UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
uvala_borova

#1 UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by uvala_borova »

Ljudi jel' neko ima neke (bilo kakve) materijale od ranijih prijemnih ispita sa arhit.fakulteta, ili ima ideju kako ih nabaviti? Ili ima napomenuti nesto o specifikumu tog prijemnog (tezak,lahak,treba stela, bilo sta..)? Fala svim buducim ucesnicima ovog teme :)
madner

#2 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by madner »

Upiši građevinu dosta je perspektivniji a imaš sve pogodnosti arhitetkture (djevojke koje studiraju isto). Prije nije bilo prijemnog. :D
suncica24

#3 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by suncica24 »

Matematika - laka. Srednjoskolske osnove. Iako kasnije zagusti kad dodje do Behdzeta:
Slobodno crtanje - Odes na fakultet i tamo imaju pripremni casovi, nakon toga nije tesko.
Percepcija - "komplikovano" Svaki put nesto drugo. Ili daju da nacrtas neku zgradu (puste slajd par minuta), ili da nesto oblikujes po nekim "formama" (simetrija, asimetrija, odnosi...)
Opste znanje - Najvise iz domena arhitekture, i to bez moderne... Nije tesko.

I da, arhitektura i gradjavina nisu ni slicne. Mozda su pogodnosti tu, ali arhitektura ima "dusu", kreativnost, i ipak vise mogucnosti. sim toga, svi se zbog prijmnog navuku na gradjevinu, a na kraju zapnu s matematikom. Doduse, vani je gradjevina puno trazenija, a mogla bi biti i kod nas, ako iko ikad pomisli raditi autoput, ali svejedno to dvoje nije ni slicno i ne daje ni priblizno slicnu perspektivu.

I da: BOGATI, AKO CES UPISIVATI SA STELOM, NEMOJ NI UPISIVATI!!!
Ima mnogo onih koji srcem izlaze na taj prijemni i kojima samo zauzimas mjesto!
uvala_borova

#4 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by uvala_borova »

suncica24 wrote:Matematika - laka. Srednjoskolske osnove. Iako kasnije zagusti kad dodje do Behdzeta:
Slobodno crtanje - Odes na fakultet i tamo imaju pripremni casovi, nakon toga nije tesko.
Percepcija - "komplikovano" Svaki put nesto drugo. Ili daju da nacrtas neku zgradu (puste slajd par minuta), ili da nesto oblikujes po nekim "formama" (simetrija, asimetrija, odnosi...)
Opste znanje - Najvise iz domena arhitekture, i to bez moderne... Nije tesko.

I da, arhitektura i gradjavina nisu ni slicne. Mozda su pogodnosti tu, ali arhitektura ima "dusu", kreativnost, i ipak vise mogucnosti. sim toga, svi se zbog prijmnog navuku na gradjevinu, a na kraju zapnu s matematikom. Doduse, vani je gradjevina puno trazenija, a mogla bi biti i kod nas, ako iko ikad pomisli raditi autoput, ali svejedno to dvoje nije ni slicno i ne daje ni priblizno slicnu perspektivu.

Zapravo moja cura ima namjeru upisati se na taj fax i ona je jedna od tih koji srcem izlaze na taj prijemni i koja nema stele cak i da je zeli imati (niti je iz Sa niti joj je babo neki tajkun:)...Pitao sam da bih stekao neke predstave o tome moze li se proci onako posteno..ako dobro uradis prijemni i nista vise od toga jer..pretpostavljam da puno ljudi sa stelom pretenduje bas na taj fax.
madner

#5 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by madner »

suncica24 wrote:
Nema to veze i sad fali građevinskih inžinjera. Pa firme odkupljuju stipendije da bi uzeli. Doduše ima ih dosta manje.
Arhitektura je puno više ili bos ili hadžija.

Ali to nije tema ove emisije. :D
slavkoimamodilera

#6 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by slavkoimamodilera »

Naravno da se sa stelom mozes upisati, ali mozes se upisati i normalno, niko te tu nece zakinuti to je sigurno... ako polozis prijemni i imas OK ocjene iz srednje, upadas... ;-)
Druga je stvar sto je svake godine vise interesenata nego mjesta, pa je bitno imati sto bolje ocjene iz srednje i sto bolje uraditi prijemni... kao sto je vec neko napisao, pripremnu nastavu imas na faksu, matematika nije teska...
Cak i onima koji budu "ispod crte" a poloze prijemni, nudi se mogucnost upisa uz, naravno, placanje... sto nije jeftina opcija, pa najbolje zaboravi na to... :-D
uvala_borova

#7 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by uvala_borova »

Aha..pa dobro je cuti da i nije bas sve tako crno..mislim na stelu i to..
Hendrix

#8 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Hendrix »

suncica24 wrote: I da, arhitektura i gradjavina nisu ni slicne. Mozda su pogodnosti tu, ali arhitektura ima "dusu", kreativnost, i ipak vise mogucnosti. sim toga, svi se zbog prijmnog navuku na gradjevinu, a na kraju zapnu s matematikom. Doduse, vani je gradjevina puno trazenija, a mogla bi biti i kod nas, ako iko ikad pomisli raditi autoput, ali svejedno to dvoje nije ni slicno i ne daje ni priblizno slicnu perspektivu.
Sve je to fino dok se ne krene u starije godine , svi maštaju o ludim kreacijama i kućama kojih nema nigdje na svijetu , kreativnost , umjetnost , mašta neograničena , kao što bi arhitektura i trebala biti.... a onda godinama crtaš one dosadne kockaste tlocrte zgrade i popizdiš od toga. Nigdje onih ludih ideja i mašte , sve se svodi na predavanje programa i crtanje dan-noć istih šablonskih nacrta.

I što je meni najžalosnije onaj koji to sve prođe torture i napor , na kraju bude sretan ako nađe posao u salonu namještaja da slaže elemente za kuhinje i predračune radi.

Nemam ja ništa protiv arhitekture , ali ona je kod nas spuštena na veoma niske grane i poniženja koja arhitekti doživljavaju pri zapošljavanju su po meni odvratna pravo i ne vrijede onoliko truda uloženog u studij.

I na kraju , ostaje ti ona umjetnost i kreativnost da radiš privatno kuće nekim hadžijama koji hoće 5 spratova i dnevni boravak od 300 kvadrata i sve u rozo obojeno. :roll:
suncica24

#9 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by suncica24 »

Nemam ja ništa protiv arhitekture , ali ona je kod nas spuštena na veoma niske grane i poniženja koja arhitekti doživljavaju pri zapošljavanju su po meni odvratna pravo i ne vrijede onoliko truda uloženog u studij.
Ovo je, nazalost, veoma tacno.
Kao da se proizvode crtace masine, a ne kreativni ljudi.
Previse urbanizama, a malo vremena za kreativnost.
Profesori...cetiri katedre nemaju profesore, a i, cast izuzecima, ostali posao rade preko neke stvari.
U biblioteci samo po jedan primjerak knjige, ako iste uopste i ima.
Studenti prilagodjeni faksu...ako moze nikako, daj nikako.
Premalo konkursa, projekata koji nisu u zraku, izlozbi, takmicenja, iskustava sa druguh fakulteta, niti jedan gostujuci profesor.

a opet, sve bih ponovo.
Valjda :D

PS: A od samog sistema studiranje je gori ukupni sistem koji daje dozvolu ljudima da skupe mahalu, okrenu janje i u Velikom parku naprave trzni centar.
Tako da i salon namjestaja se nekad cini kao dobra solucija :roll:
Eborg

#10 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Eborg »

Nazhalost znam za sluchaj u kojem je jedna djevojka pala a prijemnom kao rodjena za taj posao i znam da je spremala prijemni,a dva levata koji jedva zavrshishe srednju se upisashe.Naravno,nije imala uvid u svoj rad...

No,ne vjerujem da su TOLIKO bezobrazni da prolaze samo shtele,mislim da josh nismo doshli do toga...Ipak raja malo i pretjeruje...
alica.k

#11 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by alica.k »

suncica24 wrote:
s ovim se slazem. ako ti treba stela za arhitekturu upisi politicke nauke. neki ljudi koji upisuju arhitekturu ne upisuju jer to vole vec zato sto su tu pare. razumijem to ali iskreno...to je dno dna.
uvala_borova wrote:Zapravo moja cura ima namjeru upisati se na taj fax i ona je jedna od tih koji srcem izlaze na taj prijemni i koja nema stele cak i da je zeli imati (niti je iz Sa niti joj je babo neki tajkun:)...Pitao sam da bih stekao neke predstave o tome moze li se proci onako posteno..ako dobro uradis prijemni i nista vise od toga jer..pretpostavljam da puno ljudi sa stelom pretenduje bas na taj fax.
moja je sestra izasla sto kazes sa srcem i bez stele i polozila ali je prije toga umirala od ucenja, i dala velike pare na pripremu...
Alhemicarkaa

#12 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Alhemicarkaa »

suncica24 wrote:
Ovo je, nazalost, veoma tacno.
Kao da se proizvode crtace masine, a ne kreativni ljudi.
Previse urbanizama, a malo vremena za kreativnost.
Profesori...cetiri katedre nemaju profesore, a i, cast izuzecima, ostali posao rade preko neke stvari.
U biblioteci samo po jedan primjerak knjige, ako iste uopste i ima.
Studenti prilagodjeni faksu...ako moze nikako, daj nikako.
Premalo konkursa, projekata koji nisu u zraku, izlozbi, takmicenja, iskustava sa druguh fakulteta, niti jedan gostujuci profesor.

a opet, sve bih ponovo.
Valjda :D
Ma hajte molim vas, vi mislite da je na drugim fakultetima drugacije? Ovo gore opisano ne zove se Arhitektonski fakultet, vec Bosna i Hercegovina, glavom i bradom.
_neyra_

#13 Upis na arhitekturu

Post by _neyra_ »

Cetvrta sam godina gimnazije,matematicki smjer.Zeljela bih upisati arhitekturu u Sarajevu ,ali postoji mali problem!!!!
Za crtanje nisam nadarena!Nacrtna geometrija mi ide odlicno,ali to je pomocu trokutova i sestara,ali kada je rijec o crtanju slobodnom rukom tu sam totalni promasaj!
Zaista bih voljela upisati arhitekturu , te vas molim da mi kazete sta mi je potrebno za upis i da li je talenat za crtanje bas toooliko vazan xD!Kakav je prijemni,je li tezak/lagan,kakav je studij...Svi studenti kazu za svoj fax da je naaajtezi na svijetu bb,te bih vas molila da budete sto objektivniji xD!

Hvala!
faye

#14 Re: Upis na arhitekturu

Post by faye »

vazan je, jer je slobodno crtanje dio prijemnog! takodje, prve dvije godine postoji predmet slobodno crtanje... ali svakako nije presudan!
moj ti je savjet, ma koliko mislis da nemas talenta, a ipak hoces da pokusas, vjezbaj maksimalno. nadji nekoga cak da te uputi ili ako ne i casove, ili makar da ti pregleda crteze i ukaze ne greske isl.
potrudi se i crtaj svakodnevno, pa ce se pokazati rezultati. :D sretno
Melinda_Mell

#15 Re: Upis na arhitekturu

Post by Melinda_Mell »

Zna li mozda neko koliko studenata primaju na Arhitekturu u Sarajevo??
Melinda_Mell

#16 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Melinda_Mell »

Ja planiram upisati arhitekturu. pa me zanima koliko studenata primaju i da li su vaznije ocjene iz srednje ili kako polozimo prijemni...:) hvala..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Chmoljo »

Teme spojene. :)
suncica24

#18 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by suncica24 »

60, redovno, mada su prosle godine upisali i 60 sa placanjem :roll:
Broj 1

#19 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Broj 1 »

Mene interesuje da li se program poslije rata uopce promijenio?
Sjecam se da smo se ubijali uceci razvoj arhitekture, zatim istoriju umjetnosti, pa na kraju sve to ponavljano u istoriji arhitekture naroda i narodnosti SFRJ.
Ja sam uvijek govorio da bi bilo bolje da smo od tih silnih izgubljenih sati bubanja na pamet konkretno naucili sistem gradnje i temeljenja neke poznate katedrale isl., jer htjeli ne htjeli malo ko se sjeca silnih slika koje su prethodile usmenom ispitu itd. (mogu reci da jos dobro baratam sa istorijom kada sam u diskusiji sa nekim)
Po meni bi bilo bolje da se umjesto glupog marksizma i odbrane i zastite posvetilo vise vremena na statiku i konstrukcije, kao i samo projektovanje.
Sto se tice razvoja i istorije to bi trebalo smjestiti sve u jedan predmet. U stvari tamo su katedre pravljene zbog profesora kako bi svi imali posla.
Sjecam se urbanizma i suplje price od onog bradonje sa lulom (zaboravio ime), pa to je bilo ubijanje u pojam.
melac

#20 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by melac »

Broj 1 wrote:Mene interesuje da li se program poslije rata uopce promijenio?
Sjecam se da smo se ubijali uceci razvoj arhitekture, zatim istoriju umjetnosti, pa na kraju sve to ponavljano u istoriji arhitekture naroda i narodnosti SFRJ.
Ja sam uvijek govorio da bi bilo bolje da smo od tih silnih izgubljenih sati bubanja na pamet konkretno naucili sistem gradnje i temeljenja neke poznate katedrale isl., jer htjeli ne htjeli malo ko se sjeca silnih slika koje su prethodile usmenom ispitu itd. (mogu reci da jos dobro baratam sa istorijom kada sam u diskusiji sa nekim)
Po meni bi bilo bolje da se umjesto glupog marksizma i odbrane i zastite posvetilo vise vremena na statiku i konstrukcije, kao i samo projektovanje.
Sto se tice razvoja i istorije to bi trebalo smjestiti sve u jedan predmet. U stvari tamo su katedre pravljene zbog profesora kako bi svi imali posla.
Sjecam se urbanizma i suplje price od onog bradonje sa lulom (zaboravio ime), pa to je bilo ubijanje u pojam.
Pa onda bi bili građevinski inženjeri, statičari, mada su danas arhitekti truba za statiku, i nemožeš ih uavizat zašto nešto ne može da bude baš kako su zamislili.
Broj 1

#21 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by Broj 1 »

Pa zato sam ja pored arhitekture zavrsio i gradjevinu kako bi znao sracunati ono sto projektujem.
Pederizam medju arhitektima nikad nisam volio.
melac

#22 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by melac »

Broj 1 wrote:Pa zato sam ja pored arhitekture zavrsio i gradjevinu kako bi znao sracunati ono sto projektujem.
Pederizam medju arhitektima nikad nisam volio.
I među arhitektima ima extra stručnjka, ali u cjelini su više umjetnici već inženjeri.
EdnaMaric

#23 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by EdnaMaric »

Arhitektura u Sarajevu je izvikana.
Profesori stari, bez prakticnog iskustva, asistenti nadobudni, uobrazeni, kradu ideje od studenata, prodaju ih po konkursima...
Govorim iz vlastitog iskustva.
Ja sam nasla, hvala Bogu, dobar posao ali neke moje kolege (izuzetno talentirane) crtaju kuhinje po kojekakvim salonima, rade u prodavnicama namjestaja ili truhnu po opcinskim odjeljenjima za urbanizam (i slicno).
I na kraju, ali ne i najmanje bitno, arhitektura nije za fukaru nego za dobrostojece! Rzmislite i o tome.
armin14

#24 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by armin14 »

Zdravo ja sam ucenik 4 Gimnazije na Ilidzu treci sam razred,htio bi vas pitati imali ko tacne zadatke ili prijemne ispite s ovog fakulteta jer sam zainteresovan i jos nesto ja stvarno imam talenat za crtanje kuca zgrada svakakvih objekata do modernih kuca ali jedini mi je problem sto su mi ocjene tokom skolovanje iz predmete koji su za ovaj fakultet najbitniji kako sam citao i dobio inf,ja imam lose ocjene a za prijemni jos nesto da pitam sta se tacno radi pomazu li na prijemnom ili ne pomazu, kakvi su profesori imali poslje ovog fakulteta dobar posao ili ne to me zanima !!! stvarno bi volio da mi pomogne oko ovih prijemni ispita ako neko ima pa da mi posalje na moj mail hvala vam !!!!
atko

#25 Re: UPIS(prijemni) NA ARHITEKTURI

Post by atko »

definicija arhitekte ... nedovoljno macho da bi bio inzenjer a nedovoljno gej da bi bio modni kreator :D

Salu na stranu ... budi ono sto jesi al budi ... dakle ko se fakat vidi u ulozi arhitekte ... taj ce i zaradit lovu kao arhitekta ... fol je sto se kod nas od malih nogu shvatanja postave na krivo ... moras znati u sta se upustas i sta hoces da budes ... ;)

ja volim jednu mudrost koja kaze ... "nemoj nikad da pravis kompromise sa svojim snovima" ... ali takodje imam i jedan aneks na istu "al kad se mora onda napravi ... jebi ga" :D

I ovo sto rece alhemicarka :thumbup: poDapisujem :wink:
Post Reply