Stvarni rezultat sastanka u Širokom Brijegu

Fair Life

Post by Fair Life »

osa wrote:Pa ovo stvarno podsjeća na bivšu jugu.

Neke sastanci vladajuće šestorke iz BiH, koji se odvijaju u stilu „korak naprijed tri nazad“, neodoljivo podsjećaju na "putujući cirkus" predsjednika šest exyu republika, od prije dvadesetak godina. Epilog tih sastanaka svima je poznat - država se raspala.

...

Repriza

Tko se sjeća tada su jedni prijetili otcjepljenjem, drugi predlagali konfederaciju kao kompromisno rješenje, dok su treći ustrajavali na politici „jaka Srbija, jaka Jugoslavija.“ Međunarodna zajednica je i tada podržavala "dijalog suprostavljeni strana", i ništa konkretno nije poduzimala.

Epilog tih sastanaka svima je poznat - država se raspala, u krvi. Narod bi rekao, ovaj put, samo krvi da ne bude.
Image
nemamoideale

Post by nemamoideale »

mene ovaj sastanak neodoljivo podsjeća na onaj prijeratni u Karađorđevu Slobo - Franjo, samo u dopunjenoj i prečišćenoj verziji, igramo se žmire, ko se nije iselio magarac :bih: bio
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

Nije dobro spominjati SFRJ jer znamo kako je to završilo.

Radije se uhvatimo Lajčakovog mišljenja i toga
zašto se unatoč svemu krećemo suprotno od
smjera Europske unije. Što spriječava dogovor ili tko????
muha_sa

Post by muha_sa »

oni su se dogovorili da ce sljedeci sastanak organizovat neko drugi i da ce se na tom sastanku dogovorit o sljedecem sijelu gdje ce se dogovorit kad ce nastavit dogovor :D :D
hocu rec :D oni ce se dogovorit za 77.godina-a do tada ce se visoki predstavnici smjenjivat i smjenjivat a mi cemo ih proglašavat za licnost godine :D :D
nemamoideale

Post by nemamoideale »

mene jebe samo taj vizni režim, imam idejno rješenje u glavi, čujem u daljini blejanje ovaca sa Novog Zelanda
muha_sa

Post by muha_sa »

nemamoideale wrote:mene jebe samo taj vizni režim, imam idejno rješenje u glavi, čujem u daljini blejanje ovaca sa Novog Zelanda
eeee,stari moj-sa viznim režimom ova naša bagra nema nic---kad budemo na korak blizu bijelog šengena tad ce nam stara dama kazat---znate šta,niste još osumnjicene ratne zlocince pofatali--to je vaš zadatak bio još od devedesetpete. :D
al hajd---da ne skrecemo s teme.

ponavljam i to treba da je jasno--OVI SE NIKAD i NIKAD ni oko cega dogovorit NECE.
moj prijedlog---preskacite vijesti o njihovim sjedeljkama.
nemamoideale

Post by nemamoideale »

muha_sa wrote:
nemamoideale wrote:mene jebe samo taj vizni režim, imam idejno rješenje u glavi, čujem u daljini blejanje ovaca sa Novog Zelanda
eeee,stari moj-sa viznim režimom ova naša bagra nema nic---kad budemo na korak blizu bijelog šengena tad ce nam stara dama kazat---znate šta,niste još osumnjicene ratne zlocince pofatali--to je vaš zadatak bio još od devedesetpete. :D
al hajd---da ne skrecemo s teme.

ponavljam i to treba da je jasno--OVI SE NIKAD i NIKAD ni oko cega dogovorit NECE.
moj prijedlog---preskacite vijesti o njihovim sjedeljkama.
+

pa zato ti i kažem burazeru, dok se oni dogovore ( a nikad neće ) mogu započeti novi život negdje rasterećen brige oko ovih glupih primitivnih stvari, zbog njih smo na gubitku zauvijek
Sensei

Post by Sensei »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

:lol: :lol: :lol: :lol: dagle hareta
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Pojednostaviti stvari treba...Problem BIH je nacionalni identitet entiteta...

Bosnjaci kao najvece zrtve u BIH ce prIstati na fakticko stanje dobijeno ratom ,etnickim ciscenjem i zlocinima...ali nece pristat da recimo rs bude srpsko vlasnistvo sa svim pratecim srpskim predznacima..Dodik moze imati politicku i ekonomsku moc u tom entitetu jer ga cine 80% srbi..ali Dodik ne moze taj dio BIH pretvarati u Srbijansku provinciju i staviti u polozaj bosnjake i hrvate gradjanima drugog reda u sopstvenoj drzavi..

Sta je rjesenje: Ukinut nacionalni identitet entitetima

Ako si pobio i protjerao recimo narod u Srebrenici..nemas pravo da taj grad krstis srpskim imenom,zastavom,imenom entiteta i da dozvoljajes da paradiraju po tom gradu isti oni koji su klali taj narod...a to rade velikosrbi danas.

Rs-u promijeniti ime..
Rs podijeliti u ekonomaske regije..
rs-u zamijeniti obiljezja(srpska obiljezja u pravoslavne crkve , KUD i na svadbe)..sve ovo nabrojano puno znaci nesrbima a srbima ne znaci nista..

Medjuti velikosrbima nije cilj bio 92-e niti je sad BIH i oni u BIH..na kraju ce oni opet uzazvat rat prilikom secesije...zato i odbijanje svake pomisli na zdravu BIH i njene institucije..

Kad ode Kosovo pocet ce rjesavanje BIH pitanja...BIH ce opstat ..ali ce nestati jedna ideologija ...koja saznat cemo uskoro...
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Šta ti pričaš beskičmenjak :-D Dosta je meni takvih kao što si ti.Samo bi linijom lakšeg otpora,vazda bježali i nemali ideala.Pih :-D
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

komi wrote::lol: :lol: :lol: :lol: dagle hareta
Zar nije ''lepi''. :D :D :D
Maraschino

Post by Maraschino »

Par dana pred sastanak u Sirokom, M.Ivanic kao lafo preispituje koalicijski sporazum sa SNSD-om. Ivanic ja na parlamentarnim kao i na predsjednickim (u RS-u) izborima pretrpio strasan poraz. Sjecam se dobro da je posle parlamentarnih izbora bio pozvan kod Dodika na sastanak. Kaze on: Sta cu ja sam gubitnik pa ako mi sta pripadne dobro i jeste". I pripade mu par vaznih funkcija na drzavnom nivou. Podize se optuznica za kriminal, poce sudjenje a on nezna kuda bi. Da bi utvrdio pazar (jer Dodik ne moze sam) preispituje koalicijski odnos. Naravno, Dodik nema sa kime (nece sa Mihaljicom :D ) pristaje na neke nebitne ustupke Ivanicu da bi mogli sutra dan ici u Siroki na jedan "rutinski posao" oko cementiranja policije RS-a. Ali ne lezi vraze, pojavi se Suljo i sheba im koncepciju iako je lepi Hare precutno dao saglasnost za takvo sto.

Veli Ivanic : "Ja sam pokusao svojim autoritetom da pomirim Sulju i Hareta nebi li zauzeli iste stavove". Citaj ovo kao "I suljo je trebao kao Hare da slegne ramenima i da TRAJNO ostane policija RS u ovakvom obliku a Ustav bi se morao da prilagodjava policijskoj reformi zbog tuzilastava i oblasne nadleznosti".

Cilj politicara iz RS je, da se cim prije potpise sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju a posle toga, gasenje OHR-a a posle toga... Neka nam je Bog na pomoci bez obzira sto neko kaze da je potpisivanjem , trasiran put u EU.

Na kraju, ne treba ukidati niti policiju RS-a niti RS, nego ih treba reorganizirati.
Lincoln-Burrows

Kada se shvati da nema ravnopravnijih i da nema
naroda koji ima ulogu žrtve i da nema naroda koji
ima paravo svojatati BiH tada će doći do dogovora.

Ovaj je stav i upućen više puta od međunarodne zajednice.
Ako se ovo nije shvatilo nikad do sad, teško
da će i sad. Ali treba se nadati :)
kriko

Post by kriko »

Problem je da nasi politicari gledaju prvobitno licne interese, drzavu pljackaju do kosti , narodu nedaju nikakvu buducnost , sad nam evropa daje zadnju sansu a mi nista ,nemojmo se mi varati da smo mi evropi potrebni ,i evropi je bolje da smo van evrope i oni mogu nas bolje iskoristavati dok smo van granica EU ,ali opet su nam dali sansu kakvu takvu !
Ja sam Bosnjak i moj je prvobitni cilj da vidim Bosnu u EU ,neka ima i RS, ima i Federacija BiH a ima bogami i Bosna i Hercegovina sa svojim granicama .I to mi je dosta .
Mi u Federaciji BiH imamo koliko ja znam jednolicne policijske uniforme a samo za informaciju u Svicarskoj cak i kantoni imaju razlicite uniforme i obiljezja.
U Americi ima svaka drzava svoje uniforme pa ljudi zive I ljudima to ne smeta vazno je da se radi i zaradjuje e to nama treba da se posteno radi i zaradjuje i kad se glasa da nam oni sa ekonomskim programima budu favoriti a ne oni sa politickim!
Maraschino

Post by Maraschino »

Lincoln-Burrows wrote:Kada se shvati da nema ravnopravnijih i da nema
naroda koji ima ulogu žrtve
i da nema naroda koji

slazem se sa ovim, osim ovoga boldiranog,

ima velika razlika u tome, ko je rusio BiH pa danas ipak zivi u istoj i onih koji su je branili i u toj odbrani brutalno stradali.
Frankyee

Post by Frankyee »

Jos jedan sastanak, sve manje sanse za BiH da proradi..

Ovo mene podsjeca na cirkus oko mirovnih procesa 92 do 95 i lupanje po usima Bosnjaka da se potpise bilo sta. Umjesto Alije sa Harisom je ovaj put Tihic a sve ostalo isto, Srbi traze samo svoju "cistu" drzavu, Hrvati ko hoce treci entitet a znaju da ga nece dobiti

od svake ture pregovora sve manje i manje drzave a zbog opsteg iseljavanja i sve manje naroda..

Jedino neki novi kvalitetan lider medu Bosnjacima moze dovesti do promjene na bolje.
Lincoln-Burrows

Maraschino wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Kada se shvati da nema ravnopravnijih i da nema
naroda koji ima ulogu žrtve
i da nema naroda koji

slazem se sa ovim, osim ovoga boldiranog,

ima velika razlika u tome, ko je rusio BiH pa danas ipak zivi u istoj i onih koji su je branili i u toj odbrani brutalno stradali.
"Onaj tko od jednog naroda stvara ulogu žrtve
ne može se zalagati za ravnopravnost u zajednici"

To je bila jasna poruka međunarodne zajednice, a i logična je :)
travnik

Post by travnik »

Rezultat sastanka u Širokom Brijegu je jedno veliko NIŠTA! Oni s vremena na vrijeme se sastaju onako reda radi s ciljem da se ništa ne riješi. Na svakom sastanku su se dogovorili da će nastaviti da se dogovaraju. Oni se ne žele dogovoriti i ne znaju što to znači kompromis već svaki od njih ima spisak želja koje nije moguće ostvariti, a nitko od njih šest ne želi odstupiti od tog svog spiska.
Post Reply