koji i kako govoris strani jezik

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Bumbar

#26 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Bumbar »

suncica24 wrote:engleski, ceski, spanjolski odlicno, francuski vrlo dobro, a njemacnki pomalo (nekad davno ucila).
I sve domace :D

PS: Zna li ko ima li igdje u Sa besplatno ucenje turskog ili arapskog (samo nemojte reci u dzamiji kralja Fahda, nisam bas za vehabisticke ispade)?
arapski je bio u egipatskoj ambasadi :)...a za turski mi se javi pa se zdogovorimo :D
mavi

#27 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by mavi »

Bumbar wrote:
suncica24 wrote:engleski, ceski, spanjolski odlicno, francuski vrlo dobro, a njemacnki pomalo (nekad davno ucila).
I sve domace :D

PS: Zna li ko ima li igdje u Sa besplatno ucenje turskog ili arapskog (samo nemojte reci u dzamiji kralja Fahda, nisam bas za vehabisticke ispade)?
arapski je bio u egipatskoj ambasadi :)...a za turski mi se javi pa se zdogovorimo :D
Mislim da Fidan education center organizuje kurseve turskog jezika. Nalaze se u zgradi Bošnjačkog instituta (ulica Pehlivanuša).
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#28 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by grunt »

Kendžo mandžo boni keribo fju ....., treba li još :D !!!
stulic

#29 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by stulic »

hahah ja teme ovo sve ludo ovdje :lol: :lol:

:run:
boergoat

#30 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by boergoat »

mir12za wrote:Pozdrav svima. Pitanje je jasno, a mene bi to interesovalo jer zivim u inostranstvu, planiram se vratit za max godinu i otvoriti firmu koja ima puno posla sa ljudima iz cijelog svijeta. Zato je potrebno dobro poznavanje jezika a ne onog npr. baushtelskog njemackog.

Rado bih volio znati sa koliko ljudi i kojim jezicima mogu racunati.

Pa izvolite a abd da ima i fajde.... :thumbup:
Mirza, ne osvrci se na ove poluinteligentne reakcije. Ti si postavio odlicno pitanje, pretpostavljam da si "nanjusio" nesto sumnjivo i u pravu si. Cijela BiH ti je (generalno) katastrofa u poznavanju stranih jezika, ako izuzmemo onaj baustelski. A posebno je interesantno to sto ogroman broj ljudi laze kada ih o tome pitaju. Npr, anketiraju se studenti na trecoj godini fakulteta i 80-90% njih izjavi kako vlada engleskim jezikom. Kada im se potom dade literatura na engleskom za pripremu seminara ili ispita ustanovi se da je moze koristi svega 10-15% studenata. Katastrofa, dakle preko polovine studenata spremno je slagati, iz kojeg razloga - boga pitaj. Jos jedan slucaj iz prve ruke, prije nekoliko dana u Holiday Inn-u kompanija KBR regrutuje uposlenike za Irak - logisticka podrska NATO snagama. Na razgovoru sa preko 40 kandidata oko polovina njih ne posjeduje ni elementarna znanja iz engleskog jezika (iako su na aplikacijama uredno naveli da govore engleski), a manje od 10 kandidata moze relativno normalno komunicirati sa osobljem. Dakle prijatelju, ako hoces ovdje praviti firmu koja ce raditi na medjunarodnoj razini onda iz inostranstva dovedi sa sobom i ljude koji ce tu raditi, jer ovdje se bjesomucno laze.
madner

#31 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by madner »

Sa druge strane imas ljude koji su bili vani i perfektno vladaju stranim jezikom (bar jednim) i znaju tu kulturu. :D
vjesticanametli

#32 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by vjesticanametli »

vrlo brzo se u nekoj firmi koja trazi znanje odreĐŽenog jezika ustanovi ko sta zna. vec 9 god. radim za strance i vjeruj da bi da sam lagala davno dobila otkaz.

stos je u tome sto raja npr. kaze govori njem. jezik i kad treba da prevede nesto iz oblasti graĐŽevine onda bude eeeeeeee al ne znam ja ovo ja znam reci guten tag i wie geht es :D a Brüstungskanäle hmmmmm nije poznato

a evo i madner je fino rekao :thumbup:
suncica24

#33 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by suncica24 »

E, hvala za ovu egipatsku ambasadu, nazovem...

Btw: Ja sam bila na jednom seminaru za koji je obavezno bilo dobro znanje engleskog, da bi se na kraju ispostavilo kako pola ekipe ne zna dobro komunicirati na engleskom, pa su se morali obezbijediti prevodioci?!
Meni fakat nije jasno kako ti ljudi imaju samopouzdanja i obraza prodati se tako?
Ja...ne bih smjela :roll:
rousebs

#34 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by rousebs »

Imam 14. god., baratam engleskim i pomalo arapskim i španskim...
u Bosni oni koji govore neki strani jezik to je većinom engleski, njemački, francuski, španski ili arapski....
barem moja raja :)
stulic

#35 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by stulic »

suncica24 wrote:E, hvala za ovu egipatsku ambasadu, nazovem...

Btw: Ja sam bila na jednom seminaru za koji je obavezno bilo dobro znanje engleskog, da bi se na kraju ispostavilo kako pola ekipe ne zna dobro komunicirati na engleskom, pa su se morali obezbijediti prevodioci?!
Meni fakat nije jasno kako ti ljudi imaju samopouzdanja i obraza prodati se tako?
Ja...ne bih smjela :roll:
Zasto prodati? Pa u surovom kapitalizmu se samo tako moze i uspjeti, srljanjem glavom bez obzira iz kroz zidove bez pardona. Vjeruj mi to je jedini kljuc do uspjeha.
mofo33

#36 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by mofo33 »

chuchumbamayumbe wrote:Ja znam sve jezike svijeta, jesam li primljen na posao??? :D
jasta si nego primljen :thumbup:
samo sto se gazda teme i firme ne javlja vise :lol:
mir12za

#37 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by mir12za »

[quote="boergoat
Mirza, ne osvrci se na ove poluinteligentne reakcije. Ti si postavio odlicno pitanje, pretpostavljam da si "nanjusio" nesto sumnjivo i u pravu si. Cijela BiH ti je (generalno) katastrofa u poznavanju stranih jezika, ako izuzmemo onaj baustelski. A posebno je interesantno to sto ogroman broj ljudi laze kada ih o tome pitaju. Npr, anketiraju se studenti na trecoj godini fakulteta i 80-90% njih izjavi kako vlada engleskim jezikom. Kada im se potom dade literatura na engleskom za pripremu seminara ili ispita ustanovi se da je moze koristi svega 10-15% studenata. Katastrofa, dakle preko polovine studenata spremno je slagati, iz kojeg razloga - boga pitaj. Jos jedan slucaj iz prve ruke, prije nekoliko dana u Holiday Inn-u kompanija KBR regrutuje uposlenike za Irak - logisticka podrska NATO snagama. Na razgovoru sa preko 40 kandidata oko polovina njih ne posjeduje ni elementarna znanja iz engleskog jezika (iako su na aplikacijama uredno naveli da govore engleski), a manje od 10 kandidata moze relativno normalno komunicirati sa osobljem. Dakle prijatelju, ako hoces ovdje praviti firmu koja ce raditi na medjunarodnoj razini onda iz inostranstva dovedi sa sobom i ljude koji ce tu raditi, jer ovdje se bjesomucno laze.[/quote]

hvala na ovako lijepom i konstruktivnom odgovoru...
pirmin

#38 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by pirmin »

Par dama su bile odusevljene mojim znanjem francuskog.

Jedino sto su mogle reci je bilo:"Ne staj!"

:D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#39 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Latina »

helo wrote:
Mislim da bi ti najviše odgovarao @mir12za. Čovjek hoče da otvori ćevapđinicu, a kako ti kažeš da dobro nabadaš te jezike, mogao bi mu i na roštilju raditi. :D

I onda iza rostilja tepa ; djah my sweet darling, :D djah bre gidi dzanum. :D

Svjetska tema. :D
sojka

#40 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by sojka »

mir12za wrote:Pozdrav svima. Pitanje je jasno, a mene bi to interesovalo jer zivim u inostranstvu, planiram se vratit za max godinu i otvoriti firmu koja ima puno posla sa ljudima iz cijelog svijeta. Zato je potrebno dobro poznavanje jezika a ne onog npr. baushtelskog njemackog.

Naucila sam novu rijec. Max godina. :-)
Ne znam koliko traje, ali zbog ovog Maxa, mad or not,
imam dojam da je jedna od duzih...
stulic

#41 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by stulic »

To mora da je svaka cetvrta prestupna ;)
alphonse kauders

#42 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by alphonse kauders »

Najtužnije je što je poznavanje engleskog jezika stvar koja bi se sama po sebi trebala podrazumijevati u današnjem svijetu biznisa, dok kod nas i dalje ima dosta ljudi koji se javno hvale s tim pa čak i ako ga ne govore tečno. A, znati engleski je faktički u svijetu kao znati i npr. telefonirati - ne možeš nigdje bez toga.
Ja govorim švapski (školski) kojeg sam naučio boravkom u Švabiji kao klinac, a za ingliš bih rekao da imam solidno znanje s tim da me nedostatak prakse u govoru tjera da malo više razmislim dok se sjetim ponekih riječi da bi u cugu sklopio rečenicu.
Inače, kao što reče momak malo iznad - generalno je poznavanje engleskog jezika kod ljudi preko 40 godina gotovo katastrofalno (recimo da ga koristi i možda 10% ljudi), a ni mlađi nisu nešto plaho bolji tako da mislim da je tu negdje oko 30%.
Edin H.

#43 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Edin H. »

Javi mi se na pp posto sam veliki poznavalac sanskrita :oops:

Dobra vijest je da ne volim puno raditi, ali sam zato pravo skup :dance:
mir12za

#44 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by mir12za »

gledajuci ove dvije stranice postova, prikaze mi se slika naseg cjelokupnog drustva
5 pametnih 100 kretena, iako mi imamo veoma uspjesne i pametne ljude drugi nas gledaju kao zivotnje???...
zasto smo takvi? ljudima koji dolaze oknekud da te vide, gledaju te kao u zoloskomvrtu, pokazujemo kako smo predivan narod, kako nema niko dusu ko bosanac
i pitam se, zasto se kaze: "Bosanc ce ti sve dati al ti usijeh nikad nece oprostiti".
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#45 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Latina »

mir12za wrote:gledajuci ove dvije stranice postova, prikaze mi se slika naseg cjelokupnog drustva
5 pametnih 100 kretena, iako mi imamo veoma uspjesne i pametne ljude drugi nas gledaju kao zivotnje???...

a ) bilo bi pozeljno da naucite vlastiti jezik ( pogledati pod "koji i kako govoris strani jezik" )
b ) takodje, ako uzmete rijec success=der Erfolg= na bosanskom se pise uspJeh
c ) u biznisu vam ishitrene kvazistatisticke procjene ljudi nece koristiti, narocito ne podjela na "pametne i kretene"
d ) u 3 posta ste pokazali kakav ste poslodavac :D
e) razlika izmedju humora i kretenluka je ogromna, cisto za Vasu informaciju

pozdrav :D
mofo33

#46 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by mofo33 »

mir12za wrote:gledajuci ove dvije stranice postova, prikaze mi se slika naseg cjelokupnog drustva
zasto smo takvi? ljudima koji dolaze oknekud da te vide, gledaju te kao u zoloskomvrtu, pokazujemo kako smo predivan narod, kako nema niko dusu ko bosanac
i pitam se, zasto se kaze: "Bosanc ce ti sve dati al ti usijeh nikad nece oprostiti".

mir12za nas dragi,
"Bosanc" koji je uspio ne razmazuje svoj "uspijeh" ni savjete po forumima. ;-)
Utokkha

#47 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Utokkha »

smijem li pridruziti svoje iskustvo ovdje, ali vezano je za racunare?

zavrsio sam fakultet nevezan za informatiku. medjutim, informatika me je uvijek zanimala tako da imam certifikate ECDL, MCDST i MCSA.
i tako, na jednom od ovih sajmova zaposljavanja apliciram za posao u jednoj vecoj kompaniji (nije bitno sto je sve to uzalud ludom radovanje). u rubriku znanja racunara upisem ove certifikate i ova sto prima aplikacije, uposlenica te kompanije me pita "Sta vam je ovo?". ja njoj, reko znam to, to i to... a ona meni, "pa de vi fino stavite da znate raditi u Windowsima, Officeu, a ne to sto ste naveli". mislim, koji ce covjeku certifikati ako firme to ne znaju cijeniti.
na prvoj godini fakulteta, kada sam dobio honorarni posao, uz predatu aplikaciju stavio sam poznavanje engleskog 5-pisanje, 4-govor, 5-citanje. medjutim, kada sam vidio svoje profesore sa faxa kako govore engleski, a doticni sebi usicarili petice, haman je cvrka prije nego izgovoris cvrka postala petica. u stvari, trebale bi 10ke tu stajati bez lazne skromnosti jer sam furao jezicku gimnaziju (kada ih covjek uporedi s njihovim peticama).
Comrad

#48 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Comrad »

Eto nas dragi mir12za zakljucio nakon 3 stranice postova kakav smo mi narod. :lol: :lol: :lol: Pa koji si ti lik, preko foruma ispitujes situaciju za svoj "ozbiljan poduhvat". :thumbup: . Normala da ce se raja sprdati sa ovim.
:lol: :lol: :lol: :lol:

p.s. Sad sam skontaj koliko je neozbiljno to sto ti trazis kao neki kadar koji vlada jezicima, a ti sam ne znas svoj maternji jezik. :-)
Chopper_Horrace

#49 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by Chopper_Horrace »

I zinks Zrinjski ploued good...Wi plaoud good first period....
hakazvaka

#50 Re: koji i kako govoris strani jezik

Post by hakazvaka »

I speak English

Ich sprechen sie kein Deutsch :D
Post Reply