Par dana pred sastanak u Sirokom, M.Ivanic kao lafo preispituje koalicijski sporazum sa SNSD-om. Ivanic ja na parlamentarnim kao i na predsjednickim (u RS-u) izborima pretrpio strasan poraz. Sjecam se dobro da je posle parlamentarnih izbora bio pozvan kod Dodika na sastanak. Kaze on: Sta cu ja sam gubitnik pa ako mi sta pripadne dobro i jeste". I pripade mu par vaznih funkcija na drzavnom nivou. Podize se optuznica za kriminal, poce sudjenje a on nezna kuda bi. Da bi utvrdio pazar (jer Dodik ne moze sam) preispituje koalicijski odnos. Naravno, Dodik nema sa kime (nece sa Mihaljicom

) pristaje na neke nebitne ustupke Ivanicu da bi mogli sutra dan ici u Siroki na jedan "rutinski posao" oko cementiranja policije RS-a. Ali ne lezi vraze, pojavi se Suljo i sheba im koncepciju iako je lepi Hare precutno dao saglasnost za takvo sto.
Veli Ivanic : "Ja sam pokusao svojim autoritetom da pomirim Sulju i Hareta nebi li zauzeli iste stavove". Citaj ovo kao "I suljo je trebao kao Hare da slegne ramenima i da TRAJNO ostane policija RS u ovakvom obliku a Ustav bi se morao da prilagodjava policijskoj reformi zbog tuzilastava i oblasne nadleznosti".
Cilj politicara iz RS je, da se cim prije potpise sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju a posle toga, gasenje OHR-a a posle toga... Neka nam je Bog na pomoci bez obzira sto neko kaze da je potpisivanjem , trasiran put u EU.
Na kraju, ne treba ukidati niti policiju RS-a niti RS, nego ih treba reorganizirati.