mijenjanje imena "republika srpska"
- oktobar07
#1 mijenjanje imena "republika srpska"
koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
ne moze biti ociglednije da samo ime ove tvorevine govori ko je tu dobro dosao i ko ima privilegije.
nije ni cudo sto se mali broj bosanaca muslimana i katolika vraca na svoja ognjista.
ne znam ni jednu modernu drzavu koja u sastavu ima provinciju ili pokrajinu koja nosi ime samo jednog naroda koji tu zivi.
interesantno je da nasi politicari nisu pokrenuli ni jedno ozbiljno pitanje oko toga od famoznog dejtona.
ne moze biti ociglednije da samo ime ove tvorevine govori ko je tu dobro dosao i ko ima privilegije.
nije ni cudo sto se mali broj bosanaca muslimana i katolika vraca na svoja ognjista.
ne znam ni jednu modernu drzavu koja u sastavu ima provinciju ili pokrajinu koja nosi ime samo jednog naroda koji tu zivi.
interesantno je da nasi politicari nisu pokrenuli ni jedno ozbiljno pitanje oko toga od famoznog dejtona.
-
domacin
#3 Re: mijenjanje imena "republika srpska"
Ајд ми само објасни на који начин ти то мислиш промјенити, или како би политичари то требали промјенити.oktobar07 wrote:koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
Де мало прочитај устав БИХ.
- Maraschino
Ja mislim da je bilo tih inicijativa i pod cudnim okolnostima podnosilac je to povukao.
- chuchumbamayumbe
#6 Re: mijenjanje imena "republika srpska"
A da li ce biti ikakve razlike ako promijeni ime? Mislim, sta ce se sustinski promijeniti promijenom imena RS? To ce se neko ko se sada osjeca nelagodno zbog imena RS osjecati bolje ako se promijeni to ime?oktobar07 wrote:koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
Mislim da trenutno postoje prioritetnije i pametnije stvari da se urade u BiH.
- oktobar07
#7 Re: mijenjanje imena "republika srpska"
na isti nacin na koji pokusavaju da ujedine policiju.domacin wrote: Ајд ми само објасни на који начин ти то мислиш промјенити, или како би политичари то требали промјенити.
ja ne kazem da se to moze uraditi preko noci, ali mislim da bi se trebalo malo vise paznje posvetiti tom pitanju.
ako cemo da zivimo u demokratskom drustvu, onda je ime "RS" prvo sto treba mijenjati.
sta mislis kako bi se srpski narod osjecao da se BiH zove "bosnjacko-hrvatska republika"? nema smisla...
-
MystiC
ja licno bih se osjecao bolje promjenom tog imena....jer ne samo da bi srbima bila ubijena iluzija o nekakvim srpskim "drzavama", nego bismo se i mi mogli konacno koncentrisati na pametnije stvari (ekonomija?) s obzirom da bi taj entitet bio onda zaista samo jedna -regija- drzave BIH.
Mene licno taj entitet onda vise ne bi smetao, i po meni se ne bi morao vise ni ukinuti....ionako smo imali vec jednu regiju vijekovima (Hercegovinu)...sad imamo et jos jednu, sta se tu moze
Mene licno taj entitet onda vise ne bi smetao, i po meni se ne bi morao vise ni ukinuti....ionako smo imali vec jednu regiju vijekovima (Hercegovinu)...sad imamo et jos jednu, sta se tu moze
-
basta sljezove boje
republika seoska najbolje - promjena samo 2 slova
-
k0laps
#10 Re: mijenjanje imena "republika srpska"
Isto k'o sto je Srbinje vratilo svoj stari naziv - Foca i Srpsko Sarajevo u Istocno Sarajevo...domacin wrote:Ајд ми само објасни на који начин ти то мислиш промјенити, или како би политичари то требали промјенити.oktobar07 wrote:koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
-
domacin
#11 Re: mijenjanje imena "republika srpska"
Не може се БИХ тако звати.oktobar07 wrote:na isti nacin na koji pokusavaju da ujedine policiju.domacin wrote: Ајд ми само објасни на који начин ти то мислиш промјенити, или како би политичари то требали промјенити.
ja ne kazem da se to moze uraditi preko noci, ali mislim da bi se trebalo malo vise paznje posvetiti tom pitanju.
ako cemo da zivimo u demokratskom drustvu, onda je ime "RS" prvo sto treba mijenjati.
sta mislis kako bi se srpski narod osjecao da se BiH zove "bosnjacko-hrvatska republika"? nema smisla...
То као да поредиш јабуке и крушке.
Једина аналогија би била да Федерација промјени назив у Бошњачко-хрватска република.
Вјеруј ми да српском народу то не би сметало као ни мени лично.
Она се до недавно слично томе и звала.
-
MystiC
dakle, macane....kad se moze naziv ENTITETA "Federacija BIH" mijenjati, sto se onda ne bi mogao naziv ENTITETA "republika srpska" mijenjati?
jbg, zezno si se malo i sam sebi uskocio u stomak
al nije svako rodjen za debatiranja 
и богати престани писати на ћирилици, не морас се клинчит.....видиш да ниси једини
jbg, zezno si se malo i sam sebi uskocio u stomak
и богати престани писати на ћирилици, не морас се клинчит.....видиш да ниси једини
- chuchumbamayumbe
Ne branim naziv RS niti bilo sta u vezi sa njim (dabogda ih sutra ukinuli) ali machak dragi, ako nama treba da RS promijeni ime da bi poceli da se bavimo ekonomijom, i ako tebi nece smetati RS ako promijeni ime u, recimo, Chunga Lunga, a ako se ne izvrse sustinske promjene u tom entitetu (kao i u cijeloj BiH), onda se blago nama.MystiC wrote:ja licno bih se osjecao bolje promjenom tog imena....jer ne samo da bi srbima bila ubijena iluzija o nekakvim srpskim "drzavama", nego bismo se i mi mogli konacno koncentrisati na pametnije stvari (ekonomija?) s obzirom da bi taj entitet bio onda zaista samo jedna -regija- drzave BIH.
Eto vi iz RS-a, samo promijenite ime i idemo naprijed, problema nema, a MystiC i njemu slicni ce biti prezadovoljni!
Znaci, po nekima, problem je u imenu i to je to?
-
_BosanaC
Mislim da je od imena RS-a puno bitnije to sto zastitnici NASIH nacionalnih interesa (koji god to bili MI) rasprodase svaki pedalj u budzasto ove jadne drzave, pokradose sve sto se pokrasti moze, sasvim lijepo saradjuju u svom lopovluku vec petnaest godina i saradjivace sve dok je stoki drago da im bas oni stite nekakve imaginarne interese, a redovi pred kontejnerima sve veci.
Blago pokretacu teme kad mu je jos uvjek ime RS jedini i najveci problem u zivotu.
Blago pokretacu teme kad mu je jos uvjek ime RS jedini i najveci problem u zivotu.
- oktobar07
jeste jarane kad zivis u sarajevu, pa te boli cuna za ostatak bih._BosanaC wrote:Mislim da je od imena RS-a puno bitnije to sto zastitnici NASIH nacionalnih interesa (koji god to bili MI) rasprodase svaki pedalj u budzasto ove jadne drzave, pokradose sve sto se pokrasti moze, sasvim lijepo saradjuju u svom lopovluku vec petnaest godina i saradjivace sve dok je stoki drago da im bas oni stite nekakve imaginarne interese, a redovi pred kontejnerima sve veci.
pitaj one koji su iz banja luke, prijedora, doboja, itd.
nekima je sarajevo centar svijeta.
-
_BosanaC
To sto zivim u Sarajevu ne znaci da sam iz Sarajeva.oktobar07 wrote:jeste jarane kad zivis u sarajevu, pa te boli cuna za ostatak bih._BosanaC wrote:Mislim da je od imena RS-a puno bitnije to sto zastitnici NASIH nacionalnih interesa (koji god to bili MI) rasprodase svaki pedalj u budzasto ove jadne drzave, pokradose sve sto se pokrasti moze, sasvim lijepo saradjuju u svom lopovluku vec petnaest godina i saradjivace sve dok je stoki drago da im bas oni stite nekakve imaginarne interese, a redovi pred kontejnerima sve veci.
pitaj one koji su iz banja luke, prijedora, doboja, itd.
nekima je sarajevo centar svijeta.
I u Sarajevu, sa Sarajevskom platom, neko bi mozda i mogao razmisljati o ovome, ali u mjestu iz kojeg sam recimo ja gdje je uspjeh imati platu od 300KM mjesecno ovo je cisti gubitak vremena i energije.
I kazem opet - blago tebi ako ti je ime RS trenutno najveci problem u zivotu.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#17 Re: mijenjanje imena "republika srpska"
Skoro pa nemoguce bez novog Dejtona ili totalnog zaokreta USA ili Evropske zajednice.oktobar07 wrote:koliko vremena i energije potrosise oko reforme policije, po meni je trenutno mnogo vaznije pitanje imena "republika srpska".
-
MystiC
lave, moj stav jeste da bi sve bilo drukcije da se promijeni naziv (a i stajacu uz svoj stav), jer gledaj - "nasi" politicari godinama se okrecu oko te tematike (ukidanje, mijenjanje naziva) i tako kupe politicke poene na svim izborima do sada....a sta mozemo primijetiti: nista se nije promijenilo! Stavise, postaje sve gore.
Dakle, krenimo barem od necega. A i kao sto u gornjem postu napisah - vjerujem da bi se ipak stosta promijenilo promjenom samog naziva tog entiteta, jer bi konacno srbi shvatili da se tu ne radi o drzavi u kojoj oni mogu svojatat sta god hoce i odlucivat iskljucivo kao srbin...vec bi uvidjeli da oni ne mogu biti "partner BIH" (ko sto Do-dick cesto zna izjaviti) jer su oni DIO BIH - koja ne moze u sebi imat partnera! zaista vjerujem da bi se tu stosta promijenilo....a de ti meni objasni zasto ti tvrdis suprotno? cisto radi razumijevanja?
Dakle, krenimo barem od necega. A i kao sto u gornjem postu napisah - vjerujem da bi se ipak stosta promijenilo promjenom samog naziva tog entiteta, jer bi konacno srbi shvatili da se tu ne radi o drzavi u kojoj oni mogu svojatat sta god hoce i odlucivat iskljucivo kao srbin...vec bi uvidjeli da oni ne mogu biti "partner BIH" (ko sto Do-dick cesto zna izjaviti) jer su oni DIO BIH - koja ne moze u sebi imat partnera! zaista vjerujem da bi se tu stosta promijenilo....a de ti meni objasni zasto ti tvrdis suprotno? cisto radi razumijevanja?
-
_BosanaC
Moji i tvoji stavovi po tom pitanju su identicni, ali prioriteti nisu.MystiC wrote:lave, moj stav jeste da bi sve bilo drukcije da se promijeni naziv (a i stajacu uz svoj stav), jer gledaj - "nasi" politicari godinama se okrecu oko te tematike (ukidanje, mijenjanje naziva) i tako kupe politicke poene na svim izborima do sada....a sta mozemo primijetiti: nista se nije promijenilo! Stavise, postaje sve gore.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
sta promijenit ime...UKINUT treba
-
domacin
Не кажем ја се име РС уопште не може промјенити већ да га грађани или политичари Федерације не могу промјенити као ни уставни суд па ни високи представник.MystiC wrote:dakle, macane....kad se moze naziv ENTITETA "Federacija BIH" mijenjati, sto se onda ne bi mogao naziv ENTITETA "republika srpska" mijenjati?
jbg, zezno si se malo i sam sebi uskocio u stomakal nije svako rodjen za debatiranja
Федерација јесте промјенила назив јер су грађани и политичари исте то прихватили.
Једни начин да РС промјени назив би било путем реферндума грађана РС-а или да већина посланика, који представљају народ од кога су изабрани, народне скупштине РС-а то прихвати.
Ја ни једну од ове две опције не сматрам могућом у скорој будућности.
Зато опет питам како то неко реално планира ту промјену назива.
Што се тиче ћирилице, зашто не би тако писао.
То је моје прво писмо и још једно од два равноправна писма у БИХ.
И каква ти је то глупост да нисам једини.
Ја пишем ћирилицом било да сам једини ил да сви тако пишу, то нема никакве везе.
То би било исто да је теби кажем Ајд бураз немој писати латиницом, ниси једини.
Смијешно да није жалосно.
-
MystiC
covjek dobije dojam da se vise klincis s tom cirilicom nego da je uopste zelis koristiti....no da sad ne zapinjem na tome!
sto se tice promjene naziva, mislim da nisi u pravu jer molim te - sto bi se referendum vrsio samo na nivou entiteta "rs"? entitet je koliko znam dio drzave...dakle, svi drzavljani imaju pravo da se izjasne o dijelu svoje drzave zar ne? mislim - stav ti je malo glup kad kazes da mogu samo gradjani rs-a da o tome odlucuju...isto ko kad bi ja sad rekao : "ok, odlucujemo o tome da li ukinuti entitete ili ne, ali pitacemo od broja ispitanika 90% muslimana!".
problem je da vi nikako da skontate da rs nije drzava, ili republika ili stajaznam sta vec. a na kraju krajeva i u ustavu rs pise nesto o konst. narodima jel tako? prema tome misu, ne pitate se samo vi, koliko god vi to zeljeli!
sto se tice promjene naziva, mislim da nisi u pravu jer molim te - sto bi se referendum vrsio samo na nivou entiteta "rs"? entitet je koliko znam dio drzave...dakle, svi drzavljani imaju pravo da se izjasne o dijelu svoje drzave zar ne? mislim - stav ti je malo glup kad kazes da mogu samo gradjani rs-a da o tome odlucuju...isto ko kad bi ja sad rekao : "ok, odlucujemo o tome da li ukinuti entitete ili ne, ali pitacemo od broja ispitanika 90% muslimana!".
problem je da vi nikako da skontate da rs nije drzava, ili republika ili stajaznam sta vec. a na kraju krajeva i u ustavu rs pise nesto o konst. narodima jel tako? prema tome misu, ne pitate se samo vi, koliko god vi to zeljeli!
-
Umjetnik a
republika smiješna
ili
republika mrska
šta imaš mijenjati ime, odmah ukinuti
ili
republika mrska
šta imaš mijenjati ime, odmah ukinuti
- nokia6170
mislim da ce u doglednoj buducnosti krenuti regionalizacija kako bosne i hercegovine, tako i susjednih nam drzava, koja ce biti posljedica zahtjeva evropske unije, kako joj se svaka ponaosob drzava vise bude priblizavala sa svojim clanstvom.
Prvenstveno govorim o drzavi Republici Srbiji koja ce morati izvrsiti teritorijalnu reorganizaciju drzave zasnovanu na tacno definisanim regijama i ovlastenjima tih pojedinih regija. Danas ne postoji drzava u Evropi kao sto je Srbija koja je toliko centralizovana, niti EU dozvoljava toliku centralizaciju u jednom glavnom gradu Beogradu. Vrlo brzo cemo vidjeti, neovisno do statusa Kosova, da ce Vojvodina insistirati na vracanju ingerencija autonomije koju je imala do nasilnog ukidanja 1988. godine od strane "jogurt revolucije" i Milosevicevog prisilnog nametanja centralizma i prakticno ukidajuci tu autonomnu pokrajinu. Ne treba zaboraviti da je Vojvodina nakon ustavnih reformi iz 1974. godine dozivjela svoj ekonomsko-kulturni i drustveni procvat sve do 1988. godine kada pocinje stagnacija i degradacija tog regiona. Za ocekivati je da se pored Vojvodine kao jedne administrativne jedinice pojavi jos administrativnih jedinica zasnovanih na teritorijalnom i ekonomskom principu. Recimo sandzacka regija i slicno.
Hrvatska je vec u procesu tranzicije u tom pogledu gdje joj EU nalaze reduciranje broja zupanija koje sada postoje i Hrvatska je vec pristala na svoju teritorijalnu reorgnizaciju kako bi ispunila EU uslove i imala mogucnost pristupa novcanim fondovima koji se daju regijama pojedinih drzava u svakom ekonomskom pogledu, najvise poljoprivrednom.
Bosna i Hercegovina ce biti drzava koja ce najvise kaskati u ovom aspektu reorganizacije, jer je objektivno daleko iza Hrvatske, a vec sada i iza Srbije u pogledu pristupanju EU i ostalim evropskim integracijama. Trenutno etnicko teritorijalno uredjenje apsolutno ne odgovara kriterijima EU u pogledu regionalne politike i EU ce nastaviti insistirati da se teritorijalna reorganizacija izvrsi na regionalno-ekonomskom principu.
Trenutno EU ne insistira na tome jer bi to dovelo do nestabilnosti i narusavanja mira u BiH.Ono sto je medjunarodna zajednica primjetila je da su sve promjene u BiH vezane za promjene u susjednim drzavama i kada se u susjednim drzava neka pojava prihvati kao normalna i sasvim logicna, onda se ona prihvati i u Bosni i Hercegovini.
Slijedeci logiku trenutnih desavanja, bojim se da je EU izabrala drugacije principe mijenjanja stvari u BiH i za Srbiju. Kod Srbije je primjenila princip da je uvuce sto blize u EU pa joj nametne promjene, dok za BiH je izabrala princip da BiH sama ispuni zadate kriterije, pa onda stekne mogucnost priblizavanja u EU.
Naravno, sto vecim priblizavanjem Srbije i Hrvatske ka EU, buducnos BiH ce biti svjetlija i otvorice se vece sanse ka normalizaciji odnosa medju narodima u BiH i uredjenju BiH kao jedne normalne drzave. Naime, Dejtonski mirovni sporazum nije nikakvo bozije slovo koje je nezamjenjivo. Radi se o tome da ce on postati suvisan medju strankama koje su ga potpisale i vrlo vjerovatno da ce dozivjeti transformaciju gdje nece vise postojati potreba ugovornih strana Hrvatske i Srbije, a prema tome i Bosne i Hercegovine kao jedne ugovorne strane. Medjutim prestanak vazenja Dejt. sporazuma ce biti moguc u onom trenutku kada dodje do transformacije Annexa 4, odnosno Ustava BiH na taj nacin da on ispuni sve uslove normalnog ustava, odnosno putem formiranja ustavotvorne skupstine naroda Bosne i Hercegovine.
naravno ovdje nije rijec o dvije ili tri godine, vec o deceniji ili dvije...medjutim za drzavu koja ima svoje zacetke drzavnosti hljadu godina unazad, mislim da period od 20 ili 30 godina ne predstavlja neki dugi period...nazalost sa aspekta obicnog gradjanina je to pola zivotnog vijeka.
Prvenstveno govorim o drzavi Republici Srbiji koja ce morati izvrsiti teritorijalnu reorganizaciju drzave zasnovanu na tacno definisanim regijama i ovlastenjima tih pojedinih regija. Danas ne postoji drzava u Evropi kao sto je Srbija koja je toliko centralizovana, niti EU dozvoljava toliku centralizaciju u jednom glavnom gradu Beogradu. Vrlo brzo cemo vidjeti, neovisno do statusa Kosova, da ce Vojvodina insistirati na vracanju ingerencija autonomije koju je imala do nasilnog ukidanja 1988. godine od strane "jogurt revolucije" i Milosevicevog prisilnog nametanja centralizma i prakticno ukidajuci tu autonomnu pokrajinu. Ne treba zaboraviti da je Vojvodina nakon ustavnih reformi iz 1974. godine dozivjela svoj ekonomsko-kulturni i drustveni procvat sve do 1988. godine kada pocinje stagnacija i degradacija tog regiona. Za ocekivati je da se pored Vojvodine kao jedne administrativne jedinice pojavi jos administrativnih jedinica zasnovanih na teritorijalnom i ekonomskom principu. Recimo sandzacka regija i slicno.
Hrvatska je vec u procesu tranzicije u tom pogledu gdje joj EU nalaze reduciranje broja zupanija koje sada postoje i Hrvatska je vec pristala na svoju teritorijalnu reorgnizaciju kako bi ispunila EU uslove i imala mogucnost pristupa novcanim fondovima koji se daju regijama pojedinih drzava u svakom ekonomskom pogledu, najvise poljoprivrednom.
Bosna i Hercegovina ce biti drzava koja ce najvise kaskati u ovom aspektu reorganizacije, jer je objektivno daleko iza Hrvatske, a vec sada i iza Srbije u pogledu pristupanju EU i ostalim evropskim integracijama. Trenutno etnicko teritorijalno uredjenje apsolutno ne odgovara kriterijima EU u pogledu regionalne politike i EU ce nastaviti insistirati da se teritorijalna reorganizacija izvrsi na regionalno-ekonomskom principu.
Trenutno EU ne insistira na tome jer bi to dovelo do nestabilnosti i narusavanja mira u BiH.Ono sto je medjunarodna zajednica primjetila je da su sve promjene u BiH vezane za promjene u susjednim drzavama i kada se u susjednim drzava neka pojava prihvati kao normalna i sasvim logicna, onda se ona prihvati i u Bosni i Hercegovini.
Slijedeci logiku trenutnih desavanja, bojim se da je EU izabrala drugacije principe mijenjanja stvari u BiH i za Srbiju. Kod Srbije je primjenila princip da je uvuce sto blize u EU pa joj nametne promjene, dok za BiH je izabrala princip da BiH sama ispuni zadate kriterije, pa onda stekne mogucnost priblizavanja u EU.
Naravno, sto vecim priblizavanjem Srbije i Hrvatske ka EU, buducnos BiH ce biti svjetlija i otvorice se vece sanse ka normalizaciji odnosa medju narodima u BiH i uredjenju BiH kao jedne normalne drzave. Naime, Dejtonski mirovni sporazum nije nikakvo bozije slovo koje je nezamjenjivo. Radi se o tome da ce on postati suvisan medju strankama koje su ga potpisale i vrlo vjerovatno da ce dozivjeti transformaciju gdje nece vise postojati potreba ugovornih strana Hrvatske i Srbije, a prema tome i Bosne i Hercegovine kao jedne ugovorne strane. Medjutim prestanak vazenja Dejt. sporazuma ce biti moguc u onom trenutku kada dodje do transformacije Annexa 4, odnosno Ustava BiH na taj nacin da on ispuni sve uslove normalnog ustava, odnosno putem formiranja ustavotvorne skupstine naroda Bosne i Hercegovine.
naravno ovdje nije rijec o dvije ili tri godine, vec o deceniji ili dvije...medjutim za drzavu koja ima svoje zacetke drzavnosti hljadu godina unazad, mislim da period od 20 ili 30 godina ne predstavlja neki dugi period...nazalost sa aspekta obicnog gradjanina je to pola zivotnog vijeka.