A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
- osa
#26 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
a mjesta za razmišljanje, mirnije možeš razmišljati u bih.
- jeza u ledja
#27 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
I prije nego sto sam otvorio topic znao sam da cu te odmah pitati a o kakvoj tacno 'politickoj moci' se radi?jellena medic wrote:Stalno raspravljamo o tome kako bi sta trebali da urade nasi politicari,komentarisemo njihove odluke i sve sto rade naravno sve je to ispravno,ali mene interesuje konkretno sta bi vi ucinili da ste npr.predsjednik nase drzave?
Evo konkretno - ne postoji predsjednik nase drzave, to pod jedan. Najblize tome je nesto sto se zove 'predsjedavajuci predsjednistva BiH'. Pod dva - sve i da hocu ja ne mogu biti 'predsjedavajuci' jer je ta funkcija rezervisana samo pripadnika jednog od tri konstitutivna naroda, a ja nisam nijedno od toga.
Sada mi mozemo redati funkcije - kad bi bio ovo, kad bi bio ono...ali cinjenica je sljedeca - nijedna trenutno postojeca politicka funkcija drzave BiH nema znacajnu politicku moc.
Problem je prije svega u trenutnom sistemu, a ne (samo) u nesposobnosti politicara. Dakle, treba mijenjati sistem, odnosno zakone.
Kako se to moze uciniti? Odozdo, tj. dobijanjem sto veceg broja glasova na CIJELOJ teritoriji drzave. To zahtjeva aktivnu kampanju i pronalazenje zajednickog jezika sa ljudima u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci... Taj zajednicki jezik se ne moze zasnivati na isticanju nacionalnih, vec ekonomskih i socijalnih prioriteta. On se ne moze zasnivati na osnovama zastupanja jedne strane u pregovorima, vec na osnovu nalazenja najmanjeg zajednickog sadrzaoca izmedju svih 'strana'. Treba krenuti u dugotrajnu kampanju promoviranja boljeg zivota, postujuci parametre koji vec postoje i koji se ne mogu sada mijenjati.
Za tako nesto potrebna je vizija koja se proteze izvan nacionalnih, regionalnih i socijalnih torova i koja gleda u buducnost (a ne proslost) malo dalje od 20-30 godina, a ne 2-3 mjeseca. Za sve je to potrebna izuzetna strpljivost, razumijevanje, pragmaticnost, spremnost na kompromise, smjelost, nepovodljivost, da ne kazem inteligencija, karakter koji danas nema nijedan bh-politicar (pa ni Komsic).
Dakle, kao zakljucak, prava politicka moc nije u kabinetima, ministarstvima, parlamentima, vec u obicnim ljudima, jer da bi se nesto istinski promjenilo to mora krenuti sa samog dna. Ono sto mi radimo je da cekamo da slucajno dodje kakav 'Tito', pa ako budemo te srece onda ce se nesto promjeniti. A do tad, mozemo cekat i sto godina. To je tako kad smo navikli da slijedimo vodje, umjesto da sami mjenjamo stvari. Ali naravno... to je mnogo lakse reci nego uraditi.
- moa
#28 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
1. kupio bih sebi audija sa vozacem
2. nebi nista radio samo bi trosio pare od pdva
3. stalno bi dernecio i zvao bi manekenke na dernek
4. jedno 8 stanova u sa 3 u makrskoj , 1 u budvi i jedan u ljubljani
5. otvorio bi par firmi sto na mater, babu, prijatelje, prijateljice.. i par fiktivnih firmi
6. nebi gradui autoput vec bi prodo svu drzavnu imovinu
7. digo bi pdv na 33 %
8. kupio bi sebi boing
9.
10.
11.. itd
eto sta bi...i onda bi kupio kucu na jamajci i to je to
5. otvorio bi par firmi sto na mater, babu, prijatelje, prijateljice.. i par fiktivnih firmi
7. digo bi pdv na 33 %
8. kupio bi sebi boing
9.
10.
11.. itd
- Vodenjak
#29 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
Ja sam mislio da bi se na kraju probudio, skupio te gvozdenishe po dzepovima pa s merakom otisho kod Zelje na 10 u pola.moa wrote:1. kupio bih sebi audija sa vozacem
7. digo bi pdv na 33 %
8. kupio bi sebi boing
9.
10.
11.. itd
S kajmakom!
- _tulumba_
#30 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
zaveo bih diktaturu...Napravio bih neki otok tipa Goli otok i tamo sve nacionaliste poslao da tucaju kamenje i da ga prenose s jednog kraja na drugi
ukinuo bih sve ove prosrpske prohrvatske procetnicke proustaske organizacije...a osnovao bih "nevladine" organizacije kao sto recimo Dodik cini samo s razlikom da bi imale predznak probosanske....
protjerao bih Dodika naravno, a da ne bi bio usamljen, sa njim bih i Harija posalo pa nek zajedno tucaju kamenje
ukinuo bih kantone, republike, pokrajine, pizde materine, sve boje i zastave, grbove i pjesme, ostala bi samo plavo-zuta...
Zabranio bih Dare, Cece, Seke i ostale "muzicare" tog tipa, i da, onog Dj Krmka (a ja seljacine fuuuj
)...
znaci kad ocistim zemlju od fasistickog zla, malo bih poradio na pokusajima popova hodza svecenika da uticu na moju politku i vjerovatno bih se proglasio dozivotnim vladarom, dok god je puk uz mene
ima jos toga ali ovo je glavno...
mozda nakon sto sredim drzavu onda odem u Aljasku...
ukinuo bih sve ove prosrpske prohrvatske procetnicke proustaske organizacije...a osnovao bih "nevladine" organizacije kao sto recimo Dodik cini samo s razlikom da bi imale predznak probosanske....
protjerao bih Dodika naravno, a da ne bi bio usamljen, sa njim bih i Harija posalo pa nek zajedno tucaju kamenje
ukinuo bih kantone, republike, pokrajine, pizde materine, sve boje i zastave, grbove i pjesme, ostala bi samo plavo-zuta...
Zabranio bih Dare, Cece, Seke i ostale "muzicare" tog tipa, i da, onog Dj Krmka (a ja seljacine fuuuj
znaci kad ocistim zemlju od fasistickog zla, malo bih poradio na pokusajima popova hodza svecenika da uticu na moju politku i vjerovatno bih se proglasio dozivotnim vladarom, dok god je puk uz mene
ima jos toga ali ovo je glavno...
mozda nakon sto sredim drzavu onda odem u Aljasku...
-
fixer
#31 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
kad bi postao premjerom bilo koje drzave mislim da bi se prvo neugodno iznenadio kad bio shvatio da iznad mene ima mnogo pojedinaca i lobija koji imaju vecu moc od mene, a djeluju iz sjene. onda bi shvatio da svi ljudi koji su me podrzavali u kampanji sad odjednom traze usluge od mene, a uglavnom traze nesto sto ide na stetu naroda. postao bi svjestan da drzavu kontroliraju kriminalci,bankari, sverceri, naftasi, vanzemaljci, a da sam ja samo jedan pijun u njihovim rukama. nakon toga bi shvatio da mi je bolje ne ici u rat sa njima, pa bi zdusno poceo krasti.
- Asana
#32 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
... ogranicila bih plate drzavnih sluzbenika i vezala ih za prosjecne plate ....
tresla se brda, rodio se mis: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080604056
tresla se brda, rodio se mis: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080604056
- pustopoljina
#33 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
mostarac,kandiduj se-jedina kontrauslugakoju trazim, bila bi da ispunis barem pola programa.
-
lopovluk
#34 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
ja glasam za mostarca
- spreca
#35 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
lopovluk wrote:ja glasam za mostarca
Pa kud bas za njega pa on je Hercegovac
Salim se ali "jedna lasta ne cini proljece"kolio jedan posten covjek moze da opstane "citav"medju svim tim olosem i lopvima a da se ne zarazi od njih?
Ja se bojim da smo mu osudjeni na cekanje odnosno da mora proci neko vrijeme da se u nas nesto izmjeni makar na bolje
-
Eborg
#36 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
@Mostarac svaka chast!
Vjerovao ili ne,99% imamo slichne stavove.Ne znam chime se bavish ali ja se trenutno obrazujem da bih jednog dana mozhda doshao u priliku uraditi takve stvari.Ako imash iste namjere daj da raspalimo koaliciju ili josh bolje,stranku!
Medjutim,nisam jedino siguran ovo oko univerziteta.Prije svega,istina da se koncentracijom kvaliteta vishe mozhe postici no morash imati u vidu da je za ove vece centre (Sarajevo,Banja Luka,Tuzla,Mostar,Zenica) nedopustivo da nemaju nikakve fakultete.Mozhda napraviti neke ispostave,jer i sam znash da mnogi ne mogu priushtiti studiranje u drugom gradu (mene je tuga uhvatila kada sam vidio prijatelja koji je bio uchenik generacije,rodjen za doktora,prepametan,da na kraju upishe zdravstveni fakultet jer nije imao love da studira van Zenice).A to da Kiseljak,Travnik i Doboj imaju univerzitete,fakultete i sl. je upravo obaranje tog kvaliteta.I slazhem se da mora biti plan i kvota.Recimo,jedne godine upisati triput vishe medicinara a triput manje pravnika,ekonomista (i sam studiram pravo pa vidim kako to vec ide).
Na ovo tvoje bih dodao i slijedece:
1. Ozhivljavanje poljoprivrede drzhavnim dugorochnim planom.Poljoprivrednici bi recimo mogli kupiti traktore,motokultivatore i ostalu tehniku i opremu na 10-godishnji kredit sa 1% kamate,sa nekih 5 godina grace perioda.Takodjer,napraviti "regionalne centre" za vecu tehniku.Npr. jedan kombajn koshta 300 000 KM.Treba za svaki okrug kupiti po nekoliko i "iznajmljivati ga" u vrijeme zhetve.
2. Mini-krediti od npr. 10 000 KM za pokretanje poljoprivrede.
2. Osnivanje drzhavne firme koja bi otkupila svo proizvedeno zhito,kukuruz,meso,jecham,hmelj i sl. i time smanjila uvoz.Vishak izvoziti (Srbija ce ove godine od zhetve kukuruza imati oko 300 miliona eura prihoda!
) vani.
3. Osnivanje drzhavne velike gradjevinske firme koja bi iskljuchivo imala zadatak da "proizvodi novac" tj. gradi po arapskim zemljama,Kazahstanu,Venecueli i sl.
4. Oslobadjanje odredjenih zemljishnih povrshina od poreza na neki period i njihovo nudjenje velikim investitorima (pojednostavljeno,uzeti neku livadu i reci npr. Fordu:"Zaposlite 2000 ljudi i ne morate 20 godina placati nikakav porez."
5. Osnivanje profesionalne diplomatske sluzhbe.
6. Zashtita Neuma i plan protiv divlje gradnje.
7. Obnavljanje istrazhivanja naftnih rezervi u Hercegovini i Posavini (Hrvati u Slavoniji,dakle samo sa druge strane Save,crpljenjem nafte zadovoljavaju trecinu svojih potreba).
8. Ukidanje poreza za sirovine potrebne za proizvodnju hrane i pica u BiH ukoliko su zalihe u BiH vec iscrpljene ili ih nema (hmelj,jecham,tropsko voce itd.).
9. Masovni izvoz vode u arapske zemlje.
10. Shirenje sudova sa vishe tuzhilaca i sudija.

Vjerovao ili ne,99% imamo slichne stavove.Ne znam chime se bavish ali ja se trenutno obrazujem da bih jednog dana mozhda doshao u priliku uraditi takve stvari.Ako imash iste namjere daj da raspalimo koaliciju ili josh bolje,stranku!
Medjutim,nisam jedino siguran ovo oko univerziteta.Prije svega,istina da se koncentracijom kvaliteta vishe mozhe postici no morash imati u vidu da je za ove vece centre (Sarajevo,Banja Luka,Tuzla,Mostar,Zenica) nedopustivo da nemaju nikakve fakultete.Mozhda napraviti neke ispostave,jer i sam znash da mnogi ne mogu priushtiti studiranje u drugom gradu (mene je tuga uhvatila kada sam vidio prijatelja koji je bio uchenik generacije,rodjen za doktora,prepametan,da na kraju upishe zdravstveni fakultet jer nije imao love da studira van Zenice).A to da Kiseljak,Travnik i Doboj imaju univerzitete,fakultete i sl. je upravo obaranje tog kvaliteta.I slazhem se da mora biti plan i kvota.Recimo,jedne godine upisati triput vishe medicinara a triput manje pravnika,ekonomista (i sam studiram pravo pa vidim kako to vec ide).
Na ovo tvoje bih dodao i slijedece:
1. Ozhivljavanje poljoprivrede drzhavnim dugorochnim planom.Poljoprivrednici bi recimo mogli kupiti traktore,motokultivatore i ostalu tehniku i opremu na 10-godishnji kredit sa 1% kamate,sa nekih 5 godina grace perioda.Takodjer,napraviti "regionalne centre" za vecu tehniku.Npr. jedan kombajn koshta 300 000 KM.Treba za svaki okrug kupiti po nekoliko i "iznajmljivati ga" u vrijeme zhetve.
2. Mini-krediti od npr. 10 000 KM za pokretanje poljoprivrede.
2. Osnivanje drzhavne firme koja bi otkupila svo proizvedeno zhito,kukuruz,meso,jecham,hmelj i sl. i time smanjila uvoz.Vishak izvoziti (Srbija ce ove godine od zhetve kukuruza imati oko 300 miliona eura prihoda!
3. Osnivanje drzhavne velike gradjevinske firme koja bi iskljuchivo imala zadatak da "proizvodi novac" tj. gradi po arapskim zemljama,Kazahstanu,Venecueli i sl.
4. Oslobadjanje odredjenih zemljishnih povrshina od poreza na neki period i njihovo nudjenje velikim investitorima (pojednostavljeno,uzeti neku livadu i reci npr. Fordu:"Zaposlite 2000 ljudi i ne morate 20 godina placati nikakav porez."
5. Osnivanje profesionalne diplomatske sluzhbe.
6. Zashtita Neuma i plan protiv divlje gradnje.
7. Obnavljanje istrazhivanja naftnih rezervi u Hercegovini i Posavini (Hrvati u Slavoniji,dakle samo sa druge strane Save,crpljenjem nafte zadovoljavaju trecinu svojih potreba).
8. Ukidanje poreza za sirovine potrebne za proizvodnju hrane i pica u BiH ukoliko su zalihe u BiH vec iscrpljene ili ih nema (hmelj,jecham,tropsko voce itd.).
9. Masovni izvoz vode u arapske zemlje.
10. Shirenje sudova sa vishe tuzhilaca i sudija.
- cyprus
#37 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
Da me ne bi proglasili diktatorom, ne bih radio ništa protiv volje naroda, tj. ostavio bih stanje kako jesteA sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
-
bombonjar
#38 Re: A sta biste vi ucinili da imate politicku moc?
Samo ukidanjem genocidne tvorevine i protjerivanjem svih onih koji ne priznaju Bosnu kao svoju drzavu ovo moze postati normalna zemlja!!!