UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
-
armin14
#26 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Molim vas hitno mi trebaju prijemni ispiti iz ovog fakulteta da vidim sta se to radi i kakvi su prijemni ispiti da mogu vjezbati !!!! ako ima neko nek mi posalje na mail ili odg.na forumu hvala !! 
-
Ruffy
#27 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
da li mozda neko zna koliko stranaca primaju, i da li mogu da upadnu na budzet? kad je otprilike prijemni?
- nellington
#28 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Po lanjskom konkursu primaju 10 stranih studenata.
- Dr.Mr.Fr.
#29 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
suncica24 wrote:Matematika - laka. Srednjoskolske osnove. Iako kasnije zagusti kad dodje do Behdzeta:
Slobodno crtanje - Odes na fakultet i tamo imaju pripremni casovi, nakon toga nije tesko.
Percepcija - "komplikovano" Svaki put nesto drugo. Ili daju da nacrtas neku zgradu (puste slajd par minuta), ili da nesto oblikujes po nekim "formama" (simetrija, asimetrija, odnosi...)
Opste znanje - Najvise iz domena arhitekture, i to bez moderne... Nije tesko.
I da, arhitektura i gradjavina nisu ni slicne. Mozda su pogodnosti tu, ali arhitektura ima "dusu", kreativnost, i ipak vise mogucnosti. sim toga, svi se zbog prijmnog navuku na gradjevinu, a na kraju zapnu s matematikom. Doduse, vani je gradjevina puno trazenija, a mogla bi biti i kod nas, ako iko ikad pomisli raditi autoput, ali svejedno to dvoje nije ni slicno i ne daje ni priblizno slicnu perspektivu.
I da: BOGATI, AKO CES UPISIVATI SA STELOM, NEMOJ NI UPISIVATI!!! Ima mnogo onih koji srcem izlaze na taj prijemni i kojima samo zauzimas mjesto!
Mozes ti nju upisati sa stelom ali je nikada neces zavrsiti...nije to fax bas za svakoga ipak
-
elzanazana
#30 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Ucenica sam 4. godine gimnazije u Crnoj Gori. Zelim upisati arih., i to u Sarajevu, pa me zanima-kako su tretirani strani drzavljani na Arhit. fakultetu? Koliko stranih drzavljana moze upasti na budzet? Ja imam odlican uspjeh tokom sve cetiri god., diplomu Luca i diplome djak generacije iz posljednje dvije god. Cisto me zanima kolike su i kakve sanse? Dvoumim se izmedju Podogorice i Sarajeva, u Sarajevu bih prije, ali nijesam dovoljno inf. o tom fakultetu. Ni na jednom sajtu nema nista o stranim drzavlajnima. Ako neko nesto zna,bilo sta, bilo bi mi od pomoci. Unaprijed zahvalna. 
- IceQueen
#31 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Kao strani drzavljenin ne mozes upasti na budzet. Upisati se vjerovatno mozes ako polozis prijemni, ali ces morati sama da snosis skolarinu, ne znam koliko kosta na Arhitekturi godina, ali vjerovatno ne iznad 1500 KM.elzanazana wrote:Ucenica sam 4. godine gimnazije u Crnoj Gori. Zelim upisati arih., i to u Sarajevu, pa me zanima-kako su tretirani strani drzavljani na Arhit. fakultetu? Koliko stranih drzavljana moze upasti na budzet? Ja imam odlican uspjeh tokom sve cetiri god., diplomu Luca i diplome djak generacije iz posljednje dvije god. Cisto me zanima kolike su i kakve sanse? Dvoumim se izmedju Podogorice i Sarajeva, u Sarajevu bih prije, ali nijesam dovoljno inf. o tom fakultetu. Ni na jednom sajtu nema nista o stranim drzavlajnima. Ako neko nesto zna,bilo sta, bilo bi mi od pomoci. Unaprijed zahvalna.
-
Dimpl
#32 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Ovak.. Pretraživala sam tako malo po netu.. tražila neke skripte ili nešto slično što bi mi moglo poslužiti kao ispomoć.. Na ostalim stranicama komentari su stari i po nekoliko godina.. Ovo mi se nekako činilo "najfriškije"..
Htjela bih da mi neko ko je pobliže u tome malo objasni kako te stvari funkcioniraju.. Sam prijemni.. manje se brinem za poslije.. Htjela sam da pitam da li postoje neki određeni udžbenici ili nešto slično.. (zvanični.. znani).. iz čega budu pitanja (ono vezano za opće znanje iz umjetnosti) i stvari na prijemnom ili se sve to bazira na nekoj imaginarnoj osnovi iz srednje škole.. [ja sam četvrti razred gimnazije- pa da li je to olakšavajuća činjenica ili ne.. ili to pak nema nikakve veze..(olakšavajuća činjenica to što sam gimnazijalka, ne to što sam četvrti razred.. xD.. naspram građevinske srednje škole.. ili nešto slično].. i da ta percepcija.. jel postoji neko ko direktno zna šta je bilo u tom polju na prijemnom 2011.
Svaka pomoć je dobrodošla..
I da, ja imam vodič za polaganje prijemnog ispita za 2010 arhitektonskog fakulteta u Sarajevu pa ako bi nekome i to pomoglo svakako nek pita pa da pošaljem već i to nekako.. ako postoji više ljudi koji se raspituju na ovakav način za to..
Ako ponavljam neka odveć suviše postavljana pitanja.. izvinjavam se.. ali ili sam ih nekako preletila u čitanju ili nisam skontala odgovore na iste..
Nadam se da poruka se neće zaštekat u bezvremenu..
Htjela bih da mi neko ko je pobliže u tome malo objasni kako te stvari funkcioniraju.. Sam prijemni.. manje se brinem za poslije.. Htjela sam da pitam da li postoje neki određeni udžbenici ili nešto slično.. (zvanični.. znani).. iz čega budu pitanja (ono vezano za opće znanje iz umjetnosti) i stvari na prijemnom ili se sve to bazira na nekoj imaginarnoj osnovi iz srednje škole.. [ja sam četvrti razred gimnazije- pa da li je to olakšavajuća činjenica ili ne.. ili to pak nema nikakve veze..(olakšavajuća činjenica to što sam gimnazijalka, ne to što sam četvrti razred.. xD.. naspram građevinske srednje škole.. ili nešto slično].. i da ta percepcija.. jel postoji neko ko direktno zna šta je bilo u tom polju na prijemnom 2011.
Svaka pomoć je dobrodošla..
I da, ja imam vodič za polaganje prijemnog ispita za 2010 arhitektonskog fakulteta u Sarajevu pa ako bi nekome i to pomoglo svakako nek pita pa da pošaljem već i to nekako.. ako postoji više ljudi koji se raspituju na ovakav način za to..
Ako ponavljam neka odveć suviše postavljana pitanja.. izvinjavam se.. ali ili sam ih nekako preletila u čitanju ili nisam skontala odgovore na iste..
Nadam se da poruka se neće zaštekat u bezvremenu..
-
elzanazana
#33 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Znam nekoliko osoba iz Crne Gore koje studiraju u Sarajevu na drzavnim fakultetima, i na budzetu su, zato pitam. Jedna od njih je na Gradjevinskom fakultetu. A i nije skupa skolarina tamo, kod nas u Crnoj Gori je skuplje.IceQueen wrote:
Kao strani drzavljenin ne mozes upasti na budzet. Upisati se vjerovatno mozes ako polozis prijemni, ali ces morati sama da snosis skolarinu, ne znam koliko kosta na Arhitekturi godina, ali vjerovatno ne iznad 1500 KM.
Meni bi dobrodosao taj vodic, ako nije problem, mogla bi mi ga proslijediti.Dimpl wrote: I da, ja imam vodič za polaganje prijemnog ispita za 2010 arhitektonskog fakulteta u Sarajevu pa ako bi nekome i to pomoglo svakako nek pita pa da pošaljem već i to nekako.. ako postoji više ljudi koji se raspituju na ovakav način za to..
- IceQueen
#34 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Te osobe onda imaju BiH drzavljanstvo, jer strani drzavljani teoretski ne bi mogli studirati na trosak poreznih obveznika iz BiH.elzanazana wrote:Znam nekoliko osoba iz Crne Gore koje studiraju u Sarajevu na drzavnim fakultetima, i na budzetu su, zato pitam. Jedna od njih je na Gradjevinskom fakultetu. A i nije skupa skolarina tamo, kod nas u Crnoj Gori je skuplje.Mada, kao odl. ucenik nista ne placam u CG. I ovamo ima prijemni na Arhitek. fakultetu, ali nemaju pripreme. Tamo se ne boduje eksterna matura? P. S. HVALA.
![]()
-
Dimpl
#35 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
"elzanazana".. Predloži neki način.. kako da ti do dostavim.. ja imam u štampanoj formi to.. i jedini način da ti prebacim to računalno je da slikam sa digitalnim il nešto.. Pa..
kažem.. predloži..
kažem.. predloži..
-
elzanazana
#36 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
[/quote]
Te osobe onda imaju BiH drzavljanstvo, jer strani drzavljani teoretski ne bi mogli studirati na trosak poreznih obveznika iz BiH.[/quote]
Ne, ne, oni imaju crnogorsko drzavljanstvo, ali npr. od 10 stranih drzavljana, 2 mogu upasti na budzet. Radi se o mom najboljem prijatelju,ali on nije dovoljno inf. o Arh. fakultetu, pa ne zna da li mogu dva ili cetiri strana drzavljanina upasti na budzet, zato pitam da li neko zna.
Te osobe onda imaju BiH drzavljanstvo, jer strani drzavljani teoretski ne bi mogli studirati na trosak poreznih obveznika iz BiH.[/quote]
Ne, ne, oni imaju crnogorsko drzavljanstvo, ali npr. od 10 stranih drzavljana, 2 mogu upasti na budzet. Radi se o mom najboljem prijatelju,ali on nije dovoljno inf. o Arh. fakultetu, pa ne zna da li mogu dva ili cetiri strana drzavljanina upasti na budzet, zato pitam da li neko zna.
-
Dimpl
#37 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
http://www.af.web.ba/arh/index.php?opti ... 31&lang=hr
evo na novoj "oficijalnoj" stranici imaš i to spominjanje stranih državljana.. i između ostalog ima rečenica :"Strani državljani su obavezni platiti troškove studija u skladu sa važećim kriterijima."..
al vidi ti.. možda gdje tu još nešto piše što sam ja preskočila..
evo na novoj "oficijalnoj" stranici imaš i to spominjanje stranih državljana.. i između ostalog ima rečenica :"Strani državljani su obavezni platiti troškove studija u skladu sa važećim kriterijima."..
al vidi ti.. možda gdje tu još nešto piše što sam ja preskočila..
-
celestinesendy
#38 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Hajde da se i ja piključim ovom postu. Ovako ja sam inače iz Hrvatske i završila sam građevinsku školu (arhitektonski tehničar). Prošle godine sam išla u Sarajevo i trebala sam pristupit pijemnom ali nažalost zbog određenih razloga nisam mogla, ali znam da ću ove godine sigurno pokušati. Zvala sam njihovu referadu i ponovili su mi ono što i prošle godine kada sam bila kod njih. Primaju znači 10 stranih drž. s tim da prvih 2-4 upada bez plaćanja. Kada sam prošle godine bila tamo u 2 mj rekli su mi da tek u 4-5 mj mogu dati predloške za prijemni od prošlih godina kao neke ispitne kataloge i sl. Mene najviše brine zapravo matematika, ja imam u RH položenu maturu ali mi nikako nije jasno na kojoj razini srednjih škola je ispit iz matematike u Sa? Inače mi imamo nižu i višu razinu. VIša pripada srednjih školama kao što su matematička gim građevinska i sl teža matematike, niža su sve ostale u stilu ekonomske škole... Pa ako mi itko može reć na kojem stadiju je ta matematika bila bih zahvalna 
-
casanova123
#39 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Nivo matematike je to sto ti opisujes visi najvjerovatnije 
nikako mi nije ovo jasno.. kako mogu strani drzavljani da studiraju na nasem univerzitetu besplatno a mi na njihovim ne mozemo?
svasta..
nikako mi nije ovo jasno.. kako mogu strani drzavljani da studiraju na nasem univerzitetu besplatno a mi na njihovim ne mozemo?
svasta..
- IceQueen
#40 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Zato sto nam strani drzavljani (oni iz istocnih susjednih zemalja) kroje drzavu, pa zbog njih, drugo objasnjenje ne postoji!casanova123 wrote:Nivo matematike je to sto ti opisujes visi najvjerovatnije
svasta..
-
yozi
#41 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Znam da nije mjesto ali mislim da ima neko ko bi mi mogao odgovoriti,ja bih zelio upisati gradjevinu u Sarajevu,pa me zanima koliko je teska matematika,na prijemnom i poslije u toku studija,mislim znam da je teska,ipak smatram da je moguce poloziti osim ako ti prof neda. I moze li mi neko ako zna reci nesto vise o prijemnom i studiju,sta je tesko a sta nije.
-
celestinesendy
#42 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Ok hvalacasanova123 wrote:Nivo matematike je to sto ti opisujes visi najvjerovatnije
svasta..
-
melac
#43 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Teška jest, ali sada po bolonjskom sistemu je znatno lakše položiti, a i olakšavajuća okolnost je to što je podijeljena na nekoliko predmeta. Tako da ako misliš učiti, nemoj se time zamarati. A profa ti nemože ne dati, ako znaš položit ćeš.yozi wrote:Znam da nije mjesto ali mislim da ima neko ko bi mi mogao odgovoriti,ja bih zelio upisati gradjevinu u Sarajevu,pa me zanima koliko je teska matematika,na prijemnom i poslije u toku studija,mislim znam da je teska,ipak smatram da je moguce poloziti osim ako ti prof neda. I moze li mi neko ako zna reci nesto vise o prijemnom i studiju,sta je tesko a sta nije.
-
Wera
#44 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Zna li neko postoji li u Sarajevu Viša arhitektonska škola?
-
melac
#45 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Ne, sada je na snazi sistem školovanja po bolonji, tako da nema više stare podjele na višu i visoku, na inž. i dipl. inž.Wera wrote:Zna li neko postoji li u Sarajevu Viša arhitektonska škola?
Sada imaš dodiplomski, kao nekada viša, i postdiplomski, kao nekada visoka.
-
virolidis
#46 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Ja sam iz Hrvatske....pošto nisam pisao prijemni na arh. u Sarajevu, naravno onda nisam ni upao. Zanima me hoće li se provesti 2. prijemni u 9. mjesec? Ovdje je netko napisao da je granica za upis 60 ljudi. Pošto je sada taj fakultet upisalo 40 ljudi (36 iz BiH i 4 stranca) trebalo bi ostati jos 6 mjesta za strane državljane kako sam dosad pročitao na ovom forumu. Imam li ja šanse upisati taj fakultet uzmemo li u obzir da su moje ocjene prosječne
- primjetio sam da su zasad upisali svi koji su položili prijemni. Usput završio sam srednju građevinsku za arhitektonskog tehničara
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- duplanula
#47 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Nisam citao sve ali evo vam mali opis kako arhitekture fercera in the real world.
Kako sam ja zavrsio po starom nastavnom planu, arhtektura je bila 5 godina bez ikakvih smjerova. Fax kao fax, puno rada, gdje je KREATIVNA SLOBODA SPUTAVANA MAKSIMALNO od strane wannabe arhitekata (cije su kreacije u dometu arhitektonskih magazina i slika sa google images-a). Sve se svodi na zadovoljanje forme koju asistenti nalazu ili profesori. Ali nekako se i to izdeveralo. Treba bruka para, jer se svaki semetar papreno placao, biblioteka je u kurcu nista nema sto ti moze koristiti. Ali imao sam svoju viziju, san, zelju i nisam odustajao. Fax se proci kao i sve drugo, ali jedna je univerzalna istina. Vjerujte mi kada vam kazem da ce te poslije 5 godina biti veoma malo informisani o svemu. Niko vas ne obavjestava o novim materijalima, o novim idejama, novim pokretima. Niko vam ne govori kako stvari ferceraju kada dodje prvi dan na posao, ili jos gore na gradiliste. Ne spominje se niti gradjevisnka knjiga, niti gradjevinski dnevnik, veoma malo paznje se posvecuje dokumentaciji (od urbanistickih i gradjevinskih dozvola, a necem komplikovanijem da i ne govorim), pojam legalizacija objekta kao da i ne postoji. Mislim da ne idem dalje.
Ono sto cete morati raditi cijeli fakultet i mnogo poslije je konstantno usavrsavanje, citanje, citanje, istrazivanje. Inace, nema vas nigdje.
I da, plate su medju najmanje placenima, konkurencija je ogromna, price dumping je nevjerovatan, radno vrijeme kao da i ne postoji. Ali ja i dalje volim ovaj posao i ne bih ga mijenjao nizasta drugo
.
Kako sam ja zavrsio po starom nastavnom planu, arhtektura je bila 5 godina bez ikakvih smjerova. Fax kao fax, puno rada, gdje je KREATIVNA SLOBODA SPUTAVANA MAKSIMALNO od strane wannabe arhitekata (cije su kreacije u dometu arhitektonskih magazina i slika sa google images-a). Sve se svodi na zadovoljanje forme koju asistenti nalazu ili profesori. Ali nekako se i to izdeveralo. Treba bruka para, jer se svaki semetar papreno placao, biblioteka je u kurcu nista nema sto ti moze koristiti. Ali imao sam svoju viziju, san, zelju i nisam odustajao. Fax se proci kao i sve drugo, ali jedna je univerzalna istina. Vjerujte mi kada vam kazem da ce te poslije 5 godina biti veoma malo informisani o svemu. Niko vas ne obavjestava o novim materijalima, o novim idejama, novim pokretima. Niko vam ne govori kako stvari ferceraju kada dodje prvi dan na posao, ili jos gore na gradiliste. Ne spominje se niti gradjevisnka knjiga, niti gradjevinski dnevnik, veoma malo paznje se posvecuje dokumentaciji (od urbanistickih i gradjevinskih dozvola, a necem komplikovanijem da i ne govorim), pojam legalizacija objekta kao da i ne postoji. Mislim da ne idem dalje.
Ono sto cete morati raditi cijeli fakultet i mnogo poslije je konstantno usavrsavanje, citanje, citanje, istrazivanje. Inace, nema vas nigdje.
I da, plate su medju najmanje placenima, konkurencija je ogromna, price dumping je nevjerovatan, radno vrijeme kao da i ne postoji. Ali ja i dalje volim ovaj posao i ne bih ga mijenjao nizasta drugo
- duplanula
#48 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Reci jesam li ista slagaoja, arhitektica wrote:Priznaj da si sve ovo napisao da rastjeras potencijalnu konkurenciju:P
- Dr.Mr.Fr.
#49 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
duplanula wrote:Nisam citao sve ali evo vam mali opis kako arhitekture fercera in the real world.
I da, plate su medju najmanje placenima, konkurencija je ogromna, price dumping je nevjerovatan, radno vrijeme kao da i ne postoji. Ali ja i dalje volim ovaj posao i ne bih ga mijenjao nizasta drugo.
Rekao bih da si defetista ali s obzirom da znam da je sve ovako kako si naveo mogu reci da si 100% realan
-
an_NA
#50 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI
Pozdrav, ja sam isto državljanka Republike Hrvatske, završila sam jezičnu gimnaziju. Nisam bila u mogućnosti pisat DM na ljetnom roku, već ću je pisat 24.8. zanima me da li će mi to poremetiti planove da izađem na jesenski prijemni ispit. (rezultati DM su tek 20.09.) I da li netko zna točan datum održavanja jesenskom prijemnog ispita? Hvalavirolidis wrote:Ja sam iz Hrvatske....pošto nisam pisao prijemni na arh. u Sarajevu, naravno onda nisam ni upao. Zanima me hoće li se provesti 2. prijemni u 9. mjesec? Ovdje je netko napisao da je granica za upis 60 ljudi. Pošto je sada taj fakultet upisalo 40 ljudi (36 iz BiH i 4 stranca) trebalo bi ostati jos 6 mjesta za strane državljane kako sam dosad pročitao na ovom forumu. Imam li ja šanse upisati taj fakultet uzmemo li u obzir da su moje ocjene prosječne- primjetio sam da su zasad upisali svi koji su položili prijemni. Usput završio sam srednju građevinsku za arhitektonskog tehničara
Hvala unaprijed