Nesanica ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Ljudi, jesm mi vas zao. :roll: Ja vas citam i oci mi se sklapaju. Meni treba savjet kako ostat budan iza 22h :D
mema mo

Post by mema mo »

ja nemam tih problema, zaspem kao mala beba :-D doduse rano ustajem u 6.30 i citav dan se ne smirujem... :-D ali iz prica drugih znam da je najbolje pred spavanje popiti caj od kamilice :-D
pesak

Post by pesak »

Jara

Post by Jara »

@pesak, planinari, pješači...lagano večeraj...promijeni položaj tijela u krevetu za 180 stepeni...spavaj na drugom ležaju...premjesti ležaj...spavaj na podu...laku noć! :)
anamo 'vamo

Post by anamo 'vamo »

dawn_upon_dawn wrote:mah... nesanica je nacin zivljenja za mene :roll: vise ne znam sta bih bez nje :D

razne stvari mi mogu pomoci da se smirim i da provedem noc ne razmisljajuci o problemima i da mi ne padaju lude ideje na pamet, tipa premjestanje namjestaja :D (dogadjalo se :D). ali ne zaspim, citam, gledam tv ili sam na forumu.

zaspim samo od tablete za spavanje.

inace, imam perioda kad mogu zaspati u ono neko solidno vrijeme, ali nikad prije jedan-dva nocu, to je kad sam jaaaako fizicki iscrpljena.
mozda da natjeras nekog da te prejaaako iscrpi :-)
pesak

Post by pesak »

e, danas mi je druga noc kako cu spavati dva sata...divno. bas sam odusevljena... :D
ukinula sam vesti...svela na minimum, ali sam zato pocela po yogi i meditaciji...i potpuno mi otisao san. puna sam energije od pranajame. sva treperim. kakvo spavanje.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ja se bas pit'o je l' ti ista pomoglo ono sto sam ti rek'o.
Ja sam mozda skoro kao i ti imao problema sa tim ravno 6-7 mjeseci.
Ubitacno - ko nije dozivio ne zna koja je to patnja - umoran si a ne mozes da spavas.

Zao mi je sto to deveras. Moj savjet je ako je skroz kriticno bombone za spavanje jedno mjesec dva i prekini. Moja stara je tako trala te pilule i sad spava k'o top.

Dzaba je - lijekovi.

Pozdrav!
uozo

Post by uozo »

Melatonin meni pomaze da zaspim i spavam samo malo duze nego obicno, ali izgleda intenzivno jer se ne osjecam umoran.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#35 Re: Nesanica ?

Post by dr.gog »

pesak wrote:Imate li nesanicu i sta uraditi da bi zaspali ?
Insomnia,bar onaj tip koji ti vjerovatno trpiš,je posljedica tvojih životnih navika,koje ti najbolje,kao inteligentna žena,zasigurno znaš.
Kratko rečeno,evo ti jedan konzervativni postupak:
1.Sračunaj koliko radiš,spavaš i odmaraš u toku dana,odn.noći.
2.sračunaj koliko i kako si rasporedila obroke i higijensku njegu
3.Negativne sklonosti,tipa raznih otrova,htjela ne htjela,skupa s internetom za kojim si u po noći,shvati kao otežavajuće,.

Osnovno kod nesanice jeste da pacijent prvo uspostavi disciplinu svakodnevnice bez obzira na izgovore posla i obaveza.Očuvanje zdravlja je prioritet nad svim jer vam od njeg zavisi i posao i karijera i na kraju,intimni život :D .Stoga,da bi radili,zaradili i bili čitavih živaca,morate imati ravnomjerno raspoređeno vrijeme,i to individualno prema svakom prilagođeno(nismo roboti u kasarni..).Isti razmak između obroka,kakvi god bili,8 sati sna i visoka higijena su što bi se reklo,osnovni preduslovi.Ko neće da načinje ionako načete živce,MORA promijeniti navike.Sve ostalo--lijekovi samo u krajnjoj nuždi,čaj umjereno,tv i kompjuter-privremeno ukinuti iza 22 h,bez sjedeljki i teške priče naveče---znači uz sve ostalo,gore navedeno trebalo bi da donese poboljšanje za par sedmica.Ako ne,pravac neuropsihijatru koji obično ,uz kratkotrajnu terapiju tabletama(recimo Sanval ili Sleep-aid diphenhydramin--američki proizvod u px-ovima dostupan),može lako riješiti problem.NAPOMENA...:Sedativi tipa Apaurina(svi na kraju imaju nastavak --"-azepam")najlakše uzrokuju ovisnost ako se uzimaju nekonrolirano,zarad spavanja.Poooozdrav pjesku i kamenju,Dr.Gog.
pesak

Post by pesak »

Hvala, Citizen i Gog.. :)
Mislim da su moji problemi sa snom , sada vezani za vremenske promene. Nocas je kod nas pao prvi sneg i to bas dosta. :shock: Dan pre toga je bio jako nizak atmosferski pritisak, pa je jako visok i bas su javili da smeta ljudima osetljivim na vreme, u koje i ja spadam.. :-)
Jos je razlog i to sto sam dosta radila razne tehnike relaksiranja u jogi i meditacije i pranajamu...treba sve umereno. Necu meditirati i raditi jogu, niti pranajamu par dana, pa cu videti...dotle ce se i vreme srediti valjda- s tim pritiskom. Mozda nekim ljudima i ne odgovaraju istocnjacke tehnike. Mozda su suvise senzibilni. Mozda pogresno radim. :-?
Vec mi se i pre desavalo da ne mogu da spavam kad radim jogu. :-?
A uvek mi se desava nesanica kad se menja vreme. Ma sta da pricam...kilava sam. :D
Izbegavam pilule.
I to si u pravu- posle 22 - nista komp, tv i drugo...
Joga je cudna stvar. Pomaze, ali moze biti i opasna... :-?
mamica papucarka

kakva si po danu??? Jesi li umorna???
moja bivsa sefica citav zivot spava 3-4 h. Ali, zato ostatak noci lezi budna i to je spasava. Jednostavno, takav joj bio ritam. I nikad na njoj nisi mogao primijetit nekakav umor, malaksalost i slicno.
pesak

Post by pesak »

mamica papucarka wrote:kakva si po danu??? Jesi li umorna???
moja bivsa sefica citav zivot spava 3-4 h. Ali, zato ostatak noci lezi budna i to je spasava. Jednostavno, takav joj bio ritam. I nikad na njoj nisi mogao primijetit nekakav umor, malaksalost i slicno.
Ma sve ja odradim kako treba. Imam energije, samo mi se malo muti u glavi .. :-)
Negde sam citala da se ne treba opterecivati spavanjem , jer organizam uvek obezbedi neophodne minimalne sate spavanja...ma da, samo mi treba pola sata da skapiram koji je tramvaj na stanici i koji mi treba... :lol:
Bumbar

Post by Bumbar »

amrica wrote:ja po citav dan pospana, a navece oci kao fildzani, ne mogu zaspati, okrecem se u krevetu kao na rostilju. A ujutro nikakva, naravno, i to vec duzi period.

kao da si mene opisala :roll: :roll: :roll:
pesak

Post by pesak »

Po svara -jogi se moze odrediti koja ti polovona mozga funkcionise i kada. Ako obratite paznju, cesto je zatvorena samo jedna nozdrva. ako je otvorena desna, to znaci da radi vise leva polovina mozga- a to je deo koji je zaduzen za razmisljanje, jezike i td..ako je suprotno, onda ste vise naklonjeni meditaciji, mastanju, muzici, umetnosti. Sad sam provalila da mi se desna nozdrva otvori jedino uvece. Zato mi je zao da spavam . Treba iskoristiti mozak koji je bio uspavan skoro celog dana... :D Uvek sam najbolje nocu razmisljala. Ali, to je i razlog nesanici... :D :-?
mamica papucarka

pesak wrote:Po svara -jogi se moze odrediti koja ti polovona mozga funkcionise i kada. Ako obratite paznju, cesto je zatvorena samo jedna nozdrva. ako je otvorena desna, to znaci da radi vise leva polovina mozga- a to je deo koji je zaduzen za razmisljanje, jezike i td..ako je suprotno, onda ste vise naklonjeni meditaciji, mastanju, muzici, umetnosti. Sad sam provalila da mi se desna nozdrva otvori jedino uvece. Zato mi je zao da spavam . Treba iskoristiti mozak koji je bio uspavan skoro celog dana... :D Uvek sam najbolje nocu razmisljala. Ali, to je i razlog nesanici... :D :-?
ja jos nisam dozivjela da mi je zatvorena jedna nozdrva :lol: etp, meni je vec odavno vrijeme za spavanke, ali san nece :roll:
pesak

Post by pesak »

Ja se vrtela po krevetu..i nema ...nista...glupo je vise da cekam.
San treba ignorisati, ocigledno. Pustila sam CD EKV i briga me. Ne moram da spavam ni ovu noc. Sutra je nedelja, ionako.
Comrad

Post by Comrad »

Moj ti je prijedlog da skines sa neta prirodne zvukove. Dakle nesto tipa vodopada, zvukove ptica, kise i sl. Naucno je dokazano da zvuk kise, tj. udaranje kapljica od zemlju, krov, oluke opusta. Ja sebi navijem cd, naravno kada ne pada prava kisa :D i mogu reci da je dosta opustajuce, zatvoris oci, jos ubacis kakvih zvukova ptica, vjetra i sl. i ko beba :zzzz: Ne znam probaj.
Zvukove mozes naci na warez-bb.org, samo ukucaj u search nature sounds...
pesak

Post by pesak »

Ćelava cura wrote::D zaboravih reci :D sex je dobar lijek protiv nesanice :D
jao, jeste. samo se plasim.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ma kakva nesanica, jel ima sta protiv spavanja, ja cim stavim glavu na jastuk, gotovo je moje,.....mogu i po 9 sati spavatm doduse dizem se rano zorom oko 6-7....
ulpinian

Post by ulpinian »

Image

dok izbrojiš koliko ih je... uveliko spavaš :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Comrad

Post by Comrad »

ulpinian wrote:Image

a gdje ti su ti crne ovce na slici :?
Last edited by Comrad on 10/01/2008 23:27, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

Comrad wrote:

a gdje ti su ti nigger ovce na slici :?

smatraj se opomenutim Comrade.. Say NO to Racism! moderator
pesak

Post by pesak »

Evo, drzim se saveta da lezem u isto vreme, fizicki sam bila aktivna celi dan i opet nema sna. Legla sam dakle u isti vreme, ali sam se i digla posle pola sata i evo me na kompu. ne mogu da spavan, a dusa mi spava. sta raditi...
mozda uopste ne treba obracati paznju na nesanicu. mozda je treba ignorisati.
Comrad

Post by Comrad »

Arslan wrote:
Comrad wrote:

a gdje ti su ti nigger ovce na slici :?

smatraj se opomenutim Comrade.. Say NO to Racism! moderator
ispravio sam... daleko sam ja od rasiste :D Power to the people!
Post Reply