Reis vs OSCE

Ergot

#1 Reis vs OSCE

Post by Ergot »

Mujke je puko totalno:

http://www.net.hr/vijesti/page/2008/02/14/0301006.html

Kakva kretencina, ne mogu vjerovat :x :x :x
jasko_ba

Post by jasko_ba »

a idiota :-)
foucault

Post by foucault »

To je samo prakticna razrada njegove misli kako "Bosnjacima nema pravo niko drzati lekcije". Posto je on poglavar Bosnjaka i posto sumnjam da svi oni strani ambasadori koji kod njega dolaze, dolaze radi poduke o temeljima islama, to znaci da samo on ima pravo odredjivati sta je moralno, a sta nije.

Vecina reisovih istupa i jeste kulturoloski obojena. Reis ne prica o korupciji u drustvu, reis prica o tome da li se trebaju koristiti kondomi (tribina u Tuzli), da li je masovno ljubljenje u Tuzli opravdano, organizuje skupove na kojima ucestvuju kobile sa zarovima (Moj Ummete), jednom rijecju zaglupljuje do te mjere da je najveca posast koju ova zemlja ima.
Ergot

Post by Ergot »

Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup. Nije ni pokusao argumentirano osporiti stav OSCEa, odmah opalio po islamofobiji. Naravno, pastva ce biti odusevljena energicnoscu führera u dzubetu. :roll:
zimomor

Post by zimomor »

Ergot wrote:Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup. Nije ni pokusao argumentirano osporiti stav OSCEa, odmah opalio po islamofobiji.
Kad bi on jos znao sta je argument, navik'o covjek da mu se niko ne suprotstavlja, naucili ga Bosnjacki "politicari".

Ceric je u Islamskoj zajednici isto sto i Avaz u medijima.
don vito

Post by don vito »

zimomor wrote:
Ergot wrote:Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup. Nije ni pokusao argumentirano osporiti stav OSCEa, odmah opalio po islamofobiji.
Kad bi on jos znao sta je argument, navik'o covjek da mu se niko ne suprotstavlja, naucili ga Bosnjacki "politicari".

Da cujem hoce li sta reci na antiislamsko djelovanje Fahrudina Scepe Radoncica koji je postao kvisling cetnickim osvajacima u pohodu na mirnodopsku okupaciju BiH!!
zimomor

Post by zimomor »

don vito wrote:
zimomor wrote:

Da cujem hoce li sta reci na antiislamsko djelovanje Fahrudina Scepe Radoncica koji je postao kvisling cetnickim osvajacima u pohodu na mirnodopsku okupaciju BiH!!
Jasta ce, ruka ruku mije! uvijek bilo

Ovo sa vjeronaukom mu taman dobro dodje, dok mi pricamo o vjeronauci u vrticima, Avaz lagano uvodi Miskovica na tlo BiH.
"Prezident" vec kupio gradjevinsko zemljiste u Tuzli... a reis naravno suti.
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

foucault wrote:To je samo prakticna razrada njegove misli kako "Bosnjacima nema pravo niko drzati lekcije". Posto je on poglavar Bosnjaka i posto sumnjam da svi oni strani ambasadori koji kod njega dolaze, dolaze radi poduke o temeljima islama, to znaci da samo on ima pravo odredjivati sta je moralno, a sta nije.

Vecina reisovih istupa i jeste kulturoloski obojena. Reis ne prica o korupciji u drustvu, reis prica o tome da li se trebaju koristiti kondomi (tribina u Tuzli), da li je masovno ljubljenje u Tuzli opravdano, organizuje skupove na kojima ucestvuju kobile sa zarovima (Moj Ummete), jednom rijecju zaglupljuje do te mjere da je najveca posast koju ova zemlja ima.
Covjek previse leti avionom pa mu udarilo na mozdane celije...
pets

Post by pets »

ko god kaže nešto što njemu ne odgovara ,on ga odmah optužuje da je ,,antiislamista,, Najgore je što je to jako opasno, što su slične priče(ovih ili onih) dovele do rata-te idiotske priče o ugroženosti.Žalosno je što ima maloumnika koji vjeruju u takve priče i nasjedaju im
smayo

Post by smayo »

Nisam ni procitao sta je rekao, ali reci cu da je konjina kakve nema.
spreca

Post by spreca »

Ma nesto mi pade napamet da pitam imali on kake zenske poodrasle djece?
melb26sa

Post by melb26sa »

spreca wrote:Ma nesto mi pade napamet da pitam imali on kake zenske poodrasle djece?
Ima dvije koliko ja znam.
Cryptoman

Post by Cryptoman »

Ergot wrote:Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup.
bezuspjesno se pravi pametan... :D
spreca

Post by spreca »

melb26sa wrote:
spreca wrote:Ma nesto mi pade napamet da pitam imali on kake zenske poodrasle djece?
Ima dvije koliko ja znam.

Hvala Melbice.

Samo bih htio da mu porucim da se ne zaje*ava jer ako mise digne Kriticna masa moglo bi biti problema :D
spreca

Post by spreca »

Cryptoman wrote:
Ergot wrote:Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup.
bezuspjesno se pravi pametan... :D

Zato uspjesno ispada glup :D
cyprus

Post by cyprus »

Meni samo nije jasno kako pored živog Enesa Karića neko može nekog onakvog izabrat za reisa :-) .
buzzer

Post by buzzer »

cyprus wrote:Meni samo nije jasno kako pored živog Enesa Karića neko može nekog onakvog izabrat za reisa :-) .
jebiga da je nekim slucajem i izabran karic sad bi osa i travnik jaukali sto su im ugrozena nacionalna, hrvatska, konstitutivna prava...

golem je ovo projekat....
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

cyprus wrote:Meni samo nije jasno kako pored živog Enesa Karića neko može nekog onakvog izabrat za reisa :-) .
Pa odgovor na pitanje novinara u jednom intervjuu - "Podobni ili sposobni?", ... je bio: - "Podobni."
Eto, ... :oops: :D
Judge_Dread

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 06/10/2009 23:40, edited 1 time in total.
lady midnight

Post by lady midnight »

Ergot wrote:Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup. Nije ni pokusao argumentirano osporiti stav OSCEa, odmah opalio po islamofobiji. Naravno, pastva ce biti odusevljena energicnoscu führera u dzubetu. :roll:
mustafa ceric nije nimalo glup chovjek. naprotiv, jako je inteligentan. toliko inteligentan da veoma dobro zna kako se barata i manipulira ne samo dzhematlijama, nego i akterima na politichkoj i javnoj sceni, i to ne samo kod nas, nego u svijetu. ceric je jako cijenjen medju vodecim politicharima u zapadnoj evropi, shto ima dosta razloga koji nisu iskljuchivo vezani za njega, ali u tome igra ulogu i njegova lichnost, njegov nastup i nachin na koji zastupa islam --- koji poprilichno odudara od priche koju pricha na domacoj sceni, poput ove sad. ja ne znam niti jednu jedinu osobu koju podjednako cijene konzervativci u kataru i liberali u engelskoj, ali on u tome uspijeva.
pa vidish li ti kojom se on retorikom koristi, kako evocira sjecanje na ulogu medjunarodne zajednice tokom agresije, kako se koristi terminologijom o ustavu i ljudskim pravima...
i zar zaista mislish da bi on mogao opstati na ovoj poziciji i mogao je ovako uchvrstiti u ovakvoj islamskoj zajednici, u kojoj lijeva ruka ne zna shta desna radi, u kojoj su dva oka u glavi zavadjena (vidi mi metafora :D:D), da bi mogao steci svu tu moc koju ima, da bi usprkos svim kampanjama koje su protiv njega vodili liberalni mediji i ljudi sa FINa (ovim drugim, to mu se mora priznati, nije uzvratio na isti nachin, ovo je jako efikasno iskulirao) uspio potisnuti nekoga karicevog kalibra... da ne zna shta radi?

inache, jedna stvar koju ja ne mogu shvatiti je njegova transformacija u toku njegove karijere. slobodno me razapnite ako hocete :D, ali znam o chemu pricham: mustafa ceric je do rata, dok nije doshao na mjesto naibu-reisa, a kasnije i reis-ul-uleme, vazhio kao liberalan teolog, intelektualac, sa stavovima koji su bili jako progresivni i demokratski orijentirani.

shta se desilo, otkud njega u ovim vodama, kako je doshlo do toga da postane ovo shta je sad - licemjer, nacionalista, korumpiran, politikant - to zaista ne bih znala reci, a valjda ce neko nekad dati odgovore i na to.

jedno samo znam sa sigurnoshcu: otkako je uspostavljena institucija reis-ul-uleme, nijedan, ama bash NITI JEDAN JEDINI reis nije ostao poshtedjen masovne kritike, shto iz redova same IZe i uleme, shto iz redova naroda. nikada na chelu te institucije nije stajao neko ko je bio nekontroverzan i prihvacen od sviju. sa drzhavom i politikom su svi bili manje-vishe u dobrim odnosima (blago recheno, jer je drzhava islamskoj zajednici uvijek bila glavni referentni okvir), dakle nije ceric ovdje niposhto izmislio toplu vodu. ali ovakvu poziciju kao on, ovako jaku i utvrdjenu, ovoliko politichke moci nije imao nijedan reis dosada (osim mozhda spahe chiji je brat bio ministar, ali ja bih ipak rekla da spaho nije bio ni blizu ovom stepenu moci i uticaja koji ceric sad ima).
Last edited by lady midnight on 14/02/2008 20:43, edited 1 time in total.
tranquil

Post by tranquil »

ehhhh ko o čemu....

Opet ista karta na koju se igra. Barem znamo na čijoj je reis strani (svakako nije neko iznenađenje) - na strani segregacije djece od najranijeg doba (može se nazvati kako god hoćete i ponuditi "ostalima" odgovarajući sadržaj, ali segregacija ostaje segregacija), i na strani "šlepanja" vjerske naobrazbe na državni trošak iako već postoje institucija koje niko ne osporava niti njihovu potrebu.

Možda ovo ima veze s činjenicom da će vjerovatno neki njegovi ljudi naći novu tezgu u vrtićima...

Na stranu sve to, ali o jednom stvari koju je reis rekao ipak razmišljam kao mogućoj.

Naime, tokom 2005 za vrijeme posjete BiH tadašnji predsjednik OSCA-a Dimitrije Rupel je na novinarsko pitanje o problemu "dvije škole pod jednim krovom" dao odgovor da je to za BiH dobar model i da su zajedničke škole maltene uzrok svog zla u bivšoj državi.

E sada, ne znam da li je to bio njegov lični ispad ili zvanični stav OSCE-a. Takođe, čak i ako je to zvanični stav OSCE-a, ne mora značiti da bi trebali automatski biti i za vjeronauk u vrtićima, iako takav vjeronauk podrazumijeva djelimičnu segregaciju.

Dakle, iako podržavam OVO saopćenje OSCE-a, ono mi nije dovoljno da se uvjerim u njihove dobre namjere, i mislim da bi im najbolji način da demantuju reisa bio da daju svoje mišljenje o ovim pojavama ne samo u Sarajevu, nego u cijeloj BiH, dakle da se oglase o segregaciji i netoleranciji koju ispoljavaju pripadnici vjerskih većina na pojedinim dijelovima BiH prema vjerskim manjinama na svom komadu teritorije.
Judge_Dread

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:01, edited 1 time in total.
Ridjobrki

Post by Ridjobrki »

Užas... Taman kad pomislim da smo konačno dosegli dno pa da se već jednom krenemo penjati reis opet nađe načina da nas zakuca još dublje.

Bošnjacima se stvarno ne piše dobro i, koliko primjećujem, jedini su narod za koji znam protiv čijih interesa složno radi i njihov politički i ekonomski i vjerski i medijski establishment. Dokaza za to je i previše i očiti su svakom ko ih hoće vidjeti...
sarlo

Post by sarlo »

lady midnight wrote:
Ergot wrote:Meni samo nije jasno da li je on glup, ili se uspjesno pravi glup. Nije ni pokusao argumentirano osporiti stav OSCEa, odmah opalio po islamofobiji. Naravno, pastva ce biti odusevljena energicnoscu führera u dzubetu. :roll:
mustafa ceric nije nimalo glup chovjek. naprotiv, jako je inteligentan. toliko inteligentan da veoma dobro zna kako se barata i manipulira ne samo dzhematlijama, nego i akterima na politichkoj i javnoj sceni, i to ne samo kod nas, nego u svijetu. ceric je jako cijenjen medju vodecim politicharima u zapadnoj evropi, shto ima dosta razloga koji nisu iskljuchivo vezani za njega, ali u tome igra ulogu i njegova lichnost, njegov nastup i nachin na koji zastupa islam --- koji poprilichno odudara od priche koju pricha na domacoj sceni, poput ove sad. ja ne znam niti jednu jedinu osobu koju podjednako cijene konzervativci u kataru i liberali u engelskoj, ali on u tome uspijeva.
pa vidish li ti kojom se on retorikom koristi, kako evocira sjecanje na ulogu medjunarodne zajednice tokom agresije, kako se koristi terminologijom o ustavu i ljudskim pravima...
i zar zaista mislish da bi on mogao opstati na ovoj poziciji i mogao je ovako uchvrstiti u ovakvoj islamskoj zajednici, u kojoj lijeva ruka ne zna shta desna radi, u kojoj su dva oka u glavi zavadjena (vidi mi metafora :D:D), da bi mogao steci svu tu moc koju ima, da bi usprkos svim kampanjama koje su protiv njega vodili liberalni mediji i ljudi sa FINa (ovim drugim, to mu se mora priznati, nije uzvratio na isti nachin, ovo je jako efikasno iskulirao) uspio potisnuti nekoga karicevog kalibra... da ne zna shta radi?

inache, jedna stvar koju ja ne mogu shvatiti je njegova transformacija u toku njegove karijere. slobodno me razapnite ako hocete :D, ali znam o chemu pricham: mustafa ceric je do rata, dok nije doshao na mjesto naibu-reisa, a kasnije i reis-ul-uleme, vazhio kao liberalan teolog, intelektualac, sa stavovima koji su bili jako progresivni i demokratski orijentirani.

shta se desilo, otkud njega u ovim vodama, kako je doshlo do toga da postane ovo shta je sad - licemjer, nacionalista, korumpiran, politikant - to zaista ne bih znala reci, a valjda ce neko nekad dati odgovore i na to.

jedno samo znam sa sigurnoshcu: otkako je uspostavljena institucija reis-ul-uleme, nijedan, ama bash kada na chelu te institucije nije stajao neko ko je bio nekontroverzan i prihvacen od sviju. sa drzhavom i politikom su svi bili manje-vishe u dobrim odnosima (blago recheno, jer je drzhava islamskoj zajednici uvijek bila glavni referentni okvir), dakle nije ceric ovdje niposhto izmislio toplu vodu. ali ovakvu poziciju kao on, ovako jaku i utvrdjenu, ovoliko politichke moci nije imao nijedan reis dosada (osim mozhda spahe chiji je brat bio ministar, ali ja bih ipak rekla da spaho nije bio ni blizu ovom stepenu moci i uticaja koji ceric sad ima).
....trebala si mu jos samo pomenuti kcerke da bi tvoj neargumentovani, ostrascen mrznjom i pun niskih kvalifikacija post-komentar bio zaokruzen. Otkud potice tolika mrznja? Ne treba ulaziti u sustinu diskusije nego samo podvuci negativne (nicim argumentovane) pojmove koji su navedeni da se uoci da sa vama-tobom vlada mrznja prema Reisu-ul ulemi Mustafa-efendiji Cericu. Mnogi kazu da rat i genocid nisu zaustavljeni nego samo nastavljeni drugim sredstvima. Licno za mene rat je davno prestao.
Ja sa Bosanski Musliman i cesto na ovom forumu pomenem da sam ponosan na to. Prije svega Reisu-ul ulema je institucija i svaki napad na nju dozivljam, kao i veliki broj mojih sunarodnjaka, licno. Drugo, Mustafa-efendija je obrazovan, elokventan i sarmantan covjek. Zato ga cijene i na istoku i zapadu i nemoj da se ibretis (cudis) njegovoj popularnosti.
Njegove hutbe (govori) na dzumi (muslimanska molitva petkom ciji je sastavni dio i slusanje hutbe) nisu tako sugestivni i vatreni kao hutbe nekih drugih efendija. Ali se osjeti iskrenost i sustinsko zanimanje za ono o cemu govori. I zbog toga su uvijek interesantne i poucne.
On nije vodja hipi komune da samo prica o ljubavi i cvijecu-a sto bi mnogi zeljeli. On je lider jednog malog naroda nad kojim je izvrsen genocid!
Usprkos tome Mustafa-efendija nikad, nikad nije pozivao na osvetu, mrznju, nikad se u njegovim rijecima nije osjetila netolerancija. Zahvaljujuci i njemu mi smo ostali ljudi.
Sto se tice njegove manipulacije masama. Gdje vidis tu manipulaciju masama? Gdje?On uopce nije covjek koji tako komunicira sa ljudima, on se obraca covjeku-licnosti.Gdje je on pozivao na neki masovan vid ispoljavanja osjecaja i akciju. Kad je on pozvao da se glasa za neku politicku partiju ili pojedinca? Kad? A zasto ne bi imao pravo na to?
Kolika je uopce moc bilo kog Bosnjackog lidera? Da li on ima uticaj na Tihica koji trenutno ima najvecu moc (sda) medju Bosnjacima. Da li on nadredjen Silajdzicu? Zar je polititikanstvo zalagati se za nacionlane i vjerske interese Bosnjaka... Da li je IZ totalitarna ili demokraticna?
...pascad su pustena, kamenje svezano...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

sarlo wrote:
lady midnight wrote:

jedno samo znam sa sigurnoshcu: otkako je uspostavljena institucija reis-ul-uleme, nijedan, ama bash kada na chelu te institucije nije stajao neko ko je bio nekontroverzan i prihvacen od sviju. sa drzhavom i politikom su svi bili manje-vishe u dobrim odnosima (blago recheno, jer je drzhava islamskoj zajednici uvijek bila glavni referentni okvir), dakle nije ceric ovdje niposhto izmislio toplu vodu. ali ovakvu poziciju kao on, ovako jaku i utvrdjenu, ovoliko politichke moci nije imao nijedan reis dosada (osim mozhda spahe chiji je brat bio ministar, ali ja bih ipak rekla da spaho nije bio ni blizu ovom stepenu moci i uticaja koji ceric sad ima).
....trebala si mu jos samo pomenuti kcerke da bi tvoj neargumentovani, ostrascen mrznjom i pun niskih kvalifikacija post-komentar bio zaokruzen. Otkud potice tolika mrznja? Ne treba ulaziti u sustinu diskusije nego samo podvuci negativne (nicim argumentovane) pojmove koji su navedeni da se uoci da sa vama-tobom vlada mrznja prema Reisu-ul ulemi Mustafa-efendiji Cericu. Mnogi kazu da rat i genocid nisu zaustavljeni nego samo nastavljeni drugim sredstvima. Licno za mene rat je davno prestao.
Ja sa Bosanski Musliman i cesto na ovom forumu pomenem da sam ponosan na to. Prije svega Reisu-ul ulema je institucija i svaki napad na nju dozivljam, kao i veliki broj mojih sunarodnjaka, licno. Drugo, Mustafa-efendija je obrazovan, elokventan i sarmantan covjek. Zato ga cijene i na istoku i zapadu i nemoj da se ibretis (cudis) njegovoj popularnosti.
Njegove hutbe (govori) na dzumi (muslimanska molitva petkom ciji je sastavni dio i slusanje hutbe) nisu tako sugestivni i vatreni kao hutbe nekih drugih efendija. Ali se osjeti iskrenost i sustinsko zanimanje za ono o cemu govori. I zbog toga su uvijek interesantne i poucne.
On nije vodja hipi komune da samo prica o ljubavi i cvijecu-a sto bi mnogi zeljeli. On je lider jednog malog naroda nad kojim je izvrsen genocid!
Usprkos tome Mustafa-efendija nikad, nikad nije pozivao na osvetu, mrznju, nikad se u njegovim rijecima nije osjetila netolerancija. Zahvaljujuci i njemu mi smo ostali ljudi.
Sto se tice njegove manipulacije masama. Gdje vidis tu manipulaciju masama? Gdje?On uopce nije covjek koji tako komunicira sa ljudima, on se obraca covjeku-licnosti.Gdje je on pozivao na neki masovan vid ispoljavanja osjecaja i akciju. Kad je on pozvao da se glasa za neku politicku partiju ili pojedinca? Kad? A zasto ne bi imao pravo na to?
Kolika je uopce moc bilo kog Bosnjackog lidera? Da li on ima uticaj na Tihica koji trenutno ima najvecu moc (sda) medju Bosnjacima. Da li on nadredjen Silajdzicu? Zar je polititikanstvo zalagati se za nacionlane i vjerske interese Bosnjaka... Da li je IZ totalitarna ili demokraticna?
...pascad su pustena, kamenje svezano...
SCHarlo ...akrobata... :D

:oops: Nesvojstveno sebi ,osvrnuću se na tvoje seciranje posta Lady Midnight.Uz dužno poštovanje tvojeg stava imam ti reći da vjerovatno nisi upoznat sa podosta činjenica o liku&djelu imama prof.Cerića.Uz tvoju neobavještenost,još je primjetnija vlastita izmanipuliranost koju si pretočio u osobni stav.
Dokaz tome je predstavljanje funkcije jednog jedinog bosanskog imama ,kao mjerila nacionalne osvještenosti i patriotizma,što je samo po sebi isprazno i politikantstvo prvog reda.
Nadalje,koristiš se floskulom "napad (koji napad?) na instituciju Reisa je napad na Bošnjake".
Kritike na rastrošnost,miješanje u dnevne političke obračune,te medijski senzacionalizam nisu napad nego činjenice.Prof.dr.Cerić je bosanski imam i teolog u sekularnoj državi pod poluprotektoratom.

Njegovu stručnost i poznavanje islamske nauke obavješten čovjek ne može osporiti i to je činjenica koja mu održava društveni ugled među ulemom i pristalicama.Međutim,vidno je da je kao vjerski velikodostojnik zaista neumjereno koristi svoju funkciju da bi bio politički megafon i pri tome pokušava da izgradi sebe kao sudiju društva---i to preko Avaza , privatne novine kojom vlada paranoični tajkun.

Isti taj Utemeljitelj Tajkun,pravi cirkus i od reisa kojeg braniš ,i od njegove funkcije i od ljudi kojima pere mozak beskrajnim ponavljanjem i kloniranjem
svađalačkih ,konstruiranih i manipulativnih članaka.

Ja ti kažem sljedeće,a ti shvati kako hoćeš--daljinski upravljač nad kompletnim visokocjenjenim angažmanom Reisa Cerića odavno drži Fahrudin Radončić...on ti je i Reis i Alija poslije Alije,i autor i idejni pokretač pola ideja onoga koga doživljavaš kao Autoritet U Bošnjaka.

Jednostavno su u svojoj političkoj pohlepi,nezavisno od vlastite inteligencije i obrazovanosti i silnog novca--postali odviše drski i providni.

p.s. A za Lady....jedino što joj možeš kritikovati je nedostatak slova sa kvakicama na tastaturi :D ,za ostalo druže ..pročitaj post ponovo i uhvati se knjiga i druge štampe osim Malog Zmaja :oops:

Dr.Gog
Post Reply