odbranu da sve starjesine i vojnike srbe,a koji su bili iz bih, koji su bili u tadasnjoj JA svojom naredbom prekomanduje u garnizone i jedinice u bih...tako je dobio osnovu za formiranje tadasnje srpske vojske bih 12.05.1992.,koja je kasnije preimenovana u VRS...
mi trebamo da se izborimo da u evropu ne idemo sa maljem,nozem,a bogami i sa ratnim zlocincima-naredbodavcima i dzelatima ma iz kog naroda u bih oni bili...
pozdrav tebi i ostalima...
zivimo zajedno u :bih: i uvazavajmo se
icecream

#40 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

popajic wrote:@icecream
Ponesi zastavu, Dragane Vikiću. Svojim komandantom zvali su ga ne samo policajci iz tadašnje Specijalne jedinice (pokojni Vinko Šamarlić, Zoran Čegar, Mušan Kovač, Kemo Ademović, Muhamed Gafić, Zdravko Stojić...) već i ovdašnji penzioneri, a njegova je komanda u Domu policije vrvjela mladićima koji su htjeli da se bore. Neki su analitičari kasnije ovaj period nazvali "dobom romantičarskog zanosa patriotizmom", no nikada nisu uspjeli osporiti nemjerljiv doprinos Specijalne, svakog njenog pojedinačnog policajca, te preostalih policajaca u gradu u odbrani Sarajeva.
ok jarane...ako su posteni bili,a ako su mucili i klali i ubijali maljevima,e onda to ne treba da budu heroji...
a ko je granatirao i iz snajpera ubijao civile u lukavici,dijelu dobrinje,hadzicima,i drugim dijelovima sarajeva koji su drzali srbe...isto ko sto su snaperi i granate ubijali civile u dijelu sarajeva koje su bosnjaci kontrolisali,tako su isto snajperi i granate ubijali civile u dijelovima sarajeva koji su drzali srbi...
tako je bilo,nazalost...
bilo je pojedinaca u svim narodima koji su naredjivali i ubijali u ime svog naroda i vjere naravno...a svaka vjera kaze NE UBIJ...
MADA NAISAO SAM CITAJUCI NEKE KNJIGE DA VATIKAN I RIMOKATOLICKA CRKVA IMAJU DVIJE DOGME
PRVA,DA BI DOSAO DO CILJA NE BIRAJ SREDSTVA,VEC KORISTI SVE STO MOZES I IMAS...
DRUGA,I AKO UCINIS NESTO LOSE NA PUTU DO CILJA,JA CU TI TO OPROSTITI...
CUJ TO...PAPA CE OPROSTITI,PA BOG JEDINI IMA TU MOC DA OPRASTA...
icecream

#41 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

fukara_tz wrote:
icecream wrote:
a srbe su ubijali i protjerivali u tuzli
zar to nije isto?
.
U Tuzli niti jedan civil srpske nacionalnosti nije ubijen od strane Armije BiH i HVO-a niti je bilo protjerivanja. A sve nacije su stradavale od cetnickih granata.

Kako vam vise ne dojadi u krug vec godinama da se vrtite oko jednog te istog bez ikakvih dokaza? samo rekla kazala, rts, lavovi pionirska :lol: itd...[/quotcao...ok...mozda nije bilo ubijanja srba po gradu,a sta je sa srpskim selima oko tuzle,ili npr.sta mislis da li je bilo mucenja,raznih tortura i ubijanja zarobljenih vojnika vrs u zatvoru u tuzli???
pozdrav
popajic

#42 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by popajic »

@ice cream
a ko je granatirao i iz snajpera ubijao civile u lukavici,dijelu dobrinje,hadzicima,i drugim dijelovima sarajeva koji su drzali srbe...isto ko sto su snaperi i granate ubijali civile u dijelu sarajeva koje su bosnjaci kontrolisali,tako su isto snajperi i granate ubijali civile u dijelovima sarajeva koji su drzali srbi...
tako je bilo,nazalost...
E,moj @ sladoledu! Ti jos uvijek vise vjerujes sto pro rezimski mediji govore,nego sto ti jedan totalno anacionalni sarajlija kaze.
Kazes-dijelovi grada koji su drzali Srbi.Upitaj se kako su to odjednom dijelove grada drzali Srbi! U Sarajevu,nacionalno totalno izmijesanom gradu.Opkolili su ga @ice,godinama rusili,valjalo je od njega napraviti srpsko Sarajevo.Van pameti!U dijelovima koje su zauzimali su ili protjerivali ili ubijali nesrpsko gradjanstvo.Bio sam,gledao sam,dozivio.

Druga ti je greska sto govoris o dijelovima grada koje su kao Bosnjaci kontrolisali.Totalno netacno.Gradjani Sarajeva( i Srbi) su se branili kako su znali i umjeli.Kasnije ga je branila tek oformljena Armija BiH u kojoj je bilo i Srba.Ne muslimanska,ne Bosnjacka,nego Armija BiH.Jesi li cuo za Jovu Divjaka? Srbina,generala,ucesnika u odbrani Sarajeva.
Sto su pri odbrani ginuli i oni koji su grad drzali u obrucu valjda nije za cudjenje?!

Kod tebe je pozitivno sto bar zelis da cujes dio istine.Sto se zlocinaca tice-za mene su svi isti.Sve bi ih trebala stici ruka pravde.To bar nije sporno.
jennisjoplin

#43 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by jennisjoplin »

popajic wrote:
@ice cream
tako je bilo,nazalost...
E,moj @ sladoledu! Ti jos uvijek vise vjerujes sto pro rezimski mediji govore,nego sto ti jedan totalno anacionalni sarajlija kaze.
Kazes-dijelovi grada koji su drzali Srbi.Upitaj se kako su to odjednom dijelove grada drzali Srbi! U Sarajevu,nacionalno totalno izmijesanom gradu.Opkolili su ga @ice,godinama rusili,valjalo je od njega napraviti srpsko Sarajevo.Van pameti!U dijelovima koje su zauzimali su ili protjerivali ili ubijali nesrpsko gradjanstvo.Bio sam,gledao sam,dozivio.

Druga ti je greska sto govoris o dijelovima grada koje su kao Bosnjaci kontrolisali.Totalno netacno.Gradjani Sarajeva( i Srbi) su se branili kako su znali i umjeli.Kasnije ga je branila tek oformljena Armija BiH u kojoj je bilo i Srba.Ne muslimanska,ne Bosnjacka,nego Armija BiH.Jesi li cuo za Jovu Divjaka? Srbina,generala,ucesnika u odbrani Sarajeva.
Sto su pri odbrani ginuli i oni koji su grad drzali u obrucu valjda nije za cudjenje?!

Kod tebe je pozitivno sto bar zelis da cujes dio istine.Sto se zlocinaca tice-za mene su svi isti.Sve bi ih trebala stici ruka pravde.To bar nije sporno.
i ti popajicu padas u zamke kao i sladoled. kao prvo armija bih je bila samo na pocetku, smjenom sefera postala je jednonacinalna, da ne kazem muslimanska, jer ipak je ostalo ljudi drugih vjera u njoj ali u komandnom kadru ih nigdje nije bilo, pogotovo dolaskom delica za glavno komandujeceg (formalno-pravno alija je bio glavni) :run:
popajic

#44 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by popajic »

@jennisjoplin
i ti popajicu padas u zamke kao i sladoled. kao prvo armija bih je bila samo na pocetku, smjenom sefera postala je jednonacinalna, da ne kazem muslimanska, jer ipak je ostalo ljudi drugih vjera u njoj ali u komandnom kadru ih nigdje nije bilo, pogotovo dolaskom delica za glavno komandujeceg (formalno-pravno alija je bio glavni) :run:
Ah,@jennis,da sam upao u nacionalne zamke bio bih garant zadovoljniji nego sto sam.Imao bih svog pastira koji bi u moje ime mislio.a ja rahat...od pameti.
Ne,nije to u pitanju.Govorio sam sladoledu o opsadi grada(jer je naucen da je to bila neka 50-50 borba) i da su ljudi svih "sorti" patili u toj opsadi.
A u sta se sve to izrodilo i ko je sve dao amin da postane tako prljavo...mogli bi nadugo i nasiroko.Pa,to i radimo,vec 15 god!
jennisjoplin

#45 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by jennisjoplin »

popajic wrote:
@jennisjoplin
Ah,@jennis,da sam upao u nacionalne zamke bio bih garant zadovoljniji nego sto sam.Imao bih svog pastira koji bi u moje ime mislio.a ja rahat...od pameti.
Ne,nije to u pitanju.Govorio sam sladoledu o opsadi grada(jer je naucen da je to bila neka 50-50 borba) i da su ljudi svih "sorti" patili u toj opsadi.
A u sta se sve to izrodilo i ko je sve dao amin da postane tako prljavo...mogli bi nadugo i nasiroko.Pa,to i radimo,vec 15 god!
nazalost :(
Ashrafieh

#46 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Ashrafieh »

popajic wrote:@icecream
Ne mogu vjerovati da se Zoka Čegar veliča kao heroj odbrane Sarajeva :shock:

Čovjek koji je u maniru kakve latinoameričke banana-države odveo stotinjak sarajevskih Srba na stadion
i rekao kako će ih likvidirati jednog po jednog :shock:

Nakon toga je spržio u Njemačku, vratio se nakon rata i on je sada heroj? :shock:
icecream

#47 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

popajic wrote:
@ice cream
tako je bilo,nazalost...

drug,vjerujem ja tebi,al citao sam izvjestaj npr. novinarke bosnjakinje vildane o kazanima,citao knjigu od sudije porotnika kazani smrti,i onda amor masovic navodi samo 200 i nesto srba poginulih u sarajevu...ja znam donekle sta se gore odigralo,neminovnost je da je vrs kontrolisala sva brda oko sarajeva,i da ga je rusila,u ubijala granatama,snajperima gradjane grada...al treba da znas da su isto tako od snajpera i granata armije bih stradali i civili u hadzicima,vojkovicima,ilidzi,vogosci,lukavici,dijelu dobrinje,ne sigurno u broju onolikom u kolikom su stradali civili u opkoljenom gradu sarajevu...a gen.divjak je u svojoj knjizi napisao kako je poslije smjene gen.halilovica skonto da ga alija drzi da bi strancima pokazao da ima i srbina generala,a kasnije ga stavljo u drugi plan...
moze pitanje???
hajd mi ti zvanicno reci koji se datum uzima ko pocetak sukoba u sarajevu???jel to ubitstvo 3 policajca u stanici milicije novo sarajevo??napad mandicevih specijalaca na skolu mupa na vracama???ili je to pogibija studentkinje suade,i olge majke 2 djece na vrbanja mostu 04.04.1992.???
a isto tako i u vrs je bilo i hrvata i bosnjaka,cak su bila 2 odreda cisto bosnjacka koji su bili bolji od mnogih jedinica vrs...odred iz janje kod bijeljine,i odred mesa selimovic iz dervente u sastavu 327.mtbr...
icecream

#48 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by icecream »

popajic wrote:
@jennisjoplin
drug,i treba da razgovaramo o tome,da kazemo jedan drugom sta imamo...mi smo civilizovani,i mozemo voditi normalnu raspravu...eto,ti si sarajlija,i ti bolje znas sta se desavalo u tvom gradu,a ja sam dobojlija i ja znam sta je bilo u mom gradu,a citajuci razne knjige i slusajuci price,znam donekle i sire sta se dogadjalo...
pozdrav
jennisjoplin

#49 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by jennisjoplin »

icecream wrote:
popajic wrote:
@jennisjoplin
drug,i treba da razgovaramo o tome,da kazemo jedan drugom sta imamo...mi smo civilizovani,i mozemo voditi normalnu raspravu...eto,ti si sarajlija,i ti bolje znas sta se desavalo u tvom gradu,a ja sam dobojlija i ja znam sta je bilo u mom gradu,a citajuci razne knjige i slusajuci price,znam donekle i sire sta se dogadjalo...
pozdrav
dok razgovaramo i razmjenjujemo misljenja negledamo se preko nisana, napredak veliki :bih:
Sargan

#50 Re: Juce zlocinac a danas ...

Post by Sargan »

Jedan sasvim obican primjer kako po BiH danas slobodno hodaju hiljade i hiljade zlocinaca (izvinite ako brojke nisu 100% tacne ali mislim da je to tu negdje):

U genocidu u Srebrenicu je pobijeno 8.739 osoba. Do danas, 13 godina nakon toga, ili je vodjen ili se jos vodi sudski postupak protiv 18 osoba. To znaci da je svaka od tih 18 osoba ubila 485 ljudi! Logicno?

Ne, naravno da nije logicno, nego je zalosno bolno i sramotno da hiljade ljudi koji su aktivno pucali, ubijali i klali narod Srebrenice danas slobodno hoda ulicom a mnogi danas, sulacaj ove zalosti, rade u gradskim, entitenskom i drzavnom sektoru. Ovo je stvarno za plakati po citav dan. A mi hoce kao hoce da od srijede bude med i mlijeko u BiH. Stvarnost je na zalost uzasna, ponizna i bolna.
Post Reply