Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???
Moderator: anex
-
celavac27
#1 Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???
Radim kod privatnika i znate vec ko radi kako to ide po 12 sati nikad slobodno (nije kod svih ali je vecina takvih) za godisnji i ne pitaj, a bolestan ne smijes biti...
E sad tu dolazi ono pitanje zastita radnika od strane drzave imal iko u ovoj drzavi da dodje i da uhvati nekog poslodavca ( za vrat) i da mu kaze Hejjja dosta je vise to je ziv insan.... Znam da smo u dobu kapitalizma ali sta vi mislite o tome ????
Osnovna prava radnika znaci na slobodno na godisnji i na bolovanje mislim da se rijetko postuju i u jednoj privatnoj firmi osim u drzavnim sluzbama ?
E sad tu dolazi ono pitanje zastita radnika od strane drzave imal iko u ovoj drzavi da dodje i da uhvati nekog poslodavca ( za vrat) i da mu kaze Hejjja dosta je vise to je ziv insan.... Znam da smo u dobu kapitalizma ali sta vi mislite o tome ????
Osnovna prava radnika znaci na slobodno na godisnji i na bolovanje mislim da se rijetko postuju i u jednoj privatnoj firmi osim u drzavnim sluzbama ?
- Lace
#3 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???
ima...inspekcijacelavac27 wrote:Radim kod privatnika i znate vec ko radi kako to ide po 12 sati nikad slobodno (nije kod svih ali je vecina takvih) za godisnji i ne pitaj, a bolestan ne smijes biti...
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 20radu.htm
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /29bos.htm
-
zlatan01
#4 Re: Prava radnika na godisnji, bolovanje, slobodne dane..???
Da kapitalizam ali kaubojski...no dobro. Ja radim takodje u privatnoj firmi, ali moja prava su zagarantovana i iza provodjenja zakona stoji drzava ali i sindikati. Medjutim postoji jedna vrlo vazna cinjenica koja zapravo presudno utice na stanje u zemljama zapadne evrope ili barem vecini njih. Vlasnik je svjestan da najvise i najbolje radi zadovoljan radnik, a kad radnik radi i njegov profit je veci. Naravno nije sve idealno i svako u tom ganjanju balansa pokusava izaci sto bolji, medjutim ipak ova logika ima presudnu ulogu u odnosu prema radniku. Naravno da i drzava vrsi kontrole a kako vec rekoh i sindikati igraju znacajnu ulogu. U BiH nazalost niti funkcionise drzava niti sindikati a poslodavci bi gledali radnike kako crkaju. Godisnji odmor sluzi da se covjek regenerise i da moze fakticki bolje raditi poslije njega, ali ko to da objasni nasim bahatim novokomponovanim paralijama? Licno znam za firmu u BiH ciji vlasnik vozi Posche a radnici nisu primili platu vise mjeseci...celavac27 wrote:Radim kod privatnika i znate vec ko radi kako to ide po 12 sati nikad slobodno (nije kod svih ali je vecina takvih) za godisnji i ne pitaj, a bolestan ne smijes biti...
-
ninja-san
Prava su zagarantirana internim aktima i pravilnicima firme, ali onaj tko radi kod privatnika neka mu je Bog na pomoci...
Meni smeta kada netko pocne pricati kako je to "kapitalizam"; jer bas obrnuto, u kapitalizmu su ti prava zagarantirana, i sve se tocno zna i godisnjii bolovanje,.
Ono sto me takodjer nervira je kad dijasporci pocnu pricat kako je gore "samo radno odijelo i pidzama" e pa nije, to je vise ovdje , a gore se zna red, i svatko tko radi prekovremeno ima jasan interes i dobre pare za to sto radi...
Meni smeta kada netko pocne pricati kako je to "kapitalizam"; jer bas obrnuto, u kapitalizmu su ti prava zagarantirana, i sve se tocno zna i godisnjii bolovanje,.
Ono sto me takodjer nervira je kad dijasporci pocnu pricat kako je gore "samo radno odijelo i pidzama" e pa nije, to je vise ovdje , a gore se zna red, i svatko tko radi prekovremeno ima jasan interes i dobre pare za to sto radi...
-
patrius
Ja sam upravo danas potpisao rjesenje o "sporazumnom" raskidu radnog odnosa.Hajde sto plata kasni par mjeseci,hajde sto doprinosi nisu uplaceni 7-8,mjeseci,hajde sto radim 6 dana u sedmici,u tri smjene po 2 dana,hajde sto ne znam ni za vikend ni za praznik,hajde i sto je plata mrsava,ali kad ti o glavi pocne raditi kreten iz razloga sto u tebi vidi prijetnju za vlastitu poziciju,onda jebi ga...kreten koji te po godinama moze roditi,ali ti je po znanju i kompetenciji do koljena...smucilo mi se...
-
patrius
Hvala na lijepim zeljamaamrica wrote:patrius, sretno u trazenju i nalazenju novog posla, mada su sanse da ces u svakoj firmi naci bar jednog takvog, nista ne zna, a pije ti krv jer je neki sef
-
celavac27
Znate kako je kod privatnika ti je svak iz njegove porodice sef i zena i tetka i sin i stric svi su sefovi nekakvi jer jebiga familija znas...
Od toga mise smuci...
Pogotovo kad vidis obrazovanog covjeka kako se muci pored jednog sonje jer taj mu je tetak ili amidza il sta jaznam dao posao a ovaj nema dva osnovne al on je sef ihhh
... Uzas
Znas na zapadu jes tako mozda al se zna i za red starac i za bolovnanje i za dan slobodno i za godisnji a sto zato sto ima drzave eee tu drzava mora uskociti jer radio bi i on isto ko i ovaj ovdje pustio covjeka da crnci dok ne crkne al mu ne da drzava e toga nema ovdje...
Ako je mocniji gazda ili firma jaca onda je radnicima zagarantovano da ih nece obici ni inspekcija ni nesto drugo
Od toga mise smuci...
Pogotovo kad vidis obrazovanog covjeka kako se muci pored jednog sonje jer taj mu je tetak ili amidza il sta jaznam dao posao a ovaj nema dva osnovne al on je sef ihhh
Znas na zapadu jes tako mozda al se zna i za red starac i za bolovnanje i za dan slobodno i za godisnji a sto zato sto ima drzave eee tu drzava mora uskociti jer radio bi i on isto ko i ovaj ovdje pustio covjeka da crnci dok ne crkne al mu ne da drzava e toga nema ovdje...
Ako je mocniji gazda ili firma jaca onda je radnicima zagarantovano da ih nece obici ni inspekcija ni nesto drugo
-
KENJAC
Molim vas ne upotrebljavajte tu rijec "KAPITALIZAM" u nekim znacenjima koja nemaju veze. Radim u "KAPITALIZMU" vec 14 godina i ne daj Boze da mi ko zakine pola sata odmora. Ili gluho bilo da mi platu uplati sa tri dana zakasnjenja. Nikakva poredjenja Bosanske privrede (privrede ha ha ha) sa bilo kakvom privredom na svijetu nisu mjerodavna. To sto je u Bosni je plod VASEG glasanja 92' i sad se je'bte!!!
-
sulesavic
KENJAC wrote:Molim vas ne upotrebljavajte tu rijec "KAPITALIZAM" u nekim znacenjima koja nemaju veze. Radim u "KAPITALIZMU" vec 14 godina i ne daj Boze da mi ko zakine pola sata odmora. Ili gluho bilo da mi platu uplati sa tri dana zakasnjenja. Nikakva poredjenja Bosanske privrede (privrede ha ha ha) sa bilo kakvom privredom na svijetu nisu mjerodavna. To sto je u Bosni je plod VASEG glasanja 92' i sad se je'bte!!!
Ja se, laik, sjeæam osnovne ¹kole i nekih lekcija kako u kapitalizmu ima nekoliko faza - mi smo u tzv. poèetnoj akumulaciji kapitala - najzajebanijoj.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Il` jebes il` si jebansulesavic wrote:KENJAC wrote:Molim vas ne upotrebljavajte tu rijec "KAPITALIZAM" u nekim znacenjima koja nemaju veze. Radim u "KAPITALIZMU" vec 14 godina i ne daj Boze da mi ko zakine pola sata odmora. Ili gluho bilo da mi platu uplati sa tri dana zakasnjenja. Nikakva poredjenja Bosanske privrede (privrede ha ha ha) sa bilo kakvom privredom na svijetu nisu mjerodavna. To sto je u Bosni je plod VASEG glasanja 92' i sad se je'bte!!!
Ja se, laik, sjećam osnovne škole i nekih lekcija kako u kapitalizmu ima nekoliko faza - mi smo u tzv. početnoj akumulaciji kapitala - najzajebanijoj.
- Skyfox
Ne pomaze ni sto smo zemlja u tranziciji bez jasnih pravila i zakona o pravima radnika. Radim u jakoj, stranoj firmi ali koju nazalost vode nasi ljudi koji su se pohasili maximalno. Radno vrijeme ti je dok ne zavrsis posao za taj dan pa makar to bilo i 12h naravno overtime ne postoji u njihovom rijecniku, godisnji i bolovanje urijetko.
Posluju po politici bujurum ko hoce, ako neces razguli, ima ko hoce, zato ko se zavalio u kredite suti i trpi ko nije hvata se noge. I sve je to uredno regulisano ugovorom.
Mene ovo podsjeca na moderno robovlasnistvo
Posluju po politici bujurum ko hoce, ako neces razguli, ima ko hoce, zato ko se zavalio u kredite suti i trpi ko nije hvata se noge. I sve je to uredno regulisano ugovorom.
-
Mislilac
Deloite?Skyfox wrote:Ne pomaze ni sto smo zemlja u tranziciji bez jasnih pravila i zakona o pravima radnika. Radim u jakoj, stranoj firmi ali koju nazalost vode nasi ljudi koji su se pohasili maximalno. Radno vrijeme ti je dok ne zavrsis posao za taj dan pa makar to bilo i 12h naravno overtime ne postoji u njihovom rijecniku, godisnji i bolovanje urijetko.
-
celavac27
Skyfox wrote:Ne pomaze ni sto smo zemlja u tranziciji bez jasnih pravila i zakona o pravima radnika. Radim u jakoj, stranoj firmi ali koju nazalost vode nasi ljudi koji su se pohasili maximalno. Radno vrijeme ti je dok ne zavrsis posao za taj dan pa makar to bilo i 12h naravno overtime ne postoji u njihovom rijecniku, godisnji i bolovanje urijetko.
Isto ko u Bosni samo kod nas sve to i jos uz duplo manju placu nego vani ...
Ne znam ali imam osjecaj onda da ovi sto vani rade da nas lazu kad kazu da rade al da i zarade a i da imaju vremena za odmor i za godisnji i sta ja znam...
Ja sam ona sjebana generacija znaci koja je osudjena da hrani svoju porodicu dok ne skapa jer penziju zaraditi nece sigurno ali ovo bi trebalo poganjat zbog nase djece ...
-
newone
Ovo sto mi zivimo u Bosni nema veze nikakve sa prvobitnom akumulacijom kapitala. Ovo je 21. vijek a prvobitna akumulacija kapitala je povezana sa Industrijskom Revolucijom u Engleskoj nekada davno. Ovo sto se nama desava je prije svega zbog toga sto mi dozvoljavamo da se to desava i naravno rezultat naseg politickog izbora. Zakon o radu u Bosni i Hercegovini je veoma jasan i decidan i u skladu je sa zakonima u radu u razvijenom svijetu. A zasto mi uposlenici preko tog zakona prelazimo i sutimo i trpimo to je nas problem, a ne problem poslodavca. U kapitalizmi nam niko nece pravdu donijeti na dlanu i ponuditi nam je. Za prava se u kapitalizmu treba boriti. E narode radni, imamo sudove, a imamo i izbore, a Boga mi i advokate.sulesavic wrote:KENJAC wrote:Molim vas ne upotrebljavajte tu rijec "KAPITALIZAM" u nekim znacenjima koja nemaju veze. Radim u "KAPITALIZMU" vec 14 godina i ne daj Boze da mi ko zakine pola sata odmora. Ili gluho bilo da mi platu uplati sa tri dana zakasnjenja. Nikakva poredjenja Bosanske privrede (privrede ha ha ha) sa bilo kakvom privredom na svijetu nisu mjerodavna. To sto je u Bosni je plod VASEG glasanja 92' i sad se je'bte!!!
Ja se, laik, sjećam osnovne škole i nekih lekcija kako u kapitalizmu ima nekoliko faza - mi smo u tzv. početnoj akumulaciji kapitala - najzajebanijoj.
U firmi u kojoj trenutno radim jedan od sefova radnike nogom udara u ledja i obraca im se veoma cesto jako pogrdnim rijecima. Ti isti radnici samo sute i sute i sute. Zapitam se da li ih treba zaliti ili zastititi. Ne znam sta da mislim. Mozda ovo i zasluzujemo kada se ovako ljigavo ponasamo i dozvoljavamo da nas gazaju.
-
sulesavic
Pa, je li to neki mnogo velik ¹ef? Ima li ko da njega nogom nabije u guzicu (i doslovno i preneseno)?newone wrote: U firmi u kojoj trenutno radim jedan od sefova radnike nogom udara u ledja i obraca im se veoma cesto jako pogrdnim rijecima.
-
newone
sulesavic wrote:Pa, je li to neki mnogo velik šef? Ima li ko da njega nogom nabije u guzicu (i doslovno i preneseno)?newone wrote: U firmi u kojoj trenutno radim jedan od sefova radnike nogom udara u ledja i obraca im se veoma cesto jako pogrdnim rijecima.
ma mozda pet godina pred penziju, ali dobio sve ovlasti od gazde,....,a ovi se jadnici plase da ne izgube posao. To je jadno i bijedno. Depresija opsta.
-
newone
ma covjek nekoliko godina pred penziju ali ima sve ovlasti od gazde i onda se ponasa kako se ponasa. Ma jadno da jadnije ne moze biti.sulesavic wrote:Pa, je li to neki mnogo velik šef? Ima li ko da njega nogom nabije u guzicu (i doslovno i preneseno)?newone wrote: U firmi u kojoj trenutno radim jedan od sefova radnike nogom udara u ledja i obraca im se veoma cesto jako pogrdnim rijecima.
-
obuca
newone wrote:ma covjek nekoliko godina pred penziju ali ima sve ovlasti od gazde i onda se ponasa kako se ponasa. Ma jadno da jadnije ne moze biti.sulesavic wrote:Pa, je li to neki mnogo velik šef? Ima li ko da njega nogom nabije u guzicu (i doslovno i preneseno)?newone wrote: U firmi u kojoj trenutno radim jedan od sefova radnike nogom udara u ledja i obraca im se veoma cesto jako pogrdnim rijecima.