mijenjanje imena "republika srpska"

superxenon

Post by superxenon »

Meraklos wrote:
karabaja-x wrote:sta promijenit ime...UKINUT treba
UKINUTI ! ZABRANITI !
i jos bi ja tu nesto dodao al nemogu... :roll:
brdo

#27 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by brdo »

domacin wrote:
oktobar07 wrote:koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
ne moze biti ociglednije da samo ime ove tvorevine govori ko je tu dobro dosao i ko ima privilegije.
nije ni cudo sto se mali broj bosanaca muslimana i katolika vraca na svoja ognjista.
ne znam ni jednu modernu drzavu koja u sastavu ima provinciju ili pokrajinu koja nosi ime samo jednog naroda koji tu zivi.

interesantno je da nasi politicari nisu pokrenuli ni jedno ozbiljno pitanje oko toga od famoznog dejtona.
Ајд ми само објасни на који начин ти то мислиш промјенити, или како би политичари то требали промјенити.
Де мало прочитај устав БИХ.
onakvim nacinom kako je i dosla do tog naziva pa ti razmisljaj sta ti je bolje ??? :?
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Entiteti ce uvijek biti prisutni u BiH, ali ce se ime manjeg eniteta sigurno promjenuti u buducnosti, pitanje je samo politicke volje.

Pitanje imena jos nije doslo na dnevni red!
jeza u ledja

#29 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by jeza u ledja »

oktobar07 wrote:koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :roll: :roll:

:(

oktobar07 wrote: ne znam ni jednu modernu drzavu koja u sastavu ima provinciju ili pokrajinu koja nosi ime samo jednog naroda koji tu zivi.
Otvori atlas.
zavrzlama

#30 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by zavrzlama »

hrasno38 wrote:
ne moze biti ociglednije da samo ime ove tvorevine govori ko je tu dobro dosao i ko ima privilegije.
nije ni cudo sto se mali broj bosanaca muslimana i katolika vraca na svoja ognjista.
ne znam ni jednu modernu drzavu koja u sastavu ima provinciju ili pokrajinu koja nosi ime samo jednog naroda koji tu zivi.

interesantno je da nasi politicari nisu pokrenuli ni jedno ozbiljno pitanje oko toga od famoznog dejtona.
Skoro pa nemoguce bez novog Dejtona ili totalnog zaokreta USA ili Evropske zajednice.
Slazem se ..ali ima jos jedna opcija za ukidanje tog diskriminirajuceg naziva po ostala dva naroda....

ime manjeg entiteta je postavljeno vise iz razloga da se ogadi taj prostor mogucim povratnicima i drugi razlog je sto se zeli postici psiholoski efekat na obicnog srbina u BIH da je taj entitet srpsko vlasnistvo i da napad na to ime je napad na same srbe ..sto pali veoma efikasno kod neobrazovanog i izmanipuliranog naroda....

Kad vecina srba u BIH shvati da nema podjele BIH...kad se uspostave jake drzavne institucije...to ime ce postati samo sinonim za jedan propali velikosrpsaki projekat i vremenom ce se ukinuti..jer ce rasti broj srba u federaciji i nesrba u rs-u....posle odlaska Kosova i prebrodjenih turbulencija i tenzija u BIH i spoznajom BIH srba da nema od podjele nista..nestat ce i potreba da srbi drze to diskriminirajuce ime entiteta jer kao sto sam rekao postat ce sinonim jedne pogresne i promasene ideologije....
spreca

Post by spreca »

domacin wrote:
MystiC wrote:dakle, macane....kad se moze naziv ENTITETA "Federacija BIH" mijenjati, sto se onda ne bi mogao naziv ENTITETA "republika srpska" mijenjati?
jbg, zezno si se malo i sam sebi uskocio u stomak ;) al nije svako rodjen za debatiranja ;)

и богати престани писати на ћирилици, не морас се клинчит.....видиш да ниси једини
Не кажем ја се име РС уопште не може промјенити већ да га грађани или политичари Федерације не могу промјенити као ни уставни суд па ни високи представник.
Федерација јесте промјенила назив јер су грађани и политичари исте то прихватили.
Једни начин да РС промјени назив би било путем реферндума грађана РС-а или да већина посланика, који представљају народ од кога су изабрани, народне скупштине РС-а то прихвати.
Ја ни једну од ове две опције не сматрам могућом у скорој будућности.
Зато опет питам како то неко реално планира ту промјену назива.

Што се тиче ћирилице, зашто не би тако писао.
То је моје прво писмо и још једно од два равноправна писма у БИХ.
И каква ти је то глупост да нисам једини.
Ја пишем ћирилицом било да сам једини ил да сви тако пишу, то нема никакве везе.

То би било исто да је теби кажем Ајд бураз немој писати латиницом, ниси једини.
Смијешно да није жалосно.

Rs je samo entitet u Bih i nikakva Republika to ti je isto kao kad bi kod mene opstinu proglasili Republika K... priznaj da je sve ovo smijesno i uzaludno tracenje vremena
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

domacin wrote:
MystiC wrote:dakle, macane....kad se moze naziv ENTITETA "Federacija BIH" mijenjati, sto se onda ne bi mogao naziv ENTITETA "republika srpska" mijenjati?
jbg, zezno si se malo i sam sebi uskocio u stomak ;) al nije svako rodjen za debatiranja ;)

и богати престани писати на ћирилици, не морас се клинчит.....видиш да ниси једини
Не кажем ја се име РС уопште не може промјенити већ да га грађани или политичари Федерације не могу промјенити као ни уставни суд па ни високи представник.
Федерација јесте промјенила назив јер су грађани и политичари исте то прихватили.
Једни начин да РС промјени назив би било путем реферндума грађана РС-а или да већина посланика, који представљају народ од кога су изабрани, народне скупштине РС-а то прихвати.
Ја ни једну од ове две опције не сматрам могућом у скорој будућности.
Зато опет питам како то неко реално планира ту промјену назива.

Што се тиче ћирилице, зашто не би тако писао.
То је моје прво писмо и још једно од два равноправна писма у БИХ.
И каква ти је то глупост да нисам једини.
Ја пишем ћирилицом било да сам једини ил да сви тако пишу, то нема никакве везе.

То би било исто да је теби кажем Ајд бураз немој писати латиницом, ниси једини.
Смијешно да није жалосно.
gagi moj, a pises li ti i brojeve cirilicom, ili koristis arapske brojeve?
:D :D :D
Ima da se mijenja ime, ili je nece biti nikako!
Bas kao sto se promijeni i S.Sarajevo, Srbinje i ostali "na srb" gradovi.
Jad i bijeda...
oktobar07

#33 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by oktobar07 »

jeza u ledja wrote:Otvori atlas.
s obzirom da si ga ti vec otvorio, zamolio bih da mi das primjer jedne moderne, demokratske zemlje u kojoj provincija ili pokrajina nosi ime iskljucivo jednog naroda koji tu zivi.
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

BANJALUCKO-PODRINJSKA REGIJA (KANTON-ZUPANIJA)
jeza u ledja

#35 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by jeza u ledja »

oktobar07 wrote:
s obzirom da si ga ti vec otvorio, zamolio bih da mi das primjer jedne moderne, demokratske zemlje u kojoj provincija ili pokrajina nosi ime iskljucivo jednog naroda koji tu zivi.
Skotska, Vels, Katalonija, Baskija, Frizija...
harka

Post by harka »

ja sam ipak da bude reforma policije
prije nego neki naziv necega sto
ce samom reformom policije nestati
Maraschino

#37 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by Maraschino »

jeza u ledja wrote:
oktobar07 wrote:
ovdje sigurno zive Frizijci :D
Mahalac

Post by Mahalac »

Ja ne bi imo obraza izac iz kuce i pogledati komsiji druge nacije u oci da zivim u nakom entitetu koji se zove "republika Bosnjacka" :(

al genetika je cudna nauka :(
jeza u ledja

#39 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by jeza u ledja »

Maraschino wrote:
jeza u ledja wrote:
oktobar07 wrote: s obzirom da si ga ti vec otvorio, zamolio bih da mi das primjer jedne moderne, demokratske zemlje u kojoj provincija ili pokrajina nosi ime iskljucivo jednog naroda koji tu zivi.
ovdje sigurno zive Frizijci :D
:D

Frizi. ;)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Mahalac wrote:Ja ne bi imo obraza izac iz kuce i pogledati komsiji druge nacije u oci da zivim u nakom entitetu koji se zove "republika Bosnjacka" :(

al genetika je cudna nauka :(

U tome i jest problem BIH i BIH srba....

BIH srbi su paralizovani kolicinom zlocina i okrutnoscu ideje velike Srbije..oni su taoci te bolesne politike i ne dozvoljava im se da razmisljaju drugacije nego kako godi onim zlim snagama u Srbiji...stanje BIH srba bih opisao ovako...

Zamislimo da je u BIH 1991 zivjelo 50% srba a 34% muslimana..samo sto umjesto Srbije imamo Avganistan ..a u tom Avganistanu(srbiji) je talibanski rezim koji nakon raspada SFRJ uzima svo oruzje pod svoju kontrolu instalira talibansku vlast..postavi u BIH talibanima vjerne ljude(kao sto je milosevic postavio Karadjica i ostale njemu poslusne) a sve BIH muslimane koji se protive toj politici kao sto je milosevic uradio po ,kratkom postupku ili ubiju ili proglasi izdajnikom srpstva i eliminise iz javnog i politickog zivota...pa kasnije tih 34% muslimana u BIH uz pomoc brace iz Avganistan(srbije) pod pritiskom talibana(cetnika i radikala) pocnu masovno da ubijaju svoje komsije srbe....i tako otvore brojne logore..pobiju i siluju stotine hiljada srba,strpaju u masovne grobnice hiljade ljudi i naprave Srpsku Srebrenicu i genocid...dodje Dejton, rat stane..a talibanska ideologija ostane u BIH potpomognuta talibanima u Avganistanu(srbiji)..muslimana kojih je 34% i koji su pocinili najvece zlocine se u Dejtonu nagradi sa pola BIH....oni proglase republiku muslimansku..i na sve nacine sprecavaju srbe i hrvate da se vrate u svoje...A u Avganistanu(srbiji) i dalje isti talibanski rezim ,koji skida glave BIH muslimanima ako pristanu na suzivot i normalnu BIH...eto tako srbi u BIH zive..kao taoci jedne zlocinacke ideologije gdje se glave gube ako volis BIH,zagovaras suzivot i ne branis i stitis ratne zlocince....srpski obraz je opasno pokazati jer ide glavusa....zna 90% srba sta je istina u ratu..medjutim oni ne smiju razmisljati drugacije nego kako im je naredjeno i kako su prisiljeni..Srbijanski Avganistan ih sprecava u tome i talibanski ratnici(cetnici i radikali)predvodjeni iskrivljenim islamskim vjerskim vodjama(SPC Kacavenda &Co)

To je odgovor zasto se mnogi srbi ne stide sto se entitet zove po jednom narodu i koji je nastao na genocidu i etnickom ciscenju..izdrzala je Bosna i gore ..proci ce i ovo ..a ljudi ce ostati ljudi a djubrad ce ostat djubrad i papci ......
darius_maximus

#41 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by darius_maximus »

jeza u ledja wrote:
oktobar07 wrote:

Niti branim oktobar07 niti napadam jeza u ledja...

Da ne mijesamo kruske i jabuke. Skotska i Vels nisu provincije niti pokrajine, vec su bile drzave, koje su sada u Commonwealthu... Obje su prisiljene da budu sto jesu i ja koliko znam, vec odavno opet ganjaju svoju nezavisnost. I Skotska i Vels imaju i svoju historiju i svoj jezik, itd.

Slicno vazi i za Kataloniju, Baskiju i Friziju...
Katalonija i Baskija su autonomne "pokrajine" u sklopu Spanije, i jedni i drugi traze nezavisnost, i postoje odavno, kao zasebne pokrajine...

Ima tih primjera jos, jedan bi sigurno bio Bavarska, pa i Svabija, itd. Medjutim sve su ovo nazivi koji imaju svoju historiju, tako se zovu od pamtivijeka, bas kao sto su i Njemacka i Italija, itd. nazvane po narodima... Ne znam jesam li jasan u ovome sto hocu da kazem....

Republika Srpska nikada nije postojala, i etnickim ciscenjem se doslo do Republike Srba, to nigdje nema, barem koliko ja znam, iako Bavarska jeste Freistaat (samostalna drzava)... Da unutar drzave, koja nije republika, postoji republika...

Ponavljam, ne znam jesam li bas jasno sve objasnio, ali ko bude htio, shvatit ce...

Dakle, sto se promjene naziva tice, meni je nebitno kao takvo... Treba promijeniti drzavno ustrojstvo, tj. napraviti neku vrstu pokrajina, na nekom ekonomskom ili slicnom osnovu... To je recimo veci prioritet, tako bi nestao i sam naziv... Treablo bi raditi na tome da se prvo stvori kakva-takva drzava, itd. ali to je opet zasebna tema...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ja sam samo odgovarao na ovo:
oktobar07 wrote: ne znam ni jednu modernu drzavu koja u sastavu ima provinciju ili pokrajinu koja nosi ime samo jednog naroda koji tu zivi.
PasoDzigera007

#43 Re: mijenjanje imena "republika srpska"

Post by PasoDzigera007 »

pa ima vise varijanti za ime:
RS-BIH (rukometni savez Bosne i Hercegovine :D )

ili: Krajisko-Podrinjski-Semberijsko-Majevicki-Istocno Hercegovacki-Srpsko-Bosnjacko-Hrvatsko-Romsko-Jevrejski-entitet-BIH,mozda malo podugacko ime al moglo bi se koristiti :D :D :D :D
Bolje i ovo nego RS :lol:
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Evo prijedlog za imena

Temporary Kingdom of Milorad I :-)
darius_maximus

Post by darius_maximus »

jeza u ledja wrote:Ja sam samo odgovarao na ovo:
Znam, zato sam rekao da te ne napadam...

Mislim da je pitanje trebalo glasiti da li postoji ijedna drzava u okviru koje je nakon priznavanja nezavisnosti od strane UN-a (recimo) stvorena "pokrajina" koja nosi naziv samo jednog naroda... ;)

Kada samo pomislim da Skotska, Vels, Katalonija, Baskija, Frizija, Bavarska, itd. postoje duze nego drzave u kojima su trenutno, i pogledam RS, rastuzim se...
Prozor

Post by Prozor »

zavrzlama wrote:....zna 90% srba sta je istina u ratu..medjutim oni ne smiju razmisljati drugacije nego kako im je naredjeno i kako su prisiljeni..
Iako se slazem sa ostaktom teksta, sa ovim se ne bih slozio... Ipak mislim da 90% Srba u RS(a sigurno i vise) ozbiljno vjeruju "svojoj verziji" ratnih dogadjaja. Da je to plod propagade njihovih lidera, jeste, ali definitivno nemamo 90% bh. Srba koji znaju da je na BiH izvrsena agresija i koji namjerno lazu... Uostalom, da se radi o strahu, sva ta masa moze samo prestati glasati za tirane i stvar je rijesena, da su im taoci vjerovatno jesu, ali ne i svjesni...
MystiC

Post by MystiC »

Evo vam summa-summarum nase teme :
http://rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=44890

;)
Post Reply