Koja vas je literatura oblikovala...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

FFK as Lucy01

#1 Koja vas je literatura oblikovala...

Post by FFK as Lucy01 »

...u odredjenim stadijima zivota (djetinjstvo, pubertet, adolescencija, zrelost.....starost :D )?

Jesu li vam roditelji citali dok ste bili dijete, jesu li vam kupovali knjige i ohrabrivali vas da citate? Koliko je u vasoj sredini bila na raspolaganju biblioteka bilo koje velicine?

Sta mislite, da li ste postali to sto jeste zahvaljujuci i stivu koje ste citali kroz zivot?
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

Svakako, nekih od tih djela iz školske lektire se i danas rado sjećam...kao na primjer hrabrog Don Quijota ... njegovi naumi su mi i danas lekcije u životu...
barby02

Post by barby02 »

Da, naravno da me je i literatura oblikovala.Odmah da kazem da sam zavoljela citati tek negdje u cetvrtom razredu osnovne, a prije toga mi je mama pricala price,slusala sam ploce-"Najljepse bajke svijeta" ali su bile tantalove muke natjerati me da citam iako sam sa 4 god. znala sva slova.Mama mi je kupila tablu i sarene krede a ja sam imala zadacu, da dok se vrati s posla napisem "to i to" slovo.
Biblioteka je bila u ulici Valtera Perica," Vlatko Foht"koliko se sjecam, mozda i grijesim. . Isla redovno :)
Ja nemam svoju biblioteku veliku u uporedbi sa nekima, ali imam knjige koje me zanimaju iz razlicitih oblasti. .
Lektiru smo prema spisku za naredni razred kupovali na ljeto i dio toga je odnoseno na more a tamo-zadane strane,tokom dana :) Nekom ce izgledati grubo ali sada vidim da je imalo smisla :-D
pitt

Post by pitt »

meni su bilr drage i Druzba Pere Kvrzice, Robinzon Kruso, Orlovi rano lete, galebova stijena i sl. Avantusristicki duh....sta ces :D:D:D
Bonnie-Clydova mala

pitt wrote:meni su bilr drage i Druzba Pere Kvrzice, Robinzon Kruso, Orlovi rano lete, galebova stijena i sl. Avantusristicki duh....sta ces :D:D:D
Eh ja...i Bijeli očnjak, pa onda one super priče iz kolekcije 4 Disney knjige...
barby02

Post by barby02 »

Lesi se vraca kuci :). . . i Hajdi :-)
danas

Post by danas »

Image

Image

Image

Image

Image
pitt

Post by pitt »

Bonnie-Clydova mala wrote:
pitt wrote:meni su bilr drage i Druzba Pere Kvrzice, Robinzon Kruso, Orlovi rano lete, galebova stijena i sl. Avantusristicki duh....sta ces :D:D:D
Eh ja...i Bijeli očnjak, pa onda one super priče iz kolekcije 4 Disney knjige...
Plava, crvena, zelena.....i koja je cetvrta bila? :? :-)
MAda sam ja bio i malo geeky....pa mi je draga bila i 1000 zasto-1000 zato :D:D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Basta sljezove boje :D

Orlovi rano lete, Dozivljaji Nikoletine Bursaca, Osma ofanziva ... Dugonja, vidonja, trbonja, Vezeni most ... Ne okreci se sine, Kako se kalio celik, Junaci Pavlove ulice ... Oliver Twist, Mati, ...

Lovac u zitu :thumbup:
barby02

Post by barby02 »

Plava, crvena, zelena i narandzasta :-)
barby02

Post by barby02 »

basta sljezove boje wrote:Basta sljezove boje :D

Orlovi rano lete, Dozivljaji Nikoletine Bursaca, Osma ofanziva ... Dugonja, vidonja, trbonja, Vezeni most ... Ne okreci se sine, Kako se kalio celik, Junaci Pavlove ulice ... Oliver Twist, Mati, ...

Lovac u zitu :thumbup:
Ne znam za Mati i Lovac u zitu :( "Mati" mi je bar poznat naslov :?
Bonnie-Clydova mala

pitt wrote:
Plava, crvena, zelena.....i koja je cetvrta bila? :? :-)
MAda sam ja bio i malo geeky....pa mi je draga bila i 1000 zasto-1000 zato :D:D
Narandžasta, ona je bila kao najdosadnija, ali u stvari u njoj su najbolje priče bile...
pitt

Post by pitt »

Da da narandzasta :D ehhhh.....lijepi momenti :D:D

Dajdzince ne foliraj :D Znamo svi iz cega si naucila citati :D:D

Image
danas

Post by danas »

barby02 wrote:"Mati" mi je bar poznat naslov :?
gorki...
danas

Post by danas »

pitt wrote:Da da narandzasta :D ehhhh.....lijepi momenti :D:D

Dajdzince ne foliraj :D Znamo svi iz cega si naucila citati :D:D

Image
sjo tebe :D :D ma ono klinasto pismo, sumersko :D :D mojsije je za mene decko mali :lol:
Bonnie-Clydova mala

Sjećam se da mi se plava sa bajkama toliko raskupusala od silnog "izučavanja", pa onda zelena.
Crvenu i narandžastu sam otkrila tek kad sam malo odrasla...Sjećam se priče o cuki Žući iz narandžaste, kojeg su ubili zbog bjesnila...avaj koliko sam samo proplakala... :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Pored navedenih, još bih da dodam: Samo još Kosovi žvižduću, Maskembal u šumi,a nekim slučajem, za deveti rođendan dobijem "Na Drini ćupriju" :D

U predškolskom vaktu,roditelji su mi pričali klasične priče: "Crvenkapicu", "Pepeljugu", "Trnoružicu"....
Rahmetli majka, nana, pričala mi je domaće verzije ovih priča, pa je Pepeljuga bila "sirotica Fata" 8-),koju su, pored teških poslova,zapadale i zakrpljene dimije oholih joj polusestara, cipelica je u priči ostala cipelica, ali je ponoćni bal bio teferič :D,na kojem se Fata pojavila u feredži od zlata, a lijepi princ, bio je mladi Ali-beg :)

Kasnije, čitao sam, sve i svašta.....Ni danas se nisam "profilirao",,,i nije mi žao :D
black

Post by black »

pored ovih stripova koje danasica pomenu :thumbup: (a bilo ih je jos), i navedenih knjiga jos bi dodao "Patuljak vam prica" :D i jos svasta nesta..:D
Bonnie-Clydova mala

Ahmmed wrote:Pored navedenih, još bih da dodam: Samo još Kosovi žvižduću, Maskembal u šumi,a nekim slučajem, za deveti rođendan dobijem "Na Drini ćupriju" :D

U predškolskom vaktu,roditelji su mi pričali klasične priče: "Crvenkapicu", "Pepeljugu", "Trnoružicu"....
Rahmetli majka, nana, pričala mi je domaće verzije ovih priča, pa je Pepeljuga bila "sirotica Fata" 8-),koju su, pored teških poslova,zapadale i zakrpljene dimije oholih joj polusestara, cipelica je u priči ostala cipelica, ali je ponoćni bal bio teferič :D,na kojem se Fata pojavila u feredži od zlata, a lijepi princ, bio je mladi Ali-beg :)

Kasnije, čitao sam, sve i svašta.....Ni danas se nisam "profilirao",,,i nije mi žao :D
Image
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Bonnie-Clydova mala wrote:Sjećam se da mi se plava sa bajkama toliko raskupusala od silnog "izučavanja", pa onda zelena.
Crvenu i narandžastu sam otkrila tek kad sam malo odrasla...Sjećam se priče o cuki Žući iz narandžaste, kojeg su ubili zbog bjesnila...avaj koliko sam samo proplakala... :-)
ajjjj plava se bila izlizala :D ...crvena je bila s indijancima na naslovnoj :D...zelena o zivotinjama :? :D ...najbolja mi je bila prica o pingvinu koji je mrzio juzni pol, i u kadi doplovio do tropskog ostrva :D :D
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Ahmmed wrote:

:D
Samo da kazem, da je i meni mama ovako pricala Pepeljugu :D s tim da je zlocesta sestra bila - Zlata :D
Inace, jos u prvom osnovnom sam pocela citati knjige, nikad slikovnice :D i citala sam sve sto mi je dolazilo pod ruku :D
patrius

Post by patrius »

Ovdje svi opleli o djetinjstvu :? :D
barby02

Post by barby02 »

Sa 13 godina " Mi djeca s kolodvora Zoo" :shock:
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote:Pored navedenih, još bih da dodam: Samo još Kosovi žvižduću, Maskembal u šumi,a nekim slučajem, za deveti rođendan dobijem "Na Drini ćupriju" :D

Image
aj majkooooo... aXmo rulZ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
barby02

Post by barby02 »

patrius wrote:Ovdje svi opleli o djetinjstvu :? :D
Tad se najbolje pamti :lol:
Post Reply