"prisilna" naplata rtv takse

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Ashrafieh

#26 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by Ashrafieh »

Zvoni moj prijatelj kod svoje rodice na interfon. Rodica pita ko je. "TV pretplata" odgovara prijatelj.
On dođe gore kod nje u stan i ima što vidjeti - rodica sakrila TV u ormar :lol:
BihYankee

#27 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by BihYankee »

Ne bih se složio da se svugdje u svijetu naplaćuje RTV pretplata. Znam država gdje se TV finansira isključivo od reklama. Po nekoj zdravoj logici : ako već plaćamo za rad i postojanje javnih emitera onda oni nebi smjeli emitovati reklame! Svi koji pristaju na ovako nametnut Zakon o RTV taksi finansiraju aktuelnu politiku zasnovanu na podjeli svega postojećeg ( uključujuči i ono nedjeljivo). Ako se za mog života ova država ikada "uspostavi" ili ustavno postavi (barem identično ako već ne bolje) kao što su to Hrvatska, Srbija, Crna Gora onda ću biti pobornik plaćanja za njihovo postojanje ukoliko ne budu emitovali reklame a budu promicali interese države. Niko im ne stoji na putu ni danas da se finansiraju od svog rada t.j. da proizvode kvalitetne emisije sa tržišnom cijenom ili da im se odobri ekskluziva na pokrivanje događaja iz nadležnosti Države BiH ( normalno , uključivo i sve reprezentacije u sportu) . Iako mislim da im obrazovne i kulturne ( a nekomercijalne sadržaje) treba finasirati država, rado bih plaćao posebnu taksu da neko radi na afirmaciji i promociji moje države. OVO ŠTO DANAS RADE JAVNI EMITERI JE BRUKANJE I BLAMIRANJE BIH KAO DRŽAVE! I ja to moram plaćati.... Ne podstićčem vas da kršite zakon već da ga mjenjate. Citirani zakon je pun rupa i neosnovan te ga je kao takvog lako ukinuti pa čak i na sudu BiH. Samo nema ko da tuži.
NEMA NIŠTA OD DRŽAVE SVIH BOSANACA DOKLE GOD IM MI PLAĆAMO ZA OVO ŠTO NAS (a i sebe ) BRUKAJU i BLAMIRAJU.
P.S. Znam država gdje se ne plaća ni pretplata za telefon !
(zamrače mi prenos formule 1 na HTV-u a oni se uključe u 15 krugu-ma fuj i hAYATU i RAK-u)
accent

#28 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

a kako ce on/ona vidjeti da li ja imam TV
kako ce mi uci u stan
jednostavno mu ili joj necu dati da udje u stan
i sta onda
vjesticanametli

#29 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by vjesticanametli »

pa to je ono sto sam ja pitala. stan je privatno vlasnistvo i dok ne vidim nalog nema ulaza :D a ako hoce da tuze nek tuze :P tuzili su kobajagi vec jednom prije 7 godina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ono smece nije vrijedno 1 kf a ne 7 km :mrgreen:
accent

#30 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

vjesticanametli wrote:pa to je ono sto sam ja pitala. stan je privatno vlasnistvo i dok ne vidim nalog nema ulaza :D a ako hoce da tuze nek tuze :P tuzili su kobajagi vec jednom prije 7 godina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ono smece nije vrijedno 1 kf a ne 7 km :mrgreen:
:lol: :lol: a sud jedva ceka jos posla ionako nemogu da rade i zale se da imaju previse tuzbi u vezi komunalija
taman dok moj predmet dodje na red doci ce do zastare predmeta
ili ima jos bolja kazes im da ti zapecate tv (presjeku it kabal od tv-a :lol: :lol: :lol: ) a ti ga odpecatis :lol: :lol: :lol:
uglavnom kao sto rece bez naloga nepozvan ni policajac nece uci ( mada cisto sumnjam da ce se policija time backati)
vjesticanametli

#31 Re: "prisilna" naplata rtv takse

suplja lafo tuze oni nestA :D mogu se zalit vodovodu i kokosijem sudu od 12 do podne :mrgreen:

a sud posebna prica. dok popiju kafu pa nalakiraju nokte eto pauze pa haj na pijacu valja sta skuhat kad stignes kuci......... e onda opet kafa pa haj haniji na zalost jer je umro svekar od zuferove teticne i eto ti kad ono kraj radnog vremena :lol: :lol:
accent

#32 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

vjesticanametli wrote:suplja lafo tuze oni nestA :D mogu se zalit vodovodu i kokosijem sudu od 12 do podne :mrgreen:

a sud posebna prica. dok popiju kafu pa nalakiraju nokte eto pauze pa haj na pijacu valja sta skuhat kad stignes kuci......... e onda opet kafa pa haj haniji na zalost jer je umro svekar od zuferove teticne i eto ti kad ono kraj radnog vremena :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:
JThomas

#33 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by JThomas »

sencho wrote:
ninja-san wrote:Oni su skontali da sudska naplata ide sporo i da podlijeze zastari, pa nitko vise ne moze naplatiti nista starije od 2-3 god.
Kako je sudski proces spor, vecina njihovih potrazivanja zastari i sada oni traze fintu kako da privole ljude, kao da izbjegnu sudski postupak.
Barataš polovičnim informacijama. Sudska zastara nastupa ako se u određenom vremenskom periodu ne podnese tužba. Ako je tužba podnijeta na vrijeme, nema zastare.

Inače mislim da je bez veze da se natežemo gdje ko i kako radi i kako je došao do posla u RTV sistemu. U krajnjoj liniji ako ne plaćaš RTV taksu kršiš zakon i prije ili poslije će ti to biti naplaćeno, skupa sa sudskim troškovima. Ako ti se to ne sviđa, piši svom kongresmenu. :D
ima. zastare ima čak i kad je donesena pravosnažna presuda.
Klodovik

#34 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by Klodovik »

Prije se plaćala taksa i na radio u automobilu. Polako, bit će nalozi i za ulaske u stanove i za pljenidbe stvari. Strpljenja.
Mala sirena

#35 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by Mala sirena »

Eh ovako, mogu vam uci u stan na osnovu Zakona o JRT servisu, a nisu ga sami donijeli, vec nasi izabrani predstavnici u zakonodavnim tijelima.
A zastara za naplatu potrazivanja nastupa (za ovu pretplatu, vodu, struju, grijanje, ponekad i stanarinu) ako je tuzba / prijedlog za izvrsenje podneseno nakon vise od godinu dana od kada je potrazivanje nastalo - ako je racun iz decembra 2006, a prijemni pecat sa suda iz januara 2008 nastupila je zastara. ali oni svi paze na te datume - uglavnom. A to sto dobijete tuzbu ili sta vec nakon 3,4,5 godina od kad su je predali, nema veze sa zastarom nego azurnoscu suda.
accent

#36 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

Mala sirena wrote:Eh ovako, mogu vam uci u stan na osnovu Zakona o JRT servisu, a nisu ga sami donijeli, vec nasi izabrani predstavnici u zakonodavnim tijelima.
A zastara za naplatu potrazivanja nastupa (za ovu pretplatu, vodu, struju, grijanje, ponekad i stanarinu) ako je tuzba / prijedlog za izvrsenje podneseno nakon vise od godinu dana od kada je potrazivanje nastalo - ako je racun iz decembra 2006, a prijemni pecat sa suda iz januara 2008 nastupila je zastara. ali oni svi paze na te datume - uglavnom. A to sto dobijete tuzbu ili sta vec nakon 3,4,5 godina od kad su je predali, nema veze sa zastarom nego azurnoscu suda.
de nam taj clan nadji negdje i postiraj ga
vjesticanametli

#37 Re: "prisilna" naplata rtv takse

ooooooooo vidim mogu uci :D sireno i ja bih te zamolila sto i accent :)
mislim da bez naloga ipak ne mogu..........accente mogli bi mi kakve uniforme nabavit pa zaredat po mahali i pregledat ljudima kuce :lol: po zakonu :lol: :lol: :lol:
accent

#38 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

vjesticanametli wrote:ooooooooo vidim mogu uci :D sireno i ja bih te zamolila sto i accent :)
mislim da bez naloga ipak ne mogu..........accente mogli bi mi kakve uniforme nabavit pa zaredat po mahali i pregledat ljudima kuce :lol: po zakonu :lol: :lol: :lol:
pa zna se da je danas lako napraviti ko nekakve legitimacije, fino stavis sliku drugo ime i sve to plastificiras, ko fol nekakav zakon odkucas i isprintas i na vrata, ali to moramo raditi kada budu peMzije, jer su peMzioneri jedini redovni kada je placanje u pitanju a nisu jaci od nas :lol: :lol: :lol:
mislim da se je sirena salila
vjesticanametli

#39 Re: "prisilna" naplata rtv takse

:lol: :lol: :lol: e moRe .......... kazna nece bit visoka jer su peMzioneri........ et nek kosta ko kila teletine bez kosti :D
accent

#40 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: e moRe .......... kazna nece bit visoka jer su peMzioneri........ et nek kosta ko kila teletine bez kosti :D
:lol: :lol: :lol: dogovoreno :lol: :lol: :lol:
a vidjet cemo mozda i kakvu domacicu prevarimo pa da imamo i za kumpjera (fojnickih)
Liska

#41 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by Liska »

Ne mogu uci u stan i to je sigurno. Postiraj mi taj clan gdje pise da mogu uci. Sta mi moze uraditi ako ga ne pustim? Pa nije policija a ni ona ne moze uci bez naloga ili moze uci jedino u slucaju da se u mome stanu odvija kriminalna radnja u kojoj je neciji zivot ugrozen. I da mi sutra dodju u ovrhu, ni sudski izvrsitelji ne mogu uci ako im netko ne otvori. Na silu ne smiju jer krse zakon.
gaius

#42 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by gaius »

Evo kako ne mogu.. pa mogu ti i stan prodati..

Član 43. Zakona o izvršnom postupku FBiH
Rad sudskog izvršioca

(1) Pretraživanje i ulazak u posjed izvršenikove imovine, u skladu sa ovim zakonom, može se vršiti samo ako je to neohodno za postupak izvršenja.

(2) Sudski izvršilac dužan je prilikom pretresa izvršenikovog stana ili odjeće koju on nosi na sebi i preduzimanja drugih izvršnih radnji postupati s dužnim obzirom prema licu izvršenika i članovima njegovog domaćinstva.

(3) Izvršnim radnjama u izvršenikovom stanu kojima ne prisustvuje izvršenik, njegov zakonski zastupnik, punomoćnik ili odrasli član njegovog domaćinstva mora prisustvovati jedan punoljetni svjedok.

(4) Izvršenje u prostoriji pravnog lica provodi se tako da sudski izvršilac prije obavljanja izvršne radnje zatraži od zastupnika pravnog lica da on sam ili lice koje on odredi bude prisutno njenom obavljanju. Ako zastupnik pravnog lica odbije postupiti u skladu sa zahtjevom sudskog izvršioca ili ako ga sudski izvršilac ne zatekne u prostoriji pravnog lica prilikom preduzimanja izvršne radnje, radnju će provesti u prisustvu jednog punoljetnog svjedoka.

(5) Ako izvršnu radnju treba provesti u prostoriji koja je zaključana, a izvršenik ili njegov zastupnik nije prisutan ili neće prostoriju otvoriti sudski izvršilac će uz upotrebu primjerenih sredstava otvoriti prostoriju u prisustvu jednog punoljetnog svjedoka i policije.

(6) O obavljanju izvršnih radnji prema odredbama st. od 3. do 5. ovog člana sudski izvršilac sastavit će poseban zapisnik koji će potpisati pozvani svjedok, a primjerak zapisnika ili obavijest o izvršenoj sudskoj radnji zakačit će se na vrata stana odnosno prostorije.

Član 44.
Ometanje sudskog izvršioca u radu

(1) Sudski izvršilac je ovlašten udaljiti lice koje ometa provođenje izvršenja.

(2) Prilikom provođenja prisilnih radnji predviđenih ovim zakonom te radnje moraju biti nužne u postupku izvršenja a upotrijebljena sila ili prinuda i proporcionalna okolnostima slučaja.

(3) U toku postupka izvršenja predviđenog ovim zakonom policija je dužna pružiti sudskom izvršiocu svu pomoć neophodnu za provođenje izvršenja. Sudski izvršilac može, po potrebi, naložiti i upotrebu sile prema licu koje ometa izvršenje.

(4) Pri postupanju policije po nalogu sudskog izvršioca na odgovarajući način se primjenjuju propisi o unutrašnjim poslovima odnosno sudskoj policiji.

(5) U slučaju nepostupanja policije po zahtjevu sudskog izvršioca za pružanje pomoći u provođenju izvršenja, sud je dužan o tome obavijestiti ministarstvo unutrašnjih poslova kantona putem kantonalnog ministarstva pravde.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:42, edited 3 times in total.
accent

#44 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

gaius wrote:Evo kako ne mogu.. pa mogu ti i stan prodati..

Član 43. Zakona o izvršnom postupku FBiH
Rad sudskog izvršioca

(1) Pretraživanje i ulazak u posjed izvršenikove imovine, u skladu sa ovim zakonom, može se vršiti samo ako je to neohodno za postupak izvršenja.

(2) Sudski izvršilac dužan je prilikom pretresa izvršenikovog stana ili odjeće koju on nosi na sebi i preduzimanja drugih izvršnih radnji postupati s dužnim obzirom prema licu izvršenika i članovima njegovog domaćinstva.

(3) Izvršnim radnjama u izvršenikovom stanu kojima ne prisustvuje izvršenik, njegov zakonski zastupnik, punomoćnik ili odrasli član njegovog domaćinstva mora prisustvovati jedan punoljetni svjedok.

(4) Izvršenje u prostoriji pravnog lica provodi se tako da sudski izvršilac prije obavljanja izvršne radnje zatraži od zastupnika pravnog lica da on sam ili lice koje on odredi bude prisutno njenom obavljanju. Ako zastupnik pravnog lica odbije postupiti u skladu sa zahtjevom sudskog izvršioca ili ako ga sudski izvršilac ne zatekne u prostoriji pravnog lica prilikom preduzimanja izvršne radnje, radnju će provesti u prisustvu jednog punoljetnog svjedoka.

(5) Ako izvršnu radnju treba provesti u prostoriji koja je zaključana, a izvršenik ili njegov zastupnik nije prisutan ili neće prostoriju otvoriti sudski izvršilac će uz upotrebu primjerenih sredstava otvoriti prostoriju u prisustvu jednog punoljetnog svjedoka i policije.

(6) O obavljanju izvršnih radnji prema odredbama st. od 3. do 5. ovog člana sudski izvršilac sastavit će poseban zapisnik koji će potpisati pozvani svjedok, a primjerak zapisnika ili obavijest o izvršenoj sudskoj radnji zakačit će se na vrata stana odnosno prostorije.

Član 44.
Ometanje sudskog izvršioca u radu

(1) Sudski izvršilac je ovlašten udaljiti lice koje ometa provođenje izvršenja.

(2) Prilikom provođenja prisilnih radnji predviđenih ovim zakonom te radnje moraju biti nužne u postupku izvršenja a upotrijebljena sila ili prinuda i proporcionalna okolnostima slučaja.

(3) U toku postupka izvršenja predviđenog ovim zakonom policija je dužna pružiti sudskom izvršiocu svu pomoć neophodnu za provođenje izvršenja. Sudski izvršilac može, po potrebi, naložiti i upotrebu sile prema licu koje ometa izvršenje.

(4) Pri postupanju policije po nalogu sudskog izvršioca na odgovarajući način se primjenjuju propisi o unutrašnjim poslovima odnosno sudskoj policiji.

(5) U slučaju nepostupanja policije po zahtjevu sudskog izvršioca za pružanje pomoći u provođenju izvršenja, sud je dužan o tome obavijestiti ministarstvo unutrašnjih poslova kantona putem kantonalnog ministarstva pravde.
mislim da si fulio "poantu"
sudski izvrsilac je sluzbenik suda a ne uposlenik rtv-a koji bi trebao dolaziti i kontrolisati da li ja imam tv ili ne
a cisto sumnjam da ce angazovati sudske izvrsioce jer treba vremena (tuzba, presuda itd itd), a i para da se oni angazuju
vjesticanametli

#45 Re: "prisilna" naplata rtv takse

ujjjjjjjj sta je ovo :D suCki a ne fujteveovski (ftv) tako da opet nema ulaska :mrgreen: accente siju li se uniforme :lol:
accent

#46 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

vjesticanametli wrote:ujjjjjjjj sta je ovo :D suCki a ne fujteveovski (ftv) tako da opet nema ulaska :mrgreen: accente siju li se uniforme :lol:
:lol: nasao sam plavi stof ko u policije a dvoumio sam se izmedju crne (ko u spacijalaca) ili plave, pa mi palva ispala jefitinija, svi kupuju crne neznam sto :? a ti nam skontaj kakav z..ban amblem da stavimo na rukav pa da se kofrcimo
vjesticanametli

#47 Re: "prisilna" naplata rtv takse

ok odo u potragu za hambelmom a blokice cu uzet iz firme :D ti vidi jos iskaznice osmisli s onim brojevima fino da sto sluzbenije izgledamo :lol: :lol:
accent

#48 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by accent »

vjesticanametli wrote:ok odo u potragu za hambelmom a blokice cu uzet iz firme :D ti vidi jos iskaznice osmisli s onim brojevima fino da sto sluzbenije izgledamo :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: pazi da ti je blokic bjanko :lol: opecati ih slobodno ali razmeljaj pecat :lol: :lol: a iskaznice ce biti cim skontas hamblem da ga turimo i na iskaznicu, ono u lijevi cosak da izgleda sto napucanije
Mobile_Disco

#49 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by Mobile_Disco »

Kad se neke stvari promijene.. Kad mi ne bude trebao prevodilac da razumijem sta pricaju.. onda je i mozda budem placao ovako ne zelim :D A oni neka dodju pa neka mi "zaplijene stvari" ili neka pokusaju uci u moje privatno vlasnistvo :D
Ne moze te niko na silu nesto natjerat.. to im treba biti jasno.. neka je KODIRAJU.. i ko zeli da je gleda neka kupuje kartice i Cao!
Edin H.

#50 Re: "prisilna" naplata rtv takse

Post by Edin H. »

Mobile_Disco wrote:Kad se neke stvari promijene.. Kad mi ne bude trebao prevodilac da razumijem sta pricaju.. onda je i mozda budem placao ovako ne zelim :D A oni neka dodju pa neka mi "zaplijene stvari" ili neka pokusaju uci u moje privatno vlasnistvo :D
Ne moze te niko na silu nesto natjerat.. to im treba biti jasno.. neka je KODIRAJU.. i ko zeli da je gleda neka kupuje kartice i Cao!
Zaplatices, ali reci im da se furas na Hajat.

Satro ne placas sto gledas tv, nego zato sto ga posjedujes.

Ovo bi trebalo poslati na Ustavni sud.
Post Reply