"prisilna" naplata rtv takse
Moderator: anex
- alen_zenica
#1 "prisilna" naplata rtv takse
Evo gledam hoće ljudi da putem nekakvih terenskih inkasatora da utjeruju dug za neplaćenu rtv taksu i da provjeravaju ko ima a ko nema tv.
E jebo ti ovu televiziju kad je spala na te stvari.
Pih
E jebo ti ovu televiziju kad je spala na te stvari.
Pih
-
d2
#2 Re: "prisilna" naplata rtv takse
to se radilo oduvijek FYI, ja se sjecam da je to bilo i prije rata...
a sto ne placas pretplatu pa te takve stvari ne bi brinule.
a sto ne placas pretplatu pa te takve stvari ne bi brinule.
- alen_zenica
-
d2
#4 Re: "prisilna" naplata rtv takse
onda i dalje razmisljaj o prinudnoj naplati.alen_zenica wrote:Neću
- alen_zenica
#5 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Pa nek naplaćuju i porez na posjedovanje frižidera jer je njegov sadržaj zanimljiviji nego ono što vidim na našem rtv sistemu
-
nikad_izvini
#6 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Raspitaj se malo koliko naplaćuje HRT i koji su procenti naplaćivanja.Naša televizija naplaćuje cirka 20-25 %alen_zenica wrote:Pa nek naplaćuju i porez na posjedovanje frižidera jer je njegov sadržaj zanimljiviji nego ono što vidim na našem rtv sistemu
-
ledeny
#7 Re: "prisilna" naplata rtv takse
lupas gluposti. svugdje se u svijetu placa javni tv servis pa kakav god on bio. on kod nas ni ne moze biti kvalitetniji, jer se mnogi prave englezi i misle da su pametniji od onih koji ga placaju. kao sto ti vec d2 rece, ne placas pretplatu i zato sada razmisljaj o kontroli, sudskoj tuzbi i prinudnoj naplati. zakon je zakon. na kraju, ipak su pametniji oni koji ga postuju.alen_zenica wrote:Pa nek naplaćuju i porez na posjedovanje frižidera jer je njegov sadržaj zanimljiviji nego ono što vidim na našem rtv sistemu
-
in33sa
#8 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Placam pretplatu jer mi se neda zajebavat sa posebnim uplatnicama i odbijanjem iznosa RTV pretplate sa racuna na koji su ga nakeljili, ali podrzavam sve one koji ne zele platiti harac bagri koja upravlja BH TV servisom.
Imam par poznanika koji rade dole u sivom domu, ni jedan ne krije da se zaposlio preko veze, da ne rade nista, ono meni prakticno u lice govori da ja placam njegov nerad, i sve to uz ogromni smjesak na licu, onako "sta ces jarane, zakon je zakon".
Jebem i vas i zakon.
Jos sad stavili onog debila Sabica za VD direktora... ma katastrofa, ali tako nam je u svakoj pori drustva. Vladaju podobni.
Imam par poznanika koji rade dole u sivom domu, ni jedan ne krije da se zaposlio preko veze, da ne rade nista, ono meni prakticno u lice govori da ja placam njegov nerad, i sve to uz ogromni smjesak na licu, onako "sta ces jarane, zakon je zakon".
Jebem i vas i zakon.
Jos sad stavili onog debila Sabica za VD direktora... ma katastrofa, ali tako nam je u svakoj pori drustva. Vladaju podobni.
-
ninja-san
#9 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Oni su skontali da sudska naplata ide sporo i da podlijeze zastari, pa nitko vise ne moze naplatiti nista starije od 2-3 god.
Kako je sudski proces spor, vecina njihovih potrazivanja zastari i sada oni traze fintu kako da privole ljude, kao da izbjegnu sudski postupak.
To je cirkus i nepravedan kolektiv i naravno da ne treba placati dajdzice i amidzice zaposlene preko veze ili neke srednjoskolce novinare koji imaju 2000 KM a djeca sa fakultetom rade za 300 KM svaka 3 mjeseca.
Treba ustrojiti rtv sustav sa profesionlacima, bez dajdzica, amidzica i srednjoskolaca i prema mjeri sva tri naroda u BIH, onda cu je i placati. (U info bloku koji je srce rtv doma jos uvijek na mikseti stoji slika A.Izetbegovica, i uposlenici srpske i hrvatske nacionalnosti tuda prolaze i skrcgucu zubima...Pitam se sto bi bilo da netko zalijepi sliku pok. Franje ili Gojka, ja mislim da bi ga u startu svi proglasili fasistom).
Da je rtv dom jezgro ekstremnih struja pokazuje i cinjenica da se montazeri i tehnicko osoblje utrkuju kako otici petkom u dzamiju gdje im ide sef tehnike, kako bi bili zapazeni i kako bi ih pripazio....
Taj cirkus vise nije za normalne ljude....
Kako je sudski proces spor, vecina njihovih potrazivanja zastari i sada oni traze fintu kako da privole ljude, kao da izbjegnu sudski postupak.
To je cirkus i nepravedan kolektiv i naravno da ne treba placati dajdzice i amidzice zaposlene preko veze ili neke srednjoskolce novinare koji imaju 2000 KM a djeca sa fakultetom rade za 300 KM svaka 3 mjeseca.
Treba ustrojiti rtv sustav sa profesionlacima, bez dajdzica, amidzica i srednjoskolaca i prema mjeri sva tri naroda u BIH, onda cu je i placati. (U info bloku koji je srce rtv doma jos uvijek na mikseti stoji slika A.Izetbegovica, i uposlenici srpske i hrvatske nacionalnosti tuda prolaze i skrcgucu zubima...Pitam se sto bi bilo da netko zalijepi sliku pok. Franje ili Gojka, ja mislim da bi ga u startu svi proglasili fasistom).
Da je rtv dom jezgro ekstremnih struja pokazuje i cinjenica da se montazeri i tehnicko osoblje utrkuju kako otici petkom u dzamiju gdje im ide sef tehnike, kako bi bili zapazeni i kako bi ih pripazio....
Taj cirkus vise nije za normalne ljude....
- vjesticanametli
#10 Re: "prisilna" naplata rtv takse
a kako misle uci u stan da provjere
ili ce pitat koNsiju
-
d2
#11 Re: "prisilna" naplata rtv takse
prije rata se sjecam da su smjeli uci u stan da vide imas li tv pa ti vidi, bolje da operes sudje da ne bude neurednovjesticanametli wrote:a kako misle uci u stan da provjereili ce pitat koNsiju
- vjesticanametli
#12 Re: "prisilna" naplata rtv takse
pa dobro prije rata
gdje mu je dozvola i po kojem zakonu smije da trazi ulazak u neciji stan
-
sabanss
#13 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Samo sto ne mogu dobiti belgijsku struju ovdje niti telefon, dok belgijski TV mogu rahat gledati. Necu da placam za smece od programa i tacka, isto tako ne bih placao Vodovodu za radioaktivnu vodu.sencho wrote: Jebem i tebe i tvoju logiku!
Haj' da onda ne plačamo ni telefonske račune, i tamo je večina zaposlena preko veze i ne rade ništa. Da ne pričam o Vodovodu ili Elektrodistribuciji.
-
cuturica
#14 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Bogami kao da je 100 KM. Tih 6 KM potrošite u kafani za 15 minuta. Šta ste se uskukali?! Svi voze bjesna auta, kafane pune, nosi se brendirana odjeća, a sad ste se uskukali za 6 KM. Ako hoćete državu, onda morati i platiti porez 
-
Liska
#15 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Mozda sest KM i nije tako puno, ali opet ovisno kome ih placas. Pretplatu sam placao sve do momenta kad sam otkazao svoj fiksni telefon, jer mi vise nije trebao. Poslije toga vise ne placam pretplatu jer ne primam ni racune za nju. Po zakonu sam duzan informirati RTV samo ako otkazujem pretplatu ali ne i ako otkazujem telefon. Dakle, u ovom slucaju mi ne mogu nista.
-
Liska
#16 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Gledaj, placao sam pretplatu sve dok jednog dana nisam dobio poziv za sud i tuzbu staru cetiri godine. Trebao sam platiti kaznu jer nisam platio 12 KM iz nekog perioda, dakle dvije RTV pretplate. Sve prije i poslije je bilo placeno. S ozbirom da sam sacuvao sve uplatnice, ja to lijepo fotokopiram i dobijem proces. Ali onda odlucim da vise ne zelim placati pretplatu budalama koje nisu u stanju ni ispravno voditi evidenciju, ali jesu spremni da te tuze za 12 KM. I lijepo otkazem telefon za jedan stan a za drugi otkazem pretplatu. S obzirom da je drugi stan bio u procesu renoviranja, tj. razrusen, u njemu nije bilo nicega sem zidova i prikljucka za telefon. Stan je u medjuvremenu renoviran ali sada vise ne mogu uci u stan, a nemaju ni aparata na osnovu kojih bi dokazali da imam TV ili radio. Sto se RTV tice, stan je i dalje u procesu renoviranja i nikada nece biti zavrsen. 
-
Lilana
#17 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Ne plaća se taksa samo za posjedovanje TV prijemnika, već i za radio aparat, jer se radi o RTV pretplati, dakle posjedovanje TV nije jedini preduslov za plaćanje pretplate:) Međutim, sva apsurdnost situacije, po meni savjesnom citizenu, se ogleda ne u tome što trebamo plaćati pretplatu (logično je da nigdje na svijetu ništa nema džabe, pa što bi radio/televizijski program gledali/slušali na poklon) već u duplanju kablovske i RTV pretplate. Zar ne bi bilo uputno naći način da oni koji plaćaju pretplatu za kablovsku televiziju a preko iste gledaju program Javnog servisa (ili kako se već zove taj cirkus) ne bi trebali plaćati oboje, već da se javni servis putem RAK-a ili koga već nadležnog namiri procentom u pretplati kablovskih operatera. Dalje, šta je s privatnim televizijama, nisu li i oni zakinuti time što su prepušteni opstanku zasnovanom na marketingu?sencho wrote:Problem našeg mentaliteta je što se pravimo ludi kad nam nešto nije po kontu, pa npr. neplaćanje RTV takse pravdamo lošim programom. Budući da zakonodavac nije glup i zna da nema ni teoretske šanse da 100% stanovništva bude zadovoljno programom, određeno je da se RTV taksa ne plaća za gledanje programa već za posjedovanje TV prijemnika. Drugim riječima, čak i u slučaju da u kući imaš samo jedan TV i na njega priključen npr. DVD plejer, i dalje si obavezan plaćati taksu. Ovo će ti reči kad dođu da ti naplate, a ti se koprcaj koliko hoćeš.sabanss wrote:Samo sto ne mogu dobiti belgijsku struju ovdje niti telefon, dok belgijski TV mogu rahat gledati. Necu da placam za smece od programa i tacka, isto tako ne bih placao Vodovodu za radioaktivnu vodu.sencho wrote: Jebem i tebe i tvoju logiku!
Haj' da onda ne plačamo ni telefonske račune, i tamo je večina zaposlena preko veze i ne rade ništa. Da ne pričam o Vodovodu ili Elektrodistribuciji.
Pored toga - zastara za ovakva potraživanja nije 2-3 godine, već jedna godina - nerijetko se povjerioci kao Toplane ili Vodovod nađu u situaciji da nakon trogodišnjeg sudskog postupka ljudima trebaju plijeniti frižidere i tepihe iz stanova za potraživanje od 100,00 KM što sa kamatama i sudskim troškovima izađe na 500,00 KM, i to je razlog što su tužbe i za njih nepopularan i nepovoljan način naplate.
-
cuturica
#18 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Ja mislim da treba plaćati pretplatu, biti pravi titov pionir i iskren i dobar drug. 
-
sabanss
#19 Re: "prisilna" naplata rtv takse
TV cu svakako gledati preko interneta a oni nek se pusesencho wrote: Problem našeg mentaliteta je što se pravimo ludi kad nam nešto nije po kontu, pa npr. neplaćanje RTV takse pravdamo lošim programom. Budući da zakonodavac nije glup i zna da nema ni teoretske šanse da 100% stanovništva bude zadovoljno programom, određeno je da se RTV taksa ne plaća za gledanje programa već za posjedovanje TV prijemnika. Drugim riječima, čak i u slučaju da u kući imaš samo jedan TV i na njega priključen npr. DVD plejer, i dalje si obavezan plaćati taksu. Ovo će ti reči kad dođu da ti naplate, a ti se koprcaj koliko hoćeš.
-
d2
#20 Re: "prisilna" naplata rtv takse
ne znam, tada su moglivjesticanametli wrote:pa dobro prije rata![]()
-
Liska
#21 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Sve je to fino za uredjene drzave ali u situaciji kad drzava tretira svoje gradjane na nacin da selektivno koristi odredjene zakone a odredjene bas i ne, sto to ostaje gradjanima. Jednostavno ne zelim placati ovakav javni TV servis. To kod mene nije pitanje hrvatskog kanala jer mi ne treba i jer nece biti nista bolji od ovog federalnog. Kad oni sebe urede, onda ce mozda ljudi i placati pretplatu redovnije. A to je da tamo vise ne rade ljudi sa srednjom skolom kao novinari, da se otpusti visak ljudi koji ionako nista ne radi, kad smanje svoje putne troskove i "nezavisne" produkcije, kad se napravi nacionalni balans prema popisu iz 1991. godine, kad bozicni program bude trajao makar sat krace nego ramazanski ( a ne pola dana kao sada), itd i sl. Imali su nekoliko godina da to poprave i nista nisu uradili. Bio sam za njih kad su ih osnivali, ali sada mi fakat vise ne trebaju.
-
sabanss
#22 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Jasta, pravi Samaricanisencho wrote: Isto ti je ako imaš jedan ili četiri tv-a, plaćaš jednu pretplatu. Vidiš kako je zakonodavac milostiv.
Mene zanima sta ako nema u kuci niti jedan tjuner (radio ili TV), a jedini displeji su mi monitor i projektor. Tehnicki ne krsim zakon jer i radio i TV gledam na Internetu. Koliko nam je zakon "savremen"?
- strong69
#23 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Valjda mogu uci i sada...d2 wrote:ne znam, tada su moglivjesticanametli wrote:pa dobro prije rata![]()
-
Liska
#24 Re: "prisilna" naplata rtv takse
Pa sada ne mogu uci. Vecina stanova su privatno vlasnistvo i ni policija u njih ne moze uci bez sudskog naloga a kamoli neki kolporteri.
- vjesticanametli
#25 Re: "prisilna" naplata rtv takse
i ja mislim da je tako Liska