joj, da mi je ponovo naci smogi boy...black wrote:pored ovih stripova koje danasica pomenu(a bilo ih je jos), i navedenih knjiga jos bi dodao "Patuljak vam prica"
i jos svasta nesta..
Koja vas je literatura oblikovala...
Moderator: Chloe
- Orhanowski
U predskolskom vaktu su mi citali ajete iz Kur'ana i obavezno sam pred spavanje morao prouciti dovu. U skoli sam citao Copica, Miku Antica... A onda sam kod amidze na polici s knjigama nasao Sveti nered misli od Arthura Rimbauda, e tad je sve krenulo kako ne treba jer su slijedile The Lord And The New Creatures od Jima Morisona, Kontrapunkt od Aldousa Huxleya, The Marriage of Heaven and Hell od Williama Blaka, Nebo, pakao od Emanuela Swedenborga... Uhh 
- Saian
jel Cankar imao "Mati" ili "Postidio se majke" auuuuuuuuuuuu kako sam se tu shebooooooo, a onda "Orlovi rano lete", "Junaci Pavlove ulice" - ova mi je posebno draga bila sve se kanim d aje opet chitam da vidim kako to sad kroz ove ne vishe tako nevine ochidanas wrote:gorki...barby02 wrote:"Mati" mi je bar poznat naslov
P.S. ovo mi nekako deja vu da nije bila ova tema vec
-
basta sljezove boje
meni je draza Vesela sveska, jednom sam ucestvovala u nagradnoj igri i dobila jednu od nagradaBonnie-Clydova mala wrote:Male novine
- lady midnight
cankarova je ona pricha "postidio se majke"... jao jest to tuzhna prichaSaian wrote:jel Cankar imao "Mati" ili "Postidio se majke" auuuuuuuuuuuu kako sam se tu shebooooooo, a onda "Orlovi rano lete", "Junaci Pavlove ulice" - ova mi je posebno draga bila sve se kanim d aje opet chitam da vidim kako to sad kroz ove ne vishe tako nevine ochidanas wrote:gorki...barby02 wrote:"Mati" mi je bar poznat naslov![]()
![]()
, "Bijeli Ochnjak" , Jules Verne gotovo sve
dakako Alan Ford, a sad sad chitam sve od svetaca do kurvi, od prirodnih uchenjaka do nadrinauchnika recimo antropologa ili psihologa
![]()
![]()
![]()
P.S. ovo mi nekako deja vu da nije bila ova tema vec
a "mati" je od maksima gorkog, roman.
- lady midnight
nego ja sam ludila za bajkama.... a najdrazhe mi bile one ruske, jer su bile totalno drugachije od ovih "standardnih" od brace grim...
pa "vlak u snijegu" i "druzhba pre kvrzhice"
:-):-)
onda ona "patuljak vam pricha" od hromadzhica
al nekako sam rano pochela chitati klasike
pa me dostojevski i hesse natjerali u melankoliju u ranim adolescentnim danima
a henry miller me spasio malo kasnije
:D
ipak su tu josh bili "veliki blek", "zagor" i "american ninja" chijih se pozitivnih uticaja ne bih odrekla ni za shto na svijetu
:D:D
pa "vlak u snijegu" i "druzhba pre kvrzhice"
onda ona "patuljak vam pricha" od hromadzhica
al nekako sam rano pochela chitati klasike
ipak su tu josh bili "veliki blek", "zagor" i "american ninja" chijih se pozitivnih uticaja ne bih odrekla ni za shto na svijetu
-
barby02
a sto me Gorki obruka. . fakat nisam citala a vidim poznat mi naslov. . . Nego ja se u ratu uhvatila Sekspira i procitam 5-6 djela zaredom.Onda vidim Gete reko samo jedno djelo godisnje od Sekspira-preporucljivodanas wrote:gorki...barby02 wrote:"Mati" mi je bar poznat naslov
- danas
bila je ona jedna iz biblioteke lasta mislim... zbirka se zvala 'srz i sustina posla' i dalje se sjecam svih pricica... zasto se to mene tako dojmilo tada, ne bih ti ni dan danas znala kaSti...lady midnight wrote:nego ja sam ludila za bajkama.... a najdrazhe mi bile one ruske, jer su bile totalno drugachije od ovih "standardnih" od brace grim...
inace, od ovih djecijih, bila i ostala luda za copicem
PS a starci mi kupili i onu kolekciju mitovi i legende svEta
-
basta sljezove boje
ja sam od Cankara uvijek bila u bedu, a posebno od "Postidio se majke". "Mati" od Gorkog je mislim, cak, bila u nekom razredu i lektira. Bila je jedna biblioteka, ne sjecam se vise imena, koja je izdavala samo djecje knjige, Emil i detektivi, Tom Sawyer, knjige od Jacka Londona. Sjecam se i knjige "Gimnazijalka" od nekog slovenskog autora koju smo u osnovnoj vec "proucavali", ona zatrudni ili nesto tako
Bajke sam imala u jednoj knjizi sa plavim debelim okvirom i dvorcem na njoj, mislim da se zvala "Najljepse bajke svijeta". Tu je bila i Vasilisa Premudra i ostale "netipicne bajke". Posebno draga knjiga mi je Gustav Schwab "Price iz klasicne starine", ali malo su price bile agresivne za moj djecji ukus, ono Zeus se pretvori u labuda pa neku zenski opali ... Hera poludi od ljubomore pa nacini neki gadan belaj ... pa oni kiklopi, pa trojanski rat ... sve mi je to bilo preagresivno
Bajke sam imala u jednoj knjizi sa plavim debelim okvirom i dvorcem na njoj, mislim da se zvala "Najljepse bajke svijeta". Tu je bila i Vasilisa Premudra i ostale "netipicne bajke". Posebno draga knjiga mi je Gustav Schwab "Price iz klasicne starine", ali malo su price bile agresivne za moj djecji ukus, ono Zeus se pretvori u labuda pa neku zenski opali ... Hera poludi od ljubomore pa nacini neki gadan belaj ... pa oni kiklopi, pa trojanski rat ... sve mi je to bilo preagresivno
- lady midnight
hej bashto, ko bi reko...pa ja i ti skroz iste stvari chitalebasta sljezove boje wrote:ja sam od Cankara uvijek bila u bedu, a posebno od "Postidio se majke". "Mati" od Gorkog je mislim, cak, bila u nekom razredu i lektira. Bila je jedna biblioteka, ne sjecam se vise imena, koja je izdavala samo djecje knjige, Emil i detektivi, Tom Sawyer, knjige od Jacka Londona. Sjecam se i knjige "Gimnazijalka" od nekog slovenskog autora koju smo u osnovnoj vec "proucavali", ona zatrudni ili nesto tako![]()
- Saian
ja mislim da je ona presla ooogroman put da mu donese nesto hrane u skolu, internat, a on joj nije htio ni prici na kraju, aj kako sam se shebo evo opetdanas wrote:derete me sad sa ovom majkom... jel' to ono kad mali nece da uzme kruh iz njene ruke, jer su kao prljave?
- lady midnight
ma da, on je ishao u shkolu u grad, a ona dopjeshachila iz sela, dalek put... a kisha padala...i na njoj gumene chizme i neka kabanica, i marama na glavi, kakve su nosile zhene sa sela... i ona sva pokisla i jadna...i dodje njemu na veliki odmor pred shkolu, ja mislim bash da mu donese neshto shto mu je trebalo, a on je ugleda i postidi se...i nije joj htio prici, nego se sakrioSaian wrote:ja mislim da je ona presla ooogroman put da mu donese nesto hrane u skolu, internat, a on joj nije htio ni prici na kraju, aj kako sam se shebo evo opetdanas wrote:derete me sad sa ovom majkom... jel' to ono kad mali nece da uzme kruh iz njene ruke, jer su kao prljave?
- danas
ne, neee toooo
sreca moja pa to nisam citala... bila je slicna prica, mislim kad roditelji dovedu malog sina baki na selo... iz grada oni kao... i on nije htio uzet kruh, jer su joj ruke kao prljave... pa ga onda mucila savjest... uhhhh...

sreca moja pa to nisam citala... bila je slicna prica, mislim kad roditelji dovedu malog sina baki na selo... iz grada oni kao... i on nije htio uzet kruh, jer su joj ruke kao prljave... pa ga onda mucila savjest... uhhhh...
- Saian
a sto sam tog malca htio izgazat tad, kooooo vola u kupusu, al sad kontam djeca su valjda takvalady midnight wrote:ma da, on je ishao u shkolu u grad, a ona dopjeshachila iz sela, dalek put... a kisha padala...i na njoj gumene chizme i neka kabanica, i marama na glavi, kakve su nosile zhene sa sela... i ona sva pokisla i jadna...i dodje njemu na veliki odmor pred shkolu, ja mislim bash da mu donese neshto shto mu je trebalo, a on je ugleda i postidi se...i nije joj htio prici, nego se sakrioSaian wrote:ja mislim da je ona presla ooogroman put da mu donese nesto hrane u skolu, internat, a on joj nije htio ni prici na kraju, aj kako sam se shebo evo opetdanas wrote:derete me sad sa ovom majkom... jel' to ono kad mali nece da uzme kruh iz njene ruke, jer su kao prljave?:(
- lady midnight
ne znam jesu li takva... pa i mi smo bili djeca kad smo to chitali. a sjecam se da je i mene obuzeo stid dok sam chitala - stid zbog njega. ima nekad trenutaka kad se stidish zbog odnosno za nekoga zato shto mu je ponashanje fuj... al ja mislim da je njemu na kraju ipak bilo gore - ne bi on ono nikad onako napisao (a ja mislim da je to ipak bilo u sklopu onih manje-vishe autobiografskih "crtica iz moje mladosti") da ga to nije proganjalo...Saian wrote:a sto sam tog malca htio izgazat tad, kooooo vola u kupusu, al sad kontam djeca su valjda takvalady midnight wrote:ma da, on je ishao u shkolu u grad, a ona dopjeshachila iz sela, dalek put... a kisha padala...i na njoj gumene chizme i neka kabanica, i marama na glavi, kakve su nosile zhene sa sela... i ona sva pokisla i jadna...i dodje njemu na veliki odmor pred shkolu, ja mislim bash da mu donese neshto shto mu je trebalo, a on je ugleda i postidi se...i nije joj htio prici, nego se sakrioSaian wrote:ja mislim da je ona presla ooogroman put da mu donese nesto hrane u skolu, internat, a on joj nije htio ni prici na kraju, aj kako sam se shebo evo opet:(
![]()
- homo_sapiens
Nekad je na Vratniku, u Sarajevu, bila u funkciji narodna biblioteka, prepuna knjiga. I sad mi je u memoriji onaj ugodan „miris knjige“, ona smirujuća tišina, onaj „drugi svijet“, velike i tamne prostorije biblioteke, kad sam, još kao osnovac, redovno dolazio i posuđivao knjige. Čitao sam sve redom, bukvalno. Posebno u vrijeme raspusta, pa danas uzmem knjigu, i ne mogu dočekati jutro kad ću otići po drugu. i tako danima, zapravo, noćima, jer sam u noći najviše vremena provodio uz knjigu. I tad, a i danas isto.
Sjećam se da je, kod nekolicine nas iz raje, bibliotekarka redovno morala pisati novi karton skoro svaki mjesec.
Sjećam se i svoje prve „ozbiljne“ knjige. Možda da sam bio II, III razred. Zaletio sam se i uzeo Duga, Alkar, Kukavica, čini mi se od Šimunovića. Kakvo sam razočarenje doživio kad sam je počeo čitati. Ma ne ide nikako, čitam, a ništa ne pročitam. i vratim je nakon nekoliko dana. Tek kasnije sam je ponovo čitao.
Sjećam se da je, kod nekolicine nas iz raje, bibliotekarka redovno morala pisati novi karton skoro svaki mjesec.
Sjećam se i svoje prve „ozbiljne“ knjige. Možda da sam bio II, III razred. Zaletio sam se i uzeo Duga, Alkar, Kukavica, čini mi se od Šimunovića. Kakvo sam razočarenje doživio kad sam je počeo čitati. Ma ne ide nikako, čitam, a ništa ne pročitam. i vratim je nakon nekoliko dana. Tek kasnije sam je ponovo čitao.