Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

newone

Post by newone »

obuca wrote:
newone wrote:
sulesavic wrote: Pa, je li to neki mnogo velik šef? Ima li ko da njega nogom nabije u guzicu (i doslovno i preneseno)?
ma covjek nekoliko godina pred penziju ali ima sve ovlasti od gazde i onda se ponasa kako se ponasa. Ma jadno da jadnije ne moze biti.
:shock: :shock: :shock: pa ne mogu da vjerujem. cuj tuce ih. pa sto se ti radnici ne utale i ne sacekaju ga, pa mu noge njegove potklipe. majku li mu njegovu :x :x

A sve do jednom. Neko ce i ovome kao i mnogim drugim slicnim po nasim firmama i firmicama dohakati kad tad. Nicija nije do zore gorila. A Seronja jos i posti uz to i kao neki on vjernik. Eeee jadi moja!!!1
obuca

Post by obuca »

stani ba malo. kako mogu sebi dozvolit da ih udara. to se fino utali i posao se zavrsi. neke ljude kad gazis oni se samo prostru, a tvoje kolege su izgleda takve. a to sto posti.... eh te novopecene najvise mrzim. a u petak ce se nalit i nece znat gdje mu je guzica. nego se vi fino nadite na kafici i dogovorite se kako međeda spustit na zemlju.
newone

Post by newone »

obuca wrote:stani ba malo. kako mogu sebi dozvolit da ih udara. to se fino utali i posao se zavrsi. neke ljude kad gazis oni se samo prostru, a tvoje kolege su izgleda takve. a to sto posti.... eh te novopecene najvise mrzim. a u petak ce se nalit i nece znat gdje mu je guzica. nego se vi fino nadite na kafici i dogovorite se kako međeda spustit na zemlju.

A ljudi bez neke skole i imaju kuci porodice koje treba prehraniti pa valjda zato to i trpe. Bosnjo je naucio da svakakav zulum trpi i u ratu i u miru. Nasa siva svakodnevnica.
Gray

Post by Gray »

Nadji Zakon o radu pa vidi koja su ti zakonom zagarantovana prava, a ako ti se ne poštuju (anonimno) nazovi inspekciju.
obuca

Post by obuca »

newone wrote:
obuca wrote:stani ba malo. kako mogu sebi dozvolit da ih udara. to se fino utali i posao se zavrsi. neke ljude kad gazis oni se samo prostru, a tvoje kolege su izgleda takve. a to sto posti.... eh te novopecene najvise mrzim. a u petak ce se nalit i nece znat gdje mu je guzica. nego se vi fino nadite na kafici i dogovorite se kako međeda spustit na zemlju.

A ljudi bez neke skole i imaju kuci porodice koje treba prehraniti pa valjda zato to i trpe. Bosnjo je naucio da svakakav zulum trpi i u ratu i u miru. Nasa siva svakodnevnica.
pa to je ono sto sam rekla. kad te gaze ti se prostri. i neskolovan ne voli da bude udaran. te ljude treba probuditi tj. trgnuti ih da nesto poduzmu. eto sto ti ne predlozis mali sastanak pa ne predlozis "rjesenje" (vrecu na glavu i udri). zasto niko ne razgovara sa tim "sefom / govnetom". bune li se kad ih mlatne, kazu li bilo sta ili samo slegnu ramenima i poslije govore suti ba. :x :x :x
felicia

#31 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by felicia »

Teško je kod nas tražiti neka prava...

Ja radim u privatnoj firmi. Doprinosi mi se uplaćuju na minimalac. Budući da trebam ići na trudničko bolovanje u datoj situaciji (okružena lopovlukom sa svih strana) došla sam na ideju da i ja uzmem koju mrvu da preživim: Predložila sam poslodavcu da mi u sledećih 6 mjeseci ne uplaćuje "minimalac" nego punu platu kako bih ja za 6 mjeseci kad odem na trudničko imala po zakonu o zdravstvenom osiguranju naknadu od 70% pune plate, a ne "minimalca" koji mi se sad uplaćuje... (ovo nije lopovluk nego puko preživljavanje)... Haman meni moji kažu uradiće mi to ali će oni i nakon prvih 6 mjeseci dok još radim i narednih 12 mjeseci (znaći ukupno godinu ipo) morati plaćati full doprinose za mene tako da ću ja u stvari sve one pare koje dobijem od države (više od onog što zaslužujem po minimalcu) u biti trebati vratiti (kao svoj dug) svome gazdi!!!

Što je još najžalosnije ja se još i ne bunim što je to tako (što svjesno plaćam i zatvaram oči samo da ne ostanem na ulici) samo me buni to što će oni morati to meni plaćat 18 mjeseci (6 dok radim i još 12 na trudničkom) a ja sam mislila da se može proć sa samo 6 mjeseci (tri puta manje dužna za nešto što mi pripada).

Zanima me je li se ko sreo sa slićnim problemom (može i na PM)i ako neko ima kakav link, zakon i sl. da mi ga proslijedi - da se pozovem na njega pred poslodavcem (nije baš nešto jak na pravnom aspektu a meni je u interesu da makar ovako skuckam koju marku za preživljavanje). Žalosno ali istinito. Hvala unaprijed
Lesli Eldridž

#32 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by Lesli Eldridž »

celavac27 wrote:Radim kod privatnika i znate vec ko radi kako to ide po 12 sati nikad slobodno (nije kod svih ali je vecina takvih) za godisnji i ne pitaj, a bolestan ne smijes biti...

E sad tu dolazi ono pitanje zastita radnika od strane drzave imal iko u ovoj drzavi da dodje i da uhvati nekog poslodavca ( za vrat) i da mu kaze Hejjja dosta je vise to je ziv insan.... Znam da smo u dobu kapitalizma ali sta vi mislite o tome ????
Osnovna prava radnika znaci na slobodno na godisnji i na bolovanje mislim da se rijetko postuju i u jednoj privatnoj firmi osim u drzavnim sluzbama ?
Ne daju ni u državnim. Direktor ti je sada Tito. Vodi k'o svoju državnu firmu, napravi gubitak, a država sve pokrije. Đubrad jedna lopovska. :x
baby_angel

#33 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by baby_angel »

Bože me sačuvaj... To samo kod nas ima... A nezgodno je i bilo sta reci na temu, jer je narod u katastrofalnoj situaciji, i bitno je samo da donesu neki dinar kući. Dugo sam radila kod raznoraznih slucajeva, i spoznala sam groznu cinjenicu; najgore prolaze ljudi koji su u najvecoj finansijskoj krizi, i kojima je bukvalno zapelo da zadrze taj posao. Hvala Bogu, nisam bila u takvim situacijama, i na osnovu toga sam se i mogla izboriti za neka svoja prava. Lako je nekome ko je u normalnoj finansijskoj situaciji da galami, i da se bori, i da kaze ako ne dobijem platu, ja odoh... Lako je palamuditi sta sve treba kad imas pozadinu...
Na zalost, masa raje koja ima samo jednu tu crnu platu od privatnika, i kad se pobune dobiju nogu, a drzava sve to gleda i SUTI :x
buba

#34 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by buba »

U pravu si..lako je reci, pobuni se, ne daj na sebe. Haj uradi to..jer znas sta ce te docekati..jedno pomirljivo: Pa, ako vam se ovde ne svidja, uvijek mozete promijeniti.
I ti se poklopis, pokupis stvarcice i pravac u nezaposlene, jer on za 7 dana popuni to radno mjesto bez problema.
Kada bi se zakon sprovodio, bile bi moguce i tuzbe uposlenika protiv poslodavaca, pa kad bi par slucajeva platio novcane kazne i bili sankcionisani zbog povrede prava radnika, mnogi ljudi bi mogli ispraviti kicmu i reci NE, DOSTA JE,...ovako ko sto kaze Dubioza Kolektiv: SUTI I TRPI!
ludacha

#35 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by ludacha »

ma sta vazda bezze pricate kako je kod privatnika najgore raditi
nigdje veze
to samo neradnici pricaju - UGLAVNOM!
sta bi svi da se uhljebe negdje u kakvu drzavnu sluzbu, dolaze u 9 na posao, planduju...dorucak traje i po sat vremena, odlaze ranije ili eto za muku "sjede" po kancelarijama dragih im kolega do 3-4..dokad se vec radi...i o prvom se plaća dobije...
ma super!
iskreno, da me zadesi sudbina takva, ubila bih se...prvi dan bih "odmarala", a onda bi mi takav zivot postao dosadan i besmislen...

kod privatnika radim i super mi je. ne samo meni, vec svima. posao odlican - ima ga, dinamican je, radna okolina izvrsna, placa redovna, ako mi treba dan slobodan - bez problema dobijem, često nas šalju na dodatnu edukaciju, imamo inhouse seminare itd itd. mogla bih pisati romane kako nam je dobro, ali necu.

hocu samo reći da to sto vecina vazda "prducka" po forumu i po "cjelodnevnim kavicama" nije čitava priča i definitivno nije ogledalo svih
DJ_Bungi

#36 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by DJ_Bungi »

Sta hoces? Nije nista bolje ni nama u Americi, a svi vi iz BiH hocete ovamo....
buba

#37 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by buba »

ludacha wrote:ma sta vazda bezze pricate kako je kod privatnika najgore raditi
nigdje veze
to samo neradnici pricaju -
UGLAVNOM!
sta bi svi da se uhljebe negdje u kakvu drzavnu sluzbu, dolaze u 9 na posao, planduju...dorucak traje i po sat vremena, odlaze ranije ili eto za muku "sjede" po kancelarijama dragih im kolega do 3-4..dokad se vec radi...i o prvom se plaća dobije...
ma super!
iskreno, da me zadesi sudbina takva, ubila bih se...prvi dan bih "odmarala", a onda bi mi takav zivot postao dosadan i besmislen...

kod privatnika radim i super mi je. ne samo meni, vec svima. posao odlican - ima ga, dinamican je, radna okolina izvrsna, placa redovna, ako mi treba dan slobodan - bez problema dobijem, često nas šalju na dodatnu edukaciju, imamo inhouse seminare itd itd. mogla bih pisati romane kako nam je dobro, ali necu.

hocu samo reći da to sto vecina vazda "prducka" po forumu i po "cjelodnevnim kavicama" nije čitava priča i definitivno nije ogledalo svih
Ne pricaj o onom sto ne znas i sto nisi osjetila na svojoj kozi. :-? Nije korektno. Odlicno je to sto imas takvo radno mjesto i razuman menadzment, ali moras shvatiti da to vecina drugih ljudi u BiH nema. I to nema veze sa njihovim radnim sklonostima. Da ti dokazem koliko grijesis, reci cu ti da i ja radim u privatnom firmi, visoko renomiranoj, sa ministarskom platom (redovnom), takodjer mogu uzeti slobodan kada mi zatreba i dosta toga rijesiti dogovorom, ali nikada necu reci da se drugi ''preseravaju'' jer im nije dobro kao meni.
Ono sto je ovaj nick newone napisao, pretpostavljam da se radi o nekom tipu ''gradjevinske'' firme, sa KV i VK radnicima i 100% mu vjerujem da je tacno to sto govori, jer sa moje pozicije rada kroz ovih 7 godina, sam svjedok tretmana i polozaja tih radnika u gradjevinskim firmam sirom BiH. Neredovna placanja, maltretiranje radnika, maximum iskoristavanja, nepostivanja prava iz Zakona o Radu (whaddafak is that :shock: ) itd..itd..toliko da te tuga spopadne ziva, jer oni rade za neku crkavicu od..do..subote, cak i nedelje. :sad:
Toliko..ne zamjeri, ali morah reagovati na taj tvoj komentar. :)
buba

#38 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by buba »

DJ_Bungi wrote:Sta hoces? Nije nista bolje ni nama u Americi, a svi vi iz BiH hocete ovamo....
A vas opet nikako vamo :wink:
I ti generalizujes..ne bismo svi u Chemeriku. :D
ninili

#39 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???

Post by ninili »

DJ_Bungi wrote:Sta hoces? Nije nista bolje ni nama u Americi, a svi vi iz BiH hocete ovamo....

Ma sta pricas da ti nije bolje u Americi :x Ne mogu da vjerujem da se poredis sa radnicima u BiH. Je li ti ikad plata kasnila po 3 mjeseca? Zamisli gazda ti kaze nema plate ovaj mjesec nismo dovoljno zaradili, a ti moras platiti stan, telefon, i ostale racune...a plate nema. Zato molim te nemoj da kakis...suti, sjedi gdje si i budi sretan sto si imao sansu da se dokopas Amerike...
Post Reply