Znaci ti pripadas ovim "genderasima", koje sam ja nazvao "gender papcima". Hajde da ne budem pregrub neka bude "gender populacija"bmx wrote:e, meni se bas ne svidja da svako zanimanje mora biti muskog roda. tebi ako se ne svidjaju zenski rodovi pojedinih imenica, tvoj problem, neces nam ti jezik "krojiti" ovdje po forumu kako tebi padne na pamet! bi bi ti pametnije da naucis stvarno nesto iz gender teorije nego sto ovdje lupetas gluposti!Fox Mulder wrote:Zenski rod imenica se po "novoosvijestenim" tzv, "gender" pametnjakovicima koristi gdje se nikad nije koristio i gdje je to rogobatno i nelogicno. Npr, za zanimanje PSIHOLOG, koristi se ruzna rijec PSIHOLOGINJA (stvarno FUJ). Ako se zenska osoba bavi psihologijom i to joj je zanimanje i na diplomi pise PSIHOLOG. Ili PEDAGOGINJA, BOŠNJAKINJA,... FUJ. Nastavak inja bas i zvuci rogobatno i podcjenjivacki (Zasto nije onda SELJAKINJA, umjesto SELJANKA itd.) Jasno je da se za zanimanja npr, ne moze (bolje reci nije uobicajeno) koristiti zenski rod iz razloga RACIONALNOSTIU duhu svakog jezika je pojednostavljenje, a u juznoslovenskim jezicima je to stvarno ranije bilo dobro rijeseno. Sad se nasli neki "gender" glupani pa pisu i govore METEOROLOGINJAZnam da je slican problem i sa njemackim "gender" papcima, i tamo dosta ima imenica zenskog roda gdje se ranije nisu koristile (meteorologin, Arztin, Schauspilerin,...), ali na upada to toliko u oci kao kad to nasi "GENDER PAPCI"koriste i upropastavaju jezik,
Zenski rod imenica - koja glupost
-
Fox Mulder
#26 Re: Zenski rod imenica - koja glupost
-
Fox Mulder
Medicinski bratFFK as Lucy01 wrote:Kazu da nista nije konstantno osim promjene.
Ovo se moze primijeniti na sve oblasti ljudskog zivota, zasto ne i na jezik?
Logican i veoma dobar primjer refleksije tih promjena i na jezik je medicinska sestra.
Ne postoji muska imenica za to zanimanje iz jednostavnog razloga sto je u pocetku bilo neprihvatljivo da muskarac radi ovaj posao-bio je iskljucivo zenski, pa tako nije bilo ni potrebe. Postoji jos masa primjera.
Medjutim zbog promjena u samom drustvu, njegovoj strukturi, pojave novih zanimanja....mijenja se i jezik. E sad, druga je stvar sta svako od nas licno, misli o tome.
-
Stari
Jednom davno ...u jednom sasvim drugom kontextu sam ovdje na forumu bio postavio pitanje kako bi trebalo da glasi naziv za zenskog radnika u buregdzinici (ili cevabdzinici svejedno).
Buregdzinica ne moze jer je to naziv za lokal
zenski proizvodjac bureka.... hm, bezvezno
Buregdzijanerka...zvuci grozomorno
A da je to (h)istorijska nepravda ...po meni jeste...jer moja prva asocijacija kad je o osobama koje prave dobre bureke rijec.... bilo kad ih neko spomene ili kad konzumiram te proizvode...je, bez ikakve suplje price, zenska osoba. Zasto ? ....Pa glupo mi je to i objasnjavati ... ako bih pravio rang listu 10 naboljih bureka koje sam ikad pojeo...barem 9 od tih su spravljeni zenskom rukom.
PS. Onog koji kaze da je burek iz buregdzinice, dakle burek kojeg je pravila muska ruka ...najbolja varijanta te hrane koju je ikad imao prilike jesti...unaprijed proglasavam ...hm...neiskusnim.
Buregdzinica ne moze jer je to naziv za lokal
zenski proizvodjac bureka.... hm, bezvezno
Buregdzijanerka...zvuci grozomorno
A da je to (h)istorijska nepravda ...po meni jeste...jer moja prva asocijacija kad je o osobama koje prave dobre bureke rijec.... bilo kad ih neko spomene ili kad konzumiram te proizvode...je, bez ikakve suplje price, zenska osoba. Zasto ? ....Pa glupo mi je to i objasnjavati ... ako bih pravio rang listu 10 naboljih bureka koje sam ikad pojeo...barem 9 od tih su spravljeni zenskom rukom.
PS. Onog koji kaze da je burek iz buregdzinice, dakle burek kojeg je pravila muska ruka ...najbolja varijanta te hrane koju je ikad imao prilike jesti...unaprijed proglasavam ...hm...neiskusnim.
-
Fox Mulder
Jebachicaabondanzieri wrote:jebach-zenski jebach
- pitt
-
Fox Mulder
A kamila? To je za vrijeme rata na radio M-u bila zajebancija. Stvarno postoje li jos te radio stanice Radio M, Studio 99, ISV, ZID,...? Malo je van teme.atko wrote:Ok ima i muskih imenica koje "trpe nepravdu"
muha
zirafa
vjeverica
kako tvoriti muski rod?
- pitt
nikakav si patriotaFox Mulder wrote:A kamila? To je za vrijeme rata na radio M-u bila zajebancija. Stvarno postoje li jos te radio stanice Radio M, Studio 99, ISV, ZID,...? Malo je van teme.atko wrote:Ok ima i muskih imenica koje "trpe nepravdu"
muha
zirafa
vjeverica
kako tvoriti muski rod?
-
Fox Mulder
Pa gledam sat. Tv, ali nema toga...pitt wrote:nikakav si patriotaFox Mulder wrote:A kamila? To je za vrijeme rata na radio M-u bila zajebancija. Stvarno postoje li jos te radio stanice Radio M, Studio 99, ISV, ZID,...? Malo je van teme.atko wrote:Ok ima i muskih imenica koje "trpe nepravdu"
muha
zirafa
vjeverica
kako tvoriti muski rod?:D kako bolan nisi kupio satelitsku da gledas hayat i pink
- abondanzieri
Pa valjda ti je onaj smiley na kraju trebao biti dovoljan da shvatis da je bila zajebancijaStari wrote:Ne kontam ...jel vi to stvarno nikad niste culi za rijec jebachica pa se zbog toga sprdate ....ili niste imali cast i zadovoljstvo sresti ni jednu takvu pa ne znate takvo sto postoji (u sta sumnjam)...
-
Fox Mulder
atko wrote:Kost
Sol
nek' neko proba tvoriti muski rod ovih zenskih imenica?
-
Fox Mulder
@Atko dobro im pokazujes kako su naivni, da ne napisem nesto pogrdnije...
Last edited by Fox Mulder on 08/01/2008 14:49, edited 1 time in total.
- pitt
ne bi ti bilo prvi put....i nije patriota vec patriJotaStari wrote:Jao jao jao ...u sta se sad pretvara ova rasprava...eto sad cemo o patriotama...koji takodjer nemogu biti zenskog roda ...ilisam se mozda negdje ...da izvinete na izrazu ...sapleo u koracima...
-
Stari
Ma cekajte malo ...zastanite ...drugovi dragi i stovani priopcenici. Ta ne radi se o tome da se trebaju izmisljeti zenski rodovi za imenice koje oznacavaju predmete ili apstraktne pojmove ...valjda je rijec bila (dakle izvorno... ako se opet nisam ...sapleo) o zenskim rodovima za imenice koje oznacavaju zanimanja, struke, zvanja, titule, ...dakle u neku ruku - ljudske osobine. Nemojmo se sad ...saplitati i upadati u vlastite ofsajd zamke...pa traziti zenske rodove za misaone imenice tipa ...tipa Zakon, Ustav, Paragraf....nije to bila zamisao od samog pocetka
- wels
Ja sam patrijalijarlija zesci.pitt wrote:ne bi ti bilo prvi put....i nije patriota vec patriJotaStari wrote:Jao jao jao ...u sta se sad pretvara ova rasprava...eto sad cemo o patriotama...koji takodjer nemogu biti zenskog roda ...ilisam se mozda negdje ...da izvinete na izrazu ...sapleo u koracima...
:D:D
-
Fox Mulder
Ja bih uvijek kazao i napisao: Ona je patriot. Sta bi bilo sa Imenicom apatrid-covjek/zena bez domovine.Stari wrote:Jao jao jao ...u sta se sad pretvara ova rasprava...eto sad cemo o patriotama...koji takodjer nemogu biti zenskog roda ...ilisam se mozda negdje ...da izvinete na izrazu ...sapleo u koracima...
- darius_maximus
atko wrote:Znaci to da za sve rijece za koje je to jezicki logicno imamo zenski rod.darius_maximus wrote: Ne znam sta znaci "kad imas zenski rod"? Jel' taj zenski rod postoji od pamtivijeka, ili je neko nekada "izmislio" i za te rijeci zenski rod?
U nasem jeziku je prije bilo mnogo vise rijeci koje nisu imale zenski rod a bilo je moguce da imaju.
Nekad su 99,9% muskarci bili VOZACI, ali posto sad i zene voze imamo i VOZACICE.
Znaci tada su zene s pravom mogle reci da zenski rod nije bio korektno zastupljen sad pretjeruju pa imamo GITARISTKINJE, GENERALKINJE ili GENERALICE ili kako vec
Sta je "jezicki logicno"? Mijesas lingvisticki i drustveni uticaj...
- darius_maximus
Ne, englezi imaju political i gender correct language, rado bi oni usvojili imenice zenskog roda, da ikako mogu...Fox Mulder wrote:Vec sam napisao o racionalizaciji i logicnosti. Cuj diskriminacija ako kao zanimanje ne napises zenski rod. Zena su diskriminisane kad im se oduzimaju neka prava i kad ih se zlostavlja, a ne kad ih nazoves psiholozima, inzinjerima, asisttentima,... Pa u engleskom jeziku za vecinu imenica nemas zenskog roda. Znaci li to da su narodi engleskog govornog podrucja diskriminatori zena?Kurt_Kombajn wrote:...a gdje to pise, Foxice Mulderice? u kojem zakonu?Fox Mulder wrote: Jednostavno ne moze. Ne mogu se izmisljati rijeci.
ili hoces reci da su sadasnje rijeci nastale vec sa big bengom, da postoje oduvijek, bogom dane?
rijeci se mogu, smiju i trebaju izmisljati, kao sto se trebaju i knjige pisati.
psihologinja i meni zvuci ruzno, ali to znaci da treba traziti adekvatniju rijec, a ne da polovinu covjecanstva treba diskriminirati. i svakom muskarcu bi vjerovatno smetalo da je njegovo zanimanje by default zenskog roda.
npr.
-a cime se bavis, jarane?
-ja sam vozacica.![]()
![]()
- darius_maximus
Jeste, rekao je ovo sto sam napisao...Fox Mulder wrote:Akademik Ridjanovic nije to napisao ni rekao. Ne moze se uvijek imati zenski rod i tacka. Covjek je ranije dobro napisao-SILOVANJE JEZIKA. I koja je razlika izmedju hrvatskog i bosanskog jezika? Nikakva. To je jedan t isti juznoslovenski jezik. U pitanju su varijante i dijalekti.darius_maximus wrote:Od svega ovoga je jedino tacno da nije uobicajeno dodavati nastavke, a ponovit cu, to je opet do ljudi... Ima nekoliko nacina u nasem jeziku da se oznaci zenski rod, pa ako neki bude mogao negdje da se primjeni, ne vidim razloga zasto se ne bi primjenio, zato sto nisi do sada cuo tu rijec? Kako li su do sada nastajale rijeci...Fox Mulder wrote:Ne moze, nije uobicajeno i nije logicno dodavati nastavke -inja (jos gore kad je -loginja). Treba rijeci skratiti i jezik tu trazi ekonomicnost (ovo je bio citat uvazenog profesora dr. Ridjanovica). Doktor-doktorica moze, jer se lako izgovara, kuharica, asistentica je slicna stvar, ali ne moze inzinjerka . To se nigdje ne upotrebljava iako nije znatno duze i komplikovanije za izgovoriti i to je jedan izuzetak. Ima takvih izuzetaka koliko hoces... Jednostavno ne moze. Ne mogu se izmisljati rijeci.
To da se rijeci ne mogu "izmisljati" je interesantna teorija, ali mislim da prof. dr. Ridjanovic ovdje vise misli na hrvatski jezik, kudeci nas sto prihvatamo njihove varijante... Sjecam se ja jos njegovih prica, kao kada je npr. govorio da ne treba "izmisljati" rijeci za engleske pojmove, kao sto su computer, da bi pet minuta kasnije rekao kako se engleski previse koristi... Kao, sto bi neko nazvao radnju "fish shop" ili tako nekako, a ne ribarnica, jer za to mi imamo pojam, a valjda za kompjuter nemamo mi rijec racunar, vec oni (ovo mi je neka logicna analogija)...
Neke drzave su veci puritanci sto se tice jezika od nekih drugih. Hrvatski i francuski, pa cak i njemacki su takvi primjeri... Ali odlutah s teme...
Da ponovim, ne vidim razlog, osim ako se ne kosi sa lingvistickim pravilima nekog jezika, da imenice nemaju zenski rod... To sto smo mi "navikli" da nemaju, ne pije bas vode, to nije nikakav argument... Ja cu se odluciti hocu li te forme, ili necu koristiti...
Samo jos nesto da kazem off-topic. Znam za slucaj kada je prof. dr. Leko pitao studente da li u svom jeziku koriste "kut" ili "ugao", jer je njemu "kut" skroz cudno da neko koristi... Ja, recimo, kazem "trokut" za ono sto kupim u knjizari, a "trougao" za ono sto nacrtam, i drago mi je sto imam taj izbor...
P.S. Slazem se da ne treba pustiti politicarima da kroje jezik, ali moram primjetiti da se i narod poceo ponasati "nacionalisticki", pa su tako "nasi" pojmovi dobri, a "njihovi" nisu... Neka lingvisti rade svoj posao, a malo manje predrasuda ne bi bilo na odmet...
Naci cu negdje to izdanje "Zabranjenog Foruma"...
Naravno da se ne moze za svaku rijec imati imenica zenskog roda, ali da neko ne zeli da se uopste pokusa napraviti, to mi je Boze sacuvaj...
O tome koliko se jezika ovdje govori, necu razgovarati, jer je to vise politicka tema, po ustavu ih je tri, a dalje ne zelim da uvlacim politiku u ovo...