Konstitutivnost naroda BiH
- uvjek dobar gost
Malo off topic... ali nije vjerujte mi...
Bio sam na putu nekom za vikend... o čemu mi vazimo kad je sve podjeljeno... pobodene su zastave il nacionalni simboli taman toliko da se drugi osjećaju neugodno i da im bude neprijatno, da se ne osjećaju poželjno....
Treba svaki građanin u svom gradu da ukloni ono što ne bi volio da njega dočeka u nekom drugom gradu.... ovdje mislim na svakojake zastave, spomenike, parole na zidovima i šta sve ne... pa i vjerske zajednice moraju spustiti loptu i vjerske objekte graditi na mjestima koja ne ..... vrijeđaju il možda to nije prava riječ... mjestima koja su adekvatna za gradnju... zar stvarno svaki grad gdje su većina neki drugi treba to da pokaže....
Alooooo....
Bio sam na putu nekom za vikend... o čemu mi vazimo kad je sve podjeljeno... pobodene su zastave il nacionalni simboli taman toliko da se drugi osjećaju neugodno i da im bude neprijatno, da se ne osjećaju poželjno....
Treba svaki građanin u svom gradu da ukloni ono što ne bi volio da njega dočeka u nekom drugom gradu.... ovdje mislim na svakojake zastave, spomenike, parole na zidovima i šta sve ne... pa i vjerske zajednice moraju spustiti loptu i vjerske objekte graditi na mjestima koja ne ..... vrijeđaju il možda to nije prava riječ... mjestima koja su adekvatna za gradnju... zar stvarno svaki grad gdje su većina neki drugi treba to da pokaže....
Alooooo....
-
privat
A Kraiskoposavska?sta je s njom,a Dalmatinska,Slavonska ,Licka,Zagorska....Oprostite ,molim vas mene malo zanjelo!cyprus wrote:Bosanskohercegovačka._BosanaC wrote:A koja nacija onda zivi ovdje?cyprus wrote: Znam ja da nepismeni ljudi vode i državu, međutim samo zato što su oni tako nazvali stvar ne znači da su je promjenili ili izmislili novu. U svijetu postoje 193 priznate nacije i nijedna od njih nije ni bošnjačka nacija, ni nacija bosanskih hrvata, ni nacija bosanskih srba.
- Vodenjak
Podobro idealisticki ali zato vrlo iskreno i jedino ispravno ako Bosna i Hercegovina zeli opet postati drzava!uvjek dobar gost wrote:Malo off topic... ali nije vjerujte mi...
Alooooo....
Prosperitetna drzava sa iole boljom buducnoscu djeci koja rastu u njoj!
A u zadnjih skoro pa dvadesetak godina vrlo ih je malo koji rade to sto si napisao ukljucujuci i mnoge koji se busaju u prsa misleci samo da su za "suverenu i nedjeljivu"...
Tebi u svakom slucaju...
-
kucuk
Normativno uredjenje konstitutivnosti nece, niko osporavati, jer ce se ona realizirati samo na drzavnom nivou. Na drugom nivou vlasti /entiteti / gdje je i koncentrisana uglavnom sva vlast to normativno uredjenje ce biti beznacajno i ako ga bude.
Primjer,u skupstinama entiteta ce sjediti poslanici koji iza sebe imaju nekoliko stotina biraca i oni koji imaju nekoliko stotina hiljada, i tu njihova kostitutivnost gubi smisao.
Veliki broj gradjana ce ostati izvan ove tri etnicke grupe jer su kriteriji za izjasnjavanje veoma strogi/da bi se naprimjer neko smio izjasnjavati kao Bosnjak, itd/. Ova skupina ljudi ce imati problema da se izjasnjava i pod ostali jer u stvari nisu ostali, tu ce pravnici imati puno posla.
Meni se cini da se i ide na to da se konstitutivnost obezbijedi samo na nivou drzave a da na drugom stepenu vlast pripadne jednom narodu, to se krije iza mnogih prijedloga ustavnog uredjenja.
Primjer,u skupstinama entiteta ce sjediti poslanici koji iza sebe imaju nekoliko stotina biraca i oni koji imaju nekoliko stotina hiljada, i tu njihova kostitutivnost gubi smisao.
Veliki broj gradjana ce ostati izvan ove tri etnicke grupe jer su kriteriji za izjasnjavanje veoma strogi/da bi se naprimjer neko smio izjasnjavati kao Bosnjak, itd/. Ova skupina ljudi ce imati problema da se izjasnjava i pod ostali jer u stvari nisu ostali, tu ce pravnici imati puno posla.
Meni se cini da se i ide na to da se konstitutivnost obezbijedi samo na nivou drzave a da na drugom stepenu vlast pripadne jednom narodu, to se krije iza mnogih prijedloga ustavnog uredjenja.
-
kucuk
VL: Što držite svojim najvećim doprinosom BiH?
MESIĆ: Moj odnos prema Bosni i Hercegovini poznat je i nisam ga mijenjao. Bosna i Hercegovina mora biti cjelovita država u kojoj će pripadnici triju jednakopravnih konstitutivnih naroda na cijelom njezinu teritoriju imati jednaka prava. Osim toga, uvijek sam govorio kako je Daytonski sporazum prekinuo rat, ali i da nije postavio čvrste temelje trajnog mira. Također, uvijek sam smatrao da entiteti, uspostavljeni tim sporazumom, nisu države niti se tako mogu ponašati. Dakle, ja osobno, kao i hrvatska država, čvrsto stojimo na pozicijama politike dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.
Ovdje se nema sta ni dodati ni oduzeti. Ovo treba procitati i Lajcek i svi drugi koji kazu da vole BiH.
Hrvati u BiH pisu deklaracije a predsjednik, njima drage drzave, to sve rekao u nekoliko recenica.
Nagrada koju treba da primi ide u prave ruke.
Da ne otvaram novu temu moze i ovdje.
MESIĆ: Moj odnos prema Bosni i Hercegovini poznat je i nisam ga mijenjao. Bosna i Hercegovina mora biti cjelovita država u kojoj će pripadnici triju jednakopravnih konstitutivnih naroda na cijelom njezinu teritoriju imati jednaka prava. Osim toga, uvijek sam govorio kako je Daytonski sporazum prekinuo rat, ali i da nije postavio čvrste temelje trajnog mira. Također, uvijek sam smatrao da entiteti, uspostavljeni tim sporazumom, nisu države niti se tako mogu ponašati. Dakle, ja osobno, kao i hrvatska država, čvrsto stojimo na pozicijama politike dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.
Ovdje se nema sta ni dodati ni oduzeti. Ovo treba procitati i Lajcek i svi drugi koji kazu da vole BiH.
Hrvati u BiH pisu deklaracije a predsjednik, njima drage drzave, to sve rekao u nekoliko recenica.
-
Mutimir
U svojoj knjizi Veljko Kadijevic tvrdi da je mesic glavni razbijac SFRJ .. hebo mu ja zenu!(mesicu)kucuk wrote:VL: Što držite svojim najvećim doprinosom BiH?
-
kucuk
O tim dogadjajima pise i hala i vrana, pa je stvarno tesko doci do prave istine. On osto sam ja kao obican smrtnik vidio, dozivio i procitao,dovodi do zakljucka;
ni Kadijevic ni Mesic ne spadaju medju razbijace Jugoslavije i nije fer da im se to pripisuje. Oni spadaju medju one koji su mozda mogli pomoci da do toga ne dodje ali nisu ucinili dovoljno.
Ako sam dobro shvatio Kadijevica on je procijenio da bi mu se pokusaj sprecavanja raspada mogao obiti o glavu, pa i narodu nanijeti vise stete nego koristi i zato je odustao.
On je stvarno sve do onog trenutka dok je JNA bila JNA imao snaznu podrsku kod svih naroda i bio je jedini covjek koji je mozda mogao nesto uraditi.
Sto se Mesica tice on ne spada medju one ciji je uticaj u to vrijeme bio toliko jak da bi bas mnogo mogao pomoci.
Sto se gospodje tice, provjri da ti nije rodica, i nije ti to bas pristojno.
Ovo je za neku drugu temu pa bi se mozda i moglo i brisati ako moderatori procijene.
ni Kadijevic ni Mesic ne spadaju medju razbijace Jugoslavije i nije fer da im se to pripisuje. Oni spadaju medju one koji su mozda mogli pomoci da do toga ne dodje ali nisu ucinili dovoljno.
Ako sam dobro shvatio Kadijevica on je procijenio da bi mu se pokusaj sprecavanja raspada mogao obiti o glavu, pa i narodu nanijeti vise stete nego koristi i zato je odustao.
On je stvarno sve do onog trenutka dok je JNA bila JNA imao snaznu podrsku kod svih naroda i bio je jedini covjek koji je mozda mogao nesto uraditi.
Sto se Mesica tice on ne spada medju one ciji je uticaj u to vrijeme bio toliko jak da bi bas mnogo mogao pomoci.
Ovo je za neku drugu temu pa bi se mozda i moglo i brisati ako moderatori procijene.
-
Mutimir
kucuk wrote:O tim dogadjajima pise i hala i vrana, pa je stvarno tesko doci do prave istine. On osto sam ja kao obican smrtnik vidio, dozivio i procitao,dovodi do zakljucka;
jel ono gosn mesic u zagrebu rece da je obavio zadatak / i da jugoslavija vise ne postoji...
e onda moram da mu se revensiram jebiga i on je meni s/Jebao domovinu lijepu nasu jugu...
a ja nikome ne ostajem duzan sta cu tkava mi narav...
daklem hebo mu ja zenu...
- gospodar kuglastih munja
Konstutivnost naroda u BiH treba posmatrati odvojeno od njenog unutarnjeg uredjenja. U prvi mah , ova ista tri konstutivna naroda su se dogovorili `43 da stvore Republiku BiH, modernu drzavu po ugledu na ostale evropske zemlje. Odluka je bila i logicna , jer jedino u takvom drzavnom uredjenju mogu da funkcionisu svi. Po automatizmu tog uredjenja, pravo politickog izjasnjavanja su imali gradjani.
Danasnji rusioci BiH su ta ista tri konstutivna naroda svaki u sprezi sa svojim klerom. I to je glavna boljka, kocnica bilo kakvoj funkcionalnoj drzavi.
Da bi se ovaj problem rjesio, potrebno je napraviti Ustavne izmjene u smjeru uvodjenja gradjanskih principa, koji bi zamjenili ove danasnje , nefunkcionalne i retrogradne politike zasnovane na etnickim principima, u kojima politicari predstavljaju svaki svoj narod i vrse vlast u ime tog naroda. Vlast se treba vrsiti u ime gradjana.
Najbolji primjer je Dodik koji se politicki krije iza srpskog naroda, jer mu Ustav to dozvoljava. Kad bi smo imali gradjansku drzavu, automatski bi oduzeli Dodiku argumente, jer bi on morao govoriti u ime svih gradjana RS a ne samo u ime srba. To vazi i za ostale , kako Hrvate, tako i za Bosnjake.
Danasnji rusioci BiH su ta ista tri konstutivna naroda svaki u sprezi sa svojim klerom. I to je glavna boljka, kocnica bilo kakvoj funkcionalnoj drzavi.
Da bi se ovaj problem rjesio, potrebno je napraviti Ustavne izmjene u smjeru uvodjenja gradjanskih principa, koji bi zamjenili ove danasnje , nefunkcionalne i retrogradne politike zasnovane na etnickim principima, u kojima politicari predstavljaju svaki svoj narod i vrse vlast u ime tog naroda. Vlast se treba vrsiti u ime gradjana.
Najbolji primjer je Dodik koji se politicki krije iza srpskog naroda, jer mu Ustav to dozvoljava. Kad bi smo imali gradjansku drzavu, automatski bi oduzeli Dodiku argumente, jer bi on morao govoriti u ime svih gradjana RS a ne samo u ime srba. To vazi i za ostale , kako Hrvate, tako i za Bosnjake.
Pojam "politicki gradjanin " u danasnjoj BiH ne postoji. Gradjani se izjasnjavaju na izborima, ali mogu svoj glas dati samo "svojima" koji ce ih dalje zastupati kao masu ili narod iz kojeg dolaze. Vlast se zasniva na principu naroda a ne gradjanina. I to je najveca boljka u BiH i izvor svih nedaca.patrius wrote:"Konstitutivnost" BIH u njenim narodima(gradjanima)Kako s time stojimo
Ta stvar je namjerno zataskana i presucena od strane potpisnika Dejtona, kad je Republiku zamjenila Drzava BiH, kao njena nasljednica. Svi mi koji smo glasali za nezavisnos i samostalnost R BiH smo prevareni.
Prema tome, ova tema ,- konstutivni narodi- je zavrsena. Potrebno je samo konstatirati da su se tri naroda dogovorili da stvore BiH na dobrobit svih njenih gradjana.
E, sad , pitanje je kako to politicari cine ? Svi su oni vidjeli sansu da stvore svoje mala carstva, da naprave oligarhije koristeci svoj vlastiti narod za politicku promidzbu. I u tome su vrlo uspjesni.
Ovo dansnje unutarnje uredjenje je idealno za te i takve ideologije. U njemu mogu funkcionisati samo narodne partije kao sto su SDS-SDA-HDZ i CO.
Ostalim, imalo gradjanskim partijama ruke su vezane. hendikepirani su jer se politicki bore u neravnopravnim uslovima. Najbolji primjer je SDP koji po svojoj ideologiji ne poznaje pojam -politicki narod - vec gradjanin, a primorani su da ucestvuju u politici.
Srbi su otisli toliko daleko , da su uspjeli RS napraviti jednom izbornom jedinicom u kojoj naravno uvijek pobjedjuje "srpska strana ".
E, sad , pitanje je kako to politicari cine ? Svi su oni vidjeli sansu da stvore svoje mala carstva, da naprave oligarhije koristeci svoj vlastiti narod za politicku promidzbu. I u tome su vrlo uspjesni.
Ovo dansnje unutarnje uredjenje je idealno za te i takve ideologije. U njemu mogu funkcionisati samo narodne partije kao sto su SDS-SDA-HDZ i CO.
Ostalim, imalo gradjanskim partijama ruke su vezane. hendikepirani su jer se politicki bore u neravnopravnim uslovima. Najbolji primjer je SDP koji po svojoj ideologiji ne poznaje pojam -politicki narod - vec gradjanin, a primorani su da ucestvuju u politici.
Srbi su otisli toliko daleko , da su uspjeli RS napraviti jednom izbornom jedinicom u kojoj naravno uvijek pobjedjuje "srpska strana ".
-
Divlji u Srcu
hmmm trebali bi da glasamo kao gradjani jel...gospodar kuglastih munja wrote:Pojam "politicki gradjanin " u danasnjoj BiH ne postoji. Gradjani se izjasnjavaju na izborima, ali mogu svoj glas dati samo "svojima" koji ce ih dalje zastupati kao masu ili narod iz kojeg dolaze. Vlast se zasniva na principu naroda a ne gradjanina. I to je najveca boljka u BiH i izvor svih nedaca.patrius wrote:"Konstitutivnost" BIH u njenim narodima(gradjanima)Kako s time stojimo
Ta stvar je namjerno zataskana i presucena od strane potpisnika Dejtona, kad je Republiku zamjenila Drzava BiH, kao njena nasljednica. Svi mi koji smo glasali za nezavisnos i samostalnost R BiH smo prevareni.
pa kad se recimo za desetak godina bude glasalo, gradjani recimo muslimani ili ti bosnjaci treba samo da glasaju za jednog od svojih bosnjackih predstavnika i tako da pobjede na svim sledecim izborima a posto su najbrojniji tako bi vladali sledecih sto god!
Pa jarane niko vise ovdje nije slijep a ni glup
-
patrius
Ali jeste divljiDivlji u Srcu wrote:hmmm trebali bi da glasamo kao gradjani jel...gospodar kuglastih munja wrote:Pojam "politicki gradjanin " u danasnjoj BiH ne postoji. Gradjani se izjasnjavaju na izborima, ali mogu svoj glas dati samo "svojima" koji ce ih dalje zastupati kao masu ili narod iz kojeg dolaze. Vlast se zasniva na principu naroda a ne gradjanina. I to je najveca boljka u BiH i izvor svih nedaca.patrius wrote:"Konstitutivnost" BIH u njenim narodima(gradjanima)Kako s time stojimo
pa kad se recimo za desetak godina bude glasalo, gradjani recimo muslimani ili ti bosnjaci treba samo da glasaju za jednog od svojih bosnjackih predstavnika i tako da pobjede na svim sledecim izborima a posto su najbrojniji tako bi vladali sledecih sto god!
-
Divlji u Srcu
prevaren sam i ja koji sam glasao za opstanak u jugi a prevarili ste me vi gradjani... hebo ja vas....patrius wrote:Ali jeste divljiDivlji u Srcu wrote:hmmm trebali bi da glasamo kao gradjani jel...gospodar kuglastih munja wrote: Pojam "politicki gradjanin " u danasnjoj BiH ne postoji. Gradjani se izjasnjavaju na izborima, ali mogu svoj glas dati samo "svojima" koji ce ih dalje zastupati kao masu ili narod iz kojeg dolaze. Vlast se zasniva na principu naroda a ne gradjanina. I to je najveca boljka u BiH i izvor svih nedaca.
- buzzer
nakaradan je ovaj nas sistem. tri konst. naroda dijele vlast. da bi se najmalobrojniji (hrvatski) narod "zastitio", glasovima njegovih pripadnika daje se veca tezina nego onima druga dva brojnija naroda. tako (ispravi me ako grijesim) 14,3% hrvata dobije trecinu ministarskih mjesta kao i 48% bosnjaka, sto implicira da jedan hrvatski glas vrijedi vise nego tri bosnjacka. stoji da sva prava naroda (mnozina) moraju biti ispostovana, no nije li univerzalno, civilizacijsko ljudsko pravo ono na glas.nokia6170 wrote:dok se ne izmjeni ustav, konstitutivni su samo bosnjaci, hrvati i srbi. svidjalo se to nekom ili ne, to je tako.
s druge strane, u humano uredjenoj drzavi svaki glasac jednako utice na ishod izbora, a izabrani politicari imaju ustavnu i zakonsku obavezu da stite svakovrsnu posebnost naroda i gradjana. ako je pravo na televiziju na maternjem jeziku u pitanju, onda je i ministar meho i ministar jure jednako duzan da (svima) ljudima omoguci da se informisu(raju) na svom jeziku. rjesenja sigurno postoje. do njih cemo doci samo onda kada se djelovanja politickih stranaka budu razlikovala u pristupu aktuelnim ekonomskim, socijalnim, vanjskopolitickim... pitanjima, a iste svoje glasace budu imale u svim narodima i manjinama, sukladno politickoj orjentaciji pojedinca (konzervativne bosnjake, srbe, hrvate i ostale zastupaju konzervativni politicari, liberalne liberalni, desne desni, lijeve lijevi...).
zakljucak: ustav treba mijenjati u smjeru omogucavanja maksimalne zastite ljudskih prava (sa svim sto ona podrazumjevaju).
-
kucuk
Dejvis
Citat.”Ukazao je da su ustavne odredbe o sastavu Predsjedništva BiH i Doma naroda diskriminatorske prema građanima koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda te zato predstavljaju kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima. Teritorijalna organizacija zemlje također je prekomplicirana i mora biti preoblikovana.”
Ranije smo imali ”nacionalnu strukturu” koja nije bila normativno regulisana /bila je to politicka odluka/, ali je provodjena i postovana u svim sredinama gdje god je to bilo moguce.
Konstitutivnost ili neka druga pravila igre i sad moraju postojati, barem do ulaska u EU, iako je to veoma tesko urediti i uskladiti sa sadasnjim drzavnim uredjenjem a vidite sta o njemu misli i gospodin Dejvis.
U situaciji u kojoj su sve partije jednonacionalne a zna se njihova zasluga,za ovo stanje u kome smo sad, razbijanje barikada na putu za EU i ubrzano uskladjivanje svih zakona sa EU je jedini spas i za narod i za drzavu. Svi drugi putovi vode u provaliju.
Citat.”Ukazao je da su ustavne odredbe o sastavu Predsjedništva BiH i Doma naroda diskriminatorske prema građanima koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda te zato predstavljaju kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima. Teritorijalna organizacija zemlje također je prekomplicirana i mora biti preoblikovana.”
Ranije smo imali ”nacionalnu strukturu” koja nije bila normativno regulisana /bila je to politicka odluka/, ali je provodjena i postovana u svim sredinama gdje god je to bilo moguce.
Konstitutivnost ili neka druga pravila igre i sad moraju postojati, barem do ulaska u EU, iako je to veoma tesko urediti i uskladiti sa sadasnjim drzavnim uredjenjem a vidite sta o njemu misli i gospodin Dejvis.
U situaciji u kojoj su sve partije jednonacionalne a zna se njihova zasluga,za ovo stanje u kome smo sad, razbijanje barikada na putu za EU i ubrzano uskladjivanje svih zakona sa EU je jedini spas i za narod i za drzavu. Svi drugi putovi vode u provaliju.
- manijak1
- uvjek dobar gost
Ebo ti sve ovo, nema nama bolje dok ne bude entitet il neka vrsta slobodne teritorije na kojoj će narodi biti manjina a većinu će činiti Bosanci i Hercegovci, kad svako svoje vjersko opredjeljenje ne bude shvatao profesionalno već personalno, kad vjera i njeno ispoljavanje ne bude stvar pojedinca a ne masovna licemjerna pojava. Fakt dosta mi je profesionalaca koji primaju dnevnice za posjete vjerskim objektima...
Pustite nas više da živimo ko ljudi, ako je cijena toga da sve pokradete, učinite tro i nestanite... jer krajnje je fakat vrijeme...
Ja definitivno nisam konstitutivan u Sarajevu kao Bosanac, svakim danom sve manje, sjećam se kako sam bio to nekad 92 il 93... pa i 96 il 97... ali od 99 pa ovamo nisam..... a kontam da svakim novim danom to biću sve manje... ista slika je u Mostaru, Banjoj Luci... ma svuda.. oslobodimo jedan grad ,selo il ledinu pa se tamo naselimo....
Pustite nas više da živimo ko ljudi, ako je cijena toga da sve pokradete, učinite tro i nestanite... jer krajnje je fakat vrijeme...
Ja definitivno nisam konstitutivan u Sarajevu kao Bosanac, svakim danom sve manje, sjećam se kako sam bio to nekad 92 il 93... pa i 96 il 97... ali od 99 pa ovamo nisam..... a kontam da svakim novim danom to biću sve manje... ista slika je u Mostaru, Banjoj Luci... ma svuda.. oslobodimo jedan grad ,selo il ledinu pa se tamo naselimo....