sarlo wrote:
....trebala si mu jos samo pomenuti kcerke da bi tvoj neargumentovani, ostrascen mrznjom i pun niskih kvalifikacija post-komentar bio zaokruzen. Otkud potice tolika mrznja? Ne treba ulaziti u sustinu diskusije nego samo podvuci negativne (nicim argumentovane) pojmove koji su navedeni da se uoci da sa vama-tobom vlada mrznja prema Reisu-ul ulemi Mustafa-efendiji Cericu. Mnogi kazu da rat i genocid nisu zaustavljeni nego samo nastavljeni drugim sredstvima. Licno za mene rat je davno prestao.
Ja sa Bosanski Musliman i cesto na ovom forumu pomenem da sam ponosan na to. Prije svega Reisu-ul ulema je institucija i svaki napad na nju dozivljam, kao i veliki broj mojih sunarodnjaka, licno. Drugo, Mustafa-efendija je obrazovan, elokventan i sarmantan covjek. Zato ga cijene i na istoku i zapadu i nemoj da se ibretis (cudis) njegovoj popularnosti.
Njegove hutbe (govori) na dzumi (muslimanska molitva petkom ciji je sastavni dio i slusanje hutbe) nisu tako sugestivni i vatreni kao hutbe nekih drugih efendija. Ali se osjeti iskrenost i sustinsko zanimanje za ono o cemu govori. I zbog toga su uvijek interesantne i poucne.
On nije vodja hipi komune da samo prica o ljubavi i cvijecu-a sto bi mnogi zeljeli. On je lider jednog malog naroda nad kojim je izvrsen genocid!
Usprkos tome Mustafa-efendija nikad, nikad nije pozivao na osvetu, mrznju, nikad se u njegovim rijecima nije osjetila netolerancija. Zahvaljujuci i njemu mi smo ostali ljudi.
Sto se tice njegove manipulacije masama. Gdje vidis tu manipulaciju masama? Gdje?On uopce nije covjek koji tako komunicira sa ljudima, on se obraca covjeku-licnosti.Gdje je on pozivao na neki masovan vid ispoljavanja osjecaja i akciju. Kad je on pozvao da se glasa za neku politicku partiju ili pojedinca? Kad? A zasto ne bi imao pravo na to?
Kolika je uopce moc bilo kog Bosnjackog lidera? Da li on ima uticaj na Tihica koji trenutno ima najvecu moc (sda) medju Bosnjacima. Da li on nadredjen Silajdzicu? Zar je polititikanstvo zalagati se za nacionlane i vjerske interese Bosnjaka... Da li je IZ totalitarna ili demokraticna?
...pascad su pustena, kamenje svezano...
sarlo, gdje ti vidish mrzhnju?
familiju ne spominjem nikada, pa necu ni kod njega.
ne, ne mrzim ga, ali mi se ne svidjaju mnoge stvari... smije li se to reci?
ne svidja mi se kako radi svoj posao.
ne svidja mi se shto koristi svoju funkciju za lichno bogacenje.
ne svidja mi se shto ignorishe chinjenicu da taj boshnjachki korpus, koji on eto ko biva nacionalno zastupa (a ni sa ovim se ne slazhem) crkava od gladi dok on trchkara po svijetu, kad vec ne organizuje tragikomichne folkloristichke spektakle od kojih se svakom chovjeku sa trunkom mozga u glavi okrene zheludac.
ne svidja mi se shto je uradio sve shto je mogao da podrzhi jednu stranku (SDA) pa kad je vidio da prava lova lezhi kod onih firmasha iz SBIH, okrenuo se harisu. shta on ima podrzhavati bilo koju stranku? islam je nadnacionalna pojava na kraju krajeva, vjera koja ustvari negira naciju - zashto se onda on pridruzhuje nacionalistichkim strankama? ima on i vjernika koji glasaju za SDP po dzhamijama. za takve ga - boli cosha.
ne svidja mi se shto koristi bosansku (i boshnjachku) tragediju svaki put kad treba da opravda svoju poziciju, pa tako i ovaj put u ovoj izjavi oko vrtica i OSCEa.
ne svidja mi se shto se u inostranstvu prodaje za jednu osobu, a u BiH nstupa totalno drugachije; ne svidja mi se shto vazi o moralu a kupio je milionsku vilu za nekih 20ak hiljada maraka (zahvaljujem kolegi f. na ovom podatku

), i u drushtvu je onih koji ovu zemlju i vaskoliki bosanski puk, pa i taj boshnjachki i muslimanski unishtishe svojim lopovlukom (prema tome - on za mene jeste munafik); o moralu meni mogu prichati oni imami koji su sachuvali chist obraz i nisu se dali kupiti od strane politike i tajkuna (hvala doktoru na pojashnjenjima, da ne gubim vrijeme i na te detalje). o moralu mi mogu prichati oni imami koji obilaze srebrenicu i onu djecu shto su ostala bez ocheva i od svoje crkavice im pomazhu koliko mogu; reis se tamo pojavi samo kad su kamere u blizini.
ne svidja mi se shto svojim nastupima i govorima namece tu ideologiju "vodje", kao da su boshnjaci ovce kojima treba choban da ih povede.
ne svidja mi se shto, kao vodja vjerske zajednice u 21. vijeku, umjesto da pomogne da se taj narod (do kojeg mu je navodno stalo) osposobi za opstanak u jednom svijetu i dobu kojim drma globalizacija sa svim popratnim pojavama, on chini sve da ovo drushtvo reproducira - provincijske poltrone bez mozhdane mase.
konkretno ovdje: ne svidja mi se chinjenica shto ochigledno ignorishe hiljade potpisa gradjana sarajeva protiv vjeronauke, ukljuchujuci i potpise vjernika koji su za to da vjernonauka ostane gdje treba - u mektebima; ne, on konstruira nekakvu islamofobiju a nije svjestan da na ovaj nachin upravo i sam doprinosi toj islamofobiji.
je li ti ovo dovoljno da shvatish zashto ga nazvah onako kako ga nazvah?
nema tu nikakve mrzhnje, sarlo, samo se usudjujem da koristim ovo malo mozga shto mi je ostalo od udaranja glavom u zid zbog cerica i njemu slichnih.