HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ins

Post by ins »

Dobra vam je tema, samo nastavite ovako, ali pazite da ostane Audiofilska, a ne da pocnete pricati o profesionalnoj (studijskoj) upotrebi...

:thumbup:
lab3352

Post by lab3352 »

To je upravo ono o cemu sam mislio kada sam zapoceo ovu temu. Znaci nezelim da se na ovom topicu prica o studijskoj opremi, vec o audio opremi za kucnu upotrebu.

Danas sam cuo jednu veoma dobru informaciju, za koju nisam 100% siguran, a to je da Harman/Kardon ce imati zastupnika u BiH, tacnije u Sarajevu i da su pregovori gotovi. Ovo bi bio jedan fin iskorak ka laksoj nabavci audio opreme kod nas. Iako su veoma jaki na polju AV resivera i CD/DVD playera, Harman/Kardon nudi i solidna pojacala. Po meni spadaju u neku "fensi" klasu, ali po testovima, koje sam pratio, pokazali su se kao veoma respektabilni na tom polju.

U svakom slucaju jedna fina vijest ...

Lab3352
newone

Post by newone »

To ce biti super ako Harman Kardon otvori svoje predstavnistvo u Bosni i Hercegovini. To je Americki proizvodjac audio opreme, a kako dolar klizi na dole, vjerovatno ce i cijene biti pristupacnije. U Hrvatskoj vec imaju svoje predstavnistvo u Splitu.
U principu Harman Kardon Group u svom sastavu ima : JBL, Mark Levinson, Infinity, Lexicon, Revel, Soundcraft i mnoge druge. U svakom njihovom predstavnistvu i prodavnici svi ovi proizvodi su jednako zastupljeni sa proizvodima Harman Kardona.
I da vas ne iznenadi jedna cinjenica koja se pojavljuje na audio pojacalima i home theatre receiverima Harman Kardona a to je naznacena snaga istih. Kod Harman Kardona je 7x 55W kao kod Denona, Marantza i slicnih 7x 150W. Jednostavno Harman Kardon na drugaciji nacin definise parametre svoje audio opreme u odnosu na vecinu drugih svjetskih proizvodjaca. Za audiofile koji posjeduju niskoomske zvucne kutije od 2 Ohma ili 4 Ohma, Harman Kardon pojacala su cesto i jedino rjesenje jer tako dobro "pumpaju" te zvucne kutije da je to za nepovjerovati - Zero distorsion!

http://www.harmankardon.com/Default.aspx
http://www.harman.com/
nexo

Post by nexo »

....
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:11, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

Apsolutno se slazem sa tobom kada pises da je dinamika zvuka uslovljena samim kvalitetom zapisa na nosacu zvuka. Tu si potpuno u pravu.
Sa tehnickog stanovista sam iznio kako svoje misljenje tako i ono sto sam procitao u tehnickoj literaturi a i razmisljanja ljudi sa kojima sam kontaktirao i dalje kontaktiram a zaljubljenici su u dobar zvuk i prate ove stvari a to je da su audio pojacala na bazi MOS FET-a superiorna u odnosu na sva ostala pojacala na tranzistorskoj bazi kao i na cijevna pojacala.
Slusao sam i muziku pojacanu preko cijevnih audio pojacala i sama cinjenica da sam morao cekati 20 minuta da bi cijevno pojacalo uslo u to optimalno podrucje pojacanja dovoljno me je iznerviralo da nikada ne bih jedno takvo niti kupio. Snaga tih pojacala je daleko ispod snage koju mogu razviti konvencionalna audio pojacala. Izgledaju egzoticno i futuristicki, zvuk je prijatan, ali snaga im je "tanka", dinamika generalno slaba.
Na SACD i na DVD-audio nosacima zvuka, dinamika je fantasticna (do 120dB) a frekvencijski opseg zvuka se krece u rasponu od 4Hz do 100kHz. Cijevna pojacala ovo ne mogu odraditi i u to sam se uvjerio.

Problem zvucnih kutija sa malim ulaznim otporom (visokokvalitetne zvucne kutije) je u tome da im treba dosta jaca struja da bi ih pojacalo pogonilo. THD kojeg navodis je predpostavljam distorzija na strani reproduktora zvuka i audio pojacala. Ne mislim na to vec na dodatno iskrivljenje zvucne slike na niskoomskim zvucnim kutijama koje se nakace na audio pojacalo ciji je izlazni nominalni otpor 8 Ohma ili 6 Ohma. Harman Kardon pojacala ce i ovakvim zvucnim kutijama isporuciti vise nego dovoljno struje da ih efikasno pogoni. Isrivljenja zvucne slike na zvucnim kutijama nece biti.
Last edited by newone on 26/12/2007 18:35, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

Cak i rijetki proizvodjaci cijevnih audio pojacala u svijetu kombinuju pa predpojacavacki stepen izgrade na bazi cijevnog pojacala a pojacavacke stepene izrade u MOS FET tehnologiji!
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:15, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

Potpuno si u pravu prijatelju. Cujne frekvencije za prosjecno ljudsko uho ili ti sluh je od 20Hz do 20kHz. Kako starimo gornja granica se spusta znacajno i tezi kod sezdesetogodisnjaka ka 11kHz. Isto tako spusta se i donja granica frekvencijskog spektra kako starimo ali ne znacajnije. Medjutim u procesu starenja nas sluh postaje izuzetno osjetljiv na THD i stoga glavobolje kod ljudi kada slusaju muziku za neodgovarajucih audio sistema slabe kvalitete tj. onih koji nisu hi-fi.
Ipak i te kako svi mi bez obzira na starosnu dob reagujemo na visoke VH i UVH frekvencije u zvuku koje doduse ne cujemo kao zvuk, ali nam stvaraju reverberation tj. osjecaj prostornosti i feeling ambijenta u kojem je nacinjen zvucni zapis (stadion, studio, katedrala, bar itd.). Ekstremno niske frekvencije u zvuku naravno ne cujemo ali nase tijelo ce i te kako osjetiti zracne talase koji su reproducirani iz zvucnih kutija na visokim talasnim duzinama.
O ovome imas jako mnogo u psihoakustici i brojne clanke na internetu.
Da rezimiram: staro shvatanje kojeg je utemeljila klasicna fizika da je cujni opseg za covjeka od 20Hz -20kHz je danas neutemeljen. Svi mi cujemo i osjetimo i iznad i ispod ovih pragova.
Psihoakustika je i dovela do razvoja modernih theatre systema, pa tako i onih kucnih, nove koncepcije gradnje visokokvalitetnih audio pojacala i sistema pa i do novih nosaca zvuka DVD-audia i SACD-a.
32 i 48 bitni DSP procesori zvuka kao sto su SHARC, CIRRUS, SIGMADSP, MotorolaDSP's procesiraju zvuk na temelju saznanja iz psihoakustike. 192kHz 24 bitni D/A audio konvertori kao sto su Burr-Brown i nenadmasni Wolfson i omogucuju frekvencijske raspone na analognoj strani od 2Hz do 110kHz.
Last edited by newone on 28/12/2007 19:25, edited 2 times in total.
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:15, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

Ponovno si u pravu prijatelju. Gore spomenuti D/A konvertori ako konvertuju zvucni digitalni zapis sa DVD-Audio nosaca zvuka na dva kanala - stereo, dace zvucni spektar do 88kHz. Na 5.1 sistemu zvucnika uz 96kHz sampling rate i 24 bita dace zvucni spektar od 2Hz do 48kHz. Ovo je ogranicenje nametnuto izvedbom laser pick-up-a DVD-A reproduktora. Medjutim na malo skupljim modelima multichannel receivera mogu se kanalno up-konvertovati ovi sound streams do 192kHz pa da opet na svakom od 5 zvucnika dobijemo zvucni spektar do 88kHz.
Malo sam se nesmotreno izrazio u svom ranijem postu. Zvucni spektar do 100kHz ili do 110kHz je vezan ne za gore pomenute konvertore vec za DSD - Direct Stream Digital tehnologiju koja se koristi kod reprodukcije SACD. To je zapravo nacin snimanja koji koristi 1-bit-nu delta sigma modulaciju i sampling frekvenciju koja je veca 64 puta od one (44.1kHz) koja se koristi pri snimanju obicnih CD-ova. Stoga tako visok frekvencijski opseg zvuka i dinamicki opseg od 120dB preko cijelog zvucnog spektra. Radi ilustracije to ti je dinamika zvuka kojeg proizvodi mlazni motor Jumbo Jeta na udaljenosti 1 metar od njega. Imas na internetu jako mnogo tehnickih clanaka kako taj famozni DSD modulira i demodulira zvucni zapis. Jako jednostavno i jeftino rjesenje, ali eto SONY se malo kasno sjetio toga. Cak nema ni oversamplinga niti nekakvih posebnih filtera.

Pivo rado prijatelju, ali se plasim da sam daleko od tebe...na drugom kontinentu! Ali bice valjda prilike. Keep on posting!
Last edited by newone on 28/12/2007 19:34, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

I ne samo DSD vec i druge tehnologije koje snimaju i reprodukuju zvuk na hi def kompakt diskove poput Blue Ray i HD DVD diskova su u frekventnom opsegu od 2Hz do 100kHz kao sto su: Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS HD master audio, DTS HD High Resolution Audio, DTS Express.
Sva monoblokovska, stereo pojacala kao i pojacala unutar multichanel receivera su odradjena sa 2Hz - 100kHz (110kHz) propusnim opsegom.
Isto tako je tendencija kod svjetskih proizvodjaca da sve manje proizvode obicna stereo pojacala da se fokus stavlja na visokokvalitetne multichannel receivere koji su na danasnjem tehnoloskom nivou isto tako hi-fi visekanalna pojacala i ne zaostaju za najboljim hi-fi stereo pojacalima. Mnoga se mogu povezati na par zvucnika sa bi-wiringom i isporuciti tako kako kazu tremendous power and precision. Ovdje prednjace DENON i ONKYO receiveri sa svojom kvalitetom zvuka i samom izvedbom. I YAMAHA nije losa, ali moraju jos malo poraditi na tome. A u skoroj buducnosti preplavice nas digitalna audio pojacala dok ce analogna otici u istoriju. Ovdje ima jos malih problema sa sumom koji ce se uskoro prevazici i imacemo pojacala sa kompletnim procesom pojacanja zvucnog signala u digitalnom domenu i sa efikasnoscu preko 90%. A uz to ce biti onako sleak i elegantni za pogledati.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

:roll: :D hajd sad na naseeeeeeeeeeem :D
ate

Post by ate »

Bolje da ne pocinjem, ali ne mogu odoliti :D

Kao prvo da rascistimo najbitniju stvar:

Ja NISAM audiofil !

To bi za mene bila uvreda. To je hobi za ljude bez sluha i dubokog dzepa.
Mada volim dobar zvuk.

Malo me cudi sto do sada niko nije spomenuo jedan jako bitan pojam od kojeg svaki tzv. audiofil strepi:

CORAVI TEST

Mada svi znaju sta to znaci evo jos jednom: To je test kada testiras sta je bolje a ne znas koji je proizvodjac i koliko kosta. Cisti test za uho.

Tu se mnogi mitovi o audiofilstvu daju razvaliti:

1. Veoma mali broj ljudi je u stanju razlikovati SACD i CD jednog te istog snimka (naravno oba u 2-kanalnoj tehnici). SACD se smatra da ne postoji bolja tehnika za reprodukciju zvuka zbog DSD tehnike (Mada u coravom testu izmedju DVD-Audia i SACD-a nije mogla nikakava razlika biti uocena) .
Zasto ? Da li i SACD nije dovoljno dobar ? Ne. I obicni CD je vise nego dobar ako mu se iskoristi potencijal. 44,1kHz/16Bit je sasvim dovoljno. 96kHz/24Bit je cisto onanisanje brojkama i samo u studiju pri obradi zvuka ima smisla. I treba kupcu da sugerise da vise.
Na stranu sto SACD gotovo nikada nije dosljedno sniman u DSD-u: uvijek se u studiju obradjuje i miksa u PCM-u, tako da se tu gube navodne prednosti DSD-a. Mane PCM-a nazalost ostavljaju tragove. Zasto bi novi HD-Formati uostalom uzimali PCM umjesto DSD-a ?

2. Zvuk zvucnickog kabla nije dokazan u coravom testu. Naravno ako kablo ima neku minimalnu debljinu i nije predugo. Obicno je za 3m dugo kablo 2.5m² vise nego dovoljno. Kablo je naravno zlatna koka tzv. audiofilske industrije., jer je jeftino u proizvodnji a prodaje se ponekad za basnoslovne sume. Obicna otimacina para. u studiju ce vam se tonski tehnicari smijati ako im spomenete zvuk kabla. NF-Kablo (izmedju CD-a i pojacala) moze bitno uticati na zvuk. Ali najcesce se tu radi o manipulaciji amlitude tako da imate npr. kablo koje ima "jake basove" ili je "meko". Ponekad daje "prostor" (uvrtanje faze). Sve u svemu NF-kablo je pogresno mjesto za stimanje zvuka. Kablo treba biti neutralno.

Zato drugi put kada nesto kupujete a nemozete da se odlucite sta ce te najbolje da zazmirite i onda pokusate odgonetnuti koji zvucnici/pojacala vam se najbolje svidjaju. Ili ?

High End je nazalost cesto sredtstvo prestiza a to nema veze sa dobrim zvukom. Slicno kao kad vam neki tinejdzer pokazuje svoji novi auspuh na svom isaranom i friziranom golfu.
Dobar zvuk se moze dobiti i za puno manje para.

dovoljno za danas, mislim da ce prava diskusija tek poceti :D
ate

Post by ate »

newone wrote:I ne samo DSD vec i druge tehnologije koje snimaju i reprodukuju zvuk na hi def kompakt diskove poput Blue Ray i HD DVD diskova su u frekventnom opsegu od 2Hz do 100kHz kao sto su: Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS HD master audio, DTS HD High Resolution Audio, DTS Express.
Covjek ne cuje nista preko 20kHz (treba biti sretan ako sa 40 god. cuje i 16kHz).

Cak i da cuje visokotonci na zvucnicima toliko usmjeravaju visoke frekvencije da bi te morali zakovati za stolicu da se ne mrdas ni milimetar da cujes nesto od npr. 40kHz. Ako ne vjerujes pusti sebi cisti sinus 10kHz , usmjeri zvucnike direktno prema sebi i mrdaj glavu 2-3cm lijevo desno.

Razlog zasto se pri snimanju uzima 96kHz je da se mogu bolje snimiti detalji u culnom viskofrekventnom podrucju -> Sto veca frekvencija to manja greska kvantiziranja.
ate

Post by ate »

newone wrote:Ponovno si u pravu prijatelju. Gore spomenuti D/A konvertori ako konvertuju zvucni digitalni zapis sa DVD-Audio nosaca zvuka na dva kanala - stereo, dace zvucni spektar do 88kHz. Na 5.1 sistemu zvucnika uz 96kHz sampling rate i 24 bita dace zvucni spektar od 2Hz do 48kHz. Ovo je ogranicenje nametnuto izvedbom laser pick-up-a DVD-A reproduktora. Medjutim na malo skupljim modelima multichannel receivera mogu se kanalno up-konvertovati ovi sound streams do 192kHz pa da opet na svakom od 5 zvucnika dobijemo zvucni spektar do 88kHz.
Malo sam se nesmotreno izrazio u svom ranijem postu. Zvucni spektar do 100kHz ili do 110kHz je vezan ne za gore pomenute konvertore vec za DSD - Direct Stream Digital tehnologiju koja se koristi kod reprodukcije SACD. To je zapravo nacin snimanja koji koristi 1-bit-nu delta sigma modulaciju i sampling frekvenciju koja je veca 64 puta od one (44.1kHz) koja se koristi pri snimanju obicnih CD-ova. Stoga tako visok frekvencijski opseg zvuka i dinamicki opseg od 120dB preko cijelog zvucnog spektra. Radi ilustracije to ti je dinamika zvuka kojeg proizvodi mlazni motor Jumbo Jeta na udaljenosti 1 metar od njega. Imas na internetu jako mnogo tehnickih clanaka kako taj famozni DSD modulira i demodulira zvucni zapis. Jako jednostavno i jeftino rjesenje, ali eto SONY se malo kasno sjetio toga. Cak nema ni oversamplinga niti nekakvih posebnih filtera.

Pivo rado prijatelju, ali se plasim da sam daleko od tebe...na drugom kontinentu! Ali bice valjda prilike. Keep on posting!
Greska kvantiziranja se kod DSD-a premjesta u podrucje iznad 40kHz. Cak da sta i cujes preko 40kHz to bi bilo cisto smece koje nastaje prilikom kvantiziranja.

24Bita se ne koriste da bi se kodirali zvukovi iznad granice boli vec se vise bitova poklanja u blizine nule. Tu uho reagira najosjetljivije ako je tisina a trebaju se tihi zvukovi reprodukovati. to jeste jedna od mana CD-a.
ate

Post by ate »

newone wrote:Audio pojacala izradjena na bazi MOS FET tranzistora u D klasi i u diskretnoj tehnologiji izrade sa iznimno visokim strujnim pojacanjem su najefikasnija, najsnaznija i sa zanemarivim harmonijskim distorzijama.
jest al u ku.... da ne kazem gdje.
Class D pojacala imaju losu raspodjelu harmonijskih distorzija.
Vecina koja je pravila neke AV-Receivere u Class D (kao Sony) vraca se na klasicnu tehniku. JEdino je Onkyo svoje stereo-pojacala i dalje pravi u Class D.

Class D ima prednosti (preko 1kW ili npr. kod Subwoofera) ali za obicna pojacala je prekomplikovan ako zelis praviti pravi HiFi
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Haj da i ja stogod dodam, ne mogu ni ja da odolim. Slazem se sa vecinom sto si napisao ate. Kad sam kupovao monitore izabrao sam choravim testom. Bilo je oko 10 komada, Yamaha, Tanoy, Dynaudio bla bla. Izabrao sam Genelec 1030A, mada sam bio otisao da kupim 1031A. Normalno pitas prodavaca za savjete, ali na kraju rekoh sebi ko da ja nemam usi. Cini mi se da su bolji izbor od 1031. Nijansu slabiji bas, dosta bolji srednji ton. Elem, imam srednji kucni studio, zvucna Audiophile 24/96, digitalna konekcija u Focusrite Twin Track sa DA/AD , i na kraju Genelec 1030A ili AKG 270 slusalice (preporucujem).

U vezi kablova kupio sam 2 xlr zajedno sa zvucnicima. Cijena oko 100KM oba. I jednostavno je jedan prestao raditi. Da je gitarski kabal s kojim skaces po bini pa hajd nekako, nego sam ga pomjerio mozda 5 puta. Dobro nisu bili bas pozlaceni, ali mi gorak ukus u ustima dati lovu za takvo nesto. Jeli, pamet u glavu, odem u prodavnicu materijala, kupim antenski kabal i 4 phono prikljucka i napravim 2 DIY digitalna kabla po 10m za 20KM. Pogledaj cijene za takva 2. Rade isto kao i proel koji je kostao 75KM za jedan od 3m. Nedam vise pare za kabal!

Eto, profi monitor sistem, ali zato samo par CD-ova i masa mp3 s kojeg je saprano maslo :) . Mislim da ne treba biti veliki strucnjak kad uporedim taj sistem i kucnu technics liniju srednje kvalitete. Tom Jones ( All Mine ) = strava zvuk ( to mi je reference ) .

Samo se nebi slozio da je 96/24 onanisanje brojkama. Frekvencija manje vise, ali je 24 bita za klasu bolje od 16.

Utisajte sad malo, kasno je ;)
newone

Post by newone »

ate wrote:
newone wrote:I ne samo DSD vec i druge tehnologije koje snimaju i reprodukuju zvuk na hi def kompakt diskove poput Blue Ray i HD DVD diskova su u frekventnom opsegu od 2Hz do 100kHz kao sto su: Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS HD master audio, DTS HD High Resolution Audio, DTS Express.
Covjek ne cuje nista preko 20kHz (treba biti sretan ako sa 40 god. cuje i 16kHz).

Cak i da cuje visokotonci na zvucnicima toliko usmjeravaju visoke frekvencije da bi te morali zakovati za stolicu da se ne mrdas ni milimetar da cujes nesto od npr. 40kHz. Ako ne vjerujes pusti sebi cisti sinus 10kHz , usmjeri zvucnike direktno prema sebi i mrdaj glavu 2-3cm lijevo desno.

Razlog zasto se pri snimanju uzima 96kHz je da se mogu bolje snimiti detalji u culnom viskofrekventnom podrucju -> Sto veca frekvencija to manja greska kvantiziranja.
Nisi dobro procitao moj raniji post. Nisam naveo da covjek cuje frekvencije iznad 20kHz. Naravno da ih ne cuje, ali te visoke frekvencije u zvuku stvaraju pravi osjecaj prostornosti. SACD i DVD-A danas su prvenstveno formati osmisljeni za visekanalnu reprodukciju, a ne za stereo, mada je i ta opcija na vecini ovih nosaca zvuka dostupna.
Vise je razloga zasto se snimanje vrsi na visokim frekvencijama uzorkovanja zvucnog signala i jedan razlog je i smanjenje greske kvantizacije. Ali najveci znacaj te visoke frekvencije uzorkovanja na strani slusaoca je fantasticno prosirenje dinamickog opsega zvuka. Naravno da bi se to osjetilo mora se imati i oprema koja tako veliki dinamicki opseg moze reprodukovati.
newone

Post by newone »

ate wrote:
newone wrote:Audio pojacala izradjena na bazi MOS FET tranzistora u D klasi i u diskretnoj tehnologiji izrade sa iznimno visokim strujnim pojacanjem su najefikasnija, najsnaznija i sa zanemarivim harmonijskim distorzijama.
jest al u ku.... da ne kazem gdje.
Class D pojacala imaju losu raspodjelu harmonijskih distorzija.
Vecina koja je pravila neke AV-Receivere u Class D (kao Sony) vraca se na klasicnu tehniku. JEdino je Onkyo svoje stereo-pojacala i dalje pravi u Class D.

Class D ima prednosti (preko 1kW ili npr. kod Subwoofera) ali za obicna pojacala je prekomplikovan ako zelis praviti pravi HiFi
Sva audio pojacala se mogu svrstati u cetiri klase: klasa A, B, AB i D. Najkvalitetnije pojacanje je kod audio pojacala u A klasi. Ta se pojacala tako griju da se danas koriste samo kod pojacala u muzickim linijama sa outputom do 2x35W. Klasa B ima problema sa linearnoscu i crosspoint a efikasnost im je svega do 50%. Klasa AB je kombinacija predhodne dvije klase i koristi ono najbolje od obje predhodne klase ali im je efikasnost jos uvijek do 50%. Ipak najveci broj proizvedenih audio pojacala danas u svijetu je u bas ovoj klasi. Ali ne zato sto su vrhunski kvalitetna, vec sto su jeftina za proizvesti a sa jos i dodatnim tehnickim poboljsanjima mogu odlicno da zvuce. Zadnja klasa, istorijski gledano, u razvoju audio pojacala su pojacala u D klasi. Njihova je efikasnost najveca i krece se od 90% do cak 95%. Imaju i svojih nedostataka a parazitske komponente su tu najveci problem. Sa preciznim odabirom komponenata i subtilnom izvedbom layout-a, upotrebom MOS FET tranzistora, ova pojacala daju zvuk kvaliteta pojacala u AB klasi, imaju najvecu mogucu efikasnost, daju najjacu izlaznu snagu, imaju najveci dinamicki opseg i odlicnu audio izvedbu. U klasi D pojacala imaju relativno nisku cijenu kostanja i odlicne karakteristike tj. odnos kvalitet/cijena je najpovoljniji. Naravno ima audio pojacala na trzistu u A klasi koji proizvedu i 2x150W uz mnogobrojne tehnicke doskocice koje jako mnogo kostaju pa su takva pojacala i jako skupa.
I za kraj svako audio pojacalo za osnovu mora imati jednu od gore cetiri pobrojane klase, ali proizvodjaci im mogu dati i neko drugo ime sto cesto cine. Zato ne mislite da je high current amplifier ili dual push pull amplifier nesto posebno u smislu pojacanja. To su u pitanju samo razlicite izvedbe ove cetiri klase.
Last edited by newone on 30/12/2007 17:24, edited 2 times in total.
newone

Post by newone »

ate wrote:Bolje da ne pocinjem, ali ne mogu odoliti :D

Kao prvo da rascistimo najbitniju stvar:

Ja NISAM audiofil !

To bi za mene bila uvreda. To je hobi za ljude bez sluha i dubokog dzepa.
Mada volim dobar zvuk.

Malo me cudi sto do sada niko nije spomenuo jedan jako bitan pojam od kojeg svaki tzv. audiofil strepi:

CORAVI TEST

Mada svi znaju sta to znaci evo jos jednom: To je test kada testiras sta je bolje a ne znas koji je proizvodjac i koliko kosta. Cisti test za uho.

Tu se mnogi mitovi o audiofilstvu daju razvaliti:

1. Veoma mali broj ljudi je u stanju razlikovati SACD i CD jednog te istog snimka (naravno oba u 2-kanalnoj tehnici). SACD se smatra da ne postoji bolja tehnika za reprodukciju zvuka zbog DSD tehnike (Mada u coravom testu izmedju DVD-Audia i SACD-a nije mogla nikakava razlika biti uocena) .
Zasto ? Da li i SACD nije dovoljno dobar ? Ne. I obicni CD je vise nego dobar ako mu se iskoristi potencijal. 44,1kHz/16Bit je sasvim dovoljno. 96kHz/24Bit je cisto onanisanje brojkama i samo u studiju pri obradi zvuka ima smisla. I treba kupcu da sugerise da vise.
Na stranu sto SACD gotovo nikada nije dosljedno sniman u DSD-u: uvijek se u studiju obradjuje i miksa u PCM-u, tako da se tu gube navodne prednosti DSD-a. Mane PCM-a nazalost ostavljaju tragove. Zasto bi novi HD-Formati uostalom uzimali PCM umjesto DSD-a ?

2. Zvuk zvucnickog kabla nije dokazan u coravom testu. Naravno ako kablo ima neku minimalnu debljinu i nije predugo. Obicno je za 3m dugo kablo 2.5m² vise nego dovoljno. Kablo je naravno zlatna koka tzv. audiofilske industrije., jer je jeftino u proizvodnji a prodaje se ponekad za basnoslovne sume. Obicna otimacina para. u studiju ce vam se tonski tehnicari smijati ako im spomenete zvuk kabla. NF-Kablo (izmedju CD-a i pojacala) moze bitno uticati na zvuk. Ali najcesce se tu radi o manipulaciji amlitude tako da imate npr. kablo koje ima "jake basove" ili je "meko". Ponekad daje "prostor" (uvrtanje faze). Sve u svemu NF-kablo je pogresno mjesto za stimanje zvuka. Kablo treba biti neutralno.

Zato drugi put kada nesto kupujete a nemozete da se odlucite sta ce te najbolje da zazmirite i onda pokusate odgonetnuti koji zvucnici/pojacala vam se najbolje svidjaju. Ili ?

High End je nazalost cesto sredtstvo prestiza a to nema veze sa dobrim zvukom. Slicno kao kad vam neki tinejdzer pokazuje svoji novi auspuh na svom isaranom i friziranom golfu.
Dobar zvuk se moze dobiti i za puno manje para.

dovoljno za danas, mislim da ce prava diskusija tek poceti :D
1.Ovdje se ne bih slozio sa tobom. I te kako postoji razlika u kvalitetu zvuka izmedju muzike snimljene na CD koristeci PCM i muzike na SACD-u snimljene koristeci DSD. Zapravo to ti zavisi i od vrste muzike koju slusas. Kako rock i pop muzika je tipicno komprimirana do malog procenta maksimalno raspolozivog dinamickog opsega kojeg pruza DSD tehnologija pa stoga i ne koristi sve prednosti prosirenog dinamickog opsega SACD-a. Ali zato klasicna muzika, akusticne izvedbe jazz-a,folk i alternativna muzika imaju ovdje ogromnu prednost zbog nepostojanja amplitudne kompresije kojeg prosireni dinamicki opseg inkorporira. Poslusaj Devetu Betovenovu simfoniju na CD i na SACD pa ces osjetiti drasticnu razliku.

96kHz/24 bita, na sta god ovdje mislio u ovom smislu, moze biti sve, ali ne onanisanje.

Istina je da je u vremenu kada je DSD tehnologija razvijena, svi master studiji za snimanje muzike u svijetu su posjedovali sisteme koji su analogni muzicki zapis prevodili u digitalnu formu tj. na CD koristeci PCM. I istina je da se tek onda na takvom zapisu primjenjivala DSD modulacija.
Danas je vec situacija drugacija. Ima dosta muzickih studija koji direktno koriste DSD modulaciju, a ostatak studija bez te tehnologije konvertuju analogni signal i dalje u PCM ili LPCM pa onda primjenjuju DSD modulaciju, ali ne vise 1-bitnu, veb 8-bitnu.

Ako mislis na Hi Def sound filmske formate razlog zbog kojih ne koriste DSD tehnologiju vec PCM i LPCM lezi u cinjenici da bi onda film na DVD, kakvog god on formata bio,trebao imati ogroman broj GB sto ne bi vjerovatno i stalo na isti. I Hi Def sound nije HI FI po svojoj definiciji. DSD tehnologija je HI FI tehnologija.

2. U pravu si kada su u pitanju kabeli. Sto kraci i sto deblji su najbolji. Cilj je smanjiti poduzni otpor kabela.

I jos jedna bitna stvar. SACD playeri u klasi srednjih i niskih cijena ili dvd playeri koji u sebi imaju i mogucnost da reprodukuju i SACD format nemaju u osnovi pravi elektronski DSD demodulatorski chip. Imaju obicno 1 bitni SACD grade logic koja je neka vrsta generickog jeftinog DSD demodulatora ili njegove neke aproksimacije. Zvucna slika sa SACD-a je u tom slucaju potpuno degradirana pa je i to razlog zasto mnogi ne osjecaju nikakvu razliku izmedju CD-a i SACD-a.
Namjenski proizvedeni hi-end SACD playeri imaju kompletnu infrastrukturu DSD demodulacione tehnologije, ali oni i kostaju!!!
newone

Post by newone »

I jos nesto, kod Hi Def filmskog zvuka koristi se PCM, LPCM zbog neophodnog DSP-a u receiveru i to se moze uciniti samo dok je signal u formi bitstreama. Dolby Digital i Digital Theatre su u osnovi DSP-ovi. Gdje se god zvuk provuce kroz DSP on vise nije Hi Fi.
Tek sa pojavom HDMI 1.3 i DSD stream se moze direktno uvesti u receiver i onda u on-board DSD demodulatoru se on prevede u analogni signal. Pri tome je svaki DSP by-pass-ovan.
iceman ze

Post by iceman ze »

ovako ja sam filmofil, i uzivam gledati dobre filmove,za to mi naravno treba i dobra oprema, imam skromne zahtjeve, zelio bih uzeti neki LCD TV , a sad od ozvucenja sta mi mozete preporuciti, ali u granicama mogucnosti, da se moze kod nas uzeti i sl. Smatra te li da je Mobil media za sklapanje tih komponenti, ili mozda neka druga firma, pa da se njima obratim, opet njima vjerovati na rijec.........thx. :-)
nexo

Post by nexo »

......
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:16, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

http://www.audioholics.com/

http://www.cnet.com

dobri web site-ovi sa recenzijama audio opreme.
ate

Post by ate »

Jaguar84 wrote:Ukoliko nekog interesuje poznajem frajera koji rucno izradjuje pojacala (lampase)nisam neki strucnjak pa mi oprostite.Uglavnom rucni rad u mahagoniju,meni vrhunski izgledaju ali sad da li i zvuce?Mislim da su ti lampasi puno kvalitetniji od ovih modernih ispravite me ako grijesim.Frajer se zove Chilly a firma Chilly Electronics
Neki kazu da samo cjevasi zvuce prirodno medjutim oni unose puno parnih distorzija u zvuk (kao da nije dovoljno sto se to toliko u studiju radi) pa im je zbog toga zvuk takav. Medjutim takav zvuk se danas moze dobiti i procesorima.

Lampasi (po meni) "sminkaju" zvuk. Uglavnom skoro sve (pa i losi snimci) zvuce ugodno na lampasima. Uz to im trebaju odgovarujuci zvucnici:
velik otpor i visok stepen iskoristenja (npr. Klipsch) ili sirokopojasni zvucnici (npr. Jordan) i nostalgican ugodjaj je tu :-)

Uglavnom im je bas problematican.

Posto sam pristalica neutralnog zvuka (kako vidim zavrsicu na studijskim monitorima) nisam pristalica sminkanja.

Ali svakom svoje :)
Post Reply